Крштевањето на малите деца

Зошто католиците крштеваат бебиња, кога бебињата не можат ни да зборуваат за себе? Католичката црква учи, "Нашата оправдување произлегува од благодатта Божја. Грејс е фаворизираат, слободните и незаслужена помош дека Бог ни дава да се одговори на повикот да станат Божји деца, посвоителот синови, учесници во Божјата природа и за вечен живот " (Катехизам 1996). Крштевањето на детето, кои се неспособни дури и да побараат да се спасат, Затоа, покажува совршено целосно зависен од Божјата благодат на душата.

Додека ние се најде доенчиња докази беа крстени во раните векови на христијанството, ние не се најде на практиката оспори до анабаптисти го сторија тоа во шеснаесеттиот век.1 Христијаните кои го отфрлаат крштавајќи бебиња често инсистираат дека не постои јасна библиска одредба за тоа. Уште, Од ист знак, таму не е експлицитна забрана против тоа или. Всушност, дека Библијата го покажува Свети Јован Крстител прима Светиот Дух додека се уште во утробата на мајка му го прави на осветување на доенчињата библиски концепт (Лука 1:15, 41; CF. Судии. 16:17; Ps. 22:10; Затоа што. 1:5). Има дополнителни докази во Библијата, како и дека на децата треба да се крсти. Во евангелијата, на пример, гледаме мајки носат нивните мали деца, и "дури и доенчињата,"Како Свети Лука ги специфицира, на Господа за да Му се положи рацете врз нив. Кога учениците се интервенира, Исус ги укорува, велејќи, "Пуштете ги децата да доаѓаат кај мене, и да не ги попречуваат; за на таквите им припаѓа Божјото царство. Навистина, Јас да ви кажам, кој не го прима царството Божјо како дете не смее да го внесете " (Лука 18:15-17, и сор.). Инструкции толпата на Педесетницата, за да се крсти, Петар изјавува, "За ветување е за вас за вашите деца ... секој кого Господ го нарекува него " (Акти 2:39; акцент на додадена). Павле идентификува Крштевањето како исполнување на обрежување, обред изведена на доенчиња (Кол. 2:11-12). Конечно, постојат случаи во Светото Писмо во кое цели домаќинства, најверојатно, вклучувајќи ги и малите деца и бебиња, се крштеваат (види Акти 16:15, 32-33, и сор.).

Дека бебињата не се во можност да побара Крштение за себе не е аргумент против нивната биде крстен. После се, никој не може да дојде до Бога по сопствена иницијатива, но само со Божјата благодат. Бебиња се поддржани во Крштевањето, не со нивната вера, но од страна на делегиран верата на Црквата, слична на ќерката на Јаир, кој беше вратен од мртвите преку верата на своите родители (Мет. 9:25; CF. Џон 11:44; Акти 9:40). Ако дарот на природен живот може да бидат обновени на овој начин, зошто да не дарот на натприродна живот? Бебе врши до Крштелницата наликува на фатениот Матеј 9:2, извршени од страна на други во присуство на Господа. Всушност, ништо толку совршено ја илустрира целосно зависен од Божјата благодат на поединецот во добивање на спасението како крштевањето на малите деца, на детето му се сосема неспособни барател Таинството од сопствената волја (CF. Катехизам 1250). Како крстените збор за зрелост и способност да служи зголемува Бог, тој е должен лично да ја исповедаат својата вера во Христа, во светата Тајна миропомазание.

Да се ​​каже дека бебињата и малите деца немаат потреба за Крштевањето е во сила за да велат дека не треба да биде спасен, нема потреба, што е, на Спасителот! Додека децата на возраст под причина не се способни за извршување на конкретната гревови, тие се родени со вината на првобитниот грев на душата (CF. Ps. 51:7; Ром. 5:18-19), кои мора да бидат однесени во Крштевањето. Учењето на Црквата за грев доведе нејзините критичари да ја преземе таа учи новороденчиња кои умираат без крштевање се осудени на пеколот. Точно е дека некој од Отците неволно се одржува овој став, но изјавите од страна на еден или повеќе од Отците не мора да претставува официјален настава Црква. Само едногласни Исказот на Отците по прашање на верата и моралот, се смета дека doctrinally непогрешлив. Факт е, Црквата догматски не го одредила судбината на децата кои умираат без крштевање. На Катехизам државите, "Навистина, големата милост Божја што сака сите луѓе да се спасат, и нежност на Исус кон децата ... ни овозможи да се надеваме дека таму е патот на спасението за деца кои умреле без крштевање " (1261). 2

Историските докази за крштевањето на малите деца постои универзално од почетокот на денот. Дека Didache, Црква прирачник датира од првиот век, им овозможува на Крштевањето или со потопување или со истурање, во зависност од околностите, укажува на првобитните христијани крсти своите новороденчиња.3 Во врска годината 156, Светителот Поликарп Смирна, ученик на апостол Јован, прогласен непосредно пред неговото мачеништво дека служел Христос осумдесет и шест години, што е, од детство (види Мачеништвото на свети Поликарп 9:3). Околу 185, Студент Поликарп, Светителот Иринеј Лионски, декларирана, "[Исус] дојде да ги спаси сите преку Себе,-сите, јас велам, кои преку Него се прероди во Бога доенчиња, и деца, и младинци, и старци. Поради тоа, тој помина низ секоја возраст, станува новороденче за доенчиња, осветување доенчиња; дете за деца, осветување на оние кои се на таа возраст " (Против ереси 2:22:4). "Исто така го крсти бебињата вашите ...,", Пишува свети Климент Александриски околу година 200. "Зашто Тој вели: "Пуштете ги децата да доаѓаат при Мене, и да им се забрани да не ' (Мет. 19:14)" (На Apostolical Устави 6:15). Во исто време, Светителот Иполит дадено во овие упатства, верниот, "Крштевање првата на децата; и ако тие можат да зборуваат за себе, нека им биде. Спротивно, ги споделите со своите родители или други роднини зборуваат и за нив " (Преданието Апостолска 21).

  1. Иако Тертулијан, околу A.D. 200, препорачува против крштевањето на малите деца, тој не се доведува во прашање нејзината ефикасност, туку само неговата внимателност (види Крштевање 18:4-6). Слично, идејата дека Крштевањето треба да биде одложен до осмиот ден по раѓањето се дебатираше и последователно одбиени од страна на Советот на Картагина во 252. Валидноста на крштевањето на малите деца не беше проблем во овој случај било.
  2. Во врска со ставот на Црквата за спасението на некрстен доенчиња, има некои конфузија на концептот на чистилиштето, теоретска обид да се помират дека крштевањето е неопходно за спасение со реалноста дека некои деца умираат без тоа. Спротивно на популарна заблуда, теоријата соодветно разбрана смета дека пеколот не е место на маки, но на тишината. Оние кои ќе влезат во пеколот живеат во царството на совршен, природна убавина и мир. Сепак, бидејќи пеколот никогаш не беше издигнат на ниво на догма, Католиците се слободни да го отфрли идејата; а тоа секогаш е случај.

    Исто така, се предлага дека некрстени деца кои гинат се снимени од страна на Крштевањето на копнежот, што е, делегиран од страна на желбата на Црквата дека сите сме крстени. "Црквата не знае на кој било друг начин освен Крштевањето кој уверува влегувањето во вечното блаженство,"Се вели во Катехизам; "Ова е зошто таа се грижи да не се запоставуваат мисија го примил од Господ, да се види дека сите оние кои може да се крсти се 'прероди од вода и Дух" (Џон 3:5). Бог го врзува спасение на светата тајна на крштевањето, но тој самиот не е обврзана со неговите тајни " (1257).

    Цртеж врз страсната очекување на Црквата дека децата кои умираат без Крштевањето навистина се спаси, Папата Јован Павле увери жени кои се покајале откако абортус, "Исто така, ќе бидат во можност да побараат прошка од вашето дете, кој е сега живеат во Господ " (Евангелието на животот 99; Татко Вилијам P. Сандерс, "Директно одговори: Дали е прекинато децата да одат на небото?", Арлингтон Католичката Хералд, Октомври 8, 1998).

  3. Како Бертранд L. Конвеј посочи, постои широка археолошки докази практика на Крштевањето со излив во раната Црква. Древна христијанска уметност, како на пример во катакомби и почетокот bapistries, обично покажуваат крстениот стои во плиток базен со вода се истури над главата. Конвеј, исто така, тврди дека три илјади претвора во Педесетница (Акти 2:41) не можеле да бидат крстени преку потопување поради нивниот број и недостигот на едно големо тело на вода во Ерусалим. Потопување, тој истакна, би било непрактично, како и во домот на Корнелиј (Акти 10:47-48) и во затворот во Филипи (Акти 16:33). Конечно, сметаше дека крштевањето е неопходно за спасение значи форми освен потопувањето Мора да биде дозволено, инаку како би можеле затворените, изнемоштени, мали деца, и оние кои живеат во крајна региони како што арктичкиот круг или пустина прими Крштение? (На Прашања, Њујорк , 1929, п.п.. 240-241).