Папата е неизбежен?

Image of Saint Peter by Giovanni BelliniКатолиците веруваат дека папата е навистина безгрешен, но само на прашањата на верата, само кога ќе се исполнат четири многу специфични услови, и само затоа што тој е воден од страна на Светиот Дух.

Папата е човек, и како и секој друг човек, папата е паднат грешник. А сепак, како директен наследник на Свети Петар, тој е воден од Светиот Дух за да се избегне грешки за прашања на црквата доктрина. За некои, папата може да изгледа да се постави бариера за католиците разбирање на Светото Писмо, или тој може дури и да изгледа како еден вид на духовно тиранин, диктираат на католиците она што тие треба да веруваат. разбрале, иако, папството е огромна подарок Исус го даде на својата црква со цел да ја заштити од скршнуваат во погрешни толкувања на Светото Писмо, и да помогне да ја зголеми во подлабока врска со Него.

Постои силна емпириски докази за поддршка на она што католиците веруваат дека за папата. Ајде да погледнеме …

Врзување и одврзување

Веројатно најважната библиски текст за разбирање на приматот на Петар и непогрешливоста на папата е Евангелието според Матеј 16:17-19. Во овој пасус, како што ќе видиме, Петар добива посебна настава власт од Исус. За да се постави на сцената, Исус побарал од Дванаесеттемина кој луѓето веруваат дека тој е. Тие му ја врати серија на неточни одговори. тогаш нашиот Господ ги прашува, "Кој ви кажам дека јас сум?" Во оваа точка, Светиот апостол Симон чекори напред, да зборува во името на Дванаесетте, давајќи точен одговор: "Ти си Христос, Синот на живиот Бог ". До, Исус одговори:

17 “Блажени сте вие,, Симон Бар-Jona! За телото и крвта не го откри ова за вас, Но, татко ми, кој е на небото.

18 И ви велам, Ти си Петар, и врз оваа карпа Јас ќе ја изградам црквата Своја, и силите на пеколот нема да ја надвладеат.

19 Јас ќе ти ги дадам клучевите на царството небесно, И што и да се поврзе на земјата, ќе биде сврзано и на небото, и што и да изгубат на земјата, ќе биде разврзано и на небото.”

Прва, свежа 17, Господ ги благословува Петар, потврдувајќи своето знаење не е прашање на човековите интуиција, но на божествено откровение.

Вториот, свежа 18, Тој дава Симон нови неговото име, Петар, исполнување на Неговите зборови да го од Евангелието според Јован 1:42. А Исус ветува дека ќе изгради својата црква на него.

Трето, свежа 19, Исус го дава Петар дарот на клучевите на царството небесно, а органот за врзување и одврзување (во рабинските јазик тоа значи да се забрани и дозвола), уверувајќи го дека неговиот земен одлуките ќе бидат поддржани во небото. Тука е суштината на предметот! Тоа што Петар учи на земјата ќе биде прифатена како вистини од Бог на небото. Јасно, бидејќи тој е несовршен и грешник, Петар мора да се даде посебна благодат за да го спречи издавање на команди кои се спротивни на волјата на Бог. Оваа посебна благодат е она што го нарекуваат католици непогрешливоста на папата. Без тоа, Бог ќе биде во позиција да се потврди лажни учења како вистина, која, се разбира, ќе биде невозможно како што Тој е Вистината Себе (види Џон 14:6). Да се ​​стави тоа на друг начин, ако тоа е можно за земното лидер на Црквата да се направи погрешна настава обврзувачки за верниците, тогаш Црквата нема божествена стабилност дека Исус ја увери кога Тој вети дека вратите на пеколот нема да ја надвладеат (Мет. 16:18).1

Клучевите на царството небесно

Симболиката на копчињата произлегува од древниот обичај со кој царот именува својот царски управител надгледник на Евреите во негово отсуство и да го довери на копчињата за своите порти.

Во Книга на пророкот Исаија, Господ строго се однесува на царот клучар, Шевна, велејќи, "Јас ќе ви брцне од вашата канцеларија, и ќе биде понижен од вашиот станица. ... И јас ќе се одржи на [вашиот наследник] рамо клучот на Давидовиот дом; тој ќе се отвори, и никој нема да се затвори; и тој ќе се затвори, и не ќе се отвори " (22:19, 22; акцент на додадена).2

Исус е Цар над царевите, "Светец, на вистинското, кој го има клучот Давидов, кој се отвора и никој не треба да се затвори, кој ја затвора и никој не отвора " (Откровение 3:7; исто така види 1:18 и Работа 12:14). Во Матеј 16:19, Царот Христос именува Петар да биде Негов клучар за да го надгледува црква, Неговото царство на земјата, Во негово отсуство,. Со тоа, Господ не се откажува од Неговата врховна власт, било повеќе од античките владетели откажа нивни во нивната стјуардите.

непогрешливоста на наставата на Петар, кој глетка во својата исповед на Кесарија Филипова (Мет. 16), Евидентно е на познатиот Советот на Ерусалим, на која апостолите се состанат за да одлучат дали или не се бара придржување кон Мојсеевиот закон за спасение.

сметка по Лука, во Дела на апостолите, покажува Светиот Дух зборува преку Црквата magisterium (или "наставата канцеларија")-тоа е, преку собранието на светите апостоли (или епископи) во сојуз со Петар (Папата)-да убедливо го решат овој доктринарен спор (15:28). Поточно, тоа е Петар кој го решава спорот; тоа е неговиот говор кој ги собира на дебатата на близок (15:7). Иако Saint James, како епископ во Ерусалим, е дадена честа на модерирање на советот, тоа е Петар кој го известува Собранието за учење со Џејмс затворање забелешки потврдува неговото упатство.

Fresco of the Popes by Sandro Botticelli

Кога непогрешливост Држете?

Католичкото учење за непогрешливоста на папата е често погрешно. Во цел за една изјава да се квалификува како непогрешлив, одредени критериуми мора да бидат исполнети. Папата мора:

 1. Намера да се зборува како пастор на Универзалната Црква. Спротивно, тој зборува доста често како приватна теолог или обичен бискуп, како на пример кога се обраќа на верниците собрани на плоштадот Свети Петар. Во овие случаи,, непогрешливоста на папата не се во игра.
 2. Изговори за прашања на верата и моралот. Изјави на кој било друг предмет (како што се политиката, науката) не ги исполнуваат условите.
 3. Имаат намера да направат неотповиклива одлука која ќе биде обврзувачка за сите верници. Воспоставувањето на брз, забраната на книгата, или цензура на одредена група или поединец, се сите примери за само дисциплински постапки, кои се реверзибилна и, Затоа, не непогрешлив.
 4. Мора да зборува со целосна согласност на волјата. Зборови изговорени под принуда не би смета. Неговата намера да се зборува неизоставно мора да биде јасно, или од страна на папата директно или од околностите изрекувањето.

Додека папската изјава може да ги задоволи една или повеќе од овие барања, потребно е дека сите барања да бидат исполнети со цел таа да се смета за непогрешлив.

Тоа е Настава, не врши!

Тоа е често погрешно се претпоставува дека лични неуспеси на папата негира неговата непогрешливост, но непогрешливост има врска со наставата, не се спроведе. Понатаму, Исусовата заповед да ги извршуваме Неговите посредници (види Лука 10:16 и Матеј 18:17) не беше контингент на нивниот морален интегритет (види Матеј 23:2-3).

Во Стариот Завет, Давид остана легитимен крал на Израел, и покрај неговите гревови (види Втората книга на Самуил, 11:1). Неговиот син, цар Соломон, имаше седумстотини жени и триста наложници, па дури и се вклучени во идолопоклонство, но тој исто така остана ракоположен лидер на Божји избран народ четириесет години (види Првата книга на кралевите, 11:3, 5, 7, 33, 42). Згора на тоа, се разгледа на Дванаесетте апостоли, кои беа првите лидери на Новиот Завет Црква, и се подбран од Самиот Господ,!

 • Еден Го предаде за триесет сребреници;
 • Сите, освен еден Него напуштен во неговиот час на најголема потреба;
 • Петар негираше дека воопшто Го знаеја (види Матеј, 26:20, и сор.);
 • Дури и по Воскресението, Томас имаше криза на верата (види Џон 20:24-25);
 • Петар прикажани нетрпеливост (види Галатјаните 2:11-14); и
 • Пол призна, "Јас не разбирам моите сопствени акции. Зашто Јас не го правам она што го сакам, но јас се направи многу нешто јас дека не сакам да се направи " (Римјаните 7:15).

И уште, грешноста на лидери на Црквата не се поништи својот авторитет, ниту во случајот на папите тоа влијае на нивната способност да се дефинира неизоставно догма. Гледаме во евангелијата, всушност, дека првосвештеникот, Кајафа, задржана дарот на пророштвото и покрај својата грешност (види Џон 11:49-52, под "екс катедра и Мојсеј").

Црквата не застане поради лични светоста нејзините лидери ", туку затоа што на ветувањето на Христос да се испрати Светиот Дух да ја води "во сета вистина" (Џон 16:13).

Кои се аргументите против папската непогрешливост?

MATTHEW 16:23
Во своите напори да ги негира непогрешливоста на папата, клеветниците често се однесуваат на Матеј 16:23 во која Исус прекор Петер, велејќи: "Бегај од Мене, Сатаната! Си Ми соблазан; за да не се на страната на Божјиот, но на мажите. "Господ прекори Петар во овој начин, бидејќи апостолот, се изјасни за Исус, за да се избегне страст, во сила личи сатаната, кој беше во искушение да се откаже од Исус Неговата мисија (види Матеј 4:1, и сор.). Господ е укор не му наштети непогрешливост Петар, сепак, од зборови апостол претставува погрешна приватна пресуда, а не догматското учење.

Галатите 2:11
друг премин, што некои веруваат побива непогрешливост Петар, се наоѓа во втората глава на Свети Павле Писмо до Галатјаните, во која тој раскажува неговата конфронтација со Петар поради одбивањето на вториот е да се седне и да јаде со нееврејските конвертити (2:11). Сепак, поради укор Павле мораше да го направи со грешка "на постапката, а не на доктрина,"Непогрешливоста на Петар никогаш не бил во прашање (Тертулијан, На Demurrer против еретиците 23:10).

Некои погрешно овој пасус како доказ на инфериорност Петар на Павле. Самиот факт дека Павле го прави како прашање на својата положба до Петар, сепак, укажува на тоа дека верува дека тој се обрати на супериорен. Како што е забележано Свети Августин, "Петар остави на оние кои дојдоа по него пример, дека, Ако во било кое време тие скршнал од вистинскиот пат, тие не треба да мислам дека под нив ја прифати исправката од оние кои беа нивните јуниори " (Писмо до Џером 82:22; види исто така Свети Тома Аквински, Theologica 2:33:4).

BAD папи
Додека заблуда опстојува во некои кругови дека поголемиот дел од папите биле големи грешници, вистината е најмногу од наследниците на Петар биле мажи на истакнати доблест. Критичарите сметаат дека е корисно, сепак,, да се потенцира на неморалноста на неколку папи во текот на светоста на многу.

Католиците никогаш не негираше папи се паднати луѓе кои имаат потреба од спасение, како и секој друг. Што католици инсистира на, сепак,-И што потврдува историјата, е дека нема папата никогаш официјално учи грешка на верата и моралот, ниту во спротивност на догматските одлука на претходник или совет.

Доктрината интегритет на папството застана против сите обвиненија противници го покрена против него. секој случај, кога ослободен од анти-католички нарушувања и да се зема во соодветен историски и теолошки контекст, покажува чудесното интегритетот на католичката догма, и покрај сите премногу човечката природа на лидери на Црквата.3

Чаир и Мојсеј

Кога папата зборува неизоставно, се вели дека треба да се зборува од столот, што на латински "од стол." Концептот на основно седиште на власт доаѓа од Стариот Завет, во која Мојсеј седна во судот на народот (види Излез 18:13).

орган на Мојсеј, премногу, е засилен преку линијата на наследници (види Второзаконие, 17:8-9; 34:9). Всушност, Седиштето на Мојсеј остана активен до времето на Христос, како што Исус се откри, велејќи, "Книжниците и фарисеите седи на седиштето на Мојсеј; така практикуваат и да ги набљудува она што тие ви кажам, но не и она што го прават; за што тие го проповедаат, но не го практикуваат " (види Матеј 23:1-3).

Во Евангелието на Свети Јован можеме да видиме на советот на првосвештениците и фарисеите свикување под надлежност на првосвештеникот Кајафа (11:49). На советот, Кајафа изговара пророштва, "Тоа е за вас еден човек да умре за народот, и дека целиот народ да не загине " (11:50). Како што Џон белешки, Кајафа "не го кажа на својот договор, но (на сметка на неговата) се првосвештеник таа година " (11:51).

На тој начин, Бог продолжи да зборува преку наследниците на Мојсеј (без оглед на нивната побожност или зло). Петар исполнети слична улога во новиот завет, кои служат како земен претставник или викар на Христос, преку кого Бог зборува за луѓето.

соодветно, многу раните дела на папството се однесуваат на Мојсеевиот традиција на еднина, авторитетен стол. На пример, на Muratorian Фрагмент, напишано во Рим околу A.D. 170, државите, "Сосема неодамна во нашето време, ... епископ Пие, седна во столчето на црквата во градот Рим. "

Исто така, Свети Кипријан, епископот на Картагина, пишува во 251, Во врска со овој седиштето на власта (види Писмо до Antonianus 55:8), и некаде пред година 325, анонимен поет на Галија прогласи, "Во овој стол во која тој седел, Петар, Во силен Рим, заповедал Линус, првиот избран, да седне" (Псевдо-Тертулијан, Песната Против Marcionites 3:276-277).

Свети Макариј Египетски (г. како. 390) пишува: "За на стари Мојсеј и Арон, кога тоа свештенство е нивно, многу страдаше; и Кајафа, кога тој имаше својот стол, прогонувани и осудени на Господ. ... Потоа Мојсеј бил наследен од страна на Питер, кои се посветени на рацете на новата Црква на Исус Христос, и вистинското свештенство " (беседа 26).

христијанското единство

На charism на неизоставно во дефинирањето доктрина е инструментална во мисијата на папата да биде видлив знак и извор на христијанското единство.

улогата на обезбедување на единство доктрината за сите верници на папата е наведено од страна на Исус на Тајната Вечера, кога му рече на Петар, "Симон, Симон, овде, Сатаната побара да имате, дека тој може да ве просее како пченица, но Јас се молев за тебе, твојата вера не може да не успее; и кога ќе го вклучите повторно, зајакнување на вашите браќа " (Лука 22:31-32).

Петар беше дадена обврска за потврдување на верата на другите. Да му се овозможи да го направите тоа, Исус ветил дека ќе им го даде на него вера која не ќе пропадне, што е, дарот на непогрешливост. Значи тоа е дека оние што ќе останат послушни на власт Petrine имаат сигурност се знае тие се обединети во доктрината со целата Црква и на крајот со Христос, Поглаварот на Црквата. Спротивно, оние што се одделуваат од оваа власт, како што се непотребен католиците, Православни Цркви, и протестантските заедници, имаат претрпено во тек поделба и раздор.4

Имаат тенденција да ги Моите овци!

Исус обнови Неговата комисија на Петар како делегиран Неговиот овчар на брегот на Галилејското Море во деновите по Воскресението. таму, Исус го праша за да се потврди неговата љубов кон Него три пати, што одговара на претходната негирања Петар (види Матеј 26:34, и сор.).

По секоја афирмација на љубовта, Исус му заповеда да учат и да се грижи за Своите овци, велејќи, "Се хранат моите јагниња. ... Обично моите овци. ... Се хранат моите овци " (Џон 21:15, 16, 17). Господ не се откаже од сопственоста на овци, за Тој продолжи да ги нарекуваат Својот додека доверување на Петар.5 Со цел за папата да ги исполни канцеларијата на делегиран овчар, за да се обезбеди овците на Исус се хранат полнота откри вистината, тоа е потребно за него да биде заштитен од наставата грешка. И така тој е за речиси два милениуми; и така тој ќе биде до враќање на Господ.

 1. Точно е дека на власт да се поврзе и лабава, исто така, беше дадена на апостолите како група во Матеј 18:18, но моќта на копчињата беше резервирана само за Петар. Како што наследниците на апостолите, Католичките бискупи имаат колективна моќ за да се догматски обврзувачки одлуки, се додека тие се собрани во еден Вселенски Собор (совет ја претставува цела, универзалната црква) и дејствува во заедница со епископот на Рим, наследник на Петар.
 2. За во-длабочината на канцелариски Петар во светлината на Исаија 22, види Стивен K. Реј, По овој рок (Сан Франциско: Игнатиј Прес, 1999), стр. 265.
 3. За темелно и одговорно ракување со разни контроверзниот епизоди во историјата на папството види Ворен Керол, Историја на христијанството, тома. 1-5 (Front Royal, Вирџинија: христијанството Прес, 1985); исто така, Патрик Мадрид, папата фантастика (Сан Диего: базиликата Прес, 1999).
 4. Поделбата меѓу Православни Цркви има тенденција да биде на културата во природата, со оглед на поделбата меѓу католиците и непотребен во протестантизмот обично се случува по доктрината линии. Исто така, може да се забележи дека за Источна Цркви, кој се одржува на повеќе или помалку несовршени унијата со Рим од раскол единаесеттиот век, поделба е умерена во споредба и звук доктрина, во поголемиот дел, е задржан. за протестантизмот, од друга страна, за која заврши одред од власт на Рим е основна догма, поделба е неконтролираното, што резултира со десетици на-илјадници натпреваруваат деноминации.
 5. Види Скот Батлер, Норман Dahlgren, и Rev. Г-дин. Дејвид Хес, Исус, Петар и клучеви (Санта Барбара, Калифорнија: Queenship издавачката куќа, 1996), стр. 59; CF. Мет. 9:36-38.