Tetor 7, 2019

Lexim

Jona 1: 1- 2: 2, 11

1:1Atëherë fjala e Zotit iu drejtua Jonas, birit të Amitait, duke thënë se:
1:2Çohu dhe shko në Ninive, qyteti i madh, dhe prediko kundër tij,. Për keqdashje e saj u ngjit para syve të mi.
1:3Dhe Jona u në mënyrë që të iki nga prania e Zotit në Tarshish. Atëherë ai zbriti në Jafa, ku gjeti një anije që shkonte në Tarshish. Dhe Pagoi çmimin e caktuar, dhe ai zbriti në të, për të shkuar me ta larg nga fytyra e Zotit.
1:4Por Zoti dërgoi një erë të fortë në det. Dhe një shakullinë e madhe u zhvillua në det, dhe anija ishte në rrezik të grimcuar.
1:5Dhe Detarët, të trembur, dhe njerëzit filluan të bërtasin për zot të tyre. Ata hodhën kontejnerët që ishte në anije në det në mënyrë që të lehtësuar prej tyre. Dhe Jona zbriti në brendësi të anijes, dhe ai ra në një gjumë të thellë dhimbshme.
1:6Dhe timonier iu afrua atij, dhe ai tha:, "Pse je e zuri një gjumë? Ngrihem, kërkojë ndihmën e Perëndisë tuaj, kështu që ndoshta Perëndia do të jetë i vëmendshëm ndaj nesh dhe ne nuk vdesim ".
1:7Dhe një njeri i tha shok lundrimi tij, "Ejani, dhe le të hedhin në short, kështu që ne mund të dimë pse kjo fatkeqësi është mbi ne ". U hodh në short, dhe shorti ra mbi Jonan.
1:8Atëherë ata i thanë:: "Na e shpjego se çfarë është arsyeja që kjo fatkeqësi është mbi ne. Çfarë është puna juaj? Cili është vendi juaj? Dhe ku po shkon? Ose që njerëzit janë nga ju?"
1:9Dhe ai u tha atyre:, "Unë jam hebre, dhe kam frikë nga Zoti, Perëndia i qiellit, që ka bërë detin dhe sterenë ".
1:10Dhe ata njerëz i zuri një frikë, dhe ata i thanë:, "Pse e bëtë këtë?" (Fakt e kishin vënë re që ai ikte larg nga fytyra e Zotit, sepse ua kishte thënë atyre.)
1:11Atëherë ata i thanë:, "Çfarë duhet të bëjmë me ty, kështu që deti do të pushojë për ne?"Për detin rrodhi dhe u rrit.
1:12Dhe ai u tha atyre:, "Me merr, dhe më ke hedhur në det, dhe deti do të pushojë për ju. Sepse unë e di se kjo është për shkak të mua që kjo furtunë e madhe ju ra mbi. "
1:13Dhe njerëzit u vozitje, në mënyrë që të kthehet në tokën e thatë, por ata nuk patën sukses. Për detin rrodhi dhe u rrit ndaj tyre.
1:14Dhe ata i klithën Zotit,, dhe ata thanë, "Ne ju bëjmë thirrje, Zot, nuk e le të vdesim për shkak të jetës së këtij njeriu, dhe nuk ia atribuojnë të na gjakut të pafajshëm. Për ty, Zot, kanë bërë vetëm si ke dashur ".
1:15Dhe e zunë Jonan dhe e hodhën në det. Dhe deti u fashitur nga tërbimi i saj.
1:16Atëherë ata njerëz i zuri një frikë e madhe nga Zoti, dhe u bënë flijime për Zotin viktimat, dhe ata u betuan.
2:1Dhe Zoti kishte përgatitur një peshk të madh që të gëlltiste Jonan. Dhe Jona qëndroi në barkun e peshkut për tri ditë e tri net.
2:2Jona iu lut Zotit, Perëndia i tij,, nga barku i peshkut.
2:11Dhe Zoti i foli peshkut, dhe ajo volli Jonan në tokë të thatë

Ungjilli

Ungjilli i Shenjtë sipas Lukës 10: 25-37

10:25Dhe ja, një ekspert të caktuar në ligj u ngritën, provë dhe duke thënë:, "Mësues, çfarë duhet të bëj që të trashëgoj jetën e përjetshme?"
10:26Por ai i tha:: "Çfarë është shkruar në ligj? Si ju lexoni atë?"
10:27Në përgjigje, tha ai: "Duaje Zotin, Perëndinë tënd me gjithë zemrën tënde, dhe nga gjithë shpirtin tënd, dhe nga të gjithë forcën tënde, dhe nga të gjithë mendjen tënde, dhe afërmin tënd si veten. "
10:28Atëherë ai i tha:: "U përgjigje drejti. Bëni këtë, dhe do të jetoni ".
10:29Por, pasi që ai donte të justifikonte veten, i tha Jezusit, "Dhe kush është i afërmi im?"
10:30Pastaj Jezusi, duke marrë këtë ide, tha: "Një njeri zbriste nga Jeruzalemi për në Jeriko, dhe ai ka ndodhur me grabitës, i cili tani edhe plaçkitur atë. Dhe shkaktuar atë me plagë, ata shkuan, duke e lënë atë prapa, gjysmë-gjallë.
10:31Dhe ndodhi që një prift po zbriste nëpër të njëjtën mënyrë. Dhe duke parë atë, ai kaloi nga.
10:32Dhe në mënyrë të ngjashme një Levit, kur ai ishte në afërsi të vendit, edhe pa atë, dhe ai kaloi nga.
10:33Por një Samaritan, duke qenë në një udhëtim, iu afrua atij. Dhe duke parë atë, ai u zhvendos nga mëshira.
10:34Dhe i afrohet atij, ai lidhi plagët duke ia, larë me vaj dhe verë në to. Pastaj e vuri mbi kafshën e pack, e çoi në një han, dhe ai u kujdesua për të.
10:35Dhe të nesërmen, ai nxori dy denarë, dhe Ai ia dha pronarit, dhe ai tha: "Kujdesu për të. Dhe çdo gjë ekstra ju do të keni shpenzuar, Unë do të paguaj për ju në kthimin tim. "
10:36Cili nga këta të tre, e bën atë të duket për ju, ishte i afërmi i atij që ra në duart e kusarëve?"
10:37Atëherë ai i tha, "Ai që veproi me mëshirë ndaj tij." Dhe Jezusi i tha:, "Shko, dhe të veprojë në mënyrë të ngjashme. "