Ch 11 Aktet

Veprat e Apostujve 11

11:1 Ndërkaq apostujt dhe vëllezërit që ishin në Jude morën vesh se edhe johebrenjtë kishin pranuar fjalën e Perëndisë.
11:2 Pastaj, kur Pjetri u ngjit në Jeruzalem, ata që ishin rrethprerë argumentuar kundër tij,
11:3 duke thënë se, "Pse keni hyrë të njerëzve të parrethprerë, dhe pse ju hani me ta?"
11:4 Atëherë Pjetri filloi të shpjegojmë atyre, në mënyrë të rregullt, duke thënë se:
11:5 "Unë kam qenë në qytetin e Jopes lutur, dhe unë pashë, në një ekstazë e mendjes, një vizion: një send të caktuar enë, si një qenie fletë e madhe liri le të zbresë nga qielli në të katër cepat e saj. Dhe kjo iu afrua mua.
11:6 Dhe duke kërkuar në të, I konsideruar dhe pashë kafshët katërkëmbëshe të tokës, dhe kafshët e egra, dhe zvarranikët, dhe gjërat fluturues e ajrit.
11:7 Atëherë edhe dëgjova një zë që më thoshte: 'Të ngrihesh, Peter. Ther dhe ha! ".
11:8 Por unë i thashë: 'Asnjehere, lord! Për atë që është e papastër ose të ndotur nuk ka hyrë në gojën time ".
11:9 Pastaj zëri u përgjigj për të dytën herë nga qielli, "Gjërat që Perëndia i ka pastruar, mos e quaj më të zakonshme ".
11:10 Tani kjo ndodhi tri herë. Dhe pastaj çdo gjë u ngrit sërish në qiell.
11:11 Dhe ja, menjëherë ka pasur tre burra rrinin më këmbë pranë shtëpisë ku isha, duke qenë të dërguar në Cezare.
11:12 Pastaj Fryma më tha se unë duhet të shkoj me ta, pa pasë kurrfarë ngurrimi. Dhe këta gjashtë vëllezër shkuan me mua gjithashtu. Dhe kështu hymë në shtëpinë e njeriut.
11:13 Dhe ai e përshkroi për ne se si kishte parë një engjëll në shtëpinë e tij, në këmbë dhe i tha: "Dërgo njerëz në Jope dhe thirre Simonin, i cili është mbiquajtur Pjetër.
11:14 Dhe ai do të të flasin fjalë, me të cilat do të ruhen me gjithë shtëpinë tënde ".
11:15 Dhe kur unë kishte filluar të flas, Fryma e Shenjtë zbriti mbi ta, ashtu si edhe mbi ne, ne fillim.
11:16 Pastaj m'u kujtua fjalët e Zotit, ashtu si ai vetë tha: 'John, ne te vertete, pagëzoi me ujë, por ju do të pagëzoheni me Frymën e Shenjtë ".
11:17 Prandaj, në qoftë se Perëndia u dha atyre të njëjtën hirin, si edhe për të na, të cilët kanë besuar në Zotin Jezu Krisht, i cili ishte I, se unë do të jetë në gjendje për të ndaluar Perëndinë?"
11:18 Duke dëgjuar këto gjëra, ata ishin të heshtur. Dhe përlëvdonin Perëndinë, duke thënë se: "Pra, ka Perëndia dhënë edhe johebrenjve pendesën për t'u dhënë jetën".
11:19 Dhe disa prej tyre, duke qenë të shpërndarë për shkak të përndjekjes që kishte ndodhur nën Stefanin, udhëtoi rreth, edhe në Feniki, në Qipro dhe në Antioki, duke folur Fjalën askujt, përveç Judenjve.
11:20 Por disa prej këtyre njerëzve nga Qiproja dhe Kirena, kur ata kishin hyrë në Antioki, ishin duke folur edhe për grekët, shpallur Zotin Jezus.
11:21 Dhe dora e Zotit ishte me ta. Dhe një numër i madh besoi dhe u kthyen te Zoti.
11:22 Tani lajmi arriti në vesh të kishës në Jeruzalem për këto gjëra, dhe ata dërguan Barnabën, deri në Antioki.
11:23 Dhe kur ai kishte mbërritur atje dhe shikoi hirin e Perëndisë,, ai ishte i gëzuar. Dhe ai i nxiti të gjithë të vazhdojnë në Zotin me zemër të vendosur.
11:24 Sepse ai ishte njeri i mirë, dhe ai u mbush me Frymën e Shenjtë dhe me besim. Dhe një turmë e madhe u shtua Zotit.
11:25 Pastaj Barnaba u nis për në Tars, në mënyrë që ai mund të kërkojë Saulin. Dhe kur ai e gjeti, e çoi në Antioki.
11:26 Dhe ata po bisedonin aty në Kishë për një vit të tërë. Kështu ata dhanë mësime një turmë kaq të madhe, se ajo ishte në Antioki, dishepujt ishin të njohur për herë të parë me emrin e krishterë.
11:27 Tani në këto ditë, profetët nga Jeruzalemi shkoi në Antioki.
11:28 Dhe një prej tyre, quajtur Agab, rritje deri, nënkuptonte nëpërmjet Frymës se nuk do të ishte një uri e madhe në të gjithë botën, e cila ka ndodhur nën Klaud Cezarit.
11:29 Atëherë dishepujt e deklaruar, sipas asaj që secili zotëronte, atë që ata do të ofrojnë të dërgohet vëllezërve që banonin në Jude.
11:30 Dhe kështu ata vepruan, duke e dërguar atë pleqve me anë të Barnabës dhe të Saulit.

Veprat e Apostujve 12

12:1 Tani në të njëjtën kohë, Mbreti Herod shtrirë dorën e tij, në mënyrë që të poshtëroj disa nga Kisha.
12:2 Pastaj ai vrau Jakobin, vëllai i Gjonit, me shpatë.
12:3 Dhe, duke parë se kjo u pëlqente Judenjve, ai e përcaktuar tjetër për të kapur edhe Pjetri. Tani ajo ishte në ditët e të Ndormëve.
12:4 Kështu Mbasi e arrestoi atë, e çoi në burg, dorëzimin e tij në paraburgim të katër grupe me nga katër ushtarë, me qëllim për të prodhuar atë për njerëzit pas Pashkës.
12:5 Dhe kështu Pjetri u ndalua në burg. Por lutjet janë duke u bërë pa pushim, nga Kisha, Perëndisë në emër të tij.
12:6 Dhe kur Herodi ishte gati për të prodhuar atë, në të njëjtën natë, Pjetri po flinte në mes dy ushtarëve, dhe ishte i lidhur me dy zinxhirë. Dhe aty ishin roje në frontin e derës, ruajtjen e burgut.
12:7 Dhe ja, një engjëll i Zotit iu paraqit pranë, dhe një dritë shkëlqen në qelizë. Dhe përgjimi Pjetrit në ijë, ai zgjuar atë, duke thënë se, "Të ngrihesh, shpejt. "Dhe zinxhirët i ranë nga duart e tij.
12:8 Pastaj engjëlli i tha:: "Ngjishu, dhe të vënë në çizme tuaj ". Dhe ai veproi kështu. Atëherë ai i tha:, "Wrap veshjen tuaj rreth vetes dhe të më ndjekë."
12:9 Dhe të shkojnë jashtë, ai e ndoqi. Dhe ai nuk e dinte këtë të vërtetë: se kjo është duke u bërë nga një engjëll. Sepse ai mendonte se kishte një vegim.
12:10 Dhe duke kaluar nga rojet e parë dhe të dytë, arritën te dera e hekurt që të çonte në qytet; dhe ajo u hap përpara tyre vetvetiu. dhe nisen, ata vazhduan në së bashku një rrugë të caktuar anësor. Dhe papritmas engjëlli u tërhoq prej tij.
12:11 Dhe Pjetri, kthyer për veten e tij, tha: "Tani unë e di, me të vërtetë, se Zoti dërgoi engjëllin e tij, dhe se ai më liroi nga duart e Herodit dhe nga të gjitha ato që populli i Judenjve ishin parashikuar. "
12:12 Dhe ndërsa ai po konsideron këtë, ai mbërriti në shtëpinë e Marisë, nënës së Gjonit,, i cili ishte i mbiquajtur Mark, ku shumë vëllezër ishin mbledhur dhe po luteshin.
12:13 Pastaj, pasi ai trokiti në derë të portës, një vajzë doli për t'iu përgjigjur, emri i të cilit ishte Rhoda.
12:14 Dhe kur ajo njohu zërin e Pjetrit, nga gëzimi, ajo nuk e hapi derën, por në vend, drejtimin në, ajo njoftoi se Pjetri ndodhej para derës.
12:15 Por ata i thanë:, "Ti je i çmendur." Por ajo ripohoi se kjo ishte aq e. Pastaj ata ishin duke thënë, "Éshtë engjëlli i tij."
12:16 Por Pjetri u këmbëngulës në trokitur. Dhe, mbasi hapën, ata e panë atë dhe u habitën.
12:17 Por bëri shenjë me dorë të heshtnin, ai shpjegoi se si kishte çuar Zoti atë larg nga burgu. Dhe ai u tha, "Informimi i Jakobit dhe ata vëllezër." Dhe të shkojnë jashtë, ai shkoi në një vend tjetër.
12:18 Pastaj, kur erdhi ditës, nuk ka pasur trazira të vogël në mes të ushtarëve, se çfarë kishte ndodhur në lidhje me Pjetrin.
12:19 Dhe Herodi nisi ta kërkuar atë dhe nuk e marrin atë, ka pasur rojet në pyetje, Ai i urdhëroi ata çuan larg. Dhe duke zbritur nga Judeja në Cezare, atje kaloi natën.
12:20 Tani ai ishte i zemëruar me ato të Tiros dhe të Sidonit. Por ata erdhën tek ai me një mendje të vetme, dhe, duke bindi Blastus, i cili ishte mbi dhomën e mbretit, ata copëtimin për paqe, për shkak se rajonet e tyre janë furnizuar me ushqim nga ai.
12:21 Pastaj, në ditën e caktuar, Herodi ishte veshur me veshje mbretëror, dhe ai u ul në selinë e gjykatës, dhe ai i dha një fjalim.
12:22 Atëherë populli u bërtisnin, "Zëri i një perëndie, dhe jo e njeriut!!"
12:23 Dhe menjëherë, një engjëll i Zotit e goditi atë poshtë, sepse ai nuk i kishte dhënë lavdi Perëndisë. Dhe duke qenë të konsumuar nga krimbat, ai skaduar.
12:24 Por fjala e Zotit u rritur dhe shumëzuar.
12:25 Pastaj Barnaba dhe Sauli, ka përfunduar ministrinë, u kthyen nga Jeruzalemi, duke sjellë me vete Gjonin,, i cili ishte i mbiquajtur Mark.

Veprat e Apostujve 13

13:1 Tani ka pasur, në kishën e Antiokisë, profetë dhe mësues, mesin e të cilëve ishin Barnabën, dhe Simon, i cili u quajt Black, Luci nga Kireneas, dhe Manahen, i cili ishte vëllai kujdestare me Herodin tetrark, dhe Sauli.
13:2 Tani ndërsa po kryenin shërbesën për Zotin dhe agjërim, Fryma e Shenjtë tha atyre: "Saul veçantë dhe Barnaba për mua, për veprën për të cilën i kam zgjedhur ato ".
13:3 Pastaj, agjëruan dhe u lutën dhe vendosjen duart mbi ta, nisën.
13:4 Dhe duke qenë të dërguar nga Fryma e Shenjtë, ata shkuan në Seleuki. Dhe që andej lundruan për në Qipro.
13:5 Dhe, mbasi arritën në Salaminë, ata ishin të predikuar Fjalën e Perëndisë në sinagogat e Judenjve;. Dhe ata gjithashtu kishin Gjonin në ministrinë.
13:6 Dhe kur ata kishin udhëtuar në të gjithë ishullin, edhe në Pafo, takuan një njeri të caktuar, një magjistar, një profet i rremë, ose një, emri i të cilit ishte Bar-Jesu.
13:7 Dhe ai ishte me prokonsullin, Sergei Paul, Njeriu i matur. Ky njeri, thirrjen Barnabën dhe Saulin, kërkuar për të dëgjuar Fjalën e Perëndisë.
13:8 Por Elimas, magjistari (sepse kështu emri i tij është përkthyer) ishin ngritur kundër tyre, duke kërkuar ta largojë prokonsullin nga besimi.
13:9 atëherë Sauli, i quajtur edhe Pal, duke qenë të mbushur me Frymën e Shenjtë, i nguli sytë mbi,
13:10 dhe ai tha: "Pra, plot me çdo mashtrim dhe të gjitha gënjeshtrat, bir i djallit, armik i çdo drejtësisë, ju kurrë nuk pushon të shkatërrojnë mënyrat e drejta të Zotit!
13:11 Dhe tani, shoh, dora e Zotit është mbi ty. Dhe ju do të jetë verbuar, nuk do ta shohësh më diellin për një gjatësi kohore. "Dhe menjëherë një mjegull dhe një errësirë ​​ra mbi të. Dhe enden përreth, ai kërkonte dikë që mund ta mbante për dore.
13:12 Atëherë prokonsulli, kur ai kishte parë se çfarë është bërë, besohet, qenë në çudi mbi doktrinën e Zotit.
13:13 Dhe, kur Pali dhe ata që ishin me të kishte lundruar nga Pafo, ata arritën në Pergë në Pamfili. Pastaj Gjoni u nda prej tyre dhe u kthye në Jeruzalem.
13:14 Megjithatë, me të vërtetë, ata, udhëtonte në rrugën nga Perga, mbërriti në Antioki të Pisidisë. Dhe me të hyrë në sinagogë ditën e shtunë, u ulën.
13:15 Pastaj, pas leximit të ligjit dhe të profetëve, krerët e sinagogës dërguan atyre për t'u, duke thënë se: "Vëllezërit Noble, në qoftë se ka në ty ndonjë fjalë këshilluese për popullin, flasin. "
13:16 atëherë Pali, rritje deri dhe bëri shenjë për heshtjen me dorën e tij, tha: "Burra të Izraelit dhe ju që druani Perëndinë, dëgjuar nga afër.
13:17 Perëndia e bijve të Izraelit i zgjodhi etërit tanë, dhe bëri të madh popullin, kur ata ishin kolonët në vendin e Egjiptit,. Dhe me një krah të lartësuar, ai i udhëhoqi ata larg nga atje.
13:18 Dhe gjatë një kohe prej dyzet vjet, ai duroi sjelljen e tyre në shkretëtirë.
13:19 Dhe nga shkatërroi shtatë kombe në vendin e Kanaanit, i ndau vendin e tyre në mesin e tyre me short,
13:20 pas rreth katërqind e pesëdhjetë vjet. Pas këtyre gjërave,, u dha Gjyqtarë, madje edhe deri te profeti Samuel.
13:21 Dhe më vonë, ata copëtimin për një mbret. Dhe Perëndia u dha atyre Saulin, bir i Kishit, një burrë nga fisi i Beniaminit, për dyzet vjet.
13:22 Dhe, mbasi hoqi, ai ngriti për ta mbreti David. Dhe duke ofruar dëshmi rreth tij, tha ai, "Kam gjetur Davidin, biri i Isait, të jetë një njeri sipas zemrës sime, i cili do të kryejë të gjitha ato që unë do të '.
13:23 Nga pasardhësit e tij, sipas Premtimit, Perëndia më ka dhënë Jezusi shpëtimtar të Izraelit.
13:24 John u predikonte, përpara fytyrës së ardhjes së tij, një pagëzim pendimi për gjithë popullin e Izraelit.
13:25 Pastaj, kur John përfunduar kursin e tij, ai ishte duke thënë: "Unë nuk jam një që ju konsideroni që të jem. Sepse ja, një arrin pas meje, këpucët e këmbët e të cilit unë nuk jam i denjë t'ia zgjidh '.
13:26 vëllezërit Noble, bij të pasardhësve të Abrahamit, dhe ata prej jush që druajnë Perëndinë, kjo është për ju fjala e këtij shpëtimi është dërguar.
13:27 Për ata që jetonin në Jerusalem, dhe krerët e saj, vënë veshin as atë, as zërat e profetëve që lexohen çdo të shtunë, përmbushur këto duke gjykuar atë.
13:28 Dhe edhe pse nuk i gjetën asnjë rast për vdekje kundër tij, ata copëtimin Pilatin, në mënyrë që ata të mund të vënë atë me vdekje.
13:29 Dhe mbasi u kryen të gjitha ato që ishin shkruar për të, marrë atë poshtë nga pema, vunë në varr.
13:30 Megjithatë, me të vërtetë, Perëndia e ringjalli prej së vdekuri ditën e tretë.
13:31 Dhe ai u pa për shumë ditë nga ata që ishin ngjitur me të nga Galilea në Jeruzalem,, që edhe tani janë dëshmitarë të tij para popullit.
13:32 Dhe ne jemi të njoftuar ju se Promise, që u qe bërë etërve tanë,
13:33 është përmbushur nga Perëndia për fëmijët tanë duke ringjallur Jezusin, ashtu siç është shkruar në psalmin e dytë gjithashtu: 'Ti je Biri im. Kjo ditë më linde ".
13:34 Tani, pasi ai e ngjalli prej së vdekurish, në mënyrë që të kthehen më të korrupsionit, ai e ka thënë këtë: "Unë do të jap për ty, gjërat e shenjta të bëra Davidit, një besnik ".
13:35 Dhe gjithashtu më pas, në një vend tjetër, thotë ai: "Ti nuk do të lejosh që i Shenjti yt të shohë kalbje".
13:36 për Davidin, kur ai kishte shërbente brezit të tij në përputhje me vullnetin e Perëndisë, ra në gjumë, dhe ai ishte i vendosur pranë etërve të tij, dhe ai pa kalbje,.
13:37 Megjithatë, me të vërtetë, ai që Perëndia e ka ringjallur prej së vdekuri nuk e ka parë korrupsionin.
13:38 Prandaj, le të jetë i njohur për ju, vëllezërit fisnike, që me anë të tij është shpallur për ju faljen nga mëkatet dhe nga çdo gjë me të cilën ju nuk ishin në gjendje të jetë i justifikuar në ligjin e Moisiut.
13:39 Në atë, të gjithë ata që besojnë janë të justifikuara.
13:40 Prandaj, bej kujdes, mos atë që u tha nga profetët mund të ju trullos:
13:41 'o përbuzës! Shiko, dhe çudi, dhe të shpërndahen! Sepse unë jam duke punuar një vepër në ditët tuaja, një vepër të cilën ju nuk do të besojnë, edhe në qoftë se dikush do të shpjegojë atë për ju. "
13:42 Pastaj, pasi ata ishin larguar, pyetën ata nëse, ditën e shtunë në vijim, ata mund të them këto fjalë me ta.
13:43 Dhe, mbasi u pushua nga puna, shumë nga Judenjtë dhe adhuruesve të reja janë duke ndjekur Palin dhe Barnabën. Dhe ata, duke folur me ta, i bindën të ngulmojnë në hir të Perëndisë.
13:44 Megjithatë, me të vërtetë, ditën e shtunë në vijim, gati gjithë qyteti u mblodh për të dëgjuar fjalën e Perëndisë.
13:45 Atëherë Judenjtë, Duke parë turmat,, u mbushën me smirë, dhe ata, blasfemuar, kundërshtoi ato që u ishin thënë nga Pali.
13:46 Atëherë Pali dhe Barnaba, tha në mënyrë të vendosur: "Ajo ishte e nevojshme për shpalljen e fjalës së Perëndisë së pari për ju. Por për shkak se ju e hidhni poshtë, dhe kështu çmoni veten të denjë për jetën e përjetshme, shoh, ne po u drejtohemi johebrenjve.
13:47 Sepse kështu ka Zoti na udhëzoi: "Unë të vura si dritë të johebrenjve, në mënyrë që ti ta çosh shpëtimin deri në skajin e dheut " ''.
13:48 Pastaj johebrenjtë, me të dëgjuar këtë, ishin të gëzuar, dhe ata ishin lëvdonin fjalën e Zotit. Dhe të gjithë sa ishin të paracaktuar besohet për jetën e pasosur.
13:49 Tani fjala e Zotit u shpërndanë në të gjithë rajonin.
13:50 Por Judenjtë i nxitën disa gra të perëndishme të shtresës dhe të ndershëm, dhe udhëheqësit e qytetit. Edhe e ngacmuan një përndjekje kundër Palit dhe Barnabës. Dhe ata i përzuri nga pjesët e tyre.
13:51 Por ata, lëkundje pluhurin e këmbëve të tyre kundër tyre, vazhdoi në Ikon.
13:52 Dhe dishepujt ishin mbushur po ashtu me gëzim dhe me Frymën e Shenjtë.

Veprat e Apostujve 14

14:1 Ndodhi që edhe në Antioki ata hynë bashkë në sinagogën e Judenjve, dhe folën në mënyrë të tillë, sa një turmë me bollëk e Judenjsh dhe Grekësh besuan.
14:2 Megjithatë, me të vërtetë, Judenjtë që ishin mosbesues kishte nxitur dhe nxehur shpirtrat e johebrenjve kundër vëllezërve.
14:3 Dhe kështu, ata mbetën për një kohë të gjatë, duke vepruar me besnikëri në Zotin, ofruar dëshmi të fjalës së hirit të tij,, duke siguruar shenja dhe mrekulli bërë nga duart e tyre.
14:4 Atëherë popullsia e qytetit u nda. Dhe sigurisht, disa ishin me Judenjtë, por me të vërtetë të tjerët ishin me Apostujt.
14:5 Kur një sulmi ishte planifikuar nga johebrenjtë dhe e Judenjve me krerët e tyre, në mënyrë që ata të mund t'i trajtojnë me përçmim dhe guri ta,
14:6 ata, kuptuar këtë, ikur së bashku për të Listrës dhe Derbë, qytetet e Likaonisë, dhe për të gjithë rajonin përreth. Dhe ata ishin ungjillëzuese në atë vend.
14:7 Por një njeri ishte ulur në Listra, me aftësi të kufizuara në këmbët e tij, lame nga barku i nënës së tij, që kurrë nuk kishte ecur.
14:8 Ky njeri dëgjoi duke folur Palin. dhe Paul, vështruar atë qëllim, dhe pa se ai kishte besim, në mënyrë që ai mund të shërohet,
14:9 tha me zë të lartë, "Çohu në këmbë!"Dhe ai hovi lart dhe ecte rreth.
14:10 Por, kur turmat e kishte parë ç'kishte bërë Pali, ato e ngritën zërin e tyre në gjuhën e Likaonisë:, duke thënë se, "Perënditë, ka marrë pamja e njerëzve, kanë zbritur për ne!"
14:11 Dhe e quanin Barnabën, 'Jupiter,"Por me të vërtetë ata të quajtur Paul, "Mercury,"Sepse ai ishte folësi kryesor.
14:12 Gjithashtu, prifti i Jupiterit, i cili ishte jashtë qytetit, në frontin e portës, duke e çuar në dema me kurora, ishte i gatshëm për të ofruar flijime me njerëzit.
14:13 Dhe sa më shpejt që Apostujt, Barnaba dhe Pal, kishte dëgjuar këtë, marramendës tunikat e tyre, ata leapt në turmë, duke bërtitur
14:14 dhe duke thënë:: "Burra, pse do të ju bëjë këtë? Ne gjithashtu jemi të vdekshëm, njerëz si veten, predikuar për ju që do të konvertohet, nga këto gjëra të kota, për Perëndinë e gjallë, që ka bërë qiejtë dhe tokën, detin dhe gjithçka që është në to.
14:15 Në gjeneratat e mëparshme, Ai lejoi të gjitha kombet të ndjekin rrugët e tyre.
14:16 por sigurisht, ai nuk e la veten e vet pa dëshmi, bërë mirë nga qielli, duke i dhënë shi dhe stinë të frytshme, mbushur zemrat e tyre me ushqim dhe gëzim. "
14:17 Dhe duke thënë këto gjëra, ata ishin mezi në gjendje të frenojnë turmat nga immolating atyre.
14:18 Tani disa Judenj nga Antiokia dhe nga Ikoni mbërriti atje. Dhe, mbasi ia mbushën mendjan turmës, ata gjuajtën me gurë Palin dhe e tërhoqën zvarrë jashtë qytetit, duke menduar që ai të jetë i vdekur.
14:19 Por, kur dishepujt ishin në këmbë rreth tij, ai u ngrit dhe hyri në qytet. Dhe të nesërmen, ai u nis me Barnabën për në Derbë.
14:20 Dhe, mbasi ungjillizuar atë qytet, dhe bënë shumë dishepuj, u kthyen në Listra, në Ikon dhe në Antioki,
14:21 duke fuqizuar shpirtërat e dishepujve, dhe duke i këshilluar ata se ata duhet të mbeten gjithmonë në besim, dhe se është e nevojshme për ne që të hyjë në mbretërinë e Perëndisë duke kaluar shumë shtrëngime.
14:22 Dhe kur ata kishin krijuar priftërinj për ta në çdo kishë, dhe u lutën dhe agjëruan, i lanë në dorën e Zotit, në të cilin kishin besuar.
14:23 Dhe udhëtojnë me anë të Pisidisë;, ata arritën në Pamfili.
14:24 Dhe, mbasi e shpallën fjalën e Zotit në Pergë, zbritën në Atali.
14:25 Dhe nga atje, ata lundruan për në Antioki, ku ishin rekomanduar në hir të Perëndisë për veprën që ata tani kishin kryer.
14:26 Dhe, mbasi kishte mbërritur dhe kishte mblodhën kishën, ata lidhen gjërat e mëdha që Perëndia kishte bërë me ta, dhe si u kishte hapur derën e besimit të johebrenjve.
14:27 Dhe ata mbetën për asnjë sasi të vogël të kohës me dishepujt.

Veprat e Apostujve 15

15:1 Dhe ato të caktuara, zbritëse nga Judeja, mësonin vëllezërit, "Nëse nuk jeni rrethprerë sipas ritit të Moisiut, ju nuk mund të ruhen. "
15:2 Prandaj, kur Pali dhe Barnaba nuk ka bërë asnjë kryengritje të vogël kundër tyre, ata vendosën që Pali dhe Barnaba, dhe disa nga ana kundërshtare, duhet të shkojnë deri në Apostujve dhe priftërinjtë në Jeruzalem në lidhje me këtë pyetje.
15:3 Prandaj, duke u udhëhequr nga kisha, ata udhëtuan nëpër Feniki dhe Samari, përshkruar kthimin e johebrenjve. Dhe duke u sjellë gëzim të madh mbarë vëllezërve.
15:4 Dhe mbasi arriti në Jeruzalem, Ata u pritën nga kisha, nga apostujt dhe nga pleqtë, raportimin çfarë gjëra të mëdha kishte kryer Perëndia me ta.
15:5 Por disa nga sekti i farisenjve, ata që ishin besimtarë, u ngritën duke thënë, "Është e nevojshme që ato të rrethpriteni dhe të udhëzuar për të zbatojnë ligjin e Moisiut ''."
15:6 Atëherë apostujt dhe pleqtë u mblodhën për të kujdeset për këtë çështje.
15:7 Dhe pas një sherri të madh kishte ndodhur, Pjetri u ngrit dhe u tha atyre:: "Vëllezërit Noble, ti e di atë, në ditët e fundit, Perëndia ka zgjedhur midis nesh, nga goja ime, Johebrenjtë të dëgjojnë fjalën e Ungjillit dhe për të besuar.
15:8 dhe Perëndia, që i njeh zemrat, dëshmia e ofruar, duke i dhënë Frymën e Shenjtë atyre, ashtu si për ne.
15:9 Dhe ai dallohet asgjë midis nesh dhe atyre, pastruar zemrat e tyre me anë të besimit.
15:10 tani, pra,, pse e tundoni Perëndinë, për të imponuar një zgjedhë mbi qafën e dishepujve, që as etërit tanë e as ne nuk mund ta mbajmë?
15:11 Por me hirin e Zotit Jezu Krisht, ne besojmë në mënyrë që të ruhen, në të njëjtën mënyrë edhe si ata. "
15:12 Atëherë e gjithë turma heshti. Dhe ata po i dëgjonin Barnabën dhe Palin, përshkruar atë që shenja të mëdha dhe mrekulli kishte bërë Perëndia ndër johebrenjtë me anë të tyre.
15:13 Dhe pasi ata kishin qenë të heshtur, James përgjigj duke thënë: "Vëllezërit Noble, me degjo.
15:14 Simon ka shpjeguar në çfarë mënyre Perëndia e vizitoi për herë të parë, në mënyrë që të marrë nga johebrenjtë një popull për emrin e tij.
15:15 Dhe fjalët e profetëve janë në marrëveshje me këtë, ashtu siç është shkruar:
15:16 'Pas këtyre gjërave, do të kthehem, dhe unë do ta rindërtoj tabernakullin e Davidit, e cila ka rënë poshtë. Dhe unë do të restauroj gërmadhat e tij, dhe unë do ta ringjall atë deri,
15:17 në mënyrë që pjesa tjetër e njerëzve mund të kërkojnë Zotin, së bashku me të gjitha kombet mbi të cilët emri im ka qenë thirret, thotë Zoti,, që bën këto gjëra '.
15:18 Për Zotin, puna e tij ka qenë i njohur nga përjetësia.
15:19 Për shkak të kësaj, Unë gjykoj se ata që ishin konvertuar në Perëndinë nga johebrenjtë nuk janë për t'u shqetësuar,
15:20 por t'u shkruhet atyre, që ata duhet të mbajnë veten nga ndotje e idhujve, dhe nga kurvëria, dhe nga çdo gjë që ka qenë e mbytur, dhe nga gjaku.
15:21 sepse Moisiu, nga kohët e lashta, ka pasur në çdo qytet ata që e predikojnë atë nëpër sinagoga, ku ai është i lexohen çdo të shtunë. "
15:22 Atëherë iu duk e mirë apostujve dhe pleqve, me të gjithë Kishën, disa njerëz të zgjedhur nga ata:, dhe për të dërguar në Antioki, me Palin dhe Barnabën, dhe Juda, që ishte i mbiquajtur Barsaba, dhe Sila, burra epërsi të ndër vëllezërit,
15:23 ajo që është shkruar nga duart e tyre: "Apostujt dhe pleqtë, vëllezër, për ata që janë në Antioki, Siri dhe Kiliki, vëllezër nga johebrenjve, të fala.
15:24 Që nga viti ne kemi dëgjuar se disa, shkojnë nga midis nesh, ju kanë shqetësuar me fjalë, trazuar shpirtrat tuaj, të cilëve ne kemi dhënë asnjë porosi,
15:25 ajo na kënaqur, duke u mbledhur si nje, njerëz të zgjedhur dhe për të dërguar ato për ju, me Barnabën tonë më të dashur dhe Pal:
15:26 njerëz që kanë dorëzuar jetën e tyre në emër të emrit të Zotit tonë Jezu Krisht.
15:27 Prandaj, ne kemi dërguar Judën dhe Silën;, edhe ata do të, me fjalën e folur, riafirmojnë për ju të njëjtat gjëra.
15:28 Fakt na u duk mirë Frymës së Shenjtë dhe neve që të imponojë asnjë barrë tjetër mbi ju, tjetër përveç këtyre gjërave të nevojshme:
15:29 që ju të hiqni dorë nga gjërat flijohet idhujve, dhe nga gjaku, dhe nga ajo që ka qenë e mbytur, dhe nga kurvëria. Ju do të bëni mirë të ruheni nga këto gjëra. Lamtumirë. "
15:30 Dhe kështu, duke qenë të pushuar, zbritën në Antioki. Dhe mbledhur turmën bashkë, e dorëzuan letrën.
15:31 Dhe kur ata kishin lexuar atë, ata ishin të gëzuar nga kjo ngushëllimit.
15:32 Por Juda e Sila, duke qenë edhe profetë vetë, ngushëlloi vëllezërit me shumë fjalë, dhe ata u forcuan.
15:33 Pastaj, pasi kaloi disa kohë më shumë ka, ata u hodhën poshtë me paqe, nga vëllezërit, për ata që i kishte dërguar.
15:34 Por ajo dukej e mirë për të Silës të qëndrojë atje. Pra, vetëm Juda u nis në Jeruzalem.
15:35 Dhe Pali e Barnaba qëndruan në Antioki, me shumë të tjerë, mësuar dhe evangelizing Fjalën e Zotit.
15:36 Pastaj, Pas disa ditësh, Pali i tha Barnabës, "Le të kthehemi të shohim vëllezërit tanë nëpër tërë qytetet në të cilat ne kemi shpallur fjalën e Zotit, për të parë se si ata janë. "
15:37 Dhe Barnaba donte të merrte Gjoni, i cili ishte i mbiquajtur Mark, me ta edhe.
15:38 Por Pali po thoshte se ai nuk duhet të marrë, pasi u largua prej tyre në Pamfili, dhe ai nuk kishte shkuar me ata në punë.
15:39 Dhe nuk ka ndodhur një grindje, në një masë të tillë që ata u larguan nga njëri-tjetri. dhe Barnaba, në të vërtetë duke marrë Mark, lundruan për në Qipro.
15:40 Megjithatë, me të vërtetë, Paul, duke zgjedhur Silën, të përcaktuara, duke u dorëzuar nga vëllezërit në hir të Perëndisë.
15:41 Dhe ai udhëtoi përmes Sirisë dhe të Kilikisë, i forcuar kishat, udhëzuar ata për të mbajtur urdhërimet e apostujve dhe pleqve.

Veprat e Apostujve 16

16:1 Pastaj ai arriti në Derbë dhe në Listra. Dhe ja, një dishepull me emër Timote ishte atje, bir i një gruaje besnike hebreje, babai i tij një Gentile.
16:2 Vëllezërit që ishin në Listër dhe Ikoni dhënë dëshmi të mirë për të.
16:3 Pali donte këtë njeri për të udhëtuar me të, dhe duke marrë atë, ai rrethpreu, për shkak të Judenjve që ishin në ato vende. Sepse të gjithë e dinin se babai i tij ishte një johebre.
16:4 Dhe, ndërsa ata po udhëtonin nëpër qytete, i kanë dorëzuar për ta Dogmat që do të mbahen, të cilat janë dekretuar nga apostujt dhe nga pleqtë që ishin në Jerusalem.
16:5 Dhe sigurisht, Kishat po forcoheshin në besim dhe janë rritur në numër çdo ditë.
16:6 Pastaj, duke kaluar nëpër Frigji dhe në krahinën e Galatisë, ata u penguan nga Fryma e Shenjtë nga të folurit fjalën në Azi.
16:7 Por, kur ata kishin arritur në Mysia, ata u përpoqën të shkojnë në Bitini, por Fryma nuk do të lejonte t'i.
16:8 Pastaj, Dhe mbasi kishin kaluar nëpër Misisë, ata zbritën në Troas.
16:9 Dhe një vizion natën u shpall Pali i një njeriu të caktuar të Maqedonisë, në këmbë dhe duke u lutur me të, dhe duke thënë:: "Kryqi në Maqedoni dhe na ndihmo!"
16:10 Pastaj, pasi ai pa vizionin, kërkuam menjëherë të përcaktuar për Maqedoninë, duke qenë të sigurt se Zoti na kishte thirrur për të ungjillizuar të tyre.
16:11 Dhe me vela nga Troas, duke marrë një rrugë të drejtpërdrejtë, arritëm në Samotrakë, dhe në ditën në vijim, në Neapolis,
16:12 dhe prej andej në Filipi, që është qyteti i shquar në fushën e Maqedonisë, një koloni. Tani ne kemi qenë në këtë qytet disa ditë, dhënien bashku.
16:13 Pastaj, ditën e shtunë, ne ishim duke ecur jashtë derës, pranë një lumi, ku nuk duket të jetë një tubim lutje. Pastaj u ulën, ne ishim duke folur me gratë që ishin mbledhur.
16:14 Dhe një grua, emër Lidia, një shitës i purpurt në qyteti i Tiatirës, një adhurues i Perëndisë, dëgjoi. Dhe Zoti ia hapi zemrën për të qenë të hapur për atë që Pali po thoshte.
16:15 Dhe kur ajo u pagëzua, me familjen e saj, ajo pranoi me ne, duke thënë se: "Në qoftë se më keni gjykuar se jam besnike ndaj Zotit, hyni në shtëpinë time dhe të kalojmë natën aty ". Dhe ajo na bindi.
16:16 Pastaj ndodhi që, si ne ishin duke shkuar jashtë për lutje, një vajzë të caktuar, kishte një frymë falli, u takua me ne. Ajo ishte një burim i fitimit të madh zotërinjve të saj, me anë të parathotë të saj.
16:17 Kjo vajzë, pas Palin dhe ne, duke bërtitur, duke thënë se: "Këta njerëz janë shërbëtorë të Perëndisë Shumë të Lartë! Ata janë njoftuar për ju rrugën e shpëtimit!"
16:18 Tani ajo u soll në këtë mënyrë për shumë ditë. por Pali, i hidhëruar, u kthye dhe i tha frymës:, "Unë ju urdhëroj, në emër të Jezu Krishtit, për të dalë prej saj. "Dhe ajo iku në atë orë.
16:19 Por zotërinjtë e saj,, duke parë se shpresa e fitimit të tyre iku, kapur Pali dhe Sila, dhe ata i çuan në sundimtarëve në gjykatë.
16:20 Dhe paraqitjen e tyre paraqitën pretorët, ata thanë: "Këta njerëz janë shqetësuese qytetin tonë, pasi ata janë hebrenjtë.
16:21 Dhe ata janë njoftuar një rrugë që nuk është e lejueshme për ne t'i pranojmë dhe t'i zbatojmë, pasi ne jemi Romakët. "
16:22 Dhe njerëzit nxituan bashkë kundër tyre. Dhe pretorëve, ua, marramendës tunikat e tyre, urdhëroi që të rrahur me shtabet.
16:23 Dhe kur ata kishin shkaktuar shumë kamzhik në to, i hodhën në burg, udhëzuar roje të shikojnë ata me zell.
16:24 Dhe që ai kishte marrë këtë lloj të rendit, ai i hodhi në qelinë e burgut të brendshme, dhe ai i kufizuar këmbët me aksione.
16:25 Pastaj, në mes të natës, Pali dhe Sila po luteshin dhe duke lavdëruar Perëndinë. Dhe ata që ishin gjithashtu në paraburgim i dëgjonin.
16:26 Megjithatë, me të vërtetë, u bë një tërmet i papritur, aq e madhe se themelet e burgut u zhvendos. Dhe menjëherë të gjitha dyert u hapën, dhe lidhjet e të gjithë u liruan.
16:27 Pastaj roje burgu, duke qenë i zgjuar jarred, dhe pa dyert e burgut të hapura, nxori shpatën dhe ka për qëllim të vrasë veten, duke menduar se të burgosurit kishin ikur.
16:28 Por Pali thirri me zë të lartë, duke thënë se: "A nuk ka dëm për veten, sepse ne të gjithë jemi këtu!"
16:29 Pastaj duke bërë thirrje për një dritë, ai hyri. dhe duke u dridhur, ai ra përpara këmbëve të Palit dhe Silës.
16:30 Dhe sjelljen e tyre jashtë, tha ai, "Zotërinj, çfarë duhet të bëj, në mënyrë që të mund të shpëtohen?"
16:31 Kështu ata thanë:, "Beso në Zotin Jezu Krisht, dhe pastaj ju do të ruhen, me familjen tuaj. "
16:32 Pastaj ata i shpallën fjalën e Zotit atij, së bashku me të gjithë ata që ishin në shtëpinë e tij.
16:33 Dhe ai, marrjen e tyre në të njëjtën orë të natës, larë sëmundjet vdekjeprurëse e tyre. Dhe ai u pagëzua, dhe të ardhshëm të gjithë shtëpisë së tij.
16:34 Mbasi i çoi në shtëpinë e vet, Vuri madje një tryezë për ta. Dhe ai ishte i gëzuar, me gjithë familjen e tij, duke besuar në Zot.
16:35 Dhe kur drita e diellit kishte mbërritur, pretorët dërguan shoqëruesit, duke thënë se, "Release ata njerëz."
16:36 Por roje burgu raportuar Palit këto fjalë: "Pretorët kanë dërguar fjalë që keni lëshuar. tani, pra,, largohem. Shko në paqe. "
16:37 Por Pali u tha atyre:: "Ata na kanë rrahur botërisht, pse ne nuk u dënuan. burrat kanë hedhur që jemi qytetarë romakë në burg. Dhe tani ata do të na përzë fshehtas? Jo ashtu. Në vend të kësaj, le të dalin përpara,
16:38 dhe le të përzënë ata larg. "Pastaj shërbëtorët tregon këto fjalë pretorëve. Dhe me të dëgjuar se ishin qytetarë romakë, kishin frikë.
16:39 dhe vijnë, ata e lutën me ta, dhe i nxori jashtë, ata iu lutën që të largohen nga qyteti.
16:40 Kështu ata u larguan nga burgu, hynë në shtëpinë e Lidias. Dhe, kur panë vëllezërit, ata ngushëlluar ato, dhe pastaj u nisën.

Veprat e Apostujve 17

17:1 Dhe mbasi kishin ecur nëpër Amfipoli dhe nëpër Apoloni, ata arritën në Thesaloniki, ku ishte sinagoga e Judenjve.
17:2 atëherë Pali, sipas zakonit, hyri me ta. Dhe tri të shtuna ai diskutonte me ta rreth shkrimeve të shenjta,
17:3 interpretuar dhe duke konkluduar se ishte e nevojshme që Krishti të vuante dhe të ringjallej prej së vdekuri, dhe se "ky është Jezu Krishti, të cilin unë jam njoftuar për ty. "
17:4 Dhe disa prej tyre besuan dhe u bashkuan me Palin dhe Silën, dhe një numër i madh prej tyre ishin nga adhuruesit dhe johebrenjve, dhe jo pak ishin gra fisnike.
17:5 Por Judenjtë, të qenit xheloz, dhe duke u bashkuar me ata që bëjnë paudhësi të caktuara në mesin e njerëzve të zakonshme, shkaktuar një çrregullim, Edhe e ngacmuan qytetin. Dhe duke marrë një pozicion pranë shtëpisë së Jason, ata kërkuan për t'i nxjerrë jashtë për njerëzit.
17:6 Dhe kur ata nuk e kishin gjetur ata, e hoqën zvarrë Jasonin dhe disa vëllezër përpara krerëve të qytetit, duke bërtitur: "Për këta janë ata që kanë zgjoi qytetin. Dhe ata erdhën këtu,
17:7 dhe Jasoni këta i priti. Dhe të gjitha këto njerëzit të veprojnë kundër statuteve të Cezarit, duke thënë se është një mbret tjetër, Jesus. "
17:8 Dhe ata nxitën popullin. Dhe krerët e qytetit, me të dëgjuar këto gjëra,
17:9 dhe duke marrë një shpjegim nga Jasoni dhe nga të tjerët, liroi.
17:10 Megjithatë, me të vërtetë, vëllezërit e nisën menjëherë Palin dhe Silën për në Berea natën. Dhe, kur ata kishin arritur, ata hynë në sinagogën e Judenjve.
17:11 Por këta ishin më fisnikë nga ndjenjat se ata të cilët ishin në Selanik. Ata e pranuan fjalën me gjithë entuziazëm, përditshme shqyrtuar Shkrimet për të parë nëse këto gjëra ishin ashtu.
17:12 dhe me të vërtetë, shumë veta besuan në mesin e tyre, si dhe jo pak në mesin e njerëzve të nderuar johebrenj dhe grave.
17:13 Pastaj, kur Judenjtë e Thesalonikit morën kuptuar se fjala e Perëndisë ishte shpallur nga Pali edhe në Berea, ata shkuan edhe atje, nxitje dhe shqetësuese turmën.
17:14 Dhe pastaj vëllezërit dërguan shpejt Palin larg, në mënyrë që ai të mund të udhëtojnë nga deti. Por Sila dhe Timoteu qëndruan atje.
17:15 Atëherë ata që ishin udhëheqës Palit e çuan deri në Athinë. Dhe duke marrë një urdhër prej tij për Silën dhe Timoteun, se ata duhet të vijnë tek ai shpejt, ato të përcaktuara.
17:16 Ndërsa Pali po i priste në Athinë, fryma e tij u zgjoi brenda tij, pa qytetin dhënë mbi të idhujtarisë.
17:17 Dhe kështu, ai ishte grindur me çifutët në sinagogën, dhe me adhuruesit, dhe në vende publike, gjatë çdo dite, me këdo që ishte atje.
17:18 Tani disa filozofë epikurianë dhe stoikë u argumentuar me të. Disa thoshin, "Ajo që e bën këtë mbjellës i Fjalës dua të them?"Megjithatë, të tjerët janë duke thënë, "Ai duket të jetë një folësi për demonët e reja." Sepse ai ishte i njoftuar atyre Jezusin dhe ringjalljen.
17:19 Dhe kapjen e tij, e çuan në Areopag, duke thënë se: "A jemi në gjendje që të vesh ç'është kjo doktrinë e re është, për të cilën ju flisni?
17:20 Sepse ti sjell disa ide të reja për veshët tanë. Dhe kështu që ne do të dëshironim të dimë ç'kuptim kanë ato. "
17:21 (Tani të gjithë athinasit, dhe vijnë vizitorët, ishin të zënë veten me asgjë tjetër përveç duke folur ose duke dëgjuar ide të ndryshme të reja.)
17:22 por Pali, në këmbë në mes të Areopagut, tha: "Burra të Athinës, Unë shoh se në të gjitha gjërat ju jeni mjaft paragjykues.
17:23 Sepse, po kalonte dhe vërejtur idhujt tuaj, Unë gjithashtu gjeti një altar, në të cilën ishte shkruar: Perëndisë PANJOHUR. Prandaj, ajo që ju adhuroni në injorancë, kjo është ajo që unë jam duke predikuar për ju:
17:24 Perëndia që bëri botën dhe të gjitha atë që janë në, Ai që është Zoti i qiejve dhe i tokës, i cili nuk banon në tempuj të bërë nga duart e.
17:25 Dhe as shërbehet nga duart e njerëzve, sikur në nevojë për ndonjë gjë, pasi ajo është ai që i jep të gjithëve jetë, hukatje dhe gjëra të gjithë të tjerët.
17:26 Dhe ai ka bërë, nga një, çdo familje e njeriut: të jetojnë mbi faqen e tërë dheut, përcaktimin festat dhe kufijtë e banimit të tyre,
17:27 në mënyrë që të kërkojë Perëndinë, mbase mund ta konsiderojë atë apo të gjetur atë, ndonëse ai nuk është larg nga secili prej nesh.
17:28 "Sepse në të ne jetojmë, dhe veprim, dhe ekzistojnë. "Ashtu si disa nga poetët tuaj kanë thënë. "Sepse jemi edhe të familjes së tij."
17:29 Prandaj, pasi ne jemi të familjes së Perëndisë,, Ne nuk duhet të marrë parasysh ari ose argjendi ose gurë të çmuar, apo gdhendjet e artit dhe të imagjinatës së njeriut, të jetë një përfaqësim i asaj që është hyjnore.
17:30 dhe me të vërtetë, Zot, pasi shikoi poshtë për të parë injorancën e këtyre kohëve, ka bërë të ditur tashmë për njerëzit që të gjithë dhe kudo që të bëj pendesë.
17:31 Sepse ai ka caktuar një ditë në të cilën ai do të gjykojë botën në kapitalin neto, nëpërmjet atij njeriu të cilin ai e ka caktuar, duke ofruar besim për të gjithë, duke e ringjallur prej të vdekurit. "
17:32 Dhe, mbasi e dëgjuan për ringjalljen e të vdekurve, ne te vertete, disa ishin ironik, ndërsa të tjerët thanë, "Ne do të dëgjojmë për ju në lidhje me këtë përsëri."
17:33 Kështu Pali doli nga mesi i tyre.
17:34 Megjithatë, me të vërtetë, disa njerëz, respektimi i tij, besonte. Në mesin e tyre ishin edhe Dionis areopagiti, dhe një grua që quhej Damaris, dhe të tjerë me ta.

Veprat e Apostujve 18

18:1 Pas këtyre gjërave,, pasi u nis nga Athina, ai mbërriti në Korint.
18:2 Dhe mbi gjetjen e një farë Judeu, me emër Akuila, lindur në Pont, cili kohët e fundit kishte ardhur nga Italia me gruan e tij Priskilën, (sepse Klaudi kishte urdhëruar që të gjithë Judenjtë të largohen nga Roma,) ai u takua me ta.
18:3 Dhe duke qenë se kishin të njëjtën mjeshtëri, Jakobi e kaloi me ta dhe punonte. (Tani ishte të bënin çadra nga tregtia.)
18:4 Dhe ai ishte duke argumentuar në sinagogë çdo të shtunë, duke futur emrin e Zotit Jezus. Dhe ai ishte i bindte Judenj dhe Grekë.
18:5 Kur Sila dhe Timoteu zbritën nga Maqedonia, Pali u firmë në Word, për t'u dëshmuar Judenjve se Jezusi është Krishti.
18:6 Por, pasi që ata ishin në kundërshtim me atë dhe duke blasfemuar, ai i shkundi rrobat e tij dhe u tha atyre:: "Gjaku juaj është mbi kokën tuaj. Unë jam i pastër. Nga tani e tutje, Unë do të shkoj te johebrenjtë ''. "
18:7 Dhe duke lëvizur nga ai vend, ai hyri në shtëpinë e një farë njeriu, me emrin Titi i Drejti, një adhurues i Perëndisë, shtëpia e të cilit u adjoined në sinagogë.
18:8 tani Krispi, një udhëheqës i sinagogës, besuan në Zotin, me gjithë shtëpinë e tij. Dhe shumë Korintas, pas dëgjimit, besuan dhe u pagëzuan.
18:9 Pastaj Zoti i tha Palit, përmes një vegim nate: "Mos ki frike. Në vend të kësaj, flasin dhe mos pusho.
18:10 Sepse unë jam me ty. Dhe askush nuk do të të zë për ju, në mënyrë që të të bërë të keqe. Për shumë njerëz në këtë qytet janë me mua ".
18:11 Pastaj ai u vendos atje për një vit e gjashtë muaj, mësuar Fjalën e Perëndisë në mesin e tyre.
18:12 Por, kur Galioni ishte prokonsull i Akaisë, Judenjtë u ngritën me një mendje kundër Palit. Dhe e çuan në gjykatë,
18:13 duke thënë se, "Ai mbush mendjen njerëzve t'i shërbejnë Perëndisë, në kundërshtim me ligjin."
18:14 Pastaj, kur Pali kishte filluar të hapte gojën, Galioni u tha Judenjve: "Nëse do të ishte një çështje e padrejtësisë, ose një vepër lig, O Judenj fisnike, Unë do t'ju mbështesë, siç është e duhur.
18:15 Megjithatë, në qoftë se me të vërtetë këto janë pyetje në lidhje me një fjalë, për emra dhe ligjin tuaj, ju duhet të shikoni për atë vetë. Unë nuk do të jetë gjykatës i këtyre gjërave. "
18:16 Dhe ai i urdhëroi ata nga gjykata.
18:17 Por ata, kapjen Sostenin, një udhëheqës i sinagogës, e rrahën para gjykatës së. Dhe Galioni nuk treguan interesim për këto gjëra.
18:18 Megjithatë, me të vërtetë, Paul, pasi ai kishte mbetur për shumë ditë, duke pasur lamtumirë tha vëllezërve, lundroi për në Siri, dhe bashkë me të ishin Prishila dhe Akuila. Tani ai e kishte rruar kokën e tij në Kenkrea, sepse ai kishte bërë një premtim solemn.
18:19 Dhe ai arriti në Efes, dhe i la pas aty. Megjithatë, me të vërtetë, ai vetë, hyjnë në sinagogë, u grindur me çifutët.
18:20 Pastaj, edhe pse ata ishin duke i kërkuar atij që të mbetet për një kohë më të gjatë, ai nuk do të pajtoheshin.
18:21 Në vend të kësaj, duke thënë lamtumirë dhe duke u thënë atyre, "Unë do të kthehem te ju përsëri, me ndihmën e zotit,"Ai u nis nga Efesi nëpër det.
18:22 Dhe pas duke shkuar në Cezare, ai u ngjit në Jeruzalem, dhe ai u përshëndet me kishën atje, dhe pastaj ai zbriti në Antioki.
18:23 Dhe, mbasi qëndroi atje pak gjatësinë e kohës atje, ai e përcaktuar, dhe ai ecte në mënyrë nëpër rrethinat e Galatisë dhe të Frigjisë, duke forcuar gjithë dishepujt.
18:24 Tani një jude i quajtur Apollo, lindur në Aleksandri, njeri orator i cili ishte i fuqishëm me Shkrimet, arriti në Efes.
18:25 Ai ishte i mësuar në udhën e Zotit. Dhe, i zjarrtë në frymë, Ai ishte duke folur dhe duke mësuar gjërat që janë të Jezusit, por njihte vetëm pagëzimin e Gjonit.
18:26 Dhe kështu, ai filloi të veprojë me besnikëri në sinagogë. Dhe kur Akuila dhe Priskila e dëgjuan atë, ata e mori mënjanë dhe shpjegoi drejtoni udhën e Zotit atij më në tërësi.
18:27 Pastaj, që ai donte të shkonte në Akai, vëllezërit shkroi një nxitje dishepujve, në mënyrë që ata të mund të pranojnë atë. Dhe kur ai kishte mbërritur, ai mbajti shumë diskutime me ata që kishin besuar.
18:28 Sepse ai ishte me forcë dhe publikisht qortuar hebrenjtë, duke zbuluar me anë të Shkrimeve se Jezusi është Krishti.

Veprat e Apostujve 19

19:1 Tani ndodhi që, ndërsa Apollo ishte ende në Korint, Paul, pasi ai kishte udhëtuan nëpër rajonet e sipërme, arriti në Efes. Dhe ai u takua me dishepujt e caktuara.
19:2 Dhe ai u tha atyre:, "Pas besuar, keni marrë Frymën e Shenjtë?"Por ata i thanë:, "Ne as që kemi dëgjuar se paska Frymë të Shenjtë."
19:3 Megjithatë, me të vërtetë, tha ai, "Pastaj me atë që keni pagëzuar?"Dhe ata thanë:, "Me pagëzimin e Gjonit."
19:4 Atëherë Pali tha: "Gjoni pagëzoi popullin me pagëzimin e pendimit, duke thënë se ata duhet të besojnë në Atë që do të vijë pas tij, kjo është, në Jezusin. "
19:5 Me të dëgjuar këto gjëra, u pagëzuan në emër të Zotit Jezus.
19:6 Dhe, kur Pali imponuar duart mbi ta, Fryma e Shenjtë zbriti mbi ta. Dhe ata ishin duke folur gjuhë të tjera dhe profeci.
19:7 Tani ishin rreth dymbëdhjetë burra në të gjitha.
19:8 Pastaj, me të hyrë në sinagogën, Ai ishte duke folur me besnikëri për tre muaj, duke diskutuar dhe duke i bindur ata për gjërat e mbretërisë së Perëndisë.
19:9 Por kur ato të caktuara u ngurtësuar dhe nuk do të besojnë, mallkuar udhën e Zotit në prani të turmës, Paul, tërhequr prej tyre, ndara dishepujt, të diskutojë çdo ditë në shkollën e njëfarë Tirani caktuar.
19:10 Tani kjo është bërë gjatë dy viteve, në mënyrë që të gjithë ata që jetonin në Azi bindën fjalës të Zotit, Judenj dhe johebrenjtë.
19:11 Dhe Perëndia u realizimin mrekulli të fuqishme dhe të pazakontë nga dora e Palit,
19:12 aq shumë sa që edhe kur pëlhurash vogla dhe mbështjellës kishin qenë mbi trupin e tij për të sëmurët, sëmundjet largua prej tyre dhe frymërat e liga u larguan.
19:13 Pastaj, madje disa prej udhëtojnë yshtës hebre kishte tentuar të thërrasin emrin e Zotit Jezus mbi ata që kishin frymërat e liga, duke thënë se, "Unë ju lidh me betim nëpërmjet Jezusit, që Pali predikon. "
19:14 Dhe aty ishin disa Judenj, shtatë bijtë e Sceva, Udhëheqësit midis priftërinjve, të cilët ishin duke vepruar në këtë mënyrë.
19:15 Por një frymë pabesi u përgjigj duke u thënë atyre: "Jezusi di, dhe Paul di. Por kush je ti?"
19:16 Dhe njeriu, në të cilin ka pasur një shpirt i lig, kërcen në to dhe për të gjetur më të mirë të tyre të dy, mundte, në mënyrë që ata ikën nga ajo shtëpi, lakuriq e të plagosur.
19:17 Dhe kështu, Kjo iu bë e njohur të gjithë hebrenjtë dhe johebrenjtë që banonin në Efes. Dhe një frikë ra mbi të gjithë ata. Dhe emri i Zotit Jezus ishte madhëruar.
19:18 Dhe shumë besimtarë janë arritur, rrëfyer, dhe duke shpallur veprat e tyre.
19:19 Atëherë shumë nga ata që e kishin ndjekur sekte rastësishëm mblodhi librat e tyre, dhe ata i dogjën përpara të gjithëve. Dhe pas përcaktimit të vlerës së këtyre, ata gjetën çmimi të jetë pesëdhjetë mijë denarë.
19:20 Në këtë mënyrë, Fjala e Perëndisë është rritur fuqishëm dhe ishte duke u konfirmua.
19:21 Pastaj, kur këto gjëra janë përfunduar, Pali kishte vendosur në Frymë, pas kalimit nëpër Maqedoni dhe nëpër Akai, të shkojë në Jeruzalem, duke thënë se, "Pastaj, pasi unë kam qenë atje, është e domosdoshme për mua që të shoh edhe Romën edhe. "
19:22 Por, duke dërguar dy nga ata që i shërbenin, Timothy dhe Erasti, në Maqedoni, ai vetë mbeti për një kohë në Azi.
19:23 Tani në atë kohë, ka ndodhur një trazirë e madhe lidhur me Udhën e Zotit.
19:24 Sepse një farë njeriu, me emër Dhimitër, një argjendar bërë tempuj argjendi për Diana, u siguruar jo pak fitim artizanëve.
19:25 Dhe duke i quajtur ato së bashku, me ata që janë të punësuar në të njëjtën mënyrë, tha ai: "Burra, ju e dini se të ardhurat tona është nga kjo zeje.
19:26 Dhe ju shihni dhe dëgjoni se ky Pali, me bindje, ka larguar një numër të madh, jo vetëm nga Efes, por nga gati të gjithë Azinë, duke thënë se, "Këto gjëra nuk janë perëndi ata që janë bërë me duar."
19:27 Kështu, jo vetëm që është kjo, Profesioni ynë, në rrezik për t'u sjellë në mohimin, por që edhe tempulli i Dianës së madhe do të konsiderohen si asgjë! Pastaj edhe madhështinë e saj, të cilin të gjithë Azinë dhe bota, e nderon, do të fillojnë të shkatërrohen. "
19:28 Me të dëgjuar këtë, ata u mbushën me zemërim, dhe ata bërtitën, duke thënë se, "E madhe është Diana e Efesianëve!"
19:29 Dhe qyteti u mbush me rrëmujë. Dhe, mbasi kapën me forcë Gain dhe Aristarkun e Maqedonisë, shokët e Palit, ata nxituan dhunë, me një mendje, në amfiteatrin.
19:30 Pastaj, kur Pali donte t'i dilte popullit, por dishepujt nuk e lejojnë atë.
19:31 Dhe disa nga udhëheqësit nga Azia, që ishin miqtë e tij, gjithashtu dërgoi atij, duke kërkuar që ai të mos paraqitet në amfiteatrin.
19:32 Por të tjerët u bërtisnin gjëra të ndryshme. Për saqë mbledhja ishte trazuar, dhe shumica nuk e di arsyen se ata ishin të quajtur së bashku.
19:33 Kështu ata zvarritur Aleksandrin nga turma, kurse çifutët u propelling atë përpara. dhe Alexander, bënte me dorë për shkak të heshtjes, të kërkuar për t'i dhënë popullit një shpjegim.
19:34 Por, sa më shpejt që ata e kuptuan atë të jetë një hebre, gjithë me një zë, për rreth dy orë, bërtisnin, "E madhe është Diana e Efesianëve!"
19:35 Dhe kur shkruesi kishte qetësoi turmën, tha ai: 'O Efesianë, tani ajo ka njeri që nuk e di se qyteti i Efesianëve është në shërbim të madhe Diana dhe i pasardhësve të Jupiterit?
19:36 Prandaj, pasi që këto gjëra nuk janë në gjendje për të kundërshtuar, është e nevojshme për ju që të jenë të qetë dhe të mos bëni asgjë të nxituar.
19:37 Sepse i prutë këta njerëz përpara, të cilët nuk janë as sakrilegj e as blasfemues ndaj perëndeshës suaj.
19:38 Por në qoftë se Dhimitri dhe mjeshtrit që janë me të kanë diçka kundër dikujt, ata mund të mblidhet në gjykata, dhe prokonsuj ka;. Le të padisin njëri-tjetrin.
19:39 Por në qoftë se ju do të hetojnë në lidhje me gjëra të tjera, kjo mund të vendoset në kuvendin sipas ligjit.
19:40 Tani për tani ne jemi në rrezik për të qenë të dënuar për nxitje kryengritjeje mbi ngjarjet e sotme, pasi që nuk ka një fajtor (kundër të cilit ne jemi në gjendje të ofrojë dëshmi) në këtë tubim. "Dhe, si i tha këtë, e shpërndau mbledhjen.

Veprat e Apostujve 20

20:1 Pastaj, pas rrëmuja pushuar, Paul, duke e quajtur dishepujt për veten e tij dhe duke i këshilluar që, tha lamtumirë. Dhe ai e përcaktuar, në mënyrë që ai mund të shkojnë në Maqedoni.
20:2 Dhe kur ai kishte ecur nëpër ato zona dhe u dha shumë këshilla predikimet, ai shkoi në Greqi.
20:3 Pasi ai kishte kaluar tre muaj atje, treacheries janë planifikuar kundër tij nga çifutët, ashtu si ai ishte gati të lundronte për në Siri. Dhe, duke qenë i këshilluar për këtë, ai të kthehet nga ana e Maqedonisë.
20:4 Tani ata që e shoqëronte u Sopater, i biri i Pirros nga Berea; dhe gjithashtu Thesalonikasve, Dhe Aristarkun dytë; Gai nga Derba, dhe Timoteu; dhe gjithashtu Tikiku e Trofimi nga Azia.
20:5 këto, pasi ata kishin shkuar përpara, na prisnin në Troas.
20:6 Megjithatë, me të vërtetë, ne u nisëm nga Filipi,, pas ditëve të të Ndormëve, dhe në pesë ditë shkuam tek ata në Troadë, ku qëndruam shtatë ditë.
20:7 Pastaj, ditën e shtunë e parë, kur ne kishim mbledhur dishepujt për të thyer bukën, Pali me ta, me qëllim për të përcaktuar të nesërmen. Por ai zgjatet predikimin e tij në mes të natës.
20:8 Tani ka qenë mjaft e llambat në dhomën e sipërme, ku ishin mbledhur.
20:9 Dhe një adoleshent me emër Eutikun, ulur në parvazin e dritares, ishte duke u rënduar nga një të qenët i përgjumur rëndë (për Pali u predikonte në gjatësi). Pastaj, ndërsa ai shkonte për të fjetur, ai ra nga dhoma kati i tretë në rënie. Dhe kur ai u ngrit lart, ai ishte i vdekur.
20:10 Kur Pali kishte zbritur atij, ai vuri veten mbi të dhe, përqafoi, tha, "Mos u shqeteso, për shpirtin e tij është ende brenda tij. "
20:11 Dhe kështu, duke shkuar deri, duke e thyer bukën, dhe të hahet, dhe ka folur edhe për derisa të ditës, Ai pastaj e përcaktuar.
20:12 Tani ata kishin sjellë djalin të gjallë, dhe ata ishin më shumë se një ngushëlluar pak.
20:13 Pastaj ne u ngjit në bordin e anije, lundruam për Assos, ku ishim të merrnim Palin,. Sepse kështu ai vetë kishte vendosur, pasi ai ishte duke bërë udhëtimin nga toka.
20:14 Dhe kur ai u bashkua me ne në Asos, Ne e mori atë në, dhe shkuam në Mitilinë.
20:15 Lundruam prej andej dhe, në ditën e ardhshme, kemi ardhur Kios kundërta. Dhe tjetër arritëm në Samo. Dhe në ditën në vijim shkuam në Milet.
20:16 Sepse Pali kishte vendosur të lundronte pa u ndalur në Efes, kështu që ai nuk do të vonohet në Azi. Sepse nxitonte që, nëse do të ishte e mundur për të, ai mund të respektojnë ditën e Rrëshajëve në Jeruzalem.
20:17 Pastaj, dërguar nga Mileti në Efes, ai e quajti ato më të mëdha nga lindja në kishë.
20:18 Dhe kur ata erdhën tek ai dhe u bashku, ai u tha atyre: "Ju e dini që nga dita e parë kur kam hyrë në Azi, Kam qenë me ty, për të gjithë kohën, në këtë mënyrë:
20:19 duke i shërbyer Zotit, me gjithë përulësi e me gjithë lot e me prova të cilat më ndodhën nga treacheries e hebrenjve,
20:20 si unë nuk fsheha asnjë që ishte me vlerë, sa mirë kam predikuar falas, dhe që ju kam mësuar publikisht dhe në bazë të shtëpive,
20:21 duke u deklaruar solemnisht Judenjve dhe Johebrenjve rreth pendimit në Perëndi dhe për besimin në Zotin tonë Jezu Krisht.
20:22 Dhe tani, shoh, duke u detyruar në frymë, Unë po shkoj në Jeruzalem, duke mos ditur se çfarë do të më ndodhë atje,
20:23 përveçse Fryma e Shenjtë, në çdo qytet, ka paralajmëruar mua, duke thënë se presin pranga dhe mundime mua në Jeruzalem.
20:24 Por unë frikë asnjë nga këto gjëra. As unë nuk e konsiderojnë jetën time për të qenë më e çmuar për shkak se ajo është e imja, me kusht që në një farë mënyrë unë mund të përfunduar kursin tim dhe atë të shërbesës së fjalës, që mora nga Zoti Jezus, të dëshmoj plotësisht ungjillin e hirit të Perëndisë.
20:25 Dhe tani, shoh, Unë e di se ju do të shihni më fytyrën time, të gjithë ju në mes të të cilit unë kam udhëtuar, duke predikuar mbretërinë e Perëndisë.
20:26 Për këtë arsye, Unë ju ftoj si dëshmitarë në këtë ditë: se unë jam i pastër nga gjaku i të gjithëve.
20:27 Në fakt nuk kam devijuar aspak nga njoftuar çdo këshillën e Perëndisë për ju.
20:28 Kujdesuni për veten tuaj dhe për gjithë tufën, mbi të cilën Fryma e Shenjtë ju ka stacionuar si Peshkopëve për të qeverisur kishën e Perëndisë, të cilën ai e ka blerë me gjakun e vet.
20:29 Unë e di se, pas largimit tim ujqër grabitqarë do të hyjnë midis jush, nuk do ta kursejnë tufën,.
20:30 Dhe nga mesi juaj, njerëzit do të ngrihen, flasin gjëra të çoroditura që të ndjell pas vetes dishepujt.
20:31 Për shkak të kësaj, të jetë vigjilent, mbajtjen në kujtesë se gjatë tre viteve unë nuk pushon, natë e ditë, me lot, të paralajmëroj secilin dhe secili nga ju.
20:32 Dhe tani, Unë po ju lë te Perëndia dhe te fjala e hirit të tij. Ai ka fuqinë për të ndërtuar, dhe për të dhënë një trashëgimi për të gjithë të shenjtëruarve.
20:33 Unë kam dashur as as argjend dhe ar, as veshje,
20:34 siç ju vetë e dini. Për atë që ishte e nevojshme për mua dhe ata që janë me mua, këto duar kanë dhënë.
20:35 I kanë zbuluar të gjitha gjërat me, për shkak se duke u munduar në këtë mënyrë, është e nevojshme të ndihmohen të lëngatët dhe të kujtohen fjalët e Zotit Jezus, si tha ai, "Ka më shumë lumturi të japësh sesa të marrësh!" ''.
20:36 Dhe, si kishte thënë këto gjëra, gjunjëzuar, ai u lut me të gjithë ata.
20:37 Pastaj një e qarë e hidhur ka ndodhur të gjithëve. Dhe, rroknin në qafë Palin, ata e puthi,
20:38 i hidhëruar shumica e të gjithë fjalën që kishte thënë, se nuk do ta shihnin më fytyrën e tij. Dhe e çuan në anije.

Veprat e Apostujve 21

21:1 Dhe pasi këto gjëra kanë ndodhur, duke ndarë pa dëshirë prej tyre, ne u nisëm një kurs të drejtpërdrejtë, mbërritjes në Cos, dhe më pas ditën në Rodos, dhe që andej në Patara.
21:2 Dhe kur ne kishte gjetur një anije të gjithë për Feniki, ngjitje në bord, u nisëm.
21:3 Pastaj, pasi kishim zënë sytë e Qipros, duke e mbajtur atë në të majtë, lundruam për në Siri, dhe arritëm në Tiro. Për anije do të shkarkoj ngarkesave e tij atje.
21:4 Pastaj, pasi gjeti dishepujt, Ne ndalën aty për shtatë ditë. Dhe ata thoshin Palit, me anë të Frymës, se ai nuk duhet të shkojnë deri në Jeruzalem.
21:5 Kur pastaj ishin plotësuar ditët, përcakton, shkuam në; dhe ata të gjithë na shoqëruar me gratë dhe fëmijët e tyre, deri sa ne ishim jashtë qytetit. Dhe u ulëm në gjunjë në breg, u lutëm.
21:6 Dhe kur ne u thënë lamtumirë njëri-tjetrit, Ne u ngjit në bordin e anijes. Dhe ata u kthyen në vete.
21:7 Megjithatë, me të vërtetë, ka përfunduar udhëtimin tonë me anije nga Tiro, Ne zbriste në Ptolemaidë. Dhe përshëndetje vëllezërit, Ne paraqitur me ta për një ditë.
21:8 Pastaj, pasi përcakton të nesërmen, arritëm në Cezare. Dhe me të hyrë në shtëpinë e Filip ungjilltarit, i cili ishte një nga të shtatë, Ne qëndruam me të.
21:9 Por ai kishte katër bija, virgjëreshat, të cilët ishin profeci.
21:10 Dhe, ndërsa ne ishim vonuar për disa ditë, një profet nga Judea, quajtur Agab, arriti.
21:11 Dhe ai, kur ai kishte ardhur për të na, mori brezin e Palit, dhe detyrues këmbët e veta dhe duart, tha ai: "Kështu thotë Fryma e Shenjtë: Njeriu rrip të cilit kjo është, Judenjtë do të lidhin në këtë mënyrë në Jeruzalem. Dhe ata do të ta dorëzoj në duart e paganëve. "
21:12 Dhe kur ne e kishte dëgjuar këtë, si ne ashtu dhe ata që ishin nga ai vend iu lutën që të mos ngjitej në Jeruzalem.
21:13 Atëherë Pali u përgjigj duke thënë: "Çfarë do të përmbushur duke qarë dhe rrënuar zemrën time? Sepse unë jam i përgatitur, jo vetëm për të qenë i lidhur, por edhe për të vdekur në Jeruzalem, për emrin e Zotit Jezus. "
21:14 Dhe që ne nuk ishim në gjendje për ta bindur atë, Ne qetësoi, duke thënë se: "Mund vullneti i Zotit do të bëhet."
21:15 Pastaj, pas atyre ditëve, që ka bërë përgatitjet, Ne u ngjit në Jeruzalem.
21:16 Tani disa dishepuj nga Cezareja gjithashtu shkoi me ne, duke sjellë me vete një farë qipriot i quajtur Mnason, një dishepull shumë e vjetër, Mysafirët e të cilit ne do të jetë.
21:17 Dhe kur ne kishte ardhur në Jeruzalem, vëllezërit na pritën me dëshirë.
21:18 Pastaj, në ditën e ardhshme, Paul hyri me ne te Jakobi. Atëherë tërë pleqtë u mblodhën.
21:19 Mbasi i përshëndeti, ai shpjegoi çdo gjë që Perëndia i kishte realizohet ndër johebrenjtë me anë të shërbesës së tij.
21:20 Dhe ata, pas dëgjimit atë, zmadhuar Perëndia dhe i tha:: "Ju e kuptoni, vëlla, sa mijëra ekzistojnë midis Judenjve që kanë besuar, dhe ata janë të gjithë i përbahen me zell ligjit.
21:21 Tani ata kanë dëgjuar për ty, që ju jeni duke mësuar Judejtë që jetojnë midis johebrenjve të tërhiqet nga Moisiu, duke u thënë atyre që të mos i rrethpresin djemtë e tyre, as të veprojë sipas zakonit.
21:22 Çfarë është tjetër? Turma duhet të mblidhet. Sepse do të dëgjojnë se ke ardhur.
21:23 Prandaj, ta bëjmë këtë gjë që kërkoj prej jush: Ne kemi katër burra,, që janë nën një kusht.
21:24 Merrni këto dhe do ta shenjtërosh veten me ta, dhe kërkojnë prej tyre të rruajnë kokën. Dhe atëherë të gjithë do të dinë se gjërat që ata kanë dëgjuar për ty janë të rreme, por se edhe ti ecin në përputhje me ligjin.
21:25 Por, për ato johebrenjtë që kanë besuar, ne kemi shkruar një gjykim që ata duhet të mbajnë veten e tyre nga ajo që është therrur për idhuj, dhe nga gjaku, dhe nga ajo që ka qenë e mbytur, dhe nga kurvëria. "
21:26 atëherë Pali, duke marrë burrat në ditën e ardhshme, u pastrua bashkë me ta, dhe ai hyri në tempull, njoftuar procesin e ditëve të pastrimit, deri në një blatim ushqimor do të ofrohet në emër të secilit prej tyre.
21:27 Por, kur shtatë ditët ishin duke arritur në përfundimin, ata Judenjtë që ishin nga Azia, kur panë atë në tempull, nxitur të gjithë njerëzit, dhe vunë duart mbi të, duke bërtitur:
21:28 "Burra të Izraelit, ndihmë! Ky është ai njeri që u mëson të, gjithkush, kudo, kundër popullit, kundër ligjit dhe kundër këtij vendi. Veç kësaj, ai ka sjellë edhe Grekët në tempull, dhe ai e ka shkelur këtë vend të shenjtë. "
21:29 (Sepse ata kishin parë përpara Trofimin, një Efesi, në qytet me të, dhe mendonin se ai e kishte sjellë në tempull.)
21:30 Dhe gjithë qyteti u ngrit në këmbë. Dhe ndodhi që u mblodhën njerëzit. Dhe kapjen e Palin, ata e tërhoqën zvarrë jashtë tempullit. Dhe menjëherë dyert ishin të mbyllura.
21:31 Pastaj, ndërsa kërkonin ta vrisnin, është raportuar në tribunit të kohortës: "Të gjithë Jerusalemi është në konfuzion."
21:32 Dhe kështu, menjëherë duke marrë ushtarë dhe centurionë, ai u turr të tyre. Dhe kur panë tribunin dhe ushtarët, ata pushuar për të arritur Palin.
21:33 Atëherë tribuni, afroheshin, kapur atë dhe urdhëroi që ta lidhnin me dy zinxhirë. Dhe ai ishte duke i kërkuar që ai ishte dhe ç'kishte bërë.
21:34 Pastaj ata u bërtisnin gjëra të ndryshme brenda turmës. Dhe që nga ai nuk mund të kuptojnë asgjë në mënyrë të qartë për shkak të zhurmës, ai urdhëroi që ta sillnin në fortesë.
21:35 Dhe kur ai kishte mbërritur në shkallët, ndodhi që ai është kryer nga ushtarët, për shkak të kërcënimit të dhunës nga njerëzit.
21:36 Sepse masa e popullit ishin të ndjekur dhe të bërtisnin, "Merrni atë larg!"
21:37 Kur Pali kishte filluar të sillen në fortesë, i tha tribunit, "A është e lejuar për mua të them diçka?"Dhe ai tha, "Ju e dini Greek?
21:38 Pra, atëherë, A nuk jeni ju që Egjiptasi që disa ditë më parë ka nxitur një rebelim dhe nxori në shkretëtirë katër mijë burra vrastare?"
21:39 Por Pali i tha:: "Unë jam një njeri, me të vërtetë një hebre, nga Tarsi Kilikisë, një qytetar i një qyteti të njohur. Kështu që unë ju peticionit, më lejo t'i flas popullit. "
21:40 Dhe, mbasi e lejoi, Paul, duke qëndruar në shkallët, bëri shenjë me dorë popullit. Dhe kur një heshtje e madhe ka ndodhur, u fliste atyre në gjuhën hebraike, duke thënë se:

Veprat e Apostujve 22

22:1 "Vëllezër dhe etër Noble, dëgjoni shpjegimin që unë tani ju jap ".
22:2 Dhe ata, kur e dëgjuan atë duke folur me ta në gjuhën hebraike, ofruan një heshtje të madhe.
22:3 Dhe ai u tha: "Unë jam një njeri hebre, lindur në Tars të Kilikisë, por rritur në këtë qytet te këmbët e Gamalielit, mësuar sipas së vërtetës së ligjit të etërve, përbahen me zell ligjit, ashtu si të gjithë ju gjithashtu janë në këtë ditë.
22:4 Unë kam përndjekur këtë Udhë, deri në vdekje, duke lidhur dhe duke futur në burg burra dhe gra,
22:5 ashtu si kryeprifti dhe të gjithë ata që janë më të mëdha nga lindja dëshmojnë për mua. Duke marrë letra prej tyre për vëllezërit, Unë shkoja në Damask, në mënyrë që unë mund të çojë si robër nga atje në Jeruzalem, në mënyrë që ata mund të dënohen.
22:6 Por kjo ndodhi që, si unë ishte duke udhëtuar dhe po i afrohej Damaskut në mesditë, befas nga qielli një dritë e madhe vetëtiu rreth meje.
22:7 Dhe bie në tokë, Dëgjova një zë që më thoshte:, 'Saul, Saul, pse po më përndjek?'
22:8 Dhe unë u përgjigj, 'Kush je ti, Zot?"Dhe ai më tha:, "Unë jam Jezus Nazareasi, të cilin ti e përndjek ".
22:9 Dhe ata që ishin me mua, ne te vertete, pa dritën, por ata nuk e dëgjojnë zërin e atij që fliste me mua.
22:10 Dhe unë i thashë, 'Cfare duhet te bej, Zot?"Pastaj Zoti më tha:: 'Të ngrihesh, dhe shko në Damask. Dhe aty, ju do të jetë i tha të gjitha që ju duhet të bëni. "
22:11 Dhe pasi që unë nuk mund të shoh, për shkak të shkëlqimit të asaj drite, Unë u morën për dore nga shokët e mi, dhe unë shkova në Damask.
22:12 Dhe njëfarë Anania, një njeri në përputhje me ligjin, kanë dëshminë e të gjithë Judenjtë që banonin aty,
22:13 afroheshin për mua dhe duke qëndruar afër, më tha:, "O vëlla Saul, shih!"Dhe në atë orë, Kam shikuar mbi të.
22:14 Por ai tha se: "Perëndia i etërve tanë të ka paracaktuar të, kështu që ju do të vijnë për të njohësh vullnetin e tij dhe do të shohësh të Drejtin, dhe do ta dëgjojnë zërin nga goja e tij.
22:15 Sepse ti do të dëshmosh për të tek të gjithë njerëzit për ato gjëra që ke parë dhe dëgjuar.
22:16 Dhe tani, ç'pret? Të ngrihesh, dhe të pagëzoheni, dhe i larë nga mëkatet e tua, duke u thirrur në emrin e tij '.
22:17 Pastaj ndodhi që, kur u ktheva në Jeruzalem dhe isha duke u lutur në tempull, një mpirje mendor erdhi mbi mua,
22:18 dhe pashë Zotin që më thoshte: "Nxitoni! Largohu shpejt nga Jeruzalemi! Sepse ata nuk do ta pranojnë dëshminë tënde për mua ".
22:19 Dhe unë i thashë: "Zoti, ata e dinë se unë jam mposhtur dhe bashkëngjitur në burg, gjatë çdo sinagogë, ata që kanë besuar në ty.
22:20 Dhe kur gjaku i dëshmitarit tuaj Stefanit u derdh, Unë qëndrova aty pranë dhe e kishte miratuar, dhe unë pashë mbi rrobat e atyre që e bëri të vdesë ".
22:21 Atëherë ai më tha:, 'Dilni. Sepse unë po të dërgoj tek shumë larg kombeve. ''
22:22 Tani ata po i dëgjonin tij, deri në këtë pikë, dhe pastaj ata ngritën zërin e tyre, duke thënë se: "Merre me vete këtë lloj larg nga toka! Sepse nuk është i përshtatshëm për të që të jetojë!"
22:23 Dhe, ndërsa ata po bërtisnin, dhe hedhur mënjanë rrobat e tyre, dhe hedh pluhurin në erë,
22:24 kryemijësi urdhëroi ta çonin Palin në fortesë, dhe që të dënohen dhe të torturuar, në mënyrë për të zbuluar arsyen se ata bërtisnin kështu kundër tij.
22:25 Dhe, mbasi e lidhën me shiritat, Pali i tha centurionit që ishte aty pranë tij, "A është e ligjshme për ju të rrihni me kamxhik një qytetar romak i cili është dhe nuk ka qenë i dënuar?"
22:26 Me të dëgjuar këtë, centurioni shkoi në tribunë dhe raportuar atë në atë, duke thënë se: "Çfarë keni ndërmend të bëni? Ky njeri është një qytetar romak. "
22:27 Dhe Tribune, afrohet, i tha:: "Më trego. A je një qytetar romak?"Kështu që ai tha, "Po."
22:28 Dhe kryemijësi u përgjigj, "I fituar këtë qytetëri me kosto të madhe." Dhe Pali tha, "Por unë kam lindur me të."
22:29 Prandaj, ata që ishin duke shkuar për të torturojnë atë, menjëherë u tërhoq prej tij. Kryemijësi ishte në mënyrë të ngjashme frikë, pasi ai e kuptoi se ai ishte qytetar romak, sepse ai e kishte lidhur.
22:30 Por në ditën e ardhshme, dashur për të zbuluar më shumë kujdes se çfarë arsye ishte se ai ishte akuzuar nga Judenjtë, ai e lëshoi ​​atë, dhe ai urdhëroi priftërinjtë të thërrasë, me të gjithë këshillin. Dhe, prodhimin Palin, ai e vendosur atë në mesin e tyre.

Veprat e Apostujve 23

23:1 atëherë Pali, gazing me qëllim në këshillin, tha, "Vëllezërit Noble, Unë kam folur me ndërgjegje krejt të mirë përpara Perëndisë, deri më ditën e sotme. "
23:2 Atëherë kryeprifti, Anania, i udhëzoi ata që po qëndronin afër ta godisnin në gojë.
23:3 Atëherë Pali i tha:: "Perëndia do të të godasë, ju mur i zbardhur! Për do të ulen dhe të më gjykosh sipas ligjit, kur, në kundërshtim me ligjin, ju qëllim më të goditur?"
23:4 Dhe atyre që ishin afër, tha, "A jeni duke folur keq për të kryepriftit të Perëndisë?"
23:5 Dhe Pali tha: "Nuk e di, vëllezër, se është kryeprift. Sepse është shkruar:: "Ti nuk do të flasësh keq për liderin e popullit tënd" ''.
23:6 tani Paul, duke e ditur se një grup ishte nga saducenj dhe tjetra ishin farisenjtë, Bërtiti në këshillin: "Vëllezërit Noble, Unë jam farise, bir farisenjsh! Ajo është mbi të shpresës dhe të ringjalljes të së vdekurve unë po gjykohem. "
23:7 Dhe, si i tha këtë, një grindje ndodhi ndërmjet farisenjve dhe saducenjve. Dhe kuvendi u përça;.
23:8 Sepse saducenjtë thonë se nuk ka ringjallje, dhe as engjëjt, as alkoolike. Ndërsa farisenjtë pohojnë të dyja këto.
23:9 Pastaj ka ndodhur një zhurmë e madhe. Dhe disa farisenj, rritje deri, po luftonin, duke thënë se: "Ne nuk gjejmë asgjë të keqe te ky njeri. Po në qoftë se një shpirt i ka folur! '', ose një engjëll?"
23:10 Dhe që nga një grindje e madhe ishte bërë, kryemijësi, druajtja se mos Pali mund të shqyer prej tyre, urdhëroi ushtarët që të zbresin dhe ta marrin atë nga mesi i tyre, dhe për ta sjellë atë në fortesë.
23:11 Pastaj, Një natë më pas, Zoti iu shfaq pranë tij dhe i tha:: "Të jetë e vazhdueshme. Sepse ashtu sikurse ke dhënë dëshmi për mua në Jeruzalem, kështu që edhe ajo është e nevojshme për ju për të dëshmuar në Romë. "
23:12 Dhe kur drita e diellit mbërriti, disa nga Judenjtë u mblodhën u lidhur me betim, duke thënë që të mos hanë dhe të mos pinë derisa të kenë vrarë Palin.
23:13 Tani ka qenë më shumë se dyzet burra që kishin marrë këtë betim bashku.
23:14 Dhe iu afruan udhëheqësit e priftërinjve, dhe pleqtë, dhe ata thanë: "Ne u jemi betuar veten nga betim, në mënyrë që ne do të vëmë gjë në gojë, derisa të vrasim Palin.
23:15 Prandaj, me këshillin, ju tani duhet të njoftojë tribunës, në mënyrë që ai mund të sjellë atë për ju, si në qoftë se ju qëllim për të përcaktuar diçka tjetër rreth tij. Por, para se të afrohet, ne kemi bërë përgatitje për ta vrarë. "
23:16 Por, kur djali i motrës së Palit, si e kishte dëgjuar për këtë, rreth tradhtisë së tyre, ai shkoi dhe hyri në fortesë, dhe ai e raportoi atë të Palit.
23:17 dhe Paul, duke bërë thirrje atij një nga centurionët, tha: "Çoje këtë djalë tek kryemijëshi. Sepse ka diçka për të të treguar atë ".
23:18 dhe me të vërtetë, ai e mori dhe e çoi tek kryemijëshi, dhe ai tha, "Paul, i burgosuri, më pyeti për të udhëhequr këtë djalë për ju, pasi ai ka diçka për të thënë për ju. "
23:19 Atëherë tribuni, duke marrë atë për dore, tërhoq me të vetë, dhe e pyeti: "Çfarë është ajo që ju duhet të më thoni?"
23:20 Atëherë ai i tha: "Çifutët janë takuar për të ju pyes për të sjellë Palin nesër në këshillin, sikur ata për qëllim ta pyesnin për diçka tjetër.
23:21 por, me të vërtetë, ju nuk duhet të besoni ato, sepse ata do ta pritë atë me më shumë se dyzet burra nga mesi i tyre, që e kanë lidhur veten me betim, të mos hanë, as të pi, derisa ata e kanë vënë atë me vdekje. Dhe ata janë të përgatitur tani, duke shpresuar për një pohim nga ju. "
23:22 Dhe pastaj kryemijësi la të shkojë djalin, udhëzuar atë të mos i tregojnë askujt se ai kishte bërë të ditur këto gjëra atij.
23:23 Pastaj, thirri dy centurionë, ai u tha atyre: "Përgatitja e dyqind ushtarë, në mënyrë që ata mund të shkojnë deri në Cezare ', dhe shtatëdhjetë kalorës, dhe dyqind shtizëmbajtës, për ora tre e natës.
23:24 Dhe të përgatisë kafshët e barrës për të kryer Palin, në mënyrë që ata mund të çojë atë në mënyrë të sigurtë për të Felix, guvernatori. "
23:25 Sepse kishte frikë, mos ndoshta Judenjtë kapnin dhe ta vrasin;, dhe se më pas ai do të akuzuar në mënyrë të gabuar, si në qoftë se ai e kishte pranuar ryshfet. Dhe kështu ai i shkroi një letër që përmban në vijim:
23:26 "Claudio Shuckburgh, të qeveritarit shumë të shkëlqyeshëm, felix: të fala.
23:27 Ky njeri, që ka qenë i kapur nga Judenjtë që ishin gati që të dënohet me vdekje nga ana e tyre, I shpëtoi, mbingarkuar ato me ushtarë, pasi që e kuptova se ai është një qytetar romak.
23:28 Dhe që duan të dinë arsyen se ata kundërshtuan atë, I çuan në sinedrin e tyre.
23:29 Dhe kam zbuluar atë për të akuzuar në lidhje me pyetjet e të drejtës së tyre. Megjithatë, me të vërtetë, asgjë nuk meriton vdekjen ose me burgim ishte brenda akuzën.
23:30 Dhe, kur unë kam qenë dhënë lajmin e prita, që kishin përgatitur kundër tij, I dërgova te ju, njoftuar paditësit e tij edhe, në mënyrë që ata të mund të mbrojë akuzat e tyre para jush. Lamtumirë. "
23:31 Ushtarët, pra,, duke marrë Paul sipas urdhrave të tyre, e çuan natën në Antipatridë.
23:32 Dhe të nesërmen, dërguar si detyrë kalorësve të shkojnë me të, ata u kthyen në fortesë.
23:33 Dhe, mbasi arritën në Cezare dhe ia dorëzuan letrën qeveritarit, i paraqitën edhe Palin para tij.
23:34 Dhe kur ai e kishte lexuar atë dhe i kishte kërkuar që nga ç'krahinë ishte;, kuptuar se ai ishte nga Kilikia, tha ai:
23:35 "Unë do të të dëgjoj, kur paditësit e tu kanë ardhur. "Dhe ai urdhëroi që ta ruanin në pretoriumin e Herodit të.

Veprat e Apostujve 24

24:1 Pastaj, pas pesë ditësh, Kryeprifti Anania u dha zbriti me disa pleq dhe një farë Tertuli caktuar, një folës. Dhe ata shkuan në qeveritarit për të akuzuar Palin.
24:2 Dhe, mbasi i thirri Palin, Tertuli filloi ta akuzojë, duke thënë se: "Felix më e shkëlqyer, pasi ne kemi shumë paqe nëpërmjet jush, dhe shumë gjëra mund të korrigjohet nga providencën tuaj,
24:3 ne pranojmë këtë, gjithmonë dhe kudo, me aktet e falënderim për çdo gjë.
24:4 Por, që të mos flas në një gjatësi shumë të madhe, Lutem, nga mirësinë tuaj, për të dëgjuar për të na shkurtimisht.
24:5 Ne kemi gjetur këtë njeri të jetë murtajë, të nxitur kryengritje midis gjithë Judenjve që në të gjithë botën, dhe të jetë autori i rebelim i sektit të Nazarenasve.
24:6 Dhe ai ka qenë edhe përpjekur të shkelin tempullin. Dhe, mbasi e arrestoi, ne donim që ai të të gjykohen sipas ligjit tonë.
24:7 por Lisia, kryemijësi, na mbingarkuar me dhunë të madhe, rrëmbeu atë larg nga duart tona,
24:8 urdhëruar paditësit e tij të vijnë tek ju. Prej tyre, ju vetë do të jetë në gjendje, duke gjykuar për të gjitha këto gjëra, për të kuptuar arsyen se ne akuzojmë ''. "
24:9 Dhe pastaj Judenjtë ndërhyri, duke thënë se këto gjëra ishin ashtu.
24:10 Pastaj, që qeveritari i bëri shenjë të flasë, Paul përgjigj: "Duke ditur se ju keni qenë të gjykatësi i këtij kombi për shumë vite, Unë do të jap një shpjegim të veten me një shpirt të ndershëm.
24:11 Për, si ju mund të kuptojë, ajo ka qenë vetëm dymbëdhjetë ditë më parë unë u ngjit për të adhuruar në Jeruzalem.
24:12 Dhe ata nuk gjejnë më në tempull duke u grindur me të gjithë, as duke shkaktuar një tubim të njerëzve: as në sinagogat, as edhe nëpër qytet.
24:13 Dhe ata nuk janë në gjendje të provojnë gjërat për të gjëra për të cilat tani më akuzojnë.
24:14 Por unë po të rrëfej këtë për ju, që sipas asaj sektit, që ata e quajnë një herezi, kështu që të bëjë unë i shërbej, Perëndia im dhe Ati, u besuar të gjitha atyre që janë shkruar në ligjin dhe profetët,
24:15 duke pasur shpresë në Perëndinë, që këta të tjerët vetë gjithashtu presim, se do të ketë një ringjallje të ardhmen e të drejtët dhe të padrejtët.
24:16 Dhe në këtë, Unë vetë gjithmonë përpiqemi që të ketë një ndërgjegje që mungon në asnjë vepër përpara Perëndisë dhe përpara njerëzve.
24:17 Pastaj, pas shumë vitesh, Unë shkova në kombin tim, duke sjellë lëmosha dhe oferta dhe betimet,
24:18 nëpërmjet së cilës merret I pastrimin në tempull: as me një turmë, as me një rebelim.
24:19 Por, disa Judenj nga Azia janë ata të cilët duhet të ketë shfaqur para se të akuzojnë, në qoftë se ata kanë diçka kundër meje.
24:20 Ose le këta këtu thonë nëse kanë gjetur tek unë asnjë paudhësi, ndërsa në këmbë përpara këshillit.
24:21 Për, ndërsa në këmbë në mesin e tyre, I foli vetëm në lidhje me këtë një çështje: për ringjalljen e të vdekurve. Është për këtë që unë po gjykohem sot nga ju. "
24:22 atëherë Felix, pasi ka konstatuar shumë njohuri në lidhje me këtë Way, mbajtur ata në pritje, duke thënë, "Kur Lisia tribuni ka ardhur, Unë do të ju jap një seancë. "
24:23 Dhe ai urdhëroi një centurionit që ruajnë atë, dhe për të marrë pushim, dhe të mos ndalojnë ndonjë prej tij nga shërbenin.
24:24 Pastaj, Pas disa ditësh, felix, arritur me gruan e vet Druzila i cili ishte një çifut, thirri Palin dhe e dëgjoi lidhur me besimin që është në Krishtin Jezus.
24:25 Dhe pasi ai ligjëroi në lidhje me drejtësinë dhe dëlirësisë, dhe në lidhje me gjykimin e ardhshëm, Felix u dridhur, dhe ai u përgjigj: "Për tani, shkoj, por mbeten nën roje. Pastaj, në një farë kohe, Unë do të thërrasë. "
24:26 Ai ishte gjithashtu duke shpresuar se paratë mund t'i jepet atij nga Pali, dhe për shkak të kësaj, ai shpesh e thirri dhe foli me të.
24:27 Pastaj, kur dy vjet kishin kaluar, Felix u pasua nga Portius Festi. Dhe që nga Felix kërkuar për të treguar mëshirë të veçantë ndaj hebrenjve, ai la Palin pas si i burgosur.

Veprat e Apostujve 25

25:1 Dhe kështu, Kur Festi arriti në krahinë, pas tri ditësh, ai u ngjit nga Cezarea në Jeruzalem.
25:2 Dhe krerët e priftërinjve, dhe ata që i pari midis Judenjve, shkoi tek ai kundër Palit. Dhe ata u ankohet atë,
25:3 kërkuar favor ndaj tij, kështu që ai do të urdhërojë që ta çuar në Jeruzalem, ku u mbajtjen e një pritë në mënyrë që të vrisnin gjatë rrugës.
25:4 Por Festi u përgjigj që Pali do të mbahen në Cezare, dhe se ai vetë së shpejti do të shkojë atje.
25:5 "Prandaj," ai tha, "Le ata prej jush që janë në gjendje, vijnë në të njëjtën kohë, dhe në qoftë se ka ndonjë faj te ky njeri, ata mund të akuzojnë atë ".
25:6 Pastaj, kanë qëndruar në mesin e tyre jo më shumë se tetë a dhjetë ditë, ai zbriti në Cezare. Dhe të nesërmen, ai u ul në selinë e gjykatës, dhe ai urdhëroi Palin për t'u udhëhequr në.
25:7 Dhe kur ai u solli, Judenjtë që kishin zbritur nga Jeruzalemi e rrethuan, hedhur nga shumë akuza të rënda, asnjë nga të cilat ata ishin në gjendje për të provuar.
25:8 Paul ofruar këtë mbrojtje: "As kundër ligjit të Judenjve, as kundër tempullit, as kundër Cezarit '', Unë nuk kam mëkatuar në çdo çështje. "
25:9 por Festi, duke dashur të tregojnë favor më të madh të hebrenjve, iu përgjigj Palit duke thënë: "A jeni të gatshëm për të ngjiten në Jeruzalem dhe të gjykohej atje lidhur me këto gjëra përpara meje?"
25:10 Por Pali u tha: "Unë qëndroj në gjykatës së Cezarit, e cila është vendi ku unë duhet të gjykohem. Nuk kam bërë asnjë të keqe të hebrenjve, si ju edhe e dini.
25:11 Sepse në qoftë se kam dëmtuar ato, ose në qoftë se unë kam bërë asgjë që të meritojë vdekjen, Unë nuk e kundërshtojnë vdes. Por në qoftë se nuk ka asgjë për këto gjëra, për të cilën ata e akuzojnë, askush nuk është në gjendje të më dorëzojë në duart e tyre. Unë i apelohem Cezarit. "
25:12 atëherë Festi, duke folur me këshillin, përgjigjur: "Ti i je apeluar Cezarit, te Cezari do të shkosh. "
25:13 Kur kishte kaluar disa ditë, mbreti Agripa dhe Berenike zbriti në Cezare, për të përshëndetur Festin.
25:14 Dhe pasi që ata qëndruan aty shumë ditë, Festi i foli mbretit për Pavlin, duke thënë se: "Një njeri është lënë pas si i burgosur nga Felix.
25:15 Kur isha në Jeruzalem,, krerët e priftërinjve dhe pleqtë e Judenjve, erdhi tek unë për të,, duke kërkuar dënim ndaj tij.
25:16 Unë u dhashë përgjigje se nuk është zakon i Romakëve të dënojë çdo njeri, para se ai që është duke u akuzuar është përballur me kundërshtarët e tij dhe ka marrë mundësinë për të mbrojtur veten e tij, në mënyrë që për të pastruar veten nga akuzat.
25:17 Prandaj, Kur kishte mbërritur këtu, pa ndonjë vonesë, në ditën e ardhshme, ulur në selinë e gjykatës,, I urdhëroi njeriun që të sillet.
25:18 Por kur paditësit kishte qëndruar deri, nuk ka paraqitur ndonjë akuzë rreth tij nga të cilat unë do të dyshojnë e keqe.
25:19 Në vend të kësaj, ata sollën kundër tij kontesteve të caktuara në lidhje me fenë e tyre dhe për njëfarë Jezusi, i cili kishte vdekur, të cilin Pali thoshte se është i gjallë.
25:20 Prandaj, qenë në dyshim në lidhje me këtë lloj të pyetjes, E pyeta nëse ai ishte i gatshëm të shkonte në Jeruzalem dhe të gjykohej atje lidhur me këto gjëra.
25:21 Por, pasi që Pali u bërë thirrje që të ruhet për një vendim para Augustit, I urdhëroi që ta ruanin, derisa të mundem ta dërgoj te Cezari ''. "
25:22 Atëherë Agripa i tha Festit: "Unë vetë gjithashtu dua ta dëgjoja këtë njeri." "Nesër," ai tha, "Ju do të dëgjoni atë."
25:23 Dhe të nesërmen, kur Agripa dhe Berenike erdhën me salltanet të madh dhe kishte hyrë në auditor me tribuna dhe të parët e qytetit, Pali u sollën në, me urdhër të Festit.
25:24 Atëherë Festi tha: "O mbret Agripa, dhe të gjithë ata që janë të pranishëm së bashku me ne, ju të shihni këtë njeri, të cilit gjithë turma e Judenjve më shqetësove në Jeruzalem, ankohet dhe grinden se ai nuk duhet të lejohet të jetojë.
25:25 Vërtet, Unë kam zbuluar asgjë nxorën kundër atij që është i denjë për vdekjen. Por që ai vetë e ka apeluar Augustit, ajo ishte e drejta ime për të dërguar atë.
25:26 Por unë nuk kam vendosur se çfarë për të shkruar për të perandorit rreth tij. Për shkak të kësaj, Solla para jush të gjithë, dhe kryesisht para teje, O mbret Agripa, në mënyrë që, pasi një hetim ka ndodhur, Unë mund të ketë diçka për të shkruar.
25:27 Sepse më duket e paarsyeshme të dërgosh një të burgosur dhe jo për të treguar akuzat kundër tij '.

Veprat e Apostujve 26

26:1 Megjithatë, me të vërtetë, Agripa i tha Palit, "Është e lejuar për ju të flisni për veten tuaj." Pastaj Paul, shtrirë dorën e tij, filluan të ofrojnë mbrojtjen e tij.
26:2 "Unë e konsideroj veten të lumtur, O mbret Agripa, se unë jam për të dhënë mbrojtjen time sot para jush, në lidhje me çdo gjë të cilën unë jam akuzuar nga Judenjtë,
26:3 sidomos kur ju e dini çdo gjë që ka të bëjë me hebrenjtë, dy zakonet dhe çështjet. Për shkak të kësaj, Të lutem të më dëgjosh me durim.
26:4 Dhe sigurisht, të gjithë Judenjtë e dinë në lidhje me jetën time që nga rinia, e cila kishte fillimin e tij në mesin e njerëzve të mi në Jerusalem.
26:5 Ata e dinin më mirë që nga fillimi, (në qoftë se ata do të jenë të gatshëm për të ofruar dëshmi) sepse kam jetuar sipas sektit më të drejtë të fesë sonë caktuar: si farise.
26:6 Dhe tani, ajo është në shpresën e premtimit që u ka bërë Perëndia etërve tanë se unë qëndroj objekt gjykimi.
26:7 Ajo është premtimi që dymbëdhjetë fiset tona, adhurimi natën dhe ditën, shpresoj që të shoh. Për këtë shpresë, O mbret, Unë jam akuzuar nga Judenjtë.
26:8 Pse duhet të gjykohet në mënyrë të pabesueshme me të gjithë ju që Perëndia mund të ringjallë të vdekurit?
26:9 Dhe sigurisht, Unë vetë dikur konsideruar që unë duhet të veprojnë në mënyra të cilat janë në kundërshtim me emrit të Jezusit Nazarenas.
26:10 Kjo është edhe se si kam vepruar në Jeruzalem. Dhe kështu, I mbyllur shumë persona të shenjtë në burg, ka marrë pushtet nga krerët e priftërinjve. Dhe, kur ata ishin të vrarë, I solli dënimin.
26:11 Dhe në çdo sinagogë, shpesh duke ndëshkuar ato, I detyruar të blasfemojnë. Dhe duke u të gjithë më shumë tërbuar kundër tyre, I përndjekur, deri në qytetet e huaja.
26:12 Pas kësaj, si unë ishte duke shkuar në Damask, me autoritet dhe lejen e kryepriftit,
26:13 në mesditë, O mbret, Unë dhe ata që ishin gjithashtu me mua, pa gjatë rrugës një dritë nga qielli vetëtiu rreth meje me një shkëlqimin më të madhe se ajo e diellit.
26:14 Dhe kur ne kishim të gjithë rënë poshtë në tokë, Dëgjova një zë që po më fliste në gjuhën hebraike: 'Saul, Saul, pse po më përndjek? Është e vështirë për ju që të godasësh me shkelm kundër gjembave ".
26:15 Atëherë unë thashë:, 'Kush je ti, Zot?"Dhe Zoti tha:, "Unë jam Jezusi,, cilin ti e përndjek.
26:16 Por çohu dhe rri në këmbë. Sepse unë shfaqur për këtë arsye: kështu që unë mund të të vendosë në një shërbyes dhe dëshmues për gjërat që ke parë, dhe në lidhje me gjërat që do të të tregoj ty:
26:17 shpëtimin zgjedhur ty nga populli dhe kombeve që unë po të dërgoj tani,
26:18 në mënyrë të hapur sytë e tyre, në mënyrë që ata të mund të konvertohet nga errësira në dritë, dhe nga pushteti i Satanit te Perëndia, në mënyrë që ata mund të marrin faljen e mëkateve dhe një vend ndër shenjtorët, me anë të besimit që është në mua ".
26:19 Prej atëherë e tutje, O mbret Agripa, Unë nuk ishte mosbesues ndaj vegimit qiellor.
26:20 Por unë predikuar, së pari për ata që janë në Damask, pastaj në Jeruzalem, dhe pastaj në të gjithë krahinën e Judesë, dhe johebrenjve '', në mënyrë që ata do të pendohen dhe të konvertohet në Perëndinë, duke bërë veprat që janë të denja pendimi.
26:21 Kjo ishte për këtë arsye judenjtë, ka kapur mua kur unë isha në tempull, u përpoq të më vrasin.
26:22 Por, duke qenë të ndihmuar nga ndihmën e Perëndisë, edhe sot e kësaj dite, I qëndrojmë dëshmitarë të vegjlit dhe të mëdhenjtë, duke mos thënë tjetër përtej atyre që profetët dhe Moisiu kanë thënë do të jetë në të ardhmen:
26:23 se Krishti do të vuante, dhe se ai do të jetë i pari nga ringjalljen e të vdekurve, dhe se ai do të sjellë dritën popullit dhe johebrenjve. "
26:24 Ai ishte duke folur këto gjëra dhe mbrojtjen e tij, Festi tha me zë të lartë: "Paul, ju jeni të çmendur! Too shumë duke studiuar, ju ka kthyer në marrëzi. "
26:25 Dhe Pali tha: "Unë nuk jam i çmendur, shumë i shkëlqyeri Fest, por unë jam fjalë të së vërtetës dhe të maturisë folur.
26:26 Sepse mbreti i mirinformuar për këto gjëra. Për atë edhe, Unë jam duke folur me qëndrueshmëri. Sepse unë mendoj se asnjë nga këto gjëra janë të panjohura për atë. Dhe as nuk janë këto gjëra të bërë në fshehtësi.
26:27 A besoni pejgamberët, O mbret Agripa? Unë e di se ti beson. "
26:28 Atëherë Agripa i tha Palit, "Në një farë mase, ju ma mbush mendjen të bëhem i krishterë. "
26:29 Dhe Pali tha, "Unë shpresoj që të Perëndisë, që, të dy në një masë të vogël dhe në një masë të madhe, jo vetëm që ju, por edhe të gjithë ata që sot po më dëgjojnë do të bëhet ashtu si unë jam, përveç këtyre zinxhirëve. "
26:30 Kështu mbreti u ngrit, dhe qeveritari, dhe Bernice, dhe ata që ishin ulur me ta.
26:31 Dhe kur ata kishin tërhequr, ata janë duke folur mes vete, duke thënë se, "Ky njeri nuk ka bërë asgjë që të meritojë vdekjen, as burgim. "
26:32 Atëherë Agripa i tha Festit, "Ky njeri mund të ishte liruar, në qoftë se ai nuk e kishte apeluar Cezarit ''. "

Veprat e Apostujve 27

27:1 Atëherë u vendos që të dërgojë atë me anije për në Itali, dhe se Paul, me të tjerët në paraburgim, duhet të dorëzohen në një centurioni me emër Jul, i grupit të Augusta.
27:2 Pas ngjitjes në bordin e një anije nga Adramyttium, u nisëm dhe filloi për të lundruar përgjatë portet e Azisë, me Aristarkun, maqedonase nga Selaniku, t'u bashkuar me ne.
27:3 Dhe në ditën e ardhshme, arritëm në Sidon;. dhe Julius, trajtimin Palin njerëzisht, lejoi të shkojë te miqtë e vet dhe që të kujdesen për veten e tij.
27:4 Dhe kur ne u lundronim prej andej, ne lundruar poshtë Qipros, sepse erërat ishin të kundërta.
27:5 Dhe të lundrimit pse detin e Kilikisë dhe të Panfilisë, arritëm në Listra, që ndodhet në Lycia.
27:6 Dhe Centurioni gjeti atje një anije nga Aleksandria vela në Itali, dhe ai na transferuar në atë.
27:7 Dhe kur ne lundruar ngadalë për shumë ditë dhe mezi kishte ardhur përballë Cnidus, për erën na u pengon, lundruam të Kretës, pranë Salmonit.
27:8 Dhe mezi janë në gjendje të lundronte pa u ndalur atë, arritëm në një vend të caktuar, e cila është quajtur Shelter Good, pranë të cilit ishte qyteti Lasea e.
27:9 Pastaj, pasi kishte kaluar mjaft kohë, dhe pasi vela do të jetë më e kujdesshme, sepse dita Fast kishte kaluar tani, Paul ngushëlluar ato,
27:10 dhe ai u tha atyre: "Burra, Unë po shoh se lundrimi tani është në rrezik të lëndimit dhe shumë dëme, jo vetëm për ngarkesën dhe për anijen, por edhe për vetë jetën tonë. "
27:11 Por centurioni vënë më shumë besim në kapitenit dhe navigator e anijes, se në gjërat që thoshte Pali.
27:12 Dhe që kjo nuk ishte një port i përshtatshëm në të cilën për dimër, Shumica mendimi ishte që të lundrojnë nga atje, kështu që në njëfarë mënyre ata mund të jenë në gjendje për të arritur në Feniki, në mënyrë që të dimrit atje, në një port e Kretës, e cila duket në drejtim jugperëndim dhe veriperëndim.
27:13 Dhe që era jugu frynte butë, ata mendonin se ata mund të arrijnë qëllimin e tyre. Dhe pasi ata kishin nisur nga Asson, i ngritën spirancat në Kretë.
27:14 Por jo shumë kohë më pas, një erë e dhunshëm erdhi kundër tyre, e cila quhet Northeast Wind.
27:15 Dhe një herë anija ishte kapur në të dhe nuk ishte në gjendje të luftojë kundër erës, duke i dhënë mbi anijen me erërat, ne u shtyrë së bashku.
27:16 Pastaj, duke u detyruar përgjatë një ishull '', e cila quhet Tail, ne kemi qenë mezi në gjendje për të mbajtur në varkë shpëtimi e anijes.
27:17 Kur kjo ngrihej, ata e përdorën atë për të ndihmuar në sigurimin e anijes. Sepse kishin frikë se ata mund të kandidojë në rërë. Dhe, mbasi ulur velat, ata ishin duke u shtyrë së bashku në këtë mënyrë.
27:18 Pastaj, që ne kemi qenë duke u lëkundur fuqishëm nga stuhi, në ditën e ardhshme, ata hodhën sendet e rënda jashtë bordit.
27:19 Dhe në ditën e tretë, me duart e tyre, ata hodhën pajisjet e anijes në det.
27:20 Pastaj, kur as dielli as yjet u shfaq për shumë ditë, dhe nuk ka fund të stuhisë ishte i pashmangshëm, të gjitha shpresat për sigurinë tonë është marrë tani larg.
27:21 Dhe, pasi agjëruan për një kohë të gjatë, Paul, duke qëndruar në mes tyre, tha: "Sigurisht, burra, ju duhet të keni dëgjuar për mua dhe jo të përcaktuara nga Kreta, në mënyrë që të shkaktojnë këtë lëndim dhe humbje.
27:22 Dhe tani, më lejoni të bindur që të jenë të guximshëm në shpirtin. Sepse nuk do të ketë humbje të jetës mes jush, por vetëm e anijes.
27:23 Sepse një engjëll i Perëndisë, i cili është caktuar për mua dhe cilit unë i shërbej, qëndronte pranë meje këtë natë,
27:24 duke thënë se: 'Mos ki frikë, Paul! Është e nevojshme për ju që të dalësh para Cezarit;. Dhe ja, Perëndia i ka dhënë juve të gjithë ata që lundrojnë me ty ".
27:25 Për shkak të kësaj, burra, të jetë i guximshëm në shpirtin. Sepse unë besoj në Perëndinë se kjo do të ndodhë në të njëjtën mënyrë që ajo ka qenë e thënë për mua.
27:26 Por është e nevojshme për ne për të arritur në një ishull ''. "
27:27 Pastaj, pasi mbërriti nata e katërmbëdhjetë, si ne u lundrimit në det të Adria, aty nga mesi i natës, marinarët besonin se ata panë disa pjesë të tokës.
27:28 Dhe mbi rënë një peshë, ata gjetën një thellësi prej njëzet paces. Dhe disa Distanca nga atje, ata gjetën një thellësi prej pesëmbëdhjetë paces.
27:29 Pastaj, nga frika se mund të ndodhë në vendet e përafërt, hodhën katër spiranca nga ashpër, dhe ata ishin duke shpresuar për të ditës për të arritur shpejt.
27:30 Megjithatë, me të vërtetë, qenë se detarët kërkonin një mënyrë të ikin nga anija, sepse ata kishin ulur një varkë shpëtimi në det, me pretekstin se ata ishin përpjekur për të hedhur spirancat nga bashi i anijes.
27:31 Kështu Pali u tha centurionit dhe ushtarëve:, "Po këta njerëz mbeten në anije, ju nuk do të jetë në gjendje për të shpëtuar. "
27:32 Atëherë ushtarët i prenë litarët në varkë shpëtimi, dhe ata e lejuan që ajo të bjerë.
27:33 Dhe kur ajo filloi të jetë dritë, Pali ka kërkuar që ata të gjithë të marrin ushqim, duke thënë se: "Kjo është e katërmbëdhjeta ditë që ju keni qenë duke pritur dhe duke vazhduar të shpejtë, pa marrë asgjë.
27:34 Për këtë arsye, Unë lutem që ju të pranojë ushqim për hir të shëndetit tuaj. Sepse as edhe një fije floku nga kokat e ndonjë prej jush do të vdesë. "
27:35 Dhe, si kishte thënë këto gjëra, duke marrë bukë, ai i dha në sajë të Perëndisë në sytë e të gjithë atyre. Dhe kur ai e kishte thyer atë, ai filloi të hajë.
27:36 Pastaj ata të gjithë u bënë më të qetë në shpirt. Dhe ata gjithashtu morën ushqim.
27:37 Vërtet, ne ishim gjithsej dyqind e shtatëdhjetë e gjashtë veta në anije.
27:38 Dhe duke qenë të ushqyer me ushqim, e lehtësuan anijen, hedh grurin në det.
27:39 Kur dita kishte mbërritur, ata nuk e njohën peizazhin. Megjithatë, me të vërtetë, panà e një gji të caktuar të ngushtë që ka një breg, në të cilin ata mendonin se mund të jetë e mundur për të detyruar anijen.
27:40 Dhe, mbasi e ngritën spirancat, ata u angazhuan në det, në të njëjtën kohë pasi e zgjidhi nga kufizimet e rudders. Dhe kështu, ngritjen mainsail të erës gusting, duke e shtyrë në drejtim të bregut.
27:41 Dhe kur ne ndodhi në një vend të hapur për të dy deteve, ata u anijen në rërë. dhe me të vërtetë, hark, duke ngujuar, mbetur fikse, por me të vërtetë ashpër ishte thyer nga dhuna e detit.
27:42 Atëherë ushtarët ishin dakord që të vritej të burgosurit, mos të gjithë, pasi u arratis me not, mund të ikin.
27:43 Por centurioni, duke dashur të shpëtojë Palin, ndaluar atë nga të qenit bërë. Dhe ai i urdhëroi ata që ishin në gjendje për të notuar të hidhen në të parë, dhe te ikin, dhe për të marrë në tokë.
27:44 Dhe si për të tjerët, disa kanë kryer në bordet, dhe të tjerët në ato gjëra që i përkisnin anije. Dhe kështu ndodhi që kushdo strehuan në vendin.

Veprat e Apostujve 28

28:1 Dhe pasi kishim ikur, ne pastaj e kuptoi se ishulli quhej Maltë. Megjithatë, me të vërtetë, vendasit na ofroi asnjë sasi e vogël e trajtimit njerëzor.
28:2 Sepse ata na shlodh nga ndezur një zjarr, sepse shiu ishte i pashmangshëm dhe për shkak të të ftohtit.
28:3 Por, ndërsa Pali mblidhte së bashku një pako e twigs, dhe kishte vendosur mbi zjarr, një nepërkë, e cila kishte qenë tërhequr në të nxehtit, të lidhur veten në duart e tij.
28:4 Dhe me të vërtetë, kur vendasit panë gjarprin që i varej nga dora, ata ishin duke thënë me njëri-tjetrin: "Sigurisht, ky njeri duhet të jetë një vrasës, sepse edhe pse shpëtoi nga deti, hakmarrja nuk do të lejojë atë për të jetuar. "
28:5 Por shkundën gjarprin në zjarr, ai me të vërtetë pësoi asnjë efekte të këqija.
28:6 Por ata ishin menduar se ai së shpejti do të bymehet deri, dhe pastaj papritmas do të bien poshtë dhe vdesin. Por duke pritur një kohë të gjatë, dhe duke parë nuk ka efekte të këqija në të, ata ndryshuar mendjet e tyre dhe u tha se ishte një perëndi.
28:7 Tani në mesin e këtyre vendeve janë pasuri në pronësi të kryetarit të ishullit, quajtur Publius. Dhe ai, duke na në, na tregoi mikpritjen lloj për tre ditë.
28:8 Pastaj ndodhi që i ati i Publit dergjej në shtrat i sëmurë me ethe dhe me dizenteri;. Pali i shkoi atij, dhe kur ai ishte lutur dhe kishte vënë duart mbi të, ai e shpëtoi atë.
28:9 Kur kjo ishte bërë, të gjithë ata që kishin sëmundje në ishull afrua dhe u shëruan.
28:10 Dhe pastaj ata gjithashtu na paraqitet me shumë ndere. Dhe kur ne ishim gati për të nisem në lundrim, ata ne atë që do të nevojshme dha.
28:11 Dhe kështu, pas tre muajsh, ne u nisëm me një anije nga Aleksandria, emri i tij ishte "i Castors,"Dhe e cila kishte dimëruar në ishull.
28:12 Dhe kur ne kishim mbërritur në Sirakuzë, ne ishim vonuar aty për tre ditë.
28:13 Nga atje, vela në afërsi të bregut, arritëm në Rhegium. Dhe pas një dite, me defekt era e jugut,, kemi ardhur në ditën e dytë në Puteoli.
28:14 atje, pas gjetjen vëllezërit, ne u pyetën për të qëndruar me ta shtatë ditë. Dhe pastaj shkuam për në Romë.
28:15 Dhe aty, kur vëllezërit kishin dëgjuar prej nesh, ata shkuan për të na takuar sa më shumë të Forumit të Apia dhe Tri Tavernat. Dhe, kur Pali kishte parë ata, duke e falënderuar Perëndinë, mori zemër.
28:16 Dhe kur ne kishim mbërritur në Romë, Paul i është dhënë leja të rrijë më vete, me një ushtar për të mbrojtur atë.
28:17 Dhe pas ditës së tretë, ai thirri së bashku krerët e Judenjve. Dhe, mbasi u mblodh, ai u tha atyre: "Vëllezërit Noble, Nuk kam bërë asgjë kundër popullit, as kundër zakoneve të etërve, por unë u dha si i burgosur nga Jeruzalemi në duart e Romakëve.
28:18 Dhe pasi ata mbajtën një seancë dëgjimore në lidhje me mua, ata do të kishin lëshuar më, sepse nuk kishte rast për vdekje kundër meje.
28:19 Por me Judenjtë folur kundër meje, Unë u detyrova t'i apelohem Cezarit, edhe pse ajo nuk ishte si në qoftë se kam pasur ndonjë lloj akuze kundër kombit tim.
28:20 Dhe kështu, për shkak të kësaj, I kërkuar të shoh ty dhe të flas me ty. Sepse kjo është për shkak të shpresës së Izraelit që unë jam i rrethuar me këta hekura ''.
28:21 Por ata i thanë:: "Ne nuk kemi marrë letra për ty nga Judeja, as kanë ndonjë nga ardhurve të tjera të reja në mesin e vëllezërve të raportuar apo thënë ndonjë gjë të keqe kundër jush.
28:22 Por ne jemi duke kërkuar për të dëgjuar mendimet tuaja nga ju, për këtë sekt, ne e dimë se ajo është duke u folur kundër kudo. "
28:23 Dhe, mbasi i caktuan një ditë për të, shumë e shumë persona të shkoi tek ai me lagjet e tij të ftuar. Dhe ai discoursed, dëshmuar në mbretërinë e Perëndisë, dhe duke i bindur ata për Jezusin, duke përdorur ligjin e Moisiut dhe të profetëve, nga mëngjesi deri në mbrëmje.
28:24 Disa bindeshin nga ato që u thoshte, por të tjerë nuk besonin.
28:25 Dhe kur ata nuk mund të pajtohen mes vete, ata u nisën, ndërsa Pali fliste këtë një fjalë: "Sa mirë e flasin Fryma e Shenjtë etërve tanë me anë të profetit Isaia,
28:26 duke thënë se: "Shko tek ai popull dhe i thuaj: dëgjim, do të dëgjojnë dhe nuk kuptojnë, dhe duke parë, do të shikosh dhe nuk e perceptojnë.
28:27 Sepse zemra e këtij populli është bërë e shurdhër, dhe ata kanë dëgjuar me veshët ngurrues, dhe kanë mbyllur sytë fort, mos ndoshta ata mund të shohin me sy, dhe nuk dëgjojnë me vesh, dhe nuk gjykojnë me zemër, dhe në mënyrë të konvertohet, dhe unë do ta shëroj ".
28:28 Prandaj, le të jetë i njohur për ju, se ky shpëtim i Perëndisë iu dërgua johebrenjve, dhe ata do ta dëgjojnë atë. "
28:29 Dhe, si kishte thënë këto gjëra, Judenjtë u largua prej tij, edhe pse ata ende kishin shumë pyetje mes tyre.
28:30 Pastaj ai qëndroi për dy vjet të plota në banesa të veta me qira. Dhe ai mori të gjithë ata që shkuan tek ai,
28:31 duke predikuar mbretërinë e Perëndisë dhe duke mësuar gjërat të cilat janë nga Zoti Jezu Krisht, me ndershmëri dhe besnikëri, pa ndalim.