Ch 8 Nevojtore

Nevojtore 8

8:1 Por Jezusi vazhdoi rrugën për në Malin e Ullinjve.
8:2 Dhe herët në mëngjes, ai shkoi përsëri në tempull; dhe gjithë populli erdhi tek ai. Pastaj u ulën, ai e mësonte.
8:3 Tani skribët dhe farisenjtë solli përpara një grua kapur duke shkelur kurorën, dhe ata qëndruan atë në frontin e tyre.
8:4 Atëherë ata i thanë:: "Mësues, kjo grua është kapur vetëm tani në tradhti bashkëshortore.
8:5 Dhe në ligj, Moisiu na ka urdhëruar të vriten me gurë një të tillë. Prandaj, çfarë do të thoni?"
8:6 Por ata janë duke thënë se kjo për të vënë në provë, në mënyrë që ata mund të jenë në gjendje të akuzojnë atë. Atëherë Jezusi u përkul dhe shkruante me gisht në tokë.
8:7 Dhe pastaj, kur ata i bëmë prijësa në atë pyetje, ai qëndroi i drejtë dhe u tha atyre:, "Le kushdo që është pa mëkat midis jush të jetë i pari për të hedhur gurin kundër saj."
8:8 Dhe lakimi poshtë përsëri, ai shkroi mbi tokë.
8:9 Por me të dëgjuar këtë, ata shkuan, nje nga nje, duke filluar nga më i moshuari. Dhe vetëm Jezusi mbeti, me grua në këmbë para tij.
8:10 Pastaj Jezusi, ngritur veten lart, i tha: "Gruaja, ku janë ata që të akuzuar? Askush nuk të dënoi ju?"
8:11 Dhe ajo tha, "Asnje, Zot. "Atëherë Jezusi i tha:: "As unë do t'ju dënojë. Shkoj, dhe tani nuk do të zgjidhni për mëkato më. "
8:12 Atëherë Jezusi u foli atyre përsëri, duke thënë se: "Unë jam drita e botës;. Kush më ndjek nuk do të ecë në errësirë, por do të ketë dritën e jetës. "
8:13 Dhe kështu farisenjtë i thanë: ', "Ju të ofrojë dëshmi për veten; dëshmimi yt nuk është i vërtetë. "
8:14 Jezusi u përgjigj dhe u tha atyre:: "Edhe pse unë të ofrojë dëshmi për veten time, dëshmimi im është i vërtetë, sepse unë e di nga kam ardhur dhe ku unë jam duke shkuar.
8:15 Ju gjykoni sipas mishit,. Unë nuk e gjykoj askënd.
8:16 Dhe kur unë gjykoj, gjykimi im është i vërtetë. Sepse unë nuk jam vetëm, por kjo është që unë dhe ai që më ka dërguar: babai.
8:17 Dhe siç është shkruar në ligjin tuaj se dëshmimi i dy njerëzve është i vërtetë.
8:18 Unë jam ai që ofron dëshmi për veten time, dhe Ati që më ka dërguar ofron dëshmi për mua. "
8:19 Prandaj, Ata i thanë:, "Ku është babai juaj?"Jezusi u përgjigj:: "Ju e dini as mua, as Atin tim. Nëse ju e dini mua, ndoshta ju do të njihnit edhe Atin tim. "
8:20 Jezusi i shprehu këto fjalë në vendin e thesarit, duke mësuar në tempull. Dhe askush nuk e arrestoi, sepse ora e tij s'kishte ardhur akoma.
8:21 Prandaj, Jesus again spoke to them: “I am going, and you shall seek me. And you will die in your sin. Where I am going, you are not able to go.”
8:22 And so the Jews said, “Is he going to kill himself, sepse ai kishte thënë: "Ku shkoj unë, ju nuk jeni në gjendje për të shkuar?'"
8:23 Dhe ai u tha atyre:: “You are from below. I am from above. You are of this world. I am not of this world.
8:24 Prandaj, Të thashë:, that you will die in your sins. For if you will not believe that I am, you will die in your sin.”
8:25 Dhe kështu ata i thanë:, "Kush jeni ju?” Jesus said to them: “The Beginning, who is also speaking to you.
8:26 I have much to say about you and to judge. But he who sent me is true. And what I have heard from him, this I speak within the world.”
8:27 And they did not realize that he was calling God his Father.
8:28 And so Jesus said to them: “When you will have lifted up the Son of man, then you shall realize that I am, and that I do nothing of myself, but just as the Father has taught me, so do I speak.
8:29 And he who sent me is with me, and he has not abandoned me alone. For I always do what is pleasing to him.”
8:30 As he was speaking these things, many believed in him.
8:31 Prandaj, Jesus said to those Jews who believed in him: “If you will abide in my word, you will truly be my disciples.
8:32 And you shall know the truth, and the truth shall set you free.”
8:33 Ata iu përgjigjën:: “We are the offspring of Abraham, and we have never been a slave to anyone. Si mund të thuash, ‘You shall be set free?'"
8:34 Jezusi u përgjigj atyre: "Amen, amin, Unë po ju them, that everyone who commits sin is a slave of sin.
8:35 Now the slave does not abide in the house for eternity. Yet the Son does abide in eternity.
8:36 Prandaj, if the Son has set you free, then you will truly be free.
8:37 I know that you are sons of Abraham. But you are seeking to kill me, because my word has not taken hold in you.
8:38 I speak what I have seen with my Father. And you do what you have seen with your father.”
8:39 Ata u përgjigjën dhe i thanë:, “Abraham is our father.” Jesus said to them: “If you are the sons of Abraham, then do the works of Abraham.
8:40 But now you are seeking to kill me, a man who has spoken the truth to you, which I have heard from God. This is not what Abraham did.
8:41 You do the works of your father.” Therefore, Ata i thanë:: “We were not born out of fornication. We have one father: God.”
8:42 Atëherë Jezusi u tha atyre:: “If God were your father, certainly you would love me. For I proceeded and came from God. For I did not come from myself, but he sent me.
8:43 Why do you not recognize my speech? It is because you are not able to hear my word.
8:44 You are of your father, djalli. And you will carry out the desires of your father. He was a murderer from the beginning. And he did not stand in the truth, because the truth is not in him. When he speaks a lie, he speaks it from his own self. For he is a liar, and the father of lies.
8:45 But if I speak the truth, you do not believe me.
8:46 Which of you can convict me of sin? If I speak the truth to you, why do you not believe me?
8:47 Whoever is of God, hears the words of God. Për këtë arsye, you do not hear them: because you are not of God.”
8:48 Prandaj, the Jews responded and said to him, “Are we not correct in saying that you are a Samaritan, and that you have a demon?"
8:49 Jezui u përgjigj: “I do not have a demon. But I honor my Father, and you have dishonored me.
8:50 But I am not seeking my own glory. There is One who seeks and judges.
8:51 Amin, amin, Unë po ju them, if anyone will have kept my word, he will not see death for eternity.”
8:52 Prandaj, the Jews said: “Now we know that you have a demon. Abraham is dead, dhe Profetët; dhe ende ju thoni, ‘If anyone will have kept my word, he shall not taste death for eternity.’
8:53 Are you greater than our father Abraham, who is dead? And the prophets are dead. So who do you make yourself to be?"
8:54 Jezui u përgjigj: “If I glorify myself, my glory is nothing. It is my Father who glorifies me. And you say about him that he is your God.
8:55 And yet you have not known him. But I know him. And if I were to say that I do not know him, then I would be like you, a liar. But I know him, and I keep his word.
8:56 Abraham, babai yt, rejoiced that he might see my day; he saw it and was glad.”
8:57 And so the Jews said to him, “You have not yet reached fifty years, and you have seen Abraham?"
8:58 Jezusi u tha atyre, "Amen, amin, Unë po ju them, before Abraham was made, I am.”
8:59 Prandaj, they took up stones to cast at him. But Jesus hid himself, and he departed from the temple.