Ch 14 Luke

Luke 14

14:1 Dhe ndodhi që, Kur Jezusi hyri në shtëpinë e një lideri të caktuar të farisenjve ditën e shtunë për të ngrënë bukë, ata ishin të respektuar atë.
14:2 Dhe ja, një njeri para tij ishte goditur me edemë.
14:3 Dhe duke iu përgjigjur, Jezusi u foli ekspertëve të ligjit dhe farisenjve, duke thënë se, "A është e lejueshme për të kuruar ditën e shtunë?"
14:4 Por ata heshtën. Megjithatë, me të vërtetë, duke marrë të mbajë të tij, ai e shëroi dhe e nisi të shkojë.
14:5 Dhe duke iu përgjigjur atyre, tha ai, "Cili prej jush do të ketë një gomar apo një rënie kau në një pus, dhe nuk do të menjëherë të tërheqë atë jashtë, në ditën e së shtunës?"
14:6 Dhe ata nuk ishin në gjendje për t'iu përgjigjur atij për këto gjëra.
14:7 Pastaj ai u tha një shëmbëlltyrë, për ata që ishin të ftuar, vënë re se ata zgjidhnin vendet e para në tryezë, duke u thënë atyre:
14:8 "Kur ju jeni të ftuar në një martesë, mos ulen në vendin e parë, mos ndoshta dikush më i nderuar se veten mund të ketë qenë i ftuar prej tij.
14:9 Dhe pastaj ai i cili e quajti të dy ju dhe atë, afrohet, mund të ju them se, "Lëshoja vendin këtij atij." Dhe pastaj ju do të fillojnë, me turp, për të marrë vendin e fundit.
14:10 Por kur ju jeni të ftuar, shkoj, të ulen në vendin e fundit, në mënyrë që, kur ai që të ftoi që arrin, ai mund të ju them se, "Mik, ngjitu më lart ". Atëherë do të ketë lavdi në sytë e atyre që janë në tryezë bashkë me ty.
14:11 Sepse kushdo që e larton veten do të ulen, dhe kush e poshtëron veten do të lartohet. "
14:12 Atëherë ai i tha edhe atij që e kishte ftuar: ': "Kur ju të përgatisë një drekë apo darkë, nuk zgjedhin për të thirrur miqtë tuaj, ose vëllezërit e tu, ose të afërmit tuaj, apo fqinjët e tu të pasur, se mos ata mund të, atëherë ju ftojmë në kthim dhe shlyerjes do të bëhen për ju.
14:13 Por kur ju të përgatisë një gosti, thirr lypësit, me aftësi të kufizuara, Nga çalamanët, dhe të verbërit.
14:14 Dhe ju do të jetë i lumtur, sepse ata nuk kanë një mënyrë për të shlyer të. Pra, atëherë, shpërblimi juaj do të jetë në ringjallje të të drejtëve. "
14:15 Kur dikush ulur në tryezë me të i dëgjuan këto gjëra, ai tha:, "Lum ai që do të hajë bukë në mbretërinë e Perëndisë."
14:16 Atëherë ai tha:: "Një njeri përgatiti një banket të madh, dhe ai ftoi shumë.
14:17 Atëherë ai dërgoi shërbëtorin e vet, në orën e festës, të tregoni ftuar për të ardhur; tani për tani çdo gjë ishte gati.
14:18 Dhe në të njëjtën kohë ata të gjithë filluan të kërkojnë ndjesë. I pari i tha:: "Bleva një fermë, dhe më duhet të shkoj ta shoh. Unë ju kërkoj që të më falësh ".
14:19 Dhe një tjetër tha: "Bleva pesë pendë qe, dhe unë jam duke shkuar për të shqyrtuar ato. Unë ju kërkoj që të më falësh ".
14:20 Dhe një tjetër tha, "Unë kam marrë një grua, dhe për këtë arsye unë nuk jam në gjendje për të shkuar. "
14:21 Dhe kthimin, shërbëtori dëftoi të gjitha zotit të vet. Pastaj babai i familjes, duke u bërë i zemëruar, i tha shërbëtorit të tij: "Shpejt, shko nëpër sheshet dhe lagjet e qytetit. Dhe të çojë këtu të varfërit, dhe me aftësi të kufizuara, dhe të verbërit, dhe çalë. "
14:22 Pastaj shërbëtori i tha: "Ajo është bërë, ashtu si ju ka urdhëruar, lord, dhe ka ende vend. "
14:23 Atëherë zoti i tha shërbëtorit: "Dil nëpër udhë dhe përgjatë gardheve, dhe detyroji të hyjnë, kështu që shtëpia ime të mbushet.
14:24 Sepse unë po ju them, se asnjë nga ata njerëz që ishin të ftuar do të shijojë festës sime. "
14:25 Tani turma të mëdha udhëtuar me të. Dhe duke e kthyer rreth, ai u tha atyre:
14:26 "Nëse ndokush vjen tek unë, dhe nuk urren babanë e vet, dhe nënë, dhe gruaja, dhe fëmijët, dhe vëllezërit, dhe motrat, dhe po, madje edhe jetën e vet, ai nuk është në gjendje të jetë dishepulli im.
14:27 Dhe kush nuk e mbart kryqin e vet dhe nuk më ndjek, nuk është në gjendje të jetë dishepulli im.
14:28 Sepse kush midis jush, dashur të ndërtojë një kullë, nuk do të ulet më parë të përcaktuar kostot që janë të nevojshme, për të parë nëse ka mjaftueshëm për ta përfunduar atë?
14:29 Ndryshe, pasi ai do të ketë hedhur themelet e të mos qenë në gjendje për të përfunduar atë, kushdo që sheh ai mund të fillojnë e të tallen,
14:30 duke thënë se: "Ky njeri filloi të ndërtojë atë që ai nuk mundi ta përfundojë".
14:31 Ose, çfarë mbreti, avancimin e të angazhohen në luftë kundër një mbreti tjetër, nuk do të ulet më parë të gjykojë në se mund të jetë në gjendje, me dhjetë mijë, për të përmbushur atë që po i vjen kundër me njëzet mijë?
14:32 Nese jo, atëherë ndërsa të tjera është ende larg, duke dërguar një delegacion, ai do të pyesni atë për paqe.
14:33 Prandaj, secili nga ju që nuk heq dorë nga të gjitha ato që ai zotëron nuk është në gjendje të jetë dishepulli im.
14:34 Kripa është e mirë. Por në qoftë se kripa bëhet e amësht, me atë që do të mund t'i kthehet shija?
14:35 Është e dobishme as në tokë, as në pleh organik, kështu që në vend, ai do të hidhet larg. Kush ka veshë për të dëgjuar, le të dëgjojë. "