Ch 15 Luke

Luke 15

15:1 Tani tagrambledhësit dhe mëkatarët i afroheshin atij, në mënyrë që ata mund të dëgjojnë atë.
15:2 Dhe farisenjtë dhe skribët murmuritnin, duke thënë se, "Ky i pranon mëkatarët dhe ha bashkë me ta."
15:3 Dhe ai u tha këtë shëmbëlltyrë, duke thënë se:
15:4 "Cili njeri prej jush, që ka njëqind dele, dhe në qoftë se ai do të ketë humbur një prej tyre, nuk do të lë të nëntëdhjetë e nëntat në shkretëtirë dhe nuk shkon pas asaj që ai e kishte humbur, deri sa ta gjejë?
15:5 Dhe, kur e gjen, ai e vendos atë mbi supet e tij, gëzuar.
15:6 Dhe kthimit në shtëpi, i thërret miqtë dhe fqinjët dhe u, duke u thënë atyre: 'Uroj mua! Sepse e gjeta delen time, e cila kishte humbur '.
15:7 Unë po ju them, se nuk do të jetë aq shumë më tepër gëzim në qiell për një mëkatar penduar, se sa për të nëntëdhjetë e nëntë të drejtët, që nuk kanë nevojë të pendohen.
15:8 Ose, cila grua, që ka dhjetë kokrrat e zhveshura, në qoftë se ajo do të ketë humbur një dhrahmi, nuk do të ndizet një qiri, dhe fshin shtëpinë, dhe me zell të kërkoni derisa ta gjejë?
15:9 Dhe, kur e gjen atë, fton tok shoqet dhe fqinjët, duke thënë se: "Gëzohuni bashkë me mua! Sepse e gjeta dhrahminë, që kisha humbur ".
15:10 Kështu që unë ju them, do të ketë gëzim në mes të engjëjve të Perëndisë për një mëkatar të vetëm që edhe është i penduar. "
15:11 Dhe ai u tha: "Një njeri kishte dy bij.
15:12 Më i riu i tyre i tha babait, "O, më jep pjesën e pasurisë suaj të cilat do të shkojnë në mua. "Pastaj i ndau pasurinë mes tyre.
15:13 Dhe pas pak ditësh, biri më i ri, mbledhur të gjithë së bashku, vendosur jashtë në një udhëtim të gjatë në një rajon të largët. Dhe aty, ai shpërndarë pasurinë e vet, që jetojnë në luks.
15:14 Dhe pasi ai kishte konsumuar të gjitha, një zi e madhe ka ndodhur në atë rajon, dhe ai filloi të jetë në hall.
15:15 Dhe ai shkoi dhe bashkangjitur veten në një prej qytetarëve të atij rajoni. Dhe Jezusi e nisi në arën e vet, për të ushqyer derrat.
15:16 Dhe ai dëshironte të mbushte barkun me scraps që hanin derrat. Por askush nuk do t'i jepte atij.
15:17 Dhe kthimin në vete, tha ai: "Duart Sa të punësuar në shtëpinë e babait tim kanë bukë me bollëk, kurse unë po vdes nga uria në!
15:18 Unë do të ngrihet dhe të shkoj tek im atë, dhe do t'i them atij: Ati, Unë kam mëkatuar kundër qiellit dhe para teje.
15:19 Unë nuk jam i denjë të quhem biri yt. Të bëjë më një prej duarve tuaja punësuar. "
15:20 Dhe për ngritjen, ai shkoi tek i ati. Por kur ishte ende në një distancë, i ati e pa, dhe ai pati dhembshuri, dhe drejtimin e tij, ai ra mbi qafën e tij dhe e puthi.
15:21 Dhe i biri i tha:: "O, Unë kam mëkatuar kundër qiellit dhe para teje. Tani unë nuk jam i denjë të quhem biri yt ".
15:22 Por i ati u tha shërbëtorëve të vet: "shpejt! Sillni këtu rrobën më të bukur, dhe visheni atë me të. I vini një unazë në gisht dhe sandale në këmbë.
15:23 Nxirrni jashtë viçin e majmur këtu, dhe do ta therë. Dhe le të hamë e të kremtojmë një festë.
15:24 Sepse ky biri im kishte vdekur, dhe ka ringjallur; kishte humbur, dhe është gjetur. "Atëherë ata filluan të festës.
15:25 Por djali i tij i madh ishte në ara;. Dhe kur u kthye dhe iu afrua shtëpisë, dëgjoi këngë e valle.
15:26 Dhe ai e quajti një nga shërbëtorët, Dhe ai i pyeti atë se çfarë do të thoshte këto gjëra.
15:27 Atëherë ai i tha:: "Vëllai yt është kthyer, dhe yt atë theri viçin e majmur, për shkak se ai ka marrë atë në mënyrë të sigurtë '.
15:28 Pastaj ai u zemëruan, dhe ai ishte i gatshëm për të hyrë. Prandaj, babai i tij, duke dale, filluan t'i luten atij.
15:29 Dhe në përgjigje, ai i tha babait të tij: 'Ja, Unë kam qenë duke shërbyer ju për kaq shumë vite. Dhe unë kurrë nuk kam shkelur urdhrin tuaj. Dhe akoma, ju kurrë nuk kanë dhënë dhe një kec, në mënyrë që të mund të pinë bashkë me miqtë e mi.
15:30 Megjithatë, pas kësaj, bir i juaji kthyer, që prishi pasurinë e tij me gratë të lirshme, ju keni theri viçin e majmur për të ".
15:31 Por ai i tha:: 'Son, ti je me mua gjithmonë, dhe çdo gjë që kam është e juaja.
15:32 Por kjo ishte e nevojshme për të festës dhe për t'u gëzuar. Për ky vëllai yt kishte vdekur, dhe ka ringjallur; kishte humbur, dhe u gjet përsëri " ''.