Ch 9 Luke

Luke 9

9:1 Dhe, si thirri bashkë të dymbëdhjetë dishepujt, u dha atyre pushtet dhe autoritet mbi të gjithë demonët dhe të shërojnë sëmundjet.
9:2 Dhe i nisi të predikojnë mbretërinë e Perëndisë dhe të shërojnë të sëmurët.
9:3 Dhe ai u tha atyre:: "Ju duhet të merrni asgjë për udhëtim, as stafi, as valixhe, as bukë, as para; dhe ju nuk duhet të ketë dy tunika.
9:4 Dhe në cilëndo shtëpi ku të hyn, të paraqitur atje, dhe nuk lëvizin larg nga atje.
9:5 Dhe kushdo që nuk do të kanë marrë ty, mbi larguar nga ai qytet, shkundni edhe pluhurin nga këmbët tuaja, si dëshmi kundër tyre. "
9:6 Dhe duke shkuar përpara, ata udhëtuan rreth, nëpër qytetet, evangelizing dhe shërimin kudo.
9:7 Herodi, tetrarku, kishte dëgjuar për të gjitha gjërat që janë që kishte kryer Jezusi, por ai dyshonte, sepse u thuhej
9:8 nga disa, "Sepse Gjoni ka ringjallur prej së vdekuri,"Por me të vërtetë, nga të tjerët, "Për Elias ka shfaqur,"Dhe nga disa të tjerë, "Për një nga profetët nga e vjetra është rritur përsëri."
9:9 Por Herodi tha: "Ia pata prerë kokën Gjon. Pra, atëherë, kush është ky, për të cilin po dëgjoj të thuhen të tilla gjëra?"Dhe ai kërkonte ta shihte.
9:10 Dhe kur Apostujt u kthye, ata shpjegoi atij të gjitha gjërat që kishin bërë. Dhe mori me vete, u tërhoq në një vend të shkretë, e cila i përket Betsaida.
9:11 Pastaj, kur turmën e kishte kuptuar këtë, ata e ndiqnin. Dhe ai i mirëpriti dhe u fliste për mbretërinë e Perëndisë. Dhe ata që kishin nevojë për kura, ai i shëroi.
9:12 Pastaj dita filloi të mbarojë. Dhe po i afroheshin, të dymbëdhjetët tha:: "Hiq dorë nga turmat, në mënyrë që, duke shkuar nëpër qytetet dhe fshatrat përreth, ata mund të ndajnë dhe për të gjetur ushqim. Sepse këtu jemi në një vend të shkretë. "
9:13 Por ai u tha atyre, "U jepni ju të hanë." Ata i thanë:, "Nuk ka me na jo më shumë se pesë bukë dhe dy peshq, nëse ndoshta ne jemi për të shkuar dhe për të blerë ushqim për gjithë këta njerëz ''. "
9:14 Tani ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë ai u tha dishepujve të vet:, "A ato të ulen për të ngrënë në grupe nga pesëdhjetë."
9:15 Dhe ata kështu vepruan. Dhe duke u sjellë ata të gjithë të ulen për të ngrënë.
9:16 Pastaj, mori të pesë bukët dhe të dy peshqit, ai nguli sytë nga qielli, mbasi i bekoi, e theu dhe ua ndanin të dishepujve të vet, në mënyrë që të vënë ato para turmës.
9:17 Dhe të gjithë hëngrën dhe u ngopën;. Dhe dymbëdhjetë shporta me copa ngrihej, të cilat kishin mbetur nga ata.
9:18 Dhe ndodhi që, kur ai po lutej në vetmi, dishepujt ishin bashkë me të;, Dhe ai i pyeti, duke thënë se: "Kush thonë turmat se jam unë që?"
9:19 Por ata u përgjigjën duke thënë:: "Gjon Pagëzori. Por disa thonë se Elia. Megjithatë, me të vërtetë, të tjerët thonë se një nga profetët nga para është ringjallur ''. "
9:20 Atëherë ai u tha atyre:, "Po ju, kush thoni se jam unë?"Në përgjigje, Simon Pjetri i tha, "Krishti i Perëndisë."
9:21 Por duke folur ashpër me ta, Ai i udhëzoi ata të mos i tregojnë askujt,
9:22 duke thënë se, "Sepse Biri i njeriut i duhet të vuajë shumë gjëra, do të hidhet poshtë nga pleqtë, nga krerët e priftërinjve dhe nga skribët, dhe të vriten, dhe të tretën ditë të ringjallet. "
9:23 Pastaj i tha të gjithëve: "Në qoftë se dikush është i gatshëm të vijë pas meje: le ta mohojë vetveten, dhe të marrë kryqin e vet çdo ditë, dhe të më ndjekë.
9:24 Sepse kushdo që do të ketë shpëtuar jetën e tij, do të humbasë. Por kushdo që do të ketë humbur jetën e vet për shkakun tim, do ta shpëtojë.
9:25 Për mënyrën se si e bën atë të përfitojë një njeri, nëse ai do të fitojë tërë botën, ende të humbur veten, ose të shkaktojë dëm vetë?
9:26 Sepse kujtdo që do t'i vijë turp për mua dhe për fjalët e mia: edhe Birit të njeriut do t'i vijë turp, kur ai do të ketë mbërritur në madhështinë e tij dhe atë të Atit e të engjëjve të shenjtë.
9:27 Dhe akoma, Po ju them një të vërtetë: Ka disa të pranishëm këtu nuk do të vdesin, para se ta shohin mbretërinë e Perëndisë. "
9:28 Dhe ndodhi që, afërsisht tetë ditë pas këtyre fjalëve, Ai mori me vete Pjetrin, Jakobin dhe Gjonin, dhe ai u ngjit mbi një mal, në mënyrë që ai të mund të luten.
9:29 Dhe ndërsa po lutej, pamja e fytyrës së tij ndryshoi, dhe veshje e jashtme e tij u bë e bardhë dhe e shndritshme.
9:30 Dhe ja, dy burra po bisedonin me të;. Këta ishin Moisiu dhe Elia, botuar në madhështinë.
9:31 Ata flisnin për ikjen e tij, të cilën ai do të kryhej së shpejti në Jeruzalem.
9:32 Megjithatë, me të vërtetë, Pjetri dhe ata që ishin me të u rënduar nga gjumi. Dhe duke u bërë vigjilent, panë madhështinë e tij dhe ata dy burra që ishin bashkë me të në këmbë.
9:33 Dhe ndodhi që, pasi këto janë larguar prej tij, Pjetri i tha Jezusit: "Mësues, është mirë që ne jemi këtu;. Dhe kështu, le të bëjmë, pra, tri çadra: një për ju, një për Moisiun, dhe një për Elian. "Sepse ai nuk e di atë që ai thoshte.
9:34 Pastaj, ndërsa ai po thoshte këto gjëra, erdhi një re që i mbuloi;. Dhe kur ata po hynin në re, kishin frikë.
9:35 Dhe një zë dilte nga reja, duke thënë se: "Ky është biri im i dashur. Dëgjoni atij. "
9:36 Dhe ndërsa zëri po shqiptoi, Jezusi u gjet të jetë vetëm. Dhe ata ishin të heshtur dhe i treguan kurrkujt, në ato ditë, ndonjë nga këto gjëra, që kishin parë.
9:37 Por kjo ka ndodhur në ditën në vijim që, pasi ata ishin duke zbritur nga mali, një turmë e madhe i doli përpara Jezusit.
9:38 Dhe ja, një burrë nga turma filloi të bërtasë, duke thënë se, "Mësues, Lutem, shikoni me mirësi për birin tim, sepse ai është djali im i vetëm.
9:39 Dhe ja, një frymë e kap të mbajë të tij, dhe menjëherë ai bërtet;, dhe hedh atë poshtë dhe përpëlit, në mënyrë që ai shkume. Dhe pse lotët atë veç e veç, ajo e lë atë vetëm me vështirësi.
9:40 Dhe thashë dishepujve të tu ta dëbojnë, dhe ata nuk mundën. "
9:41 Dhe në përgjigje, Jezusi tha: "O brez i pabesë dhe i çoroditur! Sa kohë do të jem me ju dhe të ju durojnë? Sille këtu djalin tënd. "
9:42 Dhe ndërsa ai po i afrohet atij, demoni e përpëliti atë dhe e sfiliti.
9:43 Por Jezusi e qortoi frymën e ndyrë, dhe ai e shëroi djalin, dhe ai ia dorëzoi atit të vet.
9:44 Dhe të gjithë mbetën të mahnitur nga madhëria e Perëndisë. Dhe si të gjithë u pyesin për gjithçka që ai bënte, ai u tha dishepujve të vet: "Ju duhet të vënë këto fjalë në zemrat tuaja. Sepse do të ndodhë që Biri i njeriut do t'u dorëzohet në duart e njerëzve. "
9:45 Por ata nuk i kuptuan këto fjalë, dhe ai ishte fshehur prej tyre, në mënyrë që ata nuk e perceptojnë atë. Dhe kishin frikë ta pyesnin në lidhje me këtë fjalë.
9:46 Tani një ide hyri në ta;, se cili prej tyre ishte më i madh.
9:47 Por Jezusi, kuptuar mendimet e zemrave të tyre, mori një fëmijë dhe u ndal atë pranë tij.
9:48 Dhe ai u tha atyre:: "Kushdo që do të marrin këtë fëmijë të vogël në emrin tim, më pranon mua; dhe kushdo që më pranon mua, pranon atë që më ka dërguar. Sepse kushdo që është më i vogli nga ju të gjithë, që është më e madhe. "
9:49 Dhe duke iu përgjigjur, John tha: "Mësues, ne pamë një njeri i dëbonte demonët në emrin tënd. Dhe ne të ndaluar atë, sepse ai nuk të ndjek bashkë me ne ".
9:50 Dhe Jezusi i tha:: "Mos ndalojnë atë. Sepse kush nuk është kundër jush, është për ju. "
9:51 Tani ndodhi që, ndërsa ditët e shpërndarje të tij ishin duke u përfunduar, ai vendosi prerazi të shkojë në Jeruzalem.
9:52 Dhe dërgoi përpara lajmëtarët. Dhe, duke vazhduar, ata hynë në një fshat të Samaritanëve, për t'u përgatitur për të.
9:53 Dhe ata nuk do ta pranonin, sepse ai ecte me fytyrë të drejtuar nga Jeruzalemi.
9:54 Kur dishepujt e vet, Jakobi dhe Gjoni, kishte parë këtë, ata thanë, "Lord, don të bëjë thirrje për zjarr të zbresë nga qielli dhe t'i përvëlojë?"
9:55 dhe duke e kthyer, ai i qortonte, duke thënë se: "A nuk e dini e kujt është fryma që ju jeni?
9:56 Erdhi Biri i njeriut, jo për të shkatërruar shpirtërat, po për t'i shpëtuar. "Pastaj shkuan në një fshat tjetër.
9:57 Dhe ndodhi që, pasi ata ishin duke ecur përgjatë rrugës, dikush i tha:, "Unë do të të ndjek, kudo që ju do të shkoni. "
9:58 Jezusi i tha:: «Dhelprat kanë strofka, dhe zogjtë e qiellit i kanë çerdhet. Por Biri i njeriut nuk ka as ku të mbështetë kokën. "
9:59 Pastaj i tha një tjetri, "Ndiqmë." Por, tha ai, "Lord, më lejo më parë të shkoj e të varros atin tim. "
9:60 Dhe Jezusi i tha:: "Lëri të vdekurit t'i varrosin të vdekurit e tyre. Por ti shko dhe prediko mbretërinë e Perëndisë. "
9:61 Dhe një tjetër tha: "Unë do të të ndjek, Zot. Por lejo më parë të shpjegoj këtë për ata të shtëpisë sime. "
9:62 Jezusi i tha:, "Asnjëri që ka vënë dorë në parmendë, dhe pastaj shikon prapa, është i përshtatshëm për mbretërinë e Perëndisë. "