Predikuesi

Predikuesi 1

1:1 Fjalët e Predikuesit, bir i Davidit,, mbreti i Jeruzalemit,.
1:2 Predikuesi tha: Kotësi e kotësive! Kotësi e kotësive, dhe të gjitha janë kotësi!
1:3 Çfarë më bën një njeri të ketë nga tërë mundin e tij, ai mundohet nën rrezet e diellit?
1:4 Një brez shkon, dhe një brez arrin. Por toka mbetet përjetë.
1:5 Dielli lind dhe vendos; ajo kthehet në vendin e vet, dhe nga atje, duke u lindur përsëri,
1:6 ai rrethon nëpërmjet jug, dhe harqeve drejt veriut. Shpirti vazhdon, ndriçues çdo gjë në qark saj, dhe duke e kthyer përsëri në ciklin e saj.
1:7 Të gjithë lumenjtë të hyjë në det, dhe deti nuk del nga shtrati. Në vendin prej të cilit lumenjtë vijnë nga, ata kthehen, në mënyrë që ato mund të rrjedhë përsëri.
1:8 Gjëra të tilla janë të vështira; njeriu nuk është në gjendje të shpjegojë me fjalë. Syri nuk është i kënaqur me parë, as veshi përmbushur nga dëgjimit.
1:9 Çfarë është ajo që ka ekzistuar? E njëjta gjë do të ekzistojnë në të ardhmen. Çfarë është ajo që është bërë? E njëjta gjë do të vazhdojë të bëhet.
1:10 Nuk ka asgjë të re nën diell. As nuk është dikush mund të thotë:: "Ja, kjo është e re!"Sepse tashmë është nxjerrë në dritë në moshat që ishin para nesh.
1:11 Nuk mbetet asnjë kujtim nga gjërat e mëparshme. Në të vërtetë, nuk do të ketë asnjë rekord të gjërave të kaluara në të ardhmen, për ata që do të ekzistojë në fund.
1:12 Unë, Predikuesi, ishte mbret i Izraelit në Jeruzalem.
1:13 Dhe unë isha i vendosur në mendjen time për të kërkuar dhe për të hetuar me mençuri, Lidhur me të gjitha ato që bëhet nën diell. Zoti ka dhënë këtë detyrë shumë e vështirë për bijtë e njerëzve, në mënyrë që ata të mund të jetë i zënë nga ajo.
1:14 Pashë të gjitha ato që bëhet nën diell, dhe ja,: të gjitha është zbrazëti dhe një mundimi i shpirtit.
1:15 Të çoroditurit nuk janë të gatshëm që të korrigjohet, dhe numri i të marrëve është e pakufishme.
1:16 Unë fola në zemrën time, duke thënë se: "Ja, Unë kam arritur madhështinë, dhe kam tejkaluar të gjithë njerëzve të urtë që ishin para meje në Jeruzalem. "Dhe mendja ime ka parashikuar shumë gjëra me mençuri, dhe unë kam mësuar.
1:17 Dhe unë kam kushtuar zemrën time, në mënyrë që unë të di maturi dhe doktrinën, dhe gjithashtu gabim dhe marrëzi. Megjithatë, unë e pranojnë se, në edhe këto gjëra, ka vështirësi, dhe mundimi i shpirtit.
1:18 Për shkak të kësaj, me shumë dituri ka edhe shumë zemërim. Dhe kushdo që shton diturinë, gjithashtu shton vështirësi.

Predikuesi 2

2:1 Unë thashë në zemrën time: "Unë do të dal dhe del nga shtrati me mrekullon, dhe unë do të gëzojnë të mira. "Dhe unë pashë se ky, shumë, është zbrazëti.
2:2 e qeshur, I konsideruar si një gabim. Dhe për të gëzuar, thashe: "Pse jeni duke u mashtruar, kot?"
2:3 I vendosur në zemër të tërhequr trupin tim nga vera, në mënyrë që unë mund të sjellë mendjen time për të diturisë, dhe të kthehet larg nga marrëzi, deri sa unë të shoh se çfarë është e dobishme për bijtë e njerëzve, dhe çfarë ata duhet të bëjnë nën diell, gjatë numrit të ditëve të jetës së tyre.
2:4 I zmadhuar veprat e mia. I ndërtuar shtëpi për vete, dhe kam mbjellë vreshta.
2:5 Bëra kopshte dhe parqe. Duke mbjellë me pemë të çdo lloji.
2:6 Dhe unë nxorën jashtë Fishponds të ujit, kështu që unë mund të ujitur të pyjeve e pemëve në rritje.
2:7 I fituar burra dhe gra shërbëtorë, dhe kam pasur një familje të madhe, si dhe kopetë e bagëtisë dhe tufave të mëdha të deleve, përtej të gjithë ata që kishin qenë para meje në Jeruzalem.
2:8 I grumbulluar për veten argjendi dhe ari, dhe pasuria e mbretërve dhe guvernatorëve. Unë zgjodha burra dhe gra këngëtarë, dhe kënaqësitë e bijve të njerëzve, lojë me birila dhe enë për qëllim të verës derdhje.
2:9 Dhe unë tejkaluar në pasuri të gjithë ata që kishin qenë para meje në Jeruzalem. dituria më të bëmë prijësa me mua.
2:10 Tërë ato që sytë e mi dëshironin, Unë nuk i refuzojnë ato. As nuk kam ndalojnë zemrën time nga shijuar çdo kënaqësi, dhe nga zbavitës veten në gjërat që kisha përgatitur. Dhe I konsideruar këtë si pjesën time, sikur të isha duke e bërë përdorimin e mundimet e mia.
2:11 Por, kur u ktheva në drejtim të tërë veprat që kishin bërë duart e mia, dhe për punët në të cilat kisha perspired pa qëllim, Unë pashë zbrazëti dhe vuajtjen e shpirtit në të gjitha gjërat, dhe se asgjë nuk është e përhershme nën diell.
2:12 Kam vazhduar në, në mënyrë që të mendojë urtësi, si dhe gabim dhe marrëzi. "Çfarë është njeriu," Thashe, "Se ai do të jetë në gjendje për të ndjekur Bërësin e tij, mbreti?"
2:13 Dhe kuptova që dituria tejkalon marrëzi, aq shumë në mënyrë që ata të ndryshojnë sa më shumë dritën nga errësira.
2:14 Sytë e një njeriu të mençur janë në kokën e tij. Budallai ecën në errësirë. Megjithatë, kam mësuar se një do të kalojë si tjetra.
2:15 Dhe unë i thashë në zemrën time: "Në qoftë se vdekja e dy të marrëve dhe vetë do të jetë një, si e bën atë të përfitojnë mua, në qoftë se unë kam dhënë veten më hollësisht me punën e urtësisë?"Ndërsa unë po flisja akoma në mendjen time, Dhe kuptova që kjo, shumë, është zbrazëti.
2:16 Sepse nuk do të jetë një kujtim në përjetësi e të urtit, as i të marrëve. Dhe kohët e ardhshme do të mbulojë çdo gjë së bashku, me harresë. Vdesin mësuar në një mënyrë të ngjashme me profanët.
2:17 Dhe, për shkak të kësaj, jeta ime lodhur mua, pasi që unë pashë se çdo gjë nën diell është e keqe, dhe çdo gjë është bosh dhe një mundimi i shpirtit.
2:18 Përsëri, I urryer të gjitha përpjekjet e mia, me të cilin kisha munduar me zell nën diell, që do të merren nga një trashëgimtar pas meje,
2:19 edhe pse unë nuk e di nëse ai do të jetë i urtë ose budalla. E megjithatë, ai do të ketë pushtet mbi mundimet e mia,, në të cilin unë u munduam dhe qenë në ankth. Dhe a ka ndonjë gjë tjetër kështu bosh?
2:20 Prandaj, I pushuar, dhe zemra ime hequr dorë munduar më tej nën diell.
2:21 Sepse, kur dikush mundohet me dituri, dhe doktrina, dhe maturia, ai e lë pas atë që ai ka marrë për atë që është i papunë. Pra, kjo, shumë, është zbrazëti dhe një barrë e madhe.
2:22 Dhe si mund një përfitim burrë nga tërë mundin e tij dhe shkatërrimin e shpirtit, me të cilin ai ka qenë i torturuar nën diell?
2:23 Të gjitha ditët e tij janë të mbushura me dhimbje dhe vështirësitë; as nuk i pushuar mendjen e tij, edhe në natën. A nuk është kjo zbrazëti?
2:24 A nuk është më mirë të hani dhe pini, dhe për të treguar shpirtin e tij gjërat e mira të punës së tij? Dhe kjo është nga dora e Perëndisë.
2:25 Pra, kush do të hajë bukë dhe plot e përplot me mrekullon sa më shumë që kam?
2:26 Perëndia i ka dhënë, për njeriun që është mirë në sytë e tij, urtësi, dhe njohurive, dhe të gëzuar. Por mëkatarit, ai ka dhënë pikëllimin dhe panevojshme shqetësuese, në mënyrë që për të shtuar, dhe për të mbledhur, dhe për të ofruar, atij që ka pëlqeu Perëndisë. por kjo, shumë, është zbrazëti dhe një shqetësuese uritur e mendjes.

Predikuesi 3

3:1 Të gjitha gjërat kanë kohën e tyre, dhe të gjitha gjërat nën qiell të vazhdojë gjatë intervalit të tyre.
3:2 Një kohë për të lindur, dhe një kohë për të vdekur. Një kohë për të mbjellë, dhe një kohë për të tërhequr atë që ishte mbjellë.
3:3 Një kohë për të vrarë, dhe një kohë për të shëruar. Një kohë për të shembur, dhe një kohë për të ndërtuar.
3:4 Një kohë për të qarë, dhe një kohë për të qeshur. Një kohë për të mbajtur zi, dhe një kohë për të hedhur valle.
3:5 Një kohë për të shpërndarë gurët, dhe një kohë për të mbledhur. Një kohë për të përqafuar, dhe një kohë për të qenë larg nga përqafon.
3:6 Një kohë për të fituar, dhe një kohë për të humbur. Një kohë për të mbajtur, dhe një kohë për të hedhur tutje.
3:7 Një kohë për të grisur, dhe një kohë për të qepur. Një kohë për të heshtur, dhe një kohë për të folur.
3:8 Një kohë e dashurisë, dhe një kohë e urrejtjes. Një kohë e luftës, dhe një kohë për paqen.
3:9 Çfarë më bën një njeri të ketë nga pasuria e tij?
3:10 Unë e kam parë pikëllimin që Perëndia u ka dhënë bijve të njerëzve, në mënyrë që ata të mund të jetë i zënë prej saj.
3:11 Ai ka bërë të gjitha gjërat e mira në kohën e tyre, dhe ai ka dorëzuar botë për mosmarrëveshjet e tyre, në mënyrë që njeriu nuk mund të zbulojnë veprën që Perëndia ka bërë nga fillimi, edhe deri ne fund.
3:12 Dhe unë të kuptojë se nuk ka asgjë më të mirë se sa të gëzohet, dhe për të bërë mirë në këtë jetë,.
3:13 Sepse kjo është një dhuratë nga Perëndia: kur çdo njeri ha dhe pi, dhe i sheh rezultatet e mira të punës së tij.
3:14 Kam mësuar se të gjitha punët që Perëndia e ka bërë të vazhdojë në, në përjetësi. Ne nuk jemi në gjendje për të shtuar ndonjë gjë, as të marrë ndonjë gjë larg, nga ato gjëra që Perëndia ka bërë në mënyrë që ai mund të jetë frikë.
3:15 Çfarë është bërë, i njëjti vazhdon. Çfarë është në të ardhmen, ka ekzistuar tashmë. Dhe Perëndia do të rivendosë atë që ka kaluar larg.
3:16 Kam parë gjithashtu nën diell: në vend të gjykimit, mungesë respekti, dhe në vend të drejtësisë, padrejtësi.
3:17 Dhe unë i thashë në zemrën time: "Perëndia do të gjykojë të drejtin dhe paditur, dhe pastaj koha për çdo gjë do të jetë. "
3:18 Unë thashë në zemrën time, për bijtë e njerëzve, që Perëndia do të provuar ata, dhe zbulojnë ata që të jetë si kafshët e egra.
3:19 Për këtë arsye, e vdekjes së njeriut dhe e kafshëve është një, dhe gjendja e dy është i barabartë. Sepse, ashtu si një njeri vdes, kështu që edhe ata të vdesin. Të gjitha gjërat e marr frymë në mënyrë të ngjashme, dhe njeriu nuk ka asgjë më shumë se kafshë; sepse të gjitha këto nënshtrua kotësisë.
3:20 Dhe të gjitha gjërat vazhdojnë për në një vend; për nga toka ata ishin bërë, dhe deri në tokë, ata do të kthehen së bashku.
3:21 Kush e di në se fryma e bijve të Ademit ngjiten lart, dhe nëse fryma e kafshëve vijnë në rënie?
3:22 Dhe unë kam zbuluar asgjë të jetë më mirë se për një njeri të gëzohet në punën e tij: sepse kjo është pjesa e tij. Dhe i cili do t'i shtojë atij, në mënyrë që ai mund të njohim gjërat që do të ndodhin pas tij?

Predikuesi 4

4:1 U ktheva për gjëra të tjera, dhe pashë akuza të rreme të cilat janë kryer nën diell, dhe lotët e të pafajshmit, dhe se nuk kishte njeri t'i ngushëlluar; dhe se ata nuk ishin në gjendje të përballoj dhunën e tyre, të qenit i varfër i gjithë ndihmën.
4:2 Dhe kështu, I konsiderova të vdekurit më shumë se të gjallët.
4:3 Dhe më të lumtur se të dyja këto, I gjykuar ai të jetë, i cili ende nuk është i lindur, dhe i cili nuk e ka parë ende të këqijat që ndodhin nën diell.
4:4 Përsëri, Unë po shqyrton çdo punë të njerëzve. Dhe mora njoftim se përpjekjet e tyre janë të hapura për zili e fqinjit të tyre. Dhe kështu, në këtë, shumë, ka zbrazëti dhe ankthi i tepërt.
4:5 Njeriu i pamend rri me duar të kryqezuara, dhe ai konsumon mishin e vet, duke thënë se:
4:6 "Një grusht me pushim është më e mirë se të dy duart të mbushura me mundime dhe me shkatërrimin e shpirtit."
4:7 Duke e konsideruar këtë, Unë gjithashtu zbuloi edhe një kotësi tjetër nën diell.
4:8 Ai është një, dhe ai nuk ka një të dytë: Ata nuk janë, asnjë vëlla. E megjithatë ai nuk pushon të punës, as sytë e tij nuk janë ngopur me pasuri, as nuk pasqyrojnë, duke thënë se: "Për kë po lodhem dhe mashtrojnë shpirtin tim për gjëra të mira?" Në këtë, shumë, është zbrazëti dhe një mundimi më i rëndë.
4:9 Prandaj, është më mirë për të dy të jenë së bashku, se për një të jetë vetëm. Sepse ata kanë avantazhin e shoqërimit të tyre.
4:10 Nëse dikush bie, ai do të mbështetet nga tjetri. Mjerë ai që është i vetëm. Sepse, kur ai bie, ai nuk ka njeri që ta ngrerë.
4:11 Dhe në qoftë se të dy janë duke fjetur, ata njëri tjetrin të ngrohtë. Si mund një person i vetëm të ngrohur?
4:12 Dhe në qoftë se një njeri nuk mund të mposhtë një, dy mund të përballojë atë, dhe një litar tresh është prishur me vështirësi.
4:13 Më mirë është një djalë, varfër dhe i urtë, se sa një mbret, plak dhe budalla, i cili nuk e di për të shikojmë përpara për hir të pasardhësve.
4:14 për herë, një del nga burgu dhe zinxhirët, për një mbretëri, ndërsa një tjetër, lindur në pushtet mbretëror, është konsumuar nga nevoja.
4:15 I pashë tërë të gjallët që ecin nën diell, dhe unë pashë gjeneratën e ardhshme, që do të ngrihet në vendet e tyre.
4:16 Numri i njerëzve, nga të gjithë ata që ka ekzistuar para këtyre, është e pakufishme. Dhe ata që do të ekzistojnë më pas nuk do të gëzohet në to. por kjo, shumë, është zbrazëti dhe një mundimi i shpirtit.
4:17 Garda këmbën tënde, kur ju hap në shtëpinë e Perëndisë,, dhe afrojuni, kështu që ju mund të dëgjoni. Për bindje është shumë më mirë se sakrificat e të marrëve, që nuk e di të keqen që ata janë duke bërë.

Predikuesi 5

5:1 Ju nuk duhet të flasë asgjë të nxituar, as nuk duhet zemra jote të mos shpejtohet të paraqesë një fjalë përpara Perëndisë. Sepse Perëndia është në qiell, dhe ju jeni në tokë. Për këtë arsye, le fjalët e tua të jenë të pakta.
5:2 Dreams ndjekin shumë shqetësime, dhe në shumë fjalë marrëzia do të gjenden.
5:3 Nëse ju kanë premtuar asgjë për Perëndinë, ju nuk duhet të vonojë për të shlyer atë. Dhe çdo gjë që ju keni premtuar, bëjnë atë. Por një premtim i pabesë dhe i pamend nuk i pëlqen atë.
5:4 Dhe kjo është shumë më mirë të mos për të bërë një zotim, se, pas një zotim, jo për të përmbushur atë që ishte premtuar.
5:5 Ju nuk duhet të përdorni gojën tuaj në mënyrë që të shkaktojë trupin tuaj për të mëkatojnë. Dhe ju nuk duhet të them, në sytë e një engjëlli, "Nuk ka Zot." Sepse Perëndia, duke qenë i zemëruar me fjalët tuaja, mund të shpërndaj të gjitha veprat e duarve të tua.
5:6 Ku ka shumë ëndrra, ka shumë kotësi dhe fjalë të panumërta. Megjithatë, me të vërtetë, ju duhet të kesh frikë nga Perëndia.
5:7 Nëse ju shikoni akuza të rreme kundër të varfërit, dhe gjykimet e dhunshme, dhe përmbysi drejtësinë në qeveri, mos u habitni mbi këtë situatë. Për ata që janë në vendet e larta kanë të tjerët të cilët janë më të larta, dhe ka ende të tjerë, më i shquar, mbi këto.
5:8 por më në fund, nuk është Mbreti që sundon mbi gjithë tokën, e cila është subjekt i tij.
5:9 Një njeri i pangopur nuk do të jetë i kënaqur nga paratë. Dhe kushdo që e do pasuria do të korrin fryte prej saj. Prandaj, kjo, shumë, është zbrazëti.
5:10 Ku ka shumë pasuri, atje do të jetë gjithashtu shumë për të konsumuar këto gjëra. Dhe si e bën atë të përfitojë atë që i posedon, përveç se ai dallon pasurinë me sytë e tij?
5:11 Gjumi është e ëmbël për atë që punon, nëse ai konsumon pak ose shumë. Por, ngopje e një njeriu të pasur nuk do të lejojë atë për të fjetur.
5:12 Ka edhe një tjetër sëmundje më të rëndë, që kam parë nën diell: pasuria mbahet në dëm të pronarit.
5:13 Sepse ata janë të humbur në një varfëri të më të ashpër. Ai ka prodhuar një djalë, kush do të jetë në varfëri të skajshme të madhe.
5:14 Ashtu si ai doli i zhveshur nga barku i nënës së tij, kështu ai do të kthehet, dhe ai do të marrë asgjë me vete nga mundimet e tij.
5:15 Kjo është një sëmundje krejtësisht të mjerueshme që, në të njëjtën mënyrë si ai ka ardhur, kështu ai do të kthehet. Si atëherë çfarë përfitimi ka në, pasi ai ka munduar për erën?
5:16 Të gjitha ditët e jetës së tij ai konsumon: në errësirë, dhe me shumë shqetësime, dhe në ankth, si dhe trishtim.
5:17 Dhe kështu, kjo ka duk e mirë edhe mua: që një person duhet të hani dhe pini, dhe duhet të gëzojnë frytet e punës së tij, në të cilën ai është munduar nën diell, për numrin e ditëve të jetës që Perëndia i ka dhënë atij. Sepse kjo është pjesa e tij.
5:18 Dhe kjo është një dhuratë nga Perëndia: që çdo njeri të cilit Perëndia i ka dhënë pasuri dhe burimet, dhe të cilit i ka dhënë aftësinë për të konsumuar këto, mund të gëzojnë pjesën e tij, dhe mund të gjeni gëzim në mundimet e tij.
5:19 Dhe atëherë ai nuk do të kujtohet plotësisht ditët e jetës së tij, sepse Perëndia zë zemrën e tij me mrekullon.

Predikuesi 6

6:1 Ka edhe një tjetër e keqe, që kam parë nën diell, dhe, ne te vertete, ajo është e përhapur midis njerëzve.
6:2 Ai është një njeri të cilit Perëndia i ka dhënë pasuri, dhe burimet, dhe nder; dhe nga të gjitha ato që ai dëshiron, asgjë nuk i mungon në jetën e tij; por Perëndia nuk i jep atij mundësinë për të konsumuar këto gjëra, por në vend të kësaj një njeri i cili është një i huaj do t'i përpijë. Kjo është zbrazëti dhe një fatkeqësi e madhe.
6:3 Nëse një njeri do të prodhojë njëqind fëmijë, dhe për të jetuar për shumë vite, dhe për të arritur në një moshë prej shumë ditësh, dhe në qoftë se shpirti i tij do të bëjë asnjë përdorimin e mallrave të burimeve të tij, dhe në qoftë se ai u mungon edhe një varrim: në lidhje me një njeri të tillë, Unë deklaroj se një fëmijë dështuar është më i mirë se ai.
6:4 Sepse ai vjen pa një qëllim dhe ai vazhdon më në errësirë, dhe emri i tij do t'i hiqet kurrë, në harresë.
6:5 Ai nuk e ka parë diellin, as njohur dallimin në mes të mirës dhe të keqes.
6:6 Edhe në qoftë se ai do të jetojë për dy mijë vjet, dhe ende nuk është tërësisht gëzojnë atë që është e mirë, nuk ka secili nxitim për në të njëjtin vend?
6:7 Çdo mundi i njeriut është për gojën e tij, por shpirti i tij nuk do të mbushet.
6:8 Çfarë të urtit kanë që është më shumë se budallait? Dhe çfarë bën varfanjak kanë, përveçse për të vazhduar për në atë vend, ku ka jeta?
6:9 Është më mirë për të parë se çfarë keni dëshirë, se sa të dëshirojnë atë që ju nuk mund të dini. por kjo, shumë, është zbrazëti dhe një supozim e shpirtit.
6:10 Kushdo që do të jetë në të ardhmen, emri i tij tashmë është quajtur. Dhe dihet se ai është një njeri dhe se ai nuk është në gjendje të luftoj në gjykimin ndaj atij që është më i fortë se veten.
6:11 Ka shumë fjalë, dhe shumë nga këto, në kontestet, të mbajë shumë zbrazëti.

Predikuesi 7

7:1 Pse është e nevojshme për një njeri për të kërkuar gjëra që janë më të mëdha se ai, kur ai nuk e di se çfarë është e dobishme për veten e tij në jetën e tij, gjatë disa ditëve të qëndrimit të tij, dhe ndërsa koha kalon si një hije? Ose kush do të jetë në gjendje për të të treguar atë se çfarë do të jetë në të ardhmen pas tij nën diell?
7:2 Një emër i mirë është më i mirë se vajrave të çmuar, dhe dita e vdekjes është më e mirë se një ditë e lindjes.
7:3 Është më mirë për të shkuar në një shtëpi ku mbahet zi, se sa në një shtëpi ku ka festë. Sepse në ish, ne jemi duke paralajmëruar për në fund të të gjitha gjërave, në mënyrë që të gjallët të marrë parasysh se çfarë mund të jetë në të ardhmen.
7:4 Zemërimi është më i mirë nga gazi. Për përmes një fytyre të trishtuar, shpirti i atij që ofendon mund të korrigjohet.
7:5 Zemra e të urtit është një vend i zisë, dhe zemra e budallait është një vend gëzimi.
7:6 Është më mirë që të korrigjohen nga një njeri të zgjuar, se sa të mashtrohen nga lëvdata e rreme e budallenjve.
7:7 Për, si kërcitja e shkurreve nën një tenxhere djegur, kështu është e qeshura e budallait. por kjo, shumë, është zbrazëti.
7:8 Një akuzë false shqetëson njeriun e urtë dhe degradon fuqinë e zemrës së tij.
7:9 Fundi i një fjalimi është më mirë se në fillim. Durimi është më e mirë se arrogancës.
7:10 A nuk duhet të lëvizur shpejt në zemërim. Sepse zemërimi banon në nervat e të marrëve.
7:11 Ju nuk duhet të thoni: "Çfarë mendoni se është arsyeja që ish-herë ishin më të mirë se ata tani janë?"Për këtë lloj të pyetjes është qesharake.
7:12 Dituria me pasuri është më e dobishme dhe më e dobishme, për ata që shohin diellin.
7:13 Sepse, ashtu si dituria mbron, kështu edhe e mbron të holla. Por të mësuarit dhe dituria kanë këtë shumë më tepër: që ata të japin jetën për atë që posedon ato.
7:14 Konsiderojnë veprat e Perëndisë, se askush nuk është në gjendje për të korrigjuar këdo që ai ka përçmuar.
7:15 Në kohë të mira, gëzojnë gjëra të mira, por kini kujdes e një kohë të keqe. Sepse, ashtu si Zoti ka krijuar një të tillë, kështu edhe tjetrën, në mënyrë që njeriu nuk mund të gjeni asnjë ankesë vetëm kundër tij.
7:16 Unë gjithashtu e panë këtë, në ditët e kotësisë sime: një njeri i vetëm të humbur në drejtësinë e tij, dhe një njeri i paditur jetuar një kohë të gjatë në ligësi e tij.
7:17 Mos u mundoni të jetë tepër i drejtë, dhe nuk do të përpiqet të jetë më i urtë se sa është e nevojshme, që të mos ju bëhet budalla.
7:18 A nuk veprojnë me pabesi të madhe, dhe nuk do të zgjidhni të jetë qesharake, që të mos vdesësh para kohës sate.
7:19 Ajo është e mirë për ju për të mbështetur një njeri i drejtë. Veç kësaj, ju nuk duhet të heqësh dorë prej tij, sepse kushdo që ka frikë nga Perëndia, neglizhon asgjë.
7:20 Wisdom ka forcuar të diturit më shumë se dhjetë princa e një qyteti.
7:21 Por nuk ka vetëm njeri mbi tokë, që bën të mirën dhe të mos mëkatojë.
7:22 Pra, atëherë, mos bashkëngjitni zemrën për çdo fjalë që është thënë, mos ndoshta ju mund të dëgjoni shërbëtori yt flet keq për ju.
7:23 Për ndërgjegjen tuaj e di se ju, shumë, kanë folur vazhdimisht të keqen e të tjerëve.
7:24 Unë kam testuar çdo gjë në urtësi. une kam thene: "Unë do të jetë i urtë." Dhe dituria u tërhoq larg nga unë,
7:25 shumë më shumë se sa ishte më parë. Dituria është shumë e thellë, kështu që do të zbulojë atë?
7:26 Unë kam shqyrtuar të gjitha gjërat në shpirtin tim, në mënyrë që unë të di, dhe të marrë parasysh, dhe të kërkojë diturinë dhe shkakun, dhe kështu që unë mund të njohin pabesinë e të marrëve, dhe gabimi i pakujdesshëm.
7:27 Dhe unë kam zbuluar një grua më të hidhur se vdekja: ajo që është si laku i një gjahtar, dhe zemra e të cilit është si një rrjetë, dhe duart e së cilës janë si zinxhirë. Kush i pëlqen Perëndisë do të largohet prej saj. Por ai që është mëkatar, do të konfiskohen nga ana e saj.
7:28 Ja, Predikuesi tha, Kam zbuluar këto gjëra, njëri pas tjetrit, në mënyrë që të mund të zbuluar shpjegim
7:29 që unë po kërkoj ende dhe nuk ka gjetur. Një burrë ndër një mijë, Kam gjetur; një grua në mes gjithë atyre, Unë nuk e kanë gjetur.
7:30 Kjo vetëm kam zbuluar: që Perëndia e bëri njeri të drejtë, dhe megjithatë ai ka falsifikuar veten me pyetje të panumërta. Kush është aq i madh sa e mençur? Dhe i cili e ka kuptuar kuptimin e fjalës?

Predikuesi 8

8:1 Dituria e njeriut shkëlqen në fytyra e tij, dhe madje edhe shprehje e një njeriu më të fuqishëm do të ndryshojë.
8:2 I marrin parasysh goja e mbretit, dhe urdhërimi i një betim ndaj Zotit.
8:3 Ju nuk duhet të nxitim të tërhiqet nga prania e tij, as nuk duhet të mbetet në një veprimi të keq. Për të gjithë që i pëlqen atij, ai do të bëjë.
8:4 Dhe fjala e tij është e mbushur me autoritetin. As është dikush në gjendje të themi atij: "Pse jeni duke vepruar në këtë mënyrë?"
8:5 Kush respekton urdhërimin nuk do të përjetojnë të keqen. Zemra e një njeri të zgjuar e kupton kohën për t'u përgjigjur.
8:6 Për çdo çështje, ka një kohë dhe një mundësi, si edhe shumë vështirësi, per meshkuj.
8:7 Sepse ai është injorant i së kaluarës, dhe ai është në gjendje të dinë asgjë për të ardhmen me anë të një i dërguar.
8:8 Kjo nuk është në fuqinë e njeriut për të ndaluar frymën, as nuk kanë autoritet mbi ditën e vdekjes, as nuk është ai lejohet për të pushuar kur lufta shpërthen, dhe as nuk do të të shpëtojë pabesi të paudhët.
8:9 I kam konsideruar të gjitha këto gjëra, dhe kam kërkuar me zemër të gjitha veprat të cilat janë duke u bërë nën diell. Ndonjëherë një njeri sundon mbi një tjetër në dëm të vetin.
8:10 Unë kam parë të paudhët varrosur. këto njëjta, ndërsa ata ishin ende gjallë, ishin në vendin e shenjtë, dhe ata ishin harruar në qytetin si punëtorë të drejtësisë. por kjo, shumë, është zbrazëti.
8:11 Për bijtë e njerëzve kryejnë të këqija, pa ndonjë frikë, sepse gjykimi nuk është e theksuar me shpejtësi kundër të keqes.
8:12 Por edhe pse një mëkatar mund të bëjnë asnjë të keqe për veten e tij njëqind herë, dhe me durim ende durojnë, Unë të kuptojë se kjo do të jetë edhe me ata që kanë frikë nga Perëndia, që kanë frikë fytyrën e tij.
8:13 Kështu, nuk mund të shkojnë mirë me të paudhët, dhe nuk mund të zgjatet ditët e tij. Dhe ata që nuk kanë frikë fytyrën e Zotit të kalojë si një hije.
8:14 Ka edhe një tjetër kotësi, e cila është bërë mbi tokë. Nuk janë vetëm, të cilit këqijat ndodhë, sikur ata kishin bërë punimet e të paditur. Dhe nuk janë të paditur, që janë shumë të sigurta, sikur ata posedojnë veprat e të drejtëve. por kjo, shumë, Unë gjykoj që të jetë një kotësi shumë e madhe.
8:15 Dhe kështu, I lavdëruar gëzuar, sepse nuk kishte asnjë të mirë për njeriun nën diell, me përjashtim të hani dhe pini, dhe të jetë i gëzuar, dhe për shkak se ai mund të marrë asgjë me vete nga puna e tij në ditët e jetës së tij, që Perëndia i ka dhënë atij nën diell.
8:16 Dhe ia kushtova zemrën time, kështu që unë mund të njohë diturinë, dhe kështu që unë mund të kuptoj një shqetësim që kthen mbi tokë: ajo është një njeri, i cili nuk merr pushojnë sytë e tij, ditë e natë.
8:17 Dhe kam kuptuar se njeriu është në gjendje për të gjetur ndonjë shpjegim për të gjitha ato veprat e Perëndisë, të cilat janë bërë nën diell. Dhe kështu, Sa më shumë që ai mundohet të kërkojë, aq më pak e bën ai të gjetur. Po, edhe në qoftë se një njeri i mençur do të pretendojnë se ai e di, ai nuk do të jetë në gjendje për të zbuluar atë.

Predikuesi 9

9:1 I kam tërhequr të gjitha këto gjëra me anë të zemrës sime, në mënyrë që të mund të kuptoni me kujdes. Nuk janë vetëm burrat, si dhe njerëz të urtë, dhe veprat e tyre janë në duart e Perëndisë. Dhe akoma një njeri nuk di aq shumë sa nëse ai është i denjë e dashurisë ose të urrejtjes.
9:2 Por të gjitha gjërat në të ardhmen mbeten të pasigurt, sepse të gjitha gjërat të ndodhin në mënyrë të barabartë për të drejtët dhe të paditur, për të mirë dhe të keqe, në të pastër dhe të papastra, për ata që ofrojnë flijime dhe të atyre që më përbuzin sakrifica. Si janë të mira, kështu që edhe janë mëkatarë. Si ata që kryejnë dëshmi të rreme janë, kështu që edhe ata që betohen për të vërtetën.
9:3 Kjo është një barrë shumë e madhe në mesin e të gjitha gjërave që janë bërë nën diell: se të njëjtat gjëra të ndodhë për të gjithë. Kur zemra e bijve të njerëzve janë të mbushur me ligësi dhe në përbuzje në jetën e tyre, më pas ata do të tërhiqen zvarrë deri në ferr.
9:4 Nuk ka asnjë njeri që jeton përgjithmonë, ose që ka edhe besimin në këtë drejtim. Një qen i gjallë vlen më tepër se një luan i ngordhur.
9:5 Të gjallët në fakt e dinë se ata vetë do të vdesin, por me të vërtetë të vdekurit nuk dinë asgjë më, as nuk kanë ndonjë shpërblim. Për kujtimi i tyre harrohet.
9:6 Në të njëjtën mënyrë, dashuria dhe urrejtja dhe smira e të gjithë janë zhdukur së bashku, as nuk kanë ndonjë vend në këtë moshë dhe në punën që është bërë nën diell.
9:7 Pra, atëherë, shkoni dhe ha bukën tënde me gëzim, dhe pi verën tënde me gëzim. Për veprat e tua janë të pëlqyeshëm nga Perëndia.
9:8 Rrobat e tua qofshin të bardha në çdo kohë, dhe të mos vaj të mungojë nga kokën tuaj.
9:9 Gëzojnë jetën me gruan që do për, të gjitha ditët e jetës sate të pasigurt të cilat janë dhënë për ju nën diell, gjatë gjithë kohës së kotësi tuaj të. Sepse kjo është pjesa që të takon në jetë dhe në mundin tuaj, me të cilat ju e punës nën diell.
9:10 Tërë ato që dora jote është në gjendje të bëjë, të bëjë atë me zell. Për as punë, as arsye, as dituri, as njohuri do të ekzistojnë në vdekje, drejt të cilit po nguten.
9:11 U ktheva në drejtim të një tjetër gjë, dhe unë pashë se nën diell, gara nuk është i shpejtë, as beteja nga të fortët, as bukë për të urtit, as pasuria për të mësuar, as hir të aftë: por ka një kohë dhe një fund për të gjitha këto gjëra.
9:12 Njeriu nuk e di fundin e tij. Por, ashtu si peshku janë kapur me një goditje, dhe zogjtë janë kapur me një lak, kështu janë burra konfiskuar në kohën e fatkeqësisë, kur ajo do të papritur të trullos ato.
9:13 Kjo urtësi, gjithashtu, Unë kam parë nën diell, dhe e kam shqyrtuar atë intensivisht.
9:14 Nuk ishte një qytet i vogël, me disa burra në të. Ka ardhur kundër tij një Mbret i madh, që e rrethuan atë, dhe fortifikimeve ndërtuar të gjithë rreth tij, dhe bllokada u përfundua.
9:15 Dhe nuk u gjet brenda saj, një njeri i varfër dhe i urtë, dhe ai i çliroi qytetin me diturinë e tij, dhe asgjë nuk është regjistruar më pas e atij njeriu të varfër.
9:16 Dhe kështu, I tha se dituria është më shumë se forca. Por si është e, pastaj, që dituria e njeriut të varfër është trajtuar me përbuzje, dhe fjalët e tij nuk dëgjohen?
9:17 Fjalët e të urtëve janë dëgjuar në heshtje, më shumë se britmës të jetë princ në mes të marrëve.
9:18 Dituria vlen më tepër se armët e luftës. Dhe kushdo që ofendon në një gjë, do ta humbasë shumë gjëra të mira.

Predikuesi 10

10:1 fluturon vdes prish ëmbëlsinë e vaj. Dituria dhe lavdia është më e çmuar se një marrëzi të shkurtër dhe të kufizuar.
10:2 Zemra e një njeriu të urtit është në të djathtë të tij, dhe zemra e budallait është në dorën e majtë.
10:3 Për më tepër, si njeriu budalla është duke ecur përgjatë rrugës, edhe pse ai vetë është e papërgjegjshme, ai e konsideron të gjithë të jenë qesharake.
10:4 Në qoftë se Fryma i atij që mban pushtet ngrihet mbi ju, mos e lër vendin tuaj, sepse Vëmendje do të shkaktojë mëkatet më të mëdha që të pushojë.
10:5 Éshtë një e keqe tjetër që kam parë nën diell, nisur nga prania e një princit, sikur gabimisht:
10:6 njeriu budalla i emëruar në një dinjitet të lartë, dhe të pasurit ulur poshtë tij.
10:7 Kam parë shërbëtorë mbi kuaj, dhe princat duke ecur në tokë si shërbëtorë.
10:8 Kush hap një gropë do të bjerë në të. Dhe kushdo që lotët përveç një mbrojtje, një gjarpër do kafshojë atë.
10:9 Kushdo mbart larg gurë do të dëmtohen nga ata. Dhe kushdo që shkurton poshtë pemëve do të plagosur nga ana e tyre.
10:10 Në qoftë se sëpata topitet, dhe në qoftë se ajo nuk ka qenë në këtë mënyrë para, por është bërë i mërzitshëm nga shumë punë, atëherë ajo do të jetë e mprehur. Dhe dituria do të ndjekin pas zellit.
10:11 Kushdo që shpif në fshehtësi nuk është asgjë më pak se një gjarpër që kafshon heshtje.
10:12 Fjalë nga goja e një njeriu të zgjuar janë të këndshëm, por buzët e një njeriu budalla do të hedhin atë poshtë me dhunë.
10:13 Në fillim të fjalëve të tij është marrëzi, dhe në fund të fjalimit të tij, është një gabim shumë i rëndë.
10:14 Budallai shumëzon fjalët e tij. Një njeri nuk e di se çfarë ka qenë para tij, dhe i cili është në gjendje të zbulojë atij atë që do të jetë në të ardhmen pas tij?
10:15 Vështirësitë e budallait do të poshtëroj ata që nuk e di se për të shkuar në qytet.
10:16 Mjerë ju, toka mbreti i të cilit është një djalë, dhe krerët e të cilëve konsumojnë në mëngjes.
10:17 Lum toka mbreti i të cilit është fisnik, dhe princa të cilit hanë në kohën e duhur, për freskim dhe jo për vetë-kënaqje.
10:18 nga dembelizmi, një kornizë do të shembet, dhe nga dobësia e duarve, një shtëpi do të shembet me anë të.
10:19 duke qeshur, ata bëjnë bukë dhe verë, në mënyrë që të gjallët të festës. Dhe të gjitha gjërat janë të bindur ndaj parave.
10:20 Ju nuk duhet të shpif mbretin, edhe në mendimet tuaja, dhe ju nuk duhet të flasësh keq për një njeri i pasur, madje edhe në dhomën tuaj private. Edhe për zogjtë e qiellit do të kryejë zërin tuaj, dhe çdo gjë që ka krahë do të shpallë mendimin tuaj.

Predikuesi 11

11:1 Hidh bukën tënde mbi ujërat running. Për, pas nje kohe te gjate, ju do të gjeni atë përsëri.
11:2 Jepu pjesë shtatë, dhe në të vërtetë deri në tetë. Sepse ti nuk e di se çfarë fatkeqësie mund të të ndodhë mbi tokë në të ardhmen.
11:3 Në rast se retë janë plotësuar, ata do të derdh shiun mbi tokë. Në qoftë se një dru bie në jug, ose në veri, ose në çfarëdo drejtimi që mund të bien, atje ajo do të mbetet.
11:4 Ai që e çmon te era nuk ka për të mbjellë. Dhe kushdo që e konsideron retë nuk ka për të korrur.
11:5 Në të njëjtën mënyrë që ju nuk e dini rrugën e shpirtit, as mënyra se kockat janë të bashkuar në barkun e një gruaje shtatzënë, kështu që ju nuk e dini se veprat e Perëndisë, i cili është krijues i të gjitha.
11:6 Ne mengjes, Mbille farën tënde, dhe në mbrëmje, nuk e le të pushojë dorën tuaj. Sepse ti nuk e di se cili prej tyre mund të ngrihen, një ose tjetër. Por në qoftë se të dy ngrihen së bashku, aq më mirë.
11:7 Drita është e këndshme, dhe është i lezetshëm për sytë që shohin diellin.
11:8 Në qoftë se një njeri jeton për shumë vite, dhe në qoftë se ai ngazëllon në të gjitha këto, ai duhet të mendojë edhe për ditët e shumta të kohëve të errëta, që, kur ata do të kenë ardhur, do të akuzojnë të kaluarën e kotësisë.
11:9 Pra, atëherë, gëzohem, O i ri, në rininë tuaj, dhe zemra jote të mbetet në atë që është e mirë në ditët e rinisë sate. Ndiq edhe rrugët e zemrës sate, dhe me perceptimin e syve tuaj. Dhe e di se, për të gjitha këto gjëra, Perëndia do t'ju sjellë në gjykim.
11:10 Hiq zemërimin nga zemra juaj, dhe të lënë mënjanë të keqen nga mishi juaj. Për të rinjtë dhe kënaqësi janë bosh.

Predikuesi 12

12:1 Kujto Krijuesin tënd në ditët e rinisë sate, para se koha e pikëllimit arrin dhe të arrijnë vitet për, për të cilën ju do të thonë, "Këto nuk më pëlqejnë".
12:2 Në dritën e diellit, dhe drita, dhe hëna, dhe yjet janë të errësuar dhe të kthehen retë pas shiut,
12:3 kur kujdestarët e shtëpisë do të dridhen, dhe njerëzit më të forta do të lëkundemi, dhe ata që bluaj grurin do të jenë të papunë, me përjashtim të një numri të vogël, dhe ata që shikojnë përmes keyholes do të erret.
12:4 Dhe ata do të mbyllë dyert për rrugë, Ndërsa zëri i atij që grinds grurë do të përulet, dhe ata do të jenë të shqetësuar në zhurmën e një gjëje fluturues, dhe gjithë bijat e këngës do të bëhet shurdhër.
12:5 Në të njëjtën mënyrë, ata do të kenë frikë gjërat përmbi ta, dhe ata do të tmerr rrugën. Bajamja do të lulëzojë; karkaleci do të majmur; dhe bimore lodroj do të shpërndara, sepse njeriu do të shkojë në shtëpinë e përjetësisë së tij, dhe vajtuesit do të bredhin në rrugë.
12:6 Para se të këputet kordoni prej argjendi është e thyer, dhe grupi artë tërheq larg, dhe shtambë shtypur mbi çezme, dhe rrota është thyer mbi pus,
12:7 dhe pluhuri t'i kthehet tokës së saj, nga e cila ishte, dhe fryma t'i kthehet Perëndisë, që e dha atë.
12:8 Kotësi e kotësive, tha Predikuesi, dhe të gjitha janë kotësi!
12:9 Dhe që Predikuesi ishte shumë i mençur, ai po mësonte popullin, dhe ai e përshkroi atë që ai kishte kryer. Dhe, ndërsa në kërkim, ai i përbërë shumë shëmbëlltyra.
12:10 Ai kërkoi fjalë të dobishme, dhe ai shkroi fjalët më të mira, që ishin plot me të vërtetën.
12:11 Fjalët e të urtëve janë si një hosten, dhe thonjtë si të lidhur thellësisht, që, përmes këshillës së mësuesve, janë përcaktuar nga një pastor.
12:12 Ju duhet të kërkojnë më shumë se kjo, djali im. Sepse nuk ka fund bërja e shumë librave. Dhe studimi i tepërt është një sëmundje mishit.
12:13 Le të dëgjuar së bashku deri në fund të diskursit. Ki frikë Zotin, dhe zbatojmë urdhërimet e tij. Kjo është gjithçka për njeriun.
12:14 Dhe kështu, për të gjithë që është bërë dhe për çdo gabim, Perëndia do të sjellë gjykimin: nëse ajo ishte mirë apo i keq.