Habakuku

Habakuku 1

1:1 The burden that Habakkuk the prophet saw.
1:2 Sa gjatë, O Zot, unë do të bërtas, dhe ju nuk do të marrin parasysh? A duhet të bërtas ty, ndërsa vuan dhunën, dhe ju nuk do të shpëtojë?
1:3 Pse shpallur kam ndonjë faj dhe vështirësive, për të parë plaçkitje dhe padrejtësinë përballë meje? Dhe ka pasur gjykim, por opozita është më e fuqishme.
1:4 Për shkak të kësaj, ligji ka qenë i shqyer, dhe gjykimi nuk ngulmoj në përfundimin e vet. Për pabesi të mbizotërojë kundër të drejtit. Për shkak të kësaj, një vendim i çoroditur është lëshuar.
1:5 Ia ngul sytë midis kombeve, dhe të shohim. admiroj, dhe të jetë astounded. Për një punë është bërë në ditët tuaja, e cila askush nuk do të besojnë, kur ajo është e thënë.
1:6 Sepse ja, Unë do t'i nxis Kaldeasit, një popull hidhur dhe të shpejtë, marshimi të gjithë gjerësinë e tokës, të posedojnë çadra jo të tyren.
1:7 Ajo është e llahtarshme, e tmerrshme. nga vetë, gjykimi dhe barra e tyre do të lëshojë.
1:8 Kuajt e tij janë më të shkathët se leopardët dhe më të shpejtë se ujqërit në mbrëmje; Kalorësit e tyre do të përhapet jashtë. Dhe pastaj Kalorësit e tyre do të drejtohen nga larg; ata do të fluturojnë si shqiponja, nguten të gëlltitur.
1:9 Ata do të të gjithë qasja ndaj pre; fytyra e tyre është si një erë e djegur. Dhe ata do të grumbullojnë robër së bashku si rëra.
1:10 Dhe lidhur me mbretër, ai do të triumfojë, dhe krerët e sovrane do të jetë objekt talljeje tij, dhe ai do të qesh mbi çdo fortesë, dhe ai do të transportojë një stom dhe të kap atë.
1:11 Atëherë shpirti i tij do të ndryshohet, dhe ai do të kalojë dhe të bien. I tillë është forca e tij nga Perëndia i tij.
1:12 A nuk ke ekzistuar që nga fillimi, Zot, Perëndia im,, një tim të shenjtë, dhe kështu që ne nuk do të vdesim? Zot, ju keni vendosur për të bërë drejtësi, dhe ju keni vendosur se forca e tij do të shkundej.
1:13 Sytë e tu janë të pastra, ju nuk e parë të keqen, dhe ju nuk mund të shikoni në drejtim të paudhësisë. Pse nuk ju duken mbi agjentët e paudhësisë, dhe hesht, ndërsa paditur është devouring ai që është më i drejtë se ai?
1:14 Dhe ju do të bëjë njerëzit si peshqit e detit dhe si rrëshqanorët, që nuk kanë zot.
1:15 Ai ngriti gjithçka me grep e tij. Ai tërhoqi ato në me rrjetën e tij, dhe kur t'i mbledh në tyl tij. mbi këtë, ai do të gëzohet dhe do të kënaqem.
1:16 Për këtë arsye, ai do të ofrojë viktimat për rrjetën e tij, dhe ai do të sakrifikojë për tyl tij. Për përmes tyre, pjesa e tij është bërë yndyrë, dhe ushqimi e tij elite.
1:17 Për shkak të kësaj, prandaj, ai e zgjeron rrjetën e tij dhe nuk do të jetë i butë në vazhdimisht duke me vdekje popujt.

Habakuku 2

2:1 Unë do të qëndrojë e vendosur gjatë vendrojën time, dhe të rregulluar pozicionin tim mbi fortifikimit. Dhe unë do të vëzhgojnë me kujdes, për të parë se çfarë mund të thuhet për mua dhe atë që unë mund të përgjigjet për kundërshtarin tim.
2:2 Dhe Zoti u përgjigj dhe më tha: Shkruaje vegimin tënd dhe të shpjegojë atë në tableta, me qëllim që ai që lexon mund të kandidojë nëpërmjet saj.
2:3 Sepse ende vizioni është larg, dhe ajo do të shfaqet në fund, dhe kjo nuk do të gënjejë. Nëse shpreh çdo vonesë, prisni për të. Sepse është arritur dhe ajo do të mbërrijë, dhe kjo nuk do të pengohet.
2:4 Ja, ai që nuk beson, shpirti i tij nuk do të jetë e drejtë me vete; por ai që është i drejti do të rrojë në besimin e tij.
2:5 And in the manner that wine deceives the heavy drinker, so will the arrogant man be deceived, and he will not be honored. He has enlarged his life like hellfire, and himself like death, and he is never fulfilled. And he will gather to himself all nations, and he will amass for himself all peoples.
2:6 Shall not all these take up a parable against him, and an enigmatic utterance about him? And it will be said, “Woe to him who increases what is not his own.” How long, pastaj, will he lay down dense clay against himself?
2:7 Shall they not suddenly rise up, who would bite you, and be stirred up, who would tear you, so that you will be a prey for them?
2:8 Because you have despoiled many peoples, all those who are left of the people shall despoil you, because of the blood of men, and the iniquity of the earth, of the city and all who dwell therein.
2:9 Woe to him who gathers together an evil greed for his house, so that his nest may be exalted, and thinking that he might free himself from the hand of evil.
2:10 You have devised confusion for your house, you have cut to pieces many peoples, and your soul has sinned.
2:11 For the stone will cry out from the wall, and the wood that is between the joints of the building will respond.
2:12 Woe to him who builds a town with blood and prepares a city by iniquity.
2:13 Are not these things before the Lord of hosts? For the people will labor amid a great fire, and the nations will labor in emptiness, dhe ata do të dështojnë.
2:14 For the earth shall be filled, that they might know the glory of the Lord, like the waters spreading over the sea.
2:15 Woe to anyone who gives a drink to a friend, releasing a drug and inebriating, so as to look upon their nakedness.
2:16 You are filled with disgrace in place of glory. Pra, atëherë, drink and fall fast asleep, for the cup of the right hand of the Lord will surround you, and a disgraceful vomit will cover your glory.
2:17 For the iniquity of Lebanon will cover you, and the devastation of animals which will deter them from the blood of men, and the iniquity of the earth and the city, and of all who dwell therein.
2:18 Of what benefit is the graven image? For its maker has formed it, a molten and imaginary deception. For its maker has hoped in a figment of his own creation, so as to make a dumb likeness.
2:19 Woe to him who says to wood, “Awaken,” to the silent stone, “Arise.” Is it able to teach? Ja, it has been entirely covered with gold and silver; and there is no spirit at all in its inner workings.
2:20 But the Lord is in his holy temple. May all the earth be silent before his face.

Habakuku 3

3:1 A Prayer of Habakkuk the Prophet on Behalf of Those Who Are Ignorant.
3:2 Zot, I heard what has been said about you, dhe pata frikë. Zot, your work, in the midst of years, revive it. In the midst of years, you will make it known. When you have become angry, you will remember mercy.
3:3 God will come from the south, and the Holy One from mount Pharan. His glory has covered the heavens, and the earth is full of his praise.
3:4 His brightness shall be like the light; horns are in his hands. atje, his strength has been hidden.
3:5 Death will go forth before his face. And the devil shall depart before his feet.
3:6 He stood, and measured the earth. ai dukej, and dissolved the Gentiles. And the mountains of ages past have been shattered. The hills of the world became curved by the journeys of his eternity.
3:7 I saw the tents of Ethiopia for their iniquity; the tent-skins of the land of Midian will be thrown into confusion.
3:8 Could you have been angry with the rivers, Zot? Or was your fury within the rivers, or your indignation in the sea? He will ascend upon your horses, and your four-horse chariots are salvation.
3:9 Being stirred up, you will take up your bow, the oaths you have spoken to the tribes. You will split apart the Rivers of the earth.
3:10 They saw you, and the mountains grieved. The great body of waters crossed over. The abyss uttered its voice. The pinnacle lifted up its hands.
3:11 The sun and the moon have stood firm in their dwelling place; with the light of your arrows, they shall go forth in the splendor of your flashing spear.
3:12 With a roar, you will trample the earth. In your fury, you will cause the nations to be stupefied.
3:13 You have gone forth for the salvation of your people, for salvation with your Christ. You struck the head of the house of the impious. You have laid bare his foundation all the way to the neck.
3:14 You have cursed his scepters, the head of his warriors, those who approached like a whirlwind so as to scatter me. Their exultation was like one who devours the poor in secret.
3:15 You made a way in the sea for your horses, in the mud of great waters.
3:16 I heard, and my stomach became troubled. My lips trembled at the voice. Let decay enter into my bones and gush forth from within me. Then I may rest in the day of tribulation, so that I may ascend to our people well-prepared.
3:17 For the fig tree will not flower, and there will be no bud on the vines. The labor of the olive tree will be misleading, and the farmland will produce no food. The sheep will be cut off from the sheepfold, and there will be no herd at the manger.
3:18 But I will rejoice in the Lord; and I will exult in God my Jesus.
3:19 The Lord God is my strength. And he will set my feet like those of the stag. Dhe ai, the victor, will lead me beyond my high places while singing psalms.