Isaia 1

1:1 Vegimi i Isaias, bir i Amotsit, që ai pa për Judën dhe Jeruzalemin, në ditët e Uziahut, Jothami, Ashazi, dhe Ezekia, mbretër të Judës.
1:2 dëgjoj, O qiej, dhe i kushtoj vëmendje, O tokë, sepse Zoti ka folur. Unë kam ushqyer dhe rritur fëmijët, por ata kanë përçmuar mua.
1:3 Një Kau e njeh të zotin e tij, dhe një gomar di grazhd e zotërisë së tij, por Izraeli nuk ka njohur mua, dhe populli im nuk e kanë kuptuar.
1:4 Mjerë një komb mëkatar, një popull i ngarkuar me paudhësi, një pasardhës i lig, fëmijët e Nemuna. Ata kanë braktisur Zotin. Ata kanë fyer të Shenjtin e Izraelit. Ata janë marrë larg prapa.
1:5 Për çfarë arsye do të mund të vazhdojë të bjerë ty, si ju rritet shkeljet? E gjithë kokë është i dobët, dhe e gjithë zemra pikëllimin.
1:6 Nga tabani i këmbës, deri në majë të kokës, nuk ka asgjë të shëndoshë në. Plagët dhe bruises dhe plagë ënjtje: këto nuk janë lidhi, as trajtohen me ilaç, as qetësuar me vaj.
1:7 Vendi juaj është shkretuar. qytetet e tua janë vunë flakën. Të huajt gllabërojnë fshat tuaj në sytë e tu, dhe ajo do të bëhet një shkreti, sikur shkatërruar nga armiqtë.
1:8 Kështu bija e Sionit do të lihet prapa, si një Arbor në një vresht, dhe si një karakollë në një arë me shalqi, dhe si një qytet duke u hedhur për të humbur.
1:9 Në qoftë se Zoti i ushtrive nuk do të na kishte lënë trashëgim pasardhës, Ne do të ishte si Sodoma, dhe ne do të kishte qenë i krahasueshëm me Gomorës.
1:10 Dëgjoni Fjalës së Zotit, o krerë të popullit të Sodomës. Listen ngushtë ligjit të Perëndisë tonë, O popull i Gomorrës!.
1:11 Shumica e flijimeve tuaja, çfarë është ajo për mua, thotë Zoti,? Jam ngopur. Unë nuk dëshiroj olokaustet e deshve, as dhjamin e kafshëve të majme, as gjaku e viçave, të qengjave dhe të cjepve.
1:12 Kur ju afroheni më parë sytë e mi, kush është ai që kërkon këto gjëra nga duart tuaja, kështu që ju do të ecni në oborret e mia?
1:13 Ju duhet të ofrojë më të sakrifikuar kot. Temjani është neveri për mua. Duroj hënat e reja dhe të shtunat dhe ditët e tjera festa, Unë nuk do të marrë. tubimet tuaja janë zullumqarë.
1:14 Unë i urrej ditët e tua të shpalljes dhe solemnitetin tuaja. Ata janë bërë të mërzitshëm për mua. I punës për të vënë ato.
1:15 Dhe kështu, kur të zgjasë duart tuaja, Unë do të shmangur sytë e mi nga ju. Dhe kur i shumoni lutjet tuaja, Unë nuk do t'jua vërë veshin. Për duart tuaja janë tërë gjak.
1:16 laj, të bëhet i pastër, heq të keqen e qëllimeve tuaja nga sytë e mi. Të pushojë për të vepruar në mënyrë të padrejtë.
1:17 Mësoni të bëni të mirën. kërkoni drejtësinë, mbështetjen e të shtypurve, të gjykojë për jetimin, mbrojtur të venë.
1:18 Dhe pastaj afrohen dhe më akuzojnë, thotë Zoti,. Pastaj, nëse mëkatet tuaja të ishin të kuqe flakë, ata do të bëhen të bardha si bora; dhe në qoftë se ata janë të kuqe të Vermillion, ata do të bëhen të bardhë si lesh.
1:19 Nëse jeni të gatshëm, dhe ju të më dëgjoni, atëherë ju do të hani gjërat e mira të vendit.
1:20 Por nëse ju nuk janë të gatshëm, dhe ju provokuar zemërimin tim, atëherë shpata do të gllabërojë. Sepse goja e Zotit ka folur.
1:21 Si ka Qytet të besnikërisë, e plotë të gjykimit, shndërruar në një prostitutë? Justice jetuar në atë, por tani vrasësit.
1:22 Argjendi yt është kthyer në zgjyra. vera juaj ka qenë i përzier me ujë.
1:23 udhëheqësit tuaj janë të pabesë, bashkëpunëtorët e hajdutë. Ata të gjitha dhuratat dashuri; ata ndjekin shpërblime. Ata nuk e gjykoj për jetimët, dhe çështja e gruas së ve nuk është sjellë para tyre.
1:24 Për shkak të kësaj, Zoti, Perëndia i ushtrive,, Lavdia e Izraelit, thotë: Ah! Unë do të ngushëlloheni mbi armiqtë e mi, dhe unë do të shfajësohet nga kundërshtarët e mi.
1:25 Dhe unë do ta drejtoj dorën time për ju. Dhe unë do të kalit zgjyrat e tua deri në pastërti, dhe unë do të heq tërë plumbin tënd.
1:26 Dhe unë do të rivendos gjyqtarët e tu, në mënyrë që ata do të jenë si më parë, dhe këshilltarët e tu si në kohërat e lashta. Pas kësaj, ju do të quhet i qytetit të Drejtit, Besniku qytetit.
1:27 Sioni do të blihet në gjykim, dhe ata do të çojë atë përsëri para drejtësisë.
1:28 Dhe ai do ta shtypë e mallkuar dhe mëkatarët së bashku. Dhe ata që e kanë braktisur Zotin do të shfarosen.
1:29 Sepse ata do të shushaten për shkak të idhujve, për të cilat ata kanë sakrifikuar. Dhe ju do të turpërohen mbi kopshtet që keni zgjedhur,
1:30 kur ju ishit si një lis me gjethe bien, dhe si një kopësht pa ujë.
1:31 Forca juaj do të jetë si thëngjijtë nga kashtë, dhe puna juaj do të jetë si një shkëndijë, dhe të dy do të digjen së bashku, dhe nuk do të jetë askush për të shuar atë.

Isaia 2

2:1 Fjala që Isaia,, bir i Amotsit, pa për Judën dhe Jeruzalemin.
2:2 Dhe në ditët e fundit, mali i shtëpisë së Zotit do të jenë të përgatitur në samitin e maleve, dhe do të ngrihet mbi disa kodra, dhe tërë kombet do të vershojnë.
2:3 Shumë popuj do të shkojnë, dhe ata do të thonë: "Le të qasjes dhe të ngjitet në malin e Zotit,, dhe në shtëpinë e Perëndisë të Jakobit. Dhe ai do të na mësojë rrugët e tij, dhe ne do të ecim në shtigjet e tij ". Sepse ligji do të dalë nga Sioni, dhe Fjala e Zotit nga Jeruzalemi.
2:4 Ai do të gjykojë kombet, dhe ai do të qortojë shumë popuj. Dhe ata do të farkëtojnë shpatat e tyre i kthyer në plugje, dhe heshtat e tyre në drapërinj. Kombet nuk do ta ngrenë shpatën kundër një kombi tjetër, as nuk do të vazhdojnë për të trajnuar për të luftuar.
2:5 O shtëpi e Jakobit, le të afrohen dhe të ecim në dritën e Zotit.
2:6 Sepse i ke hedhur mënjanë njerëzit tuaj, shtëpia e Jakobit, për shkak se ata kanë qenë të mbushur, si në kohët e kaluara, dhe për shkak se ata kanë pasur falltarët si Filistejtë kanë, dhe për shkak se ata janë bashkuar me shërbëtorët e huaj.
2:7 vendi i tyre është plot me argjend dhe me ar. Dhe nuk ka fund për magazinat e tyre.
2:8 Dhe vendi i tyre ka qenë i mbushur me kuaj. Dhe qerret e tyre katër-kali janë të panumërta. Dhe vendi i tyre ka qenë i mbushur me idhuj. Ata kanë Adored veprën e duarve të tyre, që kanë bërë gishtat e tyre.
2:9 Dhe njeriu ka përul, dhe kështu njeriu u bë poshtëruar. Prandaj, ju nuk duhet të falë atyre.
2:10 Hyr në shkëmb, dhe të fshehur në një gropë në tokë, nga prania e frikës të Zotit, dhe përpara shkëlqimit të madhërisë së tij.
2:11 Vështrimi krenar i njeriut kanë qenë të përulur, dhe krenaria e vdekatarëve do të përulet;. Atëherë vetëm Zoti do të lartësohet, Atë ditë.
2:12 Sepse dita e Zotit të ushtrive do të mbizotërojë mbi të gjithë krenarë dhe të vetë-lavdëruar, dhe mbi të gjitha arrogant, dhe secili prej tyre do të ulet,
2:13 dhe mbi të gjitha kedrave të drejtë dhe të gjatë të Libanit, dhe mbi të gjitha lisave të Bashanit;
2:14 dhe mbi të gjitha maleve të larta, dhe mbi të gjitha kodrat e larta;
2:15 dhe mbi çdo kulle shumë të lartë, dhe mbi çdo muri të fortifikuar;
2:16 dhe mbi të gjitha anijet e Tarshishit, dhe mbi të gjithë bukurinë që mund të shihet.
2:17 Dhe kryelartësia e burrave do të përulet, dhe krenaria e vdekatarëve do të përulet. Dhe vetëm Zoti do të lartësohet, Atë ditë.
2:18 Dhe Idhujt do të jetë i thërrmuar tërësisht.
2:19 Dhe ata do të hyjnë në shpellat e shkëmbinjve, dhe në të çarat e tokës, nga prania e tmerrit të Zotit, dhe përpara shkëlqimit të madhërisë së tij, kur ai do të ngrihen për të arritur tokën.
2:20 Atë ditë, njerëzit do t'ua hedhin mënjanë idhujt e tij prej argjendi dhe imazhet e tij prej ari, që ai e kishte bërë për vete, sikur të kenë respekt moles dhe shkop.
2:21 Dhe kështu ai do të shkojë në të çarat e shkëmbinjve, dhe në të çarat e gurit, nga prania e tmerrit të Zotit, dhe përpara shkëlqimit të madhërisë së tij, kur ai do të ngrihen për të arritur tokën.
2:22 Prandaj, pushim larg nga njeriu, të cilit është fryma është në vrimat e hundës, sepse ai e konsideron veten të të lartësohet.

Isaia 3

3:1 Sepse ja, Zoti sovran i ushtrive do të heq, nga Jeruzalemit dhe Judës, i fuqishëm dhe i fortë: të gjithë forcën prej bukës, dhe të gjithë forcën nga uji;
3:2 njeriu i fortë, dhe njeriu i luftës, gjykatësi dhe profeti, dhe shikuesi dhe plaku;
3:3 udhëheqës mbi pesëdhjetë dhe e nderuar në pamjen; dhe këshilltari, dhe i urtë në mesin e ndërtuesve, dhe të aftë në fjalën mistike.
3:4 Dhe unë do të sigurojë fëmijëve si udhëheqësit e tyre, dhe si femër do të sundojnë mbi ta.
3:5 Dhe njerëzit do të nxitojnë, njeriu kundër njeriut, dhe secili kundër të afërmit të tij. Fëmija do të ngrini krye kundër plaku, dhe i poshtër kundër fisnik.
3:6 Për një njeri do të kapë vëllanë e tij, nga familja e babait të tij, duke thënë se: "The veshje e jashtme është e juaja. Bëhu i pari ynë, por kujdesu për këtë shkatërrim në duart e tua ".
3:7 Atë ditë, ai do të të përgjigjet duke thënë: "Unë nuk jam një ilaç, dhe nuk ka as bukë apo veshje e jashtme në shtëpinë time. A nuk zgjedhin për të më vendosur si një udhëheqës i popullit. "
3:8 Në fakt Jeruzalemi dridhet, dhe Juda po bie, sepse fjalët e tyre dhe planet e tyre janë kundër Zotit, në mënyrë që të provokuar zemërimin e vështrimit të madhërisë së tij.
3:9 Njohja e fytyrës së tyre është reagimi i tyre. Sepse ata e kanë shpallur mëkatin e tyre, si Sodoma; dhe ata nuk e kanë fshehur atë. Mjerë shpirtrat e tyre! Sepse të këqija janë duke u paguhet atyre.
3:10 Tregoj njeriun vetëm se ajo është e mirë, sepse ai do të hajë nga frutat nga planet e tij.
3:11 Mjerë për njeriun pabesë zhytur në të keqe! Për ndëshkimi do t'i jepet atij nga duart e veta.
3:12 Sa për popullin tim, Shtypësit e kanë zhvishnin, dhe gratë sundojnë mbi ta. populli im, që t'ju shpallin të lumtur, e njëjta janë të mashtruar ju dhe ndërprerë rrugën e hapave tuaj.
3:13 Zoti qëndron për gjykim, dhe ai qëndron për të gjykuar popullin.
3:14 Zoti hyn në gjyq me pleqtë e popullit të tij, dhe me udhëheqësit e tyre. Sepse ti ke qenë devouring vreshtin, dhe plaçkitjen nga të varfërit është në shtëpinë tuaj.
3:15 Pse ju vishni poshtë popullin tim, dhe bluaj up fytyrën e të varfërve, thotë Zoti,, Perëndia i ushtrive?
3:16 Pastaj Zoti i tha: Me qenë se vajzat e Sionit janë ngritur lart, dhe kanë ecur me qafë të zgjeruara dhe sytë shkelje syri, për shkak se ata kanë vazhduar në, duke ecur zhurmshëm dhe avancimin me një hap i madh pretendime,
3:17 Zoti do të bëjë që krerët e bijave të Sionit tullac, dhe Zoti do të zhvesh ata nga flokët e flokëve të tyre.
3:18 Atë ditë, Zoti do të heqë këpucët e tyre dekorative,
3:19 dhe hënat e vogla dhe zinxhirët, dhe necklaces dhe rrathë, dhe kapele,
3:20 dhe stolitë për flokët e tyre, dhe anklets, dhe prek prej mirre dhe shishe pak e parfume, dhe një palë vathë,
3:21 dhe unaza, dhe bizhuteritë varur mbi ballin e tyre,
3:22 dhe ndryshimet e vazhdueshme në pamjen, dhe funde të shkurtra, dhe linens gjobë dhe lloj pëlhurash të qëndisura,
3:23 dhe pasqyra, dhe shalle, dhe shirita, dhe rrobat e tyre rrallë.
3:24 Dhe në vend të një erë të këndshme, nuk do të jetë erë e keqe. Dhe në vend të një rrip, do të ketë një litar. Dhe në vend të flokëve elegant, nuk do të jetë baldness. Dhe në vend të një bluzë, nuk do të jetë mbulesë.
3:25 Në të njëjtën mënyrë, njerëzit e tu më të bukur do të bien nga shpata, dhe njerëzit e tua të fuqishme do të bien në betejë.
3:26 Portat e saj do të pikëllohen dhe vajtojnë. Dhe ajo do të ulet për tokë, i shkretë.

Isaia 4

4:1 Dhe shtatë gra do të kapin një burrë, Atë ditë, duke thënë se, "Ne do të hamë bukën tonë dhe do të vishemi me rrobat tona, vetëm na lër të mbajmë emrin tënd, në mënyrë që të të hequr turpin tonë ".
4:2 Atë ditë, filiz i Zotit do të ketë madhësi dhe lavdi, dhe fryti i tokës do të jetë në masë të madhe, me famë dhe një burim gëzimi për ata që do të të shpëtuar nga Izraeli.
4:3 Dhe kjo do të jetë: të gjithë ata që kanë mbetur prapa në Sion, dhe të cilët mbeten në Jeruzalem, do të quhet i shenjtë, të gjithë ata që janë shkruar në jetë në Jeruzalem.
4:4 Atëherë Zoti do të ketë larë shëmtirat e bijave të Sionit, dhe do të ketë larë gjakun nga mesi i Jeruzalemit saj, me anë të një frymën e drejtësisë dhe me frymën e përkushtimit intensiv.
4:5 Dhe Zoti do të krijojë, mbi çdo vend të malit Sion dhe kudo që ai është i thirrur, një re gjatë ditës dhe një tym me shkëlqimin e zjarrit ndezur natën. Për mbrojtje do të jetë mbi çdo lavdi.
4:6 Dhe do të ketë një tabernakull për hije kundër të nxehtit të ditës, dhe për sigurinë, dhe për mbrojtje kundër furtunës dhe shiut.

Isaia 5

5:1 Unë do t'i këndoj të dashurit tim në kantik e kushëriri im nga babai, lidhur me vreshtin e tij. Një vresht është bërë për të dashurin tim, në bri në Birin e naftës.
5:2 Dhe ai e rrethuar atë në, dhe ai zgjodhi gurët nga ajo, dhe ai mbolli hardhi të mira, dhe ai ndërtoi një kullë në mes të saj, dhe ai ngriti një trokull brenda saj. Dhe ai priste që të prodhonte rrush, por ajo prodhohet rrushi egër.
5:3 e pra, banorë të Jeruzalemit dhe njerëz të Judës: gjykatës midis meje dhe vreshtit tim.
5:4 Ajo që më duhet të kam bërë vreshtit tim që nuk e kam bërë për të? A nuk e kam pritur që të prodhonte rrush, edhe pse ajo prodhohet rrushi egër?
5:5 Dhe tani, Unë do të zbulojë për ju atë që unë do të bëj me vreshtin tim. Do ta heq gardhin e saj, dhe ai do të plaçkiten. Unë do të shemb murin e tij, dhe ai do ta shkelin.
5:6 Dhe unë do të të bëjë të shkretë. Kjo nuk do të shkurtuara, dhe kjo nuk do të jetë e hapur. Dhe i mbuluar nga ferra dhe gjemba do të ngrihen. Dhe do të urdhëroj retë që të mos bjerë shi mbi të.
5:7 Vreshti i Zotit të ushtrive është shtëpia e Izraelit. Dhe njeriu i Judës është filiz i tij i lezetshëm. Dhe unë pritet që ai do të bëjë gjykimin, dhe ja paudhësinë, dhe se ai do të bëjë drejtësi, dhe ja një protestë.
5:8 Mjerë ju, që bashkohen shtëpisë një shtëpi tjetër, dhe të cilët kombinojnë arë me një arë, edhe në kufijtë e vendit! A keni ndërmend të jetoni vetëm në mes të tokës?
5:9 Këto gjëra janë në veshët e mi, thotë Zoti i ushtrive. Ndryshe, shumë shtëpi, e madhe dhe e bukur, do të bëhet një shkreti, pa banorë.
5:10 Pastaj dhjetë jugerë vresht do të prodhojnë një shishe të vogël të verës, dhe tridhjetë kore farë do të prodhojë tri masa grurit.
5:11 Mjerë ju, që ngrihen në mëngjes për të ndjekur dehjen, dhe për të pirë edhe deri në mbrëmje, në mënyrë që të jenë të flakërohen nga vera!.
5:12 O harpa dhe qeste dhe dajre dhe me tub, si dhe vera, janë në festat tuaja. Por ju nuk e respektojnë punën e Zotit, as nuk e konceptoni veprat e duarve të tij.
5:13 Për shkak të kësaj, njerëzit e mi janë çuar robër, sepse ata nuk kanë njohuri, dhe fisnikët e tyre kanë kaluar larg nga uria, dhe turma e tyre janë tharë nga etja.
5:14 Për këtë arsye, Hell ka zgjeruar shpirtin e vet, dhe e ka hapur gojën e tij pa ndonjë kufizim. Dhe fëmijët e tyre të forta, dhe njerëzit e tyre, dhe fëmijët e tyre të Lartësuar dhe i Madhëruar do të zbresë në atë.
5:15 Dhe njeriu do të përulet, dhe njeriu do të përulet, dhe sytë e lartësuar do të ulet.
5:16 Dhe Zoti i ushtrive do të jetë lartësuar në gjyq, dhe Perëndia i shenjtë do të tregohet i shenjtë në drejtësi.
5:17 Dhe qengjat do të kullotur në mënyrë të duhur, dhe ardhurit e rinj do të hanë nga shkretëtirat kthyer në tokat pjellore.
5:18 Mjerë ju, që tërheqin padrejtësinë me litarët e falsitetit, dhe i cili nxjerrë mëkatin sikur me litar e një karrocë,
5:19 dhe të cilët thonë: "Le të ngutemi, dhe le punën e tij të arrijë së shpejti, në mënyrë që të mund ta shohim. Dhe le planin e të Shenjtit të Izraelit qasjes dhe të arrijë, në mënyrë që të mund ta shohim. "
5:20 Mjerë ju, që e quajnë të mirë të keqen, dhe të keqe të mirën; që errësira zëvendësim për dritë, dhe dritën në terr; të cilët shkëmbejnë hidhurën për të ëmbël, dhe ëmbëlsinë në hidhësi!
5:21 Mjerë ju, që janë të urtë në sytë e tu, dhe i matur në sytë e tu!
5:22 Mjerë ju, që jeni të fuqishme në verë të pijshëm, të cilët janë njerëzit e fortë në sajimin e dehje!
5:23 Për të justifikuar një njeri i pafe në këmbim të ryshfeteve, dhe ju mbajnë larg drejtësinë e një njeriu të drejtë prej tij.
5:24 Për shkak të kësaj, si një gjuhë zjarri përpin kallamishtet, dhe si të nxehtit e një flakë djeg atë plotësisht, kështu rrënja e tyre do të bëhet si thëngjijtë ngjyra të ndezura, dhe kështu do degë të tyre ngjitet si pluhur. Sepse kanë hedhur mënjanë ligjin e Zotit të ushtrive, dhe ata e kanë fyer elokuenca e të Shenjtit të Izraelit.
5:25 Për këtë arsye, tërbimi i Zotit ka qenë i zemëruar kundër popullit të tij, dhe ai ka shtrirë dorën e tij mbi ta, dhe ai e ka goditur;. Dhe malet ishin të shqetësuar. Dhe kufomat e tyre u bënë si pleh në mes të rrugëve;. Pas gjithë kësaj, tërbimi i tij nuk ishte larguar; në vend, dora e tij është zgjeruar akoma.
5:26 Dhe Ai do të ngrerë një shenjë për kombet larg, dhe ai do t'u fërshëllejë nga skajet e tokës. Dhe ja, ata do të nxitojnë përpara shpejt.
5:27 Nuk ka një i dobët ose duke luftuar në mesin e tyre. Ata nuk do të bëhet vë në gjumë, dhe ata nuk do të fle. As do të jetë loosened rrip rreth belit të tyre, as laces e çizmet e tyre të jetë i prishur.
5:28 Shigjetat e tyre janë me majë, dhe tërë harqet e tyre janë tendosur. Këmbët e kuajve të tyre janë si strall, dhe rrotat e tyre janë si forcën e një stuhi.
5:29 Vrumbullima e tyre është si një luan i vogël; ata do të vrumbullojnë si luanë të vegjël. Ata të dy do të tërbohen dhe zënë gjahun. Dhe ata do të përfundojë veten rreth tij, dhe nuk do të ketë njeri që mund ta shpëtojë atë.
5:30 Atë ditë, ata do të bëjnë një zhurmë mbi të, si zhurma e detit. Ne do të ia ngul sytë në drejtim të vendit, dhe ja,, errësira e pikëllimit, dhe madje edhe drita është errësuar nga errësira e saj.

Isaia 6

6:1 Në vitin në të cilin vdekjes së mbretit Uziah, Unë e kam parë Zotin të ulur mbi një fron, sublime dhe të lartësuar, dhe gjërat që ishin poshtë tij mbushnin tempullin.
6:2 Serafinët janë duke qëndruar mbi fronin. Prej tyre kishte gjashtë krahë, dhe tjetri kishte gjashtë krahë: me dy ata ishin që mbulon fytyrën e tij, dhe me dy të tjerë janë mbuluar këmbët e tij, dhe me dy fluturonte.
6:3 Ata thërrisnin me njëri-tjetrin, dhe duke thënë:: "Holy, i shenjtë, i shenjtë është Zoti, Perëndia i ushtrive,! Tërë toka është plot me lavdinë e tij!"
6:4 Dhe arkitrareve mësipërme menteshat u tronditën nga zëri i një bërtitur. Dhe shtëpia u mbush me tym.
6:5 Dhe unë i thashë: "Mjerë për mua! Sepse unë kam heshtur. Sepse unë jam një njeri me buzë të papastra, dhe unë jetoj në mes të një populli me buzë të papastra, dhe kam parë me sytë e mi e mbretit, Zoti i ushtrive!"
6:6 Dhe një nga serafinët fluturoi drejt meje, dhe në dorën e tij ishte një qymyr djegur, që kishte marrë me mashë nga altari.
6:7 Me të ai preku gojën time, dhe ai tha, "Ja, kjo preku buzët e tua, dhe kështu paudhësitë tuaja do të hiqet, dhe që mëkati juaj do të pastrohet ".
6:8 Dhe dëgjova zërin e Zotit,, duke thënë se: "Kë të dërgoj?"Dhe, "Kush do të shkojë për ne?"Dhe unë i thashë: "Ja ku jam. Me dergo."
6:9 Dhe ai u tha: "Dilni! Dhe ti do t'i thuash këtij populli: "Kur të dëgjoni, ju do të dëgjoni dhe nuk e kuptojnë. Dhe kur ju shikoni një vizion, ju nuk do të kuptojnë. "
6:10 Verbër zemrën e këtij populli. Bëjnë veshët e tyre të rënda dhe të mbyllin sytë e tyre, që të mos shohin me sy, dhe nuk dëgjojnë me vesh, dhe të mos kuptojnë me zemër, dhe do të konvertohet, dhe atëherë unë të mos i shëroj. "
6:11 Dhe unë i thashë, "Për sa kohë, O Zot?"Dhe ai tha, "Deri sa qytetet janë të dëshpëruar, pa banorë, dhe shtëpitë janë pa një njeri, dhe toka do të lihet prapa, braktisur. "
6:12 Sepse Zoti do të marrë burrat larg, dhe ajo që do të kanë qenë të lënë pas do të shumëzohen në mes të dheut.
6:13 Por akoma, atje do të jetë një e dhjeta brenda saj, dhe ajo do të konvertohet, dhe ajo do të vihet në ekran, si një lisi dhe si një lis i cili shtrihet degët e tij. Dhe çfarë do të mbetet në këmbë në mes të tij do të jetë një pasardhës i shenjtë.

Isaia 7

7:1 Dhe kjo ndodhi në ditët e Ashazit, birit të Jothamit, birit të Uziahut, mbreti i Judës, që Retsini, Mbreti i Sirisë, dhe Pekahu, i biri i Remaliahut, mbret i Izraelit,, u ngjit në Jeruzalem për të luftuar kundër tij. Por ata nuk ishin në gjendje për të mposhtur atë.
7:2 Ata raportuan në shtëpinë e Davidit, duke thënë se: "Siria ka tërhequr të Efraimit." Dhe zemra e tij u drodh, me zemrën e popullit të tij, ashtu si drurët e pyllit janë lëvizur nga faqja e erës.
7:3 Atëherë Zoti i tha Isaias: Shko jashtë përpara Ashazit, ti dhe biri yt, Jashubi, i cili u la pas, në skajin e kanalit, në hauzit të sipërm, në rrugën e arës së larësit.
7:4 Dhe do t'i thuash atij: "Shih për atë që ju janë të heshtur. Mos kini frikë. Dhe nuk kanë frikë në zemrën tuaj mbi dy mbeturinave të urës së zjarrit që nxjerr këtyre, pothuajse shuhet, të cilat janë zemërimi me zemërimin e zjarrtë të Retsinit, mbretit të Sirisë, dhe të birit të Remaliahut. "
7:5 Për Siria ka ndërmarrë një plan kundër jush, me e keqja e Efraimit dhe të birit të Remaliahut, duke thënë se:
7:6 "Le të ngjitet në Judë, dhe llokoçis atë, dhe lot atë larg për veten, dhe të emërojë të birin e Tabeelit si një mbret mes të tij. "
7:7 Kështu thotë Zoti, Zoti: Kjo nuk do të qëndrojë, dhe kjo nuk do të jetë.
7:8 Për kryeqyteti i Sirisë është Damasku, dhe i pari i Damaskut është Retsini; Brënda gjashtëdhjetë e pesë vjet nga tani, Efraimi do të pushojë të jetë një popull.
7:9 Për Kryeqyteti i Efraimit është Samaria, dhe i pari i Samarisë është i biri i Remaliahut. Nëse ju nuk do të besojnë, ju nuk do të vazhdojë.
7:10 Dhe Zoti i foli më tej për të Ashazit, duke thënë se:
7:11 Pyesni për një shenjë për veten tuaj prej Zotit, Perëndisë tuaj, nga thellësitë më poshtë, madje edhe në lartësitë e mësipërme.
7:12 Por Ashazi u përgjigj, "Unë nuk do të kërkoj, sepse unë nuk do të tundoj Zotin ".
7:13 Dhe ai u tha: "Pastaj të dëgjoni, O shtëpi e Davidit. A është kjo një gjë e tillë e vogël për ju që burrat telashe, se ju duhet edhe probleme Perëndia im?
7:14 Për këtë arsye, Zoti vetë do të japë për ju një shenjë. Ja, virgjëresha do të mbetet shtatzënë, dhe ajo do të lindë një djalë, dhe emri i tij do të quhet Emanuel.
7:15 Ai do të hajë ajkë dhe mjaltë, në mënyrë që ai të mësojë të hedhë poshtë të keqen dhe të zgjedhë të mirën.
7:16 Por edhe para se fëmija të mësojë të hedhë poshtë të keqen dhe të zgjedhë të mirën, vendi që ju urrejnë do të braktisen nga fytyra e të dy mbretërve të tij.
7:17 Zoti do të të çojë mbi ju, dhe mbi popullin tënd, dhe mbi shtëpinë e atit tënd, ditë sa nuk ka ndodhur që nga ditët e ndarjes së Efraimit nga Juda nga ana e mbretit të Asirisë.
7:18 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: Zoti do të thërrasë për të fluturojnë, e cila është në pjesët më të largëta të lumenjve të Egjiptit, dhe për tufë, e cila është në vendin e Asirisë.
7:19 Dhe ata do të mbërrijë, dhe ata të gjithë do të qëndrojë në torrents e luginave, dhe në të çarat e shkëmbinjve, dhe në çdo kaçube, dhe në çdo hapje.
7:20 Atë ditë, Zoti do të me një brisk ato të punësuar nga ata që janë përtej lumit, nga ana e mbretit të Asirisë, nga koka deri flokët e këmbëve, me të gjithë mjekrën.
7:21 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: një njeri do të ngrejë një lopë në mesin e qeve, dhe dy dele,
7:22 dhe, në vend të një bollëk të qumështit, ai do të hajë ajkë. Për të gjithë ata që kanë mbetur prapa në mes të vendit do të hajë ajkë dhe mjaltë.
7:23 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: çdo vend, ku kishte një mijë vreshtat vlerë njëmijë copë argjendi, do të bëhen gjemba dhe ferra.
7:24 Ata do të hyjnë në vende të tilla me shigjeta dhe harqet. Pre e ferrave dhe ferrat do të jetë gjatë gjithë vendin.
7:25 Por, si për të gjitha malet, e cila do të jetë e hapur me një shat, tmerri i gjembat dhe me ferrat nuk do të takohet me ato vende. Dhe nuk do të jetë tokë kullotë lopë, dhe një varg për bagëtinë. "

Isaia 8

8:1 Dhe Zoti më tha:: "Merrni për vete një libër të madh, dhe me stilolaps e një njeriu të shkruar në të: 'Merrni larg plaçkat shpejt; plaçkitë shpejt. ' "
8:2 Dhe unë thirri me vete dëshmitarë besnikë: Uriahu, prifti, dhe Zakaria, birit të Berekiahut.
8:3 Dhe unë u bashkua me profeteshën, e cila u ngjiz dhe lindi një djalë. Dhe Zoti më tha:: "Vëri emrin: 'Rush për të marrë larg plaçkat; Nxitoni për të plaçkiten ".
8:4 Sepse para se fëmija të dijë të thirrur të atit dhe nënës së tij, forca e Damaskut dhe plaçka e Samarias do të çohen, në sytë e mbretit të Asirisë ".
8:5 Pastaj Zoti më foli më tej, duke thënë se:
8:6 "Me qenë se ky popull ka hedhur mënjanë ujërat e Siloeut, që shkojnë në heshtje, dhe ka zgjedhur në vend të Retsinit dhe të birit të Remaliahut,
8:7 per kete arsye, shoh, Zoti do të të çojë mbi ta ujërat e një lumi, të fortë dhe plentiful: mbreti i Asirisë me gjithë lavdinë e tij. Dhe ai do të ngrihet në të gjitha rrjedhat e tij, dhe ai do të përmbytin të gjitha bankat e tij.
8:8 Dhe ai do të kalojë nëpërmes Judës, inundating atë, dhe ai do të kalojë dhe të arrijë, edhe në qafën e saj. Dhe ai do të zgjasë krahët e tij, plotësuar hapësirën e vendit tënd, O Emanuel. "
8:9 O njerëz, mblidhen së bashku, dhe të pushtuar! Të gjitha tokat e largët, dëgjoj! të forcohet, dhe të pushtuar! ngjeshuni, pra, dhe të pushtuar!
8:10 Të ndërmarrë një plan, dhe ai do të jetë i shpërndarë! Flasin një fjalë, dhe kjo nuk do të bëhet! Sepse Perëndia është me ne.
8:11 Sepse Zoti ka thënë këtë për mua, dhe ai e ka udhëzuar këtë për mua me një dorë të fuqishme, përndryshe do të dalë në rrugën e këtij populli, duke thënë se:
8:12 "Ju nuk duhet të thonë:" Kjo është komplot!"Për të gjitha ato që ky popull flet është një konspiracion. Dhe ju duhet të jenë të frikësuar apo të alarmuar me frikën e tyre.
8:13 Shenjtëroni Zotin e ushtrive. Le të jetë tmerri juaj, dhe le të jetë frika juaj.
8:14 Dhe kështu ai do të jetë një shenjtërim për ju. Por ai do të jetë një gur i veprës penale dhe një shkëmb skandali për të dy shtëpitë e Izraelit, dhe një lak dhe një shkatërrim për banorët e Jeruzalemit.
8:15 Dhe shumë e shumë prej tyre do të pengohen dhe të bien, dhe ata do të thyhen dhe të ngatërruar dhe të konfiskuar.
8:16 Lidhin dëshminë, vulose këtë ligj, midis dishepujve të mi ".
8:17 Dhe unë do të presë për Zotin, i cili e ka fshehur fytyrën e tij në shtëpinë e Jakobit, dhe unë do të rri përpara tij.
8:18 Ja: Unë dhe fëmijët e mi, të cilët Zoti i ka dhënë për mua si një shenjë dhe një mrekulli, në Izrael, nga Zoti i ushtrive,, i cili jeton në malin Sion.
8:19 Dhe pse ata po ju them, "Kërkoni nga shikuesve dhe shortarët,"Ata që do të fërshëllejë në yshtje tyre, nuk duhet njerëzit kërkojnë nga Perëndia i tyre, për hir të të gjallëve, dhe jo nga të vdekurit?
8:20 Dhe kjo është, për më tepër, për hir të ligjit dhe dëshmisë. Por në qoftë se ata nuk flasin sipas kësaj fjale, atëherë ai nuk do të ketë dritën e mëngjesit.
8:21 Dhe ai do të kalojë nga ai; ai do të bjerë dhe të bëhet i uritur. Dhe kur ai është i uritur, ai do të bëhet i zemëruar, dhe ai do të flasin keq kundër mbretit të tij dhe Perëndinë e tij, dhe ai do të heqë veten lart.
8:22 Dhe ai do të ia ngul sytë poshtë në tokë, dhe ja,: Mundim dhe errësira, shpërbërja dhe ankth, dhe një errësirë ​​ndjekur. Sepse ai nuk do të jetë në gjendje të fluturojnë larg nga ankthi i saj.

Isaia 9

9:1 Në kohën më parë, Toka e Zabulonit, toka e Neftalit, u ngritën. Por në kohë më vonë, mënyra e detit përtej Jordanit, Galileja e paganëve, u shtypte.
9:2 Populli që ecte në terr pa një dritë të madhe. Një dritë është rritur për banorët e rajonit e hijes së vdekjes.
9:3 Ti e ke rritur kombin, por ju nuk e keni rritur kënaqësinë. Ata do të gëzohen para teje, si ata që gëzohen në të korrat, si që ngazëllohen në madhërinë fitimtare pas kapjen e pre, kur ata ndajë plaçkën.
9:4 Për ju kanë sunduar mbi zgjedhën e barrës së tyre, dhe mbi shufrën e kurrizi i tyre, dhe mbi skeptri i shtypësit të tyre, si në ditën e Madianit.
9:5 Për çdo plaçkitje të dhunshme me një rrëmuje, dhe çdo veshje përzier me gjak, do të digjet dhe do të jetë eshkë zjarri.
9:6 Sepse na ka lindur një fëmijë, dhe tek një djalë na është dhënë. Dhe udhëheqja është vendosur mbi supin e tij. Dhe emri i tij do të quhet: Këshilltar i mrekullueshëm, Perëndi i fuqishëm, Babai i moshës ardhmen, Krishti.
9:7 Mbretërimi i tij do të rritet, dhe nuk do të ketë fund për paqen e tij. Ai do të ulet mbi fronin e Davidit dhe në mbretërinë e tij, për të konfirmuar dhe forcuar atë, në gjykim dhe drejtësi, nga tani deri në përjetësi. Zelli i Zotit të ushtrive do ta arrijnë këtë.
9:8 Zoti ka dërguar një fjalë Jakobit, dhe ajo ra mbi Izraelin.
9:9 Dhe tërë populli e Efraimit do të dinë atë. Dhe banorët e Samarias do të thonë se ai, në arrogancën dhe mendjemadhësinë e zemrës së tyre:
9:10 "Tullat kanë rënë, por do ta rindërtojmë me gurë katrore. Ata do të rrëzojnë fiqtë e Egjiptit, por ne do t'i zëvendësojmë me kedra ".
9:11 Dhe Zoti do të ngrejë armiqtë e Retsinit mbi të, dhe ai do të kthehet armiqtë e tij në një rrëmuje:
9:12 Sirët nga lindja, Filistejtë nga perëndimi. Dhe ata do ta hanë Izraelin me gjithë gojën e tyre. Pas gjithë kësaj, tërbimi i tij nuk ishte larguar; në vend, dora e tij është zgjeruar akoma.
9:13 Dhe populli nuk kthehet tek ai që i godiste, dhe ata nuk e kërkojnë Zotin e ushtrive.
9:14 Dhe kështu, Zoti do të shpërndahen, larg nga Izraeli, koka dhe bishti, ai që bie përmbys dhe ai që përmbahet, në një ditë.
9:15 E gjatë-jetuar dhe i nderuar, ai është kreu; dhe profeti që u mëson të tjerëve gënjeshtra, ai është bishti.
9:16 Dhe ata që në mënyrë të rreme lavdërojnë këtë popull, dhe ata që janë vlerësuar, do të hidhet poshtë me dhunë.
9:17 Për këtë arsye, Zoti nuk do të kënaqet me të rinjtë e tyre. Dhe ai nuk do të marrë mëshirë për jetimët dhe të vejat e tyre. Për secilën prej tyre është një hipokrit, dhe secili prej tyre është i keq, dhe çdo gojë ka folur marrëzira. Pas gjithë kësaj, tërbimi i tij nuk ishte larguar; në vend, dora e tij është zgjeruar akoma.
9:18 Për pabesi ka qenë e ndezur si një zjarr: që do të gllabërojë ferra dhe gjemba, dhe ajo do të digjen në pyll të dendur, dhe ajo do të jetë e thurur me tym ngjitje.
9:19 Toka është tronditur nga zemërimi i Zotit të ushtrive, dhe njerëzit do të bëhen si eshkë për zjarrin. Një njeri nuk do të keq për vëllanë e vet.
9:20 Dhe ai do të kthehet në drejtim të djathtë, dhe ai do të jetë i uritur. Dhe ai do të hajë në drejtim të majtë, dhe ai nuk do të jetë i kënaqur. Secili do të hajë mishin e krahut të vet: Manasi, Efraimi, dhe Efraimi Manasin, dhe së bashku ata do të jenë kundër Judës.
9:21 Pas gjithë kësaj, tërbimi i tij nuk ishte larguar; në vend, dora e tij është zgjeruar akoma.

Isaia 10

10:1 Mjerë ata që bëjnë ligje të padrejta, dhe kush, kur shkruani, shkruaj padrejtësinë:
10:2 në mënyrë që shypni të mjerët në gjyq, dhe për të bërë dhunë në rastin e të përulurve e popullit tim, në mënyrë që të vejat mund të jenë pre e tyre, dhe se ata mund plaçkitje jetimin.
10:3 Çfarë do të bëni ditën e ndëshkimit dhe të fatkeqësisë që po i afrohet nga larg? Te kush do të ikni për të kërkuar ndihmë? Dhe ku do të ju lënë pas lavdinë tuaj,
10:4 kështu që ju nuk mund të përulet nën zinxhirë, dhe bien me të vrarë? Lidhur me të gjitha këto, tërbimi i tij nuk ishte larguar; në vend, dora e tij është zgjeruar akoma.
10:5 Mjerë Asirisë! Ai është shkopi dhe stafi i tërbimit tim, dhe tërbimi im është në duart e tyre.
10:6 Unë do ta dërgoj një kombi mashtrues, dhe unë do të urdhërojë atë kundër popullit të zemërimit tim, në mënyrë që të mund të marr me vete prenë, dhe të copëtojnë gjahun, dhe vendin e saj për ta shkelin si baltën e rrugëve.
10:7 Por ai nuk do të konsiderojnë atë të jetë kështu, dhe zemra e tij nuk do të mendoj që ajo të jetë në këtë mënyrë. Në vend të kësaj, zemra e tij do të jetë i vendosur për të shtypur dhe për të shfarosur shumë se disa kombeve.
10:8 Sepse ai do të thotë:
10:9 "A nuk janë princat e mi si shumë mbretër? A nuk është Kalno si Karkemishi, dhe Hamathi si Arpadi? A nuk është Samaria si Damasku?
10:10 Në të njëjtën mënyrë si dora ime arriti mbretëritë e idhujve, kështu do të arrijë në imazhet e tyre të rreme, ato të Jeruzalemit dhe të Samarias.
10:11 A nuk duhet të bëj në Jeruzalem dhe me idhujt e saj të rreme, ashtu si kam bërë me Samarian dhe me idhujt e saj?"
10:12 Dhe kjo do të jetë: Kur Zoti do të ketë përfunduar secilën prej veprave të tij në malin Sion dhe në Jeruzalem,, Unë do të veproj kundër fryti i zemrës të lartësuar të mbretit Asirisë, dhe kundër lavdinë e krenaria e syve të tij.
10:13 Sepse ka thënë:: "Unë kam vepruar me forcën e dorës sime, dhe unë kam kuptuar me diturinë time, dhe unë kam hequr kufijtë e njerëzve, dhe unë kam plaçkitur udhëheqësit e tyre, dhe, si një me fuqi, I kam tërhequr poshtë ata që banojnë lart.
10:14 Dora ime ka arritur në fuqinë e popullit, si një fole. Dhe, ashtu si vezë të cilat janë lënë pas, janë mbledhur, kështu unë grumbullova tërë dheun. Dhe nuk kishte njeri që të lëvizë krahët,, ose hapur një gojë, ose thënë një ngatërroj. "
10:15 Nëse sëpatë lavdërojnë veten mbi atë që e përdor atë? Ose mund sharra ngrihet mbi atë që e tërheq atë? Si mund një ashensor shufra vetë kundër atij që e përdor atë, ose një staf ngrihet, edhe pse kjo është vetëm dru?
10:16 Për shkak të kësaj, Zoti sovran, Zoti i ushtrive, do të dërgojë dobësia midis radhëve të tyre. Dhe nën ndikimin e lavdisë së tij, një zjarr digjet do të bujë, si një zjarr që digjej.
10:17 Kështu drita e Izraelit do të jetë si një zjarr, dhe i Shenjti i Izraelit do të jetë si një flakë. Ferra dhe gjemba e tij do të jetë i vunë flakën dhe e hëngrën, në një ditë.
10:18 Dhe lavdia e pyllit të tij dhe mali i tij i bukur do të konsumohen, nga shpirti deri te mishit. Dhe ai do të ikë në terror.
10:19 Dhe çfarë mbetet e drurëve të pyllit të tij do të jetë aq pak, dhe kështu numëruar lehtë, që edhe një fëmijë mund t'i numërojë.
10:20 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: ata që nuk shtohet mbetjen e Izraelit, dhe ata që ikin nga shtëpia e Jakobit, nuk do të mbështeten tek ai që godet. Në vend të kësaj, ata do të mbështeten tek Zoti, i Shenjti i Izraelit, ne te vertete.
10:21 Kusuri i Jakobit, po jua them përsëri mbetjen, do të konvertohet Zotit të fuqishëm.
10:22 Sepse, edhe sikur populli yt, O Izrael, do të jetë si rëra e detit, por vetëm një mbetje e tij do të konvertohet. konsumi, duke qenë i shkurtuar, do të përmbytur me drejtësinë.
10:23 Sepse Zoti, Perëndia i ushtrive, do të realizojë një shkurtim dhe një konsumi, në mes të të gjithë dheut.
10:24 Për këtë arsye, Zoti, Perëndia i ushtrive, thotë se kjo: "Populli im, të cilët banojnë Sionin: mos kini frikë të Asirisë. Ai do të të godasë me bastunin e tij, dhe ai do të ngre shkopin e tij mbi ty, në rrugën e Egjiptit.
10:25 Por, pas një kohë të shkurtër dhe një kohë të shkurtër, indinjata ime do të konsumohen, dhe tërbimi im do të kthehet për të ligësisë së tyre. "
10:26 Dhe Zoti i ushtrive do të ngrejë një kamxhikun mbi të, si goditja Madianin te shkëmbi i Horebit, dhe ai do të ngrejë lart bastunin e tij mbi detin, dhe ai do të heqë atë kundër rrugën e Egjiptit.
10:27 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: barra e tij do të hiqet nga shpatullat tuaja, dhe zgjedha e tij do të hiqet nga qafa jote, dhe zgjedha do të kalbet në pamjen e naftës.
10:28 Ai do të takohet me Aiath; ai do të kalojnë në Migron; ai do të besojë enët e tij për të Mikmash.
10:29 Ata kanë kaluar nëpër në nxitim; Geba është vendi ynë; Friendly ishte tronditur; Gibeahu i Saulit ka ikur.
10:30 Fqinjët me zërin tuaj, bija e Galimi; i kushtoj vëmendje, Laishah, Gruaja varfër e Anathothit.
10:31 Madmenahu ka lëvizur larg; të forcohet, o banorë të Gebim.
10:32 Ajo është ende e ditës, kështu që të qëndrojë në Nob. Ai do të lëvizë dorën e tij kundër malit të bijës së Sionit, kodrës së Jeruzalemit.
10:33 Ja, Zoti sovran i ushtrive do të shtypë shishe të vogël të verës me terrorit, dhe lartësuar në shtat, do të pritet, dhe krenarëve do të përulen.
10:34 Dhe pyll i dendur do të përmbysej me hekur. dhe Lebanon, me ato të saj lartësuara, do të bjerë.

Isaia 11

11:1 Dhe shkopi do të dalë nga rrënja e Jeseut, dhe një lule do të ngjitet nga rrënja e tij.
11:2 Atëherë Fryma e Zotit do të pushojë mbi të;: fryma e diturisë dhe e zgjuarësisë, fryma e këshillës dhe qëndresë, fryma e njohurisë dhe devotshmërisë.
11:3 Dhe ai do të jetë i mbushur me frymën e frikës të Zotit. Ai nuk do të të gjykojë sipas sytë e syve, as do të qortojë sipas dëgjimit të veshëve.
11:4 Në vend të kësaj, ai do të gjykojë të varfërit me drejtësi, dhe ai do ta bindë nevojtarët e tokës me drejtësinë. Dhe ai do të godasë tokën me shufrën e gojës së tij, dhe ai do të vrasë të paudhët me frymën e buzëve të tij.
11:5 Dhe drejtësia do të jetë brezi rreth belit të tij. Dhe besimi do të jetë brezi i luftëtari në anën e tij.
11:6 Ujku do të banojë bashkë me qengjin; dhe leopardi do të rrijë me kecin; viçi, luani dhe delet do të qëndrojnë së bashku; dhe një djalë të vogël do të shtrëngojmë ata.
11:7 Viçi dhe ariu do të kullosin bashkë; të vegjëlit e tyre do të qëndrojë së bashku. Dhe luani do të ushqehet me kashtë si kau.
11:8 Dhe një i mitur ushqyerit me gji do të luajë mbi varr e gjarpërit. Dhe një fëmijë i cili ka qenë i zvjerdhur do të fut dorën e tij në çerdhen e mbretit gjarprit.
11:9 Ata nuk do të dëmtojë, dhe ata nuk do të vrasin, mbi tërë malin tim të shenjtë. Sepse toka ka qenë e mbushur me njohurinë e Zotit,, si ujërat mbulojnë detin.
11:10 Atë ditë, rrënja e Jeseut, i cili qëndron si një shenjë në mes njerëzve, të njëjtat kombet do të lutem, dhe varri i tij do të jetë i lavdishëm.
11:11 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: Zoti do të dërgojë dorën e tij për herë të dytë për të marrë posedimin e mbetjen e popullit të tij, të cilët do të lihet prapa: nga Asiria, dhe nga Egjipti, dhe nga Pathrosit, dhe nga Etiopia, dhe nga Elami, dhe nga Shinar, nga Hamathi, dhe nga ishujt e detit.
11:12 Dhe Ai do të ngrerë një shenjë për kombet, dhe ai do të mbledhë ikanakët e Izraelit, dhe ai do të mbledhë që u shpërndanë nga Juda në të katër rajonet e tokës.
11:13 Smira e Efraimit do t'i hiqet, dhe armiqtë e Judës do të zhduken. Efraimi nuk do të jetë një rival të Judës, dhe Juda nuk do të luftojnë kundër Efraimit.
11:14 Dhe ata do të fluturojnë mbi kurrizin e Filistejve përmes detit; bashkë do të plaçkitin bijtë e lindjes. Idumea dhe Moabi do të jetë nën sundimin e dorës së tyre, dhe bijtë e Amonit do të jenë të bindur.
11:15 Dhe Zoti do të shkretuar gjuhën e detit të Egjiptit. Dhe ai do të ngre dorën e tij mbi lumin, me fuqinë e Shpirtit të tij; dhe ai do të godasë atë, në shtatë kanale të saj, në mënyrë që ata mund të kalojnë nëpër atë në këpucët e tyre.
11:16 Dhe nuk do të jetë një mënyrë për mbetjen e popullit tim, të cilët do të lihet prapa nga asirianët: ashtu si pati një rrugë për Izraelin ditën që ai u ngjit nga vendi i Egjiptit.

Isaia 12

12:1 Dhe ju do të thonë në atë ditë: "Unë do të rrëfej për ju, O Zot, sepse ti ke qenë i zemëruar me mua; por tërbimi yt ka qenë i larguar, dhe ke ngushëlluar mua.
12:2 Ja, Perëndia është Shpëtimtari im, Unë do të veprojë me besnikëri, dhe unë nuk do të kem frikë. Sepse Zoti është forca ime dhe lavdia ime, dhe ka qenë shpëtimi im ".
12:3 Ju do të nxjerrë ujë me gaz nga burimet e Shpëtimtarit.
12:4 Dhe ju do të thonë në atë ditë: "Rrëfeni Zotin, dhe kërkoj emrin e tij! Bëni planet e tij të njohura midis popujve! Mos harroni se emri i tij është i lartësuar!
12:5 Këndojini Zotit, sepse ai ka vepruar madhërishëm! Njoftojnë atë për tërë botën!
12:6 Të gëzohet dhe do të lëvdoj, O seli e Sionit! Për një të Madh, i Shenjti i Izraelit, është në mes tuaj!"

Isaia 13

13:1 Profecia mbi Babiloninë, që Isaia, bir i Amotsit, sharrë.
13:2 Mbi mal me mjegull ngre një shenjë! Ngritja e zërit, ngre dorën, dhe le krerët hyjnë nëpër portat!
13:3 Në zemërimin tim, I urdhër atyre që më janë shenjtëruar mua, dhe I quajtur ato e mia të forta, ata që ngazëllohen në lavdinë time.
13:4 Në male, nuk është zë i një turme, sikur të një populli të shumta, një zë me tingujt e mbretërve, e kombeve të mbledhura. Sepse Zoti i ushtrive e ka dhënë urdhra për ushtarët e luftës,
13:5 për ata që vijnë nga një vend të largët, nga lartësitë e qiellit. Ai është Zoti dhe instrumentet e zemërimit të tij, në mënyrë që ai mund të sjellë shkatërrim në të gjithë tokën.
13:6 vajtoni me zë të lartë! Sepse dita e Zotit është e afërt! Ajo do të vijë si një shkatërrim nga Zoti.
13:7 Për shkak të saj, çdo dorë do të dështojnë, dhe çdo zemër e tyre do të konsumohet dhe të jetë i thërrmuar.
13:8 Lëvizte dhe dhimbja do të kapë ato. Ata do të jenë në dhimbje, si një grua që po lind. Secili do të duken të tronditur të afërmit të tij. pamja e tyre do të jetë si fytyrat të cilat janë djegur.
13:9 Ja, dita e Zotit është qasjeve: një ditë mizore, plot indinjatë dhe zemërim dhe tërbim, e cila do të zhvillohet tokën në vetmi dhe shtrydhje mëkatarët prej saj.
13:10 Sepse yjet e qiellit, në shkëlqimin e tyre, nuk do të shfaq me dritën e tyre. Dielli do të errësohet në rritje e saj, dhe hëna nuk do të shkëlqejë në shkëlqim e saj.
13:11 Dhe unë do të veproj kundër të këqijave të botës, dhe kundër të pabesët për paudhësinë e tyre. Dhe unë do të bëj ul kryelartësinë e të pabesë të pushojë, dhe unë do të sjellë poshtë arrogancën e të fuqishmëve.
13:12 Një njeri do të jetë më e çmuar se ari, dhe njerëzimi do të bëhet si ari safi kulluar.
13:13 Për këtë qëllim, Unë do të nxis qiellin, dhe toka do të zhvendoset nga vendi i tij, për shkak të indinjatës së Zotit të ushtrive, për shkak të ditës së zemërimit të tij të furishëm.
13:14 Dhe ata do të jenë si një doe ikur larg, ose dele si; dhe nuk do të ketë njeri që mund t'i mbledhë së bashku. Secili do të kthehet drejt popullit të tij, dhe secili do të ikë në vend të vet.
13:15 Të gjithë ata që gjenden do të vriten, dhe të gjithë ata që janë kapur në dijeni do të bien nga shpata.
13:16 Fëmijët e tyre do të hidhet poshtë me dhunë para syve të tyre. Shtëpitë e tyre do të plaçkiten, dhe gratë e tyre do të dhunohen.
13:17 Ja, Unë do të nxis kundër tyre Medët. Ata nuk do të kërkojnë argjendi, as dëshirë ari.
13:18 Në vend të kësaj, me shigjetat e tyre, ata do të vënë fëmijët e vegjël me vdekje, dhe ata do të marrë mëshirë për gratë gji, dhe syri i tyre nuk do të kursejë fëmijët e tyre.
13:19 Dhe pastaj Babylon, ai lavdishme ndër mbretëritë, se krenaria e famshme e Kaldeasve, do të shkatërrohen, edhe ashtu si Zoti të kishte shkatërruar Sodomën dhe Gomorën.
13:20 Ajo nuk do të banohet, deri në fund, dhe kjo nuk do të rivendoset, edhe nga brez në. Arabi nuk do t'i ngrenë çadrat e tij atje, as do barinjtë pushoni atje.
13:21 Në vend të kësaj, kafshët e egra do të qëndrojë atje, dhe shtëpitë e tyre do të jetë e mbushur me gjarpërinj, dhe strucat do të jetojnë atje, dhe ato me flokë të brishtë për aty.
13:22 Dhe owls Tawny do t'i përgjigjen njëri-tjetrin atje, në ndërtesat e tij, dhe Sirens në tempujt e saj të kënaqësisë.

Isaia 14

14:1 Koha e tij po afrohet, dhe ditët e tij nuk do të zgjaten. Sepse Zoti do të marrë mëshirë për Jakobin, dhe ai ende do të zgjedhë nga Izraeli, dhe ai do të bëjë që ata të kënaq mbi tokën e tyre. Dhe ardhja e re do të bashkohen me ta, dhe ai do të përmbahen në shtëpinë e Jakobit.
14:2 Dhe njerëzit do të marrë ato, dhe të çojë ata në vendin e tyre. Dhe shtëpia e Izraelit do t'i zotërojë, në vendin e Zotit, si burra dhe gra nëpunësve. Dhe ata do të marrin robër ata që i kishin marrë ata rob. Dhe ata do të nënshtruar shtypësit e tyre.
14:3 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: kur Perëndia do të kanë dhënë prehje nga puna juaj, dhe nga shtypja tuaj, dhe nga servitutit vështirë në të cilat ju shërbyer më parë,
14:4 ju do të pranoni këtë sentencë mbi mbretin e Babilonisë, dhe ju do të thonë: "Si është e mundur që shtypësi ka pushuar, së bashku me haraç tij?
14:5 Zoti ka shtypur shkopin e të paditur, skeptri i despotëve,
14:6 i cili goditi njerëzit në tërbim e sipër me një plagë të pashërueshme, i cili nënshtruar kombet në tërbim, cila përndjekur me mizori.
14:7 Tërë toka është bërë e qetë dhe ende; ajo ka qenë e gëzuar dhe ngazëllon.
14:8 të evergreens, shumë, kanë ndjente kënaqësi t'ju, dhe e kedrat e Libanit, duke thënë se: "Që ju keni fjetur, Askush nuk u ngjit që do të na shkurtuar ".
14:9 Hell poshtë u nxitën që u njohëm në ardhjen tuaj; ajo ka zgjuar gjigandët për ju. Të gjithë udhëheqësit e tokës janë rritur nga fronet e tyre, tërë krerët midis kombeve ".
14:10 Gjithkush do të përgjigjet dhe do të thotë për ju: "Tani ju jeni të plagosur, ashtu si ne ishim; ju keni bërë i ngjashëm me ne.
14:11 arroganca jote ka qenë i zvarritur poshtë në ferr. Trupi juaj ka rënë i vdekur. Këto insekte do të jenë të shpërndara nën ju, dhe krimbat do të mbulojnë juaj.
14:12 Si është e mundur që ke rënë nga qielli, O Lucifer, i cili përdoret për të rriten si dielli? Si është e mundur që ju kanë rënë për tokë, ju që plagosur popujt?
14:13 Dhe ju thoshnje në zemrën tënde: "Unë do të ngjitem në qiell. Unë do të ngre fronin tim përmbi yjet e Perëndisë;. Unë do të jetë në fron mbi malin e besëlidhjes, në pjesët veriore.
14:14 Unë do të ngjitem mbi pjesët më majat e reve. Unë do të jem i ngjashëm me Shumë të Lartin ".
14:15 Megjithatë, me të vërtetë, ju do të tërhiqen zvarrë poshtë në ferr, në thellësitë e gropës.
14:16 Ata që të shikojnë, do të ligët drejt teje, dhe do të ia ngul sytë mbi ju, duke thënë se: "Mund të jetë ky njeriu që e shqetësuar tokën, që i trondiste mbretëritë,
14:17 që e katandisi botën në shkretëtirë dhe shkatërroi qytetet e saj, të cilët nuk do ta hapë një burg për robërit e tij?'"
14:18 Të gjithë mbretërit e kombeve në të gjithë botën kanë fjetur në lavdinë, secili në shtëpinë e vet.
14:19 Por ju keni qenë të refuzuar nga varri tuaj, si një bimë padobishme ndotur, dhe ju keni qenë të lidhur ngushtë me ata që janë shpuar nga shpata, dhe i cili zbriti në fund të pusit, si një kufomë e kalbur.
14:20 Ju nuk do të jenë të lidhur me to, edhe në varr. Sepse ke shkatërruar vendin tuaj; ke vrarë popullin tënd;. Pasardhësit e të ligjve nuk do të thirren për përjetësi.
14:21 Përgatitja bijtë e tij për masakrën, sipas të paudhësisë së etërve të tyre. Ata nuk do të ngrihen, as nuk trashëgojnë tokën, as të mbushur faqen e dheut me qytete.
14:22 Por unë do të ngrihem kundër tyre, thotë Zoti i ushtrive. Dhe unë do të humbasë emrin e Babilonisë dhe mbetjeve të saj: si bimore dhe pasardhësit e saj, thotë Zoti,.
14:23 Unë do të vendos atë si një zotërim për iriq, me kënetat ujë. Dhe unë do ta fshij atë dhe veshin atë larg me një furçë, thotë Zoti i ushtrive.
14:24 Zoti i ushtrive është betuar, duke thënë se: me siguri, ashtu siç e kam konsideruar atë, kështu do të ndodhë, dhe në të njëjtën mënyrë siç e kam tërhequr atë nëpërmjet mendjen time,
14:25 kështu, do të ndodhë. Kështu do të shtypur Asirin në vendin tim, dhe unë do ta shkel në malet e mia;, dhe zgjedha e tij do të hiqet nga ata, dhe barra tij do të hiqet nga kurrizi i tyre.
14:26 Ky është plani që kam vendosur, në lidhje me gjithë tokën, dhe kjo është dora e cila është e shtrirë mbi të gjitha kombet.
14:27 Sepse Zoti i ushtrive e ka dekretuar atë, dhe i cili është në gjendje të dobësojë atë? Dhe dora e tij është zgjeruar, kështu që mund ta largojë atë?
14:28 Në vitin në të cilin vdekjes së mbretit Ashaz, kjo barrë është dhënë:
14:29 Ju nuk duhet të gëzohemi, të gjithë ju e Filistisë, që shufra e atij që të ra ka qenë i shtypur. Sepse nga rrënja e gjarprit do të dalë një gjarpër mbret, dhe pasardhësit e tij do të gllabërojë atë që fluturon.
14:30 Të parëlindurit e të varfërve do të kulloste, dhe të varfërve do të qëndrojë në besnikërinë. Do të bëj rrënjë tuaj për të kaluar larg nga uria, dhe unë do të dënohet me vdekje mbetjen tënde.
14:31 vajtim, porta OR! Bërtas, o qytet! Të gjitha të Filistisë ka qenë i bënë sexhde. Për një tym do të mbërrijë nga veriu, dhe nuk ka njeri që do të shpëtojnë ushtrinë e tij.
14:32 Dhe çfarë do të jetë përgjigja për këtë lajm midis kombeve? Ajo do të jetë se Zoti ka krijuar Zion, dhe se të varfrit e popullit të tij do të shpresojnë tek ai.

Isaia 15

15:1 Profecia mbi Moabin. Për shkak Ar-Moabi është shkatërruar gjatë natës, ajo është krejtësisht e heshtur. Për shkak se muri i Moabit është shkatërruar gjatë natës, ajo është krejtësisht e heshtur.
15:2 Shtëpia ka ngjit me Dibon në lartësitë, në zi për Nebin dhe Medebën. Moabi ka ulërinin. Nuk do të jetë tonsurën mbi të gjitha kokat e tyre, çdo mjekër do të rruhet.
15:3 Në udhëkryq të tyre, ata kanë qenë mbështjellë me thes. Në rooftops e tyre dhe në rrugët e tij, të gjithë zbret, qarje dhe qanin.
15:4 Heshboni do të bërtas me Elealeh. Zëri i tyre u dëgjua deri në Jahats. mbi këtë, njerëzit të pajisura mirë e Moabit vajtoni; secili njeri do të vajtojnë për të vetë.
15:5 Zemra ime do të lëshoj britma nëpër të Moabin; bare e saj do të bërtasë edhe në Coar, si një viç tre-vjeçar. Sepse ata do të ngjiten duke qarë, me anë të të përpjetën e Luhith. Dhe gjatë rrugës e Horonaimit, ata do të ngrerë një britmë të pendimit.
15:6 Sepse ujërat e Nimrimit janë një shkretim, sepse bimët janë tharë, dhe fidanëve ka dështuar, dhe të gjithë gjelbërim ka vdekur.
15:7 Kjo është në përputhje me madhësinë e veprave të tyre dhe e ndëshkimit të tyre. Ata do të të çojë ata në përruan të shelgjeve.
15:8 Për një protestë ka qarkulluar përgjatë kufirit të Moabit; saj vajtim edhe për Englegaim, dhe zhurmë e saj deri te pusi i Elim.
15:9 Sepse ujërat e Dibon janë mbushur me gjak, Unë do të zhvillohet edhe më shumë mbi Dibon: ata nga vendi i Moabit që largohen nga lion, dhe të mbijetuarit e dheut.

Isaia 16

16:1 O Zot, dërgojë Qengjin, sundimtar i tokës, nga shkëmbinjtë e shkretëtirës në malin e bijës së Sionit.
16:2 Dhe kjo do të jetë: si një zog ikur larg, dhe Fledglings si fluturon nga foleja, kështu do vajzat e Moabit jetë në kalimin e Arnonit.
16:3 Formojnë një plan. Telefononi një këshill. Le hija jote të jetë sikur të ishte natë, edhe në mesditë. Të fshehur të arratisurit, dhe nuk tradhëtojnë Wanderers.
16:4 ikanakët im do të banojë me ty. Të bëhet një vend i fshehur, O Moab, nga përballë shkatërruesit. Për pluhur është në fund të saj; ai i mjerë ka qenë e konsumuar. Ai që e shkeli tokën ka dështuar.
16:5 Atëherë një fron do të jetë i përgatitur në mëshirë, dhe One do të ulet mbi të në të vërtetën, në çadrën e Davidit, duke gjykuar dhe duke kërkuar gjykimin, dhe shpejt shlyerjen atë që është vetëm.
16:6 Kemi dëgjuar të flitet për krenarinë e Moabit; ai është shumë krenar. krenaria e tij dhe arrogancën e tij dhe indinjata e tij është më shumë se forca e tij.
16:7 Për këtë arsye, Moabi do të bëjë një vajtim për Moabin; secili do të vajtojnë. Flasin për plagët e tyre për ata që gëzohen mbi mureve me tulla.
16:8 Për rrethinat e Heshbonit janë të shkreta, dhe sunduesit e kombeve kanë shkurtuar vreshtin e Sibmahut. rrushi e saj kanë ardhur edhe në Jazerit. Ata kanë humbur në shkretëtirë. fidanë e tij janë braktisur. Ata kanë kaluar mbi det.
16:9 Unë do të qaj me lot e Jazerit mbi këtë, Vreshti i Sibmahut. Unë do të të dehur me lotët e mi, Heshboni dhe Elealehu! Për tingujt e atyre që shkelin ka nxituan gjatë vjeljes tuaj dhe mbi të korrat e tua.
16:10 Dhe kështu, gëzim dhe ngazëllim do të hiqet nga Karmel, dhe nuk do të ketë ngazëllim apo ngazëllimi në vreshtat. Ai që ishte mësuar të shkelë nuk do të shkelë jashtë verën në mushtit të butit. Unë kam hequr zërin e atyre që të shkelë.
16:11 mbi këtë, zemra ime do të rezonojnë si një harpë për Moabin, dhe im i brendshëm më i qenit për mur me tulla.
16:12 Dhe kjo do të jetë: kur të paraqitet Moabi ka luftuar në vendet e tij shumë të larta, ai do të hyjë në vendet e tij të shenjta për t'u lutur, por ai nuk do të mbizotërojë.
16:13 Kjo është fjala që Zoti ka folur për të Moabit në lidhje me atë kohë.
16:14 Dhe tani Zoti ka folur, duke thënë se: Në tre vjet, si vitet e një argati, lavdia e Moabit në lidhje me tërë turma e popullit do të hiqet, dhe ajo që është lënë pas do të jetë i vogël dhe i dobët dhe jo aq të shumta.

Isaia 17

17:1 Profecia kundër Damaskut. Ja, Damasku do të pushojë të jetë një qytet, dhe kjo do të jetë si një grumbull gurësh në shkatërrim.
17:2 Qytetet në shkatërrim do të mbetet për kopetë, dhe ata do të pushoni atje, dhe nuk do të ketë njeri që mund t'i trembë.
17:3 Dhe ndihma do të pushojë nga Efraimi, dhe mbretëria do të pushojë nga Damasku. Dhe pjesa tjetër e Sirisë do të jetë si lavdia e bijve të Izraelit, thotë Zoti i ushtrive.
17:4 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: lavdia e Jakobit do të jetë i holluar, dhe shëndoshja e tepërt e trupit e tij do të reduktohet.
17:5 Dhe kjo do të jetë si mbledhjen e të korrave që mbetet, dhe krahu i tij do të marr veshët e grurit. Dhe kjo do të jetë si një kërkim për grurit në luginën e Refaimit.
17:6 Dhe çfarë është lënë prapa në të do të jetë si një vile rrushi, ose si një dru ulliri tronditur me dy ose tre ullinj në majë të një dege, ose si katër ose pesë ullinj në majë të një pemë, thotë Zoti, Perëndia i Izraelit,.
17:7 Atë ditë, një njeri do të përkulet para Krijuesit të tij, dhe sytë e tij do të marrë në konsideratë të Shenjtit të Izraelit.
17:8 Dhe ai nuk do të përkulet përpara altarëve që duart e tij kanë bërë. Dhe ai nuk do të marrë parasysh gjërat që gishtat e tij kanë bërë, te Asherimët shenjta dhe tempujt.
17:9 Atë ditë, qytetet e fortifikuara të tij do të braktiset, si plugje dhe fushat e grurit të cilat janë lënë pas përpara bijve të Izraelit, dhe ju do të braktisur.
17:10 Sepse ke harruar Perëndinë, Shpëtimtarin tuaj, dhe nuk i kujtove Helper tuaj të fortë. Për shkak të kësaj, ju do të mbjellin bimë të besueshme, por ju do të mbillni një farë të huaj.
17:11 Në ditën e mbjelljes tuaj, grapevine egër dhe pasardhësit e tu mëngjes do të lulëzojë. E korra është hequr në ditën e trashëgimisë, dhe ju do të brengosen shumë.
17:12 Mjerë morinë e shumë popujve, si turma e detit që ulërin! Mjerë tronditje e turmave, si zhurma e shumë ujërave!
17:13 Popujt do të të bëjë një zhurmë, si zhurmën e ujrave të tejmbushur, por ai do të qortojë, dhe kështu ai do të ikin larg. Dhe ai do të merret shpejt larg, si pluhur i maleve përpara erës, dhe si një shakullimë para një stuhi.
17:14 Në kohën e mbrëmjes, shoh: nuk do të jetë një shqetësim. Kur ajo është në mëngjes herët, ai nuk do të mbetet. Kjo është pjesa e atyre që na kanë shkatërruar, dhe kjo është pjesa e atyre që na kanë plaçkitur.

Isaia 18

18:1 Mjerë ai vend, se cimbali krahë, që ndodhet matanë lumenjve të Etiopisë,
18:2 që dërgon lajmëtarë nga deti dhe në enët prej papirusi mbi ujërat. Dilni, Angels O Swift, në një komb që ka qenë e tronditi dhe shqyer, të një populli të tmerrshme, pas të cilit nuk ka asnjë tjetër, për një komb të druajtur dhe të shtypurit, vendi i të cilit përshkohet nga lumenj;.
18:3 Të gjithë banorët e botës, ju që banoni mbi tokë: kur shenja do të ketë qenë i dehur në male, do ta shohësh, dhe ju do të dëgjoni shpërthimin e borisë.
18:4 Sepse Zoti thotë këtë për mua: Unë do të jenë të qetë, dhe unë do të konsiderojë në vendin tim, si drita në mesditë është i qartë, dhe si një re vesë në ditën e korrjes.
18:5 Sepse para korrjes, të gjithë u lulëzim. Dhe kjo do të mbijë me përfundimin e parakohshëm, dhe degët e saj të vogla do të shkurtuara me një teh lakuar. Dhe ajo që ka mbetur do të jenë prerë larg dhe tronditur.
18:6 Dhe së bashku ata do të braktisen zogjve të maleve dhe kafshëve të egra të tokës. Dhe zogjtë do të jetë vazhdimisht mbi ta në verë, dhe të gjitha kafshët e egra të tokës do të dimrit mbi ta.
18:7 Në atë kohë, një dhuratë do të kryhet për Zotin e ushtrive, nga një popull i ndarë dhe përçarë, nga një popull tmerrshme, pas të cilit nuk ka pasur tjetër, nga një komb druajtur, druajtur dhe shtypur, vendi i të cilit përshkohet nga lumenj shkatërruar, dhe kjo do të çohen në vendin ku ndodhet emri i Zotit të ushtrive, në malin Sion.

Isaia 19

19:1 Profecia mbi Egjiptin. Ja, Zoti do të ngjitet mbi një re fisnik, dhe ai do të hyjë në Egjipt, dhe imazhet e rreme e Egjiptit do të zhvendoset përpara fytyrës së tij, dhe zemra e Egjiptasve do të mbeturinave larg në mes të saj.
19:2 Do të bëj egjiptian të nxitojnë kundër egjiptian. Dhe ata do të luftojnë: një njeri kundër vëllait të vet, dhe një njeri kundër shokut të tij, qyteti kundër qytetit, mbretëria kundër mbretërisë;.
19:3 Dhe Fryma e Egjiptit do të shpërthyer në thelbin e saj shumë. Do të të hedh poshtë planin e tyre me dhunë. Dhe ata do të kërkojnë përgjigje nga imazhet e tyre të rreme, dhe shortarët tyre, dhe ata të udhëhequr nga demonët, dhe shikues e tyre.
19:4 Dhe unë do të të çliroj Egjiptin në duart e mjeshtrave mizore, dhe një mbret i fuqishëm do të dominojnë ato, thotë Zoti,, Perëndia i ushtrive.
19:5 Dhe ujërat e detit do të thahen, dhe lumi do të bëhet një mjerim dhe e thatë.
19:6 Dhe lumenjtë do të dështojnë. Rrjedhat e bankave të saj do të zvogëlohet dhe të thahen. Kallamin dhe kulmak do të thahet larg.
19:7 Kanali i lumit do të jetë i zhveshur deri në burimin e tij, dhe çdo gjë ujitur nga ajo do të thahet dhe do të thahen dhe të jetë jo më shumë.
19:8 Dhe peshkatarët do të brengosen. Dhe tërë ata që hedhin grepin në lumë do të mbajnë zi. Dhe ata që hedhin një rrjetë mbi sipërfaqen e ujërave të saj do të ligështohen.
19:9 Ata që punojnë me liri, krehje dhe gërshetim tekstile gjobë, do të mbulohet me turp.
19:10 Dhe vende të ujitura e saj do të fillojnë të dështojë, me të gjithë ata që bëjnë pishina për të marrë peshk.
19:11 Udhëheqësit e Tanis janë qesharake. Këshilltarët më të urtë të Faraonit kanë dhënë këshilla qesharake. Si mund t'i thoni Faraonit: "Unë jam bir i mençurit, bir i mbretërve të antikitetit?"
19:12 Ku janë mençurit tuaj tani? Le ta shpallë atë për ju, dhe le ta zbulojnë atë që Zoti i ushtrive ka për qëllim për Egjiptin.
19:13 Udhëheqësit e Tanis janë bërë budallenj. Udhëheqësit e Memphis kanë prishur. Ata kanë mashtruar Egypt, qoshe e popullit të saj.
19:14 Zoti ka përzier një frymë marramendje në mes të saj. Dhe ata e kanë futur Egjiptin në rrugë të gabuar për të gjitha veprat e tij, si një i dehur i cili dridhet dhe të vjella.
19:15 Dhe nuk do të ketë punë për Egjiptin që do të prodhojë një kokë ose një bisht, ai që përkulet apo ai i cili përmbahet nga përkulur.
19:16 Atë ditë, Egjipti do të jetë si gratë, dhe ata do të tronditur dhe të frikësuar para prani të dorës dridhje e Zotit të ushtrive, dora të cilën ai do të lëvizë mbi ta.
19:17 Dhe vendi i Judës do të jetë një tmerr në Egjipt. Kushdo që mendon në lidhje me të do të jetë tmerri në prani të pranisë së planit të Zotit të ushtrive, plani që ai ka vendosur në lidhje me ta.
19:18 Atë ditë, nuk do të jetë pesë qytete në vendin e Egjiptit që flasin gjuhën e Kanaanit, dhe të cilat betohem në Zotin e ushtrive,. Njëri do të quhet qyteti i Diellit.
19:19 Atë ditë, do të ketë një altarin e Zotit, në mes të vendit të Egjiptit dhe një monument i Zotit pranë kufijve të saj.
19:20 Kjo do të jetë një shenjë dhe një dëshmi për Zotin e ushtrive në vendin e Egjiptit,. Sepse ata do të këlthasin Zotit përpara fytyrës së pikëllimit, dhe ai do t'u dërgojë atyre një shpëtimtar dhe një mbrojtës i cili do të liruar ato.
19:21 Dhe Zoti do të njihet nga Egjipti, dhe Egjiptasit do ta njohin Zotin atë ditë, dhe ata do të adhurojnë me flijimet dhe dhuratat. Dhe ata do të bëjnë premtime solemne para Zotit, dhe ata do të përmbushin ato.
19:22 Dhe Zoti do të godas Egjiptin me një goditja, dhe ai do t'i shërojë. Dhe ata do të kthehen te Zoti. Dhe ai do të jetë placated ndaj tyre, dhe ai do t'i shërojë.
19:23 Atë ditë, atje do të jetë një mënyrë nga Egjipti për të Asirisë, Asirët do të hyjë në Egjipt, dhe Egjiptasit do të jetë bashkë me Asirët, dhe Egjiptasit do të shërbejnë Asirisë.
19:24 Atë ditë, do të jetë i treti për Egjiptasin dhe Asiri Izraeli, një bekim në mes të tokës,
19:25 që Zoti i ushtrive më ka bekuar, duke thënë se: Qoftë i bekuar popullin tim të Egjiptit, dhe vepër e duarve të mia për Asiri, por Izraeli është trashëgimia ime!.

Isaia 20

20:1 Në vitin në të cilin Tharthan hyri në Ashdod, kur Sargoni, mbreti i Asirisë, e kishte dërguar, dhe kur ai kishte luftoi kundër Ashdodit dhe e kishte kapur atë,
20:2 në të njëjtën kohë, Zoti i foli me anë të Isaias, bir i Amotsit, duke thënë se: "Dilni, dhe për të hequr thesin nga ijët e tua, dhe hiqi këpucët nga këmbët e tua ". Dhe ai veproi kështu, shkojnë jashtë lakuriq dhe zbathur.
20:3 Pastaj Zoti i tha: Ashtu si shërbëtori im Isaia shkoi lakuriq dhe zbathur, si një shenjë dhe si një mrekulli prej tre vjetësh të Egjiptit dhe të Etiopisë,
20:4 kështu do mbreti i Asirisë detyruar robërit e Egjiptit, dhe Emigrim i Etiopisë: rinj dhe të vjetër, lakuriq dhe zbathur, vithezhveshur, për turp të Egjiptit.
20:5 Dhe ata do të tremben dhe do të shushaten mbi Etiopisë, shpresa e tyre, dhe Egjipti, lavdia e tyre.
20:6 Atë ditë, banorët e një ishulli të do të thotë: "Ja, kjo ishte shpresa jonë, Ne ikur atyre për ndihmë, për të na çliruar nga fytyra e mbretit të Asirisë. Dhe tani, si do të jetë në gjendje për të shpëtuar?"

Isaia 21

21:1 Profecia kundër shkretëtirës së detit. Ashtu si vorbullat qasje nga Afrika, afrohet nga shkretëtira, nga një vend i tmerrshëm.
21:2 Një vizion i vështirë ka qenë i njoftuar për mua: ai që nuk beson, ai vepron me pabesi, dhe ai i cili është një plaçkitës, ai shkatërron. ngjitem, O Elam! rrethimi Lay, A Media! I kanë shkaktuar gjithë zinë e saj të pushojë.
21:3 Për shkak të kësaj, prapa im ulët ka qenë e mbushur me dhimbje, dhe një ankth i madh ka pushtuar mua, si ankthin e një gruaje në dhembjet e lindjes. Rashë kur kam dëgjuar atë. Unë kam qenë i shqetësuar kur e pashë atë.
21:4 Zemra ime tharë. Errësira tronditur mua. Babylon, i dashuri im, është bërë një çudi për mua.
21:5 Përgatitja tabelën. Konsideroni, nga një vend i vëzhgimit, ata që e hani dhe pini. Të ngrihesh, o krerë! Merrni mburojën!
21:6 Sepse Zoti ka thënë këtë për mua: "Shko dhe stacioni i një roje. Dhe le të njoftojë çdo gjë që ai do të shohim ".
21:7 Dhe ai pa një qerre me dy kalorës, dhe një kalorës mbi një gomar, dhe një kalorës mbi një deve. Dhe ai e konsideronte ato me zell, me një shikim intensive.
21:8 Dhe një luan bërtiti: "Unë jam në kullën e Zotit, qëndruar vazhdimisht ditën. Dhe unë jam në stacionin tim, duke qëndruar gjatë gjithë natës.
21:9 Ja, një njeri i afrohet, një njeri i hipur mbi një qerre me dy kuaj. "Dhe ai u përgjigj, dhe ai tha: "Fallen, ra Babilonia! Dhe të gjithë perënditë e saj të gdhendura janë shtypur në tokë!
21:10 O kokërr im shirë! O bij të lëmit tim! Ajo që kam dëgjuar nga Zoti i ushtrive,, Perëndia i Izraelit, I kanë bërë të ditur për ju. "
21:11 Barra e Dumahut, bërtiti për mua nga Seiri: "Roje, si shkon natën? rojtar, si shkon natën?"
21:12 Roja tha: "Morning afrohet me natën. Nëse jeni duke kërkuar: kërkoj, dhe të konvertohet, dhe qasja. "
21:13 Barra në Arabi. Në pyll të jesh duke pushuar, në mbrëmje në shtigjet e Dedanim.
21:14 Ti që banojnë në krahinën e Negevit: pas takimit etje, sjellë ujë; përmbushur të kërkuarin me bukë.
21:15 Sepse ata po ikin përpara shpatave, para fytyra e një shpatë varur mbi ta, përpara fytyrës së një para harkut të nderur, përpara fytyrës së një beteje të rëndë.
21:16 Sepse Zoti ka thënë këtë për mua: "Pas një viti më, ashtu si një vit për një argati, tërë lavdia e Kedarit do të hiqet.
21:17 Dhe pjesa e mbetur nga turma të harkëtarëve të fortë nga bijtë e Kedarit do të jenë të pakta, për Zotin, Perëndia i Izraelit, ka folur. "

Isaia 22

22:1 Profecia kundër Luginës së Vegimit. Çfarë do të thotë për ju, pastaj, që secili prej jush janë ngjitur edhe në rooftops?
22:2 Mbushur me zhurmë, një qytet i zënë, një qyteti i qejfeve: të vdekurën tënde nuk janë vrarë nga shpata, as kanë vdekur në betejë.
22:3 Tërë krerët e tu kanë ikur bashkë, dhe ata kanë qenë të detyruar nga vështirësitë. Të gjithë ata që u gjetën ishin lidhur me zinxhirë së bashku. Ata kanë ikur larg.
22:4 Për këtë arsye, thashe: "Largohuni nga unë. Unë do të qaj me hidhërim. Të bëjë asnjë përpjekje për të konsol mua, mbi shkatërrimin e bijës së popullit tim. "
22:5 Sepse është një ditë e vdekjes, dhe e trampling, dhe e qanin për Zotin, Perëndia i ushtrive, në luginën e vizionit: shqyrtimin e mur dhe madhështinë mbi mal.
22:6 Elami mori kukurën dhe qerren e kalorësve; dhe ai e hoqi murin e mburojës.
22:7 Dhe luginat e tua zgjedhurit do të mbushet me qerre, dhe kalorësit do të pozicionohen në portat.
22:8 Dhe mbrojtjen e Judës do të jetë i ekspozuar, dhe në atë ditë, ju do të shihni armatimin e shtëpisë pyjeve.
22:9 Dhe ju do të shihni çarat në qytetin e Davidit, sepse këto janë shumëfishuar. Por ju keni mbledhur ujërat e ulët peshkut-pishinë.
22:10 Dhe ju keni numëruar shtëpitë e Jeruzalemit. Dhe ju kanë shkatërruar shtëpitë, në mënyrë për të fortifikuar muret.
22:11 Dhe ju keni bërë një gropë në mes dy mureve për ujërat e lashtë peshkut-pishinë. Por ju nuk e keni nguli sytë lart për atë që e bëri atë, dhe ju nuk e keni konsideruar, edhe nga një distancë, Maker saj.
22:12 Atë ditë, Zoti, Perëndia i ushtrive, do të thërrasë të zisë dhe të vajtimit, për baldness dhe mbajtjen e thasë.
22:13 por ja: gëzim dhe hare dhe, vrasja e viçave dhe therja e deshve, ngrënia e mishit dhe pirja e verës: "Le të hamë e të pimë, sepse nesër do të vdesim! ".
22:14 Dhe zëri i Zotit të ushtrive u ka thënë veshëve të mi: "Ky mëkati juaj nuk do të shlyhet, deri sa ju të vdisni,", Thotë Zoti,, Perëndia i ushtrive.
22:15 Kështu thotë Zoti,, Perëndia i ushtrive: Dilni dhe të hyjë atij që jeton në çadrën, të Shebna, i cili është në krye të tempullit, dhe do t'i thoni atij:
22:16 "Çfarë jeni ju këtu, ose që janë të pretenduar të jetë këtu? Sepse ke prerë një varr për veten tuaj këtu. Ju keni prerë me kujdes një memorial në një shkëmb, si një tabernakull për veten.
22:17 Ja, Zoti do të bëjë që ju të kryhet larg, si një gjel zbutur, dhe ai do të heqë, si një mantel jashtme.
22:18 Ai do të kurorëzojë me një kurorë e pikëllimit. Ai do të të hedh si një top në një vend të gjerë dhe të gjerë. Aty do të vdisni, dhe aty qerrja e lavdisë suaj, do të jetë, sepse është e turpshme për shtëpinë e Zotit tuaj. "
22:19 Dhe unë do të të dëbojë nga posti yt!, dhe unë do të të shkarkoj nga ministria juaj.
22:20 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: Unë do të thëras shërbëtorin tim Eliakim, bir i Hilkiahut.
22:21 Dhe do ta vesh me veshje e jashtme tuaj, dhe unë do të forcojë atë me rrip tuaj, dhe unë do të jap pushtetin tënd në duart e tij. Dhe ai do të jetë si një atë për banorët e Jeruzalemit dhe për shtëpinë e Judës.
22:22 Dhe unë do të vendos çelësin e shtëpisë së Davidit mbi supin e tij. Dhe kur ai hap, askush nuk do të mbyllet. Dhe kur ai mbyllet, askush nuk do të hapet.
22:23 Dhe unë do ta ngul si një gozhdë në një vend të besueshëm. Dhe ai do të jetë mbi një fron lavdie për shtëpinë e atit të tij.
22:24 Dhe ata do të pezullojë mbi të tërë lavdia e shtëpisë së atit të tij: lloje të ndryshme të anijeve dhe çdo artikull të vogël, nga anijet e kupat edhe për çdo instrumenti të muzikës.
22:25 Atë ditë, thotë Zoti i ushtrive, kunji i cili ishte ngulur në një vend të besueshëm do të hiqet. Dhe ai do të jetë i prishur, dhe ai do të bjerë, dhe ai do të vdesë, së bashku me të gjitha ato që i kishte varej mbi të, sepse Zoti ka folur.

Isaia 23

23:1 Profecia kundër Tiros. vajtim, o anije të detit! Për shtëpinë, nga të cilat ata ishin mësuar të shkonin, ka qenë i shkretuar. Nga vendi i Kitimit, kjo ka qenë shpallur atyre.
23:2 të jetë i heshtur, o banorë të ishullit! Tregtarë të Sidonit, kalimit mbi det, kanë mbushur ju.
23:3 Pasardhësit e Nilit është në mes të ujërave të mëdha. Të korrat e lumit është kulture saj. Dhe ajo është bërë tregu i kombeve.
23:4 të turpërohet, O Sidon! Për flet deti, forca e detit, duke thënë se: "Unë nuk kam qenë në punë, dhe unë nuk kam lindur, dhe unë nuk kam ngritur të rinj, as kam promovuar zhvillimin e virgjëreshave. "
23:5 Kur ajo ka qenë në Egjipt mësoi, ata do të jenë në ankth, kur dëgjojnë të Tiros.
23:6 Kryqi mbi dete. vajtim, o banorë të ishullit!
23:7 Është ky vend juaj nuk, që nga ditët e saj më të hershme ka gloried në antikitet e saj? këmbët e saj do të çojë atë në një qëndrimit larg.
23:8 Kush e ka bërë këtë plan kundër Tiros, e cila më parë u kurorëzua, tregëtarët e të cilit ishin drejtues, dyqanxhinjtë e të cilit ishin të shquar në tokë?
23:9 Zoti i ushtrive e ka vendosur këtë, në mënyrë që ai mund të shemb arrogancën tërë lavdinë, dhe mund të sjellë turp për të gjithë të shquar të tokës.
23:10 Kalojnë nëpër vendin tënd, si nëpër një lumë, O bijë e detit. Ju nuk keni një rrip.
23:11 Ai ka shtrirë dorën e tij mbi detin;. Ai ka zgjoi mbretëritë. Zoti i ka dhënë një urdhër kundër Kanaanëve, në mënyrë që ai mund t'i shtypë fortë e saj.
23:12 Dhe ai u tha: "Ti nuk do të rritet në mënyrë që të lavdisë, ndërsa jetëgjatë shpifje, Oe virgjër bijë e Sidonit. Çohu dhe lundruam për Kitimit; në atë vend, shumë, nuk do të ketë pushim për ju. "
23:13 Ja, vendi i Kaldeasve: kurrë më parë aty ishte një popull të tillë! Asiria themeloi. Ata kanë çuar larg ato e saj të forta në robëri. Ata i kanë hapur nën shtëpitë e tij. Ata e kanë lënë atë në rrënoja.
23:14 vajtim, o anije të detit! Sepse fuqia juaj ka qenë i shkatërruar.
23:15 Dhe kjo do të jetë në atë ditë: ju, O Tyre, do të harrohet për shtatëdhjetë vjet, si ditët e një mbreti. Pastaj, pas shtatëdhjetë vjetësh, nuk do të jetë, Tiro, diçka si kantik të një prostitutë.
23:16 Merrni një instrument me tela. Qarkullojnë nëpër qytet, ju prostitutë që ishin harruar. Këndojnë shumë mirë canticles, kështu që ju mund të mbahet mend.
23:17 Dhe kjo do të jetë pas shtatëdhjetë vjetësh: Zoti do të vizitojë Tiron, dhe ai do të të çojë e saj përsëri në fitimet e saj. Dhe ajo do kurvëri përsëri me të gjitha mbretëritë e botës mbi faqen e dheut.
23:18 Dhe bizneset e saj dhe fitimet e saj do të jenë të shenjtëruar në Zotin. Ata nuk do të jetë i mbyllur larg dhe ata nuk do të ruhen. Për biznesin e saj do të jetë për ata që do të jetojnë në praninë e Zotit, në mënyrë që ata të mund të hajë deri sa të kënaqur, dhe mund të jenë të mirë-veshur madje edhe në moshën e vjetër.

Isaia 24

24:1 Ja, Zoti do të të vë mbeturinave në tokë, dhe ai do të zhvesh atë, dhe ai do të përulni sipërfaqen e saj, dhe ai do të të shpërndaj banorët e tij.
24:2 Dhe kjo do të jetë: si me njerëzit, ashtu si priftit; dhe si me shërbëtorin, kështu që me mjeshtri e tij; si me shërbëtores, kështu që me të zonjës së saj; si me blerësin, kështu me shitësin; si me huadhënës, kështu me huamarrësit; si me kreditori, kështu që me debitorin.
24:3 Toka do të jetë shkatërruar plotësisht dhe plaçkitur krejtësisht. Sepse Zoti ka thënë këtë fjalë.
24:4 Toka mbajtën zi, dhe u largua, dhe dobësuar. Bota u largua; Kryelartësia e njerëzve të tokës ishte dobësuar.
24:5 Dhe dheu u korruptuar nga banorët e saj. Sepse ata kanë shkelur ligjet, ata kanë ndryshuar statutin, ata kanë shpërndarë besëlidhjen e përjetshme.
24:6 Për shkak të kësaj, një mallkim do të gllabërojë tokën, dhe banorët e saj do të mëkatojnë. Dhe për këtë arsye, kujdestaret e tij do të bëhet i çmendur, me pak njerëz do të lihet prapa.
24:7 Cilësisë së mirë ka mbajtën zi. Hardhia është dobësuar. Të gjithë ata që u gëzuan në zemrat e tyre kanë psherëtiu.
24:8 Gëzimin e bateri ka pushuar. Tingujt e gëzimi ka qetësoi. Ëmbëlsia e instrumenteve me tela ka qenë i heshtur.
24:9 Ata nuk do të pi më verë me këngë. Pije do të jetë e hidhur për ata që e pijnë.
24:10 Qyteti i kotësisë ka qenë i veshur larg. Çdo shtëpi ka qenë i mbyllur deri; askush nuk hyn.
24:11 Nuk do të jetë një zhurmë për verë në rrugë. Të gjithë gëzimi ka qenë i braktisur. Gëzimin e tokës është kryer larg.
24:12 Vetmia është ajo që mbetet në qytet, dhe fatkeqësi do të trullos dyert e tij.
24:13 Sepse kështu do të ndodhë në mes të tokës, në mes të popullit: është sikur ullinjtë e pakta të mbetura janë duke u tronditur nga pema e ullirit, dhe kjo është si një grupe disa të rrushit, kur vjelja e rrushit ka përfunduar tashmë.
24:14 Këto pak do të ngrenë zërin e tyre dhe do të lëvdoj. Kur Zoti do të ketë qenë përlëvduar, ata do të dërgojmë britma gëzimi nga deti.
24:15 Për shkak të kësaj, madhëroje Zotin në doktrinën: emri i Zotit, Perëndia i Izraelit, në ishujt e detit!.
24:16 Nga skaji i tokës, kemi dëgjuar lavdet e lavdisë e të Drejtit. Dhe unë i thashë: "Sekreti im është për veten time! Sekreti im është për veten time! Mjerë unë! Ata që do të na tradhtonte na kanë tradhëtuar, dhe ata na kanë tradhtuar me tradhtinë e shkeljes. "
24:17 tmerr, dhe gropa, dhe laku janë mbi ju, O je i tokës!
24:18 Dhe kjo do të jetë: kushdo që do të largohet nga zëri i tmerrit do të bjerë në gropë. Dhe kushdo që do të nxjerrë veten e tij nga gropa do të kapet në lak,. Për kataraktet nga lart janë hapur, dhe themelet e dheut do të tronditen.
24:19 Toka do të prishen krejtësisht! Toka do të jetë i thërrmuar krejtësisht! Toka do të tundet plotësisht!
24:20 Toka do të lëkunden në masë të madhe, si një i dehur, dhe do të kryhet larg, si çadrën e një natë të vetme. Dhe faji i tij do të jetë e rëndë mbi atë, dhe ai do të bjerë dhe nuk ngrihet vallë.
24:21 Dhe kjo do të jetë: Atë ditë, Zoti do të vizitojë mbi ushtritë e qiellit sipër, dhe mbi mbretërit e tokës që janë në tokë.
24:22 Dhe ata do të mblidhen së bashku ashtu siç mblidhen një pako në një gropë. Dhe ata do të jenë të mbyllur në atë vend, si në një burg. Dhe pas shumë ditësh, ata do të vizitohen.
24:23 Dhe hëna do të turpërohen, dhe dielli do të mbulohet me turp, kur Zoti i ushtrive do të mbretërojë mbi malin e Sionit dhe në Jeruzalem, dhe kur ai do të ketë qenë i lavdëruar në sytë e pleqve të tij.

Isaia 25

25:1 O Zot, ti je Perëndia im! Unë do të të përlëvdoj, dhe unë do të rrëfej emrin tuaj. Sepse ke arritur mrekulli. Plani juaj, nga lashtësia, është besnik. Amin.
25:2 Sepse ke emëruar një qytet si një varr, një qytet i fortë për rrënimi, një shtëpi e të huajve: në mënyrë që ajo nuk mund të jetë një qytet i, dhe kështu që ajo nuk mund të rindërtohet përgjithmonë.
25:3 Lidhur me këtë, populli i fuqishëm do të të kremtoj; një qytet me një popull të fuqishme do të të kenë frikë.
25:4 Sepse ti ke qenë forca e të varfërve, forca të varfërit në shtrëngime tij, një strehë shakullimë, një hije kundër të nxehtit. Sepse fryma e të fuqishmëve është si një goditës shakullinë kundër një mur.
25:5 Ju do të sjellë të ulët kryengritjen e të huajve, ashtu si të nxehtit sjell etjen. Dhe si të nxehtit nën një re rrëketë, ju do të shkaktojë degë e fortë për të thahet larg.
25:6 Dhe Zoti i ushtrive do të bëjë të gjithë popujt në këtë mal për të festës mbi pjellorinë, të festës në verë, një shëndoshja e tepërt të plotë të palcës, një verë pastrohet.
25:7 Dhe ai do të hidhet poshtë me dhunë, mbi këtë mal, fytyra e zinxhirët, me të cilën kishte qenë i detyruar të gjithë popujt, dhe neto, me të cilën kishte qenë i mbuluar të gjitha kombet.
25:8 Ai me dhunë do të hedhin poshtë përgjithnjë vdekjen. Dhe Zoti Perëndi do të heqë lotët nga çdo fytyrë, dhe ai do të heq turpin e popullit të tij nga e gjithë toka. Sepse Zoti ka folur.
25:9 Dhe ata do të thonë atë ditë: "Ja, ky është Perëndia ynë! Ne kemi pritur për atë, dhe ai do të na shpëtojë. Ky është Zoti! Ne kemi duruar për atë. Ne do të gëzohet dhe të gëzohemi në shpëtimin e tij! ".
25:10 Sepse dora e Zotit do të pushojë mbi këtë mal. Dhe Moabi do të shkelet nën të, ashtu si kashta është veshur larg nga një kamionçinë.
25:11 Dhe ai do të zgjasë duart e tij nën të, si një notar shtrirë duart e tij për të notuar. Dhe ai do të sjellë poshtë lavdinë e tij me një përplasje të duarve të tij.
25:12 Dhe fortifikimet e mureve të tua sublime do të bjerë, dhe të ulet, dhe të shqyer poshtë në tokë, deri poshtë në pluhur.

Isaia 26

26:1 Atë ditë, ky himn i shkurtër do të këndohet në vendin e Judës. Brenda ajo do të vendosen në qytetin e forcën tonë: Sioni, një shpëtimtar, një mur me një mburojë.
26:2 Hapni portat, dhe le të vetëm njerëzit që e ruajnë të vërtetën hyjë.
26:3 Gabimi i vjetër ka shkuar larg. Ju do të shërbejë paqes: paqe, sepse kemi shpresuar në ju.
26:4 Ju keni besuar në Zotin për gjithë përjetësinë, tek Zoti, Perëndia i Plotfuqishëm përgjithmonë.
26:5 Sepse ai do të përkulet ata që jetojnë në lartësitë. Ai do të sjellë të ulët qytetin e lartë. Ai do të ulë atë, deri në tokë. Ai do ta heq poshtë, deri poshtë në pluhur.
26:6 Këmbë do të shkelin: këmbët e të varfërit, hapat e të varfërit.
26:7 Rruga e të drejtit është e drejtë; rruga e vështirë e të drejtit është e drejtë për të ecur në.
26:8 Dhe në rrugën e gjykimeve të tua, O Zot, ne kemi duruar për ju. Emri juaj dhe përkujtimi juaj Dëshira e shpirtit.
26:9 shpirti im të ka dëshiruar natën. Por unë do të shikoj ty me shpirtin tim, në zemrën time më intime, nga mëngjesi. Kur ju të përmbushur dekretet e tua mbi tokë, banorët e botës mësojnë drejtësinë.
26:10 Le të marrim mëshirë për një të pabesë, por ai nuk do të mësojnë drejtësinë. Në vendin e shenjtorëve, ai ka bërë paudhësi, dhe kështu që ai nuk do të shohin lavdinë e Zotit.
26:11 Zot, Prandaj dora jote të lartohet ', dhe le të mos e shohin atë. Mund njerëzit ziliqarë shohin dhe të mbeten të shushatur. Dhe mund të zjarrit përpijë armiqtë tuaj.
26:12 Zot, ju do të na japë paqe. Për të gjitha veprat tona janë bërë për ne nga ju.
26:13 O Zot, Perëndia ynë, zotër të tjerë na kanë poseduar larg nga ju, por në se ju vetëm le të kujtojmë emrin tuaj.
26:14 Le të mos jetojnë të vdekur; mos gjigandët ngrihet përsëri. Për këtë arsye, keni vizituar dhe i shfarosën, dhe ke zhdukur çdo kujtim të tyre.
26:15 Ju keni qenë i butë për njerëzit, O Zot, butë për njerëzit. Por a keni qenë përlëvduar? Ju keni hequr të gjitha kufijtë e tokës.
26:16 Zot, ata kanë kërkuar ju në ankth. doktrina juaj ishte me ta, mes pikëllimit të murmuritjes.
26:17 Si një grua që ka konceptuar dhe po afrohet koha për ofrimin e, i cili, në ankth, thërret në dhimbjet e saj, kështu që kemi bërë para jush, O Zot.
26:18 Ne kemi konceptuar, dhe kjo është sikur të ishim në punë, por ne kemi lindur të erës. Ne nuk kemi sjellë shpëtimin mbi tokë. Për këtë arsye, banorët e tokës nuk kanë rënë.
26:19 Të vdekurit e tu do të rijetojnë. Të vrarët e mia do të rritet përsëri. të zgjuar, dhe do të lëvdoj, ti që banon në pluhur! Sepse vesa jote është si vesa e dritës, dhe ju do të tërhiqen zvarrë poshtë në vendin e gjigantëve, për rrënimi.
26:20 Shkoj, njerëzit e mi! Hyr në dhomat e tua. Mbylli portat e tua prapa teje. Fshehin veten për një kohë shumë të shkurtër, derisa indinjatë ka kaluar mbi ju.
26:21 Sepse ja, Zoti do të dalë nga banesa e tij, në mënyrë që ai mund të dënoj për paudhësinë e çdo banor i dheut kundër tij. Dhe toka do të zbulojë gjakun e tij, dhe ajo do të mbulojë më të vrarët e saj.

Isaia 27

27:1 Atë ditë, Zoti do të vizitojë, me shpatën e tij të ashpër, të madhe dhe të fortë, kundër Leviathan, gjarpri ndaluar, dhe kundër Leviathan, gjarpri përdredhur, dhe ai do të vrasë balenë që është në det.
27:2 Atë ditë, Vreshti i verës pastër do të këndoj për ta.
27:3 Unë jam Zoti,, që shikon mbi të. I papritur do të japin për të pirë atë. Unë do të shikojnë mbi të, natë e ditë, mos ndoshta vizituar dikë kundër tij.
27:4 Indinjata nuk është e imja. Kush do të jetë një gjemb dhe një ferrishte për mua në luftë? Unë do të avancojë kundër tyre. I vënë ato në zjarr së bashku.
27:5 Ose do ai, në vend, të mbështetej te forca ime? ai do të bëjë paqe me mua? ajo do të bëjë paqe me mua?
27:6 Si ata përparojnë me dhunën kundër Jakobit, Izraeli do të lulëzojë dhe me radhë pranverë, dhe ata do të mbushë faqen e botës me pasardhësit.
27:7 ai e ka goditur atë me mallkimin që ai vetë e përdorur për të arritur të tjerët? Ose ka ai vrau në mënyrën që ai vetë e përdorur për të vrarë viktimat e tij?
27:8 Ju do të gjykojë këtë duke krahasuar një masë në një tjetër, kur ai ka qenë i dëboj. Ai e ka vendosur këtë, me frymën e tij të ashpër, për ditën e ngrohjes.
27:9 Prandaj, për këtë, paudhësia e shtëpisë së Jakobit do të falen. Dhe ky është shpërblimi i të gjithë: që mëkati i tyre të hiqet, kur ai do të ketë bërë tërë gurët e altarit të jetë si hi grimcuar. Për pemët e shenjta dhe tempujt nuk do të qëndrojë.
27:10 Qyteti i fortifikuar do të jetë i shkretuar. Qyteti ndritshëm do të braktiset dhe do të lihet prapa si një shkretëtirë. Në atë vend, viçi do të kullotë, dhe në atë vend, ai do të shtrihem, dhe ai do të ushqehen nga majat e saj.
27:11 korrat e tij do të shtypen nga thatësi. Gratë do të mbërrijë dhe mësojuani, sepse kjo nuk është një popull i ditur. Për shkak të kësaj, ai që ka bërë nuk do t'i vijë keq për të, dhe ai që e ka formuar nuk do t'i falje.
27:12 Dhe kjo do të jetë: Atë ditë, Zoti do të godasë, nga kanali i lumit, deri në përroin e Egjiptit. Dhe ju do të mblidhen së bashku, nje nga nje, O bij të Izraelit.
27:13 Dhe kjo do të jetë: Atë ditë, një zhurmë do të bëhet me një bori të madhe. Dhe ata që ishin të humbur do të qasen nga vendi i Asirisë, me ata që kishin qenë shpërndarë në vendin e Egjiptit. Dhe ata do të adhuroj Zotin, në malin e shenjtë, në Jerusalem.

Isaia 28

28:1 Mjerë kurorës së arrogancës, me gjendje të dehur e Efraimit, dhe lules në rënie, lavdia e tij ngazëllim, për ata që ishin në krye të luginës shumë yndyrë, tronditëse nga vera.
28:2 Ja, Zoti është i fuqishëm dhe të palëkundur, si një stuhi breshëri, si një shakullimë dërrmuese, si fuqi e shumë ujërave, inundating, dërgoi mbi një tokë të gjerë.
28:3 Kurora arrogant e gjendje të dehur e Efraimit do të shkelet me këmbë.
28:4 Dhe bie lule, lavdia e tij ngazëllim, i cili është në samitin e luginës pjellore, do të jetë si një fryt të parakohshme para pjekurisë së vjeshtës, që, kur spektator sheh atë, sa më shpejt ai e merr atë në dorën e tij, ai do të përpijë atë.
28:5 Atë ditë, Zoti i ushtrive do të jetë kurora e lavdisë dhe kurorë e ngazëllimit për mbetjen e popullit të tij.
28:6 Dhe ai do të jetë me frymën e drejtësisë për ata që ulen në gjykim, dhe forca e atyre që kthehen nga lufta në portat.
28:7 Megjithatë, me të vërtetë, Këto gjithashtu kanë qenë të paditur për shkak të verës, dhe ata janë të humbur për shkak të dehje. Prifti dhe profeti kanë qenë të paditur për shkak të dehje. Ato janë zhytur nga vera. Ata kanë stivosur në dehje. Ata nuk e njohin atë që më shikon. Ata kanë qenë injorant e gjykimit.
28:8 Për të gjitha tabelat janë mbushur me të vjellura dhe me ndyrësira, aq shumë sa që nuk kishte vend e majta.
28:9 Për të cilin ai do të mësojë diturinë? Dhe për të cilin ai do të japë një kuptim të asaj që është dëgjuar? Për ata që janë zvjerdhur nga qumështi, të cilët kanë qenë të tërhequr larg nga zemrat.
28:10 Pra, atëherë: komandë, dhe komandën përsëri; komandë, dhe komandën përsëri; pres, dhe presin përsëri; pak këtu, dhe pak atje.
28:11 Për me fjalën e buzëve dhe me një gjuhë të ndryshme, ai do t'i flasë këtij populli.
28:12 Ai u tha atyre:: "Ky është vendi im i pushimit. Rifreskoni lodhur,"Dhe, "Kjo është meze im." E megjithatë ata ishin të gatshëm për të dëgjuar.
28:13 Dhe kështu, fjala e Zotit të tyre do të jetë: "Komanda, dhe komandën përsëri; komandë, dhe komandën përsëri; pres, dhe presin përsëri; pak këtu, dhe pak atje,"Kështu që të shkojnë përpara dhe të binin mbrapsht, dhe në mënyrë që ata të mund të jetë i prishur dhe të biesh në kurth dhe të kapur.
28:14 Për shkak të kësaj, dëgjoni fjalën e Zotit,, talleni burra, që zoti atë mbi popullin tim që është në Jeruzalem.
28:15 Sepse ke thënë: "Ne kemi arritur një marrëveshje me vdekje, dhe kemi formuar një pakt me Ferr. Kur inundating rrebeshi kalon nëpër, kjo nuk do të na trullos. Sepse ne kemi vendosur shpresën tonë në gënjeshtra, dhe ne jemi të mbrojtur nga ajo që është e rreme. "
28:16 Për këtë arsye, Kështu thotë Zoti, Zoti: Ja, Unë do të vë një gur në themelet e Sionit, një gur testuar, një gur themeli, një gur i çmuar, e cila është themeluar në themel: kushdo që beson në të, nuk duhet të ngutemi.
28:17 Dhe unë do të vendosni mirë drejtësinë në peshat, dhe drejtësia në masat. Dhe një stuhi breshëri do të përmbysë shpresë në atë që është e rreme; dhe ujërat do të përmbyt mbrojtjen e saj.
28:18 Dhe marrëveshja juaj me vdekjen do të anulohet, dhe pakti juaj me Sheolin nuk do të qëndrojë. Kur inundating rrebeshi kalon nëpër, ju do të shkeleni prej tij.
28:19 Sa herë që ai kalon nëpër, ajo do të marrë ju larg. Për, në dritën e parë të mëngjesit, ajo do të kalojë nëpër, ditën dhe natën, dhe shqetësim vetëm do të bëjë që ju të kuptoni se çfarë ju dëgjoni.
28:20 Për shtrat është ngushtuar, aq shumë në mënyrë që një i vetëm do të bjerë jashtë, dhe të shkurtër batanije nuk është në gjendje për të mbuluar dy.
28:21 Sepse Zoti do të qëndrojë, ashtu si në malin e ndarjeve. Ai do të jetë i zemëruar, ashtu si në luginën që është në Gabaon, në mënyrë që ai mund të kryej veprën e tij, puna e tij të çuditshme, në mënyrë që ai mund të përfundojë punën e tij, puna e tij e cila është e huaj edhe për atë.
28:22 Dhe tani, mos jenë të gatshëm të tallen, mos zinxhirët tuaj të forcohet. Sepse unë kam dëgjuar, nga Zoti, Perëndia i ushtrive, rreth konsumimit dhe përmbledhjes në lidhje me gjithë tokën.
28:23 Vëmendje të paguajë afër, dhe dëgjojnë zërin tim! Marrë pjesë dhe dëgjoni elokuenca e mia!
28:24 Do ai që lëron, pas lërim gjatë gjithë ditës në mënyrë që ai mund të mbjellë, në vend të prerë hapur dhe shat tokën e tij?
28:25 nuk do ai, kur ai ka bërë nivelin e sipërfaqes, mbjellin koriandër, dhe shpërndaj qimnon, dhe gruri bimore në rreshta, dhe elb, dhe mel, dhe vetch në vendet e tyre?
28:26 Sepse ai do të jetë i udhëzuar në gjykim; Perëndia i tij do të mësojmë atë.
28:27 Për koriandër nuk mund të shirë me një sharrë, dhe një monedhë e madhe nuk mund të sillen mbi barin e gjumit. Në vend të kësaj, koriandër është tronditur me një shkop, dhe qimnon me një staf.
28:28 Por gruri për bukë duhet të jetë i thërrmuar. Vërtet, shirës nuk mund të shij atë pa pushim, dhe kapërdimje nuk mund as të prishin atë, nuk do të thyejnë atë me sipërfaqe të saj.
28:29 Dhe kjo ka dalë nga Zoti, Perëndia i ushtrive, në mënyrë që ai mund të përmbushur planin e tij të mrekullueshme dhe të lartësuar drejtësinë.

Isaia 29

29:1 Mjerë Arieli, Arieli qytet kundër të cilit David luftuan: vit është shtuar në vit, rastet solemne kanë shpalosur.
29:2 Dhe unë do të të rrethojnë Ariel me veprat e rrethimit, dhe ajo do të jetë në pikëllim dhe zisë, dhe kjo do të jetë si Ariel për mua.
29:3 Dhe unë do të ju rrethojnë si një sferë të gjithë rreth jush, dhe unë do të ngre një stom kundër jush, dhe unë do të ngritur fortifikata të bllokadës ju.
29:4 Ju do të përulet. Ju do të flasësh nga toka, dhe elokuenca juaj do të dëgjohet nga papastërtitë. Dhe, nga toka, zëri yt do të jetë si ajo e python, dhe elokuenca juaj do murmuritje nga papastërtitë.
29:5 Dhe numri i madh i atyre që fan ju do të jetë si pluhur i hollë. Dhe numri i madh i atyre që kanë triumfuar kundër teje do të jetë si thëngjijtë venitje larg.
29:6 Dhe kjo do të ndodhë papritmas dhe shpejt. Ajo do të vizitohesh nga Zoti i ushtrive me gjëmime, tërmete, dhe me zhurma të mëdha të një stuhie dhe një stuhi, dhe me një flakë një zjarr që digjej.
29:7 Moria e të gjitha kombeve që kanë luftuar kundër Arielit do të jetë si ëndërr, si një vegim nate, së bashku me të gjithë ata që kanë luftuar, dhe e rrethoi, dhe triumfuar kundër.
29:8 Dhe kjo do të jetë si ai që është i uritur dhe ëndrrat e të ngrënit, por, kur ai ka qenë i zgjuar, shpirti i tij është bosh. Dhe kjo do të jetë si ai që ka etje dhe ëndrrat e pijshëm, por, pasi ai ka qenë i zgjuar, ai ende lëngon në tokën e zhuritur, dhe shpirti i tij është bosh. Kështu do të jetë Moria e të gjitha kombeve, të cilët kanë luftuar kundër malit të Sionit.
29:9 Jam i tronditur dhe në çudi! Lëkundje! të jenë të gjendje të dehur, por jo nga vera! tundem, por jo nga dehja!
29:10 Sepse Zoti ka përzier për ju një frymë topitjeje. Ai do të mbyllë sytë tuaj. Ai do të të mbulojë profetët dhe udhëheqësit tuaj, që kanë vegime.
29:11 Dhe vizioni i të gjithëve do të jetë për ju si fjalët e një libri të vulosur, që, kur ata kanë dhënë atë për dikë që e di se si të lexuar, ata do të thonë, "Lexoje kete,"Por ai do të përgjigjet, "Nuk mundem; sepse ajo ka qenë e mbyllur. "
29:12 Por në qoftë se libri i jepet dikujt që nuk di të lexojë, dhe është thënë atij, "Lexo,"Atëherë ai do të përgjigjet, "Unë nuk e di se si për të lexuar."
29:13 Pastaj Zoti i tha: Që nga ky popull kanë afruar vetëm mua me gojën e tyre, dhe buzët e tyre të më përlëvdojë, ndërsa zemra e tyre rri larg meje, dhe frika e tij ndaj meje është i bazuar në urdhërimeve dhe mësimeve të njerëzve,
29:14 per kete arsye, shoh, Unë do të vazhdojë për të kryer një mrekulli për këtë popull, një mrekulli e madhe dhe mystifying. Kur dituria të të mungojë mençur tyre, dhe të kuptuarit e kujdesshme e tyre do të fshihen.
29:15 Mjerë ju, që përdorin thellësitë e zemrës, kështu që ju mund të fshehin qëllimet tuaja nga Zoti. veprat e tyre janë bërë në errësirë, dhe kështu ata thonë: "Kush na sheh?"Dhe" Kush na njeh?"
29:16 Ky qëllim i juaji është i çoroditur. Është sikur balta ishin të planifikuar kundër poçarit, ose në qoftë se puna do të them krijues e saj: "Nuk më ka bërë ai". Ose ajo është si në qoftë se ajo ka qenë e formuar do të thotë atij që e ka formuar, "Ju nuk e kuptoni."
29:17 Në jo më shumë se një kohë të shkurtër dhe një kohë të shkurtër, Libani do të shndërrohet në një pemishte, dhe një pemishtja do të konsiderohet të jetë një pyll.
29:18 Atë ditë, Të shurdhët do të dëgjojnë fjalët e një libri, dhe nga errësira dhe terri, sytë e të verbërve do të shihni.
29:19 Dhe zemërbutët do të rrisë kënaqësinë e tyre në Zotin, dhe të varfërit e njerëzimit do të ngazëllohen tek i Shenjti i Izraelit.
29:20 Për atë që ishte mbizotëruese ka dështuar, ai që ka qenë objekt talljeje ka qenë e konsumuar, dhe të gjithë ata që po qëndronin roje mbi paudhësi kanë shkurtuar.
29:21 Sepse ata që njerëzit të mëkatit nga një fjalë, dhe ata e zëvendësoi atë që argumentuar kundër tyre në portat, dhe ata qëndruan larg nga drejtësia kot.
29:22 Për shkak të kësaj, kështu thotë Zoti,, ai i cili ka liruar Abraham, në shtëpinë e Jakobit: Nga tani e tutje, Jakobi nuk do të çoroditen; nga tani e tutje fytyra e tij nuk do të skuqem me turp.
29:23 Në vend të kësaj, kur do të shohë bijtë e tij, ata do të jenë vepër e duarve të mia në mes të tij, shenjtëruar emrin tim, dhe ata do të shenjtërojnë të Shenjtin e Jakobit, dhe ata do të predikojnë Perëndinë e Izraelit.
29:24 Dhe ata që kishin shkuar në rrugë të gabuar, në Frymë, do të mësoni të gjykoni,, dhe ata që kishin murmuriti do të mësojnë ligjin.

Isaia 30

30:1 "Mjerë bijtë e apostazisë!", Thotë Zoti,. Për ju do të marrë këshilla, por jo nga unë. Dhe ju do të fillojnë për të endje, por jo me frymën time. Kështu ju mëkate mbi mëkate!
30:2 Ju jeni duke ecur në mënyrë që të zbresin në Egjipt, dhe nuk e keni kërkuar përgjigje nga goja ime, në vend duke shpresuar për ndihmë nga forcën e Faraonit dhe vendosjen e besimit në hijen e Egjiptit.
30:3 Dhe kështu, Por forca e Faraonit do të jetë fatkeqësia juaj, dhe streha në hije të Egjiptit do të jetë turpi juaj.
30:4 Për udhëheqësit tuaj ishin në Tanis, dhe të dërguarit e tu kanë udhëtuar edhe sa i përket Hanes.
30:5 Ata të gjithë kanë qenë të shushaten për shkak të një populli të cilët nuk ishin në gjendje të ofrojnë përfitime atyre, që nuk ishin të ndihmës, as i dobisë tjetër, përveç për të ofruar konfuzion dhe sharjen.
30:6 Një profeci kundër kafshëve në jug. Në një vend të pikëllimit dhe ankthit, nga e cila të dalë luanesha dhe luani, nepërka dhe mbreti fluturues gjarpër, ata mbartin pasuritë e tyre mbi kurrizin e kafshët e barrës, dhe me vlerë e tyre mbi kurrizin e deveve, për një popull që nuk janë në gjendje të ofrojnë përfitime atyre.
30:7 Për Egjiptin do të ofrojë ndihmë, por pa qëllim apo sukses. Prandaj, për këtë, I bërtiti: "Kjo është vetëm arroganca! Rri i qete."
30:8 Tani, prandaj, të hyjë dhe të shkruajnë për to në një tabletë, dhe vini re atë me zell në një libër, dhe kjo do të jetë një dëshmi në ditët e fundit, dhe deri në përjetësi.
30:9 Sepse ata janë një popull që provokojnë zemërimin, dhe ata janë gënjyer bijtë, Bijtë e nuk duan të dëgjojnë ligjin e Zotit.
30:10 Ata thonë shikuesve, "A nuk e shohin,"Dhe për ata që ja: "Mos ja për ne gjërat që janë të drejta. Na fol gjëra të pëlqyeshme. Shih gabimet për ne.
30:11 më të marrë nga rruga. më të shmangur nga rruga. Le i Shenjti i Izraelit pushojë nga prania tonë. "
30:12 Për shkak të kësaj, kështu thotë i Shenjti i Izraelit: Që ju kanë hedhur poshtë këtë fjalë, dhe ju keni shpresuar në shpifje dhe rebelim, dhe që ju keni varej mbi këto gjëra,
30:13 per kete arsye, kjo paudhësi do të jetë për ju si e çarë që ka rënë, dhe si një boshllëk në një mur të lartë. Për shkatërrimin e tij do të ndodhë papritmas, kur ajo nuk pritet.
30:14 Dhe kjo do të jetë i thërrmuar, ashtu si ena prej balte e një poçar është shkatërruar nga një goditje të mprehtë. Dhe as edhe një fragment i një enë balte e saj do të gjenden, e cila mund të kryejë një zjarr të vogël në vatër, ose që mund të tërheqë pak ujë nga një i uritur.
30:15 Sepse kështu thotë Zoti, Zoti, i Shenjti i Izraelit: Në qoftë se ju të ktheheni dhe të jeni të qetë, do të shpëtohesh. Forca juaj do të gjenden në heshtje dhe në shpresë. Por ju nuk janë të gatshëm!
30:16 Dhe ju keni thënë: "Asnjehere! Në vend të kësaj, ne do të ikim me kalë. "Për këtë arsye, ju do të vihet në fluturim. Dhe ju keni thënë, "Ne do të ngjiten mbi ato të shpejtë." Për këtë arsye, ata që ju ndjekin do të jenë edhe më të shpejtë.
30:17 Një mijë njerëz do të ikë në terror nga prania e një, dhe ju do të ikin në terror nga prania e pesë, deri sa të cilët kanë qenë të lënë pas janë si shtize e një anije në majë të një mali, ose si një shenjë mbi një kodër.
30:18 Prandaj, pret Zoti, në mënyrë që ai mund të marrë mëshirë për ty. Dhe për këtë arsye, ai do të lartësohet për kursyer ju. Sepse Zoti është Perëndia i drejtësisë. Lum të gjithë ata që kanë shpresë tek ai.
30:19 Për njerëzit e Sionit do të banojnë në Jeruzalem. Hidhur, ju nuk do të qani. Mercifully, ai do të marrë mëshirë për ty. Në zërin e britmës tuaj, sa më shpejt që ai dëgjon, ai do të përgjigjet për ju.
30:20 Dhe Zoti do t'ju japë bukën e trashë dhe ujin arritshme. Dhe ai nuk do të bëjë mësuesi juaj për të fluturuar larg nga ju më. Dhe sytë tuaj do të shohin instruktor tuaj.
30:21 Dhe veshët e tu do të dëgjojnë fjalën e njërit ju këshillojnë pas shpinës tuaj: "Kjo është mënyra! Ecni në të! Dhe mos u shmangni as, as në të djathtë, as në të majtë. "
30:22 Dhe ju do të ndotni, pra, fletët e figurat e gdhendura tuaj argjendin dhe veshje ceremoniale e idhujve tuaj ari shkrirë. Dhe ju do të hedhin këto gjëra larg si papastërtia e gruas me menstruacione. Ju do të thoni për atë, "Largohu!"
30:23 Dhe kudo që ke mbjellë farë mbi tokë, shiu do t'i jepet farës. Dhe bukë nga gruri i tokës do të jetë shumë të shumta dhe të plotë. Atë ditë, qengji do të kullotë në vendin e gjërë e posedimit tuaj.
30:24 Dhe dema tuaj, dhe Colts e gomarët që punojnë tokën, do të hani një përzierje e kokrra si kjo shpërndaj në lëmin.
30:25 Dhe nuk do të jetë, mbi çdo mal të lartë, dhe mbi çdo kodër të ngritur, Lumenjtë e ujë të rrjedhshëm, në ditën e masakrës së shumë, kur kulla do të bjerë.
30:26 Dhe Drita e hënës do të jetë si drita e diellit, dhe drita e diellit do të jetë shtatë herë më tepër, si drita e shtatë ditëve, në ditën kur Zoti do të lidhë plagën e popullit të tij, dhe kur ai do të shërohet nga goditjet e kamxhiku tyre.
30:27 Ja, emri i Zotit vjen nga larg. Tërbimi i tij është djegur dhe e rëndë të mbajnë. buzët e tij janë mbushur me indinjatë, dhe gjuha e tij si një zjarr që të përpin.
30:28 Shpirti i tij është si një përrua, inundating, edhe aq i lartë sa në mes të qafës, në mënyrë që të zvogëlojë kombeve dhe asgjeson, së bashku me fre e gabimit që kishte ndodhur në nofullat e popujve.
30:29 Nuk do të jetë një këngë për ju, si në natën e një solemnitet shenjtëruar, dhe një gëzim i zemrës, ashtu si ai që udhëton me muzikë për të arritur në malin e Zotit, të i Fuqishmi i Izraelit.
30:30 Dhe Zoti do të bëjë lavdia e zërit të tij për t'u dëgjuar, dhe, me një tërbim kërcënues dhe një flakë devouring zjarri, ai do të zbulojë terrorin e krahut të tij. Ai do të shtypë me shakullimë dhe me breshër.
30:31 Për nga zëri i Zotit, Asiria do tmerr duke u goditur me stafin.
30:32 Kur kalimi i stafit ka filluar, Zoti do të të bëj që të pushojë mbi të;, me dajre dhe me qeste. Dhe me betejat e veçanta, Ai do të luftojë kundër tyre.
30:33 Për një vend të djegur, të thellë dhe të gjerë, është përgatitur nga dje, përgatitur nga Mbreti. ushqim i saj është zjarr dhe dru me shumicë. Fryma e Zotit, si një rrymë squfuri, do ta ndezë.

Isaia 31

31:1 Mjerë ata që zbresin në Egjipt në kërkim të ndihmës, duke shpresuar në kuaj, dhe vënë besimin e tyre në qerret e katër kuajve sepse janë të shumta, dhe te kalorësit, sepse janë jashtëzakonisht të fortë. Dhe ata nuk kanë besuar në të Shenjtit të Izraelit, dhe ata nuk kanë kërkuar Zotin.
31:2 Prandaj, të qenit i mençur, ai ka lejuar dëm, dhe ai nuk ka hequr fjalët e tij, dhe ai do të ngrihet kundër shtëpisë së njerëzve të këqij dhe kundër atyre që ndihmojnë këta veprues të paudhësisë.
31:3 Egjipti është njeri, dhe jo një perëndi. Kuajt e tyre janë mish, dhe jo frymë. Dhe kështu, Zoti do të arrijë poshtë dorën e tij, dhe ndihmës do të bjerë, dhe ai i cili ishte duke u ndihmuar do të bjerë, dhe ata të gjithë do të konsumohen të gjithë.
31:4 Sepse Zoti thotë këtë për mua: Në të njëjtën mënyrë që një vrumbullon luani, dhe një luan i vogël është mbi prenë e vet, dhe edhe pse një numër i madh barinjsh mund të takojë, ai nuk do të tmerr zërin e tyre, mos kini frikë nga numri i tyre, kështu do të zbresë Zoti i ushtrive për të luftuar në malin Sion dhe mbi kodrën e saj.
31:5 Ashtu si zogjtë fluturues, kështu do Zoti i ushtrive mbrojtur Jerusalemin, mbrojtur dhe duke çliruar, kalon mbi dhe të kursimit.
31:6 Të konvertohet në të njëjtën thellësi që ju kanë mashtruar, O bij të Izraelit.
31:7 Sepse në atë ditë, një njeri do të flakë idhujt e tij prej argjendi dhe idhujt e tij prej ari, që duart tuaja kanë bërë për ju për mëkatin.
31:8 Dhe Asiria do të bjerë nga një shpatë jo prej njeriu, dhe një shpatë jo prej njeriu do ta përpijë;. Dhe ai nuk do të ikë nga prania e shpatës, dhe të rinjtë e tij do t'i nënshtrohet një ndëshkimi.
31:9 Dhe fuqia e tij do të kalojë në terror, dhe princat e tij do të largohet në frikë. Zoti ka thënë. Zjarri i tij është në Sion, dhe furrën e tij është në Jeruzalem.

Isaia 32

32:1 Ja, Mbreti do të mbretërojë me drejtësi, dhe princat do të qeverisin me paanësi.
32:2 Dhe një njeri do të jetë si dikush fshehur nga era, që fsheh veten nga një stuhi, ose si rrjedhave ujore, nëpër një kohë e etjes, ose si hija e një shkëmbi që juts jashtë në një shkretëtirë.
32:3 Sytë e atyre që shohin nuk do të pengohet, dhe veshët e atyre që dëgjojnë do të dëgjojnë nga afër.
32:4 Dhe zemra e budallenjve do të fitojë dituri, dhe gjuha e atyre që me fjalimin e dëmtuar do të flasë shpejt dhe qartë.
32:5 Ai që është budalla nuk do të quhet lider, as nuk do të pandershëm të quhet i madh.
32:6 Për një njeri budalla flet marrëzira dhe zemra e tij punon paudhësi, në mënyrë për të kryer mashtrim. Dhe ai flet për Zotin në mënyrë të rreme, në mënyrë që të zbrazur shpirtin e të uriturit dhe për të marrë larg pijë nga etje.
32:7 Mjetet e pandershëm janë shumë të këqij. Sepse ata kanë sajuar plane për të shkatërruar të mjerin me fjalë gënjeshtare, pse gjykim të dobët flasin.
32:8 Megjithatë, me të vërtetë, Princi do të planifikojnë gjërat që janë të denjë për një princ, dhe ai do të qëndrojë mbi sundimtarët.
32:9 O gra i pasur, ngrihen dhe dëgjoni zërin tim! O bija pa mend, luajnë vëmendje të elokuencës tim!
32:10 Për pas një viti dhe disa ditëve, ju që jeni të sigurt do të prishet. Sepse vjelja e rrushit ka përfunduar; mbledhja do të ndodhë më.
32:11 mpihem, o gra i pasur! jenë të shqetësuar, O gra pa mend! veten Strip, të të vijë turp; ngjeshuni, pra në bel.
32:12 Vajtojnë për zemrat tuaja, vendin lezetshëm, mbi vreshtin frytshëm.
32:13 Thorn dhe brier do të ngrihet, mbi tokën e popullit tim. Aq më tepër mbi të gjitha shtëpitë e gëzimit, mbi qytetin e ngazëllimit?
32:14 Sepse shtëpia ka qenë e braktisur. Popullsia e qytetit është braktisur. Një errësirë ​​dhe një mbulesë janë vendosur mbi strofkat e tij, deri në përjetësi. Ajo do të jetë gëzim i gomarët e egër dhe kullotë për kopetë,
32:15 deri sa të përhapet Fryma mbi ne nga lart. Dhe shkretëtirë do të bëhet pemishte, dhe pemishtja do të konsiderohet si një pyll.
32:16 Dhe gjykimi do të jetojnë në vetmi, dhe drejtësia do të ulet në një vend të frytshëm.
32:17 Dhe puna e drejtësisë do të jetë paqja. Dhe shërbimi i drejtësisë do të jenë të qetë dhe të sigurt, përgjithmonë.
32:18 Dhe populli im do të ulet në bukurinë e paqes, dhe në çadrat e besnikërisë, dhe në pasuri të restfulness.
32:19 Por breshëri do të jetë në zbritjen e pyllit, dhe qyteti do të sillet jashtëzakonisht i ulët.
32:20 Lum ju që mbillni mbi ndonji ujërat, dërgimin e lirë këmba e kaut dhe e gomarit atje.

Isaia 33

33:1 Mjerë ju që i kanë zhveshur! A nuk edhe vet të plaçkiten? Dhe mjerë për ju që më përbuzin:! A nuk edhe vet e të përçmohet? Kur ju do të keni përfunduar plaçkitjen tuaj, ju do të plaçkiten. Kur, nga lodhje, ju do të kanë pushuar duke vepruar me mospërfillje, ju do të përçmohet.
33:2 O Zot, ki mëshirë për ne. Sepse ne kemi pritur për ju. Bëhu krahu ynë çdo mëngjes dhe shpëtimi ynë në kohën e fatkeqësive.
33:3 Nga zëri i Engjëllit, populli kishte ikur. Dhe nga ngazëllim tuaj, kombet shpërndahen.
33:4 Dhe pre e tu do të mblidhen së bashku, ashtu si karkalecat janë mbledhur kur kanale qenë të mbushur plot me to.
33:5 Zoti ka qenë i zmadhuar, për shkak se ai ka jetuar në vende të larta. Ai e mbush Sionin me barazi dhe drejtësi.
33:6 Dhe nuk do të ketë besim në kohët tuaja: pasuritë e shpëtimit, dituria dhe zgjuarsia. Pasi frika e Zotit do të jetë thesari i tij.
33:7 Ja, jashtë, ata që e shohin do të bërtas. Engjëjt e paqes do të qaj me hidhërim.
33:8 Rrugët janë bërë të shkreta. Udhëtarët kanë pushuar përgjatë rrugëve. Besëlidhja ka qenë e pavlefshme. Ai ka tossed mënjanë qytetet. Ai ka shpërfillur burra.
33:9 Toka ka pikëlluar dhe e dobësuar. Libani është plot me turp dhe përdhosur. Sharoni është bërë si një shkretëtirë. Bashani dhe Karmeli janë goditur së bashku.
33:10 "Tani, Unë do të ngrihem!", Thotë Zoti,. "Tani do të ngrihem lart! Tani unë do të ngre veten lart!"
33:11 Ti do të mbetesh ngrohjes. Ju do të lindë bar i thatë,. shpirti juaj do t'ju gllabërojë si zjarr.
33:12 Dhe njerëzit do të jenë si pluhur nga një zjarr. Ata do të konsumohen nga zjarri si një pako e shkurreve.
33:13 "O ju që jeni larg, dëgjoni atë që kam bërë! Dhe ju që jeni afër, e pranojnë fuqinë time!"
33:14 Në Sion mëkatarët janë të tmerruar; duke u dridhur ka marrë të mbajë të hipokritëve. Kush prej jush është në gjendje të jetojë me një zjarr gllabërues? Kush prej jush do të jetojë me një flakë të përjetshme?
33:15 Ai që ecën me drejtësi dhe flet të vërtetën, i cili i dëbon koprracia me shtypje dhe shtrëngon gjitha ryshfet nga duart e tij, i cili bllokon veshët e tij në mënyrë që ai të mos mund të dëgjoni të gjakut, dhe mbyll sytë e tij në mënyrë që ai të mos parë të keqen.
33:16 Të tillë një njeri do të jetojë në të lartë; Fortifikimi i shkëmbinjve do të jetë vendi i tij i lartë. Buka i është dhënë atij; ujrat e të cilit janë të besueshme.
33:17 sytë e tij do të shohim mbretin në elegancën e tij; ata do të dallonin tokën nga larg.
33:18 Zemra jote do të mendohem thellë mbi frikën. Ku janë mësuar? Ku janë ata që peshojnë fjalët e ligjit? Ku janë mësuesit e të vegjëlve?
33:19 Ju nuk do të shikoni mbi një popull të paturpshëm, një popull i fjalëve të lartësuara. Sepse ju nuk jeni në gjendje për të kuptuar disertacionin e një gjuhë në të cilën nuk ka as dituri,.
33:20 Shikoni me favor Sionin, qyteti i solemnitetit tonë. Sytë e tu do të shohin Jeruzalemin: një vendbanim i pasur, çadër që nuk mund të hiqet. aksionet e saj nuk do të hiqet përgjithmonë, as do asnjë nga litarët e saj të thyer.
33:21 Për vetëm në atë vend ka qenë i zmadhuar Zoti ynë. Kjo është një vend lumenjsh, shumë i gjerë dhe i hapur. Asnjë anije me lopata do të kalojnë nëpërmjet saj, as do të kalojë anija e madhe greke nëpërmjet saj.
33:22 Sepse Zoti është gjykatësi ynë. Zoti është ligjvënësi ynë. Zoti është mbreti ynë. Ai vetë do të na shpëtojë.
33:23 Litarët e tu janë bërë të lirshme, dhe ata nuk do të mbizotërojë. mast juaj do të jetë i tillë që ju nuk do të jetë në gjendje të shpalos një flamur. Pastaj pre e plaçkë do të ndahet. Çalamanët do të të kapë plaçkat.
33:24 Ai që është afër nuk do të thotë: "Unë jam shumë i dobët." Njerëzit që jetojnë në të do të ketë paudhësinë e tyre marrë larg prej tyre.

Isaia 34

34:1 O kombe dhe popuj: afrohem, dhe të dëgjuar, dhe i kushtoj vëmendje! Le tokën dhe gjithçka që ajo përmban dëgjoni, e gjithë bota dhe të gjithë pasardhësit e tij.
34:2 Për indinjatën e Zotit është mbi të gjitha kombet, dhe tërbimi i tij është mbi të gjitha ushtritë e tyre;. Ai i ka vënë ato në vdekje, dhe ai i ka dhënë atyre mbi të therje.
34:3 Të vrarët e tyre do të hidhet jashtë, dhe nga kufomat e tyre një erë faull do të ngrihet. Malet do të ligështohen, për shkak të gjakut të tyre.
34:4 Dhe tërë ushtria e qiellit do të ligështohen, dhe qiejt do të përfshihej si një libër. Dhe tërë ushtria e tyre do të bien larg, si një gjethe bie nga hardhia, ose nga fiku.
34:5 "Me qenë se shpata ime është në qiej ka qenë gjendje të dehur. Ja, ajo do të zbresë mbi Edomin, dhe mbi njerëzit e therjes tim, deri në gjykim. "
34:6 Shpata e Zotit është plot me gjak. Ajo ka qenë thickened me gjakun e qengjave dhe të cjepve, me anë të gjakut të brendshme të deshve. Për viktimën e Zotit është në Bozrah, dhe një kërdi të madhe është në vendin e Edomit.
34:7 Dhe kafshët vetme-horned do të zbresë me ta, dhe dema së bashku me të fuqishmit. vendi i tyre do të jetë gjendje të dehur nga gjaku, dhe toka e tyre nga dhjami i atyre të tyre dembel.
34:8 Sepse kjo është dita e hakmarrjes të Zotit, viti i hakmarrjes për gjykimin e Sionit.
34:9 Dhe torrents e saj do të kthehen në katran, dhe tokës e saj në squfur. Toka e vet do të bëhet tar djegur.
34:10 Natën dhe ditën, ajo nuk do të shuhet; tymi i tij do të ngrihen pa pushim. Nga brezi në brez ajo do të mbetet e shkretë. Askush nuk do të kalojë nëpërmjet saj, përgjithmonë dhe kurrë.
34:11 Pelikani dhe iriqi do ta zotërojnë. Dhe ibis dhe korbi do të jetojnë në të. Dhe litari do të zgjatet mbi të, në mënyrë që ajo mund të reduktohet në asgjë, dhe një plumbçe, deri në shkretim.
34:12 fisnikët e saj nuk do të jetë në atë vend. Në vend të kësaj, ata do të thërrasin mbretin, dhe të gjithë liderët e saj do të jenë asgjë.
34:13 Dhe gjemba dhe hithrat do të rritet deri në shtëpitë e tij, dhe gjemba në vende të fortifikuara të saj. Dhe kjo do të jetë varr gjarpërinjsh dhe kullota e strucit.
34:14 Dhe demonët dhe monsters do të takohen, dhe ato me flokë do të bërtisnin me njëri-tjetrin. atje, vigane ka pasur marrëdhënie seksuale poshtë dhe gjeti prehje për veten e saj.
34:15 Në atë vend, iriq ka mbajtur den saj, dhe ka ngritur voglin e saj, dhe ka hapur rreth tyre, dhe ka mbajtur ato të ngrohtë në hijen e saj. Në atë vend, zogjtë grabitqarë janë bashkuar së bashku, njëri tjetrit.
34:16 Kërkoni dhe lexoni me kujdes në librin e Zotit. Asnjë prej tyre u mungon; nuk e ka kërkuar për të tjera. Për atë që ka proceduar nga goja ime, ai ka urdhëruar, dhe Fryma e tij shumë ka mbledhur ato.
34:17 Dhe ai ka hodhën short mbi ta. Dhe dora e tij e ka shpërndarë këtë atyre me masë. Ata do ta zotërojnë, deri në përjetësi. Nga brezi në brez, ata do të banojnë aty.

Isaia 35

35:1 Toka e shkretuar dhe e pakalueshme do të gëzohet, dhe vendi i vetmisë do të triumfoj, dhe ai do të lulëzojë si zambaku.
35:2 Ajo do të rriten dhe do të lulëzojë, dhe ajo do të gëzohet me gëzim dhe duke lavdëruar. Lavdia e Libanit i është dhënë atij, me bukurinë e Karmelit dhe e Sharonit. Këto do të shohin lavdinë e Zotit dhe bukurinë e Perëndisë tonë.
35:3 Forconi duart e shkujdesur, bëjini të qëndrueshëm gjunjët e pasigurt!
35:4 Thuaji zemërlëshuarit: "Merr guxim dhe frikë jo! Ja, Perëndia yt, do të sjellë shfajësimin e ndëshkimit. Vetë Perëndia do të mbërrijë për t'ju shpëtuar ".
35:5 Atëherë sytë e të verbërve do të hapen, dhe veshët e të shurdhëve do të jetë pastruar.
35:6 Atëherë me aftësi të kufizuara do të kërcejë si një dre, dhe gjuha e memecit do të zgjidhën. Se ujërat më kanë ia plas me radhë në shkretëtirë, dhe torrents në vende të vetmuar.
35:7 Dhe tokë që ishte e thatë do të ketë një pellg, dhe toka e etur do të ketë burimet e ujit. Në hollows ku gjarpërinj jetuar para, aty do të ngrihen gjelbërim e kallamishte dhe xunkth.
35:8 Do të ketë një rrugë dhe një rrugë në atë vend. Dhe kjo do të quhet rruga e shenjtë. Të ndoturit nuk do të kalojë nëpërmjet saj. Për këtë do të jetë një rrugë e drejtë për ju, aq shumë në mënyrë që të marrëve nuk do të enden përgjatë tij.
35:9 Nuk do të ketë kuriozitete në atë vend, dhe kafshët e dëmshme të egra do as të ngjiten deri në atë, as të gjenden atje. Vetëm ata që janë liruar do të ecin në atë vend.
35:10 Të shpëtuarit nga Zoti do të shndërrohet, dhe ata do të kthehem në Sion me lavdëruar. Dhe një hare e përjetshme do të kurorëzojë kokën e tyre. Ata do të marrin gëzim dhe hare dhe. Për dhimbje dhe pikëllim do të ikin.

Isaia 36

36:1 Dhe ndodhi që, Vitin e katërmbëdhjetë të mbretit Ezekia, Senakeribi, mbreti i Asirisë, doli kundër tërë qyteteve të fortifikuara të Judës, dhe ai i dënoi.
36:2 Mbreti i Asirisë dërgoi Rabshakehun nga Lakishi në Jeruzalem,, te mbreti Ezekia, me një forcë të madhe, dhe ai qëndroi pranë ujësjellësit të hauzit të sipërm, në rrugën e arës së larësit.
36:3 Dhe ata që shkoi tek ai ishin Eliakimin, bir i Hilkiahut, i cili ishte mbi shtëpinë, Shebna, skribi, dhe Joahu, bir i Asafit, historiani.
36:4 Atëherë Rabshakehu u tha atyre:: "I thoni Ezekias: Kështu thotë mbreti i madh, mbreti i Asirisë: Çfarë është ky besim në të cilën ju besoni?
36:5 Dhe nga ajo këshillë apo forca do të jeni të përgatitur të rebelohen? Në të cilin keni besim, aq shumë në mënyrë që ju do të tërhiqet nga unë?
36:6 Ja, ju jeni duke besuar në Egjipt, në atë staf të thyer të një kallami. Por në qoftë se një njeri do të ligët kundër tij, ai do të hyjë në dorën e tij dhe e shpon. Tillë është pikërisht Faraoni, mbreti i Egjiptit, për të gjithë ata që kanë besim tek ai.
36:7 Por në qoftë se ti do të përgjigjesh duke thënë: "Ne kemi besim tek Zoti, Perëndia ynë". A nuk është vendet e tij të larta dhe altarët që Ezekia ka hequr? Dhe ai ka thënë Judës dhe Jeruzalemit, "Ju do të adhuroni vetëm para këtij altari".
36:8 Dhe tani, dorëzojë veten mbi të zotërisë tim, mbreti i Asirisë, dhe unë do të të jap dy mijë kuaj, dhe ju nuk do të jetë në gjendje për të gjetur riders për ta në tuaj.
36:9 Pra, si do të përballojë fytyrën e sundimtarit të edhe një vend, e edhe më pak e vartësve zotërisë tim? Por në qoftë se ju besoni në Egjipt, mbi qerre katër kuaj dhe te kalorësit:
36:10 nuk kam ndërmend të dal kundër këtij vendi për ta shkatërruar pa Zotit? Por Zoti më tha:, "Dil kundër këtij vendi, dhe shkatërroje "".
36:11 Atëherë Eliakimi, Shebna, dhe Joahu tha Rabshakehut: "Folu shërbëtorëve të tu në gjuhën aramaike. Se ne e kuptojmë. Mos na fol në gjuhën hebraike, në prani të popullit, që janë mbi mur. "
36:12 Atëherë Rabshakehu u tha atyre:: "Më ka dërguar, zotëria im, zotërisë tuaj dhe për ju në mënyrë që të flasin tërë këto fjalë, dhe jo edhe më shumë për njerëzit të cilët janë të ulur në mur, në mënyrë që ata mund të hanë jashtëqitjet e tyre dhe të pinë urinën e tyre bashkë me ju?"
36:13 Atëherë Rabshakehu u ngrit, Ai bërtiti me zë të lartë në gjuhën hebraike, dhe ai tha: "Dëgjoni fjalët e mbretit të madh, mbreti i Asirisë.
36:14 Kështu thotë mbreti: Mos u mashtroni nga Ezekia. Sepse ai nuk do të jetë në gjendje për të shpëtuar ju.
36:15 Dhe mos e lini Ezekian të shkaktojë që të besoni në Zotin, duke thënë se: "Zoti do të shpëtojë dhe të na çlirojë. Ky qytet nuk do të jepet në duart e mbretit të Asirisë ".
36:16 Mos dëgjoni Ezekian. Në fakt mbreti i Asirisë thotë se kjo: Të veprojë me mua për të mirën tuaj, dhe të dalë për mua. Dhe le të hajë secili nga hardhinë e vet, dhe secili prej fikut të tij. Dhe secila ujë një pije nga pusi tij,
36:17 deri sa të arrijë dhe t'ju çoj në një vend që është si tuaj: një vend që jep grurë dhe verë, një vend që ka bukë dhe vreshta e.
36:18 Por ju nuk duhet të lejojnë Ezekia ju shqetësojnë, duke thënë se, "Zoti do të na çlirojë". A ndonjë prej perëndive të secilit prej kombeve të çlirojë vendin e tij nga duart e mbretit të Asirisë?
36:19 Ku janë perënditë e Hamathit dhe të Arpadit? Ku është Perëndia i Sefarvaimit? A kanë çliruar vallë Samarinë nga duart e mia?
36:20 Kush eshte atje, midis tërë perëndive të këtyre vendeve, i cili ka shpëtuar vendin e tij nga duart e mia, në mënyrë që Zoti do të çlirojë Jeruzalemin nga duart e mia?"
36:21 Dhe ata heshtën dhe nuk u përgjigjet një fjalë të vetme. Sepse mbreti kishte urdhëruar, duke thënë se, "Ti nuk do të përgjigjet për atë."
36:22 Atëherë Eliakimi, bir i Hilkiahut, i cili ishte mbi shtëpinë, Shebna, skribi, dhe Joahu, bir i Asafit, historiani, hyri tek Ezekia me rroba me qira e tyre, dhe ata raportuan atij fjalët e Rabshakehut.

Isaia 37

37:1 Dhe ndodhi që, Kur mbreti Ezekia dëgjoi këtë, grisi rrobat e tij, dhe ai u mbulua me një thes, dhe ai hyri në shtëpinë e Zotit.
37:2 Pastaj dërgoi Eliakimin, i cili ishte mbi shtëpinë, Shebna, skribi, dhe pleqtë e priftërinjve, mbulohen me thes, Isaias, bir i Amotsit, Profeti.
37:3 Atëherë ata i thanë:: "Kështu thotë Ezekia: Kjo ditë është një ditë ankthi, dhe të kërcënimit, dhe blasfemi. Për bijtë kanë mbërritur në kohë për lindjen, por nuk ka forcë të mjaftueshme për t'i pjellë.
37:4 ndoshta, disi, Zoti, Perëndia yt, ka dëgjuar fjalët e Rabshakehut, që mbreti i Asirisë, zotëria e tij, ka dërguar për të fyer Perëndinë e gjallë, dhe do të dënojë për shkak të fjalëve që Zoti, Perëndia yt, ka dëgjuar. Prandaj, ngre lutjet tuaja në emër të mbetjes i cili është lënë pas. "
37:5 Dhe kështu shërbëtorët e mbretit Ezekia shkuan tek Isaia.
37:6 Dhe Isaia u tha atyre:: "Ti nuk do të thotë kjo për të zotërisë tuaj: Kështu thotë Zoti,: Mos kini frikë të përballen me fjalët që ke dëgjuar, me të cilat shërbëtorët e mbretit të Asirisë më kanë fyer.
37:7 Ja, Unë do të dërgoj një frymë atij, dhe ai do të dëgjojë një mesazh, dhe ai do të kthehet në vendin e tij. Dhe unë do të bëj që të bjerë nga shpata, në vendin e tij. "
37:8 Atëherë Rabshakehu u kthye, dhe ai e gjeti mbretin e Asirisë që rrethonte Libnahun. Sepse kishte dëgjuar se ai kishte nisur nga Lakishi.
37:9 Dhe dëgjoi nga Tirhakah, mbreti i Etiopisë: "Ai ka shkuar me radhë në mënyrë që të luftojnë kundër teje." Dhe kur ai e kishte dëgjuar këtë, ai i dërgoi lajmëtarët Ezekias, duke thënë se:
37:10 "Ti nuk do të thonë se kjo Ezekias, mbreti i Judës, duke thënë se: Mos lër që Perëndia yt, të cilit i beson, të të mashtrojë duke thënë:: "Jeruzalemi nuk do të jepet në duart e mbretit të Asirisë".
37:11 Ja, ju keni dëgjuar për të gjitha ato që mbretërit e Asirisë u kanë bërë tërë tokat që ata kanë pushtuar, dhe kështu, si mund të jeni të dorëzohet?
37:12 Kanë perënditë e kombeve i shpëtuam ata që etërit e mi kanë pushtuar: Gozanin, dhe Harani, Retsefin, dhe bijtë e Edenit që ishin në Telasar?
37:13 Ku janë mbreti i Hamathit, mbreti i Arpadit, ose mbreti i qytetit të Sefarvaimit, ose të Henas dhe Ivahut?"
37:14 Atëherë Ezekia e mori letrën nga duart e lajmëtarëve, dhe ai lexoi, dhe u ngjit në shtëpinë e Zotit, Ezekia u përhap atë në sytë e Zotit.
37:15 Pastaj Ezekia iu lut Zotit, duke thënë se:
37:16 "O Zot i ushtrive, Perëndia i Izraelit që është ulur mbi Kerubinët: vetëm ti je Perëndia i të gjitha mbretërive të tokës;. Ti ke bërë qiejtë dhe tokën.
37:17 O Zot, vër vesh dhe dëgjoni. O Zot, hap sytë e tu dhe shiko. Dëgjo tërë fjalët që Senakeribi, të cilën ai e ka dërguar për të fyer Perëndinë e gjallë.
37:18 sepse në të vërtetë, O Zot, mbretërit e Asirisë kanë shkatërruar të vendeve dhe territoreve.
37:19 Dhe kanë hedhur në zjarr perënditë e tyre,. Për këto nuk ishin perëndi, por vepër e duarve të njeriut, prej druri dhe prej guri. Dhe ata i theu në copa.
37:20 Dhe tani, O Zot, Perëndia ynë, na çliro nga duart e tij. Dhe le të gjitha mbretëritë e tokës të pranojnë që vetëm Ti je Zoti ".
37:21 dhe Isaia, bir i Amotsit, dërgoi t'i thotë Ezekias, duke thënë se: "Kështu thotë Zoti,, Perëndia i Izraelit: Për shkak të asaj që ju lutur për mua në lidhje me Senakeribit, mbreti i Asirisë,
37:22 Kjo është fjala që Zoti ka shqiptuar mbi të: Bija e virgjër e Sionit të përbuz dhe të talleshin. E bija e Jeruzalemit tund kokën prapa teje.
37:23 Cilin ke fyer? Dhe të cilin ke fyer? Kundër kujt ke ngritur zërin dhe ngriti sytë tuaj lart? Kundër të Shenjtit të Izraelit!
37:24 Me anë të shërbëtorëve të tu, ju kanë fyer Zotin. Dhe ju keni thënë: 'Me një morinë e qerreve të mia katër-kali, Unë kam hipur në majë të maleve fqinj Libanin. Dhe unë do të të rrëzoj kedrat e tij më të larta dhe drurët frutorë zgjedhje pishe. Dhe unë do të arrijnë të lartë të samitit të saj, në pyllin e Karmelit saj.
37:25 I gërmuan thellë, dhe kam pirë ujë, dhe kam tharë të gjitha bankat e lumit me tabanin e këmbëve të mia. "
37:26 A nuk ke dëgjuar atë që kam bërë për të në kohët e kaluara? Në kohët e lashta, I formuar atë. Dhe tani e solla punën që jashtë. Dhe kjo është bërë në mënyrë që kodrat dhe Qytetet e fortifikuara do të luftojmë së bashku, deri në shkatërrimin e saj.
37:27 banorët e tyre kishte duart e paqëndrueshëm. Ata dridheshin dhe ishin hutuar. Ata u bënë si bari i fushave, dhe bari i kullotave, dhe si barërat e këqija në rooftops, e cila thahet para se ata janë të pjekur.
37:28 Unë e di banesën tuaj, dhe ardhja juaj, dhe largimi juaj, dhe çmenduri yt kundër meje.
37:29 Kur ju u zemërua kundër meje, Arroganca juaj u ngritën në veshët e mi. Prandaj, Unë do të vendos një unazë në hundë, dhe pak në mes të buzëve të tua. Dhe unë do të të kthej në rrugën nëpër të cilën ke ardhur.
37:30 Por kjo do të jetë një shenjë për ju: ha, në këtë vit, çfarëdo që buron up më vete. Dhe në vitin e dytë, hani fruta. Por në vitin e tretë, mbillni dhe do të korrni, dhe vreshtat bimore, dhe hani frytet e tyre.
37:31 Dhe çfarë do të jetë i shpëtuar nga shtëpia e Judës, dhe ajo që është lënë pas, do të formojnë rrënjët e thella, dhe do të japë frytet e larta.
37:32 Sepse nga Jeruzalemi, mbetja e tij do të dalë, dhe shpëtimi nga mali i Sionit. Zelli i Zotit të ushtrive do ta bëjë këtë.
37:33 Për këtë arsye, kështu thotë Zoti për mbretin e Asirisë: Ai nuk do të hyjë në këtë qytet, as për të hedhur shigjeta në të, as nuk arrij atë me një mburojë, as gërmoj një stom të gjithë rreth tij.
37:34 Ai do të kthehet në rrugën me të cilën ai arriti. Dhe në këtë qytet, ai nuk do të hyjë në, thotë Zoti,.
37:35 Dhe unë do ta mbroj këtë qytet, në mënyrë që të mund të të shpëtojë për hirin tim, dhe për hir të Davidit,, shërbëtori im ".
37:36 Pastaj Engjëlli i Zotit doli dhe goditi, në kampin e Asirëve, 185000. Atëherë ata u ngritën në mëngjes, dhe ja,, të gjitha këto ishin kufoma.
37:37 dhe Senakeribi, mbreti i Asirisë, nis dhe iku. Dhe ai u kthye dhe mbeti në Ninivë.
37:38 Dhe ndodhi që, si ai ishte adoring perëndisë së tij në tempullin e Nisrok, bijtë e tij, Adrameleku dhe Sharetseri, e goditi me shpatë. Dhe ata ikën në vendin e Araratit. dhe Esarhadoni, djali i tij, mbretëroi në vend të tij.

Isaia 38

38:1 Në ato ditë Ezekia u sëmur dhe ishte pranë vdekjes. Dhe kështu, Isaia, bir i Amotsit, Profeti, hyri tek ai, dhe ai tha:: "Kështu thotë Zoti,: Vënë shtëpinë tuaj në mënyrë, sepse ke për të vdekur, dhe ju nuk do të jetojë. "
38:2 Atëherë Ezekia e ktheu fytyrën nga muri, dhe ai iu lut Zotit.
38:3 Dhe ai u tha: "Unë lutem, Zot, Unë ju lutem, për të kujtuar se si kam ecur para teje me besnikëri dhe me zemër të pastër, dhe që i kam bërë atë që është mirë në sytë e tu ". Pastaj Ezekia qau me të madhe.
38:4 Atëherë fjala e Zotit iu drejtua Isaias, duke thënë se:
38:5 "Shko dhe i thuaj Ezekias: Kështu thotë Zoti,, Perëndia i Davidit,, babai yt: Kam dëgjuar lutjen tënde, dhe kam parë lotët e tu. Ja, Unë do të shtoj pesëmbëdhjetë vjet ditëve të jetës sate.
38:6 Unë do ty dhe këtë qytet të shpëtuar nga duart e mbretit të Asirisë, dhe unë do ta mbrojë atë.
38:7 Dhe kjo do të jetë një shenjë për ju nga ana e Zotit, që Zoti do të bëjë këtë fjalë, të cilën ai ka folur:
38:8 Ja, Unë do të bëj hijen e linjave, i cili ka zbritur tashmë në shkallën e Ashazit, për të lëvizur në të kundërt për dhjetë rreshta. "Dhe kështu, dielli lëvizur prapa dhjetë linjat, nëpër gradë që i kishte zbritur.
38:9 I shkruar nga Ezekia, mbreti i Judës, pasi ai kishte rënë i sëmurë dhe u shërua nga sëmundja e tij:
38:10 "Thashe: Në mes të ditëve të mia, Unë do të shkoj në portat e Xhehenemit. Kështu që unë kërkuar pjesën e mbetur të viteve të mia.
38:11 thashe: Unë nuk do të shoh Zoti, Zoti në tokën e të gjallëve. Unë do të shoh më njeri, as seli e pjesës tjetër.
38:12 jetëgjatësi im është hequr; ajo ka qenë e palosur dhe të marrë nga unë, si çadrën e një bariu. Jeta ime ka qenë e prerë, sikur nga një qëndistari. Ndërsa unë isha ende në fillim, Ai më këputi. Nga mëngjesi deri në mbrëmje, ju kanë shënuar nga limitet e mia.
38:13 unë shpresova, madje deri në mëngjes. Si një luan, kështu që ai ka shtypur tërë kockat e mia. Nga mëngjesi deri në mbrëmje, ju kanë shënuar limitet e mia.
38:14 Unë do të bërtas, si një dallëndyshe ri. Do të mendohem thellë, si një pëllumb. sytë e mi kanë qenë të dobësuar nga vështruar lart. O Zot, I vuajnë dhunën! Përgjigjja në favorin tim.
38:15 Cfare mund te them, ose çfarë do ai më përgjigjej, pasi ai vetë e ka bërë këtë? Unë do të pranojmë ty tërë viteve të mia, në hidhërimin e shpirtit tim.
38:16 O Zot, në qoftë se e tillë është jeta, dhe në qoftë se jeta e frymës sime është i një lloji të tillë, mund të korrigjuar mua dhe mund të ju bëjë më të jetoni.
38:17 Ja, në paqe hidhërim im është më i hidhur. Por ju keni shpëtuar shpirtin tim, në mënyrë që ajo nuk do të humbasë. Ju keni hedhur të gjitha mëkatet e mia prapa krahëve të tua.
38:18 Për ferrit nuk do të rrëfej për ju, dhe vdekja nuk do të lëvdojë. Ata që zbresin në gropë nuk do të shpresojnë më në besnikërinë tuaj.
38:19 Jetesa, jetesa, këto do të lavdëroj ty, ashtu si unë sot! Babai do të bëjë të vërtetën të njohura bijve.
38:20 O Zot, më shpëto! Dhe ne do të këndoj lavde tona, të gjitha ditët e jetës sonë, në shtëpinë e Zotit. "
38:21 Por Isaia kishte urdhëruar ata që të marrë një paste fiqsh, dhe për të përhapur atë si suva mbi plagë, kështu që ai do të shërohet.
38:22 Por Ezekia i tha, "Ajo do të jetë shenja që unë të ngjitem në shtëpinë e Zotit?"

Isaia 39

39:1 Në atë kohë, Merodak-Baladani, bir i Baladanit, mbreti i Babilonisë, dërgoi letra dhe dhurata të Ezekias. Sepse kishte dëgjuar se ai kishte rënë i sëmurë dhe ishte shëruar.
39:2 Pastaj Ezekia u gëzua mbi ta, dhe u tregoi atyre në depozitat e erëza aromatike tij, dhe i atij argjendin dhe arin, dhe e parfume dhe ointments të çmuara, dhe të gjitha depove për sendet e tij, dhe të gjitha gjërat që ndodheshin në magazinat e tij. Nuk kishte asgjë në shtëpinë e tij, në të gjitha pronat e tij, që Ezekia nuk ua tregoi atyre.
39:3 Atëherë profeti Isaia hyri në prani të mbretit Ezekia, dhe ai tha:, "Ajo që e bëri ata njerëz thonë, dhe nga kanë ardhur te ti?"Por Ezekia i tha, "Kanë ardhur tek unë nga një vend i largët, nga Babilonia ".
39:4 Dhe ai u tha, "Çfarë kanë parë në shtëpinë tënde?"Por Ezekia i tha: "Ata kanë parë të gjitha ato që janë në shtëpinë time. Nuk kishte asgjë që unë nuk ua tregoi atyre nga thesaret e mia. "
39:5 Atëherë Isaia i tha Ezekias: "Dëgjo fjalën e Zotit të ushtrive:
39:6 Ja, do të vijnë ditët, kur tërë ato që ka shtëpia jote, dhe tërë ato që etërit e tu kanë grumbulluar deri, edhe sot e kësaj dite, do të çohen në Babiloni. Nuk do të ketë asgjë lihet prapa, thotë Zoti,.
39:7 Dhe fëmijët tuaj, kush do të nxjerrë nga ju, të cilin ju do të prodhojë, ata do të hiqet. Dhe ata do të bëhen eunukë në pallatin e mbretit të Babilonisë ".
39:8 Pastaj Ezekia i tha Isait, "Fjala e Zotit që ai i ka shqiptuar është e mirë." Dhe ai tha, "Por le të ketë paqe dhe siguri gjatë jetës sime".

Isaia 40

40:1 "Të ngushëlluar, të ngushëllohen, O populli im,!", Thotë Perëndia juaj.
40:2 I flisni zemrës së Jeruzalemit, dhe thërrasin të saj! Për ligësia e saj ka arritur në fundin e saj. paudhësia e tij është falur. Ajo ka marrë dyfishin për të gjitha mëkatet e tij nga dora e Zotit.
40:3 Ka një zë që bërtet në shkretëtirë: "Përgatitni udhën e Zotit,! Drejtoni shtigjet e Perëndisë tonë, në një vend të vetmuar.
40:4 Çdo luginë do të lartësohet, dhe çdo mal e kodër të jetë sheshuar. Vendet dredha-dredha do të vijë i drejtë, dhe pabarabartë do të bëhet mënyra e nivelit.
40:5 Dhe lavdia e Zotit do të zbulohet. Dhe çdo qenie do të shihni se goja e Zotit ka folur ".
40:6 Zëri i një thënie, "Bërtas!"Dhe unë i thashë, "Çfarë duhet të bërtas?"" Bërtit që çdo qenie është si bari, dhe që tërë hiri i tij është si lulja e fushës.
40:7 Bari është tharë, dhe lulja ka rënë. Sepse Fryma e Zotit e ka çelur mbi të. Vërtet, njerëzit janë si bari.
40:8 Bari është tharë, dhe lulja ka rënë. Por fjala e Perëndisë tonë mbetet përjetë ".
40:9 Ju që ungjillizuar Sionin, rritet një mal të lartë! Ju që ungjillizuar Jeruzalemin, ngrije zërin me forcë! Ngrijeni! Mos kini frikë! Thuaju qyteteve të Judës: "Ja, Perëndia juaj!"
40:10 Ja, Zoti, Zoti, do të mbërrijë në forcë, dhe krahu i tij sundon. Ja, shpërblimi i tij është me të, dhe puna e tij është para tij.
40:11 Ai do të kullotur kopenë e tij si një bari. Ai do të mbledhë së bashku qengjat me krahun e tij, dhe ai do t'i ngritur në gji të tij, dhe ai vetë do të mbajnë shumë të rinj.
40:12 Kush i ka matur ujërat në gropën e dorës, dhe i cili ka peshuar qiejt me pëllëmbë e tij? Kush e ka pezulluar masën e dheut me tre gishta, dhe i cili ka peshuar malet në një kandar dhe kodrat në një shkallë?
40:13 I cili ka ndihmuar Fryma e Zotit? Ose kush u bë këshilltar i tij dhe ka zbuluar gjëra atij?
40:14 Me të cilin ka konsulton? Dhe i cili e ka udhëzuar atë, dhe mësoi atij rrugën e drejtësisë, dhe e udhëzoi në njohuri, dhe zbuloi rrugën e arsyes atij?
40:15 Ja, kombet janë si një pikë ujë në një kovë, dhe ata janë të konsideruar si gruri vogël i një peshoreje;. Ja, ishujt janë si një pluhur pak.
40:16 Libani nuk do të jetë e mjaftueshme për të filluar një zjarr, dhe kafshët e tij nuk do të jetë e mjaftueshme për olokaustin.
40:17 Të gjitha kombet në sytë e tij janë si në qoftë se ata nuk ekzistojnë, dhe ata janë të konsideruar prej tij si në qoftë se ata ishin një hiç dhe zbrazëti.
40:18 Prandaj, për të cilin do të krahasoj Perëndinë? Ose me çfarë imazhi do të zëvendësojë atë?
40:19 Nëse artist hedhur një statujë? Ose ka argjendari e vesh formuar me ar, ose argjendar me pllaka argjendi?
40:20 Ai ka zgjedhur dru të fortë që nuk do të prishja. Artizani aftë kërkon një mënyrë për të ngritur një shëmbëlltyrë të gdhendur që nuk mund të zhvendoset.
40:21 A nuk e dini? A nuk keni dëgjuar? A nuk ju është njoftuar për ju nga fillimi? A nuk e ke kuptuar themelet e tokës?
40:22 Ai është Ai që është ulur mbi globin e tokës, dhe banorët e saj janë si karkalecat. Ai shtrihet qiejt sikur të ishin asgjë, dhe ai i hap si një çadër, në të cilën për të banuar.
40:23 Ai i ka sjellë ata që të shqyrtojmë se çfarë është e fshehtë për hiç. Ai ka sjellë të panevojshëm gjykatësit e tokës për të zbrazëtisë.
40:24 Dhe sigurisht, kërcell i tyre ishte mbjellë as, as të mbjellë, as rrënjosur në tokë. Ai papritmas ka çelur ata nëpër to, dhe ata e kanë tharë, dhe një shakullinë do të mbajnë me vete si kashtë.
40:25 "Dhe për të cilin do të më krahasoni apo barazojnë mua?", Thotë i Shenjti.
40:26 Ngrini sytë tuaja përpjetë, dhe shikoni: Kush i krijoi këto gjëra. Ai udhëheq me radhë ushtrinë e tyre me, dhe ai i thërret të gjitha sipas emrit. Për shkak të plotësinë e forcës së tij dhe Fuqia dhe virtytit, asnjë prej tyre nuk është lënë pas.
40:27 Pse e them këtë, O Jakob, dhe pse nuk keni folur në këtë mënyrë, O Izrael? "Rruga ime i është fshehur Zotit, dhe gjyqi im shpëtoi njoftimin nga Perëndia im. "
40:28 A nuk e dini, Apo nuk keni dëgjuar? Zoti është Perëndia i përjetshëm, i cili ka krijuar kufijtë e tokës. Ai nuk e zvogëlon, dhe ai nuk e luftojnë. As nuk është dituria e tij e kërkueshme.
40:29 Ai është ai që i jep forcë të lodhurit, dhe është ai që rrit qëndresë dhe forcë në ata që janë të dështuar.
40:30 Nëpunësit do të luftojnë dhe të dështojnë, dhe të rinjtë do të bien në lëngate.
40:31 Por ata që shpresojnë te Zoti fitojnë forca të reja. Ata do të marrë krahë si shqiponja. Ata do të kandidojë dhe të mos luftojnë. Ata do të ecin dhe nuk gomave.

Isaia 41

41:1 Le ishujt të heshtë përpara meje, dhe le kombet të marrin forca të reja. Le të afrohen, dhe pastaj të flasin. Le të aplikojnë për gjykim së bashku.
41:2 I cili ka ngritur një njeri vetëm nga lindja, dhe e ka quajtur atë për të ndjekur atë? Ai do të zhvillohet kombet nën shikimin e tij, dhe ai do të sundojë mbi mbretërit. Ai do të bëjë që ata të jenë si pluhur shpatës së tij para, si byku që era para harkut të tij.
41:3 Ai do t'i ndjekë ata. Ai do të kalojë nga në paqe. Asnjë gjurmë do të shfaqet pas këmbëve të tij.
41:4 I cili ka punuar dhe realizuar këto gjëra, duke bërë thirrje për brezat që nga fillimi? "Është I, Zoti! Unë jam i pari dhe i fundit. "
41:5 Ishujt e shohin dhe i zuri frika. Skajet e tokës ishin të tronditur. Ata iu afruan dhe arriti.
41:6 Secili do të ndihmojë të afërmin e tij dhe do të thotë vëllait të vet, "Të forcohet."
41:7 Remtari e goditur me çekiç druri e inkurajoi atë që është falsifikim në atë kohë, duke thënë se, "Ajo është e gatshme për bashkim." Dhe ai forcuar me gozhda, në mënyrë që ajo nuk do të lëvizet.
41:8 Por ju, O Izrael, je shërbëtori im, O Jakob, që unë kam zgjedhur, pasardhësit e mikut tim Abraham.
41:9 Për hir të tij, Unë kam marrë ju nga skajet e tokës, dhe kam thirrur nga vende të largëta të saj. Dhe ju thashë:: "Ti je shërbëtori im. Kam zgjedhur, dhe unë nuk kam të hedhur mënjanë. "
41:10 Mos kini frikë, sepse unë jam me ty. Mos largohu, sepse unë jam Perëndia yt. I kanë forcuar ty, dhe kam ndihmuar ju, dhe dora e djathtë e një tim të vetëm ka mbështetur ty.
41:11 Ja, të gjithë ata që luftojnë kundër teje do të turpërohen dhe do të shushaten. Ato do të jenë si në qoftë se ata nuk ekzistojnë, dhe njerëzit që ju kundërshtojnë do të zhduken.
41:12 Ju do të kërkojnë ato, dhe ju nuk do të gjeni ato. Njerëzit që rebelohen kundër jush do të jetë si në qoftë se ata nuk ekzistojnë. Dhe njerëzit që bëjnë luftë kundër jush do të jetë si diçka që ka qenë e konsumuar.
41:13 Sepse unë jam Zoti, Perëndia yt. Unë marr nga duart e tua, dhe unë po ju them: Mos kini frikë. Kam ndihmuar ju.
41:14 Mos ki frikë, O krimb i Jakobit, ju që jeni të vdekur brenda Izraelit. Kam ndihmuar ju, thotë Zoti,, Çliruesi yt, i Shenjti i Izraelit.
41:15 Unë kam krijuar ty si një qerre të re lëmin, të paturit e blades dhëmbëzuar. Ju do të të shish malet dhe t'i shtypë. Dhe ju do të kthehet kodrat në byk.
41:16 Ti do t'i frysh, dhe era do të fryj ato larg, dhe shakullima do t'i shpërndajë. Dhe ju do të ngazëllojë në Zotin; ju do të ngazëllohen tek i Shenjti i Izraelit.
41:17 Të varfërit dhe të ujit të varfërve janë duke kërkuar, por nuk ka asnjë. Gjuha e tyre është tharë nga etja. Unë, Zoti, do të marrin parasysh ato. Unë, Perëndia i Izraelit, nuk do të braktis.
41:18 Unë do të dalin lumenj mbi kodrat e larta, zhveshura dhe burime në mes të fushat. Unë do ta bëjë shkretëtirën një liqen, dhe toka e pakalueshme në rrjedhat e ujit.
41:19 Unë do të mbjell për kedri në një vend të shkretë, me ferrave, dhe Myrtle, dhe ulliri. Në shkretëtirë, Unë do të mbjell pisha, dhe elm, dhe pema kuti së bashku,
41:20 në mënyrë që të shohin dhe të dinë, pranojnë dhe kuptojnë, së bashku, se dora e Zotit e ka kryer këtë, dhe që i Shenjti i Izraelit e ka krijuar.
41:21 Sillni rastin tuaj përpara, thotë Zoti,. Sjellë atë këtu, nëse keni ndonjë gjë për të pretendojnë, thotë Mbreti i Jakobit.
41:22 Le të afrohen dhe të shpallë neve gjërat që do të ndodhin. Njoftojnë për ne gjërat që ishin para. Dhe ne do të zbatohet zemrën tonë ndaj tyre, dhe ne do të dimë fundin e tyre. Dhe kështu, të na zbulojnë gjërat që do të ndodhin.
41:23 Njoftojnë gjërat që do të ndodhin në të ardhmen, dhe ne do të dimë se jeni perëndi;. Në të njëjtën mënyrë, të kryer mirë apo e keqe, në qoftë se ju jeni në gjendje, dhe le të flasim për atë dhe të shohim atë së bashku.
41:24 Ja, ti ekziston nga asgjëja, dhe puna juaj është nga ajo që nuk ekziston; ai që të ka zgjedhur është një gjë e neveritshme.
41:25 Unë thirra dikë nga veriu, dhe ai do të mbërrijë nga lindja e diellit. Ai do të përmëndë emrin tim, dhe ai do të reduktojë magjistratë në baltë, si një poçar punuar me balte.
41:26 Kush e ka shpallur këtë që në rritje të saj, në mënyrë që të mund ta shohim, ose nga fillimi i saj, në mënyrë që ne mund të themi, "Ju jeni vetëm." Nuk ka njeri i cili ose njofton, ose parashikon, ose dëgjon fjalët tuaja.
41:27 I pari do të thotë Sionit: "Ja, ata jane ketu,"Dhe në Jeruzalem, "Unë do të paraqesë ungjilltarit".
41:28 Dhe unë pashë, dhe nuk kishte njeri në mesin e ndonjë prej tyre për t'u konsultuar, ose që, kur e pyeta, mund të më jepte një përgjigje.
41:29 Ja, ata janë të gjithë të padrejta, dhe veprat e tyre janë bosh. Idhujt e tyre janë erë dhe gjëra pa kurrfarë vlere.

Isaia 42

42:1 Ja shërbëtori im, Unë do të mbështesë atë, zgjedhurit tim, me shpirti im është i kënaqur. I kam dërguar Frymën time mbi të;. Ai do të ofrojë drejtësinë popujve.
42:2 Ai nuk do të bërtasë, dhe ai nuk do të tregohesh i anshëm për të gjithë; as nuk do të dëgjohet zëri i tij jashtë vendit.
42:3 Kallamin e thyer dhe nuk do të thyejnë, dhe digjet në vetvete fitil ai nuk do të shuajnë. Ai do të udhëheqë me radhë gjyqin ia vërtetës.
42:4 Ai nuk do të pikëllohen apo të trazuar, derisa ai krijon gjykimin në tokë. Dhe ishujt do të presin ligjin e tij.
42:5 Kështu thotë Zoti, Zoti, i cili krijoi qiejt dhe zgjeruar atë, që ka formuar tokën dhe gjithçka që buron prej saj, që i jep frymëmarrje popullit në të, dhe frymë atyre që ecin në të.
42:6 Unë, Zoti, të kam thirrur sipas drejtësisë, dhe unë kam marrë dorën tuaj dhe të ruajtura. Dhe unë kam paraqitur ju si një besëlidhje të popullit, si dritën e kombeve,
42:7 në mënyrë që ju mund të hapë sytë e të verbërit, dhe të çojë nga të burgosurin nga izolimi dhe ata që dergjeshin në errësirë ​​nga shtëpia e burgimit.
42:8 Unë jam Zoti,; Ky është emri im. Nuk do t'i jap lavdinë time asnjë tjetri, as lavdërimet e mia shëmbëlltyrave të gjëra.
42:9 Gjërat që ishin para, shoh, ata kanë mbërritur. Dhe unë gjithashtu shpall atë që është e re. Para se këto gjëra lindin, Unë do të bëj që të dëgjojnë për to.
42:10 Këndojini Zotit një himn i shkurtër i ri, këndojë lëvdimin e tij nga skajet e tokës, ju që zbresin në det dhe të gjithë plotësinë e saj, ishujt dhe banorët e tyre.
42:11 Le në shkretëtirë dhe qytetet e tij të ngrihet lart. Kedar do të banojnë në shtëpi. O banorë të shkëmbit, do të lëvdoj! Ata do të bërtasë nga maja e maleve.
42:12 Ata do të japin lavdi Zotit, dhe ata do të shpallë lëvdimin e tij në ishuj.
42:13 Zoti do të shkojë përpara si një njeri i fortë; si një njeri e betejës, ai do të nxisë dëshirën. Ai do të bërtas dhe të bërtas. Ai do të triumfojë mbi armiqtë e tij.
42:14 Unë kam qenë gjithmonë i qetë; Unë kam qenë i heshtur; Unë kam qenë i durueshëm. Unë do të flas si një lindje grua duke i dhënë. Unë do ta shkatërroj dhe të konsumojnë, befas.
42:15 Unë do të shkretoj malet dhe kodrat, dhe unë do të thahen të gjithë barin e tyre. Dhe unë do të kthej lumenjtë në ishuj, dhe unë do të thaj pellgjet e ujit.
42:16 Dhe unë do të çojë të verbërit së bashku një rrugë që ata nuk e njohin. Dhe unë do t'i bëj të ecin përgjatë rrugëve me të cilat ata ishin të panjohura. Unë do të kthehet terrin në dritë para tyre, dhe i degjeneruar në drejt. Këto gjëra i kam bërë për ta. Sepse unë nuk i kam braktisur.
42:17 Ata janë konvertuar përsëri. Le ata që besojnë në idhuj të gdhendura do të turpërohen me të madhe, sepse ata thonë se një gjë e shkrirë, "Ti je Perëndia ynë."
42:18 Ju që jeni të shurdhër, dëgjoni! Ju të cilët janë të verbër, kthejnë shikimin tuaj dhe të shohim!
42:19 Kush është i verbër, përveç shërbëtorit tim? I cili është i shurdhër, përveç atij të cilit i kam dërguar lajmëtarë mia? Kush është i verbër, përveç atij që ka qenë i shitur? Dhe kush është i verbër, me përjashtim të shërbëtorit të Zotit?
42:20 Ju që e shohin shumë gjëra, nuk do të mbajtur ata? Ju që ka veshë hapur, nuk do të dëgjoni?
42:21 Dhe Zoti ishte i gatshëm për ta shenjtëruar, dhe për të lartësuar ligjin, dhe për të lartësuar atë.
42:22 Por ky njëjtit njerëz ka grabitur dhe shkatërruar. Të gjithë të rinjtë e tyre janë një lak, dhe ata kanë qenë të fshehur në shtëpitë e izolimit. Ata janë bërë viktima; nuk ka njeri që mund të të shpëtuar ata. Ata janë plaçkitur; nuk ka njeri që mund të thotë, "Rikthe".
42:23 Kush prej jush që do të dëgjojnë këtë, të cilët do të dëgjojnë nga afër dhe të marrin parasysh këtë në të ardhmen?
42:24 I cili ka dorëzuar Jakobin në duart e plaçkitësve, dhe Izraeli në shkatërrimin? Kjo nuk është vetë Zoti, kundër të cilit kemi mëkatuar? Dhe ata nuk ishin të gatshëm për të ecur në rrugët e tij, dhe ata nuk më kanë dëgjuar për të ligjit të tij.
42:25 Dhe kështu, ai derdhi mbi të indinjatën e zemërimit të tij dhe një betejë të fortë. Dhe ai e dogji atë të gjithë rreth e rrotull, dhe ai nuk e kuptojnë atë. Dhe ai vuri në zjarr, dhe ai nuk e ka kuptuar atë.

Isaia 43

43:1 Por tani kështu thotë Zoti, që të ka krijuar, O Jakob, dhe që të ka formuar, O Izrael: Mos kini frikë. Sepse unë të kam çliruar, dhe unë e thirra me emër dhe të. Ju janë të miat.
43:2 Kur do të kalosh përmes ujërave, Unë do të jem me ty, dhe lumenjtë nuk do të mbulojë të. Kur do të ecësh nëpër zjarr, ju nuk do të digjet, dhe flaka nuk do të digjem ju.
43:3 Sepse unë jam Zoti, Perëndia yt, i Shenjti i Izraelit, Shpëtimtari juaj. Unë kam paraqitur Egjiptin si shlyerjes tuaj, Etiopinë dhe Seban në emrin tuaj.
43:4 Që atëherë, ju keni bërë nderuar në sytë e mi, dhe e lavdishme. Unë ju kam dashur, dhe unë do të paraqesë njerëzit në emër të ju, dhe njerëzit në emër të jetës tuaj.
43:5 Mos ki frikë, sepse unë jam me ty. Unë do të çojë pasardhësit e tu nga lindja, dhe unë do t'ju mbledh nga Perëndimi.
43:6 Unë do të them veriut, "Lironte;,"Dhe në jug, "A nuk e kthejnë atë larg." Sillni bijtë e mi nga larg, dhe bijat e mia nga skajet e tokës.
43:7 Dhe secili njeri që të thërrasë emrin tim, Unë kam krijuar për lavdinë time. Unë kam formuar atë, dhe unë kam bërë atë.
43:8 Lead me radhë njerëzit që janë të verbër dhe kanë sy, të cilët janë të shurdhër dhe kanë vesh.
43:9 Të gjitha kombet janë mbledhur së bashku, dhe fiset janë mbledhur. Kush prej jush do të njoftojë këtë, dhe të cilët do të na bëjë të dëgjojmë gjërat që janë parë? Le të paraqesin dëshmitarët e tyre për. Le të veprojnë me drejtësi, dhe të dëgjuar, dhe thonë se: "Eshte e vertete."
43:10 Ju jeni dëshmitarët e mi, thotë Zoti,, dhe ti je shërbëtori im, që unë kam zgjedhur, kështu që ju mund të dini, dhe mund të besojnë në mua, dhe në mënyrë që ju mund të kuptoni se unë jam i njëjti. Para meje, asnjë Perëndi nuk u formua, dhe pas meje nuk do të ketë asnjë.
43:11 unë jam. Unë jam Zoti,. Dhe nuk ka tjetër Shpëtimtar pa mua.
43:12 I kanë bërë të ditur, dhe kam ruajtur. I kanë shkaktuar që ajo të dëgjohet. Dhe nuk kishte asnjë i huaj midis jush. Ju jeni dëshmitarët e mi, thotë Zoti,, dhe unë jam Perëndi.
43:13 Dhe që nga fillimi, Unë jam i njëjti. Dhe nuk ka njeri që mund të shpëtojë nga dora ime. I veproj, dhe kush mund ta kthejnë atë mënjanë?
43:14 Kështu thotë Zoti,, Çliruesi yt, i Shenjti i Izraelit: Për hir tuaj, I dërguar në Babiloni, dhe e grisi poshtë të gjitha baret e tyre, kundër Kaldeasve që lavdia në anijet e tyre.
43:15 Unë jam Zoti,, I Shenjti juaj, krijuesi i Izraelit, mbreti juaj.
43:16 Kështu thotë Zoti,, i cili ju dha një rrugë përmes detit dhe një rrugë përmes përroit të ujërave,
43:17 që nxori qerre dhe kuaj, kolona e trupave të fuqishme. Ata shkuan për të fjetur së bashku, dhe ata nuk do të ngrihen. Ata kanë qenë të shtypur si fije liri, dhe ato janë shuar.
43:18 Ju nuk duhet të kujtoni të kaluarën, mos shqyrtoni më gjërat e antikitetit.
43:19 Ja, Unë jam realizimin gjëra të reja. dhe aktualisht, ata do të mbijë. me siguri, ju do të dini t'i. Unë do të bëjë një rrugë në shkretëtirë, lumenjtë të rrjedhin në një vend të pandjeshëm.
43:20 Kafshët e fushave do të më përlëvdojë, me gjarpërinj dhe strucët. Sepse unë kam sjellë ujërat në shkretëtirë, Lumenjtë në vende të paarritshme, në mënyrë për t'i dhënë të pijë popullit tim, të zgjedhurit tim.
43:21 Ky është populli që kam formuar për vetë. Ata do të flasin lëvdimet e mia.
43:22 Por ti nuk më ke kërkuar mbi mua, O Jakob, as nuk keni luftuar për mua, O Izrael.
43:23 Ju nuk kanë ofruar më sjellë qengjin e olokausteve tuaj, dhe ju nuk e keni lavdëruar mua me viktimat tuaj. Unë nuk kam ngarkuar ju me ofertat, as nuk të kam lodhur duke kërkuar temjan.
43:24 Nuk më ke blerë asnjë me para kanellën, dhe ju nuk do të ngij me dhjamin e viktimave tuaj. Megjithatë, me të vërtetë, më ke rënduar me mëkatet e tua; më ke lodhur me paudhësitë e tua.
43:25 unë jam. Unë jam një shumë që fshin fajin tuaj për hirin tim. Dhe nuk do t'i mbaj mend mëkatet e tua.
43:26 Thirrni në mendje, dhe le të shkojnë në gjyq së bashku. Nëse keni ndonjë gjë për të justifikuar veten, shpjegoje.
43:27 Ati yt i parë ka mëkatuar, dhe përkthyesit e tu kanë tradhtuar mua.
43:28 Dhe kështu, Unë kam ndotur krerët e shenjta. Unë kam dorëzuar Jakobit për therje, dhe Izraeli për shpifja.

Isaia 44

44:1 Dhe tani, dëgjoj, Jacob, shërbëtori im, dhe Izraeli, që unë kam zgjedhur.
44:2 Kështu thotë Zoti,, që ka bërë dhe të ka formuar, Helper juaj nga barku: Mos kini frikë, Jacob, shërbëtori im dhe im më i drejtë, që unë kam zgjedhur.
44:3 Sepse unë do të derdh ujërat mbi tokë të etur, dhe lumenj mbi tokën e thatë. Do të derdh Frymën time mbi pasardhësit e tu, dhe uratë tim mbi aksioneve tuaj.
44:4 Dhe ata do të rriten në mes të bimëve, si shelgje pranë ujërave running.
44:5 Kjo nuk do të thotë, "Unë jam i Zotit,"Dhe se nuk do të quhet me emrin e Jakobit, dhe një tjetër do të shkruajë mbi dorën e tij, "Sepse Zoti,"Dhe ai do të marrë emrin e Izraelit.
44:6 Kështu thotë Zoti,, Mbreti dhe Shëlbuesi i Izraelit, Zoti i ushtrive: Unë jam i pari, dhe jam i fundit, dhe nuk ka asnjë Perëndi përveç meje.
44:7 Kush është si unë? Le të thërrasin dhe të shpallë atë. Dhe le të shpjegojë për mua rendin e gjërave, pasi ajo është unë që vendosur këtë popull të lashtë. Gjërat e afërt dhe të ardhmen e largët, le t'i shpallë ato.
44:8 Mos kini frikë, dhe nuk do të jenë të shqetësuar. Që nga koha kur kam shkaktuar që ju të dëgjoni, Unë gjithashtu njoftoi atë. Ju jeni dëshmitarët e mi. A ka tjetër Perëndi veç meje, gjithashtu një Maker, që unë nuk e kam njohur?
44:9 Të gjithë ata që krijojnë idhuj janë asgjë, dhe gjërat e tyre më të dashur nuk do të përfitojnë ato. Këto janë dëshmitarët e tyre, sepse ata nuk e shohin, dhe ata nuk e kuptojnë, në mënyrë që ata të mund të jenë të hutuar.
44:10 I cili ka formuar një zot apo shkrin një shëmbëlltyrë prej metali të shkrirë, e cila është e dobishme për asgjë?
44:11 Ja, të gjithë ata që marrin pjesë në këtë do të mbulohet me turp. Për këto krijuesit janë njerëz. Ata të gjithë do të mblidhen së bashku. Ata do të qëndrojnë dhe të tmerruar. Dhe ata do të mbulohet me turp së bashku.
44:12 Krijues i hekurit ka punuar me dosjen e tij. Me qymyr dhe hammers, ai e ka formuar atë, dhe ai ka punuar me forcën e krahut të tij. Ai do urinë dhe rritet lodhur. Ai nuk do të pijë ujë, dhe ai do të bëhet i lodhur.
44:13 Krijues i drurit ka shtrirë sundimtari e tij. Ai e ka formuar atë me një avion. Ai e ka bërë atë me qoshe, dhe ai i ka zbutur kthesa e saj. Dhe ai ka bërë imazhin e një njeriu, një njeri në dukje të bukur, banoj në një shtëpi.
44:14 Ai ka të rrëzoj kedrat; ai ka marrë një lis me gjelbërim të përjetshëm, dhe lisi që rrinte midis drurëve të pyllit;. Ai ka mbjellë pemë pishe, e cila shiu ka ushqyer.
44:15 Dhe kjo është përdorur nga njerëzit për karburant. Ai mori prej tij dhe ngrohej. Dhe e vendosi në zjarr dhe bukë pjekur. Por nga pjesa tjetër, ai bëri një perëndi, dhe ai e adhuronte atë. Ai bëri një idhull, dhe ai u përkul para tij.
44:16 Pjesë e saj, i dogji me zjarr, dhe me një pjesë të saj, ai gatuar mish; ai zier ushqim dhe u mbush. Dhe ai u ngrohur, dhe kështu që ai tha: "Ah, Unë jam i ngrohtë. Unë kam gazed në zjarr. "
44:17 Por nga e mbetur e saj, ai bëri një perëndi dhe një shëmbëlltyrë të gdhendur për veten e tij. Ai u përkul para tij, dhe ai e adhuronte atë, dhe ai u lut për atë, duke thënë se: "Më liro! Sepse ti je perëndia im ".
44:18 Ata kanë njohur as nuk kuptojnë. Sepse sytë e tyre janë të pengohet, që të mos shohin me sy dhe të mos kuptojnë me zemër.
44:19 Ata nuk e konsiderojnë në mendjen e tyre, as që e dinë, as nuk mendojnë për të thënë: "Dogja një pjesë në zjarr, dhe kam pjekur bukën mbi prushin e tij. Unë kam gatuar mish dhe unë hëngra. Dhe nga e mbetur e saj, duhet të bëjë një idhull? A duhet të bien në përulje para bagazhin e një pemë?"
44:20 Pjesë e saj është hiri. Zemra e tij qesharake adhuron atë. Dhe ai nuk do ta çliruar shpirtin e tij, dhe ai nuk do të thotë, "Ndoshta nuk është një gënjeshtër në dorën time të djathtë."
44:21 Mbaji mend këto gjëra, O Jakob, O Izrael. Sepse ti je shërbëtori im. Unë të kam formuar. Ti je shërbëtori im, Izrael. Mos më harro.
44:22 Unë kam fshihen larg paudhësitë e tua si një re, dhe mëkatet e tua si një mjegullinë. Kthehuni tek unë, sepse unë të kam çliruar.
44:23 Lëvdoni, O qiej! Sepse Zoti ka treguar mëshirë. Shout me gëzim, O skaje të tokës! Le malet kumbon me lavdërim, me pyje dhe të gjitha pemët e tij. Sepse Zoti ka çliruar Jakobin, dhe Izraeli do të përlëvdohet.
44:24 Kështu thotë Zoti,, Çliruesi yt, dhe Maker juaj në barkun e nënës: Unë jam Zoti,, i cili i bën të gjitha gjërat, që vetëm shtrihet qiejt, që e bën firmën tokën. Dhe askush nuk është me mua.
44:25 I bëj shenjat e shortarët padobishme, dhe unë të kthehet shikuesit për të çmenduri. I kthehet mbrapsht mençura, dhe të bëjnë njohuritë e tyre në marrëzi.
44:26 I ngre fjalën e shërbëtorit tim, dhe I përmbush këshillës së lajmëtarëve të mi. Unë them në Jeruzalem, "Ti do të banohet,"Dhe për qytetet e Judës, "Ti do të rindërtohen,"Dhe unë do të ngre shkretëtirat e saj.
44:27 Unë them në thellësitë, "Të bëhesh i shkretë,"Dhe, "Unë do të thaj lumenjtë e tu."
44:28 Unë them Cyrus, "Ti je bariu im, dhe ju do të përmbushur të gjitha ato që unë do të. "Unë them në Jeruzalem, "Ti nuk do të ndërtohet,"Dhe në Tempull, "Themelet e tua do të shkatërrohen."

Isaia 45

45:1 Kështu thotë Zoti, Kirit tim vajosur, dorën e djathtë të mbaj, në mënyrë që të mund të nënshtrojë kombet para tij, dhe unë do të kthehem kurrizin e mbretërve, dhe unë mund të hap dyert para tij, dhe kështu që portat të mos mbyllen.
45:2 Unë do të shkoj para teje. Dhe unë do të përulë ato lavdishme e tokës. Unë do të thyej portat prej bronzi, dhe unë do të thyejnë përveç shufrat prej hekuri.
45:3 Dhe unë do të të jap thesaret e fshehura dhe njohuritë e gjërave të fshehta, në mënyrë që ju të pranoni që unë jam Zoti,, Perëndia i Izraelit, i cili e quan emrin tuaj.
45:4 Për hir të Jakobit,, shërbëtori im, dhe Izraeli, zgjedhurit tim, Unë të thirra me emër dhe të. Unë kam marrë ju deri, dhe ti nuk më njihje.
45:5 Unë jam Zoti,, dhe nuk ka asnjë tjetër. Nuk ka zot tjetër përveç meje. Unë ju ngjeshur, dhe ti nuk më njihje.
45:6 Pra, mund të ata që janë nga lindja e diellit, dhe ata që janë nga vendosjen e saj, e di se nuk ka një jashtë meje. Unë jam Zoti,, dhe nuk ka asnjë tjetër.
45:7 Unë formoj dritën dhe krijoj terrin. Sjell mirëqënien dhe krijoj fatkeqësinë. Unë, Zoti, bëjë tërë këto gjëra.
45:8 Dërgo poshtë vesën nga lart, O qiej, dhe retë le të bëjnë të bjerë si shi mbi të drejtët! Le të hapet toka dhe të mbijë një shpëtimtar! Dhe le drejtësia të ngrihet në të njëjtën kohë! Unë, Zoti, kanë krijuar atë.
45:9 Mjerë ai që bie në kundërshtim me Bërësin e tij, një copë e thyer e thjeshtë nga një enë prej argjili! Nëse thotë argjila poçarit, "Çfarë jeni ju duke e bërë?"Apo, "Puna juaj nuk është bërë nga duart tuaja?"
45:10 Mjerë ai që i thotë të atit:, "Pse të krijoj?"Ose te nje grua, "Pse të lindë?"
45:11 Kështu thotë Zoti,, i Shenjti i Izraelit, Maker tij: A do të më pyet për të ardhmen, në lidhje me bijtë e mi, dhe më urdhëro rreth veprës së duarve të mia?
45:12 Unë kam bërë tokën, dhe kam krijuar njeriun mbi të. Dora ime ka shpalosur qiejt, dhe unë i kam urdhëruar tërë ushtritë e tyre.
45:13 Unë e ngjalla atë drejt drejtësisë, dhe do të sheshoj tërë rrugët e tij. Ai vetë do të rindërtojë qytetin tim dhe lirimin robërit e mia, por jo për shpërblim apo dhurata, thotë Zoti,, Perëndia i ushtrive.
45:14 Kështu thotë Zoti,: I mundimeve të Egjiptit, dhe marrëdhëniet e biznesit të Etiopisë, dhe të Sabejve, njerëz me shtat të, do të kalojë për ju dhe do të jetë juaji. Ata do të ecin pas teje. Ata do të udhëtojnë, lidhur në metalike. Dhe ata do të të adhuroj dhe të peticionit: "Në ty vetëm është Perëndia, dhe nuk ka asnjë Perëndi përveç teje.
45:15 Vërtet, ti je një Perëndi i fshehur, Perëndia i Izraelit, Shpëtimtari. "
45:16 Ata të gjithë kanë qenë të hutuar dhe duhet të jetë turp! Këto Fabricators e gabimeve janë larguar së bashku në konfuzion!
45:17 Izraeli do të shpëtohet në Zotin, me një shpëtim të përjetshëm. Ju nuk do të çoroditen, dhe ju nuk do të jetë turp, në përjetësi.
45:18 Sepse kështu thotë Zoti,, i cili krijoi qiejt, Vetë Perëndia që ka formuar tokën dhe e ka bërë, thërrmohet shumë e saj. Ai nuk e ka krijuar pa qëllim. Ai e formoi atë në mënyrë që ajo do të banohet. Unë jam Zoti,, dhe nuk ka asnjë tjetër.
45:19 Unë nuk kam folur fshehtas, në një cep të errët të dheut. Unë nuk u kam thënë pasardhësve të Jakobit, "Më kërkoni kot". Unë jam Zoti, i cili flet për drejtësi, që shpall atë që është e drejtë.
45:20 Mblidhuni, dhe qasja, dhe afrohuni bashkë, ju të cilët kanë qenë të ruajtur ndër johebrenjtë. Ata nuk kanë njohuri, që ngre drutë e skulpturës së tyre, dhe të cilët peticion një perëndi të paaftë për të shpëtuar.
45:21 Shpallë atë, dhe qasja, dhe të konsultohen së bashku. Që ka shkaktuar kjo të dëgjohet nga fillimi, dhe kush e ka parathënë atë nga ajo kohë? A nuk jam unë, Zoti? Dhe a ka ndonjë zot tjetër përveç meje? Unë jam një Perëndi i drejtë që shpëton, dhe nuk ka askush përveç meje.
45:22 Të gjitha skajet e tokës, do të konvertohet për mua, dhe ju do të ruhen. Sepse unë jam Perëndia, dhe nuk ka asnjë tjetër.
45:23 Unë betohem për veten time. Fjala e drejtësisë do të vazhdojë nga goja ime, dhe kjo nuk do të kthehet prapa.
45:24 Për çdo gju do të përkulet para meje, dhe çdo gjuhë do të betohet atë.
45:25 Prandaj, ai do të thotë, "Në Zotit janë gjyqtarët Ime dhe mbretëria Ime." Ata do të shkojnë në atë. Dhe të gjithë ata që luftojnë kundër tij do të mbeten të shushatur.
45:26 Në Zotin, të gjithë pasardhësit e Izraelit do të jetë i justifikuar dhe vlerësuar.

Isaia 46

46:1 Bel ka qenë e thyer. Nebo është shtypur. idhujt e tyre i kanë vendosur mbi gjallesat, nga kafshët, barrat tuaja therëse rënda, deri në lodhje.
46:2 Ata janë shkrirë poshtë, ose janë shkatërruar së bashku. Ata nuk ishin në gjendje për të shpëtuar atë që i kishin, dhe jeta e tyre do të shkojnë në robëri.
46:3 Me degjo, shtëpi e Jakobit, tërë mbetja e shtëpisë së Izraelit, që janë kryer në gjirin tim, të cilët kanë lindur nga barku im.
46:4 Madje edhe në pleqërinë tuaj, Unë jam i njëjti. Dhe edhe me qime tuaj gri, Unë do të të çojë. Unë kam bërë ty, dhe unë do të të mbajë. Unë do të të çojë, dhe unë do të të shpëtoj.
46:5 Të cilit do të ju ngjajë mua, ose barazojnë mua, ose më krahasoni, ose e konsiderojnë më të jetë i ngjashëm?
46:6 Ju merrni ari nga një qese, dhe ju peshojnë argjendin në një shkallë, në mënyrë që të punësojë një argjendarit për të bërë një zot. Dhe ata bien sexhde dhe adhuroj.
46:7 Mbartin mbi supet e tyre, mbështetur atë, dhe ata e vënë në vendin e tij. Dhe ai do të qëndrojë ende dhe nuk do të lëvizë nga vendi i tij. Por edhe kur ata do t'i këlthasin atij, ai nuk do të dëgjojë. Ai nuk do të shpëtojë ata nga mundimi.
46:8 Mbaje mend këte, të të vijë turp. kthimi, o shkelës, në zemër.
46:9 Mos harroni të epokave të kaluara. Sepse unë jam Perëndia, dhe nuk ka zot tjetër. Nuk ka asnjë të ngjashëm me mua.
46:10 Nga fillimi, I shpall gjërat e fundit, dhe nga fillimi, gjërat që ende nuk janë bërë, duke thënë se: Plani im do të qëndrojë e vendosur, dhe tërë vullneti im do të bëhet.
46:11 Unë e quaj një zog nga lindja, dhe nga një vend i largët, njeriu i vullnetit tim. Dhe unë fola, dhe unë do të kryejë atë. Unë kam krijuar, dhe unë do të veproj.
46:12 Më dëgjo, ju që janë të vështirë të zemrës, të cilët janë larg nga drejtësia!
46:13 Unë kam sjellë drejtësinë time afër. Ajo nuk do të jetë larg, shpëtimi im nuk do të vonohet. Unë do të japë shpëtimin te Sioni, dhe lavdia ime në Izrael.

Isaia 47

47:1 zbres, ulu në pluhur, Oe virgjër bijë e Babilonisë! Ulu në tokë,. Nuk ka asnjë fron për bijë e Kaldeasve,. Për ju nuk do të quhet më delikate dhe e tenderit.
47:2 Merrni një gur dhe bluaj miellin. Zbuluar turpin tuaj, zhveshur sup tuaj, zbulojnë këmbët tuaja, kalojnë rrjedhat.
47:3 turpi juaj do të zbulohet, dhe turpi juaj do të shihet. Unë do të kapë hakmarrje, dhe askush nuk do të përballojë më.
47:4 Shëlbuesi ynë, Zoti i ushtrive është emri i tij, i Shenjti i Izraelit.
47:5 Uluni në heshtje, dhe të hyjë në errësirë, O bijë e Kaldeasve,! Për ju nuk do të quhet fisnike e mbretërive.
47:6 Jam zemëruar me popullin tim. Kam përdhosur trashëgiminë time, dhe i kam dhënë në duart e tua. Ju nuk kanë treguar mëshirë ndaj tyre. Ju kanë rritur në masë të madhe barrën e zgjedhën tuaj mbi pleqve.
47:7 Dhe ju keni thënë: "Unë do të të jetë një fisnike përgjithmonë." Ju nuk keni vënë këto gjëra në zemrën tuaj, dhe nuk i kujtove fundin tuaj.
47:8 Dhe tani, dëgjoni këto gjëra, ju që janë delikate dhe të kemi besim, që thua në zemrën tënde: "Unë jam, dhe nuk ka njeri më të madh se unë. Nuk do të mbetem kurrë e ve, dhe unë nuk do të dinë thatë. "
47:9 Këto dy gjëra papritur do të të mbulojë në një ditë: shterpësia dhe vejëria. Të gjitha gjërat do të të mbytin, për shkak të morinë e magjive të tua dhe për shkak të mizorisë së madhe të yshtjet e tua.
47:10 Dhe ju keni besim në ligësi tuaj, dhe ke thënë: "Nuk ka asnjë njeri që më sheh". Dituria jote dhe njohuritë e tua, këto do të të mashtrojnë. Dhe ke thënë në zemrën tënde: "Unë jam, dhe përveç meje nuk ka asnjë tjetër. "
47:11 E keqja do të të mbulojë, dhe ju nuk do të vini re rritje e saj. Dhe fatkeqësia do të bjerë me forcë mbi ju, dhe ju nuk do të jetë në gjendje për të shmangur atë. Ju papritmas do të përshkuar nga një mjerimi të tillë si ju kurrë nuk kanë njohur.
47:12 Qëndroni me yshtje tuaj, dhe me morinë e magjive të tua, në të cilat je lodhur që në rininë tënde, si në qoftë se në një farë mënyre ajo mund të përfitojnë ju, ose sikur të ishin në gjendje që të bëjnë të fortë.
47:13 Ju keni dështuar në morinë e planeve tuaja! Le Shikuesit të qëndrojë dhe të ju kursejnë, ata që po mendon yjet, dhe figuring muajt, në mënyrë që nga këto ata mund të shpallë juve gjërat që do të vijnë.
47:14 Ja, ato janë bërë si kashta. Zjarri ka konsumuar. Ata nuk do të lirohen nga fuqia e flakës. Këto nuk janë qymyr me të cilat ato mund të ngrohur, as nuk është ky një zjarr të cilat ata mund të ulen pranë.
47:15 Pra, kemi të gjitha këto gjëra, në të cilën ju u munduat, bërë për ju. tregtarët jote qysh në rininë tuaj, secili ka gabuar në mënyrën e vet. Nuk ka asnjë njeri që mund të të shpëtojë.

Isaia 48

48:1 Dëgjoni këto gjëra, O shtëpi e Jakobit, ju që ju thërrasin me emrin e Izraelit, dhe që ka dalë nga burimet e Judës. Ju betoheni për emrin e Zotit dhe ju e quani në mendje Perëndinë e Izraelit, por jo me të vërtetë, dhe jo në drejtësi.
48:2 Sepse ata janë thirrur nga qyteti i shenjtë, dhe ata kanë qenë themeluar mbi Perëndinë e Izraelit. Zoti i ushtrive është emri i tij.
48:3 Që nga ajo kohë, I njoftoi gjërat e kaluara. Ata dolën nga goja ime, dhe unë kam shkaktuar që ata të dëgjohet. I punuar këto gjëra papritmas, dhe ata u përmbushën.
48:4 Sepse e dija që je kokëfortë, dhe se Qafa jote është si një brez i hekurt, dhe balli yt është si bronzi.
48:5 Që nga ajo kohë, I parathënë për ju. Para se ndodhën këto gjëra, I zbuluar me ty, që të mos thoni: "Idhujt e mi kanë arritur këto gjëra, dhe gdhendur im dhe shëmbëlltyra me derdhje kanë urdhëruar. "
48:6 Të parë të gjitha gjërat që keni dëgjuar. Por ju ishin ata që njoftoi ato? Që nga ajo kohë, I shkaktuar ju për të dëgjuar në lidhje me gjëra të reja, dhe ju nuk e dini se si ato janë të ruajtura.
48:7 Ato janë krijuar tashti, dhe jo në atë kohë. Dhe, madje edhe para sot, ju nuk e keni dëgjuar prej tyre; ndryshe, ju mund të thoni, "Ja, Unë i dija ".
48:8 Ju keni dëgjuar as, as njohur, as nuk ishin veshët e tu të hapur në atë kohë. Sepse e dija që ju do të shkelni në masë të madhe, dhe kështu që kur ju kam thirrur shkelës nga barku.
48:9 Për hir të emrit tim, Unë do të marrë fytyrën e tërbimit tim larg. Dhe për hir të lavdisë sime, Unë do të të vë fre, që të mos vdisni.
48:10 Ja, Unë të kam rafinuar, por jo si argjendi. Unë ju kam zgjedhur për furrën e varfërisë.
48:11 Për mua, për hirin tim, Unë do të bëjë atë, kështu që unë nuk mund të blasfemohet. Sepse unë nuk do t'i jap lavdinë time asnjë tjetri.
48:12 Me degjo, O Jakob, dhe Izrael, që unë e quaj. Unë jam i njëjti, Unë jam i pari, dhe jam i fundit.
48:13 Gjithashtu, Dora ime ka themeluar tokën, dhe dora ime e djathtë ka matur qiejt. Unë do ta quaj, dhe ata do të qëndrojnë së bashku.
48:14 mblidhen së bashku, të gjithë ju, dhe të dëgjuar. Kush prej tyre ka shpallur këto gjëra? Zoti ka dashur atë; ai do të bëjë vullnetin e tij me Babiloninë, dhe krahu i tij kërcënon Kaldeasit.
48:15 unë jam, kam folur, dhe e kam quajtur atë. I kanë çuar atë përpara, dhe mënyra e tij ka qenë e drejtë.
48:16 Afrohuni tek unë, dhe të dëgjojnë për këtë. Nga fillimi, Unë nuk kam folur fshehtas. Që nga koha para se të ndodhte, unë isha atje. Dhe tani, Zoti, Zoti, më ka dërguar, dhe Fryma e tij.
48:17 Kështu thotë Zoti,, Çliruesi yt, i Shenjti i Izraelit: Unë jam Zoti,, Perëndia juaj, që të mëson gjëra të dobishme, që ju udhëzon në rrugën që ju ecni.
48:18 Ah, sikur t'u kishe kushtuar kujdes urdhërimeve të mia! Paqja jote do të ishte si një lumë, dhe drejtësia jote do të ishte si valët e detit,
48:19 dhe pasardhësit e tu do të ishte si rëra, dhe të aksioneve nga ijët e tua do të ishte si gurët e saj. Emri i tij nuk do të kishte kaluar larg, as nuk do të kishte qenë i veshur larg përpara fytyrës sime.
48:20 Largohu nga Babilonia! Ikni nga Kaldeasit!! Shpallë atë me një zë e ngazëllimit. Do të bëjë të dëgjohet, dhe të mbajnë atë deri në skajet e tokës. them: "Zoti ka çliruar shërbëtorin e tij Jakob".
48:21 Ata nuk patën etje në shkretëtirë, kur i çoi jashtë. Ai i prodhuar ujë nga shkëmbi për ta. Sepse ai çau shkëmbin, dhe ujërat rrodhi jashtë.
48:22 "Nuk ka paqe për të paudhët,", Thotë Zoti,.

Isaia 49

49:1 i kushtoj vëmendje, ju Islands, dhe dëgjuar nga afër, o popuj shumë larg. Zoti më ka thirrur që kur isha në bark të nënës; nga barku i nënës sime, ai ka qenë i ndërgjegjshëm për emrin tim.
49:2 Dhe ai ka caktuar gojën si një shpatë të mprehtë. Në hijen e dorës së tij, Ai ka mbrojtur mua. Dhe ai ka caktuar mua si një shigjetë zgjedhur. Në kukurës së tij, ai ka fshehur mua.
49:3 Dhe ai më ka thënë: "Ti je shërbëtori im, Izrael. Për në ju, Unë do të mburrem. "
49:4 Dhe unë i thashë: "Unë kam punuar drejt zbrazëtisë. I kam shkatërruar fuqinë time pa qëllim dhe kot. Prandaj, gjykimi im është me Zotin, dhe puna ime është me Perëndinë tim ".
49:5 Dhe tani, thotë Zoti,, që më ka formuar që në bark të nënës, si shërbëtorit të tij, kështu që unë mund të sjellë përsëri Jakobin, për Izraelin nuk do të mblidhen së bashku, por unë kam qenë i nderuar në sytë e Zotit dhe Perëndia im është forca ime,
49:6 dhe kështu ai ka thënë: "Kjo është një gjë e vogël që ju duhet të jetë shërbëtorin tim aq sa për të lartuar përsëri fiset e Jakobit, dhe në mënyrë që për të kthyer në llumin e Izraelit. Ja, I kanë ofruar si dritë të johebrenjve, me qëllim që të jesh Shpëtimi im, edhe në rajonet më të largëta të dheut. "
49:7 Kështu thotë Zoti,, Shëlbuesi i Izraelit, I Shenjti i tij, për një njeri të përbuzshëm, për një komb e neveritshme, shërbëtorit të zotërve: Mbretërit do të shohin, dhe princat do të ngrihet, dhe ata do të adhuroj, për shkak të Zotit. Sepse ai është besnik, dhe ai është i Shenjti i Izraelit, i cili të ka zgjedhur.
49:8 Kështu thotë Zoti,: Në një kohë të këndshme, Unë kam vërejtja ju, dhe në ditën e shpëtimit, I kam ndihmuar ju. Dhe kam ruajtur ty, dhe unë kam paraqitur ju si një besëlidhje të popullit, kështu që ju do të ngre tokën, dhe posedon trashëgimitë shpërndara,
49:9 kështu që ju do të thoni për ata që janë të lidhur, "Dilni!"Dhe të atyre që janë në errësirë, "Të lirohet!"Ata do të kullosin gjatë rrugëve, dhe kullotat e tyre do të jetë në çdo vend të hapur.
49:10 ata nuk do të kenë as uri as etje, as do nxehtësia e diellit mundi poshtë mbi ta. Për atë që e merr mëshirë për ta do të qeverisë, dhe ai do t'i jap të pinë nga burimet e ujërave.
49:11 Dhe unë do t'i ndryshoj tërë malet e mia në rrugë, dhe rrugët e mia do të lartësohet.
49:12 Ja, disa do të vijnë nga larg, dhe ja,, të tjerë nga veriu dhe nga deti, dhe të tjerë nga vendi i jugut.
49:13 Lëvdoni, O qiej! dhe ngazëllohuni, O tokë! Le malet do të lëvdoj me ngazëllim! Sepse Zoti ka ngushëlluar popullin e tij, dhe ai do të marrë mëshirë për njerëzit e tij të varfër.
49:14 Dhe Sioni ka thënë:: "Zoti e ka braktisur mua, dhe Zoti më ka harruar ".
49:15 A mundet një grua të harrojë foshnjen e saj, mënyrë që të mos të marrë mëshirë për fëmijën e barkut të saj? Por edhe në qoftë se ajo do të harrojmë, ende Unë kurrë nuk do të harroj.
49:16 Ja, Unë të kam gdhendur mbi duart e mia. muret e tua janë gjithmonë para syve të mi.
49:17 ndërtuesit e tu të kanë ardhur. Ata që do të prishur dhe të shkatërrojë, ata do të largohet nga ju.
49:18 Ngrej sytë e tu rreth e qark, dhe të shohim: të gjitha këto janë mbledhur së bashku; ata kanë ardhur te ti. Rroj unë, thotë Zoti,, ti do të vishesh me rroba të gjitha këto gjëra, sikur me një stoli. Dhe si një nuse, ju do të përfundojë këto gjëra të gjithë rreth jush.
49:19 Për shkretëtirat tuaj, dhe vendet e tua të vetmuar, dhe toka e rrënimi juaj tani do të jetë shumë i ngushtë, për shkak të të gjithë banorëve. Dhe ata që të gllabërojnë do t'i ndjekur larg.
49:20 Edhe bijtë e thatë tuaj do të të thonë në vesh: "Ky vend është tepër i ngushtë për mua. Bëni mua një vend të gjerë në të cilin për të banuar ".
49:21 Dhe ti do të thuash në zemrën tënde: "Kush ka konceptuar ato? I ishte shterpë dhe nuk mund të lindë. I hiqet dhe mbajtur peng. Dhe kështu, i cili ka ngritur ato? Unë kam qenë i varfër dhe i vetëm. Dhe kështu, ku kanë qenë?"
49:22 Kështu thotë Zoti, Zoti: Ja, Unë do të ngre dorën time mbi kombet, dhe unë do të të përlëvdoj shenjë im para popujve. Dhe ata do të mbajnë bijtë e tu në krahë, dhe ata do të të mbajnë bijat e tua mbi supet e tyre.
49:23 Mbretërit do të jenë kujdestarë tuaj, dhe mbretëreshat do të jetë nursemaids tuaj. Ata do të kenë respekt me fytyrën e tyre në tokë, dhe ata do të lëpijnë pluhurin e këmbëve të tua. Dhe ju do të pranoni që unë jam Zoti,. Për ata që shpresojnë tek ai nuk do të çoroditen.
49:24 Mund pre të merren nga të fortët? Apo është diçka zënë rob nga gjendje e fuqishme për të shpëtuar?
49:25 Sepse kështu thotë Zoti,: Sigurisht, Edhe i burgosuri do të çohet tutje nga të fortët, edhe ajo që është marrë nga i fuqishëm do të ruhen. Dhe me të vërtetë, Unë do t'i gjykojë ata që kanë gjykuar ju, dhe unë do të shpëtoj bijtë e tu.
49:26 Dhe unë do të ushqyer armiqtë e tu mishin e vet. Dhe ata do të jenë gjendje të dehur me gjakun e tyre, si me musht. Dhe çdo mish do të pranoni që unë jam Zoti,, që ju kursen, dhe Çliruesi yt, i Fuqishmi i Jakobit.

Isaia 50

50:1 Kështu thotë Zoti,: Çfarë është kjo letra e shkurorëzimit e nënës tuaj për, me të cilin unë kam hedhur poshtë atë? Ose kush është kreditori im, të shita ty? Ja, ju janë shitur nga paudhësitë tuaja, dhe unë kam hedhur poshtë nënën tuaj për ligësinë tuaj.
50:2 Për arrita, dhe nuk kishte asnjë njeri. I thirra, dhe nuk kishte njeri që do të dëgjojë. Është shkurtuar dora ime dhe të bëhet i vogël, kështu që unë jam në gjendje të shpengojë? Apo ka asnjë fuqi në mua për të ofruar? Ja, me kërcënimin tim, Unë do të bëj detin në një shkretëtirë. Unë do të kthej lumenjtë në tokë të thatë. Peshku do të kalbet për shkak të mungesës së ujit dhe do të vdesin nga etja.
50:3 Unë do i vesh qiejtë në errësirë, dhe unë do të një grathore për mbulesë.
50:4 Zoti më ka dhënë gjuhën e mësuar, kështu që unë do të di se si të mbështesë me një fjalë, ai që e ka dobësuar. Ai ngrihet në mëngjes, ai ngrihet në veshin tim në mëngjes, kështu që unë mund të veshin atë si një mësues.
50:5 Zoti, Zoti, më ka hapur veshin. Dhe unë nuk e kundërshtojnë atë. Unë nuk kanë kthyer mbrapsht.
50:6 Unë kam dhënë trupin tim për ata që japin më, dhe faqet e mia atij që më shkulte ato. Unë nuk e kanë shmangur fytyrën time nga ata që më qortoi dhe që pështyjnë mbi mua.
50:7 Zoti, Perëndia është ndihma ime. Prandaj, Unë nuk kam qenë i mbuluar me turp. Prandaj, Unë e kam kthyer fytyrën time si një shkëmb shumë të vështirë, dhe unë e di se unë nuk do të çoroditen.
50:8 Ai që më justifikon është afër. Kush do të flasë kundër meje? Le të paraqitemi bashkë. Kush është kundërshtari im? Le të më afrohet.
50:9 Ja, Zoti, Perëndia është ndihma ime. Kush është ai që do të më dënonte? Ja, ata të gjithë do të jetë i veshur larg si një rrobe; tenja do t'i brejë.
50:10 Kush është prej jush ka frikë nga Zoti? Kush e dëgjon zërin e shërbëtorit të tij? I cili ka ecur në errësirë, dhe drita nuk është në të ''? Le të shpresojmë që në emër të Zotit, dhe le të mbështetet te Perëndia i tij!.
50:11 Ja, ju të gjithë që ndizni një zjarr, mbështjellë në flakë: ecin në flakët e zjarrit tuaj dhe në flakët që keni ndezur!. Kjo është bërë për ju nga dora ime. Ju do të fle në ankth.

Isaia 51

51:1 Me degjo, ju që ndjekin atë që është e drejtë dhe që kërkojnë Zotin. I kushtoj vëmendje të shkëmbin nga i cili ju keni qenë të latuar, dhe në muret e gropës nga të cilat ju keni qenë të hapur.
51:2 I kushtoj vëmendje të Abrahamit, babai yt, dhe Sarës, që të ka lindur. Për thirra kur ishte vetëm, dhe e bekova;, dhe unë e shumëzuar atë.
51:3 Prandaj, Zoti do të ngushëllojë Sionin, dhe ai do të ngushëllojë të gjitha rrënojat e tij. Dhe ai do të kthehet vetminë e tij në një vend të mrekullon, dhe shkretëtirë e saj në një kopsht të Zotit. Gëzim dhe hare dhe do të gjenden në mes të tij, falënderim dhe një zë i lavdërimit.
51:4 I kushtoj vëmendje për mua, njerëzit e mi, dhe më dëgjoni, fiset e mia. Për një ligj do të dalë nga unë, dhe gjyqi im do të zbresë si dritën e kombeve.
51:5 një tim të vetëm është afër. Shpëtimtari im ka dalë. Dhe krahët e mi do të gjykojnë popujt. Ishujt do të shpresojnë në mua, dhe ata me durim do të presë për krahun tim.
51:6 Çoni sytë tuaj drejt qiellit, dhe shikoni poshtë në tokë poshtë. Sepse qiejtë do të davariten si tym, dhe toka do të jetë i veshur larg si një rrobe, dhe banorët e saj do të kalojnë në mënyrë të ngjashme. Por shpëtimi im do të vazhdojë përjetë, dhe drejtësia ime nuk do të dështojnë.
51:7 Me degjo, ju që e dini se çfarë është vetëm, njerëzit e mi të cilët kanë ligjin tim në zemrën e tyre. Mos kini frikë nga turp midis njerëzve, dhe mos u trembni blasfemitë e tyre.
51:8 Sepse krimbi do t'i zhduk si një rrobe, dhe tenja do t'i brejë si leshin. Por shpëtimi im do të vazhdojë përjetë, dhe drejtësia ime do të jetë nga brezi në brez.
51:9 Të ngrihesh, Të ngrihesh! Vesh veten në forcë, O krah i Zotit! Të ngrihet si në kohën e antikitetit, ashtu si në brezat e kaluar të gjatë. A nuk e keni goditur njërin arrogant dhe kuçedrën?
51:10 A nuk e ke tharë detin, ujërat e humnerës së madhe, dhe u thellësitë e detit në një rrugë, në mënyrë që mbajti të mund të kalojnë mbi të?
51:11 Dhe tani, ata që janë shëlbuar nga Zoti do të kthehen. Dhe ata do të mbërrijë në Sion, vlerësuar. Dhe gëzimi e përjetshme do të kurorëzojë kokën e tyre. Ata do të marrë të mbajë të gëzim dhe hare dhe. Ankthi dhe zie do të ikin.
51:12 Ai është I, unë vetë, i cili do t'ju ngushëllojë. Kush jeni ju që do të kenë frikë nga një njeri i vdekshëm, dhe i biri i njeriut, i cili do të thahen si bari i njomë?
51:13 Dhe keni harruar Zotin, Maker juaj, që zgjatet qiejt, dhe i cili e themeloi tokën? Dhe a keni qenë në frikë të vazhdueshme, gjithe diten, në fytyrën e zemërimit të tij, e atij që të pikëlluar dhe që kishte përgatitur për të shkatërruar ju? Ku është tani tërbimi i shtypësit tani?
51:14 Avancimi shpejt, ai do të arrijë të të zbulohet, dhe ai nuk do të vrasë deri në shkatërrim të plotë, as nuk do t'i mungojë buka.
51:15 Por unë jam Zoti,, Perëndia juaj, që e larton detin, dhe kush i bën dallgët të bymehet. Zoti i ushtrive është emri im.
51:16 I kanë vënë fjalët e mia në gojën tënde, dhe unë ju kam mbrojtur në hijen e dorës sime, kështu që ju mund të vendosur qiejtë, dhe gjeti tokën, dhe në mënyrë që ju mund të thoni në Sion, "Ti je populli im".
51:17 ngre, ngre! Çohu, O Jeruzalem! ju piu, nga dora e Zotit, kupën e zemërimit të tij. ju piu, deri në fund të kupës së gjumit të thellë. Dhe ju janë dhënë për të pirë, gjitha mënyra për llumin.
51:18 Nuk ka asnjë njeri që mund të mbështesë atë, nga të gjithë bijve të cilin ajo e ka konceptuar. Dhe nuk ka askush që do ta marrë prej dore, nga të gjithë bijve të cilin ajo e ka ngritur.
51:19 Ka dy gjëra të cilat kanë ndodhur për ju. Kush do të pikëllohen për ty? Nuk është dëshpërimi i thellë dhe shkatërrimi, dhe uri dhe shpatë. Kush do t'ju ngushëllojë?
51:20 Bijtë e tu janë hedhur jashtë. Ata kanë fjetur në krye të të gjitha rrugëve, dhe ata kanë qenë të frenuar si një gazelë. Ata kanë qenë të mbushur me indinjatën e Zotit, me kërcënimin e Perëndisë tënd.
51:21 Prandaj, Degjo kete, O njerëz të varfër pak, dhe ju të cilët kanë qenë të gjendje të dehur, por jo nga vera.
51:22 Kështu thotë Zoti yt, Zoti, dhe Perëndia juaj, të cilët do të luftojnë në emër të popullit të tij: Ja, Unë kam marrë kupën e gjumit të thellë nga dora jote. Ti do të pinë më nga thellësia e kupës së zemërimit të mia.
51:23 Unë do ta vendos atë në duart e atyre që e kanë poshtëruar ty, dhe të cilët kanë thënë për shpirtin tuaj: "Shtrihu për tokë, në mënyrë që ne të kalojnë mbi të. "Dhe keni vendosur trupin tuaj në terren, si një rrugë për ta për të kaluar mbi.

Isaia 52

52:1 Të ngrihesh, Të ngrihesh! Vesh veten në forcë, O Sion! Vendos mbi rrobat e lavdisë tuaj, O Jeruzalem, qyteti i të Shenjtit! Për parrethpreri dhe i papastri do të kalojë më në mes teje.
52:2 Shkunde pluhurin! Ngrihu dhe ulen deri, O Jeruzalem! Thyesh zinxhirët nga qafa jote, O bijë e Sionit në robëri!
52:3 Sepse kështu thotë Zoti,: Ju kanë shitur për asgjë, dhe ju do të shpengoheni pa para.
52:4 Sepse kështu thotë Zoti, Zoti: Populli im zbriti në Egjipt, ne fillim, në mënyrë që të banuar. Por Asiri e shtypi, pa asnjë arsye në të gjitha.
52:5 Dhe tani, ajo që ka mbetur për mua këtu, thotë Zoti,? Sepse populli im ka qenë të marrë pa arsye. Princat e tyre të trajtuar ato në mënyrë të padrejtë, thotë Zoti,. Dhe emri im po shahet vazhdimisht gjatë gjithë ditës.
52:6 Për shkak të kësaj, populli im do të njohë emrin tim, Atë ditë. Sepse është unë se kush është duke folur. Ja, jam këtu.
52:7 Sa të bukura janë mbi malet këmbët e lajmëtarit dhe predikues i paqes! Njoftuar të mirë dhe duke u shpallur paqen, ata janë duke thënë Sionit, "Perëndia yt do të mbretërojë!"
52:8 Është Dëgjo. Ata kanë ngritur zërin e tyre. Ata do të të kremtoj së bashku. Sepse ata do të shohin me sytë, kur Zoti konverton Sionin.
52:9 Ngazëllojmë dhe të gëzohemi së bashku, O shkretëtirat e Jeruzalemit! Sepse Zoti ka ngushëlluar popullin e tij. Çliron Jeruzalemin.
52:10 Zoti ka përgatitur krahun e tij të shenjtë, para syve të të gjitha kombeve. Dhe të gjitha skajet e tokës do të shohin shpëtimin e Perëndisë tonë.
52:11 largohem, largohem, Dil nga ketu! Mos të jenë të gatshëm për të prekur atë që është i ndotur. Dilni nga mesi i saj! duhet të pastrohet, ju që mbani vazot e Zotit.
52:12 Sepse ju nuk do të dalë në një rrëmuje, as nuk do të marrë fluturimin në një nxitim. Sepse Zoti do të të paraprijë, dhe Perëndia i Izraelit do të mblidhen.
52:13 Ja, shërbëtori im do të kuptojnë; ai do të lartësohet dhe të ngrihet, dhe ai do të jetë shumë sublime.
52:14 Ashtu si ata ishin të tronditur mbi ju, kështu do të jetë fytyra e tij pa lavdi në mesin e njerëzve, dhe paraqitja e tij, midis bijve të njerëzve.
52:15 Ai do të spërkasë shumë kombe; mbretërit do të mbyllin gojën për shkak të tij. Dhe ata të cilëve ai nuk është përshkruar, kemi parë. Dhe ata që nuk kanë dëgjuar, kanë konsideruar.

Isaia 53

53:1 Kush i ka besuar predikimit tonë? Dhe kujt iu shfaq krahu i Zotit është zbuluar?
53:2 Dhe ai do të ngrihet si një degëz, në sytë e tij, dhe si një rrënjë nga toka etur. Nuk ka pamja e bukur apo madhështor në të. Për ne shikoi, dhe nuk kishte asnjë aspekt, të tilla që ne do të dëshironim.
53:3 I përçmuar dhe i më së paku në mesin e njerëzve, një njeri i dhembjeve që e di dobësi. Dhe fytyra e tij ishte fshehur dhe i përbuzur. Për shkak të kësaj, ne nuk e konsideronim atë.
53:4 Vërtet, ai ka hequr dobësitë tona, dhe ai vetë e ka përsipër dhembjet tona. Dhe ne kemi menduar prej tij sikur të ishte lebroz, ose në qoftë se ai kishte qenë i goditur nga Perëndia dhe të poshtëruar.
53:5 Por ai vetë u plagos për shkak të paudhësive tona. Ai u shtyp për shkak të ligësisë tonë. Disiplina të cilin kemi paqen është mbi të. Dhe për shkak të vurratave të tij, ne jemi shëruar.
53:6 Ne kemi të gjithë endeshim si dele; secili prej tyre ka devijuar rrugën e vet. Dhe Zoti i ka vendosur të gjithë padrejtësinë tonë mbi të.
53:7 Ai u ofroi, sepse ishte vullneti i tij. Dhe ai nuk e hapi gojën e tij. Ai do të jetë e çuan si delja në thertore. Dhe ai do të jetë i heshtur si një qengj përpara qethtarit. Sepse ai nuk do të të hapë gojën.
53:8 Ai u ngrit nga ankthi dhe gjykimi. I cili do të përshkruajë jetën e tij? Sepse ai ka qenë i prerë nga toka e të gjallëve. Për shkak të ligësisë së popullit tim, I kam goditur atë poshtë.
53:9 Dhe ai do të jepet një vend me të pabesët për varrimin e tij, dhe me të pasurin për vdekjen e tij, pse ai ka bërë asnjë paudhësi, as nuk ishte mashtrim në gojën e tij.
53:10 Por kjo ishte vullneti i Zotit për të shtypur atë me lëngata. Nëse ai jep jetën e vet për shkak të mëkatit, ai do të shikojë pasardhës me jetë të gjatë, dhe vullneti i Zotit do të drejtohet nga dora e tij.
53:11 Sepse shpirti i tij ka punuar, ai do të shihni dhe të jetë i kënaqur. Nga njohuritë e tij, shërbëtori im vetëm do vetë të drejtë shumë veta, dhe ai vetë do të mbajnë ndëshkimin për paudhësitë e tyre.
53:12 Prandaj, Unë do të japë atij një numër i madh. Dhe ai do ta ndajë plaçkën e të fortë. Sepse ai ka dorëzuar jetën e tij deri në vdekje, dhe ai ishte menduar në mesin e kriminelëve. Dhe ai ka marrë mëkatet e shumë, dhe ai e ka lutur për shkelësit.

Isaia 54

54:1 Lëvdoni, ti që je shterpë dhe nuk mund të krijoj. Këndoj lëvdime dhe lëshoni britma gëzimi, ju që nuk kanë lindur. Për shumë janë fëmijët e të shkretë, më shumë se prej saj që ka një burrë, thotë Zoti,.
54:2 Zgjero vendin e çadrës sate dhe shtrihet lëkurat e Kasolleve tuaj, unsparingly. Zgjati litarët e tu, dhe përforco kunjat e tu.
54:3 Për ju do të shtrihet në të djathtë dhe në të majtë. Dhe pasardhësit e tu do të zotërojnë kombet, dhe do të banojë në qytetet e shkretuara.
54:4 Mos kini frikë! Sepse ju nuk do të çoroditen, dhe ju nuk do të skuqesh. Dhe ju nuk do të turpërohet, sepse do të harrosh konfuzionin e rinisë sate, dhe do të kujtoni më turpin e vejërisë sate.
54:5 Për atë që ka bërë ju do të sundojë mbi ty. Zoti i ushtrive është emri i tij. Dhe Çliruesi yt, i Shenjti i Izraelit, do të quhet Perëndia i gjithë tokës.
54:6 Sepse Zoti të ka thirrur, si një grua të braktisur dhe të zisë në shpirt, dhe si një grua hodhi poshtë në rininë e saj, tha Perëndia juaj.
54:7 Për një moment të shkurtër, Unë kam braktisur ty, dhe me i mëshirshëm me të mëdha, Do t'ju mbledh.
54:8 Në një moment të indinjatës, Do ta fsheh fytyrën time nga ju, për një kohë të shkurtër. Por me mëshirën e përjetshme, Unë kam marrë mëshirë për ty, tha Çliruesi yt, Zoti.
54:9 Për mua, ajo është vetëm si në ditët e Noeut, për të cilin unë u betua që do të sjellë më në ujërat e Noeut mbi tokë. Kështu betohem që të mos jetë i zemëruar me ju, dhe jo për të qortoftë ashpër.
54:10 Nëpër malet do të zhvendoset, dhe kodrat do të dridhen. Por mëshira ime do të largohet nga ju, dhe besëlidhja e paqes nuk do të hiqet kurrë, thotë Zoti, që ka mëshirë për ty.
54:11 O njerëz të varfër pak, convulsed nga stuhi, larg nga çdo ngushëllimin! Ja, Unë do të vënë gurët e tua, në mënyrë, dhe unë do të të vë themelin tuaj me safire,
54:12 dhe unë do të bëj ramparts tuaja nga Jasper, dhe portat e tua nga gurë të skalitur, dhe të gjithë kufijtë e tu nga gurë të dëshirueshme.
54:13 Të gjithë bijtë e tu do të mësohen nga Zoti. Dhe e madhe do të jetë paqja e bijve të tu.
54:14 Dhe ju do të jetë e themeluar në drejtësi. Larg nga shtypja, sepse nuk do të kem frikë. Dhe largohet nga terrori, sepse nuk do të keni qasje.
54:15 Ja, një kolon do të mbërrijë, i cili nuk ishte me mua, një mbërritjes caktuar i ri do të bashkohen me ty.
54:16 Ja, I krijuar kovaçin që tifozët prushit të zjarrit dhe prodhon një objekt me punën e tij, dhe kam krijuar vrasësin i cili shkatërron.
54:17 Asnjë objekt i cili është formuar për t'u përdorur kundër ju do të ketë sukses. Dhe çdo gjuhë që ju reziston në gjykim, ju do të gjykojë. Kjo është trashëgimia e shërbëtorëve të Zotit, dhe kjo është drejtësia e tyre me mua, thotë Zoti,.

Isaia 55

55:1 Të gjithë ju që keni etje, vijnë në ujërat. Dhe ju që nuk keni para: nxitim, blini dhe hani. afrim, blini verë dhe qumësht!, pa para dhe pa shkëmbim.
55:2 Pse shpenzoni para për atë që nuk është bukë, dhe shpenzoj mundit tuaj, për atë që nuk të ngop? Dëgjoni shumë ngushtë për mua, dhe do të hani atë që është e mirë, dhe pastaj shpirti juaj do të jetë i kënaqur me një masë të plotë.
55:3 Vini veshin dhe të afrohen me mua. dëgjoj, dhe shpirti juaj do të jetojë. Dhe unë do të bëj një besëlidhje të përjetshme me ju, nëpërmjet dhembshurisë besnikë të Davidit.
55:4 Ja, Unë kam paraqitur atë si dëshmitar popujve, si një komandant dhe instruktor të kombeve.
55:5 Ja, ju do të thërrasë një kombi që ju nuk e dini. Dhe kombet që nuk e di që ju do të nxitojnë për ju, për shkak të Zotit, Perëndisë tënd, i Shenjti i Izraelit. Sepse ai të ka përlëvduar.
55:6 Kërkojnë Zotin, ndërsa ai është në gjendje të gjendet. Thërrasin, ndërsa është afër.
55:7 Le një pabesi të braktisë rrugën e tij, dhe njeriu zullumqarët mendimet e tij, dhe le të kthehet tek Zoti, dhe ai do të marrë mëshirë mbi të, dhe për Perëndinë tonë!, sepse ai është i madh në falje.
55:8 Duke qenë se mendimet e mia nuk janë mendimet tuaja, dhe rrugët tuaja nuk janë rrugët e mia, thotë Zoti,.
55:9 Sepse ashtu si qiejtë janë lartësuar mbi tokë, kështu edhe rrugët e mia janë të lartësuar mbi rrugët tuaja, dhe mendimet e mia më lart se mendimet tuaja.
55:10 Dhe në të njëjtën mënyrë si shiu dhe bora zbresin nga qielli, dhe të kthehet më atje, por thith tokën, dhe pirë, dhe bëj që të lulëzim dhe për të siguruar farën mbjellësit dhe bukë për të uriturit,
55:11 kështu do të jetë fjala ime, e cila do të dalë nga goja ime. Kjo nuk do të më kthehet bosh mua, por ajo do të arrijë atë që dua unë, dhe kjo do të ketë mbarësi në detyrat për të cilat kam dërguar atë.
55:12 Për ju do të dalë gëzuar, dhe ju do të udhëhiqet përpara në paqe. Malet dhe kodrat do të këndoj lëvdime para jush, dhe tërë drurët e fshatit do të duartrokasin.
55:13 Në vend të shkurre, pema pisha do të lindin, dhe në vend të hithër, të rritet mersina do të rritet. Dhe Zoti do të quhet me një shenjë e përjetshme, e cila nuk do të merret.

Isaia 56

56:1 Kështu thotë Zoti,: ruajnë gjykimin, dhe të realizimit të drejtësisë. Sepse shpëtimi im është i afërt me ardhjen e tij, dhe drejtësia ime është afër për të qenë zbuluar.
56:2 Lum njeriu që vepron kështu, dhe biri i njeriut që i përmbahet kësaj, duke e mbajtur të shtunën pa e përdhosur dhe, ruajtjen duart e tij dhe nuk ka bërë ndonjë të keqe.
56:3 Dhe të mos birin e ardhjes së re, i cili aderon në Zotin, flas, duke thënë se, "Zoti do ta ndajë dhe më ka përjashtuar nga populli i tij". Dhe të mos thotë eunuku, "Ja, Unë jam një dru i thatë ".
56:4 Sepse kështu thotë Zoti për të eunukëve: Ata do të shtunat e mia, dhe ata do të zgjedhin atë që dua unë, dhe ata do të të mbajnë me vendosmëri besëlidhjes sime.
56:5 Unë do t'ju jap atyre një vend në shtëpinë time, brenda mureve të mia, dhe një emër më të mirë se bijtë dhe bijat. Do t'u jap atyre një emër të përjetshëm, e cila kurrë nuk do të humbasë.
56:6 Dhe bijtë e ardhjes së re, që përmbahen Zotit në mënyrë që të adhurojnë dhe për të dashur emrin e tij, do të jeni skllevërit e tij: të gjithë ata që e respekton të shtunën pa e përdhosur, dhe që e mbajnë me vendosmëri besëlidhjes sime.
56:7 Unë do të të çojë ata në malin tim të shenjtë, dhe unë do të gëzoj ata në shtëpinë time të lutjes. olokaustet e tyre dhe viktimat e tyre do të jetë e këndshme për mua mbi altarin tim. Sepse shtëpia ime do të quhet shtëpi lutjeje për të gjithë popujt.
56:8 Zoti, Zoti,, që i mbledh të shpërndarit e Izraelit, thotë: Edhe tani, Unë do të mbledh asamblenë e tij atij.
56:9 Të gjitha kafshët e fushës,, Të gjitha kafshët e pyllit: afrohen dhe do të përpijë!
56:10 Rojtarët e tyre janë të gjithë të verbër. Ata janë të gjithë të paditur. Ata janë qen memecë, pa aftësinë për të leh, duke parë gjëra bosh, gjumi dhe ëndrrat dashur.
56:11 Dhe këto qen shumë i pamatur nuk e kanë njohur të kënaqur. Barinjtë vetë nuk e dinë kuptimin. Të gjithë kanë devijuar në mënyrën e vet, secili të lakmisë së vet, nga më të lartë deri te më pak:
56:12 "Ejani, le të marrë verë, dhe do të ngopen me dehje. Dhe si është sot, kështu, do të ndodhë nesër dhe për një kohë të gjatë. "

Isaia 57

57:1 Njeriu i drejtë vdes, dhe nuk ka njeri që e pranon atë në zemrën e tij; dhe njerëzit e mëshirës janë hequr, sepse nuk ka asnjeri që të kuptojë. Sepse njeriu sapo i është hequr para fytyrës ligësie.
57:2 Le të paqes të arritur. Le ai që ka ecur në drejtësinë e vet të gjeni prehje në shtratin e tij.
57:3 Por vijnë këtu, ju bij të profeteshën, Pjellë një njeri që ka shkelur kurorën dhe një gruaje kurveri.
57:4 Me kë po talleni? Kundër kujt ke hapur gojën tënde dhe të tundur gjuhën tuaj? A nuk jeni ju bij të ligësisë, një pasardhës i shtrirë,
57:5 të cilët janë duke u ngushëlluar nga idhujt nën çdo pemë që gjelbëron, immolating fëmijët e vegjël në torrents, nën shkëmbinj të lartë?
57:6 Pjesa jote është në rrymat e përroit; Ky është fati yt! Dhe ju vetë e keni derdhur libacione për ta; ju kanë ofruar flijimin. A nuk duhet të jem i zemëruar gjatë këtyre gjërave?
57:7 Mbi një mal të lartë dhe të ngritur, ju keni vendosur shtratin tuaj, dhe ju keni ngjit në atë vend për të sakrifikoj viktimat.
57:8 Dhe prapa derës, dhe përtej postin, ke vënë simbolet e tu. Për të zbuluar veten pranë meje, dhe ju mori një kurorëshkelës. Ju zgjeruar shtratin tënd, dhe ju formuan një pakt me ta. Ju të dashur shtratin e tyre me një dorë të hapur.
57:9 Dhe ju keni stolisur veten për mbretin me vajrat më të mira, dhe ju kanë rritur kozmetike tuaja. Ju keni dërguar përfaqësuesit tuaj në vende të largëta, dhe ju keni ule gjithë rrugës për në ferr.
57:10 Ju keni qenë të lodhur nga turma e rrugëve tuaja. Megjithatë, ju nuk e thoni, "Unë do të pushojë." Ju keni gjetur jetën me dorë tuaj; për shkak të kësaj, ju nuk e keni lutur.
57:11 Për hir të të cilit ke qenë në ankth, frikë, në mënyrë që ju do të qëndrojnë dhe të mos jenë të ndërgjegjshëm për mua, as nuk e konsiderojnë më në zemrën tënde? Sepse unë jam i heshtur, dhe unë jam si dikush që nuk e shohin, dhe kështu më ke harruar.
57:12 Unë do të shpall drejtësinë tënde, dhe veprat e tua nuk do të përfitojnë ju.
57:13 Kur do të bërtasësh, le të pasuesit tuaj të lirë. Por era do t'i çojë tutje; një fllad do të marrë ato. Por ai që ka besim në mua do të trashëgojnë tokën dhe do të trashëgojë malin tim të shenjtë.
57:14 Dhe unë do të them: "Bëni rrugën! Grant pasazh! Të shkojë në anën e rrugës! Merrni pengesat nga rruga e popullit tim!!"
57:15 Për këtë është thënë nga të Lartit, Sublime One, që banon në përjetësi. Dhe emri i tij është i Shenjti, sepse ai banon në vendin e lartësuar dhe e shenjtë, dhe ai vepron me një frymë të përmbajtur dhe të përulur, për të ngjallur frymën e të përulurve, dhe për të ngjallur frymën e të penduarve.
57:16 Sepse unë nuk do të hahet pa pushim, dhe unë nuk do të jetë i zemëruar deri në fund. Sepse unë do të nxjerr frymën tim, dhe Fryma do të dalë nga fytyra ime.
57:17 Për shkak të paudhësisë së lakmisë së tij, Unë isha i zemëruar, dhe unë goditi atë poshtë. I fshehur fytyrën time, dhe unë isha i zemëruar. Dhe ai shkoi në rrugë të gabuar nga endej në zemrën e tij.
57:18 I pashë rrugët e tij, dhe unë e shëroi, dhe unë e çuan përsëri, dhe I restauruar përdëllimeve të tij dhe të atyre që pikëllohen për të.
57:19 I krijuar frytin e buzëve: paqe, paqe atij që është larg, dhe paqe atij që është afër, thotë Zoti, dhe unë e shëroi.
57:20 Por të pabesët janë si deti i tërbuar, e cila nuk është në gjendje për të qetësuar, dhe valët e tij të ndezur deri fëlliqur dhe baltë.
57:21 Nuk ka paqe për të paudhët, thotë Zoti, Zoti.

Isaia 58

58:1 Bërtas! nuk pushon! Lartësojë zërin tënd si një bori, dhe shpall popullit tim veprimet e tyre të liga, dhe shtëpisë së Jakobit mëkatet e tij.
58:2 Sepse edhe ata kërkojnë me, nga dita në ditë, dhe ata janë të gatshëm të njohin rrugët e mia, si një komb që ka bërë drejtësi dhe nuk e ka braktisur ligjin e Perëndisë së tyre. Ata peticion mua për gjykimet e drejtësisë. Ata janë të gatshëm të afrohemi Perëndisë.
58:3 "Pse kemi agjëruar, dhe ju nuk keni marrë njoftimin? Pse kemi hidhëruar shpirtërat shpirtrat tanë, dhe ju nuk e kanë pranuar atë?"Ja, ditën e agjërimit tuaj, vetë vullneti juaj është gjetur, dhe ju peticion për pagesë nga të gjithë debitorët tuaj.
58:4 Ja, të shpejtë me grindje dhe mosmarrëveshje, dhe ju godasë me grusht impiously. Mos zgjidhni të shpejtë që kanë bërë deri më sot. Pastaj britma juaj do të dëgjohet lart.
58:5 A është kjo një agjërim të tillë si unë kam zgjedhur: për të cilën njeriu pikëllon shpirtin e tij për një ditë, të shtrembëroj kokën e tij në një rreth, dhe për të përhapur thesi dhe hiri? Nëse ju quan këtë vallë agjërim dhe ditë që i pëlqen Zotit?
58:6 A nuk është kjo, në vend, agjërimi të cilin e pëlqej? Lirimin kufizimet e pabesi; lehtësojë barrën që shtypin; lirisht fali ata që janë të thyer; dhe të thyejnë përveç çdo barrë.
58:7 Thyer bukën tuaj me të uriturit, dhe të çojë të varfërit dhe të pastrehët në shtëpinë tuaj. Kur ju shihni dikë zhveshur, mbulojnë, dhe mos e përçmo vetë mishin tuaj.
58:8 Atëherë drita jote do të shpërthejë si agimi, dhe shëndeti juaj do të përmirësohet shpejt, dhe drejtësia jote do të shkoj përpara fytyrës suaj, dhe lavdia e Zotit do të të mbledhë deri.
58:9 Atëherë do të thërrasësh, dhe Zoti do të marrin parasysh; ju do të ulërini, dhe ai do të thotë, "Ja ku jam,"Në qoftë se ju heq zinxhirët nga mesi juaj, dhe të pushojë për pikë gishtin tuaj dhe për të folur atë që nuk është e dobishme.
58:10 Kur ju të derdh jetën tuaj për të uriturit, dhe ju kënaqin shpirtin e pikëlluar, atëherë drita jote do të ngrihet në errësirë, dhe terri yt do të jetë si mesdita.
58:11 Dhe Zoti do t'ju jap çlodhje vazhdimisht, dhe ai do ta mbush shpirtin tuaj me shkëlqimin, dhe ai do të të lirë kockat tuaja, dhe ju do të jetë si një kopsht i vaditur dhe si një burim uji, ujërat e të cilit nuk do të dështojnë.
58:12 Dhe vende që kanë qenë shkretuar për moshat do të ndërtohet nga ju. Ju do të ngrejë një bazë brez pas brezi. Dhe ti do të quhesh riparuesi i mbrojtjeve, që kthen rrugët në vende të qeta.
58:13 Nëse ju frenojnë këmbët tuaja ditën e shtunë, nga të bërë vullnetin tuaj gjatë ditës sime të shenjtë, dhe në qoftë se ju e quani e shtunë lezetshëm, dhe i Shenjti i Zoti i lavdishëm, dhe në qoftë se ju përlëvdojë, ndërsa ju nuk veprojnë sipas rrugëve të tua, dhe vetë vullneti juaj nuk është gjetur, as të thotë,
58:14 atëherë ju do të gjeni kënaqësi në Zotin, dhe unë do të ju lart, mbi lartësitë e tokës, dhe unë do të të ushqej me trashëgiminë e Jakobit, babai yt. Sepse goja e Zotit ka folur.

Isaia 59

59:1 Ja, dora e Zotit nuk është shkurtuar, në mënyrë që ajo nuk mund të shpëtojë, dhe veshi i tij nuk është bllokuar, në mënyrë që ajo nuk mund të të dëgjojë.
59:2 Por paudhësitë tuaja kanë bërë një ndarje midis jush dhe Perëndisë tuaj, dhe mëkatet tuaja kanë fshehur fytyrën prej jush, kështu që ai nuk do të të dëgjojë.
59:3 Sepse duart tuaja janë ndotur me gjak, dhe gishtërinjtë tuaj me paudhësi. buzët tuaja thonë gënjeshtra, dhe gjuha jote flet paudhësinë.
59:4 Nuk ka asnjë njeri që të thërrasë për drejtësi, dhe nuk ka njeri që gjykon me të vërtetë. Sepse ata besojnë në asgjë, dhe ata flasin zbrazëtinë. Ata kanë konceptuar vështirësi, dhe ata kanë lindur paudhësi.
59:5 Ata kanë shpërthyer vezë gjarpërinjsh helmonjës, dhe ata kanë thurur nga webs e merimangave. Kushdo që do të ha nga vezët e tyre do të vdesin. Për atë që ka qenë inkubohet do të çelin në një gjarpër mbret.
59:6 weavings e tyre nuk do të jetë për veshje, as nuk do të mbulohen me punë dore e tyre. Veprat e tyre janë gjëra të padobishme, dhe puna e paudhësisë është në duart e tyre.
59:7 Këmbët e tyre vrapojnë drejt së keqes, dhe ata nxitojnë të derdhin gjak të pafaj. mendimet e tyre janë mendime padobishme; shkatërrim dhe shkatërrim në udhët e tyre.
59:8 Ata nuk e kanë njohur udhën e paqes, dhe nuk ka ndershmëri në hapat e tyre. rrugët e tyre janë bërë të shtrembër për ta. Kushdo që shtrydhin rrushin në to nuk njeh paqe.
59:9 Për shkak të kësaj, gjykimi është larg nesh, dhe drejtësia nuk do të të zë për ne. Ne prisja dritën, dhe ja,, terr; kemi pritur për shkëlqimin, dhe kemi ecur në errësirë.
59:10 Ne groped për mur, si ai që është i verbër, dhe kemi ndjerë rrugën tonë, si një pa sy. Ne ngecur në mesditë, sikur në errësirë; dhe në errësirë, si në qoftë se në vdekje.
59:11 Ne të gjithë do të vrumbullojë si arinj, dhe ne do të psherëtimë si pëllumbesha dëshpëruar. Ne shpresuar për gjykim, dhe nuk ka asnjë; për shpëtim, dhe kjo është larg nesh.
59:12 Sepse paudhësitë tona janë shumëzuar në sytë e tu, dhe mëkatet tona na janë përgjigjur. Për shkak të ligësisë tonë është me ne, dhe ne kemi pranuar fajet tona:
59:13 mëkaton dhe gënjyer kundër Zotit. Dhe ne kemi larguar, jo aq sa për të shkuar pas Zotit tonë, dhe kështu që ne kemi qenë duke folur shpifje dhe fyerjet. Ne kemi konceptuar, dhe folur nga zemra, fjalë të rreme.
59:14 Dhe gjykimi është kthyer prapa, dhe drejtësia ka qëndruar larg. Për të vërtetën ka rënë poshtë në rrugë, dhe drejtësia nuk ishte në gjendje për të hyrë.
59:15 Dhe e vërteta ka shkuar në harresë. Dhe ai që tërhiqet nga e keqja vazhdon plaçkitje. Dhe Zoti e pa këtë, dhe kjo dukej e keqe në sytë e tij. Sepse nuk ka gjykim.
59:16 Ai e pa që nuk kishte më asnjë të mirë. Dhe ai u habit se nuk kishte njeri për të përmbushur atë. Dhe krahu i tij solli shpëtimin tek ai, dhe drejtësia e tij e përfocuam.
59:17 Mbasi u mbulua me drejtësinë si me një parzmore, dhe me përkrenaren e shpëtimit mbi kryet e tij. Ai vuri në rrobat e hakmarrjes, dhe ai ishte i mbuluar me xhelozi si me një mantel.
59:18 Kjo ishte për hakmarrje, si shlyerjen e indinjatës kundërshtarëve të tij, dhe si një ndryshim të papritur për armiqtë e tij. Ai do t'i japë secilit ishujt nga ana e tyre.
59:19 Dhe ata nga perëndimi do të kenë frikë nga emri i Zotit, dhe ata nga lindja e diellit do të kenë frikë lavdinë e tij, kur ai arrin si një lumë dhunshme, të cilin Fryma e Zotit kërkon më.
59:20 Një çlirues do të vijë në Sion, dhe për ata që kthehen nga paudhësia brenda Jakobit, thotë Zoti,.
59:21 Kjo është pakt ime me ta, thotë Zoti,. Fryma ime është brenda jush, dhe fjalët e mia, që vura në gojën tënde, nuk do të tërhiqet nga goja juaj, as nga goja e pasardhësve të tu, as nga goja e pasardhësve të pasardhësve tuaj, thotë Zoti,, nga ky moment, dhe madje edhe përgjithmonë.

Isaia 60

60:1 Çohu të ndriçuar, O Jeruzalem! Sepse drita jote ka ardhur, dhe lavdia e Zotit u ngrit mbi ty.
60:2 Sepse ja, terri mbulon tokën, dhe një errësirë ​​e dëndur mbulon popujt. Atëherë Zoti do të rritet mbi ju, dhe lavdia e tij do të shihet në ty.
60:3 Dhe kombet do të ecin në dritën tënde, dhe mbretërit do të ecin me shkëlqimin e daljes sate.
60:4 Ngrej sytë e tu rreth e qark dhe shiko! Të gjitha këto janë mbledhur; ata kanë ardhur para teje. Bijtë e tu do të mbërrijë nga larg, dhe bijat e tua do të ngrihet nga ana juaj.
60:5 Pastaj ju do të shihni, dhe ju do të del nga shtrati, dhe zemra juaj do të jetë i habitur dhe të zgjeruar. Kur turma e detit do të kanë qenë të konvertuar në ju, forca e kombeve do të takohet me ju.
60:6 Një mori devesh do të të përmbyt: dromedarë nga Madianit dhe të Efahut. Të gjithë ata të Shebas do të mbërrijë, mbante ar dhe temjan, dhe njoftuar kremtojmë Zotin.
60:7 Të tëra kopetë e Kedarit do të mblidhen para jush; deshtë e Nebajothit do të vihen në shërbimin tënd. Ata do të ofrohen mbi altarin tim këndshme, dhe unë do ta përlëvdoj shtëpinë e madhërisë sime.
60:8 Kush janë këta, që fluturojnë si një re dhe si pëllumba në drejtim të foleve të tyre?
60:9 Për ishujt më presin, dhe anijet e detit në fillim, kështu që unë mund të çojë bijtë e tu nga larg, argjendin e tyre dhe arin e tyre, në emër të Zotit, Perëndisë tënd, dhe të Shenjtit të Izraelit. Sepse ai të ka përlëvduar.
60:10 Bijtë e huajt do të rindërtojnë muret e tua, dhe mbretërit e tyre do të vihen në shërbimin tënd. Sepse në zemërimin tim, I kam goditur ty. Dhe në pajtimin tim, Unë kam marrë mëshirë për ty.
60:11 Portat e tua do të jenë gjithnjë të hapura. Ata nuk do të jenë të mbyllura ditën as natën, në mënyrë që forca e kombeve mund të sillen para jush, dhe mbretërit e tyre mund të çojë në.
60:12 Sepse kombi dhe mbretëria që nuk do të të shërbejnë do të zhduken. Dhe kombet do të jenë të shkatërruar nga vetmia.
60:13 Lavdia e Libanit do të vijë para teje, selvia dhe pema kuti dhe pemë pishe bashku, për të zbukuruar vendin e shenjtërimit tim. Dhe unë do të lavdishëm vendin ku shkelin këmbët e mia.
60:14 Dhe bijtë e atyre që poshtërojë ju do të takohet dhe do të përkulen para teje. Dhe të gjithë ata që të heq do të kenë respekt shtegun e këmbëve të tua. Dhe ata do të ju quajnë qytetin e Zotit, e Sionit, e të Shenjtit të Izraelit.
60:15 Edhe sikur të ishin të braktisur, dhe mbajtur në urrejtje, dhe nuk kishte njeri që do të kalojë pranë jush, Unë do të të vendosë në një lavdisë së përjetshme, si një hareje nga brezi në brez.
60:16 Dhe ju do të thithësh qumështin e kombeve, dhe ju do t'i sjellin në zemrat e mbretërve, dhe ju do të pranoni që unë jam Zoti,, Shpëtimtari yt dhe Çliruesi yt, i Fuqishmi i Jakobit.
60:17 Në këmbim për bronzi, Unë do të sjell ar; dhe në këmbim të hekur, Unë do të sjell argjend; dhe për dru, tunxh; dhe për gurë, hekur. Dhe unë do të bëj kur je vizituar në paqe, dhe udhëheqësit tuaj në drejtësi.
60:18 Paudhësia nuk do të dëgjohet në vendin tënd, as shkatërrim dhe shkatërrimi brenda kufijve të tu. Dhe shpëtimi do të zënë muret e tua, dhe lavdërimi do të zënë portat e tua.
60:19 Dielli do të jetë më drita jote gjatë ditës, as do shkëlqimi i hënës të ndriçoj. Në vend të kësaj, Zoti do të jetë drita jote e përjetshme për ju, dhe Perëndia juaj do të jetë lavdia juaj.
60:20 Dielli yt nuk do të vendosë, dhe hëna jote nuk do të zvogëlohet. Sepse Zoti do të jetë drita jote e përjetshme për ju, dhe ditët e tua të zisë do të përfundojë.
60:21 Dhe njerëzit e tu do të jetë vetëm. Ata do të trashëgojnë tokën në përjetësi, filiz i mbjelljes tim, puna e dorës sime, në mënyrë që të më përlëvdojë,.
60:22 Së paku do të bëhet një mijë, dhe i vogël do të bëhet një komb shumë i fortë. Unë, Zoti, do ta bëjë këtë, papritur, në kohën e vet.

Isaia 61

61:1 Fryma e Zotit është mbi mua, sepse Zoti më ka vajosur. Ai më ka dërguar që të të sjellë lajmin e mirë të përulurve, në mënyrë që të shëruar të penduar e zemrës, për të predikuar butësi të robërve dhe lirimin të mbyllur,
61:2 dhe kështu që të shpall vitin e hirit të Zotit dhe ditën e shfajësimin e Perëndisë tonë: për të ngushëlluar të gjithë ata që zi,
61:3 për të marrë të dëshpëruarit e Sionit dhe për t'i dhënë atyre një kurorë në vend të hirit, një vajin e gëzimit në vend të zisë, një mantel i lavdërimit në vend të një fryme të pikëllimit. Dhe aty, ata do të quhen ato të forta e drejtësisë, mbjellja e Zotit, deri glorifikimit.
61:4 Dhe ata do të rindërtojnë vende të vetmuara të moshave të kaluara, dhe ata do të ngre rrënojat e antikitetit, dhe ata do të restaurojnë qytetet e shkretuara, të cilat ishin shpërndarë brez pas brezi.
61:5 Dhe të huajt do të ngrihen dhe do të kullotur kopenë tuaj. Bijtë e huajt do të jenë bujq tuaj dhe punëtorët e vreshtave tuaja.
61:6 Por ju do të quheni priftërinj të Zotit. Kjo do të thotë për ju, "Ju jeni ministra të Perëndisë tonë". Ju do të hani nga forca e kombeve, dhe ju do të krenari veten në lavdinë e tyre.
61:7 Në vend të konfuzionit tënd të dyfishtë dhe turpit, ata do të të lëvdoj pjesën e tyre. Për shkak të kësaj, ata do të zotërojnë dyfishin në vendin e tyre. një hare e përjetshme do të jetë për ta.
61:8 Sepse unë jam Zoti,, që e do gjykimin dhe që mban urrejtje për grabitje brenda një olokaust. Dhe unë do të kthehet në punën e tyre të vërtetë, dhe unë do të krijojnë një besëlidhje të përjetshme me ta.
61:9 Dhe ata do të dinë pasardhësit e tyre midis kombeve, dhe fëmijët e tyre në mes të popujve. Të gjithë ata që shohin ato do të njohin ato: se këto janë pasardhës të cilët Zoti i ka bekuar.
61:10 Unë do të gëzohem shumë tek Zoti, dhe shpirti im do të kremtojë Perëndinë tim. Sepse më ka veshur me rrobat e shpëtimit, dhe ai ka mbështjellë më në veshje e drejtësisë, si një dhëndërit veshur me një kurorë, dhe si nuse e stolisur me xhevahiret e saj.
61:11 Prandaj, ashtu si toka bën që të fidane e saj dhe kopshti prodhon fara e saj, kështu do Zoti, Perëndia sjell drejtësinë dhe lavdërim në sytë e të gjitha kombeve.

Isaia 62

62:1 Për hir të Sionit, Unë nuk do të jetë i heshtur, dhe për hir të Jeruzalemit, Unë nuk do të rrijë, deri sa të saj Just One përparimet në shkëlqimin, dhe Shpëtimtari i saj është ndezur si një llambë.
62:2 Atëherë kombet do të shohin Drejtin tuaj, tërë mbretërit do të shihni famë One tuaj. Dhe ti do të thirresh me një emër të ri, të cilat goja e Zotit do të zgjedhë.
62:3 Dhe ti do të jesh një kurorë e shkëlqyer në dorën e Zotit, dhe një diademë mbretërore në dorë të Perëndisë tënd.
62:4 Ju nuk do të quhet Forsaken. Dhe toka jote nuk do të quhet E shkretë. Në vend të kësaj, ju do të quhet vullneti im brenda saj, dhe vendi yt do të quhet banuar. Sepse Zoti ka qenë i kënaqur me ty, dhe toka jote do të banohet.
62:5 Për njeriu i ri do të jetojë me virgjër, dhe fëmijët tuaj do të jetojnë me ju. Dhe dhëndërit do të gëzohet me nusen, dhe Perëndia yt, do të gëzohet për ty.
62:6 Mbi muret e tua, O Jeruzalem, Kam vendosur roje tërë ditën dhe tërë natën pa pushim; ata nuk do të heshtin. Ju që jeni të ndërgjegjshëm për Zotin, ju nuk duhet të jetë i heshtur,
62:7 dhe ju nuk duhet të japë heshtje atij, derisa ai bën të fortë dhe të rivendosur Jeruzalemin si një lavdërim mbi tokë.
62:8 Zoti është betuar me dorën e djathtë dhe me krahun e tij të fuqishëm: "Sigurisht, Unë do të lejojë më grurin tënd si ushqim i armiqve tuaj. Bijtë e të huajve nuk do të pi verën tënde, për të cilin je munduar. "
62:9 Për ata që mbledhin ajo do të hani atë, dhe ata do të kremtoj Zotin. Dhe ata që sjellin së bashku do të pinë mushtin në oborret e mia të shenjta.
62:10 Kaloj permes, kalojnë nëpër portat! Përgatitja e një mënyrë për njerëzit! Bëni nivelin e rrugës, hequr gurët, dhe ngrini një shenjë për njerëzit!
62:11 Ja, Zoti ka bërë që ajo të dëgjohet deri në skajet e tokës. I thoni bijës së Sionit: "Ja, Qasjet tuaj Shpëtimtari! Ja, shpërblimi i tij është me të, dhe puna e tij para tij ".
62:12 Dhe ata do të thërrasë ata: Populli i shenjtë, të shpenguarit prej Zotit. Pastaj ju do të quhet: Një qytet i kërkuar, dhe jo të braktisur.

Isaia 63

63:1 Kush është ky, që vjen nga Edomi me rrobat e ngjyrosura me bojë të kuqe flakë? Kjo është një bukur në mantelin e tij, avancimin me plotësinë e fuqisë së tij. Ai është I, Kryetarja e Drejtësisë, dhe unë jam Fighter për shpëtim.
63:2 Pra, atëherë, pse është e kuqe juaj veshje, dhe pse janë rrobat e tua si ato të atyre që shkelë e shtypa?
63:3 Unë kam shkeli e shtypa vetëm. Dhe midis kombeve, nuk ka njeri pranë meje. I kam shkelur mbi ta në tërbimin tim, dhe unë kam shtypa në zemërimin tim. Dhe kështu, gjaku i tyre ka qenë i spërkati mbi rrobat e mia, dhe njollosa tërë veshjet e mia.
63:4 Sepse dita e hakmarrjes ishte në zemrën time. Viti i çlirimit tim ka ardhur.
63:5 I gazed rreth, dhe nuk kishte njeri për të ndihmuar. I kërkuar, dhe nuk kishte njeri që do të ndihmojë. Dhe kështu, vetë krahu im më ka shpëtuar për mua, dhe zemërimi të mi në vetvete ka ndihmuar mua.
63:6 Dhe unë kam shkelur popujt në tërbimin tim, dhe unë do të ngij me indinjatë tim, dhe unë kam shkatërruar fuqinë e tyre në tokë.
63:7 Do të kujtohem për dhembshurinë e Zotit, lavdia e Zotit mbi të gjitha ato që Zoti na ka dhënë, dhe mbi morinë e gjërave të tij të mira për shtëpinë e Izraelit, të cilat ai i ka dhënë atyre sipas butësisë së tij, dhe sipas shumicës së zemërmirësive të tij.
63:8 Dhe ai u tha: "Megjithatë, me të vërtetë, këta janë njerëzit e mi, bij që nuk kanë qenë të mohuar. "Dhe ai u bë Shpëtimtari i tyre.
63:9 Gjatë gjithë shtrëngimin e tyre, ai nuk u shqetësua, për Engjëlli i pranisë së tij i shpëtoi;. Me dashurinë e tij, dhe me butësi e tij, ai i ka çliruar ata, dhe ai i ka kryer ato dhe ngriti ato, në të gjitha ditët e moshave.
63:10 Por ata vetë provokuan zemërimin dhe të përulur Frymën e tij të Shenjtë, dhe ai u kthye në jetë për ta si një armik, dhe ai vetë shkoi në luftë kundër tyre.
63:11 Dhe ai kujtoi ditët e kohëve të lashta, ditët e Moisiut dhe popullit të tij. Ku është ai që i nxori nga deti, me bariun e kopesë së tij? Ku është ai që vendosi Frymën e tij të Shenjtë në mes tyre?
63:12 Ai udhëhoqi Moisiun nëpërmjet të djathtës, me krahun të madhërisë së tij. Ai e ndau ujërat para tyre, në mënyrë që të bëjë një emër të përjetshëm për veten e tij.
63:13 Ai i çoi nëpër humnera, si një kalë që nuk pengohet, në shkretëtirë.
63:14 Si një kafshë që zbret në një fushë të hapur, Fryma e Zotit ishte udhërrëfyes i tyre. Kështu e keni të çojë popullin tënd, në mënyrë që të bëjë një emër të lavdishëm për veten.
63:15 Ia ngul sytë nga qielli, dhe shiko nga banesa jote e shenjtë dhe nga lavdia jote. Ku është zelli yt, Forca juaj, plotësia e zemrës suaj dhe të dhembshurisë tuaj? Ata e kanë mbajtur veten prapa nga unë.
63:16 Sepse ti je ati ynë, dhe Abrahami nuk na ka njohur, dhe Izraeli ka qenë injorant prej nesh. Ti je ati ynë, O Zot Shëlbuesi ynë. Emri juaj është përtej të gjitha moshat.
63:17 Pse na lejuar të largohen nga rrugët tuaja, O Zot? Pse e fortëson zemrën tonë, kështu që ne nuk do të kishte frikë prej teje? kthimi, për hir të shërbëtorëve të tu, fiset e trashëgimisë sate.
63:18 Ata kanë poseduar populli yt i shenjtë sikur të ishin asgjë. armiqtë tanë kanë shkelur shenjtëroren tënde.
63:19 Ne kemi bërë si ishim në fillim, kur ju nuk e sundojnë mbi ne, dhe kur ne nuk mbajmë emrin tënd,.

Isaia 64

64:1 Unë uroj që ju do shqyeje qiejtë, dhe pastaj të zbresë! Malet do të rrjedhin larg përpara fytyrës tuaj.
64:2 Ata do të shkrihen, si në qoftë se djegur tërësisht nga zjarri. Ujërat do të digjen me zjarr, me qëllim që emri yt të mund të bëhet i njohur për armiqtë tuaj, me qëllim që kombet do të përgatiten pastaj për luftë para fytyrës tuaj.
64:3 Kur ju do të kryejnë mrekulli, Ne nuk do të jetë në gjendje të përballoj ato. ju zbritur, dhe malet u tundën larg prani tuaj.
64:4 Nga kohët e shkuara, ata nuk e kanë dëgjuar atë, dhe ata nuk e kanë perceptuar atë me veshët. Përveç nga ju, O Perëndi, syri nuk e ka parë atë që keni përgatitur për ata që ju presin.
64:5 Ju keni takuar me ata që gëzohen në bërjen e drejtësisë. Nga rrugët tuaja, ata do të kujtohet. Ja, ju keni qenë të zemëruar, sepse kemi mëkatuar. Në këtë, ne kemi vazhduar, por ne do të ruhen.
64:6 Dhe ne kemi bërë të gjithë si i papastri. Dhe të gjithë gjykatësit tanë janë si një leckë të menstruacioneve. Dhe ne të gjithë kemi rënë larg, si një gjethe. Dhe paudhësitë tona na kanë kryer larg, si era.
64:7 Nuk ka asnjë njeri që të thërrasë emrin tënd, që ngrihet dhe mban të shpejtë për ju. Ju keni fshehur fytyrën tënde nga ne, dhe ti na ke copëtuar, me anë të vetë paudhësisë sonë.
64:8 Dhe tani, O Zot, ti je ati ynë, por me të vërtetë, ne jemi argjila. Dhe ju jeni Maker ynë, dhe ne jemi të gjitha veprat e duarve të tua.
64:9 Mos të jetë aq i zemëruar, O Zot, dhe nuk kujtoni të padrejtësinë tonë. Ja, konsiderojnë se ne të gjithë jemi populli yt.
64:10 Qyteti i shenjtërores juaj është bërë një shkretëtirë. Sioni është bërë një shkretëtirë. Jerusalem është e shkretë.
64:11 Shtëpia e shenjtërimit tonë dhe e lavdinë tonë, ku etërit tanë të kremtuan, ka qenë e konsumuar plotësisht nga zjarri, dhe të gjitha gjërat tona më të admirueshme janë shndërruar në gërmadha.
64:12 Duhet të frenojnë veten, O Zot, në lidhje me këto gjëra? Duhet të heshtë, dhe të na pikëllosh akoma me forcë?

Isaia 65

65:1 Ata që më parë nuk ishin pyetur për mua kanë kërkuar mua. Ata që nuk e kanë kërkuar mua kemi gjetur mua. thashe, "Ja, është I! Ja, është I!"Një kombi që nuk ishte thirrur emrin tim.
65:2 I kanë shtrirë duart e mia gjatë gjithë ditës për të një populli mosbesues, të cilët përparojnë së bashku një rrugë jo të mirë, duke ndjekur mendimet e tyre,
65:3 për një popull që provokoni zemërimin para meje vazhdimisht, i cili sakrifikoj në kopshte, dhe të cilët bëjnë flijime mbi tulla.
65:4 Ata jetojnë në varret, dhe ata flenë në tempujt e idhujve. Ata hanë mishin e derrit, dhe një eliksir profane ka në enët e.
65:5 Ata thone: "Largohuni nga unë! A nuk më afrohet, për ju janë të papastër!"Të tilla si këto do të jetë tymi në tërbimin tim, një zjarr që digjet tërë ditën e gjatë.
65:6 Ja, ajo ka qenë e shkruar në sytë e mi; Unë nuk do të jetë i heshtur. Në vend të kësaj, Unë do të bëjë ndëshkimin në nerva e tyre.
65:7 paudhësitë tuaja janë të bashkuar me paudhësitë e etërve tuaj, thotë Zoti,. Sepse ata kanë sakrifikuar mbi male, dhe ata kanë fyer mbi kodra. Dhe kështu, Unë do të masë përsëri për ta, nga puna e tyre të parë, në nerva e tyre.
65:8 Kështu thotë Zoti,: Në të njëjtën mënyrë siç është thënë në lidhje me një kokërr gjetur në një grup, "Mos e prishni, për shkak se ajo është një bekim,"Kështu do të veproj unë për hir të shërbëtorëve të mi, kështu që unë nuk do të shkatërroj të gjithë.
65:9 Dhe unë do të çojë përpara një nga Jakobi pasardhës, dhe një trashëgimtar të maleve të mia nga Juda. Dhe të zgjedhurit e mi do të zotërojnë vendin, dhe shërbëtorët e mi do të banojnë aty.
65:10 Dhe fusha të hapura do të bëhet vathë për kopetë, dhe lugina e Akorit do të bëhet një vendbanim për kopetë, për popullin tim që kanë kërkuar më.
65:11 Dhe ju të cilët kanë braktisur Zotin, të cilët kanë harruar malin tim të shenjtë, i cili vendos një sofër për Gadin, dhe të cilët ofrojnë libacione lidhje e saj:
65:12 Unë do të numërojë me shpatë, dhe ju të gjithë do të bien nga masakra. Sepse unë thirra dhe ju nuk përgjigjet; unë fola, dhe ju nuk keni dëgjuar;. Dhe ju bëri atë që është e keqe në sytë e mi; dhe atë që unë nuk e kreu vullnetin, ju keni zgjedhur.
65:13 Për shkak të kësaj, Kështu thotë Zoti, Zoti: Ja, shërbëtorët e mi do të hanë, dhe ju do të jetë i uritur. Ja, shërbëtorët e mi do të pinë, dhe ju do të keni etje.
65:14 Ja, shërbëtorët e mi do të gëzohen, dhe ju do të çoroditen. Ja, shërbëtorët e mi do të kremtoj lëvdimet në ngazëllim e zemrës, dhe ju do të bërtisni për ankthin e zemrës, dhe ju do të ulërini në pendimit të shpirtit.
65:15 Dhe ju do të lënë pas emrin tuaj për të zgjedhurit tim si një mallkim. Dhe Zoti Perëndi do të dënohet me vdekje, dhe ai do t'u japë shërbëtorëve të tij një emër tjetër.
65:16 Me këtë emër, kushdo që është i bekuar në tokë, do të jetë i lumtur në Perëndinë. Amin! Dhe kushdo që betohet në tokë, do të betohen në Perëndinë. Amin! Për një ankth të fundit janë dorëzuar në harresë, dhe ata kanë qenë të fshehur nga sytë e mi.
65:17 Sepse ja, I krijuar qiej të rinj dhe toka e re. Dhe gjërat e mëparshme nuk do të jetë në kujtesën dhe nuk do të hyjë në zemër.
65:18 Por ju do të jetë i lumtur dhe ngazëllohuni, edhe përgjithmonë, në këto gjëra që kam krijuar. Sepse ja, Unë krijoj Jeruzalemin si një ngazëllim, dhe njerëzit e saj si një gëzim.
65:19 Dhe Unë do të triumfoj në Jeruzalem, dhe unë do të gëzohem me popullin tim. Dhe as një zë vaji, as një zë i protestë, do të dëgjohet më.
65:20 Nuk do të ketë më një i mitur i vetëm disa ditë atje, as një plak që nuk plotëson ditët e tij. Për një fëmijë thjesht vdes në njëqind vjeç, dhe një mëkatar i njëqind vjet do të jetë e mallkuar.
65:21 Dhe ata do të ndërtojnë shtëpi, dhe do të banojnë në to. Dhe ata do të mbjellin vreshta, dhe do të hani frutat e tyre.
65:22 Nuk do të ndërtojnë, kështu që një tjetër mund të banojnë. Ata nuk do të mbjellin, kështu që një mund të hajë. Për bazë në ditët e një peme, kështu do të jenë ditët e popullit tim. Dhe veprat e duarve të tyre do të jetë e gjatë në këmbë.
65:23 zgjedhurit e mi nuk do të lodhen më kot, dhe ata nuk do të nxjerrim në çrregullim. Sepse do të jenë pasardhësit e të bekuarve të Zotit, dhe pasardhësit e tyre janë me ta.
65:24 Dhe kjo do të jetë: para se të thërrasin, Unë do të perceptojnë; ndërsa ata janë ende duke folur, Unë do ta dëgjoj.
65:25 Ujku dhe qengji do të kullotë së bashku. Luani dhe kau do të hajë kashtë. Dhe pluhuri do të jetë ushqim i gjarprit. Ata nuk do të dëmtojë, dhe ata nuk do të vrasin, mbi tërë malin tim të shenjtë, thotë Zoti,.

Isaia 66

66:1 Kështu thotë Zoti,: Qielli është froni im, dhe toka është mbështetësja e këmbëve të mia. Çfarë është kjo shtëpi që ju do të ndërtonte për mua? Dhe çfarë është ky vendi i pushimit tim?
66:2 Dora ime ka bërë të gjitha këto gjëra, dhe të gjitha këto gjëra janë bërë, thotë Zoti,. Por, mbi të cilët do të dukem me favor, me përjashtim të mbi një të varfër të vogël, i cili është penduar në frymë, dhe dridhet nga fjalët e mia?
66:3 Kushdo immolates një ka, ajo është si në qoftë se ai vret një njeri. Kush i bën flijime një dele, ajo është si në qoftë se ai është i kryevepre kokën e një qeni. Kush ofron një ofertë, ajo është si në qoftë se ai është i ofruar gjak derri. Kushdo që bën kujtimin me temjan, kjo është sikur ai po e bekon një idhull. Të gjitha këto gjëra, ata kanë zgjedhur në përputhje me rrugët e tyre;, dhe shpirti i tyre ka marrë kënaqësi në neveritë e tyre.
66:4 Prandaj, edhe unë do të zgjedh iluzionet e tyre, dhe unë do të çojë kundër tyre gjërat që kishin frikë. Sepse e thirra, dhe nuk kishte njeri që do të përgjigjet. kam folur, dhe ata nuk më kanë dëgjuar. Dhe ata kanë vepruar keq në sytë e mi; dhe atë që unë nuk e kreu vullnetin, ata kanë zgjedhur.
66:5 Dëgjoni fjalën e Zotit,, ju që dridheni nga fjala e tij. vëllezërit tuaj, që të urrejnë dhe të cilët ju dëbojnë për shkak të emrit tim, kanë thënë: "Le të tregojë Zoti lavdinë, dhe ne do të shohim të mburrjes për ju. "Por ata vetë do të çoroditen.
66:6 Një zë i popullit nga qyteti! Një zë vjen nga tempulli! Zëri i Zotit shlyerjen ndëshkim ndaj armiqve të tij!
66:7 Para se ajo ishte në punë, ajo lindi. Para se koha e saj erdhi për ofrimin e, ajo lindi një fëmijë mashkull.
66:8 Kush ka dëgjuar ndonjëherë për një gjë të tillë? Dhe kush e ka parë asgjë si kjo? Do toka të lindur në një ditë? Ose do të lindë një komb të gjitha përnjëherë? Për Sioni ka qenë në punë, dhe ajo ka lindur djemtë e saj.
66:9 do I, i cili shkakton të tjerët për të lindur, gjithashtu nuk lindin veten, thotë Zoti,? do I, i cili i jep brez të tjerëve, shterpë veten, thotë Zoti, Perëndia yt,?
66:10 Gëzohuni me Jeruzalemin, dhe të kënaqem me të saj, ju të gjithë që e doni! Ngazëllo me të madhe me të, ju të gjithë që mbani zi për të!
66:11 Kështu që të pini qumësht dhe të ngopeni, nga zemrat e përdëllimeve të tij. Kështu që mund të ju merrni qumësht dhe plot e përplot me mrekullon, nga çdo pjesë e lavdisë së tij.
66:12 Sepse kështu thotë Zoti,: Ja, Unë do të kthehet në një lumë të paqes ndaj saj, me një përrua inundating: pasuria e kombeve, nga të cilat ju do të kujdeset për. Ju do të kryhet në gjirin e, dhe ata do të të puth mbi gjunjë.
66:13 Në mënyrën e një të cilëve një nënë përkëdheljet, kështu unë do t'ju ngushëllojë. Dhe ju do të ngushëlloheni në Jeruzalem.
66:14 Do ta shohësh, dhe zemra juaj do të gëzohet, kockat tuaja do të marrin përsëri fuqi si një bimë, dhe dora e Zotit do t'u bëhet e njohur shërbëtorëve të tij, dhe ai do të jetë i zemëruar me armiqtë e tij.
66:15 Sepse ja, Zoti do të vijë me zjarrin, dhe qerret e tij katër-kali do të jetë si një shakullimë: që të merr zemërimin e tij me indinjatë, dhe kërcënimin e tij me flakë zjarri.
66:16 Sepse Zoti do të ndajë me zjarr, dhe me shpatën e tij në mesin e çdo mishi, dhe të vrarët nga Zoti do të jenë të shumtë.
66:17 Ata që u shenjtëruat, që mendonin veten të jetë i pastër në kopshtet, prapa portës së brendshme, që hanin mish derri, dhe neveria, dhe miu: ata do të konsumohen të gjithë në të njëjtën kohë, thotë Zoti,.
66:18 Por unë e njoh veprat e tyre dhe mendimet e tyre. Unë jam i mbërritjes, në mënyrë që të mund t'i mbledh të gjitha kombet dhe gjuhët. Dhe ata do të takohet, dhe ata do të shohin lavdinë time.
66:19 Dhe unë do të vë në një shenjë në mes tyre. Dhe do të dërgoj disa nga ata që do të jenë ruajtur në duar të paganëve në det, në Afrikë, dhe ata që tërheqin harkun në Lydia, në Itali dhe Greqi, në ishujt e largët, për ata që nuk kanë dëgjuar për mua, dhe për ata që nuk kanë parë lavdinë time. Dhe ata do të shpallin lavdinë time johebrenjve.
66:20 Dhe ata do të çojë të gjithë vëllezërit e tu nga të gjitha kombet si një dhuratë për Zotin, mbi kuaj, mbi qerre me katër kuaj, dhe mbi stretchers, me mushka, dhe trajnerëve, te mali im i shenjtë i Jeruzalemit, thotë Zoti,, në të njëjtën mënyrë që bijtë e Izraelit do të kryejë një ofertë në një enë të pastër në shtëpinë e Zotit.
66:21 Dhe unë do të marrë prej tyre si priftërinj dhe Levitët, thotë Zoti,.
66:22 Sepse në të njëjtën mënyrë si qiejtë e rinj dhe toka e re, të cilat unë do të bëj që të qëndrojnë para meje, thotë Zoti,, kështu do të pasardhësit tuaj dhe emri juaj të qëndrojë.
66:23 Dhe nuk do të jetë muaj pas muaji, dhe e shtunë pas shtunë. Dhe çdo mish do të takohet, në mënyrë që të adhuroj përpara fytyrës sime, thotë Zoti,.
66:24 Dhe ata do të shkojnë jashtë, dhe ata do të shohin kufomat e njerëzve që rebeluan kundër meje. krimbi i tyre nuk do të vdesin, dhe zjarri i tyre nuk do të shuhet. Dhe ata do të jenë një pamje për të gjithë trupin deri në zmbrapsje.