Jona 1

1:1 Atëherë fjala e Zotit iu drejtua Jonas, birit të Amitait, duke thënë se:
1:2 Çohu dhe shko në Ninive, qyteti i madh, dhe prediko kundër tij,. Për keqdashje e saj u ngjit para syve të mi.
1:3 Dhe Jona u në mënyrë që të iki nga prania e Zotit në Tarshish. Atëherë ai zbriti në Jafa, ku gjeti një anije që shkonte në Tarshish. Dhe Pagoi çmimin e caktuar, dhe ai zbriti në të, për të shkuar me ta larg nga fytyra e Zotit.
1:4 Por Zoti dërgoi një erë të fortë në det. Dhe një shakullinë e madhe u zhvillua në det, dhe anija ishte në rrezik të grimcuar.
1:5 Dhe Detarët, të trembur, dhe njerëzit filluan të bërtasin për zot të tyre. Ata hodhën kontejnerët që ishte në anije në det në mënyrë që të lehtësuar prej tyre. Dhe Jona zbriti në brendësi të anijes, dhe ai ra në një gjumë të thellë dhimbshme.
1:6 Dhe timonier iu afrua atij, dhe ai tha:, "Pse je e zuri një gjumë? Ngrihem, kërkojë ndihmën e Perëndisë tuaj, kështu që ndoshta Perëndia do të jetë i vëmendshëm ndaj nesh dhe ne nuk vdesim ".
1:7 Dhe një njeri i tha shok lundrimi tij, "Ejani, dhe le të hedhin në short, kështu që ne mund të dimë pse kjo fatkeqësi është mbi ne ". U hodh në short, dhe shorti ra mbi Jonan.
1:8 Atëherë ata i thanë:: "Na e shpjego se çfarë është arsyeja që kjo fatkeqësi është mbi ne. Çfarë është puna juaj? Cili është vendi juaj? Dhe ku po shkon? Ose që njerëzit janë nga ju?"
1:9 Dhe ai u tha atyre:, "Unë jam hebre, dhe kam frikë nga Zoti, Perëndia i qiellit, që ka bërë detin dhe sterenë ".
1:10 Dhe ata njerëz i zuri një frikë, dhe ata i thanë:, "Pse e bëtë këtë?" (Fakt e kishin vënë re që ai ikte larg nga fytyra e Zotit, sepse ua kishte thënë atyre.)
1:11 Atëherë ata i thanë:, "Çfarë duhet të bëjmë me ty, kështu që deti do të pushojë për ne?"Për detin rrodhi dhe u rrit.
1:12 Dhe ai u tha atyre:, "Me merr, dhe më ke hedhur në det, dhe deti do të pushojë për ju. Sepse unë e di se kjo është për shkak të mua që kjo furtunë e madhe ju ra mbi. "
1:13 Dhe njerëzit u vozitje, në mënyrë që të kthehet në tokën e thatë, por ata nuk patën sukses. Për detin rrodhi dhe u rrit ndaj tyre.
1:14 Dhe ata i klithën Zotit,, dhe ata thanë, "Ne ju bëjmë thirrje, Zot, nuk e le të vdesim për shkak të jetës së këtij njeriu, dhe nuk ia atribuojnë të na gjakut të pafajshëm. Për ty, Zot, kanë bërë vetëm si ke dashur ".
1:15 Dhe e zunë Jonan dhe e hodhën në det. Dhe deti u fashitur nga tërbimi i saj.
1:16 Atëherë ata njerëz i zuri një frikë e madhe nga Zoti, dhe u bënë flijime për Zotin viktimat, dhe ata u betuan.

Jona 2

2:1 Dhe Zoti kishte përgatitur një peshk të madh që të gëlltiste Jonan. Dhe Jona qëndroi në barkun e peshkut për tri ditë e tri net.
2:2 Jona iu lut Zotit, Perëndia i tij,, nga barku i peshkut.
2:3 Dhe ai u tha: “I cried out to the Lord from my tribulation, dhe ai më dëgjuan;. From the belly of hell, I bërtiti, and you heeded my voice.
2:4 And you have thrown me into the deep, në zemrën e detit, and a flood has encircled me. All your whirlpools and your waves have passed over me.
2:5 Dhe unë i thashë: I am expelled from the sight of your eyes. Ende, me të vërtetë, I will see your holy temple again.
2:6 The waters surrounded me, even to the soul. The abyss has walled me in. The ocean has covered my head.
2:7 I descended to the base of the mountains. The bars of the earth have enclosed me forever. And you will raise up my life from corruption, Zot, Perëndia im.
2:8 When my soul was in anguish within me, I called to mind the Lord, so that my prayer might come to you, to your holy temple.
2:9 Those who in vain observe vanities, abandon their own mercy.
2:10 Por une, with a voice of praise, will sacrifice to you. I will repay whatever I have vowed to the Lord, because of my salvation.”
2:11 Dhe Zoti i foli peshkut, dhe ajo volli Jonan në tokë të thatë.

Jona 3

3:1 Atëherë fjala e Zotit iu drejtua Jonas për herë të dytë, duke thënë se:
3:2 Ngrihem, dhe shko në Ninive, qyteti i madh. Dhe për të predikuar në atij mesazhin që po ju them.
3:3 Dhe Jona u, dhe ai shkoi në Ninive, në përputhje me fjalën e Zotit. Dhe Ninive ishte një qytet i madh i tri ditë rrugë.
3:4 Dhe Jona nisi të futet në udhëtim qytet një dite. Atëherë ai bërtiti dhe tha:, "Dyzet ditë më dhe Ninive do të shkatërrohet".
3:5 Dhe njerëzit e Niniveasit i besuan Perëndisë. Dhe u shpall një agjërim, dhe ata u veshën me thes, nga më i madhi të gjithë rrugën për më pak.
3:6 Dhe fjala i vajti mbretit të Ninivës. Dhe ai u ngrit nga froni, dhe ai hodhi tej rrobën e tij nga vetja e tij dhe ishte i veshur me thasë, dhe ai u ul mbi hi.
3:7 Atëherë ai bërtiti dhe tha: "Në Ninive, nga goja e mbretit dhe të parisë së tij, le të thuhet: Burrat dhe kafshët lopë dhe dele nuk mund të shijojnë gjë tjetër. As nuk do të kullosin apo pinë ujë.
3:8 Dhe le të njerëzit dhe kafshët të mbulohen me thes, dhe le të bërtas Zotit me forcë, dhe mund njeriu do të konvertohet nga rruga e tij e keqe, dhe nga padrejtësia që është në duart e tyre.
3:9 Kush e di në qoftë se Perëndia mund të kthehet dhe të fal, dhe të largohet prej zemërimit të tij të zemëruar, kështu që ne nuk vdesim?"
3:10 Dhe Perëndia e pa veprat e tyre, se ata kishin qenë konvertuar nga rruga e tyre e keqe. Dhe Perëndia e mori mëshirë për to, në lidhje me dëmin që ai kishte thënë se do t'u bënte, dhe ai nuk e ka bërë atë.

Jona 4

4:1 Dhe Jona u godit nga një fatkeqësi e madhe, dhe ai ishte i zemëruar.
4:2 Dhe ai iu lut Zotit,, dhe ai tha, "Unë lutem, Zot, ishte ky nuk është fjala ime, kur isha akoma në vendin tim? Për shkak të kësaj, E dija paraprakisht për të ikur në Tarshish. Sepse unë e di që ti je një Perëndi i mëshirshëm dhe i butë, i durueshëm dhe i madh në dhembshuri, dhe fal, pavarësisht vullnetit të sëmurë.
4:3 Dhe tani, Zot, Unë kërkoj nga ju për të marrë jetën time prej meje. Sepse është më mirë për mua të vdes se sa të rroj ".
4:4 Pastaj Zoti i tha, "A jeni të vërtetë mendoni se ju keni të drejtë të jetë i zemëruar?"
4:5 Atëherë Jona doli nga qyteti, dhe ai u ul përballë lindje të qytetit. Ai bëri një strehë atje, dhe ai ishte ulur nën të, në hije, derisa ai mund të shikonte çfarë do të ndodhë në qytet.
4:6 Atëherë Zoti Perëndi përgatiti një Ivy, dhe ajo u ngjit mbi kokë Jonas mënyrë që të jetë një hije kokës së tij, dhe për të mbrojtur atë (sepse ai e kishte munduar shumë). Dhe Jona u gëzua për shkak të dredhkë, me gëzim të madh.
4:7 Dhe Perëndia dërgoi një krimb, kur agimi afrua në ditën e ardhshme, dhe ajo goditi Ivy, dhe ai u tha.
4:8 Dhe kur po lindte dielli, Zoti urdhëroi një erë të nxehtë dhe të zjarrtë. Dhe dielli i ra në kokë Jonas, dhe dogji. Dhe ai bëri kërkesë për shpirtin e tij që ai të vdesë, dhe ai tha, "Është më mirë për mua të vdes se sa të rroj".
4:9 Dhe Zoti i tha Jonas, "A jeni të vërtetë mendoni se ju jeni të drejtë të zemërohesh kështu për shkak të dredhkë?"Dhe ai tha, "Unë jam e drejtë të zemërohesh deri në vdekje."
4:10 Pastaj Zoti i tha, "Ti mos u brengos për dredhkë, për të cilin ju nuk u munduat dhe që ti nuk shkaktojnë të rritet, edhe pse ajo kishte lindur gjatë një nate, dhe gjatë një nate të humbur.
4:11 Dhe nuk do të kem mëshirë Ninivën, qyteti i madh, në të cilin ka më shumë se njëqind e njëzet mijë njerëz, të cilët nuk e dinë dallimin në mes të drejtës së tyre dhe të majtë të tyre, dhe shumë kafshët?"