1Libri i Samuelit st

1 Samuel 1

1:1 Nuk ishte një njeri nga Ramahu i Tsofini, në malin Efraim, dhe emri i tij ishte Elkanah, bir i Jerohamit, bir i Elihut, bir i Tohut, bir i Efraimitit Tsuf, një Efraimit.
1:2 Ai kishte dy gra: emri i njërit prej tyre ishte Hannah, dhe emri i dytë ishte Penina. Dhe Penina kishte fëmijë. Por Ana nuk kishte fëmijë.
1:3 Dhe ky njeri nisej nga qyteti i tij, në ditët e përcaktuara, në mënyrë që ai mund të adhuroj dhe sakrificë për Zotin e ushtrive në Shiloh. Tani dy bijtë e Elit, Hofni dhe Finehasi, priftërinj të Zotit, ishin në atë vend.
1:4 Pastaj erdhi dita, dhe Elkanahu theret. Dhe ai i dha racione të gruas së tij Penina, dhe të gjithë bijve dhe bijave të tij.
1:5 Por Anës i jepte një pjesë me pikëllim. Sepse e donte Anën, por Zoti ia kishte mbyllur barkun.
1:6 Dhe rivali i saj mjeruar dhe me forcë shqetësuar saj, në masë të madhe, sepse ajo e qortoi atë që Zoti ia kishte mbyllur barkun.
1:7 Dhe ajo e bëri në mënyrë që çdo vit, kur koha u kthye për ta të ngjitet në shtëpinë e Zotit. Dhe ajo e ngacmonte në këtë mënyrë. Dhe kështu, ajo qante dhe nuk ka marrë ushqim.
1:8 Prandaj, burri i saj Elkanahu i tha: "Hannah, pse po qan? Dhe pse nuk ju hani? Dhe për çfarë arsye ju përulni zemrën tuaj? A nuk jam unë më i mirë për ju se dhjetë fëmijë?"
1:9 Dhe kështu, pasi ajo hëngri dhe piu në Shiloh, Ana u ngrit. dhe Eli, prifti, ishte ulur në ulësen para derës së shtëpisë të Zotit.
1:10 Dhe që nga Ana ishte e hidhur në shpirt, ajo iu lut Zotit, qan në masë të madhe.
1:11 Dhe ajo lidhi një kusht, duke thënë se, "O Zot i ushtrive, nëse, në kërkim me favor, ju do të shihni vuajtjen e shërbëtorit tënd dhe do të më kujtojnë, dhe nuk do e harron shërbëtoren tënde, dhe në qoftë se ju do të japin shërbëtorit tënd një fëmijë mashkull, atëherë unë do t'ja jap Zotit për të gjitha ditët e jetës së tij, dhe asnjë rroje do të kalojë mbi kokën e tij. "
1:12 Pastaj ndodhi që, ndërsa ajo i shumoi lutje para Zotit, Eli shikonte me kujdes gojën e saj.
1:13 Për Ana fliste në zemër të saj, dhe vetëm buzët i lëviznin, dhe zëri i saj u dëgjua mezi. Prandaj, Eli konsideruar atë të jetë i dehur,
1:14 dhe kështu ai i tha asaj: "Deri kur do të jenë të gjendje të dehur? Ju duhet të marrë vetëm pak verë, por në vend të kësaj ju jeni të përmbyt. "
1:15 Në përgjigje, Hannah tha: "Në asnjë mënyrë, Zoti im. Sepse unë jam një grua shumë i pakënaqur, dhe unë piva as verë, as asgjë tjetër që mund të dehur. Në vend të kësaj, Unë isha duke hapur zemrën time në sytë e Zotit.
1:16 Ju nuk duhet të ketë reputacion shërbëtoren tënde si një nga bijat e kobshëm. Sepse unë kam qenë duke folur nga bollëkun e pikëllimit tim dhe pikëllimin, edhe deri më tani. "
1:17 Atëherë Eli tha:: "Shko në paqe. Dhe Perëndia i Izraelit ta plotësoftë për ju peticionin tuaj, që ke lut prej tij. "
1:18 Dhe ajo tha, "Unë uroj që shërbëtorja jote të gjetur hir në sytë e tu." Dhe gruaja iku në rrugën e saj, dhe ajo hëngri, dhe pamja e saj nuk ishte më e ndryshuar për keq.
1:19 Kur u ngritën në mëngjes, dhe ata ranë përmbys përpara Zotit. Dhe ata u kthyen dhe arritën në shtëpinë e tyre në Ramah. Pastaj Elkanahu njohu të shoqen Hannah. Dhe Zoti u kujtua për të.
1:20 Dhe ndodhi që, në rrjedhën e ditëve, Ana mbeti me barrë dhe lindi një djalë. Dhe i vuri emrin Samuel, sepse ajo kishte kërkuar atë nga Zoti.
1:21 Tani burri i saj Elkanahu u ngjit me gjithë shtëpinë e tij, në mënyrë që ai mund të flijuar për Zotin një sakrificë solemn, me kushtit.
1:22 Por Ana nuk u ngjit. Sepse i tha burrit të saj, "Une nuk do te shkoj, deri sa foshnja ka qenë i zvjerdhur, dhe deri sa unë mund të çojë atë, në mënyrë që ai mund të shfaqet para syve të Zotit, dhe mund të mbetet gjithmonë atje. "
1:23 Dhe burri i saj Elkanahu i tha: "Bëj atë që të duket e mirë për ju, dhe të qëndrojnë deri sa të largoj atë. Dhe unë lutem që Zoti mund të përmbushë fjalën e tij. "Prandaj, gruaja mbeti në shtëpi, dhe ajo ushqehen me gji djalin e saj, deri sa ajo u tërhoq atë nga qumështi.
1:24 Dhe pasi u zvordh, ajo e çoi me vete, së bashku me tre viça, dhe tri masa mielli, dhe një shishe të vogël të verës, dhe ajo e çuan në shtëpinë e Zotit në Shiloh. Por djali ishte ende një fëmijë të vogël.
1:25 Dhe ata theret një viç, dhe ata e paraqitën djalin Elit.
1:26 Dhe Hannah tha: "Unë lutem, Zoti im, që rron shpirti yt, Zoti im: Unë jam ajo grua, që rrinte para jush këtu, duke u lutur për Zotin.
1:27 Jam lutur për të pasur këtë djalë, dhe Zoti i dha për mua kërkesën time, që i kisha kërkuar prej tij.
1:28 Për shkak të kësaj, Unë kam huazuar edhe atë për Zotin, për të gjitha ditët kur ai do t'i kushtohet Zotit ". Dhe ata e adhuronin Zotin në atë vend. Atëherë Ana u lut, dhe ajo tha:

1 Samuel 2

2:1 "Zemra ime ngazëllohet në Zotin, dhe forca ime ngrihet në Perëndinë tim. goja ime hapet kundër armiqve të mi. Sepse jam gëzuar në shpëtimin tënd.
2:2 Asgjë nuk është e shenjtë si Zoti është i shenjtë. Sepse nuk ka asnjë tjetër përveç teje. Dhe asgjë nuk është e fortë si Perëndia ynë është i fortë.
2:3 A nuk të vazhdojë duke folur për gjëra të mëdha, lëvdatë. Le ajo që është Largohu vjetër nga goja juaj. Sepse Zoti është Perëndia i njohurive, dhe mendimet janë të përgatitur për të.
2:4 Hark i fuqishëm ka qenë tronditur, dhe të dobëtit janë pajisur me forcë.
2:5 Ata që më parë ishin mbushur, shkojnë si punëtorë ditorë për një copë bukë. Dhe ngordhje janë plotësuar, në mënyrë që shterpë kanë lindur shumë. Por ajo që kishte lindur shumë fëmijë është bërë i paaftë.
2:6 Zoti sjell vdekjen, dhe ai i jep jetë. Ai çon larg në vdekje, dhe ai sjell përsëri.
2:7 Të varfëron Lord, dhe ai pasuron. ai e poshtëron, dhe ai ngre.
2:8 Ai e ngre të varfërit nga pluhuri, dhe ai ngre të mjerin nga ndyrësi, në mënyrë që ata të mund të ulet me princat, dhe për të marrë të mbajë një fron lavdie. Për varet e dheut i përkasin Zotit, dhe ai ka vendosur globit mbi ta.
2:9 Ai do të ruajë këmbët e shenjtorëve të tij, dhe të pabesët do të vdesin në errësirë. Sepse askush nuk do të mbizotërojë me anë të forcës së tij.
2:10 Kundërshtarët e Zotit do të tmerr atë. Dhe mbi ta, ai do të gjëmojë në qiej. Zoti do të gjykojë popujt deri në pjesët e tokës, dhe ai do t'i japë sundimin mbretit të tij, dhe ai do të ngritur në qiell fuqinë e Krishtit të tij ".
2:11 Pastaj Elkanahu u larg në Ramah, në shtëpinë e tij. Por djali ishte një ministër në sytë e Zotit, përpara fytyrës së Elit, prifti.
2:12 Por Bijtë e Elit ishin njerëz të këqij, duke mos ditur Zotin,
2:13 as zyra priftëror për njerëzit. Dhe kështu, pa marrë parasysh se cili kishte theret një viktimë, shërbëtori i priftit do të mbërrijë, kur mishi ishte ende gatim, dhe ai do të marrë një goditje të trefishtë në dorën e tij,
2:14 dhe e vënë atë në anije, ose në kazan, ose në tenxheren, ose në tigan, dhe të gjitha ato që lidh ngriti, prifti e mbante për vete. Kështu bënë të gjitha të Izraelit që erdhën në Shiloh.
2:15 veç, para se të digjnin dhjamin, shërbëtori i priftit do të mbërrijë, dhe ai do të thotë atë që u immolating: "Më jep mish, kështu që unë mund të valoj atë për priftin. Sepse unë nuk do të pranojë mish i gatuar nga ju, por papërpunuara. "
2:16 Dhe ai që ishte immolating do thuaji, "Së pari, Lejo yndyrë të djegur sot, sipas zakonit, dhe pastaj të marrë për vete ato që dëshiron zemra jote. "Por, në përgjigje, ai do të thotë atë: "Në asnjë mënyrë. Për ju do të japë atë për mua tani, përndryshe do ta marr me forcë ".
2:17 Prandaj, mëkati i shërbëtorëve ishte shumë i madh përpara Zotit. Sepse ata tërhoqi njerëzit larg nga flijimi i Zotit.
2:18 Por Samueli kryente shërbimin para fytyrës së Zotit; ai ishte një i ri dhe ishte mbështjellë me një efod prej liri.
2:19 Dhe nëna e tij prodhon një tunikë të vogël për të, të cilat ajo i solli atij në ditën e caktuar, ngjitur me burrin e saj, në mënyrë që ai mund të therë flijimin solemne.
2:20 Atëherë Eli bekonte Elkanahun dhe bashkëshorten e tij. Atëherë ai i tha:, "Zoti të paguajë për pasardhës nga kjo grua, në emër të kredisë që ju ofrohet Zotit. "Dhe ata shkuan në vendin e tyre.
2:21 Pastaj Zoti vizitoi Anën, e cila u ngjiz dhe lindi tre djem dhe dy vajza. Dhe të rinjtë Samueli u zmadhuar me Zotin.
2:22 Por Eli ishte shumë plak, dhe dëgjoi të gjitha ato që bijtë e tij i bënin gjithë Izraelit, dhe se si ata ishin duke fjetur me gratë që ishin duke pritur në hyrje të çadrës.
2:23 Dhe ai u tha atyre:: "Pse jeni duke bërë këto llojet e gjërave, gjëra shumë të liga, që kam dëgjuar nga të gjithë njerëzit?
2:24 bijtë e mi, nuk do të jetë i gatshëm. Sepse nuk janë aspak të mirë që po dëgjoj, kështu që ju do të shkaktonte populli i Zotit të mëkatojë.
2:25 Në qoftë se një njeri ka mëkatuar kundër një njeriu, Perëndia të jetë në gjendje për të qetësuar mbi të. Por në qoftë se një njeri ka mëkatuar kundër Zotit, i cili do të lutet për të?"Por ata nuk e dëgjuan zërin e atit të tyre, se Zoti ishte i gatshëm për të vrarë ata.
2:26 Por i riu Samuel avancuar, dhe u rrit, dhe ai ishte i kënaqshëm për Zotin, si dhe për burrat.
2:27 Pastaj një njeri i Perëndisë, shkoi tek Eli, dhe ai tha:: "Kështu thotë Zoti,: Nuk u kam shpallur haptazi në shtëpinë e atit tënd, kur në Egjipt ata ishin në shtëpinë e Faraonit?
2:28 Dhe kam zgjedhur unë midis gjithë fiseve të Izraelit për veten time si prift, në mënyrë që ai të mund të ngjitet te altari im, dhe djeg temjan për mua, dhe veshë efodin para meje. Dhe unë i dha shtëpisë së atit tënd tërë flijimet e bijve të Izraelit.
2:29 Pse keni nisur larg viktimat e mia dhe dhuratat e mia, që kam udhëzuar që do të ofrohen në tempull? Dhe pse ke dhënë më shumë nder të bijve tuaj se sa për mua, në mënyrë që ju të hani e para-frytet e çdo sakrificës së popullit tim të Izraelit?
2:30 Për shkak të kësaj, Zoti, Perëndia i Izraelit, thotë: Unë kam folur në mënyrë të qartë, në mënyrë që shtëpia juaj, dhe shtëpia e atit tënd, Ministri mundet në sytë e mi, edhe përgjithmonë. Por tani Zoti thotë: Mund të jetë kjo u largo nga unë. Në vend të kësaj, kushdo që do të ketë më përlëvduar, Unë do ta përlëvdojë. Por kushdo që përbuz mua, ata do të përçmohet.
2:31 Ja ditët po vijnë, kur unë do të shkatërroj forcën tënde, dhe forcën e shtëpisë së atit tënd, kështu që nuk do të ketë më asnjë plak në shtëpinë tënde.
2:32 Dhe ju do të shihni rivalin tuaj në tempull, mes të gjithë prosperitetin e Izraelit. Dhe nuk do të ketë më asnjë plak në shtëpinë tënde për të gjitha ditët.
2:33 Megjithatë, me të vërtetë, Unë nuk do të krejtësisht të heqë një njeri nga ju nga altari im, por të tilla që sytë e tu mund të dështojnë, dhe shpirti yt të shkrihen larg, dhe një pjesë e madhe e shtëpisë tuaj mund të vdesin, si ajo ka të bëjë me gjendjen e njerëzve.
2:34 Por kjo do të jetë një shenjë për ju, e cila do të ndodhë me dy bijtë tuaj, Hofni dhe Finehasi: në një ditë ata të dy do të vdesin.
2:35 Dhe unë do të zgjedh për vete një prift besnik, i cili do të veprojë në përputhje me zemrën time dhe shpirtin tim. Dhe unë do të të ndërtojë një shtëpi besnik për atë. Dhe ai do të ecësh para Krishtit tim për të gjitha ditët.
2:36 Atëherë kjo do të jetë në të ardhmen, që kushdo që do të ketë mbetur e shtëpisë tuaj, ai do të takohet në mënyrë që ai mund të lutet në emër të tij. Dhe ai do të ofrojë një monedhë argjendi, dhe një kthesë e bukës. Dhe ai do të thotë: "Më lejoni, Lutem, një pjesë e shërbesës priftërore, kështu që unë mund të ha një kafshatë bukë. ' "

1 Samuel 3

3:1 Ndërkaq fëmija Samuel po shërbesën e Zotit në prani të Eliut, dhe fjala e Zotit ishte e rrallë në ato ditë; nuk kishte ndonjë zbulesë manifest.
3:2 Pastaj ndodhi që, në një ditë të caktuar, Eli ishte shtrirë në vendin e tij. Dhe sytë e tij u shoi, kështu që ai nuk ishte në gjendje për të parë.
3:3 Dhe kështu, për të parandaluar llambë e Perëndisë nga shkuarja jashtë, Samueli ishte duke fjetur në shtëpinë e Zotit, ku gjendej edhe arka e Perëndisë ishte.
3:4 Dhe Zoti thirri Samuelin. Dhe duke iu përgjigjur, tha ai, "Ja ku jam".
3:5 Pastaj vrapoi tek Eli, dhe ai tha, "Ja ku jam. Se ti më thirre ". Por ai u tha: "Unë nuk të kam thirrur. Kthimi dhe fle. "Dhe ai iku, dhe ai flinte.
3:6 Dhe përsëri, Zoti vazhdoi të thërrasë Samuelit. Dhe për ngritjen, Samueli shkoi tek Eli, dhe ai tha: "Ja ku jam. Se ti më thirre ". Dhe ai u përgjigj: "Unë nuk ju quaj, djali im. Kthimi dhe gjumë. "
3:7 Por Samueli nuk e njihte akoma Zotin, dhe fjala e Zotit nuk ishin shpallur atij.
3:8 Dhe Zoti vazhdoi, dhe ai i thirri Samuelin ende një të tretën herë. Dhe për ngritjen, ai shkoi tek Eli.
3:9 Dhe ai u tha: "Ja ku jam. Se ti më thirre ". Atëherë Eli kuptoi që Zoti e thërriste të boy. Dhe ai i tha Samuelit: "Shko dhe gjumi. Dhe në qoftë se ai e quan për ju nga tani e tutje, ju do të thonë, 'Fol, Zot, sepse shërbëtori yt të dëgjon "". Kështu, Samuel iku, dhe ai flinte në vendin e tij.
3:10 Pastaj Zoti erdhi, dhe u ndal, dhe ai e quajti, ashtu si ai e kishte quajtur herë të tjera, "Samuel, Samuel ". Atëherë Samueli i tha, "Fol, Zot, sepse shërbëtori yt të dëgjon ".
3:11 Dhe Zoti i tha Samuelit: "Ja, Unë jam realizimin e një fjalë në Izrael. Kushdo që do të dëgjojnë për të, të dy veshët e tij do të telefononi.
3:12 Atë ditë, Unë do të ngre kundër Eliut të gjitha gjërat që të kam thënë të shtëpisë së tij. Unë do të fillojë, dhe unë do të përfundojë.
3:13 Sepse unë kam parathënë atij se unë do të ndëshkoj shtëpinë e tij deri në përjetësi, për shkak të paudhësisë. Sepse ai e kishte njohur që bijtë e tij ka vepruar në mënyrë të turpshme, dhe ai nuk t'i ndëshkoj.
3:14 Për këtë arsye, Unë i betohem shtëpisë së Elit që paudhësia e shtëpisë së tij nuk do të shlyhet, me viktimat ose me dhurata, po, përgjithmonë. "
3:15 Atëherë Samueli i fjetur deri në mëngjes, dhe ai hapi dyert e shtëpisë së Zotit. Atëherë Samueli kishte frikë t'i tregonte Elit vegimin e tij.
3:16 Por Eli thirri Samuelin, dhe ai tha, "Samuel, djali im?"Dhe iu përgjigjur, tha ai, "Jam këtu."
3:17 Dhe ai e pyeti atë: "Cila është fjala që Zoti ka folur për ju? Unë ju lutem që ju nuk mund të fshehin atë nga unë. Perëndia t'i bëjë këto gjëra për ju, dhe mund ai shtoni këto gjëra të tjera, në qoftë se ju fsheh nga unë një fjalë nga të gjitha gjërat që janë thënë për ju. "
3:18 Dhe kështu, Samuel shpallur atij të gjitha fjalët, dhe ai nuk e fshehu ato prej tij. Dhe ai u përgjigj: "Ai është Zoti. Mund ai të bëjë atë që është e mirë në sytë e tij. "
3:19 Dhe Samueli u rrit, dhe Zoti ishte me të, dhe jo një nga fjalët e tij ra në tokë.
3:20 Dhe të gjithë Izraelin, nga Dani deri në Beer-Sheba, dinte Samueli të jetë një profet besnik i Zotit.
3:21 Dhe Zoti ka vazhduar të paraqitet në Shiloh. Sepse Zoti e kishte i shfaqej Samuelit në Shiloh, sipas fjalës të Zotit. Dhe fjala rreth Samueli doli për tërë Izraelin.

1 Samuel 4

4:1 Dhe ndodhi që, në ato ditë, Filistejtë u mblodhën për të luftuar. Dhe Izraeli doli për të takuar Filistejtë në betejë, dhe ai bëri kampin pranë gurit të Ndihmës. Por Filistejtë përkundrazi shkuan në drejtim të Afekut,
4:2 dhe ata të pozicionuar trupat e tyre kundër Izraelit. Pastaj, kur filloi konflikti, Izraeli kthyer shpinën e tij të Filistejve. Dhe ata ishin ulur poshtë në atë konflikt, në vende të ndryshme në fushat e, rreth katër mijë burra.
4:3 Dhe populli u kthye në kamp. Dhe ata më të madhe nga lindja e Izraelit thanë:: "Pse Zoti na mundi sot përpara Filistejve? Le të sjellë në vete arkën e besëlidhjes të Zotit nga Shiloh. Dhe le të hyjë në mesin tonë, në mënyrë që ajo mund të na shpëtojë nga duart e armiqve tanë! ".
4:4 Prandaj, populli dërgoi në Shiloh, dhe që andej arkën e besëlidhjes së Zotit të ushtrive, ulur mbi Kerubinët. Dhe dy bijtër e Elit, Hofni dhe Finehasi, ishin me arkën e besëlidhjes së Perëndisë.
4:5 Kur arka e besëlidhjes së Zotit kishte arritur në kamp, gjithë Izraeli shpërtheu në një zhurmë e madhe, dhe toka e drodh.
4:6 Dhe Filistejtë, duke dëgjuar zërin e zhurmë, dhe ata thanë, "Çfarë është ky zë i një zhurmë e madhe në kampin e Hebrenjve?"Dhe ata e kuptuan që arka e Zotit kishte arritur në kamp.
4:7 Kështu Filistejtë u trembën, duke thënë se, "Zoti ka hyrë në kamp." Dhe ata psherëtiu, duke thënë se:
4:8 "Mjerë ne! Sepse nuk kishte gëzim të madh dje, ose një ditë më parë. Mjerë ne! Kush do të na shpëtojë nga duart e këtyre perëndive sublime? Këto janë perënditë që i goditën Egjiptasit me lloj lloj plagësh, në shkretëtirë. "
4:9 "Të forcohet, dhe të jenë të burrëror, o Filistej! Ndryshe, ju mund të shërbejë Hebrenjve, pasi ata gjithashtu kanë shërbyer ty. Të forcohet dhe lufta e pagave!"
4:10 Prandaj, Filistejtë luftuan, dhe Izraeli u shkurtuar, dhe secili prej tyre iku në çadrën e vet. Dhe një masakër jashtëzakonisht e madhe ka ndodhur. Tridhjetë mijë këmbësorë nga Izraeli ra.
4:11 Dhe arka e Perëndisë u morr. Gjithashtu, dy bijtër e Elit, Hofni dhe Finehasi, i vdekur.
4:12 Tani një njeri të Beniaminit, nxiton nga trupat, mbërriti në Shiloh në të njëjtën ditë, me veshje e tij të grisur, dhe me kokën e tij spërkatën me pluhur.
4:13 Dhe kur ai kishte mbërritur, Eli ishte ulur mbi ndenjësen përballë rrugës, gazing jashtë. Sepse zemra e tij ishte e tmerrshme në emër të arkës së Perëndisë. Pastaj, pasi ky njeri hyri në qytet, ai njoftoi se në qytet. Dhe gjithë qyteti ulërinin.
4:14 Dhe Eli dëgjoi zhurmën e britmave, dhe ai tha, "Çfarë është ky tingull, kësaj rrëmuje?"Dhe njeriu nxitoi, dhe ai shkoi dhe njoftoi atë për të Eliut.
4:15 Eli ishte nëntëdhjetë e tetë vjeç, dhe sytë e tij kishte shoi, në mënyrë që ai nuk ishte në gjendje për të parë.
4:16 Dhe ai i tha Elit: "Unë jam ai që erdhi nga e betejës. Dhe kjo është që unë të cilët u larguan nga trupat sot. "Dhe ai i tha:, "Çfarë ka ndodhur, djali im?"
4:17 Dhe duke iu përgjigjur, njeriu i raportuar dhe i tha:: "Izraeli ia mbathi përpara Filistejve. Dhe një shkatërrim i madh ka ndodhur me popullin. Për më tepër, dy djemtë e tu, Hofni dhe Finehasi, gjithashtu kanë vdekur. Dhe arka e Perëndisë u morr ".
4:18 Dhe kur ai e kishte emëruar arkën e Perëndisë, ai ra nga ndenjësen prapa, në drejtim të derës, dhe, duke thyer qafën e tij, ai vdiq. Sepse ishte plak i moshës së madhe. Qe gjyqtar i Izraelit dyzet vjet.
4:19 Tani nusja e djalit të tij, gruaja e Finehasit, ishte shtatzënë, dhe shpërndarjen e saj ishte afër. Dhe me të dëgjuar lajmin që arka e Perëndisë ishte kapur, dhe se babai-in-ligjin e saj dhe i shoqi kishin vdekur, ajo përkul dhe shkoi në punë. Për dhimbjet e saj nxituan mbi të papritmas.
4:20 Pastaj, kur ajo ishte afër vdekjes, atyre që ishin rreth saj i tha asaj, "Ju nuk duhet të trembet, sepse ke lindur një djalë ". Por ajo nuk u përgjigj ndaj tyre, dhe ajo nuk e vërejnë ata.
4:21 Atëherë Agari thirri djali Ichabod, duke thënë se, "Lavdia e Izraelit i është hequr,"Sepse arka e Perëndisë u morr, dhe për shkak të saj babai-in-ligj dhe të burrit të saj.
4:22 Dhe ajo tha, "Lavdia është larguar nga Izraeli,"Sepse arka e Perëndisë ishte kapur.

1 Samuel 5

5:1 Pastaj Filistejtë e morën arkën e Perëndisë, dhe ata e transportuar atë nga guri i Asistencës në Ashdod.
5:2 Atëherë Filistejtë e morën arkën e Perëndisë, dhe e çuan në tempullin e Dagonit. Dhe ata e stacionuar pranë Dagonit.
5:3 Kur banorët e Ashdodit u rritur deri në dritën e parë në ditën e ardhshme, shoh, Dagoni qe shtrirë të prirur për tokë përpara arkës së Zotit. Kështu e morën Dagonin, Pastaj e vunë përsëri në vendin e tij.
5:4 Dhe përsëri, në ditën e ardhshme, rritje deri në mëngjes, Gjetën Dagoni shtrirë në fytyrën e tij mbi tokë, përpara arkës së Zotit. Por koka e Dagonit, dhe të dy pëllëmbët e duarve të tij ishin të prera mbi prag.
5:5 Për më tepër, vetëm trungu i Dagonit mbetur në vendin e vet. Për këtë arsye, priftërinjtë e Dagonit, dhe të gjithë ata që hyjnë në tempullin e tij, mos shkel mbi pragun e Dagonit në Ashdod, edhe sot e kësaj dite.
5:6 Tani dora e Zotit peshonte rëndë mbi banorët e Ashdodit, dhe i shkretoi. Dhe ai goditi Ashdodin dhe territorin e tij në pjesën e brendshme të mollaqe. Dhe në fshatrat dhe fushat, në mes të atij rajoni, minj u ngrit dhe ia plas me radhë. Dhe kjo ka shkaktuar një rrëmujë të madhe deri në vdekje në qytet.
5:7 Atëherë njerëzit e Ashdodit, duke parë këtë lloj të murtajës, tha: "Arka e Perëndisë të Izraelit nuk duhet të mbetet me ne. Sepse dora e tij është e ashpër, mbi ne dhe mbi Dagonit, Zoti yne."
5:8 dhe dërgimin e, ata mblodhi tërë krerët e Filistejve për ta, dhe ata thanë, "Çfarë duhet të bëjmë në lidhje me arkën e Perëndisë të Izraelit?"Dhe Gathites përgjigj, "Le arka e Perëndisë të Izraelit të udhëhiqet rreth." Dhe ata e çuan arkën e Perëndisë të Izraelit rreth.
5:9 Dhe, ndërsa ata po mbante atë rreth, dora e Zotit ra mbi të gjitha qytetet e vetme me një kërdi jashtëzakonisht të madh. Dhe goditi njerëzit e secilit dhe çdo qytet, nga të vogla deri te më i madh. Dhe cysts janë qelbëzuar në mollaqe e tyre. Dhe Gathites u këshillua, dhe kanë bërë për veten e tyre vend mbulon nga pelts.
5:10 Prandaj, dërguan arkën e Perëndisë në Ekron. Kur arka e Perëndisë arriti në Ekron kishte, banorët e Ekronit protestuan duke bërtitur, duke thënë se, "Kanë sjellë arkën e Perëndisë të Izraelit te ne, në mënyrë që ajo mund të vdesim ne dhe populli ynë!!"
5:11 Dhe kështu ata mblodhën pranë tyre tërë princat e Filistejve, dhe ata thanë: "Release arkën e Perëndisë të Izraelit, dhe do ta kthejë në vendin e vet. Dhe le të mos na vrasin, me popullin tonë. "
5:12 Për shkak të frikës së vdekjes ra mbi çdo qytet të vetëm, dhe dora e Perëndisë rëndonte shumë. Gjithashtu, njerëzit që nuk vdisnin prekeshin duke u përulur në pjesën e brendshme të mollaqe. Dhe rënkimi i çdo qyteti u ngjitej në qiell.

1 Samuel 6

6:1 Tani arka e Zotit ishte në rajonin e Filistejve për shtatë muaj.
6:2 Pastaj Filistejtë mblodhën priftërinjtë dhe shortarët, duke thënë se: "Çfarë duhet të bëjmë me arkën e Zotit? Të zbulojë për ne në atë mënyrë që ne duhet të dërgoni atë përsëri në vendin e saj. "Dhe ata thanë::
6:3 "Nëse ju dërgoni përsëri arkën e Perëndisë të Izraelit, mos zgjedhin për lirimin bosh. Në vend të kësaj, paguaj për atë çfarë keni borxh për shkak të mëkatit. Dhe pastaj ju do të shërohet. Dhe ju do të dini pse dora e tij nuk tërhiqet nga ju. "
6:4 Dhe ata thanë:, "Çfarë është ajo që ne duhet të paguajë për atë, për shkak të shkeljes?"Dhe ata u përgjigjën:
6:5 "Në përputhje me numrin e krahinave të Filistejve, ju do të modës pesë cysts ari dhe pesë minj ari. Sepse e njëjta plagë ka qenë mbi të gjithë ju dhe princat tuaj. Dhe ju do të modës një ngjashmëri të cysts tuaj dhe një dilte forma e minjve, të cilat kanë shkatërruar tokën. Dhe kështu do të jeni të dhënë lavdi Perëndisë së Izraelit, kështu që ndoshta ai mund të heqë off dorën nga ju, dhe nga zotat tuaj, dhe nga toka juaj.
6:6 Pse ngurtësuar zemrat tuaja, ashtu si Egjipti dhe Faraoni ngurtësuan zemrën e tyre? Pasi ai ishte goditur, nuk e ai pastaj lirimin e tyre, dhe ata shkuan larg?
6:7 tani, pra,, modës dhe për të marrë një qerre të re, me dy lopë që kanë lindur, por mbi të cilin nuk zgjedha është shqiptuar. Dhe zgjedha e tyre në qerre, por ruajnë viçat në stallë.
6:8 Dhe ju do të merrni arkën e Zotit, dhe ju do të vendoseni mbi qerre, me nenet e arit që ju keni paguar për atë në emër të shkeljes. Ju duhet të vendosni këto në një kuti të vogël në anën e saj. Dhe lirimin e tij, në mënyrë që ajo mund të shkojë.
6:9 Dhe do të shikojnë. Dhe në qoftë se, ne te vertete, ajo ngjitet nga rruga e pjesëve të tij, në drejtim të Beth-Shemeshit, atëherë ai e ka bërë këtë të keqe të madhe për ne. Por në qoftë se nuk, atëherë ne do të dimë se kjo nuk është aspak dorën e tij që na ka prekur, por kjo ka ndodhur rastësisht ".
6:10 Prandaj, ata e bëri atë në këtë mënyrë. Dhe duke marrë dy lopë që u ushqyerit viçat, ata mbrehën në qerre, dhe zunë viçat në stallë.
6:11 Dhe ata vendosën arkën e Perëndisë mbi qerre, me kuti të vogël që mbahet minjtë prej ari dhe pamja e cysts.
6:12 Por lopët shkoi direkt përgjatë rrugës që të çon në Beth-Shemesh. Dhe ata avancuar vetëm në një drejtim, vijuese si ata shkuan. Dhe ata nuk u largua, as në të djathtë, as në të majtë. Për më tepër, princat e Filistejve i ndoqën, sa i përket kufijve të Beth-Shemeshit.
6:13 Tani Beth-shemeshites ishin duke korrur grurin në luginë. Dhe i çuan sytë, panë arkën, dhe ata u gëzuan kur panë atë.
6:14 Qerrja hyri në fushën e Jozueut, një Beth-Shemesh, dhe ajo u ndal aty. Tani në këtë vend ishte një gur të madh, dhe në mënyrë që ata të prerë lëndën e drurit të qerres, dhe ata vendosen lopët mbi të si një olokaust për Zotin.
6:15 Por Levitët hoqën arkën e Perëndisë, dhe kuti të vogël që ishte në anën e saj, në të cilën gjendeshin sendet prej ari, dhe ata vendosen mbi një gur të madh. Atëherë njerëzit e Beth-Shemeshit ofruan olokauste dhe viktimave theret, në atë ditë, për Zotin.
6:16 Dhe pesë princat e Filistejve panë, dhe u kthyen në Ekron në të njëjtën ditë.
6:17 Këta janë cysts ari, që Filistejtë i paguhet Zotit për shkak të mosbesnikërisë: për një Ashdod, për një Rripi i, për një Ashkeloni, për një Gath, për një Ekronin.
6:18 Dhe ka pasur minj ari, në bazë të numrit të qyteteve të Filistejve, nga pesë provincat, nga qyteti i fortifikuar në fshatin që ishte pa një mur, dhe deri në gurin e madh mbi të cilin ata e vendosën arkën e Zotit, e cila ishte, më në fund në atë ditë, në fushën e Jozueut, në Beth-Shemesh.
6:19 Pastaj ai goditi disa njerëz të Beth-Shemeshit, sepse ata kishin parë arkën e Zotit. Dhe ai goditi disa njerëz nga populli: shtatëdhjetë njerëz, dhe pesëdhjetë mijë e njerëzve të thjeshtë. Kështu populli u ankua, sepse Zoti e kishte prekur me një fatkeqësi të madhe.
6:20 Dhe njerëzit e Beth-Shemeshit thanë: "Kush do të jetë në gjendje të qëndrojnë në sytë e Zotit, këtij Perëndie të shenjtë? Dhe kush do të ngjitet tek ai nga ne?"
6:21 Kështu u dërguan lajmëtarë banorëve të Kiriath-Jearimit, duke thënë se: "Filistejtë e kanë kthyer arkën e Zotit. Zbresin dhe të çojë atë për ju. "

1 Samuel 7

7:1 Atëherë njerëzit e Kiriath-Jearimit erdhën, dhe ata e çuan arkën e Zotit. Dhe e çuan në shtëpinë e Abinadabit, në Gibeah. Pastaj ata u shenjtëruan Eleazarin, djali i tij, në mënyrë që ai mund të kujdeset për arkën e Zotit.
7:2 Dhe ndodhi që, që nga ajo ditë, Arka e Zotit mbeti në Kirjath-Jearimi. Dhe ditët ishin shumuar (sepse ishte viti i njëzetë) dhe tërë shtëpia e Izraelit e zuri gjumi, duke ndjekur Zotin.
7:3 Atëherë Samueli i foli tërë shtëpisë së Izraelit, duke thënë se: "Nëse do të kthehesh tek Zoti me gjithë zemrën tënde, marr me vete perënditë e huaja prej jush, Baalit dhe Ashtarothit, dhe të përgatisë zemrat tuaja për Zotin, dhe shërbeji vetëm. Dhe ai do t'ju çlirojë nga duart e Filistejve ".
7:4 Prandaj, Bijtë e Izraelit morën mënjanë Baalët dhe Ashtarothëve, dhe ata shërbyen vetëm Zotit.
7:5 Atëherë Samueli i tha, "Mblidhni tërë Izraelin në Mitspah, në mënyrë që të mund të lutemi për ju në Zotin. "
7:6 Kështu ata u mblodhën në Mitspah. Dhe morën ujë, dhe ata derdhën në sytë e Zotit. Dhe atë ditë agjëruan, dhe në atë vend ata thanë, "Kemi mëkatuar kundër Zotit". Samueli i gjykoi bijtë e Izraelit në Mitspah.
7:7 Kur Filistejtë mësuan që bijtë e Izraelit ishin mbledhur në Mitspah. Atëherë princat e Filistejve u ngjit kundër Izraelit. Kur bijtë e Izraelit dëgjuan këtë, ata ishin të frikësuar përpara Filistejve.
7:8 Dhe ata i thanë Samuelit, "Mund të mos e ndërpre klithmën tënde për Zotin, Perëndinë tonë në emrin tonë, në mënyrë që ai të na shpëtojë nga duart e Filistejve ".
7:9 Atëherë Samueli mori një qengj pirës, dhe ai i ofroi gjithë, si një olokaust për Zotin. Atëherë Samueli i thirri Zotit për Izraelin, dhe Zoti e dëgjoi.
7:10 Pastaj ndodhi që, ndërsa Samueli ofronte olokaustin, Filistejtë filluan betejën kundër Izraelit. Por Zoti bubulloi me një përplasje të madhe, në atë ditë, mbi Filistejtë, dhe ai i tmerruar ata, dhe ata ishin ulur poshtë në prani të Izraelit.
7:11 Atëherë njerëzit e Izraelit, nisen nga Mitspahu, i ndoqën Filistejtë, dhe i mundën deri sa i përket vendin që ishte nën Bethcar.
7:12 Atherë Samueli mori një gur të vetëm, dhe ai e vendosi atë midis Mitspahut dhe Shenit. Dhe ai e quajti këtë vend: Guri i Ndihmës. Dhe ai u tha, "Sepse në këtë vend Zoti i dha ndihmë për ne."
7:13 Kështu Filistejtë u poshtëruan, dhe ata e tërhoqi më pranë, në mënyrë që ata të mund të hyjnë në territorin e Izraelit. Dhe kështu, dora e Zotit ishte mbi Filistejve gjatë gjithë kohës së Samuelit.
7:14 Edhe qytetet që Filistejtë i kishin marrë Izraelit iu kthyen Izraelit, nga Ekroni deri në Gath, me kufijtë e tyre. Dhe ai i çliruar Izraelin nga duart e Filistejve. Dhe u vendos paqja midis Izraelit dhe Amorejve.
7:15 Samueli qe gjykatës i Izraelit gjatë gjithë jetës së tij.
7:16 Dhe ai shkoi çdo vit, udhëtojnë rreth në Bethel, dhe në Gilgal, dhe në Mitspah, dhe ai ishte gjyqtar i Izraelit në vendet e mësipërme, ka deklaruar.
7:17 Dhe ai u kthye në Ramah. Sepse shtëpia e tij ishte aty, dhe ai ishte gjyqtar i Izraelit atje. Dhe pastaj ai ndërtoi një altar për Zotin atje.

1 Samuel 8

8:1 Dhe ndodhi që, Kur Samueli ishte bërë i vjetër, ai emëroi bijtë e tij si gjyqtarë të Izraelit.
8:2 Tani emri i parëlinduri i tij ishte Joel, dhe emri i dytë ishte Abijahu: gjyqtarët në Beer-Sheba.
8:3 Por bijtë e tij nuk ndoqën shembëllin e tij,. Në vend të kësaj, ata devijuan, ndjekur koprracia. Dhe ata e pranuan ryshfet, dhe ata prishur gjykimin.
8:4 Prandaj, të gjithë ata që më të madhe nga lindja e Izraelit, duke mbledhur së bashku, shkoi te Samueli në Ramah.
8:5 Atëherë ata i thanë:: "Ja, ju jeni të moshuar, dhe bijtë e tu nuk ndjekin gjurmët e tua. Cakto mbi ne një mbret, kështu ai do të na gjykojë, ashtu si të gjitha kombet kanë. "
8:6 Dhe Fjala u shkaktojmë pakënaqësi në sytë e Samuelit, sepse ata kishin thënë, "Na jep një mbret që të na qeverisë". Samueli iu lut Zotit.
8:7 Pastaj Zoti i tha Samuelit: "Dëgjo zërin e popullit për të gjitha ato që janë thënë për ju. Sepse ata nuk të kanë hedhur poshtë ty, por mua, që unë të mos mbretëroj mbi ta.
8:8 Në përputhje me të gjitha veprat e tyre, të cilat kanë bërë që nga dita kur unë çoi larg nga Egjipti, edhe sot e kësaj dite: ashtu siç më kanë braktisur, dhe shërbyer perëndive të huaja, kështu që tani ata gjithashtu bëjnë për ju.
8:9 tani, pra,, dëgjojnë zërin e tyre. Megjithatë, me të vërtetë, dëshmojnë për ta dhe profetizoj atyre të drejtat e mbretit që do të sundojë mbi ta ".
8:10 Dhe kështu, Samueli i tregoi tërë fjalët e Zotit drejtuar popullit, i cili kishte copëtimin një mbret prej tij.
8:11 Dhe ai u tha: "Kjo do të jetë e drejta e mbretit që do të ketë autoritet mbi ju: Ai do t'i marrë bijtë tuaj, dhe vendin e tyre në qerret e tij. Dhe ai do t'i bëjë ata kalorësit e tij dhe vrapuesit e tij përpara qerreve katër-kali.
8:12 Dhe ai do t'i caktojë të jetë tribuna e tij dhe centurionë, dhe bujq e arat e tij, dhe korrësit e grurit, dhe krijuesit e armëve të tij dhe për qerret.
8:13 Në të njëjtën mënyrë, bijat tuaja do të marrë për vete si krijuesit e vajrave, dhe si gatuan dhe furrtare.
8:14 Gjithashtu, Do të marrë arat tuaja, dhe vreshtat tuaja, dhe pemët e tua më të mira ulliri, dhe ai do t'i jap shërbëtorëve të tij.
8:15 Për më tepër, ai do të marrë një të dhjetën e farërave dhe të rezultateve të vreshtave tuaja, në mënyrë që ai mund të japë këto të eunukëve dhe shërbëtorëve të tij.
8:16 Pastaj, shumë, ai do të marrë shërbëtorët e tu, dhe shërbëtoret, dhe njerëzit e tu më të mirë të rinj, dhe gomarë tuaj, dhe ai do të vendosë t'i përdorur në punimet e tij.
8:17 Gjithashtu, ai do të marrë edhe të dhjetën e kopeve tuaja. Dhe ju do të jeni skllevërit e tij.
8:18 Dhe ju do të bërtas, Atë ditë, nga prania e mbretit, që ju keni zgjedhur për vete. Dhe Zoti nuk do t'jua vërë veshin, Atë ditë. Për ju ka kërkuar një mbret për ju. "
8:19 Por njerëzit nuk ishin të gatshëm për të dëgjuar zërin e Samuelit. Në vend të kësaj, ata thanë: "Në asnjë mënyrë! Sepse nuk do të kemi një mbret mbi ne,
8:20 dhe ne do të jetë ashtu si të gjitha kombeve. Dhe mbreti ynë do të na gjykojë, dhe ai do të na dalë në krye, dhe ai do të luftojë luftërat tona për ne. "
8:21 Samueli i dëgjoi tërë fjalët e popullit, dhe ai foli atyre me veshët e Zotit.
8:22 Pastaj Zoti i tha Samuelit, "Dëgjoje kërkesën e tyre, dhe të emërojë një mbret mbi ta ". Atëherë Samueli u tha njerëzve të Izraelit, «Secili le të shkojë në qytetin e vet."

1 Samuel 9

9:1 Kishte një njeri të Beniaminit,, që quhej Kish, ishte bir i Abielit, bir i Tserorit, bir i Bekorathit, bir i Afiahut, bir i një njeri të Beniaminit,, të fortë dhe të fuqishme.
9:2 Ai kishte një djalë të quajtur Saul, një zgjedhur dhe njeriu i mirë. Dhe nuk ishte një njeri ndër bijtë e Izraelit, më të mirë se ai ishte. Sepse ai qëndroi kokën dhe supet lart se tërë populli.
9:3 Gomarët e Kishit, ati i Saulit, ishte bërë i humbur. Kishi i tha të birit, Saulit, "Merr me vete një nga shërbëtorët,, dhe për ngritjen, shkojnë jashtë dhe të kërkosh gomarët ". Dhe mbasi kishin kaluar nëpër krahinën malore të Efraimit,
9:4 dhe nëpër vendin e Shalishas, dhe nuk kishte gjetur ata, ata kaluan edhe nëpër vendin e Shaalimit, dhe ata nuk ishin aty, dhe nëpër vendin e Beniaminit, dhe gjetën asgjë.
9:5 Dhe, mbasi arritën në vendin e Tsufit, Sauli i tha shërbëtorit të tij që ishte me të:, "Ejani, dhe na le të kthehet, ndryshe ndoshta babai im mund të harrojnë gomarët, dhe të bëhet ankth për ne. "
9:6 Atëherë ai i tha:: "Ja, nuk është një njeri i Perëndisë në këtë qytet, një njeri fisnik. Të gjitha ato që ai thotë, ndodh pa dështojnë. tani, pra,, le të shkojmë atje. Sepse ndoshta ai mund të na thoni në lidhje me rrugën tonë, për shkak të cilat kemi ardhur. "
9:7 Atëherë Sauli i tha shërbëtorit të tij: "Ja, nisemi. Por ajo që do të çojmë njeriut të Perëndisë,? Buka në trastat tona ka dalë jashtë. Dhe ne nuk kemi asnjë dhuratë të vogël që ne të mund t'ia jap njeriut të Perëndisë, as asgjë në të gjitha. "
9:8 Shërbëtori përsëri iu përgjigj Saulit, dhe ai tha: "Ja, nuk është gjetur në duart e mia një monedhë të pjesës së katërt të një STATER. Le të japim atë për të njeriut të Perëndisë, në mënyrë që ai mund të zbulojë për ne rrugën tonë. "
9:9 (Në kohët e kaluara, në Izrael, dikush do të konsultohet donte Perëndia të fliste në këtë mënyrë, "Ejani, Çohu të shkojmë te shikuesi ". Për atë që është quajtur një profet sot, në kohët e kaluara është quajtur një shikues.)
9:10 Atëherë Sauli i tha shërbëtorit të tij: "Fjala jote është shumë i mirë. eja, le të shkojmë. "Dhe ata hynë në qytetin e, ku gjendej njeriu i Perëndisë ishte.
9:11 Dhe, ndërsa ata hipnin pjerrësinë në qytet, ata gjetën disa gra të reja të shkojnë jashtë për të mbushur ujë. Dhe u thanë atyre, "Këtu është shikuesi?"
9:12 Dhe duke iu përgjigjur, u thanë atyre: "Ai eshte. Ja, ai është përpara jush. Nxitoni tani. Sepse ai hyri në qytet sot, pasi nuk është një sakrificë për njerëzit sot, në vendin e lartë.
9:13 Me të hyrë në qytet, ju duhet të gjeni atë menjëherë, para se të ngjitet në vendin e lartë për të ngrënë. Dhe populli nuk do të hajë deri sa ai ka ardhur. Sepse ai bekon viktimën, dhe pas kësaj ata që quheshin do të hanë. tani, pra,, ngjitu lart. Për ju do të gjeni atë sot. "
9:14 U ngjitën në qytet. Dhe, ndërsa ata ishin duke ecur në mes të qytetit, Samuel shfaq, avancimin për të përmbushur ato, në mënyrë që ai të mund të ngjitet në vendin e lartë.
9:15 Tani Zoti kishte shpallur për veshin e Samuelit, një ditë përpara Saulit kishte ardhur, duke thënë se:
9:16 "Nesër, në të njëjtën orë që është tani, Unë do t'ju dërgoj një njeri nga vendi i Beniaminit,. Dhe ti do ta vajosësh të jetë udhëheqës të popullit tim Izraelit. Dhe ai do të shpëtojë popullin tim nga duart e Filistejve. Sepse unë e kam shikuar me favor mbi popullin tim, sepse britmat e tij arritën deri tek unë ".
9:17 Kur Samueli pa Saulin, Zoti i tha:: "Ja, njeriu për të cilin të fola;. Ky do të mbretërojë mbi popullin tim ".
9:18 Pastaj Sauli iu afrua Samuelit, në mes të portës, dhe ai tha, "Më trego, Lutem: ku është shtëpia e shikuesit?"
9:19 Dhe Samueli u përgjigj Saulit, duke thënë se: "Jam unë shikuesi. Ngjiten para meje në kodër, në mënyrë që ju të hani me mua sot. Dhe unë do të të dërgoj larg në mëngjes. Dhe unë do të zbulojë për ju çdo gjë që është në zemrën tuaj.
9:20 Dhe në lidhje me gomarët, të cilat ishin të humbur një ditë më parë dje, ju nuk duhet të jenë të shqetësuar, sepse ata janë gjetur. Dhe të gjitha gjërat më të mirë të Izraelit, për të cilët duhet të jenë ata? nuk do të jenë për ty dhe tërë shtëpisë së atit tënd?"
9:21 Dhe duke iu përgjigjur, Sauli u përgjegj:: "A nuk jam unë një Beniaminit, bir i, fisi pak i Izraelit, dhe nuk janë të afërmit e mi të fundit në mesin e të gjitha familjeve, nga fisi i Beniaminit? Pra, atëherë, pse do të flas këtë fjalë për mua?"
9:22 Dhe kështu Samuel, duke marrë Saulin dhe shërbëtorin e tij, futi në dhomën e ngrënies, dhe u dha atyre një vend në krye të atyre që ishin ftuar. Sepse aty ishin rreth tridhjetë e pesë veta.
9:23 Pastaj Samueli i tha gjellëbërësit, "Paraqisni pjesën që ua dhashë juve, dhe që kam udhëzuar ju të veçuar pranë jush. "
9:24 Pastaj kuzhinier ngriti kofshën, dhe ai e vendosi përpara Saulit. Atëherë Samueli i tha: "Ja, ajo që mbetet, të ta vë përpara dhe hani. Sepse ajo ishte ruajtur për ju me dashje, kur thirra popullin. "Dhe Sauli hëngri bashkë me Samuelin në atë ditë.
9:25 Dhe ata zbritën nga vendi i lartë në qytet, dhe ai foli me Saulin në dhomën e sipërme. Dhe Labano vendosi një shtrat për Saulin në dhomën e sipërme, dhe ai flinte.
9:26 Dhe, mbasi rritur në mëngjes, dhe tani filluan të jenë të lehta, Samueli e thirri Saulin në dhomën e sipërme, duke thënë se, "Të ngrihesh, kështu që unë do të të dërgoj në ". Pastaj Sauli u çua. Dhe ata të dy u nisën, domethënë, ai dhe Samueli.
9:27 Dhe, ndërsa ata ishin duke zbritur për të kufizuar të qytetit, Samueli i tha Saulit: "Thuaji shërbëtorit të shkojë para nesh, dhe për të vazhduar në. Por sa për ju, qëndroni këtu pak kohë, kështu që unë mund të zbulojnë fjalën e Zotit për ju ".

1 Samuel 10

10:1 Atëherë Samueli mori një enë të vogël të vogël të naftës, dhe ia derdhi mbi kokën e tij. Dhe ai e puthi, dhe tha:: "Ja, Zoti të ka vajosur si sundimtar i parë i trashëgimisë së tij. Dhe ju do të lirë popullin e tij nga duart e armiqve të tyre, të cilët janë të gjithë rreth tyre. Dhe kjo do të jetë për ju një shenjë që Perëndia të ka vajosur si sundimtar:
10:2 Kur ju do të ikësh nga unë sot, ju do të gjesh dy njerëz pranë varrit të Rakelës, në pjesët e Beniaminit në jug. Dhe ata do të ju them se: "Gomarët janë gjetur, i cili ju kishte qenë duke kërkuar që ju të udhëtuar. Dhe babai juaj, harruar nga gomaret, ka qenë në ankth për ty, dhe ai thotë, "Çfarë duhet të bëj për birin tim?" '
10:3 Dhe kur ju do të larguar nga atje, dhe do të kanë udhëtuar më larg, dhe do të keni ardhur në lisin e Taborit, në atë vend tre burra, të cilët janë duke shkuar për të adhuruar Perëndinë në Bethel, do të gjeni ju. Njëri do të sjellë tri dhi të rinj, dhe një tjetër tri bukë, dhe një tjetër do të jetë i treti një calik me verë.
10:4 Dhe kur ata do të kenë përshëndetur ju, ata do të ju jap dy bukë. Dhe ju do të pranojë këto nga duart e tyre.
10:5 Pas këtyre gjërave,, ju do të mbërrini në kodrinën e Perëndisë, ku gjendet garnizoni i Filistejve është. Dhe kur ju do të hyni në qytet atje, ju do të takohen një grup profetësh, duke zbritur nga vendi i lartë, me një harpe, dhe a dajre, dhe një tub, dhe një qeste para tyre, dhe ata do të profetizojnë.
10:6 Atëherë Fryma e Zotit do të rriten brenda jush. Dhe ju do të profetizojnë me ta, dhe ju do të ndryshohet në një njeri tjetër.
10:7 Prandaj, Kur këto shenja do të ketë ndodhur për ju, mos ato që dora jote do të gjeni, sepse Zoti është me ju.
10:8 Dhe ju do të zbresë para meje në Gilgal, (sepse unë do të zbres te ti), kështu që ju mund të paraqitnin një ofertë, dhe mund të sakrifikoj viktimat e paqes. Për shtatë ditë, ju do të prisni, deri sa unë të vij te ti, dhe të zbulojë për ju atë që ju duhet të bëni. "
10:9 Dhe kështu, kur ai e kishte kthyer shpatullën e tij, në mënyrë që ai të mund të shkojë larg nga Samueli, Perëndia e ndryshoi atë në një tjetër zemër. Dhe të gjitha këto shenja kanë ndodhur në atë ditë.
10:10 Kështu ata arritën në kodër mbi-deklaruar, dhe ja,, një grup profetësh i doli përpara. Atëherë Fryma e Zotit leapt up brenda tij, dhe ai profetizoi në mes tyre.
10:11 Pastaj të gjithë ata që e kishin njohur atë dje dhe një ditë më parë, duke parë se ai ishte me profetët, dhe se ai ishte profeci, tha tjetri: "Çfarë është kjo që ka ndodhur birit të Kishit? Mund edhe Sauli midis profetëve të jetë?"
10:12 Dhe një do të përgjigjet për të tjera, duke thënë se, "Po kush është ati i tyre?" Për shkak të kësaj, ajo u shndërrua në një proverb, "Mund të jetë gjithashtu Sauli midis profetëve?"
10:13 Pastaj ai pushoi së profetizonte, dhe ai shkoi në vendin e lartë.
10:14 Dhe xhaxhai i Saulit, i tha:, dhe shërbëtorit të tij, "Ku shkove?"Dhe ata u përgjigjën: "Të kërkojmë gomaret. Por kur ne nuk i gjetën, shkuam te Samueli ".
10:15 Dhe xhaxhai i tij i tha:, "Më thuaj se çfarë ju tha Samueli".
10:16 Atëherë Sauli i tha të ungjit të tij, "Ai na tha se gomaret do të gjendet." Por fjala për mbretërinë, që Samueli kishte thënë atij, ai nuk ka zbuluar atij.
10:17 Pastaj Samueli mblodhi popullin, Zotit në Mitspah.
10:18 Atëherë ai u tha bijve të Izraelit: "Kështu thotë Zoti, Perëndia i Izraelit,: I udhëhequr Izraelin nga Egjipti, dhe ju çlirova nga dora e Egjiptasve, dhe nga duart e të gjitha mbretërve që u shtroi.
10:19 Por sot ju keni hedhur poshtë Perëndinë tuaj, që vetëm ju shpëtoi nga të gjitha ligësitë dhe mundimet. Dhe ju keni thënë: "Në asnjë mënyrë! Në vend të kësaj, emërojë një mbret mbi ne! ". Tani, pra,, qëndrojnë në sytë e Zotit, sipas fiseve dhe sipas familjeve tuaja. "
10:20 Pastaj Samueli afroi tërë fiset e Izraelit, dhe shorti ra mbi fisin e Beniaminit.
10:21 Pastaj afroi fisin e Beniaminit, me familjet e saj, dhe shorti ra mbi familjen e Matri. Dhe pastaj ajo shkoi te Sauli, bir i Kishit. Prandaj, ata kërkonin, por ai nuk u gjet.
10:22 Pas këtyre gjërave,, ata u këshillua me Zotin, si për të nëse ai së shpejti do të mbërrijë atje. Dhe Zoti u përgjigj, "Ja, ai është i fshehur në shtëpi. "
10:23 Dhe kështu ata vrapoi dhe e çuan atje. Dhe ai qëndroi në mes të popullit, dhe ai ishte më i gjatë se të gjithë popullit, nga shpatullat lart.
10:24 Pastaj Samueli i tha tërë popullit:: "Sigurisht, ju shihni atë që ka zgjedhur Zoti,, se nuk ka dikush si ai në tërë popullin. "Dhe tërë populli thirri dhe tha:, "Rroftë mbreti!"
10:25 Atëherë Samueli i foli popullit ligjit të mbretërisë, dhe ai i shkroi në një libër, dhe ai e ruajtur atë në sytë e Zotit. Samueli i hodhi poshtë të gjithë njerëzit, secili në shtëpinë e vet.
10:26 Dhe pastaj Sauli shkoi në shtëpinë e tij në Gibeah. Dhe një pjesë e ushtrisë, zemrat e të cilëve ishin prekur nga Perëndia, iku me të.
10:27 Megjithatë, ata kriminelë thanë, "Si mund kjo të jetë në gjendje për të na shpëtuar?"Kështu e përçmuan, dhe ata i bënë asnjë dhuratë. Por ai nuk pretendonte t'i dëgjojë.

1 Samuel 11

11:1 Dhe, rreth një muaj më pas, ndodhi që Amoniti Nahash ngjit dhe filloi për të luftuar kundër Jabeshit të Galaadit. Atëherë tërë ata të Jabeshit i thanë Nahashit, "Konsideroni një pakt me ne, dhe ne do të të shërbejmë ".
11:2 Amoniti Nahash iu përgjigj atyre, "Me këtë do të godas një pakt me ju: në qoftë se unë mund të mbjellësh të gjitha syrin e djathtë, dhe vura si turp kundër të gjithë Izraelit. "
11:3 Pleqtë e Jabeshit i thanë:: "të na lejuar shtatë ditë, në mënyrë që të dërgojmë lajmëtarë në tërë territorin e Izraelit. Dhe në qoftë se nuk ka njeri që mund të na mbrojnë, Ne do të shkojnë jashtë për ju. "
11:4 Prandaj, lajmëtarët arritën në Gibeah të Saulit. Dhe ata i tha këto fjalë në prani të popullit. Dhe tërë populli ngriti zërin dhe filloi të qajë.
11:5 Dhe ja, Sauli erdhi, pas qe nga fusha. Dhe ai u tha, "Ajo që ka ndodhur me njerëzit që ata do të qajnë?"Dhe ata i shpjegoi atij fjalët e njerëzve nga Jabeshit.
11:6 Atëherë Fryma e Zotit u ngrit brenda Saulit, kur ai kishte dëgjuar këto fjalë, dhe tërbimi i tij u zemërua fort.
11:7 Dhe duke marrë të dy qetë, ai i prerë ata në copa, dhe i dërgoi në të gjithë territorin e Izraelit, nga duart e lajmëtarëve, duke thënë se, "Kushdo që nuk do të dalë dhe të ndjekë Saulin dhe Samuelin, Kështu do të trajtohen qetë, e tij. "Prandaj, frika e Zotit hyri në njerëz, dhe ata dolën si një njeri.
11:8 Pastaj mori një regjistrim prej tyre në Bezeku. Dhe aty ishin treqind mijë nga bijtë e Izraelit,. Me të ishin tridhjetë mijë burra të Judës.
11:9 Dhe ata i thanë lajmëtarëve që kishin ardhur: "Kështu do t'u thoni njerëzve të cilët janë të Jabeshit të Galaadit: "Nesër, kur dielli do të jetë e nxehtë, ju do të ketë shpëtim. "" Prandaj, Lajmëtarët shkuan dhe njoftoi atë të njerëzve të Jabeshit, i cili u bë i lumtur.
11:10 Dhe ata thanë:, "Ne mengjes, ne do të shkojnë jashtë për ju. Dhe ju mund të bëni çdo gjë që ju të kënaqur me ne. "
11:11 Dhe ndodhi që, kur të nesërmen kishte ardhur, Sauli rregulluar popullin në tri pjesë. Dhe ai hyri në mes të kampit të shikojnë në mëngjes herët, dhe ai goditi bijve të Amonit deri në ditën bëhej i nxehtë. Atëherë pjesa e mbetur u shpërndanë, aq shumë sa që as edhe dy prej tyre kanë mbetur së bashku.
11:12 Dhe populli i tha Samuelit: "Kush është ai i cili tha, "Duhet Sauli mbretëronte mbi ne?"Paraqesë burrat, dhe ne do të vënë ato në vdekje. "
11:13 Pastaj Sauli tha:: "Askush nuk do të vritet në këtë ditë. Sepse sot Zoti ka realizuar shpëtimin në Izrael. "
11:14 Atëherë Samueli i tha popullit, "Ejani, dhe le të shkojmë në Gilgal, dhe le të përtërijmë mbretërinë ".
11:15 Kështu tërë populli shkoi në Gilgal. Dhe nuk e caktuan Saulin mbret, në sytë e Zotit në Gilgal. Dhe atje ata theret viktimat e paqes, përpara Zotit. Dhe po aty Sauli dhe tërë njerëzit e Izraelit u gëzuan së tepërmi.

1 Samuel 12

12:1 Pastaj Samueli i tha tërë Izraelin: "Ja, Unë kam dëgjuar zërin tuaj, të gjitha ato që ke thënë për mua, dhe unë kam caktuar një mbret mbi ju.
12:2 Dhe tani mbreti përparimet para jush. Por, unë jam plak dhe kanë flokë gri. Për më tepër, bijtë e mij janë midis jush,. Dhe kështu, pasi bisedoi para jush qysh nga rinia ime, madje deri në këtë ditë, shoh, jam këtu.
12:3 Flasin për mua përpara Zotit, dhe para Krishtit të tij, nëse kam marrë kaun e askujt apo gomar, apo që unë kam akuzuar në mënyrë të rreme askënd, apo që unë kam shtypur askënd, ose nëse e kam pranuar një ryshfet nga duart e askujt, dhe unë do të hedhin poshtë të njëjtën gjë, kjo ditë, dhe unë do të kthej atë për ju. "
12:4 Dhe ata thanë:, "Ti nuk na ke akuzuar në mënyrë të rreme, nuk na ke shtypur, as nuk ke marrë asgjë nga duart e askujt ".
12:5 Dhe ai u tha atyre:, "Zoti është dëshmitar kundër jush, dhe Krishti i tij është dëshmitar në këtë ditë, që ju nuk e keni gjetur asgjë në duart e mia. "Dhe ata thanë:, "Ai është dëshmitar."
12:6 Atëherë Samueli i tha popullit: "Kjo është Zoti që i vendosi Moisiun dhe Aaronin, dhe i cili udhëhoqi etërit tanë larg nga vendi i Egjiptit.
12:7 tani, pra,, qëndrim, që unë të luftoj në gjykimin kundër teje para Zotit, për të gjitha mirësitë e Zotit,, që ai ka dhënë juve dhe etërve tuaj:
12:8 Si Jakobi hyri në Egjipt, dhe etërit tuaj i klithën Zotit. Dhe Zoti dërgoi Moisiun dhe Aaronin, ai e çoi etërit tuaj nga Egjipti, dhe ai transferohet në këtë vend.
12:9 Por ata e harruan Zotin, Perëndinë e tyre, dhe kështu që ai i dha në duart e Siseras, zoti i ushtrisë së Hatsorit, dhe në duart e Filistejve, dhe në dorë të mbretit të Moabit. Dhe ata luftuan kundër tyre.
12:10 por më vonë,, ata i klithën Zotit,, dhe ata thanë: "Kemi mëkatuar, sepse kemi braktisur Zotin, dhe ne kemi shërbyer Baalëve dhe Ashtarothëve. tani, pra,, na çliro nga duart e armiqve tanë, dhe ne do të të shërbejmë ".
12:11 Dhe Zoti dërgoi Jerubaalin, Bedanin, dhe Jefteu, dhe Samuel, dhe Ai ju shpëtoi nga duart e armiqve tuaj të gjithë rreth, dhe keni jetuar në besim.
12:12 Pastaj, duke parë që Nabashi, Mbreti i bijve të Amonit, kishte ardhur kundër teje, ju më tha:, "Në asnjë mënyrë! Në vend të kësaj, një mbret duhet të sundojë mbi ne,"Edhe pse Zoti, Perëndia yt, mbretëronte mbi ju.
12:13 tani, pra,, mbreti juaj është i pranishëm, të cilin keni zgjedhur dhe të kërkohet. Ja, Zoti ju ka dhënë një mbret.
12:14 Qoftë se keni frikë nga Zoti, dhe shërbeji, dhe të dëgjojnë zërin e tij, dhe të mos provokojnë goja e Zotit, pastaj ju të dy, dhe mbreti që mbretëron mbi ju, do të ndiqni Zotin, Perëndinë tuaj.
12:15 Por në qoftë se ju nuk do të dëgjoni zërin e Zotit,, por në vend të kësaj ju provokuar fjalët e tij, atëherë dora e Zotit do të jetë mbi ju dhe mbi etërit tuaj.
12:16 Prandaj, Rri tani, dhe shikoni këtë gjë të madhe, që Zoti do të kryejë në sytë e tu.
12:17 A nuk është kjo të korrat e grurit sot? Unë i kërkoj ndihmë Zotit, dhe ai do të dërgojë bubullima dhe shi. Dhe ju do të dini dhe të shohim se ju keni bërë një të keqe të madhe në sytë e Zotit, nga ankohet për një mbret mbi ju. "
12:18 Atëherë Samueli kërkoi ndihmën e Zotit, dhe Zoti dërgoi bubullima dhe shi në atë ditë.
12:19 Dhe tërë populli pati frikë nga Zoti dhe nga Samueli jashtëzakonisht. Pastaj tërë populli i tha Samuelit: "Lutuni, në emër të shërbëtorëve të tu, të Zotit, Perëndisë tuaj, në mënyrë që të mos vdesin. Sepse ne kemi shtuar në tërë mëkateve tona të këqija, që do të bëjë kërkesë për një mbret. "
12:20 Atëherë Samueli i tha popullit: "Mos ki frike. Ju keni bërë gjithë këtë të keqe. Megjithatë, me të vërtetë, mos zgjedhin të tërhiqet nga pjesa e prapme e Zotit. Në vend të kësaj, shërbyer Zotit me gjithë zemër.
12:21 Dhe nuk do të zgjidhni për të largoheni pas kotësive, e cila kurrë nuk do të përfitojnë ju, as nuk ju shpëtimit, pasi që ata janë bosh.
12:22 Dhe Zoti nuk do ta braktisë popullin e tij, për shkak të emrit të tij të madh. Sepse Zoti është betuar për ta bërë popullin e vet.
12:23 Pra, atëherë, larg qoftë, ky mëkat kundër Zotit, që unë do të pushojmë të lutemi për ju. Dhe kështu, Unë do t'ju tregoj rrugën e mirë dhe i drejtë.
12:24 Prandaj, frikë nga Zoti, dhe i shërbeni besnikërisht dhe nga gjithë zemrën tuaj. Sepse ti ke parë veprat e mëdha që ai ka kryer ndër ju.
12:25 Por nëse ju këmbëngulni në ligësi, si ju ashtu dhe mbreti juaj do të vdesin së bashku. "

1 Samuel 13

13:1 Kur filloi të mbretërojë, Sauli ishte biri i një viti, dhe mbretëroi mbi Izraelin për dy vjet.
13:2 Dhe Sauli zgjodhi për vete tre mijë burra të Izraelit. Dhe dy mijë ishin me Saulin në Mikmash dhe në krahinën malore të Betelit. Pastaj një mijë me Jonathanin në Gibeah të Beniaminit. Por pjesa tjetër e popullit, Ai dërgoi përsëri, secili në çadrën e vet.
13:3 Pastaj Jonathani e mundi garnizonin e Filistejve, e cila ishte në Gibeah. Kur Filistejtë kishin dëgjuar për këtë, Sauli ra borisë mbi të gjithë vendin, duke thënë se, "Le ta dijnë Hebrenjtë të dëgjuar."
13:4 Dhe të gjithë e Izraelit dëgjuan këtë raport, Sauli mundi garnizonin e Filistejve. Kështu Izraeli u ngrit kundër Filistejve. Atëherë populli i bërtiti te Sauli në Gilgal.
13:5 Edhe Filistejtë u mblodhën për të bërë luftë kundër Izraelit, tridhjetë mijë qerre, gjashtë mijë kalorës, dhe pjesa tjetër e njerëzve të thjeshtë, të cilët ishin të shumët, si rëra që është në bregun e detit. dhe ngjitje, fushoi në Mikmash, në lindje të Beth-Avenit.
13:6 Kur njerëzit e Izraelit e kishte parë veten të jetë në një pozicion të ngushtuar, ata u fshehën në shpella, dhe në nga rruga e vendeve, dhe në shkëmbinj, dhe në hollows, dhe në gropa (për populli u gjend ngushtë).
13:7 Atëherë disa nga Hebrenj kaluan Jordanin, në vendin e Gadit dhe të Galaadit. Dhe ndërsa Sauli ishte akoma në Gilgal, gjithë populli që e ndoqën atë ishin të tmerruar.
13:8 Por ai ka pritur për shtatë ditë, në përputhje me atë që është rënë dakord me Samuelin. Por Samueli nuk po arrijnë në Gilgal, për populli po shpërndahej larg tij.
13:9 Prandaj, Sauli u përgjegj:, "Më sillni olokaustin dhe flijimet e falenderimit." Dhe ai ofroi holokaustin.
13:10 Dhe kur ai kishte përfunduar blatimin e Holokaustit, shoh, Samuel mbërriti. Dhe Sauli i doli përpara për ta takuar, në mënyrë që ai të mund ta përshëndetur.
13:11 Atëherë Samueli i tha:, "Cfare keni bere?"Saul përgjigj: "Që unë pashë që populli po shpërndahej larg meje, dhe ju nuk e kishin arritur pasi është rënë dakord ditë, dhe ende Filistejtë ishin mbledhur së bashku në Mikmash,
13:12 thashe: "Tani Filistejtë do të zbresin tek unë në Gilgal. Dhe unë nuk kam qetësua fytyrën e Zotit. "Detyrohet nga nevoja, I ofroi holokaustin.
13:13 Atëherë Samueli i tha Saulit: "Ti ke vepruar pa mend. Ju nuk kemi respektuar urdhërimet e Zotit, Perëndisë tuaj, të cilat ai i udhëzoi për ju. Dhe në qoftë se ju nuk e kishte vepruar në këtë mënyrë, Zoti do, këtu dhe tani, kanë përgatitur mbretërinë tënde mbi Izraelin.
13:14 Por në asnjë mënyrë nuk do të ngrihet mbretëria jote deri më. Zoti ka kërkuar një njeri simbas zemrës së tij. Dhe ai që Zoti e ka udhëzuar që të jetë lider mbi popullin e tij, sepse ti nuk ke respektuar atë që e ka udhëzuar Zoti. "
13:15 Pastaj Samueli u ngrit dhe u ngjit nga Gilgali në Gibeah të Beniaminit. Dhe pjesa tjetër e njerëzve u ngjit me Saulin, për të përmbushur njerëz të cilët ishin duke luftuar kundër tyre, duke shkuar nga Gilgali në Gibeah, në kodrën e Beniaminit. Atëherë Sauli mori një regjistrim të popullit, të cilët ishin gjetur të jenë me të, rreth gjashtë qind veta.
13:16 Atëherë Sauli, dhe biri i tij Jonatan, dhe njerëzit që ishin gjetur të jetë me ta, ishin në Gibeah të Beniaminit,. Por, Filistejtë ishin vendosur në Mikmash në.
13:17 Dhe tre kompanitë dolën nga kampi i Filistejve, me qëllim të plaçkitjes. Një kompani po udhëtonte drejtim të Ofrahut, në tokën e Shuali.
13:18 Pastaj një tjetër hyri së bashku rrugën e Beth-Horonit. Por një e treta u kthye veten në rrugën e kufirit, overhanging luginën e Tseboimit, përballë shkretëtirës.
13:19 Tani nuk kishte asnjë punëtor i hekurit të gjendet në tërë vendin e Izraelit. Sepse Filistejtë kanë qenë të kujdesshëm, mos ndoshta Hebrenjtë mund të prodhojnë shpata ose shtiza.
13:20 Prandaj, tërë Izraelin zbriti te Filistejtë, në mënyrë që çdo njeri të mund të mprehur Plowshare tij, ose marr sëpatë, ose shpatat, ose hoe.
13:21 Për blades tyre çan, dhe marr akseve, dhe forks katran, dhe akset ishte bërë Blunt, dhe madje edhe dorezat e nevojshme për të riparuar.
13:22 Kur dita e betejës kishte ardhur, nuk është gjetur as shpatë, as shtizë në duart e tërë njerëzit që ishin me Saulin dhe Jonathanin, përveç për Saulin dhe birit të tij Jonathan.
13:23 Pastaj ushtria e Filistejve dolën për të shkuar nëpër Mikmash.

1 Samuel 14

14:1 Dhe ndodhi që, në një ditë të caktuar, Jonathan, bir i Saulit, tha për të rinjtë që e lindi armaturën e tij, "Ejani, dhe të shkojmë drejt pozicioneve të Filistejve, e cila është në të gjithë nga ai vend. "Por ai nuk e zbulojnë këtë të babait të tij.
14:2 Për më tepër, Sauli rrinte atëherë në pjesën më të largëta të Gibeahut, nën shegën që ishte në Migron. Dhe njerëzit që ishin me të arrinin në rreth gjashtë qind veta.
14:3 Ahijahu, bir i Ahitubit, vëllai i Ikabodit, birit të Finehasit, i cili kishte lindur i Elit, prift i Zotit, në Shiloh, kishte veshur efodin. Por populli nuk e dinte se ku Jonathani kishte ikur.
14:4 Tani ka pasur, në mes të ascents së bashku të cilat Jonathani u përpoq për të kaluar drejt pozicioneve të Filistejve, Shkëmbinj projektuar nga të dyja anët, dhe, në mënyrën e dhëmbëve, boulders thyer nga një anë dhe tjetra. Emri i njërit ishte Shining, dhe emri i tjetrës mprehtë.
14:5 Një gur projektuar nga veriu, përballë Mikmashit, dhe tjetra nga jugu, përballë Gibeahut.
14:6 Pastaj Jonathani i tha të rinjve që e lindi armaturën e tij: "Ejani, le të shkojmë të gjithë drejt pozicioneve të këtyre të parrethprerëve. Dhe ndoshta Zoti mund të veprojë në emër tonë. Sepse nuk është e vështirë për Zotin për të shpëtuar, ose me shumë, ose me pak njerëz ".
14:7 Dhe shqyrtari i tij i tha:: "Bëni gjithçka që është e këndshme për shpirtin tënd. Shkoni kudo që dëshironi, dhe unë do të jem me ty, kudo që do të zgjedhin. "
14:8 Pastaj Jonathani i tha: "Ja, Ne do të kalojnë mbi të këtyre njerëzve. Dhe kur ne do të shihet prej tyre,
14:9 në qoftë se ata kanë folur për ne në këtë mënyrë, "Qëndroni deri sa t'ju arrijmë,"Le të qëndrojmë në vend tonë, dhe nuk ngjitet me ta.
14:10 Por nëse ata do të thonë, 'Ngjiten për ne,"Le të ngjitem. Sepse Zoti i ka dhënë në duart tona. Kjo do të jetë shenja për ne. "
14:11 Dhe kështu, dy prej tyre u shfaq para nga garnizoni i Filistejve. Dhe Filistejtë thanë, "Shiko, Hebrenjtë kanë dalë nga vrimat ku ishin fshehur. "
14:12 Pastaj njerëzit e garnizonit foli Jonathanit dhe shqyrtarit të tij, dhe ata thanë, "Ngjiten për ne, dhe ne do të ju tregoj diçka. "Atëherë Jonathani i tha shqyrtarit të tij: "Le të ngjitet. Me ndiq mua. Sepse Zoti i ka dhënë në duart e Izraelit ".
14:13 Jonathani u ngjit, zvarritje në duart e tij dhe këmbët, dhe shqyrtari i tij pas tij. Dhe pastaj, Një pjesë tjetër ra përpara Jonathanit, të tjerët shqyrtar të tij të vrarë, ndërsa ai po e ndiqte.
14:14 Dhe masakra e parë është bërë kur Jonathani dhe shqyrtari i tij vrau rreth njëzet e meshkujve, në mes të një zone të tokës që një pendë qe zakonisht do të punosh njëkohësisht në një ditë.
14:15 Dhe një mrekulli ka ndodhur në kamp, jashtë, në fusha. Dhe të gjithë njerëzit e garnizonit të tyre, që kishin dalë në mënyrë të plaçkitjes, ishin të tronditur. Dhe toka u drodh. Dhe kjo ndodhi si një mrekulli nga Perëndia.
14:16 Rojet e Saulit, që ishin në Gibeah të Beniaminit,, shikuar nga, dhe ja,, një turmë u hodh poshtë dhe u shpërndanë, andej-këtej.
14:17 Atëherë Sauli u tha njerëzve që ishin me të, "Pyes të parë se kush ka ikur nga ne". Dhe ata, kur kishte konsultuar, ajo u gjet se Jonathani dhe shqyrtari i tij nuk ishin të pranishëm.
14:18 Atëherë Sauli i tha Ahijaut, "Afroje arkën e Perëndisë." (Për arkën e Perëndisë ishte, Atë ditë, me bijtë e Izraelit në atë vend.)
14:19 Dhe ndërsa Sauli fliste me priftin, Atëherë u bë një rrëmujë të madhe në kampin e Filistejve. Dhe kjo është në rritje, pak nga pak, dhe ajo ishte duke u dëgjua më qartë. Kështu Sauli i tha priftit, "Hiqe dorën tënde!".
14:20 atëherë Sauli, dhe tërë njerëzit që ishin me të, bërtiti bashku, dhe ata shkuan në vendin e konfliktit. Dhe ja, shpata e secilit ishin kthyer kundër të afërmit të tij, dhe ka pasur një masakër të madhe.
14:21 Për më tepër, Hebrenjtë që kishin qenë me dje Filistejve dhe një ditë më parë, dhe i cili kishte ngjit me ta në kamp, u kthye në mënyrë që ata mund të jenë me ata të Izraelit që ishin me Saulin dhe Jonathanin.
14:22 Në të njëjtën mënyrë, të gjithë Izraelitët që ishin fshehur në zonën malore të Efraimit, dëgjuar që Filistejtë i kishin ikur, u bashkuan me vete në betejë. Dhe aty ishin me Saulin mbi dhjetë mijë burra.
14:23 Dhe Zoti e shpëtoi Izraelin në atë ditë. Por lufta vazhdoi deri sa Beth-Avenit.
14:24 Por njerëzit e Izraelit ishin të bashkuar në atë ditë. Pastaj Sauli bëri njerëzit betohen, duke thënë se, "Mallkuar qoftë ai njeri që do të hani bukë, deri në mbrëmje, deri sa unë jam hakmarrë me armiqtë e mi ". Dhe tërë populli nuk konsumojnë bukë.
14:25 Tërë popullata e zakonshme shkoi në një pyll, në të cilën nuk kishte mjaltë në sipërfaqen e fushës.
14:26 Dhe kështu që njerëzit hynë në pyll, dhe nuk u shfaq rrjedhin mjaltë, por askush nuk e tërhoqi dorën pranë gojës së tij. Për njerëzit kishin frikë nga betimi.
14:27 Por Jonathani nuk e kishte dëgjuar se babai i tij e kishte vënë popullin të betim. Dhe kështu ai e zgjati majën e bastunit që ai mbante në dorën e tij, dhe ai e zhyti në një huall mjalti. Dhe ai u kthye dorën në gojën e tij, dhe sytë e tij ishin të qarta.
14:28 Dhe në përgjigje, një nga njerëzit thanë, "Ati yt e ka vënë popullin nga betim, duke thënë se: "Mallkuar qoftë ai njeri që do të hajë bukë në këtë ditë." (Për populli ishte i rraskapitur.)
14:29 Pastaj Jonathani i tha: "Babai im i solli dëm vendit. Ju vetë e patë që janë të qarta sytë e mi, sepse kam shijuar pak nga ky mjaltë.
14:30 Sa më shumë, nëse njerëzit kishin ngrënë nga plaçka që ata të gjeni me armiqtë e tyre? A nuk do një masakër më të madhe janë realizuar në mesin e Filistejve?"
14:31 Prandaj, në atë ditë, ata mundën Filistejtë, nga Mikmash aq sa Aijalon. Por njerëzit ishin të lodhur jashtëzakonisht.
14:32 Dhe duke e kthyer të plaçkës, Kështu ata morën kopetë, dhe qetë e, dhe viça, dhe ata i theri për tokë. Dhe populli i hëngri me gjak.
14:33 Pastaj ata raportuan Saulit, duke thënë se njerëzit kishin kryer mëkate kundër Zotit, hahet me gjak. Dhe ai u tha: "Ju keni kryer një shkelje. Rrukullisni menjëherë një gur të madh pranë meje, këtu dhe tani."
14:34 Pastaj Sauli tha:: "Shpërndahuni midis njerëzve të thjeshtë, dhe tregoni secili prej tyre për të sjellë tek unë kaun e vet dhe dashin e tij, dhe për të vrarë ata mbi këtë gur, dhe për të ngrënë, kështu që ju nuk do të mëkatoni kundër Zotit, duke ngrënë mish me gjak. "Dhe kështu, cdo njeri, nga të gjithë njerëzit, solli kaun e vet,, me dorën e vet, gjithë natën. Dhe ata i theri në atë vend.
14:35 Atëherë Sauli ndërtoi një altar për Zotin. Dhe kështu, Ishte pastaj se ai së pari filloi të ndërtojë një altar për Zotin.
14:36 Pastaj Sauli tha:: "Le të bjerë mbi Filistejtë natën, dhe vë mbeturinave për ta edhe deri në dritën e mëngjesit. Dhe të mos lëmë pas një njeri në mesin e tyre ". Dhe populli i tha, "Bëj të gjitha ato që të duket më mirë në sytë e tu." Dhe prifti tha, "Le t'i afrohemi Perëndisë në këtë vend."
14:37 Kështu Sauli u këshillua me Zotin: "A duhet ta ndjek Filistejtë? A do të m'i japësh në duart e Izraelit?"Dhe ai nuk i është përgjigjur atij në atë ditë.
14:38 Pastaj Sauli tha:: "Sillni këtu çdo lider të vetëm të popullit. Dhe ne do ta pranoni dhe shikoni nga kush ky mëkati është kryer sot.
14:39 Si jetët Zotit është, që është Shpëtimtari i Izraelit, edhe në qoftë se janë bërë nga Jonathanit, birit tim, pa tërheqjen ai do të vdesë. "Në këtë, askush nga tërë populli kundërshtuar atë.
14:40 Pastaj u tha të gjithë Izraelin, "Ndahuni nga njëra anë, edhe une, me Jonathanit, birit tim, do të jetë në anën tjetër. "Dhe populli iu përgjigj Saulit, "Bëj atë që të duket më mirë në sytë e tu."
14:41 Kështu Sauli i tha Zotit, Perëndia i Izraelit: "O Zot, Perëndia i Izraelit, japë një shenjë: Pse është ajo që ju nuk do të përgjigjet për shërbëtorin tënd në këtë ditë? Nëse kjo paudhësi është në mua, ose në Jonathanit, birit tim, japë një tregues. Ose në qoftë se faji është i popullit tënd, japë një shenjtërimin. "Dhe Jonathani dhe Sauli u zbuluan, por njerëzit u liruan.
14:42 Pastaj Sauli tha:, "Hidhni short midis meje dhe Jonathanit, biri im ". Atëherë Jonathani u kap.
14:43 Atëherë Sauli i tha Jonathanit, "Më trego ç'ke bërë". Jonathani i zbuloi atij, dhe tha:: "Me të vërtetë, I provuar pak mjaltë me majën e bastunit që kisha në dorë;. Dhe ja, Unë do të vdes. "
14:44 Pastaj Sauli tha:, "Perëndia të bëjë këto gjëra për mua, dhe mund ai shtoni këto gjëra të tjera, sepse ke për të vdekur, Jonathan!"
14:45 Dhe populli i tha Saulit: "Pse duhet të vdesë Jonathani duhet, që ka sjellë këtë çlirim të madh në Izrael? Kjo eshte e gabuar. Si jetët Zotit është, jo një fije floku nga koka e tij duhet të bjerë në tokë. Sepse ai ka vepruar bashkë me Perëndinë ". Prandaj, njerëzit liruar Jonathanin, kështu që ai nuk do të vdiste.
14:46 Atëherë Sauli u tërhoq, dhe ai nuk i ndoqën Filistejtë. Dhe Filistejtë u kthyen menjëherë në vendet e tyre.
14:47 Atëherë Sauli, mbretëria e tij duke qenë i konfirmuar i Izraelit, ishte duke luftuar kundër të gjithë armiqve të tij në të gjitha anët: kundër Moabit, dhe bijtë e Amonit, dhe Edomi, dhe mbretërit e Tsobahut, dhe Filistejtë. Dhe atje ku ai u kthye, ai ishte i suksesshëm.
14:48 Dhe mbledhur së bashku një ushtri, ai goditi Amalekun. Dhe ai i shpëtoi Izraelin nga dora e atyre që do të Shtroj mbeturinave të tyre.
14:49 Bijtë e Saulit ishin Jonathani, dhe Jshni, Malkishua. Dhe si për emrat e dy bijat e tij: emri i vajzës parëlindur ishte Merab, dhe emri i njërit prej tyre të ri ishte Michal.
14:50 Dhe emri i gruas së Saulit, ishte Ahinoam, bija e Ahimaazit. Dhe emri i sundimtarit të parë të ushtrisë së tij ishte Abner, bir i Nerit, kushëriri i parë i Saulit.
14:51 Për Kishi, ati i Saulit,, dhe Nerit i ati i Abnerit, dhe ishte bir i Abielit.
14:52 Tani nuk ishte një luftë e fuqishme kundër Filistejve gjatë gjithë kohën e Saulit. Dhe kështu, këdo që Sauli kishte parë të jetë një njeri i fortë, dhe i aftë për luftë, ai u bashkua me atë për veten e tij.

1 Samuel 15

15:1 Atëherë Samueli i tha Saulit: "Zoti më ka dërguar, kështu që unë do të të vajos mbret të popullit të Izraelit. tani, pra,, dëgjuar zërin e Zotit,.
15:2 "Kështu thotë Zoti i ushtrive: Unë kam marrë parasysh të gjitha ato që Amalekitët ka bërë për Izraelin, se si ai qëndroi kundër tij në mënyrë, kur u ngjit nga Egjipti.
15:3 tani, pra,, shko, godit Amalekun, do të rrënoni të gjitha që është e tij. Ju nuk do të ketë mëshirë, dhe nuk do të dëshirosh asgjë nga gjërat që janë të tij. Në vend të kësaj, të vrarë nga burri edhe të gruas, dhe të vegjlit, si dhe foshnjat, lopë e dhen, deve dhe gomarë ".
15:4 Dhe kështu, Sauli udhëzuar popullin, dhe bëri regjistrimin e tyre si qengja: dyqind mijë këmbësorë, dhe dhjetë mijë njerëz të Judës.
15:5 Kur Sauli kishte arritur deri në qytetin e Amalekut, ai vendosi prita pranë përroit.
15:6 Kështu Sauli i tha Keneos: "Largohu, të tërheqë, dhe zbresin nga Amalekut. Ndryshe, Unë do të të përfshijë me të. Sepse ju u treguat mëshirë për të gjithë bijve të Izraelit, kur ata u ngjit nga vendi i Egjiptit. "Dhe kështu Kenejtë u tërhoqën nga mesi i Amalekut.
15:7 Atëherë Sauli goditi Amaleku, nga Havilahu deri më të mbërrini në Shur, e cila është e kundërt rajonin e Egjiptit.
15:8 Dhe ai kapet Agagun, , mbretin e Amalekitëve, i gjallë. Por të gjithë njerëzit e zakonshme që ai të vritet me shpatë të gjithë.
15:9 Pastaj Sauli dhe populli kursyen Agagun, dhe më të mirë të kopeve të dhenve, dhe e kopeve, dhe rrobat, dhe deshtë, dhe gjithçka që ishte e bukur, dhe ata nuk ishin të gatshëm për shkatërrimin e tyre. Megjithatë, me të vërtetë, çdo gjë që ishte i turpshëm ose i pavlefshëm, këto kanë demoluar.
15:10 Atëherë fjala e Zotit iu drejtua Samuelit, duke thënë se
15:11 "Ajo nuk i pëlqen mua se kam caktuar Saulin si mbret. Sepse ai ka braktisur, dhe ai nuk i ka plotësuar punën e fjalëve të mia. "Dhe Samueli u pikëllohen në masë të madhe, dhe ai i bërtiti Zotit, gjithe naten
15:12 Dhe Samueli u ngrit, ndërsa ishte ende errët, në mënyrë që ai të mund të shkojë te Sauli në mëngjes, është raportuar Samuelit që Sauli kishte arritur në Karmel, dhe se ai kishte ngritur për vete një hark triumfues. Dhe, ndërsa kthehej, ai kishte vazhduar në dhe zbritur në Gilgal. Prandaj, Samueli shkoi te Sauli. Atëherë Sauli u ofruar një olokaust për Zotin, nga më të mirë të plaçkës, që ai kishte sjellë nga Amalekut.
15:13 Pastaj Samueli kishte shkuar për Saulin, Sauli i tha:: "Ju jeni të bekuarve të Zotit. Unë e kam zbatuar urdhrin e Zotit ".
15:14 Atëherë Samueli i tha, "Atëherë çfarë është ky zëri i tufave, i cili jehon në veshët e mi, dhe e kopeve, që po dëgjoj?"
15:15 Pastaj Sauli tha:: "Ata kanë sjellë këto nga Amalekut. Për populli kurseu pjesën më të mirë të deleve dhe të kopeve, në mënyrë që ata të mund të theret për Zotin, Perëndinë tuaj. Megjithatë, me të vërtetë, pjesa e mbetur e kemi vrarë. "
15:16 Pastaj Samueli i tha Saulit, "Më lejoni, dhe unë do të zbulojë për ju atë që Zoti ka thënë sonte. "Dhe ai i tha:, "Fol".
15:17 Atëherë Samueli i tha: "Nuk ishte kur ishe i vogël në sytë e tu që janë bërë kreu i fiseve të Izraelit? Dhe Zoti të vajosur mbret të Izraelit.
15:18 Dhe Zoti ju ka dërguar në rrugë, dhe ai tha: "Shko dhe të dënohet me vdekje mëkatarët e Amalekut. Dhe ju do të luftojë kundër tyre, deri në asgjësim absolut ".
15:19 Atehere perse, nuk e keni dëgjuar zërin e Zotit,? Në vend të kësaj, ju kthye të plaçkës, dhe ju e keqe në sytë e Zotit. "
15:20 Atëherë Sauli i tha Samuelit: "Ne te kunderten, I ka dëgjuar zërin e Zotit,, dhe unë eci në rrugën përgjatë që Zoti më ka dërguar, dhe kam udhëhequr përsëri Agagun, , mbretin e Amalekitëve, dhe kam vënë në vdekje Amaleku.
15:21 Por populli mori disa plaçkës, dele, qe, si fryti i parë i atyre gjërave që ishin vrarë, të ofroni Zotit, Perëndisë të tyre në Gilgal ".
15:22 Atëherë Samueli i tha: "A dëshironi Zoti olokaustet dhe viktimave, dhe jo në vend të kësaj që zëri i Zotit duhet të zbatohen? Për bindje është më e mirë se flijimi. Dhe të marrin parasysh është më i madh se të ofrojë dhjami i deshve.
15:23 Prandaj, ajo është si mëkati i paganizmit të rebelohen. Dhe kjo është si krimi i idhujtarisë që refuzojnë të binden. Për këtë arsye, prandaj, sepse ke hedhur poshtë fjalën e Zotit, Zoti të ka hedhur poshtë si mbret ".
15:24 Atëherë Sauli i tha Samuelit: "Unë kam mëkatuar, sepse kam shkelur fjalën e Zotit, dhe fjalët e tua, nga frika njerëzit dhe duke iu bindur zërit të tyre.
15:25 Por tani, Lutem, të mbajë fajin e mëkatit tim, dhe për t'u kthyer me mua, kështu që unë mund të adhuroj Zotin. "
15:26 Atëherë Samueli i tha Saulit: "Unë nuk do të kthehem me ty. Sepse ke hedhur poshtë fjalën e Zotit, dhe Zoti të ka hedhur poshtë si mbret mbi Izraelin ".
15:27 Pastaj Samueli ktheu shpinën, në mënyrë që ai të mund të largohet. Por Sauli kapi skajin e mantelit të tij, dhe ai grisi.
15:28 Atëherë Samueli i tha:: "Zoti e shkëputi mbretërinë e Izraelit larg jush. Dhe ai i ka dhënë një tjetri, i cili është më i mirë se ju jeni.
15:29 Për më tepër, Ai që triumfon në kuadër të Izraelit nuk do të kursejmë, dhe ai nuk do të zhvendoset në pendim. Sepse ai nuk është një njeri, që mund të pendohet. "
15:30 Atëherë ai i tha: "Unë kam mëkatuar. Por tani, më ndero para pleqve të popullit tim, dhe para Izraelit, dhe kthehu me mua, kështu që unë mund të adhuroj Zotin, Perëndinë tënd. "
15:31 Prandaj, Samueli u kthye me Saulin. Kështu Sauli e adhuruar Zotin.
15:32 Atëherë Samueli i tha, "Sillni pranë meje Agagu, , mbretin e Amalekitëve ". Agagu, shumë yndyrë dhe duke u dridhur, u paraqit atij. Agagu thoshte, "A ka ndarë vdekja e hidhur në këtë mënyrë?"
15:33 Atëherë Samueli i tha, "Ashtu si shpata i shkaktuar gratë të jetë pa fëmijët e tyre, kështu do të jetë nëna jote pa fëmijët e saj midis grave ". Samueli prerë atë në copa, përpara Zotit në Gilgal.
15:34 Pastaj Samueli shkoi në Ramah. Por Sauli u ngjit në shtëpinë e tij në Gibeah.
15:35 Por Samueli nuk e ka parë më Saulin ndonjë më shumë, deri në ditën e vdekjes së tij. Megjithatë, me të vërtetë, Samueli mbante zi për Saulin, sepse Zoti u pendua që e kishte emëruar atë si mbret të Izraelit.

1 Samuel 16

16:1 Dhe Zoti i tha Samuelit: "Deri kur do të mbash zi për Saulin, edhe pse unë e kam hedhur poshtë, kështu që ai nuk do të mbretërojë mbi Izrael? Mbushur me vaj bririn tënd dhe qasje, në mënyrë që të mund të dërgoj tek Isai, Betlemiti. Sepse kam zgjedhur një mbret midis bijve të tij për veten time. "
16:2 Atëherë Samueli i tha: "Si do të shkoj? Sepse Sauli, do të dëgjoni të flitet për atë, dhe ai do të më vritet. "Dhe Zoti i tha:: "Pastaj do të marrësh, nga duart e tua, një dem të ri. Dhe do të thuash, "Unë kam ardhur me qëllim që të flijuar për Zotin."
16:3 Dhe do të ftosh Isain në ceremoninë e flijimit, dhe unë do të zbulojë për ju atë që ju duhet të bëni. Do të vajosësh edhe atë që të tregojë për ju. "
16:4 Prandaj, Kështu Samueli bëri ashtu si Zoti i tha atij. Dhe ai shkoi në Betlem;, dhe pleqtë e qytetit veten. Dhe takimi atë, ata thanë, "A është ardhja juaj paqësore?"
16:5 Dhe ai u tha: "Ajo është e qetë. Unë kam ardhur me qëllim që të flijuar për Zotin. të shenjtërohet, dhe ejani me mua në flijim ". Pastaj ai të pastrohen edhe Isain dhe bijtë e tij, dhe ai i thirri ata në flijim.
16:6 Dhe, mbasi hynë, ai e pa syrin Eliabit, dhe ai tha, "Ai mund të jetë Krishti në sytë e Zotit?"
16:7 Dhe Zoti i tha Samuelit: "Ju nuk duhet të shikoni me favor në fytyrën e tij, as në shtatin e lartë. Sepse unë e kam hedhur poshtë që mos. As unë nuk gjykoj nga pamja e një njeriu. Për njeriun e sheh ato gjëra që janë të dukshme, por Zoti sheh zemrën. "
16:8 Atëherë Isai thirri Abinadabin, dhe e çoi përpara Samuelit. Dhe ai u tha, "As Zoti nuk zgjodhi as këtë".
16:9 Pastaj Isai solli Shamahu. Dhe ai tha rreth tij, "Dhe Zoti nuk zgjodhi as këtë".
16:10 Dhe kështu Jesse sollën shtatë bijtë e tij përpara Samuelit;. Pastaj Samueli i tha Isait, "Zoti nuk zgjodhi asnjë prej tyre".
16:11 Pastaj Samueli i tha Isait, "A mund bijtë tani të përfundojë?"Por ai u përgjigj, "Ka ende mbetet i vogël, dhe ai kullotave delet ". Samueli i tha Isait: "Dërgo ta sjellin. Sepse ne nuk do të mbështeteshin për të ngrënë, derisa ai të mbërrijë këtu. "
16:12 Prandaj, ai dërgoi njerëz ta. Davidi ishte kuqalash, dhe të bukur për të ja, dhe me një fytyrë madhështor. Pastaj Zoti i tha, "Të ngrihesh, do ta vajosësh! Sepse është ai. "
16:13 Prandaj, Samueli mori bririn e vajit, dhe ai vajosi në mes të vëllezërve të tij. Atëherë Fryma e Zotit ishte udhëzuese Davidin nga ajo ditë dhe më pas. Pastaj Samueli u ngrit, dhe ai shkoi në Ramah.
16:14 Por Fryma e Zotit u tërhoq nga Sauli, dhe një shpirt të lig nga Zoti shqetësuar atë.
16:15 Shërbëtorët e Saulit i thanë: "Ja, një frym i keq nga ana e Perëndisë ju shqetëson.
16:16 Mund të urdhërojë Zoti ynë, dhe shërbëtorët e tu, që janë para jush, do të kërkojë një njeri të aftë në duke luajtur një instrument me tela, në mënyrë që kur pastaj fryma e keq nga ana e Zotit të sulmon, ai mund të luajë me dorën e tij, dhe ju mund të mbajnë atë më lehtë. "
16:17 Atëherë Sauli u tha shërbëtorëve të tij, "Pastaj të sigurojë për mua dikë që mund të luajë edhe, dhe për të sjellë atë për mua. "
16:18 Dhe një nga shërbëtorët, duke iu përgjigjur, tha: "Ja, Unë pashë birin e Isait, Betlemitit,, një lojtar i aftë, dhe shumë i fortë dhe të fuqishme, një përshtatje njeri për luftë, dhe i matur në fjalë, një burrë i pashëm. Dhe Zoti është me të ".
16:19 Prandaj, Sauli dërgoi lajmëtarë Isait, duke thënë se, "Dërgo tek unë biri yt David, i cili është në kullotat. "
16:20 Dhe kështu, Isai mori një gomar të ngarkuar me bukë, dhe një shishe verë, dhe një fëmijë nga një prej dhive, dhe i nisi, me anë të Davidit, birit të tij, Saulit.
16:21 Davidi shkoi te Sauli, dhe u paraqitën para tij. Dhe e donte jashtëzakonisht, dhe e bëri shqyrtar të tij.
16:22 Sauli dërgoi pastaj t'i thonë Isait, duke thënë se: "Le David mbeten përpara sytë e mi. Sepse ai ka gjetur hir në sytë e mi. "
16:23 Dhe kështu, Kur fryma e keq nga ana e Zotit sulmuar Saulin, Davidi mori instrumentin e tij me tela, dhe ai e goditi atë me dorën e tij, dhe Sauli u shlodh dhe lar. Për një frym i keq u tërhoq prej tij.

1 Samuel 17

17:1 Filistejtë, mbledhur trupat e tyre për luftë, u mblodhën në Sokoh e Judës. Bënë kamp midis Sokohut dhe Azekahut, brenda kufijve të Damim.
17:2 Por Sauli dhe bijtë e Izraelit, duke mbledhur së bashku, shkoi në luginën e Terebintos. Dhe ata pozicionuar ushtrinë në mënyrë që për të luftuar kundër Filistejve.
17:3 Dhe Filistejtë ishin duke qëndruar në një mal në një anë, dhe Izraeli ishte duke qëndruar në një mal në anën tjetër. Dhe aty ishte një luginë mes tyre.
17:4 Dhe doli nga kampi i Filistejve, një njeri kopil, i quajtur Goliath i Gathit, lartësia e të cilit ishte gjashtë kubitë dhe një pëllëmbë.
17:5 Dhe ai kishte një helmetë prej bronzi mbi kokën e tij, dhe ai ishte veshur me një parzmore të peshore. Për më tepër, pesha e parzmoren e tij ishte pesë mijë sikla bronzi;.
17:6 Ai kishte pllaka prej bronzi në këmbët e tij më të ulët, dhe një mburojë të vogël prej bronzi u mbulon supet e tij.
17:7 Tani shkopi i shtizës së tij ishte si shuli përdorur nga një qëndistari. Dhe hekuri i shtizës së tij ka mbajtur gjashtë qind sikla argjendi. Dhe shqyrtari i tij shkoi para tij.
17:8 Dhe ende në këmbë, Ai bërtiti me linjat Beteja e Izraelit, dhe ai u tha atyre: "Pse keni ardhur, përgatitur për luftë? A nuk jam unë një Filiste, dhe nuk janë të ju shërbëtorë të Saulit? Zgjidhni një burrë prej jush, dhe le të zbresin për të bërë luftë vetëm.
17:9 Nëse ai është në gjendje të luftojë me mua dhe të më sulmojnë poshtë, ne do të jemi shërbëtorët tuaj. Por në qoftë se unë do të mbizotërojë mbi të, dhe godite, ju do të jeni shërbëtorët, dhe ju do të na shërbeni ".
17:10 Dhe Filisteu u thoshte: "Unë kam fyer trupat Izraelit sot e. Të paraqesë një njeri për mua, dhe le të ndërmarrë një luftë kundër meje vetëm ".
17:11 Pastaj Sauli dhe tërë bijtë e Izraelit, dëgjuan këto fjalë të Filisteut në këtë mënyrë, ishin të tronditur dhe jashtëzakonisht të frikësuar.
17:12 Davidi ishte biri i një njeriu Tsuf, një lartpërmendur, nga Betlemi i Judës, emrin Isai dhe kishte. Ai kishte tetë bij, dhe gjatë ditëve të Saulit, ai ishte një burrë i moshuar, dhe të moshës së madhe në mesin e njerëzve.
17:13 Tani tre bijtë e tij mëdhenjtë kishin shkuar pas Saulit në betejë. Dhe emrat e tre bijve të tij, i cili shkoi në luftë, ishin: Eliabi,, i parëlinduri, dhe të dytë, Abinadabi, dhe Shamahu i treti.
17:14 Por Davidi ishte më i riu. Prandaj, kur tre i madh kishte ndjekur Saul,
17:15 Davidi iku nga prania e Saulit, dhe ai u kthye, në mënyrë që ai mund të kullotur kopenë e atit të tij në Betlem.
17:16 Vërtet, Filisteu avancuar mëngjes dhe në mbrëmje, dhe ai u çua, për dyzet ditë.
17:17 Tani Isai i tha Davidit, birit të tij: "Merr, për vëllezërit e tu, një efa e grurit gatuar, dhe dhjetë bukë, dhe nxitoj në kamp, të vëllezërve tuaj.
17:18 Atëherë ju do t'i këto dhjetë forma djathi pak për të tribunës. Dhe për të vizituar vëllezërit tuaj, për të parë nëse ata janë duke bërë mirë. Dhe të mësojnë me të cilët ata kanë qenë të stacionuar. "
17:19 Por ata ishin në luginën e Terebintos, me Saulin dhe tërë bijve të Izraelit,, luftuar kundër Filistejve.
17:20 Dhe kështu, Davidi u ngrit në mëngjes, dhe ai përgëzoi kopenë kujdestar. Dhe ai shkoi ngarkuar larg, ashtu siç e kishte urdhëruar Isai. Dhe ai shkoi në vendin e betejës, dhe të ushtrisë, që, në të shkojnë jashtë për të luftuar, u thirrur në konflikt.
17:21 Për Izraelit ishin pozicionuar trupat e tyre, por Filistejtë kishin përgatitur vetë kundër tyre.
17:22 Pastaj, duke lënë sendet që ai kishte sjellë nën duart e rojtarit të bagazheve, David vrapoi në vendin e konfliktit. Dhe ai ishte duke i kërkuar në qoftë se gjithçka po shkon mirë me vëllezërit e tij.
17:23 Dhe ndërsa ai ende po fliste me ta, shfaq njeriun e prejardhjes paligjshëm, emri i të cilit ishte Goliath, Filisteu i Gathit, ngjitur nga kampi i Filistejve. Dhe ai ishte duke folur në këto fjalë të njëjta, të cilat Davidi i dëgjoi.
17:24 Pastaj tërë Izraelitët, kur panë njeriun, iku nga prania e tij, frikë prej tij në masë të madhe.
17:25 Dhe dikush i Izraelit tha:: "E keni parë këtë njeri, i cili ka ngritur. Sepse ai u ngjit në mënyrë për të fyer Izrael. Prandaj, njeriu që do të godite, Mbreti do të pasurojë me pasuri të mëdha, dhe do t'i japë për grua të bijën, dhe do të shkaktojë shtëpia e të atit për të qenë i lirë nga haraç në Izrael. "
17:26 Atëherë Davidi, duke iu drejtuar njerëzve që ishin pranë me të, duke thënë se: "Ajo që do të jepet për njeriun i cili do të ketë goditi ky Filiste, dhe të cilët do të kanë hequr turpin nga Izraeli? Po kush është ky Filiste, i parrethprerë, se ai duhet të fyer ushtarët e Perëndisë së gjallë?"
17:27 Atëherë njerëzit përsëritur atij të njëjtat fjalë, duke thënë se, "Këto gjëra do t'i jepet atij burri që do të ketë vrau."
17:28 Tani kur Eliabi, vëllai i tij i madh, kishte dëgjuar këtë, Ndërsa ai fliste me të tjerët, ai u zemërua kundër Davidit, dhe ai tha: "Përse erdhe këtu? Dhe pse e keni lënë pas ato pak dele në shkretëtirë? Unë e njoh krenarinë tënde dhe ligësinë e zemrës sate, që ke zbritur në mënyrë që ju të parë betejën? ".
17:29 Pastaj Davidi i tha: "Çfarë kam bërë? A ka ndonjë fjalë kundër meje?"
17:30 Duke u larguar prej tij një pak, drejt një tjetër. Dhe ai e pyeti të njëjtën pyetje. Dhe njerëzit janë përgjigjur atij si më parë.
17:31 Tani fjalët që kishte thënë Davidi u dëgjuan dhe raportuar në sytë e Saulit.
17:32 Kur ai kishte qenë çuar në Saulit, ai tha:: "Askush të mos lëshojë zemra mbi të. Unë, shërbëtori yt, do të shkojë të luftojë kundër Filisteut. "
17:33 Atëherë Sauli i tha Davidit: "Ju nuk jeni në gjendje të përballoj këtë Filiste, as për të luftuar kundër tij. Sepse ti je një djalë, por ai ka qenë një luftëtar nga djalëri të tij. "
17:34 Por Davidi i tha Saulit: "Shërbëtori yt kulloste kopenë e atit të tij,. Dhe iu afrua një luan ose një ari, dhe ajo mori një dash në mes të kopesë.
17:35 Dhe unë i ndoqi, dhe unë goditi ata, dhe I shpëtoi nga goja e tyre. U ngritën kundër meje. Dhe unë e kapja nga fyti, dhe kam mbytur dhe i vranë.
17:36 sepse unë, shërbëtori yt, kanë vrarë dy luanin dhe ariun. Dhe kështu ky Filiste i parrethprerë, shumë, do të jetë si një prej tyre. Tani unë do të shkoj dhe të largojë turpin e popullit. Po kush është ky Filiste, i parrethprerë, i cili ka guxuar për të mallkuar ushtrinë e Perëndisë të gjallë?"
17:37 Pastaj Davidi i tha, "Zoti që më shpëtoi nga duart e luanit, dhe nga dora e ariut, ai do të më çlirojë nga dora e këtij Filisteu ". Atëherë Sauli i tha Davidit, "Shko, dhe Zoti qoftë me ty ".
17:38 Pastaj Sauli veshur Davidin me rrobat e tij. Dhe ai vendosi një përkrenare prej bronzi dhe mbi kokën e tij, dhe ai e veshur atë me një parzmore.
17:39 pastaj Davidi, duke ngjeshi shpatën e Saulit mbi armaturën, filloi të parë nëse ai mund të ecin në forca të blinduara. Por ai nuk ishte mësuar me atë. Por Davidi i tha Saulit: "Unë nuk mund të lëvizin për në këtë mënyrë. Sepse unë nuk jam mësuar me të. "Dhe ai vuri mënjanë.
17:40 Dhe ai mori shkopin e tij, të cilën ai e mbajti gjithmonë në duart e tij. Dhe ai zgjodhi pesë gurë shumë të lëmuar në përrua. Dhe i futi në qese e bariut që ai kishte me vete. Dhe ai mori një hobe në dorë. Dhe ai doli kundër Filisteut.
17:41 Dhe Filisteu, avancimin, shkoi dhe u afruan kundër Davidit. Dhe shqyrtari i tij ishte para tij.
17:42 Dhe Filisteu e kishte parë dhe konsideruar Davidin, ai përçmoi. Sepse ai ishte një i ri, kuqalash dhe i paraqitjes bukur.
17:43 Pastaj Filisteu i tha Davidit, "Mos jam vallë një qen, që ju qasje kundër meje me një staf?"Dhe Filisteu e mallkoi Davidin në emër të perëndive të tij.
17:44 Pastaj i tha Davidit, "Eja tek unë, dhe unë do t'ia jap mishin tënd shpendëve të qiellit, dhe për kafshët e tokës ".
17:45 Por Davidi iu përgjegj Filisteut: "Ti më afrohet me shpatë, dhe shtizë, dhe mburoja. Por unë po të dal në emër të Zotit të ushtrive, Perëndia i ushtrive të Izraelit, të cilat ju kanë fyer.
17:46 Sot, Zoti do të të dorëzojë në duart e mia, dhe unë do të të godasë poshtë. Dhe unë do të marrë kokën tuaj nga ju. dhe sot, Unë do të jap kufomat e kampit të Filistejve shpendëve të qiellit, dhe për kafshët e tokës, me qëllim që gjithë dheu të mësojë se Perëndia është me Izraelin.
17:47 Dhe tërë kjo turmë do të pranosh që Zoti nuk të shpëton me anë të shpatës, as me anë të shtizës. Sepse kjo është luftë e tij, dhe ai do t'ju dorëzojë në duart tona ".
17:48 Pastaj, Kur Filisteu u ngrit, dhe po i afrohej, dhe u afroheshin kundër Davidit, David nxitoi dhe vrapoi për luftën kundër Filisteut.
17:49 Dhe ai vuri dorën e tij në çantën e tij, dhe mori një gur. Dhe plot gjallëri atë rreth, Ai e hodhi atë me hobe dhe e goditi Filisteun në ballin. Dhe guri u ngulitura në ballin e tij. Dhe ai ra me fytyrë, mbi tokë.
17:50 Pastaj Davidi triumfuar kundër Filisteut me një hobe dhe një gur. Dhe ai goditi dhe e vrau Filisteun. Por që Davidi mbajtur asnjë shpatë në dorë,
17:51 ai vrapoi, u hodh mbi Filisteun, dhe ai e mori shpatën, dhe tërhoqi atë nga mill. Dhe e vrau duke i prerë kokën e tij. Atëherë Filistejtë, duke parë se njeriu i tyre i fortë ishte i vdekur, ikur.
17:52 Dhe njerëzit e Izraelit dhe të Judës, rritje deri, bërtiti dhe i ndoqën Filistejtë, madje derisa arritën në luginë dhe aq sa në portat e Ekronit. Dhe shumë të plagosur në mesin e Filistejve ranë në rrugën e Shaarimit, dhe deri në Gath, dhe për aq sa Ekron.
17:53 Dhe bijtë e Izraelit, kthyer pasi ata kishin ndjekur Filistejtë, pushtuar kampin e tyre.
17:54 pastaj Davidi, duke marrë kokën e Filisteut, e çoi në Jeruzalem. Megjithatë, me të vërtetë, ai vendosi armët e tij i vendosi në çadrën e tij.
17:55 Tani në kohën që Sauli kishte parë Davidin që po dilte kundër Filistejve, ai i tha Abnerit, udhëheqësi i ushtrisë, "Nga ajo që aksioneve është ky i ri zbriti, Abneri?"Pastaj Abneri i tha, "Siç e vërtetë që ti rron, O mbret, Nuk e di."
17:56 Atëherë mbreti tha:, "Ti do të hetojë si për prindërit e këtij djaloshi mund të jetë."
17:57 Kur Davidi u kthye, pasi Filisteu u rrëzuar, Abneri e mori, dhe e çoi përpara Saulit, duke pasur kokën e Filisteut në dorën e tij.
17:58 Dhe Sauli i tha:, "Burrë i ri, nga ajo që prejardhja jeni ju?"Atëherë Davidi i tha, "Jam bir i shërbëtorit tënd, Betlemitit Isai".

1 Samuel 18

18:1 Dhe ndodhi që, kur ai kishte përfunduar së foluri me Saulin, shpirti i Jonathanit respektohen shpirtin e Davidit, dhe Jonathani e deshi si shpirtin e vet.
18:2 Atëherë Sauli e mori me vete atë ditë, dhe nuk do të lejojë atë për t'u kthyer në shtëpinë e atit të tij.
18:3 Atëherë Davidi dhe Jonathani formuar një pakt. Sepse ai e donte si shpirtin e vet.
18:4 Pastaj Jonathani hoqi mantelin që kishte veshur, dhe ia dha Davidit, me pjesën tjetër të rrobave të tij, shpatën dhe harkun, dhe madje edhe rripin e tij.
18:5 Gjithashtu, Davidi u doli për të bërë çdo gjë whatsoever që Sauli e dërgonte atë për të bërë, dhe ai i kryer vetë me maturi. Kështu Sauli e vuri në krye të luftëtarëve. Dhe ai ishte i pranueshëm në sytë e tërë popullit, dhe mbi të gjitha në sytë e shërbëtorëve të Saulit.
18:6 Kur Davidi u kthye, pasi ai kishte goditi Filisteu, gratë e ndoqën nga, nga të gjitha qyteteve të Izraelit, në krye të kënduar dhe vallëzuar, gëzuar me dajre dhe këmbanat, në mënyrë që të dalë përpara Saulit.
18:7 Dhe gratë këndonin, duke kënduar, duke thënë se, "Sauli ka vrarë një mijë, dhe Davidi dhjetë mijë. "
18:8 Atëherë Sauli u pezmatua, dhe kjo fjalë u shkaktojmë pakënaqësi në sytë e tij. Dhe ai u tha: "Ata kanë dhënë mijë David dhjetë, dhe për mua ata i dhanë vetëm një mijë. Ajo që është lënë për të, përveç mbretërinë vetë?"
18:9 Prandaj, Sauli nuk e shohin Davidit me një sy të mirë, që nga ajo ditë dhe më pas.
18:10 Pastaj, në ditën e ardhshme, një frym i keq nga ana e Perëndisë sulmuar Saulin, dhe ai profetizoi në mes të shtëpisë së tij. Dhe Davidi i binte harpës me dorën e tij, ashtu si në çdo kohë tjetër. Atëherë Sauli mbajtur një shtizë në dorën e tij.
18:11 Dhe ai e hodhi atë, duke menduar se ai do të jetë në gjendje për të rregulluar Davidin në mur!. Atëherë Davidi u largua anash dy herë, nga prania e tij.
18:12 Dhe Sauli kishte frikë Davidin, sepse Zoti ishte me të, por ai e kishte tërhequr nga Sauli.
18:13 Prandaj, Sauli dërgoi atë larg nga vetja, dhe ai bëri tribunë mbi një mijë burra. Dhe ai hyri dhe u nis në sy të popullit.
18:14 Gjithashtu, David ka vepruar me kujdes në të gjitha rrugët e tij, dhe Zoti ishte me të.
18:15 Dhe kështu, Sauli, duke parë se ai ishte jashtëzakonisht e kujdesshme, dhe ai filloi të jetë i kujdesshëm i tij.
18:16 Por të gjithë e Izraelit dhe Juda e donin Davidin. Sepse ai hyri dhe u nis para tyre.
18:17 Atëherë Sauli i tha Davidit: "Ja, vajza ime i madh, Merab. Unë do të jap ty si gruaja. Vetëm të jetë një njeri trim, dhe për të luftuar luftërat e Zotit ". Sauli u konsideruar me vete, duke thënë se, "Të mos jetë dora ime ta mbi të, por le duart e Filistejve qoftë mbi të ".
18:18 Pastaj Davidi i tha Saulit, "Kush jam unë, dhe çfarë është jeta ime, dhe ajo që është farefisnia e atit tim në Izrael, që unë duhet të jetë djali-in-ligjit të mbretit?"
18:19 Pastaj ndodhi që, në kohën kur Mikal, bija e Saulit,, është për t'u dhënë Davidit, ajo është dhënë për Adriel, Mehola, grua.
18:20 tani Michal, e bija e Saulit tjera, donin Davidin. Dhe kjo është raportuar Saulit, dhe ajo i pëlqeu.
18:21 Pastaj Sauli tha:, "Unë do t'ia jap, në mënyrë që ajo mund të jetë një pengesë për të, dhe kështu që dora e Filistejve mund të jetë mbi të. "Dhe Sauli i tha Davidit, "Në dy gjëra, ju do të jetë biri im-in-ligj sot. "
18:22 Sauli i urdhëroi shërbëtorët e tij për të folur Davidit privatisht, duke thënë se: "Ja, ju jeni të kënaqshëm të mbretit, dhe të gjithë shërbëtorët e tij të duan. tani, pra,, Biri-in-ligjin e mbretit ".
18:23 Shërbëtorët e Saulit ia tha tërë këto fjalë me veshët e Davidit. Pastaj Davidi i tha: "A të duket gjë e vogël për ju, të jetë djali-in-ligjit të mbretit? Unë jam vetëm një njeri i varfër dhe të parëndësishme. "
18:24 Shërbëtorët raportuar Saulit, duke thënë se, "David ka folur fjalë në këtë mënyrë."
18:25 Atëherë Sauli i tha, "Fol në këtë mënyrë të Davidit: Mbreti nuk kanë nevojë për asnjë prikë, por vetëm njëqind lafsha nga burrat Filistejve, në mënyrë që ai mund të jetë e përligjur nga armiqtë e mbretit ". Kështu mendoi Sauli për të ofruar Davidin në duart e Filistejve.
18:26 Kur shërbëtorët i kishte përsëritur Davidit fjalët që Sauli kishte thënë, fjala ishte e drejtë në sytë e Davidit, kështu që ai do të bëhet djali-in-ligjit të mbretit.
18:27 Dhe pas disa ditësh, David, rritje deri, shkoi me njerëzit që ishin nën të, dhe ai vrau dyqind veta nga Filistejtë. Pastaj afroi lafshën e tyre, dhe ai i numëronin për mbretin, në mënyrë që ai mund të jetë djali-in-ligjin e tij. Dhe kështu, Sauli i dha të bijën Mikal për grua.
18:28 Kështu Sauli e pa dhe e kuptoi që Zoti ishte me Davidin;. dhe Michal, bija e Saulit,, desha.
18:29 Atëherë Sauli filluan të frikësohen Davidin edhe më të. Atëherë Sauli u bë armiku i Davidit, çdo ditë.
18:30 Dhe krerët e Filistejve u nisën. Dhe që nga fillimi i largimit të tyre, David kryer veten më shumë kujdes se të gjithë shërbëtorët e Saulit, dhe emri i tij u bë shumë i njohur.

1 Samuel 19

19:1 Sauli i foli birit të tij Jonathan, dhe të gjithë shërbëtorëve të tij, në mënyrë që ata do të vritej Davidi. por Jonathan, bir i Saulit, donin Davidin shumë.
19:2 Pastaj Jonathani zbuloi Davidit, duke thënë se: "Saul, babai im, është duke kërkuar për të vrarë ty. Për shkak të kësaj, Unë kërkoj nga ju, të kujdeset për veten në mëngjes. Dhe ju duhet të fshehë veten dhe të qëndrojë i fshehur.
19:3 Pastaj unë, duke dale, do të jetë në këmbë pranë atit tim në fushën, ku ju do të jetë. Dhe unë do të flas për ty atit tim. Dhe çdo gjë që unë shoh, Unë do të raportojë për ju. "
19:4 Pastaj Jonathani i foli gjëra të mira rreth Davidit atit të tij Saul. Atëherë ai i tha:: "Ju nuk duhet të mëkatosh, O mbret, kundër shërbëtorit tënd David. Sepse ai nuk ka kryer mëkate kundër teje, dhe veprat e tij ndaj jush janë shumë të mira.
19:5 Dhe ai mori jetën e tij në dorën e tij, dhe goditi Filisteun. Dhe Zoti ka kryer një çlirim të madh për gjithë Izraelin. Ke parë atë, dhe ju gëzuan. Pse, pra, do të mëkatosh kundër gjakut të pafajshëm, duke shkaktuar vdekjen e Davidit, i cili është pa faj?"
19:6 Kur Sauli kishte dëgjuar këtë, duke u kënaqur me zërin e Jonathanit, ai u betua, "Si jetët Lord, ai nuk do të vritet ".
19:7 Dhe kështu Jonathani thirri Davidin, dhe ai zbuloi atij të gjitha këto fjalë. Pastaj Jonathani i çoi në Davidin te Sauli, dhe ai ishte para tij, ashtu si ai kishte qenë dje dhe një ditë më parë.
19:8 Atëherë lufta u ngrit në këmbë përsëri. Kështu Davidi doli dhe luftoi kundër Filistejve. Dhe ai goditi ato me një fatkeqësi të madhe. Dhe ata u larguan nga fytyra e tij.
19:9 Por një frym i keq nga ana e Zotit iu përgjegj Saulit, i cili ishte ulur në shtëpinë e tij dhe mbajtjen e një shtizë. Dhe Davidi i binte harpës me dorën e tij.
19:10 Atëherë Sauli u përpoq për të rregulluar Davidin në mur me bisturi. Por David larguar nga prania e Saulit. Dhe Lance nuk arriti të plagosur atë, dhe u bë e fiksuar në mur. Davidi iku, dhe kështu ai u ruajt atë natë.
19:11 Prandaj, Sauli dërgoi rojet e tij në shtëpi të Davidit, në mënyrë që ata të mund të shikojnë për të, dhe kështu që ai mund të jetë vrarë në mëngjes. Dhe pas Michal, gruaja e tij, kishte raportuar këtë Davidit, duke thënë se, "Nëse ju ruani veten këtë natë, nesër ju do të vdisni,"
19:12 ajo e uli atë poshtë nga dritarja. Pastaj ai u largua dhe iku, dhe ai u ruajt.
19:13 Pastaj Mikal mori një statujë, dhe e vendosi atë në shtrat. Dhe ajo vendosi zhvillim të sipër e dhisë për flokë në kokën e tij. Dhe ajo e mbuloi me një pëlhurë.
19:14 Atëherë Sauli dërgoi pranishmit për të kapur Davidin. Dhe ajo u përgjigj se ai ishte i sëmurë.
19:15 Dhe përsëri, Atëherë dërgoi lajmëtarë për të parë Davidin, duke thënë se, "Ma sillni mua në krevat, në mënyrë që ai mund të jetë vrarë. "
19:16 Dhe, kur të dërguarit u erdhën, ata gjetën një ngjashmëri në krevat, me një zhvillim të sipër dhi në vend të kokës.
19:17 Atëherë Sauli i tha Mikalit, "Pse më mashtrove në këtë mënyrë, dhe u lirua armiku im, në mënyrë që ai të mund të strehohet?"Dhe Michal përgjigj Saulit, "Sepse, tha ai për mua, 'Release mua, përndryshe unë do të të vrasë ".
19:18 Davidi u ruajt duke ikur, dhe ai shkoi te Samueli në Ramah. Dhe ai i raportoi atij gjithçka që Sauli kishte bërë atij. Dhe ai dhe Samueli shkoi dhe qëndroi në Najoth.
19:19 Atëherë është raportuar Saulit nga disa, duke thënë se, "Ja, Davidi është në Najoth, në Ramah ".
19:20 Prandaj, Sauli dërgoi lajmëtarë për të marrë Davidin. Dhe kur ata kishin parë një kompani e profetëve që profetizonin, me Samuel kryesues mbi ta, Fryma e Zotit po ashtu u erdhi atyre, dhe ata gjithashtu filloi të profetizonte.
19:21 Dhe kur kjo është raportuar Saulit, dërgoi lajmëtarë të tjerë. Por ata gjithashtu profetizoi. Dhe përsëri, Atëherë Sauli dërgoi lajmëtarë për të tretën herë. Dhe ata gjithashtu profetizoi. Atëherë Sauli, duke qenë jashtëzakonisht i zemëruar,
19:22 gjithashtu shkoi në Ramah veten. Dhe ai shkoi aq larg sa hauzin e madh, që ndodhet në Sokoh. Atëherë ai pyeti dhe tha:, "Në cilin vend janë Samueli dhe Davidi?"Dhe ai u tha atij, "Ja, ndodhen në Najoth, në Ramah ".
19:23 Dhe ai shkoi në Najoth, në Ramah, dhe Fryma e Zotit iu drejtua edhe. Dhe ai vazhdoi në, duke ecur dhe profeci, deri sa ai arriti në Najoth, në Ramah.
19:24 Dhe ai gjithashtu hoqi rrobat e tij, dhe profetizoi me të tjerët përpara Samuelit. Ai ra për tokë zhveshur, gjatë asaj dite dhe nate. Nga kjo, shumë, rrjedh proverb, "Mund të jetë gjithashtu Sauli midis profetëve?"

1 Samuel 20

20:1 Pastaj Davidi iku nga Najothi, që është në Ramah, dhe ai shkoi dhe tha përpara Jonathanit: "Çfarë kam bërë? Cili është faji im, ose cili është mëkati im, kundër babait tënd, kështu që ai do të kërkojë jetën time?"
20:2 Atëherë ai i tha:: "Mund të mos jetë kjo! Ti nuk ke për të vdekur. Për babain tim, nuk do të bëjë asgjë, të mëdha apo të vogla, pa e zbuluar atë për mua. Prandaj, ka babai im fshehur këtë fjalë vetëm nga unë? Në asnjë mënyrë nuk do të jetë ky!"
20:3 Dhe ai u betua përsëri Davidit. Pastaj Davidi i tha: "Yt atë e di me siguri që unë kam gjetur hir në sytë e tu, dhe kështu ai do të thotë, 'Le Jonathani nuk e di këtë, që ai të mos pikëllohen. "Pra, me të vërtetë, si jetët Zotit është, dhe që rron shpirti yt, nuk është vetëm një hap (në qoftë se unë mund të them se) më ndan nga vdekja. "
20:4 Pastaj Jonathani i tha Davidit, "Çfarëdo që shpirti yt të më thoni, Unë do ta bëj për ju ".
20:5 Pastaj Davidi i tha Jonathanit: "Ja, nesër fillon hëna e re, dhe unë jam mësuar të ulen në një vend pranë mbretit për të ngrënë. Prandaj, më lejoni që unë mund të jetë fshehur në fushë, deri në mbrëmjen e ditës së tretë.
20:6 Nëse babai juaj, sy rreth e rrotull, do të më kërkojnë me, do t'i përgjigjet atij: "Davidi pyeti nëse ai mund të nxitojë në Bethlehem, në qytetin e tij. Sepse ka sakrifica solemne në atë vend për të gjithë fisit të tij së bashku. "
20:7 Në qoftë se ai do të thotë, "Ajo është e mirë,", Shërbëtori yt do të të ketë paqe. Por në qoftë se ai do të jetë i zemëruar, e di se urrejtja e tij ka arritur kulmin e saj.
20:8 Prandaj, tregojnë mëshirë shërbëtorit tënd. Sepse i prutë mua, shërbëtori yt, në një besëlidhje të Zotit me ty. Por në qoftë se ka ndonjë faj tek unë, ju mund të më vrasin, dhe ti nuk do të më udhëheqë në të atit tënd ".
20:9 Pastaj Jonathani i tha: "Mund të jetë kjo shumë larg nga ju. Për sigurisht, në qoftë se kam kuptuar ndonjëherë se çdo ligësi ishte im atë ka vendosur kundër jush, Unë nuk do të jetë në gjendje të bëjë asgjë tjetër përveç të raportojë atë për ju. "
20:10 Atëherë Davidi iu përgjigj Jonathanit, "Kush do të përsërisë atë për mua, në qoftë se babai juaj ndoshta mund t'ju përgjigjet ashpër në lidhje me mua?"
20:11 Pastaj Jonathani i tha Davidit, "Ejani, dhe le të dalim në fushë. "Dhe kur ata të dy kishin dalë në fushë,
20:12 Jonathani i tha Davidit parë: "O Zot, Perëndia i Izraelit, në qoftë se unë do të zbuloni një vendim nga babai im, nesër, ose një ditë pas, dhe nëse do të ketë ndonjë gjë të mirë në lidhje me David, dhe ende nuk menjëherë të dërgojë tek ju dhe të bëjë atë të njohur për ju,
20:13 mund Zoti të bëjë këto gjëra Jonathanit, dhe mund ai shtoni këto gjëra të tjera. Por në qoftë se babai im do të ketë ngulmuar në ligësi kundër jush, Unë do të zbulojë atë në veshin tuaj, dhe unë do të të përzë, në mënyrë që ju mund të shkoni në paqe, dhe me qëllim që Zoti të jetë me ty, ashtu siç ka qenë me atin tim!.
20:14 Dhe në qoftë se unë jetoj, do të tregojnë mëshirën e Zotit për mua. Megjithatë, me të vërtetë, në qoftë se unë të vdes,
20:15 ju nuk do të heq mëshirën tuaj nga shtëpia ime, edhe përgjithmonë, Kur Zoti do të ketë rrënjë nga tërë armiqtë e Davidit, secilit dhe çdo njëri prej tyre, nga toka. Ai do të marrë Jonathanin nga shtëpia e tij, dhe Zoti e kërkon atë nga duart e armiqve të Davidit. "
20:16 Prandaj, Jonathan formuar një besëlidhje me shtëpinë e Davidit. Dhe Zoti e kërkuar atë nga duart e armiqve të Davidit.
20:17 Pastaj Jonathani vazhdoi të betohen Davidit, sepse e donte. Sepse ai e donte si shpirtin e vet.
20:18 Pastaj Jonathani i tha:: "Nesër fillon hëna e re, dhe ju do të kërkohet.
20:19 Sepse vendi yt do të mbetet bosh deri në ditën pas së nesërmes. Prandaj, ju do të zbresë shpejt, dhe do të shkosh në vendin ku ju jeni të fshehur, në një ditë kur ajo është e ligjshme për të punuar, dhe ju do të mbetet pranë gurit që quhet Ezel.
20:20 Dhe unë do të hedh tri shigjeta pranë tij, dhe unë do t'i hedhin si në qoftë se unë u praktikuar për veten time drejt një shenjë.
20:21 Gjithashtu, Unë do të dërgoj një djalosh, duke i thënë, "Shko dhe për të sjellë shigjeta për mua."
20:22 Nëse unë do të them djaloshit, 'Ja, shigjetat janë para jush, marrë ato,"Do të afrohen para meje, sepse nuk ka paqe për ju, dhe nuk ka asgjë të keqe, si jetët Zotit është. Por në qoftë se unë do të ketë folur për djalin në këtë mënyrë, 'Ja, shigjetat janë larg nga ju,"Atëherë do të shkojnë larg në paqe, sepse Zoti ka lëshuar të.
20:23 Tani në lidhje me fjalën që ju dhe unë kam folur, mund të jetë Zoti midis meje dhe teje, po, përgjithmonë. "
20:24 Prandaj, David ishte fshehur në fushë. Dhe hëna e re erdhi, dhe mbreti u ul për të ngrënë bukë.
20:25 Mbreti u ul në karrigen e tij, (sipas zakonit) e cila ishte pranë murit, Jonathan u ngrit, Abneri u ul pranë Saulit,, dhe vendi i Davidit ishte bosh.
20:26 Dhe Sauli nuk tha asgjë atë ditë. Sepse ai ishte duke menduar se ndoshta diçka ka ndodhur atij, kështu që ai nuk ishte i pastër, ose nuk purifikohet.
20:27 Dhe kur në ditën e dytë të hënës së re kishte filluar të agimit, vendi i Davidit përsëri u shfaq bosh. Atëherë Sauli i tha Jonathanit, djali i tij, "Pse biri i Isait nuk erdhi për të ngrënë, as dje, as sot?"
20:28 Pastaj Jonathani iu përgjigj Saulit, "Ai m'u drejtua mua zell se ai mund të shkojë në Betlem,
20:29 dhe ai tha: "Më lejoni. Sepse nuk ka një sakrificë solemn në qytet. Njëri nga vëllezërit e mi ka thirrur mua. tani, pra,, në qoftë se kam gjetur hir në sytë e tu, Unë do të shkoj shpejt, dhe unë do të shoh vëllezërit e mi. "Për këtë arsye, ai nuk ka ardhur në tryezën e mbretit ".
20:30 atëherë Sauli, duke u bërë i zemëruar kundër Jonathanit, i tha:: "O bir i një gruaje wantonly kapjen e një njeri! Mund të jetë injorant se ju e doni, birit të Isait, për turpin tuaj, dhe për turpin e nënës sate turpshme?
20:31 Për të gjitha ditët që biri i Isait lëviz mbi tokë, as ju, as për mbretërinë tënde, do të jetë i sigurt. Dhe kështu, dërgo ta marrin dhe sille tek unë, këtu dhe tani. Sepse ai është një bir i vdekjes. "
20:32 pastaj Jonathani, përgjigjur babain e tij Saul, tha: "Pse duhet të vdesë? Çfarë ka bërë ai?"
20:33 Atëherë Sauli mori një shtizën, në mënyrë që ai mund të godasë. Pastaj Jonathani e kuptoi se ajo ishte vendosur nga i ati që Davidi të dënohet me vdekje.
20:34 Prandaj, Jonathani u ngrit nga tryeza në një tërbim e zemërimit. Dhe ai nuk hëngri bukë në ditën e dytë të hënës së re. Sepse ai ishte i pikëlluar mbi Davidin, sepse i ati e kishte mbuluar me turp atë.
20:35 Dhe kur në mëngjes kishte filluar të agimit, Jonathani doli në fushë në bazë të marrëveshjes me David, dhe një djalë i ri ishte me të.
20:36 Pastaj i tha djaloshit, "Shko, dhe për të sjellë për mua shigjetat që unë gjuaj ". Dhe kur djali kishte drejtuar, ai hodhi një shigjetë larg nga djali.
20:37 Dhe kështu, djali shkoi në vendin ku ndodhej shigjeta që Jonathani kishte hedhur. Pastaj Jonathani i bërtiti, nga prapa shpinës së djalit, dhe tha:: "Ja, shigjeta është atje, më larg nga ju. "
20:38 Pastaj Jonathani i bërtiti përsëri, nga prapa pjesën e prapme të djalit, duke thënë se, "Shko shpejt! A nuk qëndrojnë ende!"Pastaj djaloshi i Jonathanit mblodhi shigjetat, dhe ai i solli kështu në zotërisë së tij.
20:39 Dhe ai nuk e ka kuptuar fare se çfarë po ndodhte. Për vetëm Jonathani dhe Davidi e dinin si qëndronte çështja.
20:40 Pastaj Jonathani ia dha armët e tij djaloshit, dhe ai tha:, "Shko, dhe çoji në qytet ".
20:41 Dhe kur djali kishte shkuar larg, Davidi u ngrit nga vendi i tij, e cila u kthye në drejtim të jugut, dhe rënie të prirur në tokë, ai binin përmbys tri herë. Dhe puthjeve njëri-tjetrin, që të dy qanë së bashku, por Davidi më shumë.
20:42 Pastaj Jonathani i tha Davidit: "Shko në paqe. Dhe le të të dy mbani të gjitha që ne betuar ndonjëherë në emër të Zotit, duke thënë se, "Zoti le të jetë dëshmitar midis meje dhe teje, dhe midis farës sime dhe pasardhësve të tu, po, përgjithmonë. ''
20:43 Atëherë Davidi u ngrit dhe iku. Por Jonathani hynë përsëri në qytet.

1 Samuel 21

21:1 Pastaj Davidi shkoi në Nob, për priftin Ahimelek. Dhe Ahimeleku, u habit që Davidi kishte arritur. Atëherë ai i tha:, "Pse je vetëm, dhe askush nuk është me ty?"
21:2 Pastaj Davidi i tha priftit Ahimelek: "Mbreti ka udhëzuar për mua një fjalë, dhe ai tha: "Askush të mos e di çështjen për të cilën ju keni qenë të dërguar nga unë, dhe çfarë lloji i udhëzimeve kam dhënë për ju. Sepse unë e kam thirrur edhe shërbëtorët për një dhe një vend tjetër. "
21:3 tani, pra,, nëse keni ndonjë gjë në dorë, edhe pesë bukë, ose çdo gjë që ju mund të gjeni, ma jep mua."
21:4 Dhe prifti, përgjigjur Davidit, i tha:: "Nuk kam bukë të zakonshme në dorë, por vetëm bukë të shenjtëruar. A janë të rinjtë të pastër, sidomos nga femrat?"
21:5 Atëherë Davidi iu përgjigj prifti, dhe i tha:: "Ne te vertete, si shqetësime të qenë me gratë, ne kemi abstenuar që dje dhe një ditë më parë, kur nisëm, dhe kështu enët e njerëzve të mi kanë qenë të shenjtë. Dhe pse, ky udhëtim ka qenë i ndotur, ajo gjithashtu do të shenjtërohet sot si të bëjë me anije. "
21:6 Prandaj, Prifti i dha atij bukë të shenjtëruar. Sepse aty nuk kishte tjetër bukë, por vetëm bukët e paraqitjes, që ishte hequr nga prania e Zotit, në mënyrë që bukë të freskëta mund të jetë ngritur.
21:7 Por një njeri Ndër shërbëtorët e Saulit ishte atje në atë ditë, brenda tabernakullit të Zotit. Dhe emri i tij ishte Doeg, një Doeg, më i fuqishëm në mesin e barinjve e Saulit.
21:8 Pastaj Davidi i tha Ahimelekut: "A keni, këtu në dorë, ndonjë shtizë a një shpatë? Sepse unë nuk ka marrë shpatën time, ose armët e mi me mua. Sepse fjala e mbretit ishte urgjente ".
21:9 Dhe prifti tha: "Ja, këtu është shpata e Goliathit, Filisteu, që ti vrave në luginën e Terebintos. Ajo është e mbështjellë në një mantel prapa efodit. Nëse ju dëshironi për të marrë këtë, të marrë atë. Sepse nuk ka asgjë tjetër këtu, përveç kësaj. "Atëherë Davidi i tha, "Nuk ka asgjë tjetër si kjo, kështu që të japë atë për mua. "
21:10 Dhe kështu, David u ngrit, dhe ai iku në atë ditë nga prania e Saulit. Dhe ai shkoi në Akish,, mbreti i Gathit.
21:11 Shërbëtorët e Akishit, kur panë David, i tha:: "A nuk është ky Davidi,, mbreti i tokës? Nuk ishin ata kënduar rreth tij, ndërsa vallëzimi, duke thënë se, "Sauli ka vrarë një mijë, dhe David dhjetë mijë?'"
21:12 Pastaj Davidi i mori këto fjalë në zemrën e tij, dhe ai u bë shumë frikë përpara Akishit, mbreti i Gathit.
21:13 Dhe ai e ndryshuar gojën para tyre, dhe ai ra poshtë në mes duarve të tyre. Dhe ai stumbled kundër kanatet e portës. Dhe fol tij rrodhi poshtë mjekrën.
21:14 Atëherë Akishi u tha shërbëtorëve të tij: "Ju e patë se njeriu është i çmendur. Pse e keni sjellë atë për mua?
21:15 Apo ne kemi nevojë nga ata që janë të çmendur, kështu që ju do të sjellë në këtë një të tillë, të sillen madly në praninë time? Si e bëri ky njeri të marrë në shtëpinë time?"

1 Samuel 22

22:1 Atëherë Davidi u largua që andej, dhe ai iku në shpellën e Adulamit. Kur vëllezërit e tij dhe tërë shtëpia e atit të tij e kishte dëgjuar për të, ata zbritën tek ai atje.
22:2 Dhe të gjithë ata që lënë në ankth, ose shtypur nga borxhi për të huajt, apo e hidhur në shpirt, u mblodhën pranë tij. Dhe ai u bë kreu i tyre, dhe rreth katërqind veta ishin me të.
22:3 Atëherë Davidi u nis nga atje në Mitspah, i cili është i Moabit. Pastaj i tha mbretit të Moabit, "Unë lutem, Lejo që ati dhe nëna ime të qëndrojë me ty, deri sa unë të mësoj se çfarë do të bëjë Perëndia për mua ".
22:4 Kështu ai i çoi para fytyrës së mbretit të Moabit,. Dhe ata qëndruan me të për të gjitha ditët që Davidi ndodhej në fortesë.
22:5 Pastaj profeti Gad i tha Davidit: "A nuk e zgjedhin për të qëndruar në fortesë. Vendosur jashtë dhe shko në vendin e Judës ". Dhe kështu, David përcaktuar, dhe ai shkoi në pyllin e Herethit.
22:6 Dhe Sauli mësoi që Davidi, dhe njerëzit që ishin me të, ishte parë. Tani, ndërsa Sauli rrinte në Gibeah, dhe ndërsa ai ishte në pyll që është në Ramah, duke mbajtur një shtizë në dorë, me gjithë shërbëtorët e tij në këmbë rreth tij,
22:7 u tha shërbëtorëve të tij që ishin ndihmuar atë: "Dëgjoni tani, o bij të Beniaminit! Biri i Isait do t'ju japë të gjithë juve ara dhe vreshta, dhe ai do të bëjë të gjithë ju tribunat apo centurionët,
22:8 në mënyrë që ju të gjithë do të kurdisnin mashtrime kundër meje, dhe kështu që nuk ka një për të më njoftuar, sidomos kur edhe djali im ka formuar një pakt me birin e Isait? Nuk ka asnjë prej jush që hidhërohesh fort për gjendjen time, ose i cili do të raportojë për mua. Për birin tim ka ringjalli Birin tim kundër meje, duke kërkuar të më tradhtojë '', edhe sot e kësaj dite. "
22:9 pastaj Doeg, Doeg, i cili po qëndronte pranë, dhe i cili ishte i pari në mesin e shërbëtorëve të Saulit, duke iu përgjigjur, tha: "Unë e pashë birin e Isait, në Nob, me Ahimelekut, bir i Ahitubit, prifti.
22:10 Dhe u këshillua me Zotin lidhur me, dhe ai i dha ushqime. Për më tepër, ai i dorëzoi shpatën e Goliathit, Filisteu ".
22:11 Atëherë mbreti dërgoi të thërrasin Ahimelek, prifti, bir i Ahitubit, dhe tërë ata të shtëpisë së atit të tij, priftërinjtë që ishin në Nob, dhe ata të gjithë erdhën në prani të mbretit.
22:12 Atëherë Sauli i tha Ahimelekut, "Dëgjoni, bir i Ahitubit! ". Ai u përgjigj, "Ja ku jam, zoti. "
22:13 Dhe Sauli i tha:: "Pse keni komplotuar, ti dhe biri i Isait? Për ju dha bukë dhe një shpatë, dhe ju konsultuar me Zotin lidhur me, në mënyrë që ai mund të ngrihen kundër meje, duke vazhduar si një tradhtar edhe për këtë ditë. "
22:14 Dhe duke iu përgjigjur mbretit, Ahimeleku tha: "Por Po midis gjithë shërbëtorëve të tu është besnik si Davidi? Dhe ai është djali-in-ligjin e mbretit, dhe ai shkon përpara në mënyrë tuaj, dhe ai është lavdi në shtëpinë tuaj.
22:15 A e kam të fillojnë të konsultoheni Zotin për atë sot? Mund të jetë kjo u largo nga unë! Mbreti të mos dyshoni se kjo lloj gjë kundër shërbëtorit të tij, as kundër askujt në tërë shtëpinë e atit tim. Sepse shërbëtori yt nuk dinte asgjë në lidhje me këtë çështje, ose të vogla apo të mëdha. "
22:16 Atëherë mbreti tha:, "Ti do të vdesësh nga një vdekje, Ahimeleku, ti dhe tërë shtëpia e atit tënd!!"
22:17 Pastaj mbreti i tha të dërguarit të cilët po qëndronin rreth tij: "Ti do të kthehet, dhe dënohet me vdekje priftërinjtë e Zotit. Për duart e tyre është me Davidin. Ata e dinin se ai kishte ikur, dhe ata nuk e zbulojnë atë për mua ". Por shërbëtorët e mbretit nuk ishin të gatshëm për të zgjatur duart e tyre kundër priftërinjtë e Zotit.
22:18 Atëherë mbreti i tha Doegut, "Ti nuk do të kthehet dhe të nxitojnë kundër priftërinjve." Kështu Idumeti, Doeg, u kthye dhe nxituan kundër priftërinjve. Dhe ai u masakruan, në atë ditë, tetëdhjetë e pesë persona, veshur me efod prej liri.
22:19 Pastaj ai goditi Nob, qytetin e priftërinjve, me majën e shpatës; ai vrau burrat dhe gratë, fëmijët dhe foshnjat, si dhe kau dhe gomari dhe dele, me majën e shpatës.
22:20 Por një nga bijtë e Ahimelekut, bir i Ahitubit, emri i të cilit ishte Abiathar, ikin, u strehua pranë Davidit.
22:21 Dhe ai i raportoi atij që Sauli kishte vrarë priftërinjtë e Zotit.
22:22 Davidi i tha Abiatharit: "E dija, në atë ditë kur Doegut, Doeg ishte aty, se pa dyshim ai do të raportojë atë Saulit. Unë jam fajtor për të gjitha shpirtrat e shtëpisë së atit tënd.
22:23 Ju duhet të mbetet me mua. Mos kini frikë. Sepse ai që kërkon jetën time, kërkon jetën tuaj gjithashtu, por me mua do të shpëtohesh. "

1 Samuel 23

23:1 Dhe ata raportuan Davidit, duke thënë se, "Ja, Filistejtë janë duke luftuar kundër Kejlahut, dhe ata po plaçkisnin dyqane grurit. "
23:2 Prandaj, Davidi u këshillua me Zotin, duke thënë se, "A duhet të shkoj unë t'i mund këta Filistej poshtë?"Dhe Zoti i tha Davidit, "Shko, ti do të rrahësh poshtë Filistejtë, dhe ju do shpëto Kejlahun ".
23:3 Dhe njerëzit që ishin me Davidin, i tha:, "Ja, ne vazhdojmë me frikë këtu në Jude; aq më shumë, në rast se shkojmë në Kejlah kundër trupave të Filistejve?"
23:4 Prandaj, Davidi u këshillua përsëri Zotin. Dhe duke iu përgjigjur, ai tha:: "Të ngrihesh, dhe shko në Kejlah. Sepse unë do t'i jap Filistejtë në duart e tua. "
23:5 Prandaj, Davidi dhe njerëzit e tij shkuan në Kejlah. Dhe luftuan kundër Filistejve, Pastaj ata muarrën bagëtinë e tyre, dhe vranë me një kërdi të madhe. Kështu Davidi çliroi banorët e Kejlahut.
23:6 Dhe në atë kohë, kur Abiathari, bir i Ahimelekut, ishte në mërgim me Davidin, ai kishte zbritur në Kejlah, duke pasur efodin me të.
23:7 Atëherë është raportuar Saulit që Davidi kishte arritur në Kejlah. Pastaj Sauli tha:: "Zoti e ka dorëzuar në duart e mia. Sepse ai është i mbyllur, që ka hyrë në një qytet që ka porta dhe shule. "
23:8 Atëherë Sauli urdhëroi të gjithë njerëzit të zbresin në mënyrë për të luftuar kundër Kejlahut, dhe për të rrethuar Davidin dhe njerëzit e tij.
23:9 Kur Davidi e kishte kuptuar se Sauli kishte keqen fshehurazi përgatitur kundër tij, ai i tha Abiatharit, prifti, "Sille këtu efodin".
23:10 Pastaj Davidi i tha: "O Zot, Perëndi i Izraelit,, shërbëtori yt ka dëgjuar një raport që Sauli është planifikuar për të shkuar në Kejlah, në mënyrë që ai mund të përmbysë qytetin për shkakun tim.
23:11 Do Krerët e Kejlahut a të më dorëzojnë në duart e tij? Dhe do të zbresë Sauli, ashtu si ka dëgjuar shërbëtori yt? O Zot, Perëndia i Izraelit,, zbulojnë shërbëtorit tënd. "Dhe Zoti i tha:, "Ai do të zbresë."
23:12 Pastaj Davidi i tha, "A do Krerët e Kejlahut a çliromë, dhe njerëzit që janë me mua, në duart e Saulit?"Dhe Zoti i tha, "Do t'ju dorëzojnë".
23:13 Prandaj, David, dhe njerëzit e tij e rreth gjashtëqind veta, u ngrit, dhe, nisen nga Kejlahu, ata endeshin këtu dhe atje, aimlessly. Dhe është raportuar Saulit që Davidi kishte ikur nga Kejlahu, dhe u ruajt. Për këtë arsye, ai zgjodhi të mos dalë.
23:14 Pastaj Davidi qëndroi në shkretëtirë, në vende shumë të fortë. Dhe ai qëndroi në një mal në shkretëtirën e Zifit, në një mal me hije. Megjithatë, Sauli e kërkonte atë çdo ditë. Por Zoti nuk ia dorëzoi në duart e tij.
23:15 Davidi, duke ditur që Sauli kishte dalë, në mënyrë që ai mund të kërkojë jetën e tij. Davidi ishte në shkretëtirën e Zifit, në pyll.
23:16 dhe Jonathani, bir i Saulit, u ngrit dhe shkoi te Davidi në pyll, dhe ai i forcoi duart e tij në Perëndinë. Atëherë ai i tha::
23:17 "Mos ki frike. Sepse dora e atit tim, Saul, nuk do të të gjejnë. Dhe ti do të mbretërosh mbi Izraelin. Dhe unë do të jem i dyti pas teje. Dhe, edhe babai im e di këtë. "
23:18 Prandaj, ata të dy arritën një pakt përpara Zotit. Pastaj Davidi mbeti në pyll. Por Jonathani u kthye në shtëpinë e tij.
23:19 Pastaj Zifejtë ngjit te Sauli në Gibeah, duke thënë se: "Ja, nuk është Davidi i fshehur me ne në vende shumë të sigurta në pyll në kodrën e Hakilahut, e cila është në të djathtë të shkretëtirës?
23:20 tani, pra,, nëse shpirti yt ka dëshiruar që të zbresin, pastaj të zbresë. Atëherë ajo do të jetë për ne ta dorëzojmë në duart e mbretit ".
23:21 Pastaj Sauli tha:: "Ju keni qenë i bekuar nga Zoti. Sepse ke hidhëruar për gjendjen time.
23:22 Prandaj, Lutem, dil, dhe të përgatisë me zell, dhe të veprojë me kujdes. Dhe të marrë parasysh vendin ku këmba e tij mund të jenë të, dhe që mund të kenë parë atje. Sepse ai mendon se, për mua, që unë dinakëri planifikuar tradhtinë kundër tij.
23:23 Konsideroni dhe të kërkojë nga të gjitha vendet e fshehta të tij, në të cilën ai mund të jetë fshehur. Dhe kthehuni tek unë me siguri në lidhje me këtë çështje, që unë të vij me ju. Por në qoftë se ai edhe do të shtypni veten në tokë, Unë do ta kërkoj, në mes të të gjithë mijërave të Judës ".
23:24 Dhe për ngritjen, ata shkuan në Zif, përpara Saulit. Por Davidi dhe njerëzit e tij ishin në shkretëtirën e Maonit, në Arabah, në të djathtë të shkretëtirës.
23:25 Atëherë Sauli dhe aleatët e tij shkuan ta kërkojnë atë. Dhe kjo është raportuar Davidit. Dhe menjëherë, ai zbriti te shkëmbi, dhe ai u zhvendos për në shkretëtirën e Maonit. Kur Sauli kishte dëgjuar për të, e ndoqi Davidin në shkretëtirën e Maonit.
23:26 Pastaj Sauli shkoi në një anë të malit. Por Davidi dhe njerëzit e tij ishin në anën tjetër të malit. Atëherë Davidi u dëshpruar se ai do të jetë në gjendje për të shpëtuar nga prania e Saulit. Kur Sauli dhe njerëzit e tij i rrethuar Davidin dhe njerëzit e tij në mënyrën e një kurore, në mënyrë që ata mund të kapur ato.
23:27 Dhe një lajmëtar iu afrua Saulit, duke thënë se, "Nxitoni dhe ejani, Duke qenë se Filistejtë kanë derdhur veten mbi vendin. "
23:28 Prandaj, Sauli u kthye, pushim në ndjekje të Davidit, dhe ai udhëtoi për të përmbushur Filistejtë. Për këtë arsye, ata e quajti atë vend, Shkëmbi i Divizionit.

1 Samuel 24

24:1 Atëherë Davidi u ngjit që andej, dhe ai ka jetuar në vende shumë të sigurta në En-Gedit.
24:2 Kur Sauli u kthye, pasi ndjekja e Filistejve, ata raportuan atij, duke thënë se, "Ja, Davidi është në shkretëtirën e En-Gedit ".
24:3 Prandaj, Saul, duke marrë tre mijë njerëz të zgjedh nga tërë Izraelin, udhëtoi në mënyrë për të kërkuar për Davidin dhe njerëzit e tij, edhe mbi shkëmbinjtë më të thyera, të cilat janë të kalueshme vetëm për dhitë malore.
24:4 Dhe ai arriti në vathë, të cilat u paraqitën gjatë rrugës. Dhe një shpellë ishte në atë vend, që Sauli hyri, në mënyrë që ai mund të lehtësojë barkut u përhapën. Por Davidi dhe njerëzit e tij ishin fshehur në pjesën e brendshme të shpellës.
24:5 Shërbëtorët e Davidit i thanë:: "Ja dita, për të cilin Zoti ka thënë për ju, "Unë do të japë armikun tuaj për ju, kështu që ju mund të bëni atij atë që do të jetë e pëlqyeshme në sytë e tu "". Atëherë Davidi u ngrit, dhe ai në heshtje prerë cepin e rrobes së Saulit.
24:6 Pas kësaj, zemra e tij goditi David, sepse i kishte prerë cepin e rrobes së Saulit.
24:7 Dhe ai u tha njerëzve të tij: "Zoti ki mëshirë për mua, mos bëj këtë gjë zotërisë tim, Krishti i Zotit, kështu që unë vë dorën pastaj kundër tij. Sepse ai është Krishti i Zotit. "
24:8 Davidi i përmbajtur njerëzit e tij me fjalët e tij, dhe ai nuk do të lejojë ata që të ngrihen kundër Saulit. Dhe kështu Sauli, duke shkuar nga shpella, vazhdoi të ndërmarrë udhëtimin e tij.
24:9 Pastaj Davidi u ngrit pas tij. Dhe nisen nga shpella, Ai bërtiti prapa shpinës së Saulit, duke thënë se: "Zoti im, mbreti!"Dhe Sauli u kthye. dhe David, përkulja vetë të përballet me poshtë në tokë, binin.
24:10 Dhe ai u tha Saulit: "Pse dëgjon fjalët e njerëzve që thonë: "Davidi kërkon të keqen kundër teje?'
24:11 Ja, sot sytë e tu panë që Zoti ju ka dhënë në duart e mia, në shpellë. Dhe kam menduar se unë mund të ju vrasin. Por syri im ka kursyer ju. Sepse kam thënë:: Unë nuk do të zgjasë dorën kundër zotërisë tim, sepse ai është Krishti i Zotit.
24:12 Për më tepër, parë dhe e di, O babai im, cepin e rrobes tuaj në dorën time. Sepse, edhe pse kam prerë e sipërme e mantelit, Unë nuk ishte i gatshëm për të zgjatur dorën time kundër teje. Kthejeni shpirtin tuaj dhe të shohim se nuk ka asnjë të keqe në duart e mia, as ndonjë paudhësi ose mëkatoj kundër teje. Megjithatë ju rrinë në pritë për jetën time, kështu që ju mund të marrë atë larg.
24:13 Mund të gjykojë Zoti mes meje dhe teje. Dhe Zoti le të më jap të drejtë nga ju. Por dora ime nuk do të jetë kundër jush.
24:14 Pra shumë, thuhet në fjalë e urtë e lashtë, 'Nga paditur, mëkat do të dalë. "Prandaj,, dora ime nuk do të jetë mbi ju.
24:15 Kë po ndjek, O mbret i Izraelit,? Kë po ndjek? Ju jeni duke ndjekur një qen të ngordhur, a plesht.
24:16 Zoti le të jetë gjyqtari, dhe ai do të gjykojë midis meje dhe teje. Dhe mund ai të parë dhe të gjykojë çështjen time, dhe më çliro nga duart e tua ".
24:17 Kur Davidi mbaroi së foluri fjalë në këtë mënyrë për Saulin, Sauli u përgjegj:, "Mund të jetë zëri yt, biri im David?"Dhe Sauli ngriti zërin e tij, dhe qau.
24:18 Pastaj i tha Davidit: "Ti je më i drejtë se unë jam. Sepse ke shpërndarë mirë për mua, por unë të kam bërë të keqe për ju.
24:19 Dhe ju keni zbuluar këtë ditë të mirë që ke bërë për mua: se si Zoti më kishte lënë në duart e tua, por ti nuk më vrave.
24:20 Për kë, kur ai do kemi gjetur armikun e tij, do të nxjerrë atë së bashku një rrugë të mirë? Kështu mund Zoti të shpërbleftë për këtë kthesë të mirë, sepse ti ke vepruar në emrin tim këtë ditë.
24:21 Dhe tani unë me siguri e di se ju do të jetë mbret, dhe ju do të keni mbretërinë e Izraelit në dorën tuaj.
24:22 Betomu në Zotin se ju nuk do të heq pasardhësit e mi pas meje, as të heq emrin tim nga shtëpia e atit tim ".
24:23 Por Davidi iu betua Saulit. Prandaj, Sauli shkoi në shtëpinë e vet. Atëherë Davidi dhe njerëzit e tij u ngjit në vende që ishin më të sigurt.

1 Samuel 25

25:1 Pastaj Samueli vdiq, dhe të gjithë i Izraelit u mblodh, dhe filluan ta qajnë atë. Dhe e varrosën në shtëpinë e tij në Ramah. dhe David, rritje deri, zbriti në shkretëtirën e Paranit.
25:2 Por atje ishte një njeri në shkretëtirën e Maonit, dhe pasuria e tij ishin në Karmel. Dhe ky njeri ishte shumë i madh. Dhe tre mijë dele, dhe një mijë dhi ishin e tij. Dhe ndodhi që ai ishte duke qethur delet e tij në Karmel.
25:3 Tani emri i këtij njeriu ishte Nabal. Dhe emri i gruas së tij Abigail;. Dhe ajo ishte një grua shumë e kujdesshme dhe e bukur. Por burri i saj ishte zemërgur, dhe shumë i keq, dhe me qëllim të keq. Dhe ai ishte nga trungu i Kalebit.
25:4 Prandaj, kur David, në shkretëtirë, kishte mësoi që Nabali ishte duke qethur delet e tij,
25:5 dërgoi dhjetë të rinj, dhe ai u tha atyre: "Ngjitet në Karmel, shkoni tek Nabali, dhe pyeteni në emrin tim në mënyrë paqësore.
25:6 Dhe do të thuash: 'Paqe për vëllezërit e mi dhe për ju, dhe paqe në shtëpinë tënde, dhe paqe për çdo gjë që ju keni.
25:7 Kam dëgjuar se barinjtë tuaj, që ishin me ne në shkretëtirë, u qethur. Ne kurrë nuk kemi hidhëronte, as nuk ishte ndonjë gjë prej zhdukur me ta në çdo kohë të kopesë, gjatë gjithë kohës që ata kanë qenë me ne në Karmel.
25:8 Pyetje shërbëtorët e tu, dhe ata do të ju them. tani, pra,, mund shërbëtorët e tu të gjej hir në sytë e tu. Sepse kemi ardhur në një ditë të mirë. Tërë ato që dora jote do të gjeni, jap shërbëtorëve të tu dhe birit tënd David. ""
25:9 Dhe kur shërbëtorët e Davidit kishin ardhur, ata i njoftuan Nabalit tërë këto fjalë në emër të Davidit. Dhe pastaj ata heshtën.
25:10 por Nabali, përgjigjur nga shërbëtorët e Davidit, tha: "Kush është Davidi? Dhe kush është biri i Isait? Sot, shërbëtorë të cilët po ikin nga të mëdhenjtë e tyre janë në rritje.
25:11 Prandaj, do të marr bukën time, dhe uji im, dhe mishi i kafshëve që kam vrarë për qethësit e mi, dhe t'i jepte për burra, kur unë nuk e di se ku ata janë nga?"
25:12 Dhe kështu shërbëtorët e Davidit udhëtuar përsëri së bashku rrugën e tyre. Dhe kthimin, ata shkuan dhe i njoftoi tërë fjalët që i kishte thënë.
25:13 Atëherë Davidi u tha shërbëtorëve të tij, «Secili le të të ngjeshë shpatën e tij." Dhe secili ngjeshi shpatën e tij. Dhe Davidi ngjeshi shpatën e tij. Dhe rreth katërqind veta pas Davidit. Por dyqind mbetën prapa me furnizime.
25:14 Atëherë është raportuar Abigailit, bashkëshorte e Nabalit, nga një prej shërbëtorëve të tij, duke thënë se: "Ja, Davidi të ka dërguar lajmëtarë nga shkretëtira, në mënyrë që ata mund të flasin me mirësi të zotërisë tonë. Por ai u kthye ata larg.
25:15 Këta njerëz ishin të mirë të mjaftueshme për të na, dhe nuk ishin të mundimshëm. As nuk kemi ndonjëherë humb asgjë, gjatë gjithë kohës që bisedoi me ta në shkretëtirë.
25:16 Ata ishin për ne një mur, sa më shumë në natën si ditën, gjatë të gjitha ditëve që kemi kullotur bashkë me ta, kullotur delet.
25:17 Për këtë arsye, konsideratë dhe të kuptojë se çfarë ju duhet të bëni. Për të keqen është vendosur ndaj burrit tënd dhe kundër shtëpisë tuaj. Dhe ai është djali i keq, kështu që askush nuk është në gjendje të flisnin me të. "
25:18 Dhe kështu Abigail nxitim, dhe ajo mori dyqind bukë, dhe dy anije të verës, dhe pesë gatuar dele, dhe pesë masa gruri të gatuar, dhe njëqind vile rrushi të thata, dhe dyqind masat e fiq të thata, dhe ajo hipi mbi gomarë.
25:19 Pastaj u tha shërbëtorëve të saj: "Shko përpara meje. Ja, Unë do të të ndjek pas shpinës tuaj. "Por ajo nuk e ka zbuluar atë me burrin e saj, Nabali.
25:20 Dhe kur ajo kishte ngjitur mbi një gomar, dhe ishte duke zbritur në bazë të malit, Davidi dhe njerëzit e tij ishin duke zbritur në drejtim të saj. Dhe ajo i ndeshi ata.
25:21 Pastaj Davidi i tha: "Me të vërtetë, Më kot i kam ruajtur gjithçka që ishte e tij në shkretëtirë, në mënyrë që asgjë zhdukur nga të gjitha ato që kishte. Dhe ai ka shlyer keqe për mua për të mirë.
25:22 Zoti të bëjë këto gjëra, nga armiqtë e Davidit, dhe mund ai shtoni këto gjëra të tjera, nëse kam lënë pas deri në mëngjes, nga të gjitha ato që i takon atij, çdo gjë që urinon kundër një mur. "
25:23 Pastaj, Kur Abigaili kishte parë David, ajo nxitoi dhe zbriti nga gomari. Dhe ajo u hodh mbi fytyrën e saj përpara Davidit, dhe ajo binin në tokë.
25:24 Kështu u shtri në këmbët e tij, dhe ajo tha: "Mund faji mbi mua, Zoti im. Lutem, Lejoje shërbëtoren tënde t'i thotë akoma me veshët tuaj, dhe për të dëgjuar fjalët e shërbëtorit tënd.
25:25 nuk e le zotëria im, mbreti, Unë ju lutem, vendosur zemrën e tij mbi këtë njeri të padrejta, Nabali. Në përputhje me emrin e tij, ai është i pakuptimtë, dhe budallallëku është me të. Por une, shërbëtorja jote, nuk e shohin shërbëtorët e tu, Zoti im, të cilin ju kishte dërguar.
25:26 tani, pra,, Zoti im, që rron shpirti yt, dhe si jetët Zotit është, i cili ka mbajtur dorën tuaj për veten, dhe të ka penguar të derdhësh gjak: tani, le armiqtë e tu qofshin si Nabali!, dhe si të gjithë ata që kërkojnë të keqen me të zotërisë tim.
25:27 Për shkak të kësaj, pranojë këtë bekim, që shërbyesja jote i ka sjellë tek ju, Zoti im. Dhe t'i jepte për të rinjtë që ndjekin, Zoti im.
25:28 Fal paudhësinë e shërbëtores sate. Sepse Zoti me siguri do të bëjë për ju, Zoti im, një shtëpi besnik, sepse ju, Zoti im, luftuar në betejat e Zotit. Prandaj, le asnjë të keqe të gjenden në ju të gjitha ditët e jetës tuaj.
25:29 Sepse në qoftë se një njeri, ne cdo kohe, do të ngrihet, ndjekur ju dhe që kërkojnë jetën tuaj, jeta e zotërisë sim do të ruhet, si në rrotull i jetës, me Zotin, Perëndinë tuaj. Por jetën e armiqve të tu do të jetë pe rreth, sikur me forcën e një hobëje rrotullues.
25:30 Prandaj, Kur Zoti do të ketë bërë për ju, Zoti im, të gjitha të mirat që i ka premtuar për ju, dhe kur ai do të ketë caktuar si udhëheqës të Izraelit,
25:31 kjo nuk do të jetë për ju një keqardhje apo një skrupull e zemrës, Zoti im, që kishte derdhur gjak të pafajshëm, ose kishte marrë hak për veten. Dhe kur Zoti do të ketë bërë edhe për të zotërisë tim, do kujto shërbëtoren tënde ".
25:32 Atëherë Davidi i tha Abigailit: "I bekuar është Zoti, Perëndia i Izraelit, që ju sot të dërgoi ballë meje!. Dhe i bekuar është elokuenca juaj.
25:33 Dhe të bekuar jeni ju, që më penguar sot nga do të gjakut, dhe nga marrja hak për veten me dorën time.
25:34 Por në vend, ashtu si Zoti, Perëndia i Izraelit jeton, ai më ka penguar që ta bëjë të keqen për ju. Por nëse ju nuk kishte ardhur shpejt të takohet me mua, nuk do të ishte lënë të ditës Nabalit deri në mëngjes, çdo gjë që urinon kundër një mur. "
25:35 Atëherë Davidi mori nga duart e saj ato që ajo kishte sjellë atij. Dhe ai i tha asaj: "Shko në paqe në shtëpinë tënde. Ja, I kanë dëgjuar zërin tuaj, dhe kam nderuar fytyrën tuaj. "
25:36 Atëherë Abigaili shkoi te Nabali. Dhe ja, ai kishte shtruar banket për veten e tij në shtëpinë e tij, një banket prej mbreti. Dhe zemra e Nabalit ishte i gëzuar. Sepse ai ishte shumë gjendje të dehur. Dhe ajo nuk ka zbuluar një fjalë të vetme, madh apo të vogël, deri në mëngjes.
25:37 Pastaj, në dritën e parë, kur Nabali e kishte tretur verën e tij, gruaja e tij zbuloi atij këto fjalë, dhe zemra iu ligështua vete, dhe ai mbeti si një gur.
25:38 Dhe pas dhjetë ditë kishte kaluar, Zoti e goditi Nabalin, dhe ai vdiq.
25:39 Kur Davidi mësoi që Nabali kishte vdekur, tha ai: "I bekuar është Zoti, i cili e ka gjykuar rastin e fyerjen në duart e Nabalit, dhe i cili ka ruajtur shërbëtorin e tij nga e keqja. Dhe Zoti e ka shlyer ligësia e Nabalit mbi kokën e tij ". Pastaj Davidi dërgoi dhe ai foli me Abigail, në mënyrë që ai mund të marrë e saj për veten e tij si gruaja.
25:40 Por kur shërbëtorët e Davidit erdhën te Abigaili në Karmel, dhe i folën kështu, duke thënë se, "Davidi na ka dërguar te ti, në mënyrë që ai të mund të ju merr për veten e tij si grua ".
25:41 Dhe për ngritjen, ajo binin prirur në terren, dhe ajo tha, "Ja, që shërbëtori yt të jetë një shërbëtore, që t'u lajë këmbët shërbëtorëve të zotërisë tim ".
25:42 Pastaj Abigaili u ngrit me nxitim dhe, dhe ajo u ngjit mbi një gomar, dhe pesë vajza shkoi me të, shërbëtoret e saj. Dhe ajo ndoqi lajmëtarët e Davidit, dhe ajo u bë gruaja e tij.
25:43 Për më tepër, Davidi mori edhe Ahinoamin e Jezreelit. Dhe dy prej tyre ishin bashkëshorte të tij.
25:44 Atëherë Sauli i dha të bijën Mikal, gruaja e Davidit, Paltit, birit të Lashit, që ishte nga Galimi.

1 Samuel 26

26:1 Dhe Zifejtë shkuan te Sauli në Gibeah, duke thënë se: "Ja, David është fshehur në kodrën e Hakilahut, e cila është përballë shkretëtirës. "
26:2 Pastaj Sauli u ngrit, dhe ai zbriti në shkretëtirën e Zifit, dhe bashkë me të tre mijë anëtarë të emëruar njerëz të Izraelit!, në mënyrë që ai të mund të kërkuar Davidin në shkretëtirën e Zifit.
26:3 Sauli e ngriti kampin në Gibeah në Hakilahut, e cila ishte përballë shkretëtirës në rrugën. Por Davidi jetonte në shkretëtirë. Pastaj, duke parë që Sauli kishte arritur pas tij, në shkretëtirë,
26:4 dërgoi eksploruesit, dhe ai mësoi se ai me siguri kishte arritur në atë vend.
26:5 Kështu Davidi u ngrit në mënyrë të fshehtë, dhe ai shkoi në vendin ku Sauli kishte. Dhe kur ai e kishte parë vendin ku Sauli ishte duke fjetur, dhe Abneri, bir i Nerit, kreu i ushtrisë së tij, dhe Sauli fjetur në një tendë, dhe pjesa tjetër e njerëzve të thjeshtë të gjithë rreth tij,
26:6 Davidi, duke iu Ahimelek, Hiteut, dhe Abishait, bir i Tserujahut, vëllai i Joabit, duke thënë se, "Kush do të zbresë me mua te Sauli në kamp?"Atëherë Abishai i tha, "Unë do të zbres bashkë me ju."
26:7 Prandaj, Davidi dhe Abishai shkuan tek njerëzit natën, dhe gjetën Saulin shtrirë dhe duke fjetur në çadër, me shtizën e tij të fiksuar në tokë kokën e tij. Abneri dhe njerëzit po flinin rreth tij.
26:8 Atëherë Abishai i tha Davidit: "Perëndia e ka rrethuar armikun tuaj në këtë ditë në duart tuaja. tani, pra,, Unë do të shpojnë atë me bisturi tim, deri në tokë, dikur, dhe atje nuk do të duhet të jetë një të dytë. "
26:9 Pastaj Davidi i tha Abishait: "Nuk do ta vrasim. Për të cilët mund të zgjasë dorën kundër Krishtit të Zotit, dhe ende të jetë i pafajshëm?"
26:10 Pastaj Davidi i tha: "Si jetët Lord, nëse Zoti vetë do ta godasë;, ose nëse ditën e tij për të vdekur do të ketë ardhur, ose nëse nuk, zbritur në betejë, ai do të vdesë,
26:11 mund të Zoti ki mëshirë për mua, kështu që unë nuk mund të zgjasë dorën kundër Krishtit të Zotit. tani, pra,, merre shtizën që është pranë kokës së tij, dhe kupa e ujit, dhe të ikim ".
26:12 Dhe kështu, Davidi mori shtizën, dhe kupa e ujit që ishte pranë kokës së Saulit, dhe ata shkuan larg. Dhe nuk kishte njeri që e panë atë, ose realizuar atë, apo zgjuar, por ata ishin të gjithë duke fjetur. Për një gjumë të thellë nga Zoti kishte rënë mbi ta.
26:13 Kur Davidi kaloi në krahun e kundërt, dhe kishte qëndruar në majë të kodrës larg, kështu që ka pasur një interval të madhe midis tyre,
26:14 David bërtiti njerëzve, dhe të Abnerit, bir i Nerit, duke thënë se, "A nuk përgjigjet, Abneri?"Dhe iu përgjigjur, Abneri i tha, "Kush jeni ju, që ju do të bërtasë dhe t'i bërë të drithërohen mbretin?"
26:15 Davidi i tha kështu Abnerit: "A nuk je një njeri trim? Dhe kush tjetër është baraz me ty në Izrael? Atëherë pse nuk e ke ruajtur mbretin, zotërinë tënde? Për një nga njerëzit hynë, në mënyrë që ai mund të vrasë mbretin, Zoti yt.
26:16 Kjo nuk është e mirë, çfarë keni bërë. Si jetët Zotit është, ju jeni bij të vdekjes, sepse nuk e keni ruajtur zotërinë tuaj, Krishti i Zotit. tani, pra,, ku është shtiza e mbretit, dhe ku është kupa e ujit që ishte pranë kokës së tij?"
26:17 Atëherë Sauli njohu zërin e Davidit, dhe ai tha, "Kjo nuk është zëri juaj, biri im David?"Atëherë Davidi i tha, "Éshtë zëri im, mbreti, zotëria im ".
26:18 Dhe ai u tha: "Për çfarë arsye ka zotëria im ndjekur shërbëtorin e tij? Çfarë kam bërë? Çfarë të keqe ka në dorën time?
26:19 tani, pra,, dëgjoj, Lutem, mbreti, zotëria im, fjalët e shërbëtorit tënd. Në rast se Zoti të nxit kundër meje, le të bëjë sakrifica aromatik. Por në qoftë se bijtë e njerëzve e kanë bërë këtë, ata janë të mallkuar në sytë e Zotit, i cili ka më dëbon sot, kështu që unë nuk do të jetoj në mes të trashëgimisë së Zotit, duke thënë se, "Go, shërbeni perëndive të huaja. "
26:20 Dhe tani, nuk le gjaku im do të derdhet mbi tokë përpara Zotit. Sepse mbreti i Izraelit doli, në mënyrë që ai të mund të kërkuar një plesht, ashtu si thëllëza është ndjekur në mes të maleve. "
26:21 Pastaj Sauli tha:: "Unë kam mëkatuar. kthimi, biri im David. Sepse unë nuk do ta bëj keq, sepse jeta ime ka qenë e çmuar në sytë e tua. Sepse është e qartë se unë kam vepruar senselessly, dhe kanë qenë injorant e shumë shumë gjëra. "
26:22 Dhe duke iu përgjigjur, Davidi i tha: "Ja, shtiza e mbretit. Le një nga shërbëtorët e mbretit kalonin mbi dhe për të marrë atë.
26:23 Dhe Zoti do të paguaj secilin sipas drejtësinë e tij dhe besimin. Sepse Zoti ju ka dhënë sot në duart e mia, por unë nuk ishte i gatshëm për të zgjatur dorën kundër Krishtit të Zotit.
26:24 Dhe ashtu si shpirti yt ka qenë i zmadhuar këtë ditë në sytë e mi, kështu që le shpirti im të madhërohet në sytë e Zotit, dhe mund ai më të lirë nga të gjitha vuajtjet. "
26:25 Atëherë Sauli i tha Davidit: "Ju jeni të bekuar, biri im David. Dhe çdo gjë që ju mund të bëni, ajo me siguri do të ketë sukses. "Dhe Davidi u nis në rrugën e tij. Dhe Sauli u kthye në shtëpinë e vet.

1 Samuel 27

27:1 Davidi tha në zemër të tij: "Në një kohë, Unë një ditë do të bien në duart e Saulit. A nuk është më mirë në qoftë se unë të marrë arratinë, dhe të ruhen në vendin e Filistejve, në mënyrë që Sauli mund dëshpërim dhe të pushojë për të kërkuar mua në të gjitha pjesët e Izraelit? Prandaj, Unë do të ikin larg nga duart e tij. "
27:2 Atëherë Davidi u ngrit dhe iku, ai dhe me gjashtëqind njerëzit që kishte me vete, Akishit, bir i Maokut, mbreti i Gathit.
27:3 Kështu Davidi qëndroi me Akishin në Gath, ai dhe njerëzit e tij: secili me familjen e vet, dhe Davidi me dy bashkëshortet e tij, Ahinoam, i Jezreelit, dhe Abigail, gruaja e Nabalit.
27:4 Dhe është raportuar Saulit që Davidi kishte ikur në Gath. Dhe kështu, ai nuk vazhdojnë të kërkojnë.
27:5 Davidi i tha Akishit: "Në rast se kam gjetur hir në sytë e tu, le një vend të dhënë për mua në një nga qytetet e këtij rajoni, me qëllim që unë të mund të banoj. Pse duhet që shërbëtori yt të mbetet në qytetin e mbretit me ju?"
27:6 Dhe kështu, Akishi i dha Tsiklagun atij në atë ditë. Dhe për këtë arsye, Tsiklagu u përket mbretërve të Judës, edhe sot e kësaj dite.
27:7 Tani numri i ditëve që Davidi u vendos në rajonin e Filistejve katër muaj.
27:8 Atëherë Davidi dhe njerëzit e tij niseshin dhe mori plaçkitje nga Geshuritëve, dhe nga Girzi, dhe Amalekitëve. Për në tokë kohë më parë, këto ishin banorët e zonës, duke shkuar nga Shurit deri në vendin e Egjiptit.
27:9 Davidi i goditi tërë vendin. Ai nuk largohet njeri i gjallë apo grua. Atëherë ai mori me vete dele, dhe qetë, dhe gomarët, dhe devetë, dhe rrobat. Dhe ai u kthye dhe shkoi në Akish.
27:10 Atëherë Akishi i tha:, "Kë ke dalë kundër sot?"Atëherë Davidi iu përgjigj, "Kundër jugut të Judës,, dhe në jug të Jerahmeelit, dhe në jug të Keni. "
27:11 Asnjë burrë dhe asnjë grua mbeti gjallë nga David. Ai nuk të çojnë prapa ndonjë prej tyre në Gath, duke thënë se, "Që të mos ndoshta ata mund të flasin kundër nesh.» Davidi veproi këto gjëra. Dhe ky ishte vendimi i tij gjatë gjithë ditëve që ai ka jetuar në rajonin e Filistejve.
27:12 Prandaj, Akishi i besonte Davidit, duke thënë se: "Ai ka punuar shumë dëm kundër popullit të tij, Izraelit. Dhe kështu, ai do të jetë një shërbëtor për mua përgjithmonë. "

1 Samuel 28

28:1 Tani ndodhi që, në ato ditë, Filistejtë i mblodhën trupat e tyre, në mënyrë që ata të mund të jenë të përgatitur për luftë kundër Izraelit. Atëherë Akishi i tha Davidit, "Unë e di tani, sigurisht, që ju do të dalë me mua në luftë, ti dhe njerëzit e tu ".
28:2 Davidi i tha Akishit, "Ju e dini tani se çfarë shërbëtori yt do të bëjë." Atëherë Akishi i tha Davidit, "Dhe kështu, Unë do të të caktojë për të ruajtur kokën time për të gjitha ditët. "
28:3 Samueli kishte vdekur, dhe gjithë Izraeli e qau, dhe e varrosën në Ramah, qyteti i tij. Kështu Sauli e mori me vete Magi dhe të shortarëve nga vendi.
28:4 Kështu Filistejtë u mblodhën, dhe ata erdhën dhe e bëri të fushojnë në Shunem. Atëherë Sauli gjithashtu mblodhi tërë Izraelin, dhe ai mbërriti në Gilboa.
28:5 Dhe Sauli pa ushtrinë e Filistejve, dhe ai kishte frikë, dhe zemra e tij u frikësua jashtëzakonisht.
28:6 Dhe ai u këshillua me Zotin. Por ai nuk iu përgjigj atij, as me anë të ëndrrave, as nga priftërinjtë, as me anë të profetëve.
28:7 Atëherë Sauli u tha shërbëtorëve të tij, "Kërkoni për mua një grua që kishte një frymë shortari, dhe unë do të shkoj tek ajo për, dhe të konsultohet me anë të saj ". Shërbëtorët e tij i thanë:, "Nuk është një grua që kishte një frymë shortari në Endor."
28:8 Prandaj, ai e ndryshoi pamjen e tij të zakonshme, dhe ai të vënë në rroba të tjera. Dhe ai shkoi, dhe dy njerëz;, dhe ata erdhën tek ajo grua natën. Dhe ai i tha asaj, "Hyjnore për mua, nga frymën tuaj shortari, dhe ngre për mua këdo që unë do të ju them. "
28:9 Dhe gruaja i tha:: "Ja, ju e dini se sa e ka bërë Saul, dhe se si ai e ka fshihen larg Magi dhe të shortarëve nga vendi. Pse atëherë nuk i ngre një grackë jetës sime, në mënyrë që ajo do të dënohet me vdekje?"
28:10 Atëherë Sauli iu betua në emër të Zotit, duke thënë se, "Si jetët Lord, asgjë e keqe do t'ju ndodhë për shkak të kësaj çështje. "
28:11 Dhe gruaja i tha:, "Cilin duhet të të nxjerrë për ju,?"Dhe ai tha, "Ngritja për mua Samuelit."
28:12 Dhe gruaja kishte parë Samuelin, ajo bërtiti me zë të lartë, dhe ajo i tha Saulit: "Pse e trajtove kaq keq me mua? Sepse ti je Sauli!"
28:13 Pastaj mbreti i tha: "Mos ki frike. Çfarë keni parë?"Dhe gruaja i tha Saulit, "Shoh një qenie mbinjerëzore që ngrihet nga toka".
28:14 Dhe ai i tha asaj, "Ajo që pamja bën ai të ketë?"Ajo u përgjigj:, "Një burrë i vjetër ngjitet, dhe ai është i veshur me një mantel ". Atëherë Sauli kuptoi se ishte Samueli. Dhe u përul me fytyrë në tokë, dhe ai binin.
28:15 Pastaj Samueli i tha Saulit, "Pse më shqetësove, kështu që unë do të ngrihen lart?"Dhe Sauli tha: "Unë jam i shqetësuar shumë. Për Filistejtë janë duke luftuar kundër meje, dhe Perëndia ka tërhequr nga unë, dhe ai nuk është i gatshëm të dëgjojë mua, as me anë të profetëve, as me anë të ëndrrave. Prandaj, Unë kam thirrur ty, kështu që ju do të zbulojë për mua atë që unë duhet të bëjë. "
28:16 Atëherë Samueli i tha, "Përse më pyet mua, Edhe sikur Zoti e ka tërhequr nga ju, dhe ka kaluar për rivalin tuaj?
28:17 Sepse Zoti do të bëjë që ju ashtu si ai foli me duart e mia. Dhe ai do të heq mbretërinë nga dora jote. Dhe ai do të japë një tjetri David.
28:18 Sepse ju nuk iu binde zërit të Zotit,, dhe ju nuk e keni kryer zemërimin e zemërimit të tij kundër Amalekut;. Për këtë arsye, Zoti ka bërë për ju atë që ju jeni të qëndrueshëm në këtë ditë.
28:19 Dhe Zoti do të të jap Izraelin në duart e Filistejve, së bashku me ju. Pastaj nesër ti dhe bijtë e tu do të jeni me mua. Por Zoti do të të japë kështu kampin e Izraelit në duart e Filistejve ".
28:20 Dhe menjëherë, Sauli ra shtrirë në tokë. Sepse ai ishte i tmerruar nga fjalët e Samuelit. Dhe nuk kishte asnjë forcë në të. Sepse ai nuk kishte ngrënë bukë tërë atë ditë.
28:21 Dhe kështu, gruaja hyri Saulit, (sepse ai ishte shumë i trazuar) dhe ajo i tha:: "Ja, shërbëtorja jote iu bind zërit zërit tuaj, dhe kam vendosur jetën time në duart e mia. Dhe unë kam vërejtja fjalët që i ke thënë për mua.
28:22 Dhe kështu që tani, Unë kërkoj nga ju që të marrin parasysh zërin e shërbëtores sate, dhe më lejoni të vënë para teje një copë buke, në mënyrë që, duke ngrënë, ju mund të marr përsëri fuqi, dhe ju mund të jetë në gjendje për të ndërmarrë udhëtimin. "
28:23 Por ai nuk pranoi, dhe ai tha, "Nuk do të ha". Por shërbëtorët e tij dhe gruaja i kërkoi atij, dhe pas disa kohe, vëmë veshin zërin e tyre, u ngrit nga toka, dhe ai u ul mbi shtratin e.
28:24 Tani ajo grua kishte një viç të majmë në shtëpi, dhe ajo nxitoi dhe e vrau atë. Dhe duke marrë ushqim, ajo brumosur atë, dhe ajo poqën pa maja bukë.
28:25 Dhe ajo ia vuri përpara Saulit dhe shërbëtorëve të tij. Dhe kur ata kishin ngrënë, u ngritën, dhe ata u larguan gjatë gjithë asaj nate.

1 Samuel 29

29:1 Atëherë tërë trupat e Filistejve u mblodhën pranë Afekut. Por Izraeli e ngriti kampin e, sipër burimit të Jezreelit.
29:2 dhe me të vërtetë, princat e Filistejve avancuar nga njëqind dhe nga një mijë veta; por Davidi dhe njerëzit e tij ishin në praparojë me Akishin.
29:3 Dhe krerët e Filistejve i tha Akishit, "Çfarë bëjnë kështu këta Hebrenj ndërmend për të bërë?"Akishi iu përgjegj krerëve të Filistejve: "A mund të jetë injorant në lidhje me David, i cili ishte shërbëtori i Saulit,, mbreti i Izraelit, dhe i cili ka qenë me mua për shumë ditë, edhe vite, dhe unë nuk kam gjetur brenda atij asgjë, nga dita që kishte ikur për mua, edhe sot e kësaj dite?"
29:4 Atëherë krerët e Filistejve u zemëruan kundër tij, dhe ata i thanë:: "Le të këtë kthim njeri, dhe le të vendosen në vend të tij, që ju të caktuar për të. Por le të mos zbresë me ne për të luftuar, me qëllim që ai të bëhet një kundërshtar për ne kur ne fillojmë për të luftuar. Sepse në atë mënyrë tjetër ai do të jetë në gjendje për të kënaqur zoti e tij, përveçse me kokat tona?
29:5 A nuk është ky Davidi,, për të cilin ata po këndonin, ndërsa vallëzimi, duke thënë se: "Sauli vrau mijëshen e tij, por Davidi dhjetë mijëshen e tij?'"
29:6 Prandaj, Akishi thirri Davidin, dhe ai tha:: "Si jetët Lord, ju jeni të mirë dhe të drejtë në sytë e mi, madje edhe në largimin tuaj dhe kthimin tuaj me mua në kamp ushtarak. Dhe unë nuk kam gjetur asgjë të keqe në ty, nga dita që keni ardhur për mua, edhe sot e kësaj dite. Por ju nuk janë të kënaqshme për princat.
29:7 Prandaj, kthimi, dhe shko në paqe, në mënyrë që ju të mos ofendoj sytë e princave të Filistejve ".
29:8 Davidi i tha Akishit, "Por ajo që kam bërë, ose çfarë keni gjetur tek unë, shërbëtori yt, nga dita që kam qenë në sytë e tu për këtë ditë, kështu që unë nuk mund të dalë për të luftuar kundër armiqve të zotërisë tim, mbreti?"
29:9 Dhe në përgjigje, Akishi i tha Davidit: "Unë e di se ju jeni të mirë në sytë e mi, si një engjëll i Perëndisë;. Por krerët e Filistejve kanë thënë: "Ai nuk duhet të marrë pjesë me ne në betejë!".
29:10 Dhe kështu, ngrihen në mëngjes, ju dhe shërbëtorët e zotërisë tënd që kanë ardhur me ty. Dhe kur ju janë rritur deri në mes të natës, si ajo fillon të jenë të lehta, dil. "
29:11 Kështu Davidi u ngrit në mes të natës, ai dhe njerëzit e tij, në mënyrë që ata mund të përcaktuar në mëngjes. Dhe ata u kthyen në vendin e Filistejve. Por Filistejtë u ngjit në Jezreel.

1 Samuel 30

30:1 Kur Davidi dhe njerëzit e tij kishin ardhur në Tsiklag ditën e tretë, Amalekitët kishin kryer një plaçkitje në anën jugore kundër Tsiklag. Dhe ata kishin goditur Tsiklagun, e dogja në zjarr.
30:2 Dhe ata kishin çuar gratë në atë larg si robër, nga të vogla të mëdha. Dhe ata nuk kishin vrarë askënd, por ata i çoi me vete. Dhe pastaj ata udhëtuan në udhëtimin e tyre.
30:3 Prandaj, Kur Davidi dhe njerëzit e tij kishin ardhur në qytet, dhe kishte gjetur të djegur në zjarr, dhe se bashkëshortet e tyre bijtë e tyre dhe bijat e kishin çuar larg si robër,
30:4 Davidi dhe njerëzit që ishin me të ngritën zërin e tyre. Kështu mbajtën zi, derisa lotët në to dështuar.
30:5 Për të vërtetë, dy gratë e Davidit gjithashtu ishin çuar robër: Ahinoam, i Jezreelit, dhe Abigail, gruaja e Nabalit.
30:6 Atëherë Davidi u trishtua shumë. Dhe njerëzit ishin të gatshëm ta vrasë me gurë, sepse shpirti i çdo njeriu ishte e hidhur mbi bijtë dhe bijat e tij,. Por Davidi u forcua nga Zoti, Perëndia i tij.
30:7 Pastaj i tha priftit Abiathar, bir i Ahimelekut, "Sille këtu efodin për mua." Dhe Abiathari i solli efodin Davidit.
30:8 Kështu Davidi u këshillua me Zotin, duke thënë se, "A duhet ta ndjek këto grabitës, dhe unë do të arrij t'i, ose jo?"Dhe Zoti i tha:: "Të ndjekim. Sepse pa dyshim, ju do t'i arrijë dhe për të gjetur gjahun. "
30:9 Prandaj, David iku, ai dhe me gjashtëqind njerëzit që kishte me vete, dhe ata arritën deri në përruan e Besorit. Dhe ato të caktuara, duke u lodhur, qëndroi atje.
30:10 Por Davidi vazhdoi ndjekjen, katërqind burra. Kurse dyqind mbetën, i cili, duke u lodhur, nuk ishin në gjendje të kalonin përruan e Besorit.
30:11 Dhe ata gjetën një njeri egjiptian në fushën, dhe e çuan te Davidi. Dhe ata i dhanë bukë, në mënyrë që ai të mund të hajë, dhe ujë, në mënyrë që ai të mund të pijë,
30:12 dhe gjithashtu një pjesë e një masë e fiq të thata, dhe dy vile rrushi të thata. Dhe kur ai e kishte ngrënë, fryma e tij u kthye, dhe ai u shlodh. Sepse ai nuk e kishte ngrënë bukë, as piu ujë, për tri ditë e tri net.
30:13 Dhe kështu Davidi e pyeti:: "Kujt ju takojnë? Apo nga jeni? Dhe ku po shkon?"Dhe ai tha: "Jam një egjiptas i ri, shërbëtor i një Amalekiti njeriut. Por zotëria im më ka braktisur, sepse fillova të jetë i sëmurë pardje.
30:14 Për të vërtetë, Ne shpërtheu duke dalë në anën jugore të Cherethi, dhe kundër Judës, dhe në jug të Tsalebit, dhe ne vënë zjarrin Tsiklagut ".
30:15 Atëherë Davidi i tha:, "A mund të më çojë në këtë linjë betejë?"Dhe ai tha, "Betomu në emër të Perëndisë që nuk do të më vrasin, dhe se ju nuk do të japë më në duart e zotërisë tim, dhe unë do t'ju çojë në këtë linjë betejë ". Atëherë Davidi iu betua.
30:16 Dhe kur ai e kishte çuar atë, shoh, ata ishin shtrirë mbi sipërfaqen e tokës kudo, ngrënë dhe duke pirë dhe festuar, sikur të ishte një ditë festë, për shkak të tërë prenë dhe pre që kishin sjellë nga vendi i Filistejve, dhe nga vendi u Judës.
30:17 Dhe Davidi i sulmoi ato nga mbrëmja deri në mbrëmjen e ditës tjetër. Dhe askush në mesin e tyre nuk shpëtoi, përveç katërqind të rinjve, i cili kishte ngjitur deveve dhe ia mbathën.
30:18 Prandaj, Davidi gjeti edhe të gjitha ato që Amalekitët kishin marrë, dhe ai gjeti edhe dy gratë e tij.
30:19 Dhe asgjë nuk u mungon, nga më i vogli deri të mëdha, në mesin e bijve dhe bijave, dhe midis plaçkës, dhe në mesin e çdo gjë whatsoever se kishin konfiskuar. Davidi u kthye atë të gjithë.
30:20 Dhe ai i mori të gjitha kopetë dhe tufat, dhe ai i dëboi para fytyrës së tij. Dhe ata thanë:, "Ky është pre e Davidit."
30:21 Pastaj Davidi arriti në dyqind njerëzit, i cili, duke u lodhur, kishte qëndruar, sepse nuk kishin qenë në gjendje për të shkuar pas Davidit, dhe ai i kishte urdhëruar ata që të mbetet në përruan Besor. Atëherë njerëzit dolën për të takuar Davidin, dhe njerëzit që ishin me të. pastaj Davidi, afroheshin tek njerëzit, përshëndeti në mënyrë paqësore.
30:22 Dhe tërë njerëzit e këqij dhe të padrejta, nga njerëzit që kishin shkuar me Davidin, duke iu përgjigjur, tha: "Që ata nuk erdhën me ne, Ne nuk do të japë atyre diçka nga gjahu që e kemi shpëtuar. Por le gruaja e tij dhe fëmijët e të jetë e mjaftueshme për secilin prej tyre; kur ata e kanë pranuar këtë, ata mund të kthehemi. "
30:23 Por Davidi tha: "Ti nuk do ta bëjë këtë, vëllezërit e mi, me këto gjëra që Zoti ka dhënë për ne, sepse ai na ka ruajtur, dhe i ka dhënë në duart tona hajdutët që shpërthyen mes nesh.
30:24 Dhe kështu, Askush të mos ju dëgjojë më shumë se këto fjalë. Por të barabartë do të jetë pjesa e atij që zbriti në luftë, dhe i atij që ka mbetur me furnizime, dhe ata do ta ndajë atë njësoj. "
30:25 Dhe kjo është bërë që nga ajo ditë dhe më pas. Dhe ajo ishte themeluar si një statut, dhe sikur një ligj, në Izrael, edhe sot e kësaj dite.
30:26 Pastaj Davidi shkoi në Tsiklag, dhe ai i dërgoi dhurata nga pre pleqve të Judës,, fqinjët e tij, duke thënë se, "Merr një bekim nga pre e armiqve të Zotit,"
30:27 për ata që ishin në Bethel, dhe që ishin të Ramothit nga jugu, dhe të cilët ishin në Jatirit,
30:28 dhe që ishin në Aroer, dhe të cilët ishin në Sifmothit, dhe që ishin të Eshtemoas,
30:29 dhe të cilët ishin në Rakalit, dhe që ishin në qytetet e Jerahmeelit, dhe që ishin në qytetet e Keni,
30:30 dhe të cilët Hormahut, dhe të cilët ishin në liqenin e Ashani, dhe të cilët Athakut,
30:31 dhe që ishin në Hebron, dhe për pjesën e mbetur që ishin në ato vende ku Davidi kishte qëndruar, ai dhe njerëzit e tij.

1 Samuel 31

31:1 Tani Filistejtë ishin duke luftuar kundër Izraelit. Atëherë njerëzit e Izraelit ikën përpara Filistejve, dhe ata ranë të vrarë në malin Gilboa.
31:2 Dhe Filistejtë Saulin, dhe bijtë e tij, dhe ata vranë Jonathanin, Abinadabi, Malkishua, Bijtë e Saulit.
31:3 Dhe e gjithë pesha e betejës u kthye kundër Saulit. Dhe njerëzit që ishin harkëtarët e ndoqi. Dhe ai u plagos rëndë nga shtiza.
31:4 Atëherë Sauli i tha shqyrtarit të tij, "Nxirre shpatën tënde dhe më sulmojnë, përndryshe këta të parrethprerë mund të vijë dhe të më vrasin, tallës mua. "Dhe shqyrtari i tij nuk ishte i gatshëm. Sepse ai kishte qenë i goditur me një frikë jashtëzakonisht të madh. Dhe kështu, Sauli mori shpatën, dhe ai ra mbi të.
31:5 Kur shqyrtari i tij e kishte parë këtë, domethënë, që Sauli kishte vdekur, edhe ai u hodh mbi shpatën e tij, dhe ai vdiq me të.
31:6 Prandaj, Sauli vdiq, dhe tre bijtë e tij, dhe shqyrtari i tij, dhe tërë njerëzit e tij, në të njëjtën ditë së bashku.
31:7 Pastaj, duke parë se njerëzit e bijve të Izraelit kishin ikur, dhe që Sauli kishte vdekur me bijtë e tij, njerëzit e Izraelit që ndodheshin matanë luginës ose përtej Jordanit braktisën qytetet e tyre, dhe ata ikën. Dhe Filistejtë u kthyen dhe ka jetuar atje.
31:8 Pastaj, kur të nesërmen mbërriti, Filistejtë erdhën, në mënyrë që ata mund të zhveshur të vrarët. Dhe gjetën Saulin dhe tre bijtë e tij të shtrirë në malin Gilboa.
31:9 Kështu ia prenë kokën Saulit. Dhe ata plaçkitën atë e forca të blinduara, dhe ata dërguan atë në vendin e Filistejve gjithë, në mënyrë që ajo të mund të shpallet në tempujt e idhujve dhe në mes të tyre.
31:10 Dhe ata vendosën pastaj armaturën e tij në tempullin e Ashtarothit. Por trupi i tij kanë pezulluar në muret e Beth-Shanit.
31:11 Por kur banorët e Jabeshit të Galaadit kishte dëgjuar tërë atë që Filistejtë i kishin bërë Saulit,
31:12 tërë njerëzit më trima u ngritën, dhe ata u larguan të gjithë natën, dhe morën kufomën e Saulit dhe kufomat e bijve të tij nga muret e Beth-Shanit. Dhe ata shkuan për të Jabeshit të Galaadit, dhe ata i dogjën ato.
31:13 Pastaj muarrën kockat e tyre, dhe e varrosën ato në pyllin e Jabeshit. Dhe agjëruan shtatë ditë me radhë.