Kishë

Pse është Kisha Katolike ajo, kisha e vërtetë?

I parë, ajo është me vlerë duke i kërkuar: çfarë do të thotë të krishterët kur ata thonë se një, kisha e vërtetë?

Një imazh i Triumfi i Kishës nga Andrea di Bonaiuto da Firenze

Triumfi i Kishës nga Andrea Bonaiuto nga Firence

gjerësisht, ne do të thotë ata që besojnë në Trininë e Shenjtë–Perëndia Atë; Jezu, Biri i Perëndisë; dhe Fryma e Shenjtë–dhe parimet që mësoi Jezui gjatë shërbimit të tij. Megjithatë ne duhet të jenë të kujdesshëm sepse ka grupe njerëzish të cilët e konsiderojnë veten të krishterë, por që kanë shtuar interpretimet e tyre dhe idetë që shkojnë përtej çdo gjë Jezusi mësoi.

Kështu, “Kisha” përfshin ata që ndjekin mësimet Jesus origjinale (në shkallë të ndryshme), por është ajo që do të thoshte Jezusi? Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, është e nevojshme për të shqyrtuar Sciptures.

Ungjilli sipas Mateut (16:18) Jezusi i tha Pjetrit, "Unë po ju them, ju jeni Peter, dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time, dhe fuqitë e ferrit nuk do ta mundin atë. "Më vonë në Matthew 28:20, Jezusi siguron pasuesit e Tij Ai do të mbetet me ta "gjithmonë, në mbarim të botës. "Po ashtu, në Ungjillin sipas Gjonit, Jezusi premton se Fryma e Shenjtë do të jetë me Kishën përgjithmonë (14:16).

Ka pasazhe të shumta biblike që përfshijnë ngritjen Zoti "një mbretëri që nuk do të shkatërrohet." (Për shembull, shih Libri i Danielit (2:44), Isaia (9:7) dhe Ungjilli i Mateut (13:24).)

Për këto arsye, ne mund të jetë i sigurt se founded- Kisha Jesusi duhuri, Kisha e vërtetë-ka nuk rënë dhe ka qëndruar në mënyrë të vazhdueshme nga dita e Shën Pjetrit deri më sot dhe do të mbetet e pranishme ", për të gjitha brezat, në shekuj të shekujve " (si St. Pali shkroi në e tij Letra drejtuar Efesianëve 3:21).

Kjo do të thotë se mësimet e Kishës kanë mbijetuar e paprekur, sepse ata ishin të dhënë asaj nga Vetë Krishti që tha, "Qielli dhe toka do të kalojnë, por fjalët e mia nuk do të kalojnë " (shih Matthew 24:35 dhe Profeti Isaia 40:8).

Në tij Letra e parë drejtuar Timoteut (3:15), Saint Paul shkon aq larg sa për të thirrur Kishën "shtylla dhe mbështetja e së vërtetës." Për shkak se Kisha e Tij është professing të njëjtën doktrinë për gati 2,000 vjet, ka një gjurmë të pandërprerë historike që lidh komunitetin origjinale e dishepujve të Jezusit për veten e saj bashkëkohor. Kështu, ajo duhet të jetë e mundur për të gjetur mësimet e një prej organeve bashkëkohore të krishtera mbrapa ne kohe në ditët e Apostujve.

Trashëgimi apostolik

Nga të gjitha komunitetet e sotme të shumta dhe të ndryshme të krishtera, vetëm Kisha Katolike është në gjendje për të mbështetur pretendimet e saj të origjinalitetit përmes Trashëgimi apostolik, ose linjë e pandërprerë peshkopëve që ka kryer me besnikëri mësimet e apostujve nga shekulli i parë për këtë ditë. Kjo e vërtetë është mbështetur nga organi i shkrimeve-lashtë krishterimit historike shkrimet e Etërve të Kishës Early–të cilat fillojnë me shkronja të përbërë nga njerëz të cilët mësuar Besimin direkt nga Apostujt. Këto shkrime janë në dispozicion në internet apo në çdo bibliotekë të mirë apo librari.

Jo-katolikë shpesh e mohojnë nevojën për një autoritet, Kisha mësimdhënies, dhe në përgjithësi duket të Biblës, si burimin e tij të vetmuar e të vërtetës, duke besuar Biblën të jetë i vetë-interpretues.

Ironikisht, kjo ide është hedhur poshtë nga Shkrimet, vetë. Shih Saint Letra e dytë e Pjetrit (1:20-21).

Për më tepër, ajo është penguar nga fakti se ka turma e "Bibla-vetëm" sekte që në thelb nuk pajtohen në lidhje me atë që mëson Bibla! Nëse dikujt interpretimi private të mësimeve të Krishtit është e gabueshme (dhe duke qenë interpretimi i njeriut, do të ishte) pastaj shkrimet historike e Kishës janë të paçmuar për të fituar njohuri në mënyrë që Apostujt dhe pasardhësit e tyre interpretohet shenjtë librin dhe jetoi Besimin.

Një Image nga Jeta e Shën Stefanit: Koordinimi dhe Dhënia e lëmoshës nga Fra Angelico ndihmuar nga Benozzo Gozzoli

Jeta e Shën Stefanit: Koordinimi dhe Dhënia e lëmoshës nga Fra Angelico ndihmuar nga Benozzo Gozzoli

Këto shkrime të këtyre Etërve hershme të Kishës në mënyrë të vendosur të ilustruar vazhdimësinë e mësimdhënies e Kishës Katolike, e cila është ruajtur, pavarësisht gabimit njerëzor dhe mëkatit, persekutim, dhe presionet kulturore që do të kishte shkaktuar një institucion i zakonshëm për të braktisur parimet e saj themelore kohë më parë. Duke theksuar mbi vazhdimësinë e Kishës Katolike (dhe në mënyrë të veçantë e Kishës së Romës) në shekullin e dytë, Shën Ireneu i Lionit quajtur saj "Kisha më e madhe dhe më të lashtë të njohur për të gjithë" në kundër herezive 3:3:2.

Vini re se një sërë teorish janë sajuar gjatë viteve nga ana e kundërshtarëve të Kishës në përpjekje për të shpjeguar origjinën e saj, ose të shpjegojë atë larg dikush mund të thotë. Teoria më e zakonshme siç pretendon katolicizmi u krijua në shekullin e katërt, rreth kohës perandori Konstandini i Madh legalizuar krishterimin në të gjithë Perandorinë Romake. Kjo teori thotë se një pjesë e madhe e Kishës së Krishterë në fund u bë korruptuar nga ndikimet pagane për shkak të një fluksi i madh i të konvertuarve. Sigurisht, pengesa të pakapërcyeshme për këtë teori është prania e doktrinës katolike në shkrimet kishtare që datojnë para Constantine, dhe shkrimet historike të Etërve të Kishës Në fillim të demonstruar këtë në një mënyrë të fuqishme.

Një imazh i jetës së Shën Stefanit: Dëbimi dhe Gurë nga Fra Angelico ndihmuar nga Benozzo Gozzoli

Jeta e Shën Stefanit: Dëbimi dhe Gurë nga Fra Angelico ndihmuar nga Benozzo Gozzoli

Katolicizëm hapur e shkrimtarëve të lashtë krishterimit është e pakundërshtueshme.

Konsideroj, për shembull, Shën Injaci i Antiokisë, i cili vdiq rreth vitit 107. Injaci ishte një nxënës i apostujve Pjetrit dhe të Gjonit dhe të përdorura mësimin eukaristike të Kishës për të luftuar heretikë që mohoi Mishërimi.

Ai ka dallimin e të qënit shkrimtarin më të hershme mbi të dhënat për të përdorur termin "katolik" si një emër të duhur për Kishën. "Kudo që peshkopi duket, la popullin të jenë atje,"Shkroi ai; "Ashtu si kudo që Jezu Krishti është, është Kisha Katolike. "

Rastësisht, Antioch, Peshkopit Ignatius ', gjithashtu ndodh të jetë vendi ku pasuesit e Krishtit u quajtën të "krishterë" (shih Veprat e Apostujve 11:26).

Një imazh i Adhurimit të Trinisë së Shenjtë nga Albrecht Dürer

Adhurimi i Trinisë së Shenjtë nga Albrecht Dürer

Përdorimi hershme e shkruar e fjalës "Trinity" vjen nga Antiokia, shumë. Duke dalë në një letër të një peshkopi, Saint Theophilus, në lidhje me 181 (shih Për Autolycus 2:15), Shën Ireneu shkroi, "Po të kishte nga tjetër përveç Atit, Si mund ai të drejtë të marrë bukë, i cili është i njëjtë krijimit si e jona, dhe të rrëfejë që ajo të jetë trupin e Tij, dhe pohojnë se përzierje në kupë është Tij ?" (shih Herezitë 4:33:2).1

Kështu, si mund tjerët pajtojë përbuzje e tyre për Kishën e Romës me njohjen Injacit 'të dominimit të saj? Ai e quajti "Kisha e saj e cila mban presidencën në vendin e vendin e romakëve ...;"Dhe vazhdoi duke thënë, "Ju keni zili askënd, por të tjerët ju kanë mësuar. Unë dëshiroj vetëm se ajo që ju keni urdhëruar në udhëzimeve tuaja mund të mbeten në fuqi " (Romakëve, Adresë; 3:1).

Ireneu listuar peshkopët e Romës deri në kohën e tij, komentuar, "Në këtë mënyrë, dhe nga ana e mësimit të apostujve dhënë në Kishë, predikimi i së vërtetës ka ardhur deri ne ditet tona " (shih Herezitë 3:3:3).

Disa mund të turpëruar nga përmendja Injacit 'e doktrinës Marian në të njëjtën frymë si Kryqëzimit? "Virgjërinë e Maries,"Shkroi ai, "E saj lindjes, dhe gjithashtu vdekja e Zotit, ishin fshehur nga princi i kësaj bote:Misteret -Tre shpallur me zë të lartë, por punuar në heshtjen e Perëndisë " (shih Efesianëve 19:1).

Në të njëjtën mënyrë, shkruan ai, "Mary, fejuar me një njeri, por megjithatë ende e virgjër, qenë të bindur, është bërë shkaku i shpëtimit për veten dhe për të gjithë racën njerëzore. ... Kështu,, nyjë e mosbindjes Evës u zgjidh nga bindja e Marisë " (shih herezitë 3:22:4).

Sot, çfarë do katolikët dhe jo-katolikë të thërrasë një person i cili konsiderohet Eukaristinë si mishi i Krishtit, vlerësoi Kishën e Romës për superioritetin e saj të mësimdhënies, dhe nderohet misterin e virgjërisë së Marisë?

Pse duhet një konkludojmë diçka ndryshe në lidhje me një burrë dhe bashkëkohësit e tij si-mendje që tha dhe bëri të njëjtën gjë shekuj nëntëmbëdhjetë më parë?

  1. Ireneu’ Mësuesi ishte Shën Polikarpi, i cili ishte edhe vet dishepull i Gjonit.