Skandalet në Kishë

Në fjalët e Papa Shën Grigori i Madh, "Askush nuk bën më shumë dëm të Kishës se ai, i cili duke pasur titullin apo gradën e shenjtërisë, vepron evilly " (Jeta Familjare).

Si Jezu Krishti tha në Matthew 18:5, "Kushdo që do të skandalizojë një prej këtyre të vegjëlve që besojnë tek unë, ajo do të jetë më mirë për atë t'i një gur të madh të lidhur në qafë dhe të zhytet në thellësi të detit. "

Incidentet në Kishë, të tilla si skandali i fundit i priftit abuzimi sex, dëshmojnë për mëkatshmërinë e natyrës njerëzore, por edhe për faktin se djalli është zjarr duke u përpjekur për të drag sa më shumë shpirtra si ai mund të zbresin në gropë bashkë me të përpara kthimit të Krishtit. Se armiku është e vështirë në punë duke u përpjekur për të shkatërruar shpirtrat brenda Kishës nuk duhet të na befasojë, sepse ai duket të jetë në punë e vështirë në pjesën e jashtme, shumë. Satani e di sidomos edhe se rënia e një udhëheqësi të krishterë ka efektin e shkatërruar besimin e atyre rreth tij (shih Matthew 26:31). Ndërsa taktika e tij nuk kanë arritur të bëjnë që shumë priftërinj me vullnet të fortë që kanë mbetur besnike ndaj Zotit të pengohen, ai ka nevojë për vetëm disa ato me vullnet të dobët për të krijuar kërdi.

Tmerrshme si fantazma e skandalit në Kishë është, megjithatë, ajo nuk duhet të shkaktojë dikush për të humbur besimin e tij. As nuk duhet ndonjëherë të përdoret për të thirrur shenjtërinë e Kishës në fjalë. Ne e quajmë Kisha e shenjtë, jo për shkak të shenjtërisë së anëtarëve të saj, por për shkak të shenjtërisë së Themeluesit e saj, Jezus Krishti (shih Isaia 6:3; Nevojtore 8:46; dhe Libri i Revelations 4:8).

Në imazhin e Krishtit, Hyj i vërtetë dhe njeri i vërtetë, Kisha ka edhe një hyjnor dhe natyrën njerëzore.

hyjnia e saj mësimet e saj dhe Sakramentet, ato gjëra dhënë asaj nga Perëndia, janë të përsosur.

Human Nature-saj e saj anëtarë-të i quajtur të jetë e përkryer, dhe janë në proces të bërë në mënyrë (shih Matthew 5:48 dhe Katekizmi i Kishës Katolike 1550). Kisha nuk mund të fajësohet për mëkatarëve të papenduar brenda radhëve të saj, të cilët janë duke jetuar në mosbindje ndaj mësimet e saj dhe duke e bërë një tallje e sakramenteve, por udhëheqësit e Kishës mund dhe duhet të mbahen përgjegjës për dështimin për të qenë kujdestarë duhur.1

Jezui i paralajmëroi dishepujt e Tij se do të ketë skandal në Kishën e Tij, krahasuar në Mbretërinë e Qiellit në një fushë plot me grurë dhe barërat e këqija në Matthew 13:24. Në shëmbëlltyrën, shërbëtorët e zotit të vijë ta pyesnin,

"Sir, a nuk ke mbjellë farë të mirë në arën tënde? Si atëherë e ka atë barërat e këqija?"; përgjigjet mjeshtër, "E ka bërë armiku këtë." Dhe kur shërbëtorët ofrojnë për të shkuar dhe të mbledhë barërat e këqija, përgjigjet mjeshtër, "Nuk ka; mos shkulur egjrën, do të shkulni edhe grurin bashkë me to. Le të të rriten bashkë deri në të korra; dhe në kohën e korrjes unë do t'u them korrësve, Mblidhni parë egjrën, lidheni në duaj për ta djegur, por grurin futeni në hambarin tim ". (13:27-30)

Anëtarët e Kishës, pastaj, duhej të jenë të përgatitur për të duruar sjelljen skandaloze të disa brenda rradhëve të tyre deri në kthimin e Zotit.

Ndërsa Kishës Katolike, dhe veçanërisht peshkopët dhe priftërinjtë, kanë marrë të drejtë përbuzjen dhe indinjatën për abuzimit skandalin e fundit prifti seksual që ka ndodhur, shumë janë në dijeni të faktit se peshkopët kishte marrë masa agresive për t'i dhënë fund abuzimit të të miturve nga ana e klerit në fillim të viteve 1990, më shumë se një dekadë më parë historinë e parë të abuzimit shfaq në Boston Globe në 2002.

për fat të mirë–në kohën e këtij shkrimi–për shkak të politikave dhe përpjekjeve të miratuara nga peshkopët, nuk është një rast i vetëm i abuzimit mund të gjenden në Kryedioqeza e Bostonit, epiqendra e krizës, pas 1993.2. Një studim nga ana e Washington Post, veç kësaj, tregoi se mbi të kaluarën 40 vjet më pak se 1.5 për qind e priftërinjve aktivë kanë qenë të akuzuar për abuzimin seksual të të miturve.3 Në mënyrë të ngjashme, një studim nga New York Times gjetur se 1.8 për qind e priftërinjve të urdhëruara nga 1950 te 2001 kishte qenë i akuzuar.4 Studimet kanë treguar gjithashtu se shkalla incident të abuzimit seksual të të miturve është më i lartë në profesione dhe institucione të tjera, të tilla si mësimi, si dhe në kongregacione jo-katolike.5

Qartë, çdo rast të abuzimit sipër 0.00% brenda Kishës, dhe diku tjetër për atë çështje, është mëkatar, i gabuar, i dëmshëm, dhe unbelievably e vështirë për të falur, dhe mëkatet në shoqëri, në përgjithësi, mos zvogëlohet ose në ndonjë mënyrë të zvogëlojë sjelljen urryer e një (i vogël) pakicë e priftërinjve dhe të tjerëve, por si anëtarë të Kishës, ne duhet të kuptojmë se veprime të tilla do të interpretohet për të reduktuar autoritetin e saj njëjës moral dhe duhet të përpiqemi të bëjmë pjesën tonë për të parandaluar sjellje të tillë imorale nga reoccurring.

Për çfarëdo arsye, Zoti, ka lejuar këto skandale të ndodhin në Kishë. Kjo është shpresa jonë që me ndihmën e Tij këto ngjarje shkatërruese mund të bëhet katalizator për rinovimin e besimit. Duke bërë kështu, ai do, edhe njehere, dëshmojnë sundimin e Tij absolut mbi të keqen.

  1. Në Dhiatën e Vjetër dhe, ka shumë raste të udhëheqësve të dështuar. A i shkurtër Lista përfshin Mbreti David rregullimin që të ketë një njeri i vrarë në mënyrë që të marrë gruan e tij (Shih Librin e Dytë të Samuelit 11:2); biri i Davidit, mbreti Solomon, duke pasur me qindra gra e konkubina (Libri i parë i Mbretërve 11:3); një prostitucioni mashkull kult në tempull (Libri i dytë i Mbretërve 23:7); dhe në kohën e Jeremisë, udhëheqës të ndryshëm, priftërinjtë, dhe profetët ishin fajtorë për flijime fëmijë (Jeremia 32:32-35). Pavarësisht nga këto dhe shumë më tepër skandaleve në Dhiatën e Vjetër, dhe pavarësisht pabesi Izraelit ndaj Zotit, ajo kurrë nuk pushoi të jetë populli i zgjedhur i Perëndisë (shih Nevojtore 4:22). Perëndia i mban besëlidhjet Ai bën me fëmijët e Tij, edhe kur ata dështojnë pa fat për të mbajtur deri në fundin e tyre të volitshëm (shih letrën e Palit drejtuar Romakëve 3:3-4). Në të njëjtën mënyrë, në Dhiatën e Re, një nga Apostujt e tradhtoi për 30 copë argjendi; Shefi i dërguari i Tij mohohet ai e dinte atë; dhe të gjithë, por një nga pjesa tjetër e braktisur atë në kohën e Tij të nevojës më të madhe (shih Mark 14:43). Pas Ringjalljes, Saint Thomas refuzuan të besojnë se Zoti e kishte rritur (Nevojtore 20:24-25); Saint Peter ishte fajtor për fanatizëm (shih Palit Letra drejtuar Galatasve 2:11-14); dhe Saint Paul pranuar, "Unë nuk e kuptoj veprimet e mia. Sepse unë nuk do të bëjë atë që unë dua, por bëj atë që urrej " (Palit Letra drejtuar romake-së 7:15). Themeluesit e Kishës u Fallen Men, shumë.
  2. C.T. Maier dhe Robert P. Lockwood, “Përgjigje kishës për Sex Shpërdorim filloi shumë më herët Kriza e vitit 2002,” Pittsburgh katolike, Qershor 8, 2007, pp. 1, 6
  3. “Abuzimi Klerikët në kontekst: Mësuesit seksualisht abuzim Nxënësit shumë më shpesh,” LifeSiteNews.com, Shkurt 6, 2004; duke cituar një raport nga Lidhjes Katolike për Liritë Fetare dhe Civile.
  4. ibid.
  5. “Në 2002, Christian Ministry Resources raportuar në anketat kombëtare ato të kryera të cilat konstatohet se "Pavarësisht nga titujt duke u fokusuar në problemin prifti në Kishën Katolike Romake, shumica e kishave amerikane u godit me akuzat e fëmijëve seksuale-abuzimit janë Protestant. Incidenca e abuzimit nga ana e mësuesve është edhe më tronditëse, si nje 1988 Studimi i publikuar në Doracakun mbi abuzimin seksual të fëmijëve zbulon. Është raportuar se "Një në katër vajzat, dhe një në gjashtë djemtë, abuzohet seksualisht (nga një mësues) nga mosha 18 '” (op cit.).