Perpetual Virginity i Marisë

Pse katolikët besojnë se Maria mbeti virgjëreshë, kur Bibla thotë se Jezusi kishte vëllezër dhe motra?

Dhe, pse është virgjërinë e Marisë kaq e rëndësishme për të katolikëve?

Image of the Coronation of the Virgin by Fra AngelicoPërgjigja e thjeshtë është: Katolikët besojnë se Maria mbeti virgjëreshë gjithë jetën e saj, sepse ajo është e vërtetë. Kjo është një mësim shpallur solemnisht nga Kisha e Krishtit, “shtylla dhe themeli i së vërtetës” (shih Palit Letra e parë drejtuar Timoteut 3:15); shpallur nëpërmjet Traditën e Shenjtë; dhe në agreeance me Shkrimin e shenjtë (shih Palit Letra e dytë drejtuar Selanikasve 2:15).

Kështu, Katolikët besojnë se “vëllezërit dhe motrat e Zotit” përmendur në Bibël ishin pranë-marrëdhëniet e Jezusit, por jo vëllezërit e motrat (si ne do të shpjegojë me hollësi më poshtë).

së fundi, dhe më e rëndësishmja, Marisë Perpetual Virginity është thelbësore për krishterimin, për shkak të asaj që pohon për Jezusin. në fund të fundit, ky besim tregon për shenjtërinë e Krishtit dhe të veçantisë së Mishërimit: aktin e Perëndisë duke u bërë njeriu.

Profeti Ezekiel deklaroi princin “do të dalë, dhe pasi ai ka dalë, porta do të mbyllet” (shih Ezekieli 46:12), dhe Kisha e kupton që kjo të jetë një referencë të lindjes së Krishtit dhe virgjërinë gjatë gjithë jetës Marisë (shih Saint Ambrose, Përkushtimi i një Virgin 8:52). Kështu, është i përshtatshëm se Maria do të mbajë virgjërinë e saj pas lindjes së Jezusit për shkak të kush është Ai: Perëndia në formë njerëzore!

shkrimet e shenjta, dikush mund të reflektojnë mbi historinë e Moisiut dhe shkurret djegur. Si iu afrua bush, Zoti i tha:, “Mos iu afroni; hiq sandalet nga këmbët e tua, sepse vendi në të cilin ndodhesh është vend i shenjtë” (Eksodi 3:5).

Kjo histori na ndihmon të kuptojmë Marisë Perpetual Virginity në dy mënyra.

Image of Moses and the Burning Bush by Dirk BoutsI parë, ne shohim se toka u shenjtëruan, sepse prania e Zotit kishte zbritur atje. Ne nuk duhet të harrojmë se ky njëjti Perëndi, i cili iu shfaq Moisiut në shkurret djegur, ngjizej në barkun e Marisë.

Kështu, do të ishte i përshtatshëm vetëm për të thënë se ajo, si kjo tokë e shenjtë në Eksodi, të nevojshme për të shenjtërohet, përgatitur enkas, kjo është, për të marrë Mbreti i mbretërve dhe Zot i zotërve.

I dytë, Etërit e Kishës pa imazhin e vetë ferrishteje–një flakë bush, ende nuk është konsumuar–si një metaforë e lindjes së Marisë, pa konfiskim virgjërinë e saj. Për shembull, në shekullin e katërt, Grigori i Nisës shkroi, “Ajo që u prefigured në atë kohë në flakën e shkurret u shfaq hapur në misterin e Virgjëreshës. … Si në mal shkurret djegur, por nuk konsumohej, kështu Virgjëresha lindi dritë dhe nuk ishte i korruptuar” (Në lindjes së Krishtit).

Image of The Burning Bush by Nicholas Fromentnë thelb, Marisë Perpetual Virginity shpall botës se për shkak se Krishti ishte aq e shenjtë–Vetë Perëndia–do të ishte e papërshtatshme që ai të ketë qenë formuar në barkun e një gruaje të zakonshëm; dhe, gjithashtu, për mëkatarët që kanë ardhur nga e njëjta mitër pas Tij–barku i përgatitur posaçërisht për të mbajnë Mesinë. Përsëri, konsiderojnë Ezekieli, “[Princi] do të dalë, dhe pasi ai ka dalë, porta do të mbyllet.”

virgjërinë e Marisë në kohën e lindjes së Zotit është treguar nga profeti Isaia, i cili thotë, “Ja, virgjëresha do të mbetet me barrë dhe do të lindë një djalë, dhe do ta quajë Emanuel” (7:14; shih Matthew 1:23 dhe Luke 1:27). Isaia, pas te gjithave, pohon virgjërinë e saj në konceptimin dhe në duke. Për më tepër. Përgjigja e Marisë, të njoftimit të kryeengjëlli ajo do të mbetet me barrë dhe do të lindë një djalë–“Si mund të jetë kjo që unë nuk e di njeri?” (Luke 1:34)–sugjeron qartë se ajo ishte e virgjër. Reagimi i saj zor se ka kuptim ndryshe.

gjendja e saj vazhdimisht i pastër është nënkuptuar në Kantiku i Kantikëve, i cili thotë se, “Një kopsht i mbyllur është motra ime, nusja ime, gurrë e vulosur” (4:12).

Si duhet ta kuptojmë këtë duke pasur parasysh faktin se ajo dhe Jozefi u fejuar dhe më pas u martua? Nuk është një traditë e lashtë e cila mban se Maria ishte dedikuar për Zotin si një virgjëreshë të shenjtëruar nga foshnjëria; dhe se kur ajo erdhi nga mosha ishte besuar Jozefit, një i ve shumë më i vjetër se ajo (cf. Protoevangelium i Jakobit).

Koncepti i dëlirësisë brenda martesës nën kushte të caktuara është, ne te vertete, një koncept biblik. Për shembull, në Librin e Parë të Mbretërve 1:4, Mbreti David merr një maiden, Abishag, për të qenë gruaja e tij për t'u kujdesur për të në moshën e tij të vjetër, por përmbahet nga marrëdhëniet me të.

Për më tepër, në Letrën e parë drejtuar Korintianëve, Paul rekomanduar një shtet të beqari kushtuar ose fejesës përhershme për ata që mund ta pranojë atë (shih 7:37-38).

Image of The Annunciation by The Master of PanzanoQartë, në dritën e saj e quajnë të mbajnë Biri i Perëndisë, Martesa e Marisë e Jozefit ishte larg nga të zakonshëm. Ajo ishte urdhëruar nga Zoti për kujdesin dhe mbrojtjen e Virgjëreshës dhe Birit të saj–për të mbajtur Mishërimi fshehur nga bota për një kohë të. “Virgjërinë e Marisë, duke i dhënë lindja e saj, dhe gjithashtu vdekja e Zotit, ishin fshehur nga princi i kësaj bote,” shkroi Injaci i Antiokisë, një dishepull i Apostullit Gjon, në lidhje me vitin 107: “–Tre misteret shpallur me zë të lartë, por punuar në heshtjen e Perëndisë” (Letra drejtuar Efesianëve 19:1).

Matthew 1:19, Shkrimi i Shenjtë na tregon Jospeh ishte “një njeri i drejtë.” Kështu, kur dëgjoi Maria kishte konceptuar një fëmijë nga një tjetër, ai vendosi të lëshohet në heshtje për të shpëtuar atë nga ekzekutimi i mundshëm nën Ligjin e Moisiut (si për Ligji i Përtërirë 22:23-24).

Zoti ndërhyri, megjithëse, duke i thënë atij nëpërmjet një engjëll në ëndërr, “Mos kini frikë për të marrë Marinë si gruan tënde, për atë që është ngjizur në të është vepër e Frymës së Shenjtë; ajo do të lindë një djalë, dhe ti do t'i vësh emrin Jezus, sepse ai do të shpëtojë popullin e tij nga mëkatet e tyre” (Matthew 1:20).

Joseph nuk do të kishte marrë këto fjalë do të thotë, megjithëse, se Maria do të ishte me gruan e tij në kuptimin e zakonshëm të fjalës. Siç shkruan Shën Ambrozi i Milanos,

“As a ka ndonjë ndryshim që thotë Shkrimi: "Jozefi e mori gruan e tij dhe shkoi në Egjipt’ (mat. 1:24; 2:14); për çdo grua fejuar me një njeri i jepet emri i gruas. Ajo është nga koha që një martesë fillon që terminologjia martesore është i punësuar. Nuk është deflowering e virgjërisë që e bën një martesë, por kontrata martesore. Kjo është kur vajza pranon zgjedhën që fillon martesa, jo kur ajo vjen për të dini burrin e saj fizikisht” (Shenjtërimit nga një virgjëreshë dhe Perpetual Virginity i Marisë 6:41).

Se ajo lindi Biri i Perëndisë e bëri e saj të parë me bashkëshortin e Shpirtit të Shenjtë (për Luke 1:35); dhe Jozefi u ndalua në bazë të Ligjit të ketë marrëdhënie martesore me bashkëshortin e tjetrit.

Çfarë në lidhje me “vëllezërit dhe motrat e Zotit?”

I parë, duhet të theksohet se ka një rrezik në cituar vargje nga Shkrimi jashtë kontekstit të gjithë Shkrimit. Fakti që Jezusi ia beson Marinë të apostullit Gjon, për shembull, është një tregues i fortë Ai nuk kishte vëllezërit e motrat aktuale (shih Nevojtore 19:27). Sepse në qoftë se Maria kishte fëmijë të tjerë, Jezusi nuk do të kishte pasur për të pyesni dikë jashtë familjes për t'u kujdesur për të,. (Një argument kundër kësaj duke fituar disa tërheqje në qarqet Ungjillore është nocioni që Jezusi ia besoi Marinë Gjonit, sepse James dhe Zoti e tjera “vëllezër” nuk ishin ende të krishterë. Por ky argument është i parëndësishëm. Nëse ky ishte rasti, do të presim Ungjijtë për të dhënë disa shpjegime për këtë qëllim. Fakti që Jezusi i jep Marinë Gjonit pa shpjegim tregon Maria kishte fëmijë të tjerë.)

Image of Presentation at the Temple by Stefan Lochnersi, pastaj, jemi për të interpretuar vargje të tilla si Matthew 13:55, në të cilën njerëzit në vërejtje turmës, “Është djali s'është ky zdrukthëtar i? Nuk është Maria i njohur të jetë nëna e tij dhe James, Joseph, Simon dhe Juda vëllezërit e tij? A nuk janë motrat e tij fqinjët tanë?”

Pozita katolike se këto “vëllezër” dhe “motrat” ishin të afërm të ngushtë, të tilla si kushërinjtë, por jo vëllezërit e motrat, pajtohet me zakonit të lashtë hebre të quajtur dikujt fis “vëlla” (për Gjenezë 13:8; 14:14; 29:15, et al.). Si Papa Gjon Pali shkroi Madhe, “Duhet të kujtojmë se asnjë term specifik ekziston në hebraisht dhe aramaisht për të shprehur fjalën "kushëri", dhe se vëllai termi "’ dhe motra’ Prandaj, përfshirë disa gradë e marrëdhënies.”1

Për më tepër, ajo është e zbuluar në vende të tjera në Matthew që “James dhe Joseph” në fakt ishin bijtë e një Marisë ndryshme, që rrinte me pjesën tjetër të grave në këmbët e Kryqit dhe të shoqëruar Maria Magdalena te varri në mëngjesin e Pashkës (27:55-56; 28:1).

Ky Maria tjetër është zakonisht besohet të jetë e Kleopas, që mund të ketë qenë një xhaxhai i Jezusit (shih Nevojtore 19:25; shih gjithashtu Eusebius, Historia e Kishës 3:11).2 Ajo është e thënë, veç kësaj, se Zotit “vëllezër” janë askund në Shkrim të referuara si bij të Merjemes, Jezusi, shpesh është quajtur (shih Matthew 13:55; Mark 6:3, et al.).

Ka dy vargje të tjera të Ungjillit që kundërshtarët e Marisë pandërprerë virgjërisë shpesh përmendin: Matthew 1:25 dhe Luke 2:7.

Matthew 1:25 thotë se Joseph “nuk kishte marrëdhënie me të në çdo kohë para se ajo lindi një djalë.” Siç Ludwig Ott shpjegohet në Bazat e katolike Dogma, megjithëse, ky ajet “mbroj(s) se deri në një pikë të caktuar në kohë martesa nuk u realizua, por jo me çdo mjet që u realizua pas kësaj” (Tan Books, 1960, p. 207). Qëllimi i Matthew 1:25 ishte që të pohojnë se Jezusi nuk kishte baba tokësor, dhe ishte me të vërtetë Biri i Perëndisë. Ajo nuk kishte për qëllim të sugjerojë ndonjë gjë në lidhje me marrëdhënien e Jozefit dhe Marisë pas Jezusit’ lindje. konsideroni Libri i dytë i Samuelit 6:23, i cili thotë se Maria “nuk pati fëmijë deri ditën e vdekjes së saj.” Qartë, kjo nuk do të thotë se ajo kishte një fëmijë pas vdekja e saj. Në Matthew 28:20, Jezusi premton të jetë me pasuesit e Tij “në mbarimin e botës.” Përsëri, kjo nuk do të thotë ai do të pushojë të jetë me ata përtej kësaj pike.

Luke 2:7, Jezusi është quajtur Mary-së “i parëlinduri.” Megjithatë, siç shpjegohet Pope John Paul:

“Fjala "i parëlinduri,’ fjalë për fjalë do të thotë 'një fëmijë nuk e paraprirë nga një tjetër’ dhe, ne vetvete, nuk i referohet ekzistencës së fëmijëve të tjerë. Për më tepër, Ungjillori thekson këtë karakteristikë të Fëmijëve, pasi disa detyrime duhura ligjit hebre ishin të lidhura me lindjen e djalit të parëlindur, në mënyrë të pavarur nga fakti nëse nëna mund të ketë lindur fëmijë të tjerë. Kështu çdo djali i vetëm ishte subjekt i këtyre recetave për shkak se ai ishte 'lindur për herë të parë’ (cf. Luke 2:23)” (“Kisha paraqet Marinë si "Ever Virgin '”)

Jesus, Mary and Joseph and angelsMichael O'Carroll, veç kësaj, raportuar, “Varrimi mbishkrim hebre në Egjipt, që daton nga shekulli i parë, … ndihmon përgjigje kundërshtimin ndaj virgjërisë së përhershme të Marisë bazuar në St. Përdorimi i fjalës Lukës 'parëlindurit’ (prototokos) (2:7). Se fjala nuk të thotë fëmijët e tjerë tregohet nga përdorimi i saj në këtë rast për të përshkruar një grua që vdiq pas lindjes së fëmijës së saj të parë, që nuk mund të qartë kanë pasur të tjerët” (Theotokos: Një Enciklopedia Teologjike e së Lumes Zojë, Michael Glazier, 1982, p. 49).

Çfarë ka thënë Etërit e Kishës?

Që të dyja palët në mosmarrëveshje mbi Marisë pandërprerë virgjërisë, pro dhe me, bëjnë argumente nga shkrimet e shenjta për të mbështetur qëndrimin e tyre, se si jemi ne për të përcaktuar se kush është e drejtë? I cili është interpretuar Shkrimin saktë, në mënyrë autentike apostolike?

Një mënyrë për të siguruar mbështetje është që të konsultoheni me shkrimet e lashta historike të krishterimit, i njohur zakonisht si shkrimet e Etërve të Kishës Early.

Klementi i Aleksandrisë, për shembull, në fillim të shekullit të tretë shkruante, “Kjo Nënë e vetme ishte pa qumësht, sepse ajo vetëm nuk e ka bërë një grua. Ajo është në të njëjtën kohë të dy Virgjëresha dhe Nënë” (Instruktori i Fëmijëve 1:6:42:1).

nxënës Klementit, burim, në dekadat e para të këtij shekulli, konfirmoi se Mary “nuk kishte djalë tjetër përveç Jezusit” (Komentime mbi Gjonin 1:6). tjetërkund, ai shkroi, “Dhe unë mendoj se në harmoni me arsyen se Jezusi ishte fryti i parë në mesin e njerëzve të pastërtisë e cila konsiston në dëlirësinë, dhe Maria ishte në mesin e grave; sepse nuk ishin të devotshëm që i jepni për ndonjë tjetër se ajo e para-fryt i virgjërisë” (Komentime mbi Mateu 2:17).

Së bashku me lëvdimin e tij ekstravagante të saj, Athanasi (d. 373) përshkruar Marinë si “Ever-Virgin” (Diskurset kundër arianëve 2:70).

në lidhje me 375, Epiphanius argumentuar, “A ka pasur ndonjëherë dikush i çdo edukate që guxoi të flasë në emër të Shën Marisë, dhe në pyetje, menjëherë nuk ka shtuar, "Virgjëresha?'” (Panarion 78:6).

“me siguri,” shkroi Pope Siricius në 392, “ne nuk mund ta mohojnë se Nderim juaj ishte e justifikuar të përkryer në qortuar atë për rezultatin e fëmijëve Marisë, dhe se kishte arsye të mirë për të tmerruar nga mendimi se një tjetër lindja mund të nxjerrë nga e njëjta mitër virgjëror nga të cilat Krishti ka lindur sipas mishit” (Letër për Anysius, Peshkopi i Selanikut).

Ambrose komentuar në 396, “imitojë atë, nënat e shenjta, të cilët në mes të tij të vetëmlindurin o të dashur përcaktuar një shembull kaq të madhe të virtytit materiale; për të nuk kanë as ju fëmijë të ëmbël, as Virgjëresha kërkojnë ngushëllim për të qenë në gjendje të mbajnë një tjetër djalë” (letra 63:111).

Augustine i Hippo (d. 430) shpreh, “A ngjizur Virgin, a duke Virgin, a Virgin shtatzënë, a Virgin sjelljen e paraqitur, një ligj i përjetshëm Virgin. Pse po mrrekulloheni për këtë, O njeri? Ajo ishte me vend që Perëndia të jetë i lindur në këtë mënyrë, kur Ai denjoi të bëhet një njeri” (Predikime 186:1).

Papa Leo the Great deklaruar në 449, “Ai ishte konceptuar e Shpirtit të Shenjtë në barkun e virgjëreshës së tij Nënës. Ajo që e nxori, pa humbjen e virgjërisë, edhe pse ajo u ngjiz Atë pa humbje saj” (Për mua 28). Tjetërkund Papa shkroi, “Për një Virgin konceptuar, a bore Virgin, dhe një Virgin ajo mbeti” (Predikimi në festën e Lindjes 22:2).

Kështu, nuk kemi gjetur një vazhdimësi historike të këtij mësimi nga vitet e hershme të besimit deri sot.


  1. Shiko “Kisha paraqet Marinë si "Ever Virgin;'” L'Osservatore Romano, Edition javore në gjuhën angleze, Shtator 4, 1996.
  2. “Një argument kundër kësaj, megjithëse,” vërejtur Karl Keating, “është se James është diku tjetër (Mt 10:3) përshkruar si i Alfeut, që do të thotë se Maria, kushdo që ajo ishte, ishte gruaja e dy Kleopas dhe Alfeut. Një zgjidhje është se ajo ishte e ve një herë, pastaj rimartuar. Më ndoshta Alfeut dhe Cleophas (Clopas në greqisht) janë i njëjti person, pasi emri Aramaikisht për Alfeut mund të përkthehet në greqisht në mënyra të ndryshme, ose si Alfeut ose Clopas. Një tjetër mundësi është që Alfeut mori një emër grek të ngjashëm me emrin e tij hebre, mënyra se si Sauli mori emrin Paul” (Katolicizmi dhe Fundamentalizmi, Ignatius Press, 1988, p. 288).