A është Jezusi pranishëm në Eukaristi?

Katolikët besojnë se Eukaristia e Shenjtë është me të vërtetë Trupi, gjak, Shpirt, dhe Hyjnia e Jezu Krishtit, nën paraqitjet e bukës dhe të verës. Përderisa ky besim mund të duket e çuditshme për të jo-katolikëve, ajo është mbështetur nga Shkrimit të Shenjtë, si dhe dokumente të hershme të krishterë historike.

Ungjijtë na thonë se në natën Jezusi po tradhtohej Ai ndau një Pashkë bashkë me të Dymbëdhjetë Apostujve, Darka e fundit. Pashka është vakti ritual ngrënë nga bijtë e Izraelit të lashtë në prag të çlirimit të tyre nga skllavëria në Egjipt. Perëndia i udhëzoi ata që therin një qengj pa të meta, vënë prej gjakut të tij mbi kasë dere e shtëpive të tyre, dhe pastaj rosto dhe hani mishin e tij (Eksodi 12:5, 7-8).

Jezu, cilin Bibla e quan «Qengji i Perëndisë, që heq mëkatin e botës " (Nevojtore 1:29), është përmbushja e qengji i Pashkës. Ashtu si qengji i Pashkës ishte pa të meta, kështu Jezusi është pa mëkat. Ashtu si njerëzit e vënë gjakun e qengjit mbi drutë e pragjet e tyre, Gjaku i tij ishte mbi lëndën e drurit të Kryqit.

Në të njëjtën mënyrë, Darka e Fundit është përmbushja e darka e Pashkës, ngrënë siç ishte në prag të çlirimit të njerëzimit nga mëkati. Në këtë natë Qengji i Perëndisë dha mishin e vet dhe Gjakun të ngrënë nga besimtarët sakramentalisht në formën e bukës dhe verës.

duke marrë bukë, bekoi, thyer atë, dhe shpërndarjen atë në mesin e Apostujve, Ai tha se, "Merr, ha; ky është trupi im " (Matthew 26:26). Pastaj mori kupën, të cilat Ai gjithashtu i bekuar, dhe ua dha atyre, duke thënë se, "Pini prej tij, të gjithë ju; sepse ky është gjaku im, gjaku i besëlidhjes, i cili është derdhur për shumë për faljen e mëkateve " (Matthew 26:27-28). Edhe pse shpesh herë Jezusi foli metaforike gjatë shërbesës së Tij, në këtë moment vendimtar Ai foli qartë. "Ky është trupi im,"Ai tha se, pa shpjegime të mëtejshme. "Ky është gjaku im." Është e vështirë të imagjinohet se si Zoti mund të kishte qenë më e drejtpërdrejtë.

Themelimi i Eukaristisë në Darkën e Fundit e Jezusit përmbush bukën e tij e famshme e predikimit Jeta, regjistruar në kapitulli i gjashtëUngjilli sipas Shën Gjonit. Ky predikim është paraprirë nga shumëzimit të bukëve dhe të peshqve, në të cilën mijëra janë ushqyer mrekullisht nga një sasi të vogël të ushqimit (Nevojtore 6:4). Kjo ngjarje është një metaforë eukaristike, ndodhin si ajo e bën gjatë Pashkës dhe përfshin të njëjtën formulë Jezusi më vonë do të përdorë në të Fundit Darkën-marrjen bukët, duke i dhënë në sajë, dhe shpërndarjen e tyre (Nevojtore 6:11). Kur njerëzit kthehen në ditën në vijim për të kërkuar një shenjë nga Ai, duke kujtuar se si paraardhësit e tyre ishin dhënë manën në shkretirë (shih ish. 16:14 ff.), Zoti u tregon atyre,"Unë jam buka e jetës;; kush vjen tek unë nuk do të keni uri, dhe ai që beson në mua, nuk do etje " (Nevojtore 6:35).

Edhe pse Fjalët e tij bëjnë hebrenjtë ankth, Jezusi vazhdon papakësuar, Fjalimi i tij rritje të qëndrueshme më shumë grafik, "Unë jam buka e gjallë që zbriti nga qielli; nëse ndokush ha këtë bukë, ai do të jetojë përjetë; dhe buka që unë do ta jap për jetën e botës është mishi im " (6:51). Për shkak se ai barazohet me bukën që është për të ngrënë me mishin e tij që është për të vuante e të vdiste, ne e dimë se ai nuk mund të fliste simbolikisht, sepse kjo do të thotë mishin e tij që vuajti dhe vdiq ishte thjesht një simbol!

Për këtë njerëzit pyesin, "Si mundet ky të na japë të hamë mishin e tij për të ngrënë?" (6:52). Në dritën e tmerr tyre, Jezusi flet për të gjithë më me forcë,

"Me të vërtetë, me të vërtetë, Unë po ju them, po të mos hani mishin e Birit të njeriut dhe të mos pini gjakun e tij, nuk keni jetën në veten tuaj; Kush ha mishin tim dhe pi gjakun tim, ka jetë të përjetshme, dhe unë do ta ringjall atë në ditën e fundit. Sepse mishi im është me të vërtetë ushqim, dhe gjaku im është me të vërtetë pije. Kush ha mishin tim dhe pi gjakun tim, mbetet në mua, dhe unë në të. Sikurse Ati i gjallë më ka dërguar, dhe unë jetoj për shkak të Atit, ashtu edhe ai që më ha mua do të jetojë për mua. Kjo është buka që zbriti nga qielli;, jo si mana që hëngrën etërit e vdiqën; ai që ha këtë bukë do të jetojë përjetë " (6:53-58).

Jo-katolike të krishterët, të cilët interpretojnë Nevojtore 6 simbolikisht, shpesh tregojnë për thënien e Jezusit që vijon buka e jetës Predikimin: "Është Fryma që jep jetë, mishi është i pa dobi; fjalët që të kam thënë për ju janë frymë dhe jetë " (6:63).

Jezusi nuk mund të thotë mishin e vet, megjithëse, kur Ai thotë, "Mishi është i pa dobi,"Sepse kjo do të thotë vdekja e Tij në kryq ishte i pa dobi!

Jezusi përdor fjalën "mish" ndryshe këtu se Ai e bën në predikimin. Këtu nuk referohet trupit aktuale, por për trupore ose të menduarit e kësaj bote, Arsyetimi me mish në vend të shpirtit (shih Nevojtore 3:6, 12; 6:27; Palit Letra e Romanëve 8:5-6 dhe të tijat Letrën e parë drejtuar Korintianëve 2:14-3:3). Jezusi është thjesht duke thënë se është e pamundur për të kuptuar bukën e tij të mësimdhënies jetës për shkak të njeriut të vetëm; një nevojë për të menduar në mënyrë shpirtërore.

Kremtimi i Eukaristisë ishte qendror në jetën e të krishterëve të hershëm, të cilët "ishin ngulmues në zbatimin e mësimit të apostujve ', në thyerjen e bukës dhe në lutje " (Veprat e Apostujve 2:42). Pali e identifikon si mana dhe shkëmbin që spewed buronte ujë bijtë e Izraelit, si metafora eukaristike. "Të gjithë hëngrën të njëjtën ushqim të mbinatyrshme dhe të gjithë pinë të njëjtën pije mbinatyrshme," ai shkruan. "Sepse pinin prej shkëmbi mbinatyrore të cilat i ndiqte;, dhe shkëmb ishte Krishti " (Palit Letrën e parë drejtuar Korintianëve 10:3-4).

Edhe më qartë, ai vazhdon të këshilloni korintasve për mungesën e tyre të nderimit në marrjen Eukaristinë, shkrim:

"Kushdo që, prandaj, ha nga kjo bukë ose pi nga kjo kupë e Zotit padenjësisht, do të jetë fajtor i përdhosur trupin dhe gjakun e Zotit. 28 Secili të shqyrtojë vetveten, dhe kështu të hajë nga buka e të pijë nga kupa. 29 Për çdo një që ha dhe pi, pa dalluar gjykimin ha trupit dhe pije mbi vete. 30 Kjo është arsyeja pse shumë prej jush shumë të dobët e të sëmurë, dhe disa kanë vdekur " (Letrën e parë drejtuar Korintianëve 11:27-30).

Si mund pritja padenjë për bukë të zakonshme dhe sasinë e verës me një mëkat kundër Trupin dhe Gjakun e Jezusit?

Mësimet e hershme e Kishës

Ne e dimë se mësimi i Kishës Katolike në Eukaristi është në harmoni me atë se si të krishterët e hershëm e kuptuan atë. shkrimet e lashta historike nga Epoka Apostolike përpara pohojnë këtë. Merrni shkrimet e Shën Injacit të Antiokisë, për shembull. Jo vetëm që ishte Ignatius një peshkop i krishterë, por ai e kishte mësuar besimin ulur në këmbët e Evangjeliste Gjonit, ai që ka shkruar Nevojtore 6!

Në rreth A.D. 107, Injaci u arrestua dhe u dërgua në Romë për të vdekur një vdekje martiri në Colisseum.

Në rrugën e tij atje, Ai përbëhet shtatë letra, të cilat kanë ardhur deri ne ditet tona dhe të cilën të gjithë dijetarët pajtohen me reputacion janë autentike.

Në tij Letra drejtuar Smyrnaeans, ai përdor mësimin eukaristike të Kishës për të mbrojtur besimin se Jezusi kishte një trup të vërtetë e njeriut kundër docetistet, i cili mohoi Ai kishte ardhur me të vërtetë në mish:

"Merrni parasysh nga ata që mbajnë mendime heterogjene në hirin e Jezu Krishtit i cili ka ardhur tek ne, dhe të shohim se si ne kundershtim mendimet e tyre janë në mendjen e Perëndisë. ... Ata heqin dorë nga Eukaristisë dhe nga lutja, sepse ata nuk rrëfejnë se Eukaristia është mishi i Shpëtimtarit tonë Jezu Krisht, Mishi i cili vuajti për mëkatet tona dhe që Ati, në mirësinë e Tij, ringjallemi. " (6:2; 7:1)

E njëjta Body që vuajti dhe vdiq në kryq për mëkatet tona dhe u kthye nga të vdekurit, si shpjegohet Ignatius, është i pranishëm për ne në Eukaristi i Shenjtë (cf. Nevojtore 6:51).

Saint Justin Dëshmori, shkruar rreth vitit 150, vetëm rreth pesëdhjetë vjet pas vdekjes së Gjonit, tha eukaristike Bukë dhe Wine janë pranuar "jo bukë si të përbashkët, as pije të përbashkët,"Për ata janë" mishi dhe gjaku i Jezusit se mishërohet " (Apologjia e parë 66).

në lidhje me 185, Shën Ireneu i Lionit, mësues të cilit Shën Polikarpi i Smirnës (d. ca. 156) gjithashtu e dinte Gjoni, foli i Eukaristisë në mbrojtjen ringjalljen trupore kundër gnosticizmit. "Në qoftë se trupi nuk do të shpëtohen,"Argumentoi se Shën, "pastaj, në fakt, as nuk Zoti na shpenguar me Gjakun e Tij; dhe as kupa e Eukaristi marrim pjesë nga Gjakun e Tij dhe as është buka që ne thyejmë servirjen e Trupit të Tij (1 cor. 10:16)" (kundër herezive 5:2:2).

Në 217, Studenti Ireneu ', Shën Hipoliti i Romës, perceptuar Fjalët e urta 9:2 si "i referohen[ring] për trupin e Tij të nderuar dhe të pandotur dhe të gjakut, e cila nga dita në ditë janë të administruara dhe të ofrohen me sakrificë në tryezë shpirtërore hyjnore, si një përkujtim të asaj tabelës së parë dhe gjithnjë paharrueshëm të darkës shpirtërore hyjnore " (Komentari në Fjalët e Urta).