Paul's Letter to the Galatians

Galata 1

1:1 Paul, hiji Rosululloh, moal ti lalaki teu ngaliwatan lalaki, Tapi ngaliwatan Yesus Kristus, sareng Allah Rama, anu diangkat anjeunna ti nu maraot,
1:2 sarta sakabeh baraya anu mibanda kuring: ka gereja di Galatia.
1:3 Grace jeung perdamaian ka anjeun ti Allah Rama, ti Gusti urang Yesus Kristus,
1:4 anu masihan dirina atas nama dosa urang, ku kituna manéhna bisa nganteurkeun urang ti umur jahat hadir kieu, nurutkeun wasiat Allah Rama urang.
1:5 Ka anjeunna nyaeta kamulyaan salamina tur kantos. Amin.
1:6 Kuring heran nu geus jadi gancang dibikeun, ti anjeunna anu disebut anjeun kana kurnia Al-Masih, leuwih kana injil sejen.
1:7 Pikeun euweuh séjén, iwal aya sababaraha jalma anu ngaganggu anjeun jeung saha hayang ngagulingkeun Injil Kristus.
1:8 Tapi lamun saha, malah kami Sunan Gunung Djati atawa hiji Angel ti Surga, éta ngahutbah ka anjeun hiji injil sejen ti hiji nu kami geus diajarkeun ka anjeun, hayu anjeunna janten anathema.
1:9 Sagampil kami geus ngomong méméh, jadi ayeuna kuring nyebutkeun deui: Mun saha geus diajarkeun injil ka anjeun, lian ti éta anu geus ditarima, hayu anjeunna janten anathema.
1:10 Pikeun am I kiwari persuading lalaki, atawa Alloh? Atawa, am I néangan mangga lalaki? Mun kuring masih nu pleasing lalaki, lajeng Abdi teu bakal janten hamba Kristus.
1:11 Pikeun Abdi gaduh anjeun ngartos, baraya, yén Injil anu geus diajarkeun ku kuring teu nurutkeun lalaki.
1:12 Sarta kuring henteu nampi eta ti lalaki, atawa teu I diajar deui, iwal ngaliwatan wahyu Isa Al Masih.
1:13 Keur anjeun geus ngadéngé paripolah mah urut jero Yahudi: yen, leuwih ukuran, I persecuted Garéja Allah jeung perang ngalawan Her.
1:14 Jeung kuring maju dina Yahudi leuwih loba mah sarua antara jenis sorangan, sanggeus kabuktian leuwih loba pisan di zeal arah tradisi of founding mah.
1:15 Tapi, lamun pleased manéhna anu, ti rahim indung mah, geus diatur kuring eta, jeung anu geus disebut ku kuring kurnia-Na,
1:16 pikeun nembongkeun Putra-Na dina kuring, ku kituna kuring bisa evangelize manéhna antara bangsa, Teu saterusna neangan nu ijab kabul daging jeung getih.
1:17 Sanes teu mah indit ka Yerusalem, ka jalma anu éta Rasul samemeh kuring. Gantina, Kuring indit kana Arabia, jeung saterusna mah balik ka Damaskus.
1:18 Teras salajengna, sanggeus tilu taun, Kuring indit ka Yerusalem pikeun nempo Peter; jeung ari jeung manéhna keur lima belas poé.
1:19 Tapi kuring nempo taya nu Rasul séjén, iwal James, nu adi Gusti.
1:20 Ayeuna naon atuh keur nulis ka anjeun: behold, saméméh Allah, Kuring keur teu bohong.
1:21 Teras, Kuring indit ka wewengkon Suriah jeung Kilikia.
1:22 Tapi ieu mah teu dipikanyaho ku beungeut ka gereja tina Yudea, nu aya di Kristus.
1:23 Pikeun maranehna geus ngan kadéngé nu: "Manéhna, anu baheulana persecuted urang, ayeuna evangelizes iman nu sakali manéhna perang. "
1:24 Jeung maranéhna Maha Agung Allah di kuring.

Galata 2

2:1 Teras, sanggeus opat belas taun, Kuring indit nepi deui ka Yerusalem, nyokot jeung kuring Barnabas jeung Titus.
2:2 Jeung kuring indit nepi nurutkeun wahyu, jeung didebat sareng maranehna ngeunaan Injil mah keur da'wah antara bangsa, tapi jauh ti jalma anu sok jadi hiji hal, lest sugan mah bisa ngajalankeun, atawa geus ngajalankeun, dina hawa.
2:3 Tapi sanajan Titus, anu éta kalayan kuring, sanajan anjeunna a Gentile, teu dipaksa bisa disunat,
2:4 tapi ngan kusabab baraya palsu, anu dibawa dina unknowingly. Aranjeunna diasupkeun cicingeun nénjo dina kamerdikaan urang, nu kami kudu di Kristus Yesus, ambéh maranéhanana bisa ngurangan kami ka servitude.
2:5 Simkuring teu ngahasilkeun pikeun aranjeunna dina subjection, malah keur sajam, dina urutan anu kabeneran Injil bakal tetep sareng anjeun,
2:6 tur jauh ti jalma anu sok janten hal. (Naon maranéhna bisa geus sakali, eta hartina nganggur kuring. Alloh henteu narima reputasi sahiji manusa.) Sarta maranéhanana anu meunangkeun janten hal tadi nganggur nawiskeun kuring.
2:7 Tapi ieu sabalikna, sabab geus katempo yen Injil ka uncircumcised ieu dipercayakeun ka kuring, sagampil Injil ka disunat ieu dipercayakeun ka Peter.
2:8 Keur manéhna anu gawe di Apostleship ka disunat di Peter, ogé digawé di kuring antara bangsa.
2:9 Teras kumaha, basa aranjeunna geus dicaritakeun kurnia nu dibikeun ka kuring, James jeung Cephas jeung John, anu seemed kawas pilar, méré ka kuring jeung Barnabas leungeun katuhu ukhuwah, ku kituna urang bakal indit ka bangsa, bari maranehna indit ka disunat,
2:10 nanyakeun ngan urang kudu mindful of miskin, nu ieu hal pisan anu ogé ieu solicitous ulah.
2:11 Tapi lamun Cephas geus anjog di Antioki, Kuring nangtung ngalawan manéhna beungeutna, sabab manéhna blameworthy.
2:12 Keur samemeh leuwih tangtu anjog ti James, manéhna ate jeung bangsa. Tapi lamun maranéhanana geus anjog, he Drew eta jeung dipisahkeun dirina, fearing jalma anu éta tina sunat nu.
2:13 Jeung lain Yahudi consented ka pretense-Na, ku kituna komo Barnabas ieu dipingpin ku kana falseness nu.
2:14 Tapi basa kuring geus katempo yen maranehna teu leumpang bener, ku kabeneran Injil, Ceuk kuring ka Cephas di hareup everyone: "Lamun anjeun, bari anjeun urang Yahudi, anu hirup kawas kapir jeung teu Yahudi, kumaha eta nu compel nu kapir tetep adat urang Yahudi?"
2:15 Ku alam, kami urang Yahudi, teu tina kapir, sinners.
2:16 Sarta kami nyaho yen lalaki teu diyakinkeun ku karya hukum, tapi ngan ku iman tina Yesus Kristus. Sarta sangkan percanten Kristus Yesus, dina urutan nu urang bisa jadi diyakinkeun ku iman Kristus, teu ku karya hukum. Pikeun euweuh daging bakal diyakinkeun ku karya hukum.
2:17 Tapi lamun, bari néangan bisa diyakinkeun Kristus, kami Sunan Gunung Djati oge kapanggih janten sinners, bakal teras Kristus jadi menteri dosa? Hayu deui jadi kitu!
2:18 Pikeun lamun kuring nyieun hal anu Kuring geus ancur, I ngadegkeun sorangan salaku prevaricator a.
2:19 Pikeun ngaliwatan hukum, Kuring geus jadi mayit mun hukum, ku kituna kuring jadi hirup pikeun Allah. Kuring geus dipaku kana cross jeung Kristus.
2:20 kuring cicing; acan kiwari, teu I, tapi sabenerna Kristus, anu hirup di kuring. Sarta sanajan kuring cicing ayeuna di daging, Kuring cicing di diagem ku Putra Allah, anu dipikacinta kuring na anu dikirimkeun sorangan keur kuring.
2:21 Kuring teu nolak rahmat Allah. Pikeun lamun kaadilan téh ngaliwatan hukum, lajeng Kristus pupus kapiran.

Galata 3

3:1 O boloho Galata, anu geus kitu fascinated anjeun nu moal bakal nurut kaleresan, sanajan Yesus Kristus geus dibere saméméh panon anjeun, disalib diantara anjeun?
3:2 Kuring hayang uninga mung ieu ti anjeun: Anjeun nampi Roh ku karya hukum, atanapi ku dédéngéan iman?
3:3 Anjeun sangkan foolish yén, najan anjeun dimimitian ku Roh, ayeuna bakal ditungtungan ku daging?
3:4 Dupi anjeun geus nalangsara jadi loba tanpa alesan? Upami kitu, mangka kapiran.
3:5 Ku sabab, teu anjeunna anu distributes Roh ka anjeun, na saha jalan miracles diantara anjeun, polah ku karya hukum, atanapi ku dédéngéan tina iman?
3:6 Éta sagampil eta ieu ditulis: "Ibrahim percaya ka Allah, jeung ieu reputed manéhna ka kaadilan. "
3:7 Ku sabab, nyaho yén maranéhanana anu iman, ieu mangrupakeun putra Ibrahim.
3:8 Ku kituna Kitab Suci, foreseeing yen Allah bakal menerkeun nu kapir ku iman, foretold ka Abraham: "Sadaya bangsa bakal rahayu dina anjeun."
3:9 Teras kumaha, jalma anu iman bakal dikaruniai satia Abraham.
3:10 Pikeun saloba nu ku karya hukum anu dina kutukan. Pikeun geus ditulis: "Dilaknat nyaeta dulur anu teu terus dina sagala hal anu geus ditulis dina kitab Hukum anu, ku kituna ulah eta. "
3:11 Jeung, saprak di hukum hiji no ieu diyakinkeun jeung Allah, ieu manifest: "Pikeun lalaki ngan hirup ku iman."
3:12 Tapi hukum teu iman; tibatan, "Manéhna anu teu hal ieu bakal hirup ku maranéhna."
3:13 Kristus geus ditebus urang ti musibat hukum, saprak manéhna jadi kutukan pikeun urang. Pikeun eta ditulis: "Dilaknat nyaeta saha hangs ti tangkal."
3:14 Ieu supaya berkah Ibrahim bisa ngahontal kapir ngaliwatan Kristus Yesus, dina raraga urang bisa nampa jangji Roh ngaliwatan iman.
3:15 Dadang (Kuring nyarita nurutkeun lalaki), lamun surat wasiat hiji lalaki urang geus dikonfirmasi, salah henteu bakal nampik atawa tambahkeun ka dinya.
3:16 The janji Tembok diwangun ka Ibrahim jeung ka turunan-Na. Anjeunna teu ngomong, "Na ka Turunan,"Saolah-olah mun loba, tapi tinimbang, saolah-olah hiji, cenah, "Na ka turunan anjeun,"Saha Kristus.
3:17 Tapi kuring nyebutkeun ieu: éta surat wasiat dikonfirmasi ku Alloh, nu mana, sanggeus opat ratus tilu puluh taun janten UU No, teu nullify, ku kituna nyieun jangji kosong.
3:18 Pikeun lamun warisan mangrupa hukum, mangka geus euweuh tina jangji. Tapi Allah bestowed ka Ibrahim ngaliwatan jangji.
3:19 kunaon, terus, éta aya hukum anu? Ieu didirikan kusabab transgressions, dugi turunan bakal anjog, mun saha manehna nyieun jangji, ordained ku Malaikat ngaliwatan perantaraan mediator a.
3:20 Ayeuna mediator nu teu salah, acan Alloh hiji.
3:21 Jadi mangka, éta nu sabalikna hukum kana janji Allah? Hayu deui jadi kitu! Pikeun lamun hukum hiji geus dibikeun, nu éta bisa masihan hirup, sabenerna kaadilan bakal jadi hukum.
3:22 Tapi Kitab Suci geus enclosed sagalana dina dosa, ku kituna jangji, ku iman Yesus Kristus, bisa jadi dibikeun ka jalma anu percaya.
3:23 Tapi saencan iman anjog, kami dilestarikan ku keur enclosed dina hukum, ka nu iman nu ieu bisa ngungkabkeun.
3:24 Jeung saterusna hukum ieu wali urang di Kristus, dina raraga urang bisa jadi diyakinkeun ku iman.
3:25 Tapi ayeuna iman nu geus anjog, urang henteu deui dina wali a.
3:26 Keur anjeun sadaya putra Allah, ngaliwatan iman anu aya di Kristus Yesus.
3:27 Pikeun saloba anjeun salaku geus dibaptis di Kristus geus jadi dipakena jeung Kristus.
3:28 Aya ayakeun urang Yahudi atawa Yunani; aya ayakeun hamba atawa bébas; aya ayakeun jalu atawa bikang. Keur anjeun sadaya hiji di Kristus Yesus.
3:29 Tur upami Anjeun salah nu Kristus urang, terus nu Anjeun turunan Ibrahim, ahli waris dumasar kana jangji.

Galata 4

4:1 Tapi nyebutkeun yen, antukna éta hiji pewaris nyaéta anak, anjeunna teu béda ti hamba a, sanajan anjeunna teh boga sagalana.
4:2 Pikeun anjeunna sahandapeun tutors na caretakers, dugi ka waktos nu ieu predetermined ku ramana.
4:3 Kitu ogé urang, nalika kami barudak, anu subservient kana pangaruh tina dunya.
4:4 Tapi lamun nu fullness waktu anjog, Allah ngutus Putra-Na, dibentuk tina hiji awewe, kabentuk dina hukum,
4:5 ku kituna manéhna bisa redeem jalma anu nya handapeun hukum, dina urutan nu urang bisa nampa nyoko putra.
4:6 Ku sabab, kusabab anjeun putra, Allah geus dikirim Roh Putra-Na ka hate anjeun, nangis kaluar: "Abba, Bapa."
4:7 Tur dugi ka ayeuna manehna teu hamba a, Tapi putra. Tapi lamun manehna geus putra, lajeng anjeunna oge hiji pewaris, ngaliwatan Alloh.
4:8 tapi lajeng, tangtu bae, bari goblog Allah, Anjeun dilayanan jalma anu, ku alam, henteu dewa.
4:9 Tapi ayeuna, saprak geus dipikawanoh ku Allah, atawa rada, saprak anjeun geus dipikawanoh ku Alloh: kumaha anjeun tiasa ngahurungkeun jauh deui, mun pangaruh lemah jeung malarat, nu mikahayang ngawula anew?
4:10 Anjeun ngalayanan poé, na bulan, jeung kali, sarta taun.
4:11 Kami sieun pikeun anjeun, lest sugan kuring bisa geus labored kapiran diantara anjeun.
4:12 Dadang, Abdi nyuhungkeun. Jadi saperti Kami. keur mah, oge, Kami kawas anjeun. Anjeun teu luka kuring pisan.
4:13 Tapi maneh nyaho yen, dina kalemahan tina daging, Kuring geus diajarkeun Injil ka anjeun pikeun lila, na yén percobaan anjeun téh di daging kuring.
4:14 Anjeun teu nganggap hina atawa nolak kuring. Tapi nu dimaksud, Anjeun katampa kuring kawas hiji Angel Allah, malah kawas Kristus Yesus.
4:15 Ku sabab, dimana nyaeta anjeun kabagjaan? Pikeun kuring nawiskeun ka kasaksian yén, lamun éta bisa dipigawé, Anjeun bakal geus plucked kaluar panon sorangan jeung bakal dibikeun ka kuring.
4:16 Jadi mangka, geus I janten musuh anjeun ku nétélakeun kaleresan?
4:17 Aranjeunna teu imitating Anjeun ogé. Sarta aranjeunna daék ngaluarkeun anjeun, ku kituna anjeun bisa niru aranjeunna.
4:18 Tapi jadi imitators tina naon alus, salawasna dina cara alus, na mah ngan lamun Kami hadir sareng anjeun.
4:19 putra saeutik mah, Kuring keur méré kalahiran ka anjeun deui, dugi Kristus kabentuk di anjeun.
4:20 Sarta bakal willingly hadir sareng anjeun, komo ayeuna. Tapi bakal ngarobah sora kuring: keur Kami isin anjeun.
4:21 Wartosan abdi, Anjeun anu mikahayang janten handapeun hukum, geus henteu maca hukum?
4:22 Pikeun hadits anu ditulis yen Ibrahim kagungan dua putra: hiji ku awéwé kaula, sarta salah ku awéwé bébas.
4:23 Sarta anjeunna anu éta tina hamba nu lahir nurutkeun daging. Tapi anjeunna anu éta anu awéwé bébas lahir ku jangji.
4:24 hal ieu anu ceuk ngaliwatan hiji allegory. Pikeun ieu ngagambarkeun dua testaments. Pasti salah nu, di Gunung Sinai, méré kalahiran ka servitude, nu Hagar.
4:25 Pikeun Sinai mangrupakeun gunung di Tatar Arab, nu pakait jeung Yerusalem tina waktos hadir, sarta eta fungsi kalawan putra nya.
4:26 Tapi nu Yerusalem nu luhur téh haratis; sami nyaeta indung urang.
4:27 Pikeun éta ieu tulisan: "bingah, O salah mandul, najan anjeun teu nyusun. Peupeus mudik sarta ceurik kaluar, najan anjeun teu masihan kalahiran. Pikeun loba nu barudak tina kapencil, malah leuwih ti dirina anu boga salaki. "
4:28 ayeuna urang, baraya, kawas Isak, aya putra jangji.
4:29 Tapi sagampil lajeng, anjeunna anu lahir nurutkeun daging persecuted anjeunna anu lahir nurutkeun Roh, kitu ogé éta kiwari.
4:30 Na kumaha teu Kitab Suci nyebutkeun? "Matak kaluar hamba awéwé jeung putra nya. Keur putra kaula hiji awéwé teu kudu jadi hiji ahli waris jeung putra hiji awéwé gratis. "
4:31 Teras kumaha, baraya, urang henteu nu putra nu awéwé kaula, tapi rada sahiji awéwé bébas. Sarta ieu kabébasan kalayan nu Kristus geus diatur kami bébas.

Galata 5

5:1 teguh ngadeg, na teu daék jadi deui dicekel ku yoke of servitude.
5:2 Behold, Abdi, Paul, sebutkeun ka anjeun, yén lamun geus disunat, Kristus bakal of henteu manfaat ka anjeun.
5:3 Pikeun kuring deui mere kasaksian, ngeunaan unggal lalaki circumcising dirina, yén anjeunna obligated meta nurutkeun sakabéh hukum.
5:4 Anjeun keur emptied Kristus, Anjeun nu ayeuna keur diyakinkeun ku hukum. Geus fallen tina rahmat.
5:5 Pikeun di sumanget, ku iman, kami await harepan kaadilan.
5:6 Keur di Kristus Yesus, ngayakeun sunatan atawa uncircumcision prevails leuwih nanaon, tapi ngan iman nu gawéna ngaliwatan zakat.
5:7 Geus ngajalankeun ogé. Jadi naon geus impeded Anjeun, nu moal bakal nurut kaleresan?
5:8 jenis ieu pangaruh teu ti anjeunna anu keur nelepon maneh.
5:9 A leaven saeutik corrupts sakabeh Massa.
5:10 Kuring boga kayakinan dina anjeun, di Gusti, nu bakal nampa nanaon nanaon teh. Tapi, anjeunna anu disturbs maneh wajib nanggung judgment nu, whomever anjeunna bisa jadi.
5:11 Tur jadi keur kuring, baraya, lamun kuring masih ngahutbah sunat, naha keur kuring masih nalangsara kasusah? Pikeun mangka skandal tina Palang bakal dilakukeun kosong.
5:12 Sarta kuring hayang éta jalma anu ngaganggu anjeun bakal jadi torn jauh.
5:13 Kanggo Anjeun, baraya, geus disebut kamerdikaan. Ngan anjeun teu kudu nyieun kamerdikaan kana hiji kasempetan pikeun daging, tapi tinimbang, ngawula karana ngaliwatan amal tina Roh.
5:14 Pikeun sakabéh hukum anu kaeusi ku hiji kecap: "Anjeun bakal cinta tatangga anjeun salaku diri".
5:15 Tapi lamun ngegel jeung devour karana, awas yén anjeun teu dihakan ku karana!
5:16 Jadi mangka, Kuring teu nyebutkeun: Leumpang di sumanget, anjeun moal minuhan kahayang daging.
5:17 Pikeun daging kahayang ngalawan sumanget, jeung sumanget ngalawan daging. Sarta saprak ieu ngalawan karana, Anjeun bisa jadi teu ngalakukeun naon rék.
5:18 Tapi lamun anu dipingpin ku Roh, anjeun teu di handapeun hukum.
5:19 Kiwari karya daging anu manifest; maranéhna nyaéta: fornication, birahi, homoseksualitas, timer indulgence,
5:20 nu porsi tina berhala, pamakéan narkoba, mumusuhan, contentiousness, katimburu, murka, quarrels, dissensions, babagian,
5:21 sirik, rajapati, inebriation, carousing, jeung hal sarupa. Ngeunaan hal ieu, Kuring neruskeun ngahutbah ka anjeun, sakumaha Kuring geus diajarkeun ka anjeun: yén jalma anu kalakuan cara ieu teu kudu ménta Karajaan Allah.
5:22 Tapi buah Roh nyaeta zakat, pikagumbiraeun, katentreman, kasabaran, kahadean, kahadean, forbearance,
5:23 meekness, kapercayaan, modesty, teu dahar, chastity. Aya hukum ngalawan hal saperti.
5:24 Pikeun maranéhanana anu Kristus urang geus disalib daging maranéhna, sapanjang kalawan vices sarta kahayang.
5:25 Lamun urang cicing ku Roh, urang ogé kedah leumpang ku Roh.
5:26 Hayu urang teu jadi desirous tina kamulyaan kosong, provoking karana, envying karana.

Galata 6

6:1 Jeung, baraya, lamun lalaki hiji geus overtaken ku ngalanggar sagala, Anjeun anu spiritual kedah ngalatih batur kawas kieu ku sumanget leniency, tempo nu yourselves bisa ogé jadi cocoba.
6:2 Mawa karana urang burdens, tur jadi wajib nu minuhan hukum Kristus.
6:3 Pikeun lamun saha ngemutan nyalira janten hal, sanajan anjeunna bisa jadi nanaon, anjeunna deceives dirina.
6:4 Ku kituna hayu tiap hiji ngabuktikeun karyana sorangan. Na ku cara ieu, anjeunna wajib kudu kamulyaan dina dirina wungkul, teu di sejen.
6:5 Pikeun unggal salah wajib mawa beungbeurat sorangan.
6:6 Sarta ngantep anjeunna anu keur diajar Kecap ngabahas eta jeung anjeunna anu keur ngajarkeun ka anjeunna, di unggal jalan alus.
6:7 Ulah milih ngumbara sesat. Gusti henteu bisa ridiculed.
6:8 Pikeun naon lalaki nu bakal geus sown, anu ogé wajib anjeunna Fedi. Pikeun sakur sows dina daging na, ti daging anjeunna ogé wajib Fedi korupsi. Tapi sakur sows di Roh, ti Roh anjeunna wajib Fedi hirup langgeng.
6:9 Teras kumaha, hayu urang teu kakurangan dina ngalakonan alus. Pikeun dina jangka waktu alatan, urang wajib Fedi tanpa gagal.
6:10 Ku sabab, bari urang geus waktuna, urang kudu ngalakukeun karya alus arah dulur, jeung paling sadaya nuju jalma anu aya di rumah tangga tina iman.
6:11 Mertimbangkeun jenis hurup Kuring geus ditulis ka anjeun kalawan leungeun kuring sorangan.
6:12 Pikeun saloba anjeun sakumaha aranjeunna mikahayang mangga di daging, aranjeunna compel bisa disunat, tapi ngan ambéh maranéhanana bisa moal sangsara nu kasusah tina cross Kristus.
6:13 Jeung can, ngayakeun do maranéhna sorangan, anu disunat, tetep hukum. Gantina, aranjeunna rék jadi disunat, ambéh maranéhanana meureun kamulyaan dina daging Anjeun.
6:14 Tapi jauh jadi ti kuring kamulyaan, iwal dina cross tina Gusti urang Yesus Kristus, ngaliwatan saha dunya ieu disalib ka kuring, jeung kuring ka dunya.
6:15 Keur di Kristus Yesus, ayakeun sunat atawa uncircumcision prevails sagala cara, tapi gantina aya mahluk anyar.
6:16 Jeung sakur anu kieu aturan ieu: bisa karapihan jeung rahmat jadi kana eta, jeung kana Israel Allah.
6:17 Ngeunaan urusan séjén, hayu no hiji gangguan kuring. Keur kuring mawa stigmata Gusti Yesus dina awak mah.
6:18 Bisa rahmat Gusti urang Yesus Kristus jadi jeung sumanget Anjeun, baraya. Amin.