Kawijaksanaan

Kawijaksanaan 1

1:1 cinta kaadilan, Anjeun anu nangtoskeun lahan. Pikir Gusti di aduh jeung neangan manehna dina kesederhanaan jantung.
1:2 Pikeun anjeunna kapanggih ku jalma anu teu nguji anjeunna, acan anjeunna mangka dirina ka jalma anu miboga iman anjeunna.
1:3 Pikeun pikiran perverse misahkeun ti Allah. Tapi kahadean na, keur dites, corrects nu foolish.
1:4 Pikeun hikmah moal asupkeun kana jiwa jahat, atawa Huni dina awakna subdued ku dosa.
1:5 Keur sumanget suci instruksi bakal ngungsi ti bathil, sarta anjeunna bakal mundur dirina tina pikiran anu tanpa pamahaman, sarta anjeunna moal ngahontal nalika iniquity overcomes.
1:6 Keur sumanget hikmah anu benevolent, tur moal ngaleupaskeun spiker jahat ti sawala na, sabab Allah saksi tina temperament na, sarta examiner sabenerna haténa, sarta hiji auditor publik kecap na.
1:7 Keur sumanget PANGERAN geus kaeusi dunya, sarta anjeunna anu ngandung sagala hal, nahan pangaweruh unggal sora.
1:8 Ku sabab, anjeunna anu speaks hal adil moal bisa kabur bewara, atawa baris dina judgment chastising lulus anjeunna ku.
1:9 Pikeun panalungtikan bakal dilakukeun kana pikiran nu impious, Paguneman na ogé bakal ngahontal dédéngéan Allah, ka chastising of iniquities na.
1:10 Pikeun ceuli zealous hears sagala hal, sarta gangguan complaining moal disumputkeun.
1:11 Ku sabab, tetep yourselves ti complaining, nu pedah nanaon, sarta refrain basa anjeun ti fitnah, sabab paguneman rusiah moal lulus kana nothingness, sarta sungut nu perenahna maéhan jiwa anu.
1:12 Ulah pangadilan maot ku kasalahan sahiji hirup anjeun, atawa procure karuksakan anjeun ku karya leungeun Anjeun,
1:13 sabab Gusti teu nyieun maot, atawa henteu manehna bingah dina leungitna hirup.
1:14 Pikeun anjeunna dijieun sagala hal anu sipatna bisa aya, jeung manehna nyieun bangsa di dunya curable, tur teu aya ubar tina ngaleungitkeun di antarana, atawa hiji karajaan naraka kana bumi.
1:15 Pikeun kaadilan téh poverty tur abadi.
1:16 Tapi impious, jeung leungeun na kecap, geus disebut pati ka aranjeunna, jeung, esteeming eta babaturan, aranjeunna geus fallen jauh jeung geus dijieun covenant kalawan pati, sabab deserved nyandak bagian dina eta.

Kawijaksanaan 2

2:1 Pikeun aranjeunna geus ngadawuh, nalar jeung dirina leres: "Hirupna kami geus ringkes tur tedious, tur teu aya relief dina watesan lalaki, tur euweuh hiji anu dicaritakeun geus balik ti nu maraot.
2:2 Pikeun urang anu dilahirkeun tina nanaon, sarta sanggeus ieu kami bakal jadi lamun urang geus teu aya, sabab éta napas di nostrils urang téh kawas haseup, jeung paguneman ngirimkeun kaluar Sparks ti aduk tina haté urang;
2:3 Ku kituna, lamun eta geus dipareuman, awak urang bakal ashes, jeung roh urang bakal diffused kawas angin ngahiliwir lembut, tur hirup urang bakal maot jauh kawas wisp tina awan a, ngan salaku halimun bubar keur disetir jauh ku sinar panonpoé sarta overpowered ku panas na.
2:4 Sarta dina jangka waktu ngaran kami bakal nyerah ka oblivion, sarta salah sahiji teu kudu zikir karya urang.
2:5 Pikeun waktos urang téh kawas nu lulus kalangkang hiji, jeung sia bisa ngabalikeun tungtung kami, keur eta geus asup tur disegel, teu bisa balik.
2:6 Ku sabab, buru, hayu urang ngarasakeun hal alus anu waktos hadir, na hayu urang gancang make up ngalirkeun hal, sagampil di nonoman.
2:7 Hayu urang indulge Sunan Gunung Djati jeung anggur ongkosna mahal tur ointments, sarta ngantep euweuh kembang nonoman lulus urang ku.
2:8 Hayu urang ngurilingan Sunan Gunung Djati kalawan rosebuds saméméh maranéhna wither; hayu euweuh Meadow jadi beulah kenca teu kacekel ku indulgence kami.
2:9 Hayu euweuh hiji diantara urang jadi dibebaskeun tina indulgence kami. Hayu urang ninggalkeun balik tokens of enjoyment madhab, pikeun ieu bagian urang, sarta ieu nasib.
2:10 Hayu urang ngandeg lalaki ngan goréng, teu luang randa nu, atawa hormat ka hileud abu yuswa sahiji sesepuh.
2:11 Tapi hayu kakuatan urang jadi hukum kaadilan, keur naon lemah anu kapanggih janten gunana.
2:12 Ku sabab, hayu urang ngalingkerin saukur, alatan manéhna sia ka urang, jeung manéhna ngalawan karya urang, sarta manéhna reproaches urang jeung nyinggung legal urang, jeung ngajadikeun dipikawanoh urang dosa cara urang hirup.
2:13 Anjeunna janji yén anjeunna boga pangaweruh Allah jeung anjeunna nyaéta panggero dirina putra Allah.
2:14 Anjeunna dijadikeun diantara urang keur ngalaan pisan pikiran urang.
2:15 Anjeunna grievous keur urang malah mun behold, keur hirupna kawas kahirupan lalaki sejen urang, sarta immutable aya cara na.
2:16 Hal ieu sakumaha lamun urang dianggap ku anjeunna janten kalindih, sarta anjeunna abstains tina cara urang salaku tina runtah; anjeunna prefers karek diyakinkeun, sarta anjeunna glories yen manehna boga Alloh pikeun bapana.
2:17 Marilah urang ningali, terus, lamun kecap-Na anu bener, jeung mugi urang nguji naon nu bakal kajadian manéhna, terus we bakal nyaho naon ahir-Na bakal.
2:18 Sabab lamun manéhna putra bener Allah, manéhna baris narima manéhna jeung nganteurkeun manéhna ti leungeun adversaries nya.
2:19 Marilah urang nalungtik manéhna jeung ngahina jeung panyiksaan, nu urang meureun apal reverence sarta nyoba kasabaran nya.
2:20 Marilah urang ngahukum manéhna maot paling ngerakeun, keur, nurutkeun kecap sorangan, Allah bakal miara manéhna. "
2:21 Ieu hal aranjeunna sangka, sarta maranéhanana salah kaprah, keur niat jahat sorangan dilolongan aranjeunna.
2:22 Sarta maranéhanana éta goblog tina mysteries Allah; aranjeunna ngayakeun ngaharepkeun pikeun ganjaran kaadilan, atawa judged nilai jiwa suci.
2:23 Allah nyiptakeun manusa jadi abadi, jeung manehna nyieun manéhna di gambar sasaruaan sorangan.
2:24 Tapi ku dengki setan, maot asup dunya,
2:25 can maranehna niru manéhna, anu ti sisi-Na.

Kawijaksanaan 3

3:1 Tapi jiwa tina saukur aya di leungeun Allah jeung no siksa maot bakal narampa eta.
3:2 Dina panon tina foolish, maranehna seemed maot, jeung miang maranéhanana dianggap hiji kasangsaraan,
3:3 jeung maranéhanana bade jauh ti urang, banishment a. Tapi maranehna aya di karapihan.
3:4 Jeung sanajan, dina tetempoan lalaki, maranehna ngalaman torments, harepan maranéhanana anu pinuh ku kalanggengan.
3:5 Troubled di sawatara hal, dina loba hal maranéhanana bakal katembong well, sabab Allah geus diuji eta jeung kapanggih eta pantes dirina.
3:6 Kawas emas di tungku, manéhna geus dibuktikeun eta, jeung salaku korban Holocaust, manéhna geus narima eta, jeung di waktu visitation maranéhanana
3:7 maranéhanana baris caang, sarta maranéhanana baris dash ngeunaan kawas Sparks antara tunggul.
3:8 Maranéhanana baris nangtoskeun bangsa sarta maranéhanana baris kakawasaan leuwih jalma, jeung Gusti maranéhanana bakal pamaréntahan salawasna.
3:9 Jalma anu dipercaya Anjeunna, bakal ngarti kaleresan, jeung jalma anu aya satia asih bakal beristirahat Anjeunna, sabab kurnia jeung perdamaian pikeun milih-Na.
3:10 Tapi impious bakal chastised nurutkeun pikiran maranéhna, pikeun maranéhna geus neglected nu ngan na geus mundur ti Gusti.
3:11 Pikeun sakur abandons hikmah na instruksi anu bagja, jeung harepan maranéhanana kosong, sarta labors maranéhanana tanpa buah, jeung karya maranéhanana aya gunana.
3:12 istri disebut foolish jeung putra disebut jahat; hal anu ngawula aranjeunna anu accursed.
3:13 Ku sabab, subur teh mandul jeung undefiled, anu teu dipikawanoh transgressions dina ranjang; manehna baris nanggung buah ku miara jiwa suci.
3:14 Tur subur teh celibate, anu teu tempa iniquity kalawan leungeun-Na, atawa ngira wickedness ngalawan Allah; pikeun manéhna bakal dibéré kado husus iman sarta tempat pisan wilujeng sumping di Bait Gusti.
3:15 Pikeun buah labors alus nyaeta glorious jeung akar hikmah pernah binasa.
3:16 Tapi putra adulterers moal ngahontal parantosan, sarta turunan tina hiji ranjang loba dosana bakal banished.
3:17 Jeung lamun maranehna hirup panjang, aranjeunna bakal diitung jadi nanaon, jeung taun tukang maranéhanana heubeul-umur bakal tanpa ngahargaan.
3:18 Tur upami aranjeunna maot gancang, aranjeunna bakal euweuh harepan, atawa kecap tina kanyamanan dina poé reckoning.
3:19 Keur iniquities sahiji jalma boga hasil dreadful.

Kawijaksanaan 4

4:1 O sabaraha geulis téh buah chaste of purity! Pikeun zikir nyaeta abadi, sabab watekna duanana kalayan Allah kalayan lalaki.
4:2 Nalika éta hadir, aranjeunna niru eta, sarta aranjeunna mikahayang eta lamun eta geus ditarik sorangan, sarta eta triumphs crowned salamina, unggul pahala bentrok undefiled.
4:3 Tapi jumlah hébat ti loba rupa béda tina impious moal nepi kauntungan, sarta bibit spurious moal dibikeun akar jero, atawa baris aranjeunna ngadegkeun wae yayasan teguh.
4:4 Tur upami aranjeunna cinyusu mudik kalawan cabang keur waktu, acan, keur nangtukeun infirmly, aranjeunna bakal shaken ku angin, jeung, ku superabundance tina angin, aranjeunna bakal dibasmi.
4:5 Pikeun cabang lengkep bakal pegat, jeung bungbuahan maranéhna bakal aya gunana, jeung pait dahar, jeung cocog pikeun euweuh.
4:6 Pikeun sakabéh putra dilahirkeun ti iniquity aya saksi tina wickedness ngalawan kolotna di pamariksaan maranéhna.
4:7 Tapi ngan, lamun pati seizes anjeunna beforehand, bakal refreshed.
4:8 Pikeun umur heubeul dijieun venerable, ngayakeun ku langgeng panjang, atawa ku cacah jumlah taun; acan pamahaman teh bulu abu hikmah pikeun lalaki,
4:9 sarta hiji hirup suci beresih mangrupakeun generasi sages.
4:10 Pleasing ka Allah, sanggeus kungsi dijieun tercinta, na tinggal diantara sinners, anjeunna robah.
4:11 Anjeunna gancang dibawa kabur, keur niat jahat teu bisa ngarobah pamahaman na, atawa bisa tipuan beguile jiwa na.
4:12 Pikeun karesep jeung hiburan obscures hal alus, jeung unfaithfulness kahayang subverts pikiran tanpa niat jahat.
4:13 Réngsé dina waktu anu singget, anjeunna kaeusi loba kali.
4:14 Sabenerna jiwa nya éta pleasing ka Allah. Kusabab ieu, anjeunna hastened mawa anjeunna kaluar tina satengahing iniquities, Tapi rahayat tingali ieu sareng teu ngartos, atawa ngalakukeun aranjeunna nempatkeun hal saperti di hate maranéhna:
4:15 yén asih kurnia sareng kabageuran Allah kalawan leuwih na suci, sarta anjeunna jam tangan leuwih milih na.
4:16 Tapi ngan maot bakal ngahukum hirup impious, tur nonoman hastily réngsé hasil dina hirup adil panjang.
4:17 Pikeun maranéhna bakal ningali tungtung wijaksana, jeung ngayakeun bakal ngartos, atawa ngabayangkeun, yén manéhna téh Alloh, na yén kituna PANGERAN geus safeguarded anjeunna.
4:18 Pikeun maranéhna bakal nempo tur nganggap hina anjeunna, tapi Gusti bakal ridicule aranjeunna.
4:19 Sarta sanggeus ieu, aranjeunna bakal tumiba tanpa ngahargaan sarta kalawan hina antara maot salamina. Ningali nu sipatna puffed up na jadi teu bisa ngomong, anjeunna moal meupeuskeun aranjeunna sarta bakal ngocok aranjeunna ti yayasan sagala jalan ka luhur, mun desolation utter maranéhna, sarta maranéhanana baris ngungun na zikir maranéhanana baris binasa.
4:20 Aranjeunna baris buru jeung sieun dina pamahaman dosa maranéhanana, sarta iniquities maranéhanana baris nanggung saksi ngalawan aranjeunna.

Kawijaksanaan 5

5:1 Mangka ngan bakal nangtung kalawan steadfastness hébat ngalawan jalma anu geus tertindas aranjeunna sarta geus dibawa kabur labors maranéhna.
5:2 ningali ieu, aranjeunna bakal troubled kalawan sieun dahsyat, jeung maranéhna bakal amazed di suddenness kasalametan kaduga.
5:3 Disetir arah kaduhung, tur ngaliwatan anguish tina roh groaning maranéhna, aranjeunna bakal nyebutkeun dina diri: "Ieu leuwih saha urang ngayakeun pikeun sawatara waktu dina derision na di mocking reproach.
5:4 Urang foolish dianggap hirup maranéhna pikeun jadi madness, na tungtung maranéhna pikeun jadi tanpa ngahargaan.
5:5 Kumaha éta nu sipatna diitung diantawis putra Allah, jeung tempat maranéhanana nyaéta diantara suci?
5:6 Ku sabab, kami geus strayed ti jalan bebeneran, jeung lampu kaadilan teu shined on kami, jeung panonpoé of understanding teu risen on kami.
5:7 Urang exhausted Sunan Gunung Djati dina jalan iniquity na perdition, tur geus walked cara susah, bari ignoring cara Gusti.
5:8 Kumaha parantos kaadigungan benefited kami? Atawa naon geus exalting di riches dibawa kami?
5:9 Sadaya eta hal geus kaliwat jauh kawas kalangkang hiji, na kawas utusan hiji iinditan gancang ku;
5:10 na kawas kapal a ngalirkeun leuwih gelombang cai, lamun eta geus Isro ku, renik na teu bisa kapanggih, atawa tiasa awal alur tina keel na di gelombang;
5:11 atawa, kawas manuk ngalayang ngaliwatan hawa, euweuh bukti lalampahan nya kapanggih, tapi aya boro sora salaku teunggeulan jangjang nya lifts up hawa na, ku gaya lalampahan nya, meulah hawa manehna geus flown sakuliah, nu ieu diganggu ku jangjang dirina, sarta afterwards euweuh tanda lalampahan nya kapanggih;
5:12 atawa, kawas hiji ditembak panah di hiji tanda dipilih, hawa terus dibagi jeung bisa dibawa bareng deui, supados lulus nyaeta kanyahoan.
5:13 Sarta di kawas manner kami, ngabogaan geus dilahirkeun, terus cease mun aya, jeung memang, urang indit kalawan euweuh tanda kahadean keur némbongkeun, tapi urang anu dikonsumsi di niat jahat urang. "
5:14 hal saperti jalma anu dosa ceuk dina naraka.
5:15 Pikeun harepan impious kasebut kawas bulu, nu ditiup jauh ku angin, na kawas busa ipis, nu geus dispersed ku badai a, na kawas haseup, nu geus sumebar ku angin, na kawas mémori tina tamu anu pas ku hiji poé.
5:16 Tapi ngan bakal hirup salamina, sarta ganjaran maranéhanana nyaéta kalawan Gusti, jeung pamikiran sahijina nyaeta ku Maha Agung.
5:17 Ku sabab, aranjeunna bakal nampa hiji karajaan geulis sarta makuta splendor ti panangan Gusti, keur jeung leungeun katuhu manéhna bakal nutupan aranjeunna, tur kalawan panangan na suci anjeunna bakal membela aranjeunna.
5:18 Sarta zeal na bakal nyandak up leungeun, sarta anjeunna bakal digitus pagawé-Na pikeun retribusi on musuh maranéhna.
5:19 Anjeunna bakal ditunda kaadilan sakumaha breastplate a, sarta anjeunna bakal nangkep yakin judgment sakumaha helm a.
5:20 Anjeunna bakal milih fairness salaku hiji tameng ngelehkeun.
5:21 Acan anjeunna baris ngasah murka parna na kana tumbak, sarta anjeunna bakal tarung jeung pamadegan dunya ngalawan irasional.
5:22 Shafts tina kilat bakal hurl mudik akurat, jeung, saolah-olah ti ruku well-melengkung awan, aranjeunna bakal diusir sarta baris ngapung ka tanda ditangtukeun.
5:23 Jeung hujan es bakal matak kawas batu pinuh ku amarah, jeung cai laut baris naek nepi ngalawan aranjeunna, jeung walungan bakal ngecas mudik harshly.
5:24 Sumanget kahadean bakal nangtung teguh ngalawan aranjeunna sarta resep angin puyuh anu bakal ditilik aranjeunna, sarta anjeunna bakal ngakibatkeun sakabeh dunya iniquity kana wasteland a, sarta niat jahat baris ngaragragkeun korsi kakawasaan.

Kawijaksanaan 6

6:1 Hikmah leuwih hade tinimbang power, jeung man prudent leuwih hade tinimbang hiji kuat.
6:2 Ku sabab, ngadenge, O raja, jeung ngarti; diajar, Anjeun hakim tina tungtung bumi.
6:3 Dengekeun raket, Anjeun anu tahan perhatian nu panongton, jeung anu mangga yourselves ku disturbing bangsa.
6:4 Keur kawasa geus dibikeun ka anjeun ti Gusti jeung kakuatan ti Maha Agung, anu bakal nalungtik karya jeung scrutinize pikiran anjeun.
6:5 Keur, lamun éta menteri karajaan-Na, Anjeun teu pareng bener, atawa tetep hukum kaadilan, atawa leumpang nurutkeun bakal Allah.
6:6 Horribly jeung gancang manéhna bakal némbongan ka anjeun, alatan manéhna baris nyieun judgment parna pikeun maranéhanana anu aya di muatan.
6:7 Keur, ka saeutik, rahmat gede nu dibérékeun, tapi kuat bakal endure siksa kuat.
6:8 Pikeun Gusti moal dibebaskeun karakter saha sacara, he atawa bakal nangtung di angen of hebat pisan saha urang, sabab manéhna sorangan nyieun saeutik jeung gede, jeung manéhna téh sarua prihatin for everyone.
6:9 Tapi panyiksaan kuat pursues nu kuat.
6:10 Ku sabab, O raja, ieu, kecap mah, kanggo anjeun, ku kituna anjeun bisa diajar hikmah jeung ulah binasa.
6:11 Pikeun maranéhanana anu geus justly dilestarikan kaadilan bakal diyakinkeun, jeung jalma anu geus diajar hal ieu bakal manggihan naon ngajawab.
6:12 Ku sabab, mikahayang kecap kuring, cinta aranjeunna, jeung anjeun kudu instruksi.
6:13 Hikmah anu murni jeung pernah fades jauh, sarta gampang katempo ku jalma anu cinta nya jeung kapanggih ku jelema nu neangan nya.
6:14 Manehna anticipates jalma anu mikahayang dirina, ku kituna manehna mimiti mangka sorangan ka aranjeunna.
6:15 Saha awakens mimiti neangan kabogohna, moal bakal ngalahirkeun, keur manehna bakal manggihan dirina diuk dina panto na.
6:16 Ku sabab, ku pamikiran ngeunaan dirina, pamahaman anu perfected, jeung sakur anu tetep waspada keur dirina, bakal gancang jadi aman.
6:17 Pikeun manehna mana ngeunaan néangan kayaning nu pantes nya, jeung manehna mangka sorangan ka aranjeunna cheerfully dina cara, sarta meets aranjeunna kalayan sagala tetempoan.
6:18 Pikeun awal pisan leres nya aya kahayang pikeun instruksi.
6:19 Ku sabab, nu zeal pikeun instruksi téh cinta, jeung cinta teh buruk tina hukum nya, jeung buruk tina hukum dirina téh kasampurnaan incorruptibility,
6:20 bari incorruptibility ngajadikeun urang deukeut ka Allah.
6:21 Teras kumaha, kahayang pikeun hikmah ngabalukarkeun hiji karajaan langgeng.
6:22 upami, Ku kituna, delight anjeun aya dina Thrones na scepters, O raja ti jalma, cinta hikmah, ku kituna anjeun bisa kakuasaan salamina;
6:23 cinta nu lampu hikmah, sadayana sing saha mingpin bangsa.
6:24 Tapi naon hikmah anu, na kumaha manehna dijieun, Kuring baris ngalaporkeun, na kuring moal nyumputkeun mysteries Alloh ti anjeun, tapi bakal nalungtik dirina ti mimiti kalahiran dirina, sarta kuring baris nempatkeun pangaweruh nya di nu caang, tur moal lulus leuwih kaleresan.
6:25 Ngayakeun bakal Kuring nahan kana jalan anu dwindles jauh jeung dengki, lantaran lalaki kawas moal partake di hikmah.
6:26 Keur proliferasi tina wijaksana téh sanity pikeun dunya, sarta raja wijaksana teh andalan ti jalma.
6:27 Ku sabab, nampi instruksi ku kecap kuring, sarta eta bakal nguntungkeun nu.

Kawijaksanaan 7

7:1 Tangtu, Kuring sorangan Kami ogé saurang lalaki fana, kawas dulur, sarta turunan bumi ieu, nu dijieun saméméhna; sarta dina rahim indung kuring urang mah kolot kalayan perawatan,
7:2 dina waktu sapuluh bulan, dijieunna tina getih, ti cikal lalaki jeung delight tina sare bareng.
7:3 Jeung lamun kuring lahir, Kuring Drew dina hawa biasa, sarta di fashion sarupa, Kuring murag kana bumi, jeung sora munggaran I uttered, kawas dulur, ieu nangis.
7:4 Kuring ieu nursed di baju swaddling sarta kalayan perawatan hébat.
7:5 Pikeun taya sahiji raja kagungan sagala awal sejenna kalahiran.
7:6 Ku sabab, aya ngan hiji lawang for everyone kana hirup, tur sami di ninggalkeun.
7:7 Kusabab ieu, Abdi milih, jeung pamahaman ieu dibikeun ka kuring; jeung kuring ngado'a, jeung sumanget hikmah datang ka kuring;
7:8 jeung kuring ditempatkeun nya saméméh karajaan jeung Thrones, jeung kuring dianggap riches nganggur di ngabandingkeun jeung nya.
7:9 I Sanes teu ngabandingkeun nya batu permata, keur sakabeh emas di ngabandingkeun jeung nya ibarat keusik saeutik, jeung pérak, di panempoan nya, bakal hargana lamun kokotor.
7:10 Kuring dicinta nya luhur kaséhatan sarta kageulisan, jeung kuring ditempatkeun ngabogaan nya saméméh cahya, pikeun cahya nya geus unfailing.
7:11 Tapi sagala hal alus datang ka kuring babarengan jeung nya, jeung honors henteu kaetung ku leungeun nya;
7:12 na kuring rejoiced dina sakabéh ieu, lantaran hikmah ieu indit saméméh kuring, sanajan kuring teu nyaho yén Aisyah nyaéta ibu kabeh.
7:13 Ieu Kuring geus diajar tanpa bathil sarta komunikasi tanpa dengki, jeung integritas nya atuh ulah nyumputkeun.
7:14 Leres pisan, manehna mangrupa dada harta wates pikeun lalaki, saha jalma anu ngagunakeun éta, jadi partakers dina silaturahim Allah, sabab dianjurkeun ku hadiah ti instruksi.
7:15 Acan Allah geus dibikeun ka kuring pikeun nyarita pikiran kuring, jeung ka nyusun pikiran pantes eta hal nu dibikeun ka kuring, sabab anjeunna teh pamimpin hikmah jeung repairer of understanding.
7:16 Pikeun di leungeun-Na anu duanana urang, jeung kecap urang, sarta sakabeh hikmah, jeung karya elmu, jeung instruksi.
7:17 Pikeun anjeunna geus dibikeun atuh pangaweruh leres hal ieu nu aya: ku kituna uninga susunan mantri tina dunya, sarta kakuatan tina elemen,
7:18 awal jeung akhir jeung midpoint tina musim, karakteristik ngarobah hirup, jeung babagian waktu,
7:19 kursus-kursus tina taun, sarta susunan mantri béntang,
7:20 nu natures sato, jeung ngamuk of beasts liar, gaya angin, jeung reasonings tina lalaki, nu diversities tutuwuhan, jeung kauntungan akar,
7:21 jeung sagala hal kayaning nu disumputkeun na kaduga, Kuring geus diajar; pikeun hikmah, nu artisan ngeunaan sagala hal, diajar bahasa sunda.
7:22 Pikeun dina dirina nyaéta sumanget pamahaman: suci, singular, manifold, halus, arip, lincah, chaste, bisa dipercaya, marahmay pisan, asih pisan, alus, astute, anu forbids euweuh mangpaatna,
7:23 nu marahmay, macem, steadfast, dipercaya, aman, ngabogaan sagala kahadean, ningali pikeun sagala hal jeung grasping sagala hal jeung pamahaman murni jeung paling alus tina sumanget.
7:24 Pikeun hikmah leuwih aktif ti sagala hal aktip, can manéhna ngahontal madhab alatan purity nya.
7:25 Pikeun baé napas tina kahadéan Allah jeung emanation tulus ti purity Allah SWT, sahingga euweuh najis bisa narajang nya.
7:26 Leres pisan, baé kacaangan cahaya langgeng, jeung eunteung unspotted tina paduka Allah, jeung gambar goodness-Na.
7:27 Jeung sanajan manéhna mangrupa salah, manéhna bisa ngalakukeun sagala hal; jeung, unchanging di sorangan, manéhna renews sagala hal, jeung sapanjang bangsa manéhna conveys sorangan ka jiwa suci, ngadegkeun eta jadi babaturan jeung nabi Allah.
7:28 Allah mikanyaah euweuh tapi maranéhanana anu Huni jeung hikmah.
7:29 Pikeun manéhna leuwih spektakuler batan panonpoé, jeung luhur Asép Sunandar Sunarya sakabéh béntang; dibandingkeun jeung nu caang, manéhna kapanggih jadi saméméh.
7:30 Leres pisan, sanggeus nya asalna peuting, tapi hikmah moal nungkulan ku niat jahat.

Kawijaksanaan 8

8:1 Ku kituna, manéhna ngahontal mightily ti hiji tungtung sadaya jalan ka nu lain, manehna pemesanan sagala hal sweetly.
8:2 Kuring geus dipikacinta nya jeung searched keur dirina tina nonoman kuring, na geus nanya nyandak nya atuh salaku salaki abdi, sarta kuring jadi lover of formulir nya.
8:3 Manehna glorifies nasab dirina ku ngabogaan sosobatan sareng Allah; enya jeung tina sagala hal, Gusti mikanyaah dirina.
8:4 Pikeun manehna ngajarkeun ajar Allah jeung teh chooser bukuna.
8:5 Tur upami riches anu longed for dina hirup, naon richer ti hikmah, nu keur dilayanan dina sagala hal?
8:6 Tapi lamun pikiran geus bisa dilayanan, saha, sadaya anu aya, mangrupakeun artisan gede ti manehna?
8:7 Tur upami saha mikanyaah kaadilan, labors dirina nyekel virtues hébat; keur manehna ngajarkeun temperance na prudence, kaadilan jeung kahadean, jeung sia geus leuwih mangpaat dina kahirupan manusa.
8:8 Tur upami salah kahayang rupa-rupa pangaweruh, manehna terang kaliwat jeung ramalan hareup; manehna terang nu subtleties tina paguneman jeung respon kana alesan; manehna understands tanda na portents, méméh acara lumangsung, acara duanana tina waktos hadir tur tina umur masa depan.
8:9 Ku sabab, Kuring ngumbar nyandak nya atuh mun hirup babarengan, nyaho yén Aisyah bakal pembimbing alus tur bakal konsol pikiran kuring jeung weariness kuring.
8:10 Kusabab dirina, Kuring boga kajelasan di satengahing bingung, tur ngahargaan diantara sesepuh di nonoman kuring;
8:11 jeung kuring bakal kapanggih janten astute di judgment, sarta bakal admired di payuneun anu perkasa, jeung rupa pamingpin bakal heran di kuring.
8:12 Lamun Kami jempé, aranjeunna bakal ngadagoan kuring; lamun kuring nyarita, aranjeunna bakal hormat kuring; jeung lamun kuring ngobrol pikeun panjang teuing, aranjeunna bakal nempatkeun leungeun maranéhna dina mouths maranéhna.
8:13 Ku kituna, ku cara maké dirina, Kuring kudu kalanggengan, sarta kuring baris bequeath hiji peringatan langgeng pikeun jalma anu datangna sanggeus kuring.
8:14 Kuring bakal nangtukeun bangsa dina urutan, jeung bangsa bakal matuh ka kuring.
8:15 dédéngéan kuring, raja dahsyat bakal sieun; mun multitude nu, Kuring bakal katempona alus tur wani dina perang.
8:16 Nalika kuring balik kana imah kuring, Kuring baris repose sorangan kalawan dirina, keur paguneman nya boga kapaitan, atawa parusahaan dirina tediousness wae, tapi ukur kabagjaan tur gladness.
8:17 Pamikiran hal ieu dina sorangan, sarta recalling dina haté kuring nu kalanggengan nyaeta niat hikmah,
8:18 na yén dina silaturahim dirina nyaeta enjoyment alus, sarta dina karya leungeun kabogohna anu honors tanpa cacad, sarta di perdebatan jeung nya nyaeta pamahaman, Nu Maha Suci di babagi paguneman kalawan dirina; Ku margi ngeunaan néangan, ku kituna kuring bisa nyandak nya sorangan.
8:19 Pikeun kuring éta hiji budak akalna na geus diurus hiji jiwa alus.
8:20 Malah leuwih ti kitu, keur alus, Kuring sumping ka boga hiji badan undefiled.
8:21 Sarta saprak kuring nyaho yén éta téh teu mungkin janten chaste iwal sakumaha kado ti Allah, na yén éta téh mangrupa titik hikmah uninga anu kado éta, Kuring ditilik Gusti, na kuring besought anjeunna, na mah ceuk kalawan gembleng haté abdi:

Kawijaksanaan 9

9:1 "Allah founding abdi na Tuhan rahmat, anu geus nyieun sagala hal kalayan kecap anjeun,
9:2 sarta ku hikmah anjeun geus ngadeg lalaki mun boga Dominion ngaliwatan mahluk nu geus dijieun ku anjeun,
9:3 ku kituna manéhna bakal mesen dunya di equity jeung kaadilan, sarta ngaéksekusi judgment kalawan haté orientasi tegak,
9:4 masihan abdi hikmah, nu handmaiden dina tahta Anjeun, tur jadi hoream pikeun nampik kuring ti diantara barudak anjeun,
9:5 sabab Kami hamba Anjeun, jeung putra handmaid Anjeun, saurang lalaki lemah, sarta pondok-cicing, kalawan pamahaman kawates judgment jeung hukum.
9:6 Tur upami batur nya sampurna antara putra lalaki, acan lamun hikmah anjeun ieu dibawa kabur ti anjeunna, anjeunna bakal diitung jadi nanaon.
9:7 Geus dipilih kuring jadi raja urang Anjeun, sarta hakim ti putra anjeun sarta putri.
9:8 Jeung anjeun disebut kuring keur nyusunna kuil dina Gunung suci Anjeun, jeung, di kota dwelling Anjeun, hiji altar di sasaruaan Kemah suci Anjeun, nu tos Anjeun disiapkeun ti mimiti.
9:9 Na sareng anjeun téh hikmah, saha akrab jeung karya anjeun, sareng saha ieu caket dieu mun anjeun dijieun dunya, sarta saha weruh naon pleasing kana panon anjeun, jeung saha anu dipandu ku ajaran anjeun.
9:10 Kirim surélék dirina kaluar tina langit suci anjeun sarta ti singgasana paduka, jadi yén Aisyah nyaéta kalayan kuring jeung labors sareng abdi, sarta kuring baris nyaho naon anu bisa ditarima sareng anjeun.
9:11 Pikeun manehna weruh sarta understands sagala hal, sarta bakal ngakibatkeun kuring soberly dina karya abdi, sarta bakal hansip kuring ku kakuatan dirina.
9:12 Jeung karya kuring bakal ditarima, sarta kuring baris ngatur jalma Anjeun justly, jeung kuring bakal pantes tahta bapa.
9:13 Pikeun anu diantara lalaki bisa nyaho ikhtiar Allah? Atawa anu bisa ngabayangkeun wasiat Allah?
9:14 Pikeun pikiran tina mortals nu isinan, sarta tetempoan urang geus pasti.
9:15 Pikeun awak corruptible weighs handap jiwa, sarta dwelling earthy ieu tekenan sababaraha loba pikiran kana pikiran.
9:16 Sarta kami assess kalawan kasusah hal anu bumi, sarta kami manggihan kalawan kuli hal anu aya dina pintonan kami. Ku kituna anu bakal neangan kaluar hal anu di sawarga?
9:17 Sumawona, anu bakal nyaho pikiran anjeun, iwal mun masihan hikmah jeung ngirim roh suci anjeun ti on tinggi?
9:18 Na ku cara ieu, jalma anu aya di bumi téh dilereskeun dina jalur maranéhna, jeung lalaki diajar hal nu pleasing ka anjeun.
9:19 Pikeun ku hikmah aranjeunna disimpen, anu geus pleased Anjeun, O Lord, ti mimiti ".

Kawijaksanaan 10

10:1 Ieu anjeunna, anu diwangun mimiti ku Alloh, bapa dunya, anu éta nyalira nalika dijieun; manehna dilestarikan anjeunna,
10:2 na ngarah manehna kaluar tina ngalanggar na, na eweh daya pikeun ngajaga sagala hal.
10:3 Sanggeus ieu, lamun éta lalaki adil kaluar ti dirina di anger na, anjeunna perished ngaliwatan anger ku pembunuhan lanceukna.
10:4 Kusabab ieu, nalika cai ancur bumi, hikmah healed deui, guiding nu ngan ku cara maké kai nista.
10:5 Sumawona, lamun bangsa kungsi conspired babarengan pikeun idin ka wickedness, manehna terang teh ngan, sarta dilestarikan anjeunna tanpa ngalepatkeun sateuacan Gusti, sarta dilestarikan kakuatan na kaluar tina rahmat keur putra na.
10:6 Manehna dibébaskeun ieu ngan lalaki ti karuksakan nu impious, kabur nurun seuneu dina Lima Lokasi,
10:7 nu mana, salaku kasaksian kana wickedness maranéhna, nyaéta daratan kapencil terus udud, sarta tangkal tega buah di kali pasti, sarta sosok uyah nangtung salaku tugu pikeun hiji jiwa musyrik.
10:8 Keur, di hikmah disregarding, aranjeunna fallen, teu jadi loba di ieu, yén maranéhanana éta goblog tina alus, tapi nu aranjeunna bequeathed mun lalaki hiji peringatan ti foolishness maranéhna, jadina, dina hal nu aranjeunna dosa, maranéhanana éta bisa kabur bewara.
10:9 Acan hikmah geus dibébaskeun tina ngenes jalma anu aya timer perhatian.
10:10 Manehna mingpin ngan lalaki, buronan ieu murka lanceukna urang, ku cara katuhu, jeung wangsit pikeun anjeunna Karajaan Allah, na eweh pangaweruh kasucian, ngahormatan manehna di labors na, sarta réngsé labors na.
10:11 Di tengah encircling tipuan, manehna flowed sabudeureun manehna jeung ngajadikeun anjeunna jujur.
10:12 Manehna dijaga anjeunna ti musuh-Na, jeung manehna salamet anjeunna ti seducers, jeung manehna eweh konflik kuat ku kituna manéhna bisa nungkulan sarta bisa nyaho yén kakuatan ngeunaan sagala hal anu hikmah.
10:13 Manehna teu abandon nu ngan lalaki nalika anjeunna dijual, tapi dibébaskeun anjeunna ti sinners; manehna indit ka handap kalayan anjeunna kana liang kubur,
10:14 sarta manehna teu abandon anjeunna dina ranté, bari manehna dibawa anjeunna teh scepter karajaan jeung kakuatan ngalawan jalma anu tertindas anjeunna, jeung wangsit aranjeunna janten liars anu kungsi dishonored anjeunna, na eweh kamulyaan langgeng.
10:15 Manehna dibébaskeun ieu ngan urang jeung turunan teu salah, ti bangsa nu kungsi tertindas aranjeunna.
10:16 Manehna diasupkeun ka jiwa tina hamba Allah sarta pinunjul ngalawan raja dreadful di satengahing portents jeung tanda,
10:17 jeung manehna rendered ka ngan nu Upahna labors maranéhna, na ngarah éta sapanjang cara wondrous; jeung manéhna ka aranjeunna, kawas panutup ku dinten, na kawas cahaya béntang ku wengi.
10:18 Manehna dibawa aranjeunna liwat Laut Beureum, tur dipingpin aranjeunna sakuliah cai hébat.
10:19 Tapi musuh maranéhna, manehna submerged di laut, ti bojong furthest, manehna Drew aranjeunna nepi. Ku sabab, nu ngan dibawa off spoils tina impious.
10:20 Jeung maranéhna chanted mun ngaran suci Anjeun, Gusti, jeung maranéhna babarengan muji leungeun victorious Anjeun,
10:21 lantaran hikmah dibuka sungut tina bisu, sarta dijieun biantara Orok eloquent.

Kawijaksanaan 11

11:1 Manehna diarahkeun karya maranéhanana dina leungeun nabi suci.
11:2 Éta dijieun jalur ngaliwatan wewengkon kapencil, nu éta didumukan, jeung nyetél imahna di tempat jauh.
11:3 Éta nangtung teguh ngalawan musuh, sarta vindicated diri tina adversaries maranéhna.
11:4 aranjeunna thirsted, sarta aranjeunna disebut kana Anjeun, sarta cai dibéré aranjeunna kaluar ti batu deepest, sarta respite ti haus kaluar tina batu teuas.
11:5 Pikeun cai ngaliwatan, musuh maranéhna geus dihukum, ku korupsi cai nginum maranéhna; teras kumaha, diantara aranjeunna, nalika putra Israil lacked kaayaanana nu bakal geus miboga, musuh maranéhna rejoiced;
11:6 acan najan cai, lamun éta merlukeun, tétéla ogé pikeun aranjeunna.
11:7 Pikeun gaganti cai mancur a, malah langgeng dina aliran, Anjeun masihan getih manusa kana adil,
11:8 sarta bari maranéhna bakal ditumbuk kana aib lantaran tina murdering of Orok, Anjeun disangka masihan cai loba pisan sorangan,
11:9 ngalaan pikiran ngaliwatan haus nu, anu lumangsung dina waktu anu, kumaha anjeun bakal exalt sorangan jeung bakal maéhan adversaries maranéhna.
11:10 Pikeun lamun maranéhanana keur dites, sarta sanajan narima koreksi welas asih, aranjeunna terang dina naon cara, lamun murka Anjeun judged nu impious, aranjeunna bakal sangsara torments.
11:11 pikeun ieu, advising kawas ramana, Anjeun disatujuan; tapi batur, interrogating kawas raja parna, Anjeun dikutuk.
11:12 Pikeun naha bolos atawa hadir, disiksa sapuk.
11:13 Pikeun maranéhna sempet nampi ganda: weariness na groaning dina zikir mahluk kaliwat.
11:14 Pikeun nalika aranjeunna dibayar perhatian ka punishments maranéhna, hadir kana manfaat sorangan, aranjeunna disebut kapikiran Gusti, admiring hasil tungtung.
11:15 Pikeun sanajan aranjeunna némbongkeun scorn ku ngalungkeun kaluar pernyataan menyimpang, dina tungtungna maranéhanana amazed di hasilna, Tapi ieu teu sarua thirsting pikeun kaadilan.
11:16 Pikeun nurutkeun kana pamikiran ngeunaan iniquity irasional maranéhna, lantaran sababaraha, bade sesat, anu worshiping serpents bisu jeung beasts hargana, Anjeun dikirim kana éta rupa-rupa beasts bisu pikeun pamales kanyeri,
11:17 ambéh maranéhanana bisa nyaho yén ku hal naon a dosa lalaki, ku sarua ogé anjeunna tormented.
11:18 For deui ieu mah teu mungkin pikeun leungeun anjeun sadaya-kuat, nu dijieun dunya tina bahan kanyahoan, pikeun ngirim mudik kana éta rupa-rupa biruang, atawa singa galak,
11:19 atawa, di anger, beasts sahiji jenis anyar, masif na aneh, boh engapan kaluar hiji uap fiery, atanapi ngirim mudik hiji haseup odorous, atanapi shooting Sparks pikareueuseun ti panon maranéhna;
11:20 whereby, teu ukur tatu bakal bisa ngancurkeun aranjeunna, tapi oge pisan tetempoan bakal maéhan éta ngaliwatan sieun.
11:21 Tapi, malah tanpa ieu, aranjeunna bisa geus ditelasan kalawan hiji napas, nalangsara kasusah tina pembuatan sorangan jeung keur sumebar ku roh anjeun tina kahadean; tapi geus nitah hirup di ukuranana jeung nomer tur beurat.
11:22 Padahal loba nu kuat, Anjeun sorangan sok nungkulan. Jeung anu baris tahan kakuatan panangan Anjeun?
11:23 Keur, kawas gandum leutik dina skala a, ngan jadi dunya saencan Anjeun, jeung kawas ibun turun saméméh subuh, nu descends kana bumi.
11:24 Tapi anjeun welas asih ka sadaya, sabab Anjeun bisa ngalakukeun sagala, jeung ngilangkeun dosa manusa alatan tobat.
11:25 Keur anjeun bogoh sagala hal anu, jeung hate sia sahiji hal geus dijieun; keur teu bakal dijieun atawa ngadegkeun nanaon nu hated.
11:26 Keur kumaha bisa nanaon endure, iwal ku bakal Anjeun? atawa naon, sanggeus geus disebut ku anjeun teu aya, bakal dilestarikan?
11:27 Tapi anjeun luang sagala hal, sabab Hormat, O Lord, anu mikanyaah jiwa.

Kawijaksanaan 12

12:1 O kumaha alus sarta marahmay pisan, Gusti, nyaeta roh anjeun dina sagala hal!
12:2 Ku sabab, jalma anu ngumbara afield, anjeun ngabenerkeun, jeung, pikeun jalma anu dosa, anjeun pituah eta jeung admonish eta, jadina, ngabogaan niat jahat ditinggalkeun, maranéhanana bisa percaya anjeun, O Lord.
12:3 Pikeun maranéhanana pangeusi kuno tanah suci Anjeun, saha maneh abhorred,
12:4 lantaran maranéhanana ngalakonan karya mikacua ka anjeun, ngaliwatan obat adil tur kurban,
12:5 jeung murderers merciless sahiji putra sorangan, jeung dahar di entrails manusa, jeung devourers getih sajaba ti sacrament komunitas Anjeun,
12:6 jeung sellers ngajalankeun upacara tina jiwa daya teu upaya, Anjeun willed ngancurkeun ku leungeun kolot urang,
12:7 ambéh maranéhanana bisa worthily ngamankeun sojourn sahiji barudak Allah, di tanah nu paling tercinta ku anjeun.
12:8 Tapi, ku kituna anjeun sabar malah mun lalaki ieu, Anjeun dikirim wasps, forerunners sahiji tentara Anjeun, ku kituna anjeun bisa ngancurkeun éta saeutik ku saeutik,
12:9 moal sabab anjeun bisa subdue nu impious handapeun ngan ku perang atawa ku beasts kejem, atawa ku kecap kasar ka ngabasmi aranjeunna sakaligus,
12:10 tapi, di ditilik ku derajat, anjeun mere eta tempat tobat, moal unaware yen bangsa maranéhanana nyaéta jahat, sarta niat jahat maranéhanana nyaéta alamiah, na yén pamikiran maranéhna bisa pernah dirobah.
12:11 Pikeun turunan ieu accursed ti mimiti. Ngayakeun naha anjeun, fearing saha, masihan ni'mat ka dosa maranéhanana.
12:12 Pikeun anu baris ngomong ka anjeun, "Naon anu anjeun parantos lakukeun?"Atawa saha bakal nangtung ngalawan judgment Anjeun? Atawa anu bakal datang saméméh anjeun salaku bek tina lalaki adil? Atawa anu baris nuduh maneh, lamun bangsa binasa, nu tos Anjeun dijieun?
12:13 Pikeun ngayakeun téh aya Allah sejen tapi maneh, anu boga ngurus sagala, mun saha maneh bakal némbongkeun yén anjeun teu masihan judgment unjustly.
12:14 Ngayakeun bakal jadi raja atanapi mairan inquire saméméh anjeun ngeunaan pamadegan saha anjeun ancur.
12:15 Ku sabab, saprak anjeun ngan, Anjeun mesen sagala hal justly, tempo eta asing kana kahadean anjeun ka ngahukum manehna anu teu pantes dihukum.
12:16 Pikeun kakuatan anjeun awal kaadilan, jeung, kusabab anjeun Gusti sadaya, Anjeun nyieun diri janten sabar ka sadaya.
12:17 Keur anjeun nembongkeun kakuatan pikeun jalma anu teu percanten ka anjeun sampurna dina kakuatan, jeung anjeun ngalaan éta kaadigungan sahiji jalma anu teu nyaho maneh.
12:18 Tapi, anjeun master daya, saprak anjeun nangtoskeun kalawan tranquility, sarta saprak anjeun administer kami kalawan reverence hébat; keur eta deukeut ka anjeun dipaké iraha wae nu bakal.
12:19 Tapi geus diajarkeun jalma Anjeun, ngaliwatan karya sapertos, yen aranjeunna kedah janten ngan tur manusiawi, anjeun geus dijieun putra anjeun janten harepan alus, sabab di ditilik anjeun nyadiakeun tempat pikeun tobat tina dosa.
12:20 Pikeun sanajan musuh pagawé anjeun anu deserving pati, Anjeun afflicted aranjeunna kalayan attentiveness hébat, nyadiakeun waktu sarta tempat whereby maranéhna bakal bisa dirobah tina niat jahat;
12:21 kalayan naon karajinan, terus, tos judged putra anjeun, anu kolotna geus dibikeun Sumpah na covenants dina iman alus!
12:22 Ku sabab, bari Anjeun masihan urang disiplin, Anjeun masihan musuh kami anu multiplicity of scourges, ku kituna dina ditilik kami bisa pikir dina kahadéan anjeun, jeung lamun urang keur judged, urang bisa miharep pikeun rahmat.
12:23 Ku sabab, ogé kana ieu, anu geus mukim maranéhanana cicing hirup maranéhna irrationally na unjustly, ngaliwatan hal ieu anu aranjeunna disembah, Anjeun masihan nu torments greatest.
12:24 Jeung, leres pisan, aranjeunna wandered keur lila di jalan kasalahan, valuing eta hal sakumaha dewa, nu aya hargana malah diantara sasatoan, hirup di kabiasaan irasional foolish.
12:25 Kusabab ieu, geus dibéré judgment di derision, saolah-olah ti barudak foolish.
12:26 Tapi jalma anu teu acan dilereskeun ku ageung na chiding, geus ngalaman judgment pantes Allah.
12:27 Pikeun diantara maranéhanana anu éta indignant di sufferings maranéhna, nu sumping ngaliwatan eta hal anu aranjeunna reputed janten dewa, lamun maranéhna nempo yén maranéhna bakal ancur ku ieu hal anu sarua, jalma anu baheulana nampik pangaweruh manehna, ayeuna dicaritakeun Allah leres, jeung, kusabab ieu, Nepi ka tungtun taun panghukuman maranéhna sumping kana éta.

Kawijaksanaan 13

13:1 Tapi sakabeh manusa nu hawa, anu teu dina pangaweruh Allah, jeung anu, ti ieu hal alus anu katempo, éta teu bisa ngarti manéhna anu, atawa, ku Mayar perhatian ka karya, teu maranehna ngaku manéhna anu artisan.
13:2 Gantina, maranéhanana geus dianggap boh seuneu, atawa hawa, atawa atmosfir, atawa bunderan béntang, atawa laut gede, atawa panonpoé jeung bulan, jadi dewa nu kakawasaan dunya.
13:3 Lamun maranehna, keur delighted ku wisata saperti, sakuduna maranehna jadi dewa, hayu eta nyaho kumaha gede Gusti sahijina nya di splendor. Pikeun manéhna anu nyiptakeun sagala hal anu panulis kageulisan.
13:4 Atawa, lamun maranehna wondered di daya maranéhanana jeung pangaruh maranéhanana, hayu eta ngarti ku hal ieu, yén manéhna anu nyiptakeun eta anu mightier ti maranehna.
13:5 Keur, ku hebat pisan tina ciptaan jeung salon deui nya, pencipta ieu bakal bisa ditempo discernibly.
13:6 Tapi, nepi ka titik ieu, nu aduan ngeunaan ieu téh Lesser. Pikeun sugan maranehna dijieun kasalahan dina ieu, bari desiring jeung néangan pikeun manggihan Allah.
13:7 Jeung, leres pisan, mibanda sababaraha familiarity jeung manéhna ngaliwatan bukuna, maranehna neangan, jeung nu persuaded, sabab hal nu sipatna manéh anu alus.
13:8 Tapi, mangka deui, ayakeun bisa hutang maranéhanana jadi dipaliré.
13:9 Keur, lamun éta bisa nyaho cukup ku kituna maranéhanana bisa bersih semesta, kumaha ieu nya maranehna teu gampang manggihan Gusti eta?
13:10 Acan aranjeunna bagja, jeung harepan maranéhanana nyaéta antara maot, pikeun maranéhna geus disebut 'dewa' karya leungeun lalaki, emas jeung pérak, nu papanggihan ngeunaan skill, sarta sasaruaan sato, atawa batu gunana, karya hiji leungeun kuna.
13:11 Atawa, éta salaku lamun tukang nyieun hiji, a workman leuweung, sempet motong kai lempeng, jeung, kalayan kaahlian na, dicukur kaluar sakabéh babakan na, jeung, kalawan skill na, rajin kolot wadah a, praktis keur dipake dina kahirupan,
13:12 komo tetep karyana anu exhausted dina nyiapkeun dahareun;
13:13 jeung, ti sésana ieu, nu geus jadi mangpaat pikeun euweuh, sapotong melengkung kai tur pinuh ku knots, anjeunna rajin carves eta dina waktu luang na, jeung, ngaliwatan pangaweruh seni na, ngabentuk éta sarta ngajadikeun eta dina gambar di manusa,
13:14 atawa hal comparable ka sato, tuntas rubbing eta kalawan ocher beureum, sangkan eta beureum jeung warna pigmén nu, sarta nutupan unggal imperfection nu aya dina eta;
13:15 tur éta saolah-olah manehna dijieun tempat peristirahatan pas keur eta, malah netepkeun eta dina témbok sarta fastening eta kalawan beusi,
13:16 nyadiakeun keur eta, lest sakuduna digolongkeun, nyaho yén éta téh bisa nulungan sorangan, pikeun ieu hiji gambar na éta merlukeun pitulung.
13:17 Teras salajengna, nyieun hiji kurban, anjeunna inquires ngeunaan kabeungharan na, na tentang putra na, sarta ngeunaan nikah. Sarta anjeunna henteu isin ngobrol jeung nu mana boga jiwa.
13:18 Jeung kaséhatan, leres pisan, hal damang keur ngado'a ka, jeung kahirupan, anjeunna petisi naon maot, jeung pitulung, anjeunna nyaéta panggero kana hal daya teu upaya,
13:19 jeung lalampahan alus, anjeunna entreats yen nu bisa leumpang, jeung acquiring, jeung digawé, jeung kasuksésan dina sagala hal, anjeunna entreats yén nu aya gunana dina sagala hal.

Kawijaksanaan 14

14:1 Deui, lian, pamikiran keur balayar, tur dimimitian sangkan perjalanan na ngaliwatan gelombang raging, nyaéta panggero kana sapotong kai leuwih rapuh ti kai anu mawa manehna.
14:2 Pikeun ieu naon kahayang geus contrived bisa kaala, jeung tukang nyieun geus kabentuk pamahaman na.
14:3 Tapi providence Anjeun, O Rama, ngokolakeunana, sabab geus disadiakeun pikeun duanana cara di laut sarta jalur pisan dipercaya diantara gelombang,
14:4 ngalaan pikiran yén anjeun bisa nyimpen kaluar tina sagala hal, malah lamun batur éta buka laut tanpa skill.
14:5 Tapi, supados karya hikmah Anjeun bisa jadi teu kosong, Ku kituna, lalaki percanten jiwa maranéhna malah mun sapotong saeutik tina kai, jeung, nyebrang leuwih laut ku rakit, aranjeunna keur nangtukeun bébas.
14:6 Tapi, ti mimiti, lamun éta raksasa reueus anu perishing, harepan tina dunya, kabur ku kapal, masihan deui umur masa depan hiji cikal kalahiran, nu ieu diatur ku leungeun anjeun.
14:7 Pikeun rahayu nyaeta kai liwat mana kaadilan dijieun.
14:8 Tapi, ngaliwatan sisi nu ngajadikeun idola nu, duanana eta, sarta anjeunna anu dijieun, ieu accursed: manehna, leres pisan, sabab geus dilayanan ku anjeunna, sarta eta, margi, najan éta rapuh, mangka disebut 'Allah.'
14:9 Tapi impious na impiety na aya kitu karasa ka Allah.
14:10 Pikeun nu nu dijieun, bareng jeung anjeunna anu dijieun, bakal sangsara torments.
14:11 Kusabab ieu, sarta nurutkeun kana idolatries sahiji bangsa, bakal aya teu ngungsi, pikeun hal dijieun ku Allah geus dilakukeun kana hatred, jeung kana dedi kana jiwa lalaki, jeung kana snare keur suku tina foolish.
14:12 Pikeun awal fornication nyaeta milarian berhala, ti penemuan maranéhna asalna korupsi hirup.
14:13 Pikeun aranjeunna ngayakeun eksis ti mimiti, atawa baris aranjeunna aya salamina.
14:14 Pikeun ku emptiness agung lalaki aranjeunna sumping ka dunya, sahingga tungtung maranéhanana geura-giru manggihan.
14:15 Pikeun bapa, embittered jeung sangsara tina duka, dijieun hiji gambar putrana, anu kungsi dumadakan dibawa kabur ti anjeunna, teras salajengna, anjeunna anu geus maot salaku manusa, ayeuna dimimitian bisa disembah saolah-olah Allah a, tur jadi rites jeung kurban anu ngadegkeun diantara hamba-Na.
14:16 Saterusna, dina kursus waktu, gains iniquity kakuatan dina custom erroneous ieu, supaya kasalahan ieu geus katalungtik jadi lamun éta hukum anu, sarta figment ieu geus disembah di komando tyrants.
14:17 sarta maranéhanana, saha lalaki teu bisa kabuka ngahargaan lantaran maranéhanana éta jauh off, a sasaruaan aranjeunna ieu dibawa ti jauh off, ti dinya maranéhna dijieun gambar nu sarupa raja yen aranjeunna hayang ngahargaan, jadina, ku solicitude maranéhna, aranjeunna bisa ibadah anjeunna anu bolos, sagampil lamun anjeunna éta hadir.
14:18 Tapi, eta pas kana miara maranéhna, saha jalma saha aranjeunna henteu terang, aranjeunna cinta sabab dina kaunggulan artis.
14:19 pikeun anjeunna, wishing mangga hiji anu hired anjeunna, embellished seni na, kituna Pantun mangrupa sasaruaan hadé.
14:20 Tapi multitude tina lalaki, dibawa bareng ku kaéndahan karya, kiwari dianggap anjeunna janten Allah a, saha aranjeunna baheulana sempet ngahormatan salaku manusa.
14:21 Sarta ieu teh tipu daya kahirupan manusa: nu lalaki, porsi boh inclination sorangan atawa raja maranéhna, ditugaskeun nami unutterable kana batu jeung kai.
14:22 Jeung ieu teu cukup keur aranjeunna keur buka sesat ngeunaan pangaweruh Allah, tapi ogé, bari tinggal dina perang gede jahiliah, aranjeunna nelepon sangkan loba tur Dedemit hébat sapertos 'karapihan.'
14:23 Pikeun boh aranjeunna kurban putra sorangan, atanapi sakitu kurban poék, atawa maranéhna nyekel vigils pinuh ku madness,
14:24 ku kituna kiwari maranéhna ngayakeun ngajaga hirup, atawa ngawétkeun a nikah bersih, tapi maéhan sejen liwat dengki, atanapi grieves anjeunna ku zinah.
14:25 Jeung sagala hal anu dicampur aduk: getih, rajapati, maling na panipuan, korupsi jeung henteu satia, gangguan na sumpah palsu, karusuhan dina hal alus,
14:26 forgetfulness Allah, polusi tina jiwa, robahan tina procreation, inconstancy perkawinan, zinah wajar jeung homoseksualitas.
14:27 Pikeun muja brahala unspeakable téh cukang lantaranana, jeung awal jeung akhir, sadaya jahat.
14:28 Pikeun aranjeunna boh kalakuan sareng madness bari senang, atanapi aranjeunna insistently nyarita ngampar liar, atawa maranéhna hirup unjustly, atanapi aranjeunna rusuh bunuh sumpah palsu.
14:29 Keur, bari aranjeunna percanten dina berhala, nu tanpa jiwa a, vowing jahat, aranjeunna asa teu bisa disiksa sorangan.
14:30 Ku sabab, ti dua sisi eta fittingly bakal kajadian, lantaran boga pikiran jahat Allah, Mayar perhatian ka berhala, jeung lantaran geus disumpah unjustly, di guile kaadilan despising.
14:31 Pikeun swearing teu kahadean, tapi sinning salawasna datang sabudeureun pikeun hukuman anu dumasar kana transgression tina adil.

Kawijaksanaan 15

15:1 tapi anjeun, Gusti urang, aya Al Qur tur leres, sabar, sarta di rahmat susunan sagala hal.
15:2 Jeung, leres pisan, lamun urang dosa, kami Hormat, nyaho hebat pisan anjeun; jeung, lamun urang teu dosa, kami nyaho yen kami nu diitung sareng anjeun.
15:3 Pikeun geus dipikawanoh anjeun téh kaadilan sampurna, tur uninga kaadilan sarta kahadean anjeun akar kalanggengan.
15:4 Pikeun tata skillful tina lalaki jahat teu ngarah urang kana kasalahan, atawa kalangkang tina gambar anu, a kuli fruitless, hiji gambar sanggeus kungsi sculpted ngaliwatan pamakéan rupa-rupa kelir,
15:5 tetempoan ngeunaan anu méré kahayang kana foolish, sarta anjeunna mikanyaah ka sasaruaan hiji gambar nyawaan tanpa jiwa a.
15:6 Deserving anu pencinta jahat, jalma anu miharep dina hal saperti, saha jalma anu nyieun eta, saha jalma anu cinta aranjeunna, saha jalma anu ngamajukeun aranjeunna.
15:7 Tapi sanajan potter nu, mencét laboriously, molds bumi lemes kana kapal, tiap hiji pikeun pamakéan urang. Na ti liat sami anjeunna molds kapal, jelema nu keur dipake bersih, jeung kitu, jelema nu keur sabalikna. Tapi, sakumaha naon nya éta ngagunakeun wadah anu, potter nyaeta hakim.
15:8 Tur kalawan usaha anjeunna molds hiji allah kosong tina liat sarua, anjeunna anu saeutik saméméh geus dijieun tina bumi, jeung, sanggeus waktu ringkes, manéhna sorangan mulih ti mana anjeunna sumping, bisa diklaim ku anjeunna anu nyepeng hutang jiwa na.
15:9 Acan perhatian nya, moal naon karyana bakal, atawa yen hirupna nyaeta pondok, tapi nu manehna keur dilombakeun ku anu dianggo ku emas jeung pérak, acan anjeunna ogé teu sami ka jalma anu dianggo ku tambaga, sarta anjeunna glories yén anjeunna ngajadikeun hal hargana.
15:10 Pikeun haténa téh ashes, jeung harepan nya kokotor hargana, jeung hirupna leuwih umum ti liat,
15:11 sabab anjeunna ignores nu Hiji anu dijieun anjeunna, na saha instilled di anjeunna hiji jiwa digawé, na saha breathed kana anjeunna anu sumanget hirup.
15:12 Acan maranéhna malah dianggap hirup urang janten plaything a, jeung usefulness hirup janten akumulasi kabeungharan, na yén urang kudu acquiring hal di unggal jalan mungkin, malah tina jahat.
15:13 Keur, luhureun sadaya sejenna, anjeunna terang nyalira bisa kurang, saha, ti bahan rapuh bumi ngabentuk kapal na gambar graven.
15:14 Pikeun sakabéh foolish tur bagja, dina muatan tina jalan anu jiwa takabur, aya musuh urang anjeun sarta aturan leuwih aranjeunna,
15:15 lantaran geus esteemed sagala brahala tina bangsa sakumaha dewa, nu ngayakeun boga pamakéan panon ningali, atawa noses ngagambar napas, atawa Ceuli ngadangu, atawa ramo leungeun bisa nangkep, komo suku maranéhanana anu slow leumpang.
15:16 Pikeun lalaki dilakukeun ku maranehna, sarta anjeunna anu injeuman napas sorangan, kabentuk aranjeunna. Pikeun euweuh lalaki bakal tiasa ngahasilkeun Alloh dina sasaruaan dirina.
15:17 Keur, keur fana, anjeunna ngabentuk hiji hal maot jeung leungeun adil na. Tapi, anjeunna leuwih hade tinimbang eta hal anu anjeunna worships, sabab anjeunna memang geus cicing, sanajan anjeunna geus fana, Tapi aranjeunna pernah gaduh.
15:18 Sumawona, aranjeunna nyembah sato paling henteu resep, keur, nyieun perbandingan foolish, batur ieu parah.
15:19 Tapi moal malah ti penampilan maranéhanana bisa saha discern nanaon alus dina sato ieu. Acan aranjeunna geus ngungsi ti puji Allah, ti berkah na.

Kawijaksanaan 16

16:1 Kusabab ieu, na ku cara maké hal sarupa ieu, maranéhanana diidinan endure torments pas, sarta maranéhanana exterminated ku rupa-rupa beasts.
16:2 Gantina torments ieu, Anjeun dikaluarkeun jalma anjeun bageur nawaran reureuh, méré éta kahayang pikeun hiji rasa anyar tina nikmat Anjeun, sarta Nyiapkeun quails keur dahareun maranéhna,
16:3 jadina, malah jelema desiring dahareun, kusabab eta hal anu anu dikirim jeung wangsit pikeun aranjeunna, anu kiwari tos jauh ti kahayang perlu. acan ieu, sanggeus hiji waktos ringkes, sanggeus jadi lemah, sakecap kadaharan anyar.
16:4 Pikeun eta ieu perlu, sanajan aranjeunna tanpa munasabah, maranehna keur disangka datangna kana uing tina exercising tirani, acan ieu saolah-olah keur némbongkeun éta kumaha musuh maranéhanana anu keur exterminated.
16:5 Teras kumaha, lamun beasts galak overcame aranjeunna dina anger, maranéhanana exterminated ku bites sahiji oray perverse.
16:6 Tapi anger Anjeun teu nuluykeun salamina, sanajan maranéhanana troubled keur waktu anu singget pikeun koreksi maranéhna, aranjeunna gaduh tanda kasalametan salaku zikir sahiji parentah hukum anjeun.
16:7 Pikeun anjeunna anu tos ka dinya teu healed ku naon manéhna nempo, tapi ku anjeun, nu Jurusalamet sadaya.
16:8 Acan di ieu anjeun wangsit pikeun musuh kami nu aya anjeunna anu delivers ti jahat.
16:9 Pikeun aranjeunna ditelasan ku biting of locusts na flies, tur aya ieu kapanggih teu ubar pikeun hirup maranéhna, sabab deserved bisa ancur ku hal saperti.
16:10 Tapi sanajan teu huntu of serpents venomous ngawasa putra anjeun, pikeun rahmat anjeun sumping ka aranjeunna sarta healed aranjeunna.
16:11 Keur, di zikir kecap anjeun, maranéhanana nalungtik kukituna gancang disimpen, pikeun forgetfulness teu engraved kana altar anjeun ambéh maranéhanana bakal bisa ménta pitulung Anjeun.
16:12 Jeung, leres pisan, ngayakeun hiji ramuan, atawa poultice a, healed aranjeunna, Tapi kecap anjeun, O Lord, nu heals sadayana.
16:13 Pikeun éta anjeun, O Lord, anu nyepeng kakawasaan hirup jeung pati; Anjeun duanana ngakibatkeun bangbarung maot anjeun balikkeun.
16:14 acan lalaki, leres pisan, maéhan jiwa sorangan ngaliwatan niat jahat, jeung nalika sumanget na mana mudik, eta moal balik, atawa baris anjeunna nelepon deui jiwa na lamun geus narima.
16:15 Tapi éta teu mungkin kabur leungeun anjeun.
16:16 Keur impious, sanggeus nampik uninga anjeun, geus scourged ku kakuatan panangan anjeun, enduring kasusah ku cai ilahar, sarta ku hailstorms, sarta ku ribut hujan, sarta keur dikonsumsi ku seuneu.
16:17 Pikeun aya hal rongkah di cai, nu extinguishes sagala hal; eta geus prevailed leuwih ti seuneu; pikeun dunya teh bek tina ngan.
16:18 Leres pisan, dina hiji waktu nu tangtu, seuneu ieu subdued, ku kituna teu kaduruk jauh sato, mana anu dikirim ngalawan impious; jeung ku kituna, dina ningali ieu, aranjeunna bisa nyaho nu sipatna nalangsara kasusah ku judgment Allah.
16:19 Jeung, dina waktu sejen, seuneu dibeuleum, saluareun kakuatan sorangan, di satengahing cai, sarta eta flared up ti sabudeureun, ku kituna ngancurkeun bangsa tina hiji tanah adil.
16:20 Gantina hal ieu, Anjeun kaparaban jalma anjeun jeung kadaharan malaikat, jeung, ngabogaan roti disiapkeun ti sawarga, Anjeun dilayanan aranjeunna tanpa kuli nu nu nahan dina diri unggal delight jeung rasa amis tina unggal rasa.
16:21 Pikeun alam anjeun némbongkeun rasa amis Anjeun, nu tahan dina putra anjeun, sarta porsi wasiat tiap hiji, eta ieu dirobah jadi naon unggal hiji pikaresep.
16:22 Tapi salju jeung és diayakeun deui kakuatan seuneu, na teu ngalembereh, ambéh maranéhanana bisa nyaho seuneu nu, ngaduruk di Bagea jeung kedip-kedip dina hujan, ancur bungbuahan ti musuh.
16:23 Acan eta oge kasus, supados ngan bisa jadi kaparaban, seuneu anu sempet malah geus dicabut tina kakuatan sorangan.
16:24 Pikeun mahluk nu porsi Anjeun, Maha Nyipta, tumuwuh beureum panas di satengahing konflik ngalawan adil, na acan eta subsides pikeun kapentingan maranéhanana anu dipercanten di anjeun.
16:25 Kusabab ieu, sarta dina wayah éta, sanggeus kungsi transfigured dina sagala hal, rahmat anjeun ieu rajin porsi salaku nursemaid ngeunaan sagala hal, nurutkeun wasiat jelema nu panjang pikeun anjeun,
16:26 supados putra anjeun, saha maneh dipikacinta, O Lord, bisa nyaho yén éta téh teu bungbuahan alam mana eupan lalaki, Tapi kecap anjeun, nu preserves jalma anu iman di anjeun.
16:27 Pikeun anu mana teu bisa ancur ku seuneu, ieu geura dilebur nalika warmed ku sababaraha sinar panonpoé,
16:28 meh bisa jadi jelas ka sadaya yén éta téh bener datang saméméh panonpoé keur ngaberkahan Anjeun, jeung ka adore anjeun di dawning cahaya.
16:29 Keur harepan nu henteu ngahatur nuhun bakal ngalembereh jauh kawas és usum tiis sarta bakal bubarkeun kawas overflowing cai.

Kawijaksanaan 17

17:1 Pikeun judgments Anjeun, O Lord, anu hébat, sarta kecap anjeun anu indescribable. Ku sabab, jiwa undisciplined geus wandered sesat.
17:2 Keur, bari maranéhna junun ngayakinkeun nu adil, ku kituna pikeun ménta Dominion leuwih bangsa suci, aranjeunna sorangan anu fettered kalawan Ranté tina gelap jeung peuting sajajalan, enclosed di imah maranéhanana, fugitives of providence langgeng, bohong di ruruntuhan.
17:3 Jeung, bari maranéhna sangka kabur bewara dina dosa rusiah maranéhna, maranéhanana sumebar di handapeun hiji dijilbab poék oblivion, keur horribly sieun, sarta sanggeus kungsi kaganggu kalayan pikaheraneun hébat.
17:4 Pikeun ngayakeun tuh nu guha nu enclosed aranjeunna ngawétkeun aranjeunna da sieun, sabab nurun noises kaganggu aranjeunna, jeung jalma sorrowful muncul mun aranjeunna inténsif sieun maranéhna.
17:5 Jeung, leres pisan, malah seuneu teu boga kakuatan nyadiakeun éta lampu, atawa bisa di seuneu jelas béntang nyaangan nu pikareueuseun wengi.
17:6 Acan aya muncul mun eta seuneu dadakan, ngeusi sieun; jeung, sanggeus kungsi struck jeung sieun nyanghareupan éta nu ghaib, aranjeunna dianggap eta hal anu maranehna ningali janten parah,
17:7 jeung, sanggeus kungsi ridiculed, nu illusions anu dikaluarkeun tina seni maranéhna babarengan jeung rebuke contemptuous maranéhanana hikmah glorious.
17:8 Leres pisan, jalma anu jangji baris ngajalankeun jauh takwa sarta gangguan ti jiwa languishing, sanajan maranéhanana ngeusi derision, anu sorangan languishing di sieun.
17:9 Jeung, malah mun nanaon wajar kaganggu aranjeunna, acan keur agitated ku lulus sato jeung hissing sahiji oray, aranjeunna maot sieun, denying naon maranéhna sorangan nempo malah dina hawa, nu hiji teu nyangka mun bisa kabur.
17:10 Keur, bari meureun aya kahariwang ku wickedness, méré kasaksian ka panghukuman, pikeun nurani troubled salawasna ramalan harshness.
17:11 Sieun aya sia aya nu sejenna tapi unfaithfulness kana pamikiran hirup mantuan.
17:12 Jeung, bari frékuénsi ékspéktasi anu disetir ti jeroeun, anu ngabalukarkeun ieu supposing nu salah téh hébat dina pangaweruh, jeung salaku hasilna, konflik excels.
17:13 Acan jelema nu éta sabenerna kakuatanana wengi nu, keur nungkulan ku boh vilest jeung naraka deepest, anu saré éta saré sarua,
17:14 kadang diaduk nepi ku sieun hal wajar, séjén kali sinking handap di aib tina jiwa, pikeun sieun ngadadak tur kaduga overcame aranjeunna.
17:15 Saterusna, lamun sagala diantara aranjeunna pernah fallen jauh, anjeunna diteundeun panjara tanpa bar nu kungsi ditinggalkeun kabuka.
17:16 Pikeun lamun patani, atanapi angon a, atawa worker dina widang tanaga gawé anu dumadakan nungkulan, anjeunna endured hiji kabutuhan inescapable.
17:17 Pikeun maranéhanana kabéh kabeungkeut bareng jeung hiji ranté tina gelap. Atawa lamun aya hiji angin whistling, atawa sora amis manuk diantara dahan tangkal kandel, atawa gaya cai rushing kacida,
17:18 atawa noise kuat batuan nabrak handap, atawa scattering sato playful sanggeus kungsi katempo, atawa sora kuat beasts bellowing, atawa resounding tina bahana gunung pangluhurna, hal ieu dilakukeun ku maranehna tilelep ka handap sabab sieun.
17:19 Pikeun sakabeh dunya ieu enlightened ku lampu jelas, tur taya anu keur hindered di labors maranéhna.
17:20 tapi lajeng, peuting beurat ieu disimpen leuwih panonpoé keur aranjeunna, hiji gambar tina gelap nu mana éta rék nungkulan aranjeunna. Acan maranéhanana éta leuwih grievous ka diri ti éta gelap.

Kawijaksanaan 18

18:1 Tapi umat Allah anjeun éta lampu greatest Anjeun, jeung maranéhna ngadéngé sora anjeun, tapi teu ningali formulir Anjeun. Sarta alatan maranéhna sorangan teu oge sangsara hal anu sarua, aranjeunna muji maneh greatly.
18:2 Jeung jalma anu tatu sateuacan, masihan nuhun, lantaran maranéhanana éta henteu panjang keur tatu, sarta alatan maranéhna sempet petitioned keur kado ieu, anu pasti bakal bédana ieu.
18:3 Kusabab ieu, aranjeunna kungsi kolom ngaduruk tina seuneu salaku panungtun dina cara kanyahoan, jeung anjeun ditampilkeun a panonpoé bahya of a silaturahmi alus.
18:4 batur, leres pisan, deserved bisa dicabut tina lampu teras ka endure hiji panjara tina gelap, anu diawaskeun pikeun hiji kasempetan pikeun ngasupkeun ka bui putra anjeun, ku saha lampu incorruptible hukum ieu dimimitian dibikeun ka generasi nu bakal datang.
18:5 Nalika aranjeunna pamikiran maéhan éta babes tina ngan, hiji putra sanggeus kungsi kakeunaan tur nyetel bébas, mun aib maranéhna, Anjeun nyandak jauh rupa-rupa putra maranéhanana sarta ancur kabeh bareng ngawangun hiji cai perkasa.
18:6 Keur peuting nu dipikawanoh saméméhna ku founding urang, jadina, nyaho bebeneran tina Sumpah nu maranehna geus dipercaya, maranehna bisa jadi leuwih damai di jiwa maranéhanana.
18:7 Tapi urang Anjeun narima teu ngan kasalametan tina saukur, tapi ogé karuksakan tina adil.
18:8 Pikeun sagampil anjeun tatu adversaries urang, jadi oge teu Anjeun greatly diri nelepon urang mudik.
18:9 Pikeun ngan barudak aduh anu cicingeun maturan kurban, jeung kasapukan maranéhanana dikaluarkeun hukum kaadilan, ku kituna boh alus jeung goréng bakal bisa narima kaadilan, jeung ku kituna anjeun ayeuna bisa approve maranéhanana chanting ka bapa.
18:10 Di sisi anu sanésna, a sora dissimilar éta resounding ti musuh, sarta wailing lamentable ieu uninga keur barudak anu keur ceurik leuwih.
18:11 Tapi hukuman anu sarua afflicted hamba jeung jagoan, jeung lalaki biasa endured sarua jeung raja.
18:12 Ku sabab, sadayana éta sami, kalawan hiji ngaran pikeun pupusna, jeung maot éta henteu kaetung. Pikeun ngayakeun éta kénéh cukup pikeun ngubur mayit, margi, ku usaha tunggal, bangsa paling illustrious maranéhanana ieu exterminated.
18:13 Pikeun maranéhna moal bakal yakin nanaon alatan ubar; lajeng sabenerna, di awal, lamun ngaleungitkeun tina firstborn kajantenan, aranjeunna pledged rahayat kana milik Alloh.
18:14 Keur, lamun tiiseun sepi dikurilingan sagala hal, sarta lamun kursus peuting ieu ngalirkeun tengah lalampahan na,
18:15 Kecap Nu Maha Kawasa Anjeun ti sawarga leapt turun ti tahta karajaan anjeun, salaku soldadu galak di satengahing tanah ngaleungitkeun,
18:16 salaku pedang seukeut mawa otoritas unfeigned Anjeun, sarta ngadeg, kaeusi sagala hal jeung pati, jeung, nangtung di bumi, ngahontal sagala cara nepi ka noél langit.
18:17 Saterusna, visions incessant of nightmares kaganggu aranjeunna, jeung takwa kaduga overcame aranjeunna.
18:18 Sarta séjén ieu dialungkeun ka handap nguap satengah hirup; teras kumaha, ku cara maké nu yén ieu dying, anu ngabalukarkeun maot ieu wangsit.
18:19 Keur visions anu kaganggu aranjeunna pernah forewarned hal ieu, lest aranjeunna kedah binasa teu nyaho naha maranéhna ngalaman Dedemit ieu.
18:20 Tapi, dina waktos éta, sidang pati keuna komo ngan, tur aya gangguan multitude dina padang teh, tapi murka Anjeun teu nuluykeun pikeun panjang.
18:21 Pikeun lalaki teu salah, prospering, ieu bisa entreated keur urang anjeun, bringing mudik teh tameng tina jasa anjeun, ngaliwatan doa na menyan, nyieun supplication prayerful, anjeunna withstands anger, sarta sangkan ngawangun hiji tungtung ka kasusah perlu, ngalaan pikiran yén manéhna téh hamba Anjeun.
18:22 Acan anjeunna outlasted gangguan nu, teu ku kahadéan awak, atawa ku gaya leungeun, tapi, kalayan kecap, anjeunna subdued jalma anu troubling anjeunna, mieling Sumpah na covenant sahiji kolotna.
18:23 Pikeun lamun maranéhanana ayeuna fallen handap maot ku heaps salah kana sejen, anjeunna ngadeg antara aranjeunna sarta neukteuk off serangan maranéhna, sarta anjeunna dibagi jalma anu dikawasa jalur pikeun hirup.
18:24 Keur, dina pésta tina éra nu manéhna ngayakeun, dunya éta sadayana babarengan, jeung amal hébat ti kolotna anu engraved on opat ordo batu, sarta paduka ieu engraved on makuta sirah na.
18:25 Acan anjeunna anu exterminating yielded malah kana pamadegan anjeunna mamang. Pikeun hiji sidang di murka éta cukup.

Kawijaksanaan 19

19:1 Tapi impious, sagala cara jeung pisan tungtung, anu nungkulan ku anger tanpa rahmat. Leres pisan, anjeunna terang beforehand malah kahareup maranéhna.
19:2 Tapi, ningali nu maranéhna bisa geus repented, ambéh maranéhanana bakal dipingpin ku anjeunna jeung dikirim mudik jeung perhatian hébat, nu ngan ditéang nu impious, bari regretting amal maranéhna.
19:3 Keur, sedengkeun ngan nu masih nyekel duka di leungeun maranéhna sarta weeping di pakuburan nu maot, batur ieu nyandak kana diri pamikiran boloho sejen, sarta aranjeunna matak kaluar anggota DPRD na neruskeun aranjeunna salaku lamun éta fugitives.
19:4 Pikeun kabutuhan pas ieu ngarah ka tungtung ieu, sarta maranéhanana kalah zikir tina eta hal anu kungsi lumangsung, ku kituna naon ieu kurang di sufferings konflik nu bisa réngsé ku hukuman,
19:5 sarta ku kituna masarakat Anjeun, leres pisan, bisa wonderfully nembus, tapi batur ieu bisa manggihan maot anyar.
19:6 Pikeun unggal mahluk nurutkeun jenis na ieu kolot deui sakumaha ti mimiti, rajin porsi ajaran anjeun, ku kituna barudak anjeun bakal jadi dilestarikan teu katatu.
19:7 Pikeun awan a overshadowed camp maranéhna, na dimana cai éta saméméh, tanah garing mucunghul, sarta di Laut Beureum, cara tanpa halangan, tur kaluar tina jero hébat, widang tingkat sprung up,
19:8 liwat mana sakabeh bangsa diliwatan, ditangtayungan ku leungeun anjeun, ningali miracles anjeun sarta keajaiban.
19:9 Pikeun aranjeunna dihakan dahareun kawas kuda, sarta aranjeunna leapt ngeunaan kawas anak domba, praising Anjeun, O Lord, anu kungsi dibébaskeun aranjeunna.
19:10 Pikeun maranéhanana éta kénéh mindful tina eta hal anu kungsi lumangsung dina mangsa wanci sojourn maranéhna, Kumaha, gantina sapi, bumi dibawa mudik flies, na tinimbang lauk, walungan tuang nepi rupa-rupa kodok.
19:11 Jeung, pamungkas, aranjeunna ningal jenis anyar manuk, iraha, keur dipingpin ku kahayang maranéhna, aranjeunna nungtut hiji salametan daging.
19:12 Keur, mun konsol leungitna maranéhna, puyuh datang nepi ka aranjeunna tina laut, na acan troubles overcame nu sinners, sanajan maranéhanana éta henteu tanpa bukti naon anu kajadian sateuacan ku kakawasaan kilat, pikeun maranéhna ngalaman justly nurutkeun wickedness sorangan.
19:13 jeung memang, aranjeunna nyetel inhospitality langkung detestable. Tangtu, sababaraha geus nampik pikeun nampa asing kanyahoan, tapi batur kasebut drafting sémah alus kana servitude,
19:14 na mah ngan asing, tapi ogé maranéhanana anu kungsi handapeun perawatan maranéhna, lantaran maranéhanana kedul sheltering nu luar.
19:15 Acan sakur sempet sheltered aranjeunna kalayan gladness, ku nyieun pamakéan tina kaadilan pisan sarua, aranjeunna afflicted jeung ngenes paling parah.
19:16 Acan maranéhanana struck kalawan lolong, kawas batur dibawa saméméh Gerbang kaadilan, ambéh maranéhanana anu dumadakan ditutupan ku gelap, na masing-masing hiji ieu ditinggalkeun néangan keur bangbarung tina panto hareup na.
19:17 Pikeun elemen dina diri anu dina prosés keur robah, sagampil nalika sora alat musik keur dirobah dina kualitas, acan tiap hiji ngajaga sora sorangan, ti mana eta nu dianggap na nurutkeun penampilan tetep na.
19:18 Pikeun padesaan ieu robah ku cai, jeung hal anu anu ngojay, meuntas ngaliwatan lahan.
19:19 Seuneu prevailed di satengahing cai, saluareun kakuatan sorangan, tur caina poho alam quenching na.
19:20 Di sisi anu sanésna, ti seuneu teu gangguan awak sato fana leumpang sabudeureun, atawa teu aranjeunna ngalembereh yén pangan alus, nu geus jadi gampang dilebur saperti és. Pikeun dina sagala hal, O Lord, Anjeun magnified jalma Anjeun, sarta ngahormatan aranjeunna, sarta henteu nganggap hina aranjeunna, tapi dina unggal waktos na di unggal tempat, Anjeun ditulungan aranjeunna.