Pemesanan suci

Pemesanan Suci mangrupakeun sacrament nu lalaki nu disatujuan atawa “ordained” ku Garéja nedunan nu sejenna genep sacraments. Lalaki bisa jadi deacons, imam atanapi uskup.

Tapi, nu sacrament pemesanan Suci anu dipigawé ngan ku uskup, na yén kieu langsung ti Alkitab.

Aya hiji cara ngadegkeun dina Kitab Suci nu panggero Allah ka mentri nu dirumuskeun jeung narima. Ieu ngalir ti Allah ka Yesus, ti Yesus ka Rasul, na ti Rasul pikeun ngaganti maranéhna (tempo Injil Lukas 10:16 jeung Injil John 13:20; 20:21). Jadi, nu sacrament pemesanan Suci bisa dipigawé ngan ku hiji Rosululloh atawa ukur ku hiji on saha otoritas Apostolik geus conferred. Salaku conto, Paul nyerat di na Letter munggaran Timoteus (4:14), “Ulah maranéh ngalalaworakeun kana kurnia anjeun gaduh, nu dibéré maneh ku utterance prophetic nalika déwan ti sesepuh diteundeun leungeun maranéhna kana Anjeun” (tempo 5:22, milikna Kadua Surat Timoteus, 1:6, na na Surat ka Titus 1:5). Jadi, sacrament kieu hiji ranté unbroken ti Yesus ka imam Katolik newest dinten ieu. (Langkung lengkep ihwal ieu di handap.)

Dina Garéja mimiti, a hirarki dimekarkeun anu diwangun ti uskup, presbyters (atawa sesepuh), sarta deacons, nu corresponded struktur tilu-tiered Israél ngeunaan Imam Agung, imam, sarta urang Lewi (tempo Paul sacara Hurup ka Phillipians, 1:1; Saint James’ Epistle, 5:14; Kitab Nomer, 32; The Second Book of Babad 31:9-10).1 di Israil, imam ieu katempona emissary Allah unik (tempo Malachi 2:7), keur nangtukeun sajaba ti assembly ku hiji anointing jeung imposition tina leungeun (tempo Budalan 30:30 atawa Deuteronomy 34:9).

Nunjukkeun yen Rasul éta Yahudi, Garéja diadopsi ieu adat Yahudi pikeun sanggem nya tina ordinasi.

Henteu Kami sakabeh imam?

Teu, tapi kadang urang nu bingung ku pesen Alkitab urang nu kabéh mukmin disebut babagi di priesthood Kristus urang. Salaku conto, Saint Peter urang Letter kahiji (2:9) nagara, “Anjeun hiji lomba dipilih, a priesthood karajaan, bangsa suci, jalma Allah sorangan.” kecap ieu mangrupa rujukan deui Budalan 19:6, “Anjeun kudu jadi ka abdi hiji karajaan imam jeung bangsa suci.”

Reserving otoritas pikeun nedunan sacraments ka grup husus individu (imam) katelah sacerdotalism.

Dina covenant Old, leuwih leutik, priesthood sacerdotal eksis dina bangsa priestly gedé Israel. Salaku urang ngajelaskeun, éta sami dina covenant Anyar.

Alkitab mangka éta priesthood sacerdotal janten jenis fatherhood spiritual, naha nu mangrupa Garéja Katolik ngajarkeun yén ordinasi priestly ieu ditangtayungan pikeun lalaki nyalira. Salaku conto, dina Perjanjian Old, nu Kitab Hakim (18:19) nagara: “Kita Hayu jeung urang, na jadi ka urang bapa na imam a.”

Oge, dina Perjanjian Anyar, Paul nyerat di na Letter Kahiji ka Korinta (4:15) yen “Pikeun sanajan anjeun boga Panungtun countless Kristus, Anjeun teu gaduh loba founding. Pikeun kuring janten ramana anjeun dina Kristus Yesus ngaliwatan Injil.” Paul elaborates langkung lengkep ihwal fatherhood spiritual atawa priesthood sacerdotal di mimiti nu surah anu sarua, nalika anjeunna nyebutkeun, “Ieu sabaraha hiji kedah hal kami, minangka pagawé Kristus na stewards anu mysteries Allah” (4:1).2

Di mimiti mentri-Na, Yesus ngomong yén panongton resembled “domba tanpa angon a,” paribasa, “panen anu loba, tapi buruh nu saeutik; neneda kituna Gusti tina panen ngirim kaluar buruh kana panén na” (tempo Matthew 9:36, 37-38). qur'an ieu cariosan Pilihan Na ti Rasul belas, saha Anjeunna empowered tur dikirim kaluar salaku angon vicarious Na leuwih satia (ningali Injil John 21:15-17; nu Meta tina Rasul 20:28; sarta Peter urang Letter kahiji 5:2). “Anjeun teu pilih kuring,” Anjeunna engké ngingetkeun aranjeunna, “tapi milih maneh na diangkat maneh nu kudu indit jeung tega buah” (John 15:16). “Kumaha lalaki bisa ngahutbah iwal aranjeunna dikirim?” nyerat Paul di na Letter ka Rum, 10:15.

Nowhere dina Kitab Suci henteu manusa nganggap mentri keur dirina. “Salah henteu nyandak ngahargaan nu kana dirina, tapi disebutna ku Alloh, sagampil Harun ieu,” nulis Paul di na Hurup ka Ibrani 5:4 (tingali na Hurup ka Kolosa 1:25, oge). Nalika exorcists Yahudi tangtu nyobian rebuke roh jahat “ku Yesus saha preaches Paul,” jin ngawalon, “Yesus I terang, sarta Paul I terang; tapi anjeun saha?” (Meta tina Rasul, 19:13, 15).

Jadi, telepon valid keur mentri nu ordinarily ngalibatkeun konfirmasi tina hirarki Apostolik. Salaku conto, dina Act tina Rasul (1:15), Matthias teu nangtung nepi na nyandak kantor menteri na ku volition sorangan. Anjeunna kapilih numutkeun kadaulatan Peter jeung Rasul, di handapeun hidayah ti Roh Suci. Ngayakeun teu Paul, dina spite tina konversi dramatis na, Nyetél kaluar on sorangan mun ngahutbah Injil, meunangkeun anointing Allah keur dirina. Sakumaha disebutkeun dina na Letter ka Galata (1:18), anjeunna mana mimitina ka Yerusalem pikeun nampa ti persetujuan ti Rasul, sarta engké anjeunna mulih deui ka pariksa manéh anjeunna da'wah bener (2:2).

Bari sagala Kristen nu disebut evangelize, nu Rasul sarta ngaganti maranéhna boga panggero unik tina safeguarding nu deposit tina Iman tur ngajar di satia. dina Injil Matthew (28:19-20) Yesus nyebutkeun ka Rasul, “kituna buka na sangkan murid sadaya bangsa, baptizing aranjeunna dina nami Rama jeung ti Putra jeung Roh Suci, ngajarkeun aranjeunna pikeun niténan sakabéh nu Kuring geus paréntah anjeun.”

Oge, di na Kadua Surat Timoteus, Paul instructs: “Hansip kabeneran anu geus dipercayakeun ka anjeun ku Roh Suci anu dwells dina urang,… Naon geus uninga ti kuring sateuacan seueur saksi mercayakeun ka lalaki satia anu bakal tiasa ngajar batur oge.” (tingali ayat 1:14; 2:2; 1:13; jeung Meta tina Rasul 2:42).

saleresna, lamun menteri Na ngajarkeun éta Kristus Dirina anu ngajarkeun ngaliwatan éta stasiun Cenah: “Anjeunna anu hears Anjeun hears kuring, sarta anjeunna anu rejects Anjeun, rejects kuring, sarta anjeunna anu rejects kuring rejects anjeunna anu dikirim kuring” (Lukas 10:16). Nguap Anjeunna ngumumkeun, “Sabenerna, sabenerna, Kuring ngomong ka anjeun, anjeunna anu narima salah naon saha kuring ngirim narima kuring; sarta anjeunna anu narima kuring narima anjeunna anu dikirim kuring” (John 13:20; tekenan ditambahkeun).

The Rasul anu dibéré wewenang presiding leuwih perayaan Eucharistic. Salaku conto, bari instituting nu Eucharist di dahar peuting Tukang, Anjeunna Tawaran aranjeunna, “Naha ieu zikir kuring” (Lukas 22:19 sarta Letter Mimiti Paul nepi ka Korinta, 11:23-24). The Rasul nampi pangsa unik di priesthood-Na kalawan eta teh lulugu tugas ti ngalamar kurban Eucharistic atas nama satia (cf. Ngabogaan. 5:1).3

The Rasul ogé nampa ti Isa kakuatan pikeun ngahampura dosa ngaliwatan kado sahiji kenop dibikeun ka Peter jeung wewenang pikeun” meungkeut na leupas” conferred on aranjeunna salaku grup (cf. Matt. 16:19; 18:18). “Salaku Rama geus dikirim kuring,” nu Jurusalamet ngabejaan aranjeunna, “sanaos kitu Abdi ngintunkeun anjeun. … Nampi Roh Suci. Lamun ngahampura dosa naon, aranjeunna dihampura; lamun ngaropéa dosa naon, aranjeunna ditahan” (John 20:21-23; tekenan ditambahkeun).

  1. Padahal fullness sahiji kantor Apostolik jeung sakabeh prerogatives na teu diliwatan handap, éta uskup, sakumaha ngaganti langsung ka Rasul, tetep di kapala hirarki nu.
  2. kecap “nu aneh,” di Yunani, mysterion, geus ditarjamahkeun dina basa Latin jadi nu aneh atawa “sacrament.” The Yunani Orthodox neruskeun dinten ieu tingal Sacraments salaku suci “Mysteries.”
  3. The Alkitabiah view tina Eucharist sakumaha kurban (cf. waktu. 1:11; 1 Cor. 10:1-5, 15-22; 11:23-30; Ngabogaan. 10:25-26), kanyataanna, titik satuluyna kana ayana hiji priesthood sacerdotal–pikeun ayana kurban necessitates priesthood pikeun nawiskeun eta. Paus Clement Saint, nulis ti Roma dina ngeunaan taun 96, jelas dibédakeun antara kurban Eucharistic ditawarkeun ku priesthood menteri jeung kurban spiritual ditawarkeun ku priesthood of laity nu (cf. Hurup Clement urang ka Korinta 40-41). Salah paham nu kurban Eucharistic, non-Katolik kadang nuduh Katolik tina “ulang sacrificing” Yesus di Massa. Kurban Eucharistic sanes a ulang sacrificing, tapi, tapi hiji ulang presentasi hiji kurban tina Calvary. Kristus henteu maot deui; nyimpen Daging na Getih na dijieun hadir dina altar dina appearances of Roti jeung Anggur supados meureun satia “ngumumkeun pupusna Gusti urang dugi anjeunna asalna” sakumaha Paul nulis dina na Letter Kahiji ka Korinta (11:26).