點解天主教徒祈禱聖人?

Saint Jerome in Prayer by Hieronymus Bosch by Stefano di Sant`Agnese一些批評天主教徒祈禱 聖人, 而唔係直接對上帝.

講真, 天主教徒通常直接向上帝祈禱, 不過都可以問聖人–天堂里的鬼–為佢哋向上帝祈禱.

所以, 當一個祈禱一個聖人, 佢基本上係要求聖人為佢調解–為佢祈禱, 並與他向上帝祈禱. 所有的基督徒要求喺地球上嘅信徒為佢哋祈禱時, 基本上都係一樣嘅, 雖然人們會期望聖徒的祈禱會更加強大, 因為他們在上帝面前完全成聖 (看到 圣詹姆斯的信, 5:16).1

耶穌, 話晒, 教導我們, 上帝 "唔係死神, 但在生嘅人 " (盧克 20:38). 在變形時, 佢喺使徒面前同久違嘅以利亞和摩西交談 (標記 9:3). 佢仲應承 D 賊仔 (邊個嘅傳統稱為聖的士高) 佢就會喺一日同佢一齊在天堂 (盧克 23:43).

在新約裡, 耶穌作了一個比喻, 在這個比喻中, 一個人在哈迪斯, 向亚伯拉罕的波森中的一個代禱, 為佢喺地下嘅弟兄 (盧克 16:19).

耶穌也談到了天使的代禱, 說, 你要不要藐視呢啲細路仔中嘅一個; 因為我同你哋、佢哋嘅天使喺天上經常見到我在天上的父嘅面。 (看到 马修 18:10; 中。 詩篇 91:11-12; 和 啟示書 8:3-4).

係佢嘅 畀歌罗西的信, 保羅寫道, 地上的信徒被神限定為 "在光明中分享聖徒的產業" (1:12).

致希伯來人的信 提到了聖約公約的神聖嘅男人同女人作為一個偉大的 "証人云" 包圍住我哋喺 12:1 並繼續在詩句 12:22 – 23 同, 你卻來到锡安山、同生神嘅城, 天上的耶路撒冷和無數的天使喺節日聚會, 喺天上同登記的頭胎的會眾, 同個法官邊個係所有嘅神, 和精神公正的人作出完美。

啟示書, 神聖的烈士企在上帝面前, 代表地球上受迫害的人懇求佢伸張正義 (6:9-11), 使徒和先知跪喺天上的神寶座前, 向他獻上地下忠心的人禱告: "盛滿香的金碗, 係聖徒的祈禱 " (5:8, 4:4 和 20:4). (請注意, 在新約中, 地上嘅信徒常被稱為 "聖徒"。 並不昰話佢地有完全成聖, 但佢哋係喺被聖化的過程中. 例如, 保羅告誡以弗所人, 他較早時談到 "聖人邊個都係忠實在基督耶穌,"遠離佢哋嘅罪惡行為 (見他給以弗所書的信, 1:1 和 4:22-23).)

在基督教最早嘅歷史著作中, 我們收到了類似的證詞. 教皇圣克莱门特 (D. 約. 97), 例如, 建議基督徒, "跟隨聖徒, 因為跟隨佢哋嘅人必成聖。 (致哥林多前書嘅信 46:2; Cf. "希伯來書. 13:7).

喺大約一年的時間里 156, 斯迈纳嘅信徒解釋說, 他們崇拜耶穌基督, 但愛的烈士 "作為主的門徒和模仿者, 因為佢哋應得嘅, 由於佢哋對自己嘅國王同老師無與倫比的奉獻. 願我們都成為他們的伙伴和弟子!" (圣波賽鯉魚的殉難 17:3; ).

在第三世紀初, 亞歷山大的聖克莱门特評論說, 一個真正的基督徒 "祈禱在天使的社會, 已經係天使的等級, 佢從來冇離開佢哋嘅神聖保持; 雖然他獨自祈禱, 佢有聖徒的唱詩班同佢企埋一齊 " (斯特罗马泰斯 7:12).

在她死於競技場之前, 圣佩尔佩图阿 (D. 203) 講述了一個天堂的景象, 她在那裡遇見了殉道者的靈魂, 目睹了天使同長老喺上帝嘅寶座前敬拜 (看到 圣佩佩图阿和费利西塔斯的殉難 4:1-2). 福根寫道 233, "不僅是大祭司誰祈禱與那些真正祈禱, 仲有天使們..。, 都係去賣鹹鴨蛋嘅聖徒的靈魂。 (在禱告 11:1). 在 250, 迦太基的聖塞浦路斯描述了聖餐係點樣喺烈士死亡周年紀念日為紀念佢哋而提供嘅 (看到 畀佢嘅神職人員同佢嘅全體人民的信 39:3).

常見的誤解

重, 新教徒們對聖徒祈禱嘅做法好似破壞了耶穌作為 "上帝與人之間的一個調停者" 的獨特作用 " (見保羅嘅 比提摩太的第一封信 2:5).

然而, 稱耶穌是我們與神的唯一調導者, 聖保羅指嘅唔係代禱, 而是為了贖罪. 因為耶穌既是神又是人, 只有佢死至有能力令我們與天父和解 (在同一封信中看到後面的詩句: 2:6). 聖徒的代禱, 或喺地球上嘅基督徒的代禱, 唔干涉基督在父面前嘅唯一調解, 但借鑑它. 因此保羅, 在前面的詩句行 2:5, 鼓勵基督徒進行代禱, 呢 D "係好嘅, 同埋。。。 在我們的救主神眼中係可以接受嘅。 (2:1 – 3).

聖賢唔係服侍耶穌嘅障礙, 但有活的例子, 主提供了教我哋點樣點樣完美地服務於他. 作為安吉丽卡母親, 永恒文字電視網的基礎 (EWTN), 明明白白地把它, "我係方济各, 意味住我跟隨耶穌根據偉大的阿西西方济各嘅例子 " (與克里斯汀·艾莉森, 答案, 不承諾, 伊纳提烏斯出版社, 1996, P. 15).

所以我哋問: 乜老竇唔欣喜若狂, 見到佢個仔榮譽? 本質上不是對孩子的一種更深刻嘅尊敬老竇嘅方式 (見《箴言書》 17:6)? 教會唔會為佢哋自己而高舉聖徒, 而係為咗創造他們的上帝, 令佢哋成聖, 並提出咗佢哋喺我哋面前.

係在祈禱, 不崇拜!

同樣, 新教徒成日把天主教的祈禱誤認為係同聖徒的崇拜. 來自於一種不正確的觀念, 即祈禱和崇拜係同義詞.

祈禱係敬拜一分子, 在本質上崇拜包括獻祭 (看到 出埃及記 20:24, 玛拉基 1:11; 同保羅嘅 致希伯來人的信 10:10).

特別, 教會在神聖彌撒上向上帝--以及他一個人--獻上聖餐的祭祀. 相比之下,, 天主教徒唔向聖人獻祭. 講真, it may surprise critics to know that the Church hierarchy censured a religious group in the fourth century for excesses regarding the Virgin Mary. Saint Epiphanius, the Bishop of Salamis, rebuked the sect known as the Kollyridians for offering sacrificial bread to her (Panárion 79). Reading this, some might erroneously conclude that Epiphanius must have generally disapproved of Marian devotion. To the contrary, 然而, Epiphanius enthusiastically promotes the Church’s teachings on Mary in the same work in which he rebukes the Kollyridians.

To distinguish between the worship of God and veneration of the Saints, Augustine borrowed from the Greek the terms latriadulia, the former to describe the worship of God and the latter to describe veneration of the Saints (看到 The City of God 10:1).

我哋尊敬聖徒, 因為佢地有被上帝聖化.

  1. 所有基督徒通常都明白, 我哋係透過祈禱相互結合的 (見聖保羅嘅 致羅馬人的信 12:5 同佢比哥林多前書的第一封信. 12:12).

    就好似人類的靈魂本身, 呢個祈禱環節在死亡中倖存下來, 因為死亡係無力嘅 "將我哋由上帝的愛, 在基督耶穌我們的主" (再次, 見保羅嘅 致羅馬人的信 8:38-39). 那些與上帝交上友誼而死的人, 並無在墳墓里 "訓著", 但喺天上同佢一同統治。[1. 聖經中常見嘅提到死者係 "睡著了" (看到 马修, 9:24, 等。) 只係表達死亡嘅短暫性質的一種手段, 並與死者的屍體有具體嘅關係, 而唔係靈魂 (马修 27:52). The body rests in the grave at death while the soul enters into eternity. At the Last Judgment, the body is resurrected and reunited with the soul. Because non-Catholic Christians tend to see the dead as sleeping, prayer to the Saints appears to them to be a form of necromancy (see the Book of Deuteronomy 18:10-11 and the First Book of Samuel, 28:6). But necromancy properly understood is the attempt to glean information from the dead which otherwise belongs to God alone, such as knowledge of the future. Prayer to the Saints, 另一方面, is merely seeking heavenly intercession.