Rasul

Para Rasul katon ing bab sing anak-kaca kanggo kaca iki. Padha duwe becik “slugs” kaya /bible/acts/ch-1. (Kita lagi babagan halfway menyang pamisahan bab minangka 11-28 katon ing Ch 11.) Nanging, buku kabeh presented ngisor iki, banget.

Rasul 1

1:1 mesthi, O Theophilus, Aku dumadi ing wacana pisanan bab kabeh kuwi Gusti Yésus wiwit nindakake lan kanggo mulang,
1:2 instructing Rasul, kang padha milih liwat Roh Suci, malah nganti dina ing kang iki dijupuk munggah.
1:3 Dheweke uga presented piyambak urip wong, sawise Passion kang, muncul kanggo wong-wong mau kabeh patang puluh dina lan ngandika bab Kratoné Gusti Allah karo akeh elucidations.
1:4 Lan dining karo wong-wong mau, kang dhawuh mau, supaya aja lunga saka Yérusalèm, nanging sing padha kudu ngenteni Janji Sang Rama, "Bab sing wis krungu,"Ngandika, "Diputus dhewe.
1:5 kanggo John, tenan, dibaptis karo banyu, nanging sira kabeh bakal kabaptis kalawan Roh Suci, ora akeh dina engkas. "
1:6 Mulane, sing wis nglumpuk takon, matur, "Gusti, iki wektu nalika bakal mulihake Kratoning Israel?"
1:7 Nanging Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Iku ora kagungan ngerti kaping utawa moments, kang Rama wis disetel dening panguwasa dhewe.
1:8 Nanging sampeyan bakal nampa pangwasané Sang Roh Suci, maringaken liwat sampeyan, lan sampeyan bakal dadi saksi kanggo kula ing Yérusalèm, lan ing Yudéa lan Samaria, lan malah kanggo ing pungkasaning bumi. "
1:9 Sawusé ngandika mangkono, nalika padha nonton, piyambakipun diangkat munggah, lan méga njupuk wong saka ing pandelenge.
1:10 Lan nalika padha nonton wong arep munggah swarga, lah, loro padha jumeneng cedhak wong ing vestments putih.
1:11 Lan padha ngandika: "Men Galiléa, Kenèng apa kowé kok kéné tumenga marang langit? Gusti Yesus, sing wis dijupuk munggah ka suargan, bakal bali ing mung cara sing padha sing wis katon wong arep munggah swarga. "
1:12 Banjur padha bali menyang Yérusalèm saka gunung, kang diarani Zaitun, kang jejere Yerusalem, ing dina Sabat lelampahan.
1:13 Lan nalika padha mlebu menyang Cenacle ing, padha munggah menyang ing panggonan ngendi Pétrus lan Yohanes, James lan Andrew, Filipus lan Tomas, Bartolomeus lan Mateus, James Alfeus, lan Simon wong Zelot, lan Jude Yakobus, padha tetep.
1:14 Kabeh iki padha persevering saiyeg ndedonga karo wanita, lan karo Maryam, kang ibune Gusti Yesus, lan karo sedulur-seduluré.
1:15 Ing dina sing, Peter, ngadeg ing tengah-tengahé sedulur, ngandika (saiki akeh wong kabeh ana bab satus rong puluh):
1:16 "Sedulur Noble, ing Kitab Suci kudu kawujud, kang Roh Suci mbadek dening lantaran Daud bab Yudas, sing pamimpin sing dirasakake Yesus.
1:17 Dheweke wis diétung ing antara kita, lan iki dipilih déning akèh kanggo pelayanan iki.
1:18 Lan wong iki mesthi duweni Estate saka bayaran kang nglakoni piala, lan, Duwe wis nggantung, kang bledosan mbukak ing tengah lan kabeh organs internal kang diwutahake metu.
1:19 Lan iki dadi dikenal kanggo kabeh wong Yerusalem, supaya lapangan iki disebut ing basa sing, Akeldama, sing, 'Palemahan Getih.'
1:20 Kanggo iku wis ditulis ing Kitab Masmur: 'Ayo Panggonan manggon sing dadi sepi lan uga ora ana wong sing manggon ing iku,'Lan' Ayo liyane njupuk uskup kang. '
1:21 Mulane, iku perlu, metu saka wong-wong iki sing wis assembling karo kita ing saindhenging wektu kabeh sing Gusti Yésus lan metu ana ing antara kita,
1:22 diwiwiti saka Nabi Yokanan, nganti dina nalika piyambakipun dijupuk saka us, salah siji saka digawe seksi karo us kiamat kang. "
1:23 Lan padha diangkat loro: Joseph, sing karan Barsabas, sing peparab Justus, lan Matthias.
1:24 lan ndedonga, padha ngandika: "Sampeyan May, Dhuh Yehuwah, sing mangerténi jantung wong, mbukak kang siji saka loro iki wis milih,
1:25 kanggo njupuk papan ing ayahan iki rasul, saka kang Judas prevaricated, supaya wong bisa pindhah menyang Panggonan dhewe. "
1:26 Lan padha nguncalake undhi bab wong-wong mau, lan akèh ambruk marang Matthias. Lan Dèkné didadèkké siji karo sewelas Rasul.

Rasul 2

2:1 Lan nalika dina Pentakosta padha rampung, kabeh wong padha nglumpuk ing panggonan sing padha.
2:2 dumadakan, ana swara saka swarga, kaya sing saka angin nyedhak violently, lan ngebeki saomah padha lungguh.
2:3 Lan ana muncul kanggo wong-wong mau ibu kapisah, kaya geni, kang dienggoni marang saben wong mau.
2:4 Lan padha kapenuhan ing Roh Suci. Lan padha wiwit guneman ing macem-macem basa, mung minangka Roh Suci diparingi tembung kanggo wong-wong mau.
2:5 Saiki ana wong-wong Yahudi tetep ing Yerusalem, wong alim saka saben bangsa sing ana ing sangisoring langit.
2:6 Lan nalika swara iki dumadi, akeh padha teka kumrubut lan bingung ing atine, amarga saben siji iki dirungokake wong ngandika ing basa dhewe.
2:7 Banjur kabeh padha gumun banget, lan padha kepingin weruh, matur: "Lah, ora kabeh iki sing ngandika Galiléa?
2:8 Lan carane wis tiang saben krungu wong-wong mau ing basa kita dhewe, menyang kang kita padha lair?
2:9 Parthian lan Medes lan Elam, lan wong-wong sing manggon ing Mésopotamia, Yudéa lan Kapadokia, Pontus lan Asia,
2:10 Frigia lan Pamfilia, Mesir lan Libia kang sak Kirene, lan kedatangan anyar saka Rum,
2:11 uga wong Yahudi lan ngowahi anyar, Kréta lan wong Arab,: kita wis padha krungu wong-wong mau ngandika ing basa kita dhewe ing kasektèn-kasektèn saka Gusti Allah. "
2:12 Wong kabèh padha gumun banget, lan padha kepingin weruh, rerasanan: "Nanging apa ora tegese iki?"
2:13 Nanging wong mockingly ngandika, "Wong-wong sing kebak anggur anyar."
2:14 nanging Petrus, ngadeg munggah karo murid sewelas, kasengkakaken swara, lan ngandika marang wong-wong mau: "Men Yudéa, lan kabeh sing tetep ing Yerusalem, supaya iki dikenal kanggo sampeyan, lan lemes kuping kanggo tembung sandi.
2:15 Kanggo wong-wong iki ora inebriated, sing Upaminipun, awit iku jam sanga.
2:16 Nanging iki apa kang kapangandikakaké déning Nabi Joel:
2:17 'Lan iki bakal: ing dina pungkasan, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Aku bakal ngesokaké, saka Roh-Ku, marang kabeh daging. Lan anak-anakmu lanang lan wadon bakal padha medhar wangsit. Lan nom-noman bakal padha weruh wahyu, lan para pinituwa bakal padha oleh impen.
2:18 Lan mesthi, marang wong lan abdi wadon ing dina-dina iku, Aku bakal ngesokaké roh kawula, lan bakal padha medhar wangsit.
2:19 Lan aku bakal bestow kamulyan ing langit ndhuwur, lan pratandha ing bumi ngisor: getih lan geni lan kumeluning pega.
2:20 Srengenge bakal salin dadi peteng ndhedhet lan rembulan bakal dadi getih, sadurunge dina gedhe lan catetan Gusti arrives.
2:21 Lan iki bakal dadi: sapa njaluk jeneng Gusti bakal disimpen. '
2:22 Wong Israel, krungu tembung iki: Yesus saking kota Nasaret punika wong dikonfirmasi dening Gusti Allah ana ing antaramu liwat kaelokan lan kamulyan lan pratandha bilih Gusti Allah wis tuntas liwat wong ing tengahmu, mung sing uga ngerti.
2:23 wong iki, wonten ing rencana mesthi lan foreknowledge Allah, iki dikirim dening tangan saka adil, sangsara, lan dipatèni.
2:24 Lan Gusti Allah kuwi nangèké wis bejat kasusahan saka neraka, kanggo mesthi iku mokal kanggo wong kang dianakaké dening iku.
2:25 Awit Sang Prabu Dawud ngandika ing bab Panjenenganipun: 'Aku foresaw Gusti tansah wonten ing ngajeng kawula, kanggo iku ing tangan tengen, supaya aku bisa uga ora dipindhah.
2:26 Amarga iki, atiku wis bungah, lan ibu wis exulted. Menapa malih, dagingku uga bakal ngaso ing pangarep-arep.
2:27 Kanggo Paduka boten masrahaken nyawa kawula neraka, utawa sing bakal ngidini Panjenengan ingkang suci ngalami risak.
2:28 Sampeyan wis digawe dikenal kanggo kula ing margining gesang. Sampeyan rampung bakal isi karo rasa seneng dening ngarsane. '
2:29 sedulur Noble, ngidini kula nganggo bebas kanggo bab Patriarch David: kanggo panjenengane tilar lan disarèkaké, lan kuburan iku karo kita, malah nganti sepréné.
2:30 Mulane, kang ana nabi, kanggo kang sumurup yen Gusti Allah dhateng sumpah marang bab wohing loins, bab kang bakal lenggah dhampar.
2:31 sumurup iki, sane baosang Ida, Marang Tanginipun Kristus. Kanggo wong iki ora ngiwa konco ing neraka, utawa wong daging kang ngalami risak.
2:32 Gusti Yesus, Gusti Allah nangèké maneh, lan iki kita kabeh saksi.
2:33 Mulane, kang mahaluhur kanggo tangan tengen Gusti Allah, lan tampi saking Sang Rama, prasetiya Roh Suci, kang diwutahake iki metu, mung sing saiki ndeleng lan krungu.
2:34 Awit Sang Prabu Dawud ora sumengka menyang ing swarga. Nanging piyambakipun ngandika: 'Ngandika Gusti marang Gustiku: Njagong nang tengenku,
2:35 nganti aku nggawe mungsuhmu ancik Panjenengan. '
2:36 Mulane, uga kabeh turune Israel ngerti paling mesthi, mungguing Ida Hyang Yesus padha, kang sampeyan kasalib, dados Gusti lan Kristus. "
2:37 Bareng wis krungu kang mangkono iku, padha contrite ing jantung, lan padha matur marang Rasul Pétrus lan para rasul liyané: "Apa sing, sedulur Noble?"
2:38 Nanging saestu, Peter ngandika: "Apa tapa; lan kabaptis, saben siji sing, ing asmane Gusti Yesus Kristus, kanggo pangapuranéng dosa panjenengan. Lan sampeyan bakal nampa peparing Roh Suci.
2:39 Prasetiya iku kanggo sampeyan lan anak-anakmu, lan kanggo kabeh sing adoh: kanggo Nèk Gusti Allah kita bakal wis disebut. "
2:40 Banjur, karo banget akeh tembung liyane, kang nekseni lan pitutur mau, matur, "Simpen dhewe saka generasi depraved iki."
2:41 Mulane, sing ditampa wacana kang padha kabaptis. Lan bab telung èwu padha ditambahake ing dina sing.
2:42 Saiki padha persevering ing piwulangé Rasul, lan ing komuni nyuwil-nyuwil roti, lan ing shalat.
2:43 Lan wedi dikembangaké ing saben nyawa. uga, kathah kaelokan lan pratandha padha tuntas dening Rasul ing Yerusalem. Lan ana awe gedhe ing wong.
2:44 Lan banjur kabeh sing pracaya iku padha bebarengan, lan padha dianakaké kabeh iku ing umum.
2:45 Padha sade barang lan kagungan, lan misahake menyang kabeh, kaya apa wae mau wis perlu.
2:46 uga, padha, dina, dadi siji kasepakatan ing Padaleman Suci lan kanggo break roti antarane omah; lan padha njupuk dhaharan sing karo exultation lan gamblang jantung,
2:47 memuji marang Gusti Allah nemen, terus sih karo kabeh wong. Lan saben dina, Gusti tambah wong kang padha disimpen ing antarane wong-wong mau.

Rasul 3

3:1 Saiki rasul Pétrus lan Yohanes banjur munggah menyang Pedalemané ing jam telu saka pandonga.
3:2 Lan wong, sing lumpuh wiwit lair mula iku, kang digawa ing. Padha bakal lay wong saben dina ing lawanging gapurané Pedalemané, sing diarani Beautiful, supaya wong bisa njaluk sedekah saka sing ngetik menyang Padaleman Suci.
3:3 Lan wong iki, nalika wus katon Pétrus lan Yohanes diwiwiti kanggo ngetik Padaleman Suci, iki ngemis, supaya wong bisa nampa alms.
3:4 Banjur Pétrus lan Yohanes, munggah ing wong, ngandika, "Lah ing kita."
3:5 Nalika mulat intently ing wong, wus padha bisa nampa saka kedadeyan.
3:6 Nanging Pétrus banjur ngandika: "Silver lan emas iku ora mine. Nanging apa aku duwe, Aku menehi kowe. Ing jenengé Gusti Yésus, wong Nasarèt, ngadega lan lumakua. "
3:7 Lan njupuk wong tangané tengen, Panjenengane tumuli wong munggah. Lan langsung sikil lan kaki padha nyantosakake.
3:8 Lan leaping munggah, kang jumeneng lan mlaku watara. Lan ngetik karo wong-wong mau menyang Pedalemané Allah, mlaku-mlaku lan leaping lan memuji marang Gusti Allah.
3:9 Lan kabeh wong kang weruh anggoné mlaku karo memuji Gusti Allah.
3:10 Lan ora pangling karo Panjenengane, sing iku ana kang padha sing lungguh ngemis ana ing Gapura Éndah ing Padaleman Suci. Lan padha wedi lan gumun banget apa kang kelakon tumrap wong.
3:11 Banjur, minangka kang dianakaké ing Petrus lan Yohanes, kabeh wong mlayu kanggo wong-wong mau ing portico ing, kang diarani Sang Prabu Suleman iku, ing gumun.
3:12 nanging Petrus, ningali iki, nanggapi kanggo wong: "Para Sadhèrèk Israèl, Kenèng apa kowé kok wonder ing iki? Utawa apa kowe mentheleng ing us, minangka yen padha Jahweh utawa daya kita disebabake tiyang punika saged lumampah?
3:13 Allahe Abraham, Allahe Iskak lan Allahe Yakub, Gusti kita, wis ngluhurake kang Putra Jahshua, kang sampeyan, tenan, dipasrahké lan disélaki pasuryan Pilatus, nalika piyambakipun menehi paukuman kanggo ngeculake wong.
3:14 Banjur sing precaya marang Suci lan Just One, lan petitioned kanggo wong gedhong kanggo bakal kaparingan.
3:15 Saestu, iku Pengarang saka urip kang sampeyan dipatèni, Gusti Allah wungu saka ing antarane wong mati, sinten kita saksi.
3:16 Lan marga saka pracaya marang asmane, wong iki, kang wis katon lan dikenal, wis dikonfirmasi asmane. Lan iman liwat wong wis diwenehi wong kesehatan lengkap ing ngarsane sampeyan kabeh.
3:17 Lan saiki, sedulur, Aku ngerti sing iya iki liwat nggatekke, mung minangka pemimpin Panjenengan uga iya.
3:18 Nanging ing cara iki Gusti Allah wis kawujud apa kang piyambakipun announced sakdurunge liwat tutuk kabeh para nabi: sing Kristus kang bakal nandhang sangsara.
3:19 Mulane, mratobat lan diowahi, supaya dosamu bisa dibusak adoh.
3:20 Banjur, nalika wektu panglipur bakal wis teka saka ing ngarsane Sang Yehuwah, kang bakal ngirim kang iki foretold sampeyan, Yesus Kristus,
3:21 kang swarga mesthi kudu njupuk munggah, nganti wektu pemugaran saka kabeh iku, Gusti Allah wis ngandika saka lantaran nabi kang suci, saka abad kepungkur.
3:22 Pancen, Musa ngandika: 'Kanggo Gusti Allah bakal nangekake nabi sing saka sedulur-, siji kaya kula; padha bakal ngrungokake miturut kabeh punapa wae kang bakal ngomong karo kowé.
3:23 Lan iki bakal dadi: saben wong kang nglakoni ora bakal ngrungokake Nabi bakal exterminated saka wong. '
3:24 Lan para nabi sing wis ngandika, saka Samuel lan sesampunipun, wis announced dina iki.
3:25 Sampeyan putrane nabi lan prajanjian kang Allah wis diangkat kanggo leluhur kita, matur ring Dane Abraham: 'Lan turunira kabeh bangsa ing bumi bakal diberkahi déning Pangéran.'
3:26 Gusti Allah wus mungokake Putra lan dikon pisanan sampeyan, mberkahi kowé, supaya saben wong bisa nguripake piyambak adoh saka pialane. "

Rasul 4

4:1 Nanging nalika padha ngandika marang wong-wong, para imam lan para hakim saka Padaleman Suci lan wong Saduki kepunjulen wong,
4:2 kang sedhih sing padha memulang marang wong akeh lan ngumumake ing Gusti Yesus patangen saka ing antarane wong mati.
4:3 Lan padha ngebyuk wong, lan padha diselehake ing njaga nganti dina sabanjure. Kanggo iku sore saiki.
4:4 Nanging akeh sing sing wis krungu tembung pracaya. Lan nomer wong dadi limang ewu.
4:5 Lan iya kelakon ing dina sabanjuré sing pemimpin lan para pinituwa lan para ahli Torèt sing padha bebarengan ing Yerusalem,
4:6 kalebu Hanas, Imam Agung, lan Kayafas, lan Yohanes lan Alexander, lan minangka akeh minangka padha saka kulawarga imam.
4:7 Lan stationing mau ing tengah, padha takon-wong: "Miturut apa daya, utawa kang jeneng, wis rampung iki?"
4:8 Pétrus banjur, kapenuhan ing Roh Suci, ngandika marang wong-wong mau: "Pemimpin saka wong lan para pinituwa, listen.
4:9 Yen kita dina iki dipun biji Deed apik rampung kanggo wong lara, dening kang wis mari,
4:10 supaya iku dikenal kanggo kabeh lan kanggo kabeh wong Israel, sing ing asmané Gusti kita Yésus Kristus saka Nasarèt, kang sampeyan kasalib, Gusti Allah wis wungu saka ing antarane wong mati, dening wong, wong iki stands sadurunge, sehat.
4:11 Iku watu, kang ditolak dening sampeyan, para juru gawé omah, kang wis dadi watu pojokan.
4:12 Lan ora ana kawilujengan ing sembarang liyane. Kanggo ana jeneng liyane ing swarga diwenehi kanggo wong, dening kang perlu kanggo kita disimpen. "
4:13 Banjur, ningali ngélingaken Petrus lan Yohanes, Duwe diverifikasi sing padha wong tanpa aksara utawa learning, padha kepingin weruh. Lan ora pangling karo sing padha wis karo Gusti Yésus.
4:14 uga, ningali wong sing wis mari ngadeg karo wong-wong mau, padha Tukang ngomong apa-apa kanggo mbantah wong-wong mau.
4:15 Nanging padha dhawuh mau kanggo mbatalake njaba, adoh saka Dhéwan, lan padha nganugerahaken tinakon,
4:16 matur: "Apa kang bakal kita apa kanggo wong-wong iki? Kanggo mesthi tandha umum wis rampung liwat mau, sadurunge kabeh pedunung Yerusalem. Iku catetan, lan kita ora bisa lali iku.
4:17 Nanging supaya iku nyebar luwih antarane wong, ayo ngancem wong ora nganggo maneh ing jeneng iki kanggo wong. "
4:18 Lan nelpon mau ing, padha dielingake wong ora nganggo utawa mulang ing kabeh ing asmanipun Gusti Yesus.
4:19 Nanging saestu, Pétrus lan Yohanes ngandika nanggepi wong: "Ngadili apa iku mung ing ngarsane Gusti Allah kanggo ngrungokake, tinimbang kanggo Gusti Allah.
4:20 Kanggo kita Tukang ngempet saka ngandika bab ingkang padha dakdeleng lan dakrungu. "
4:21 nanging wong-wong, anceman wong, didhawuhi lunga, Duwe ora nemu cara sing padha bisa ngukum wong-wong mau amarga saka wong. Kanggo kabeh padha ngluhurake apa kang wis rampung ing acara iki.
4:22 Kanggo wong kang tandha iki tamba wis tuntas ana luwih saka patang puluh taun.
4:23 Banjur, gadhah dirilis, padha tindak menyang dhewe, lan padha kacarita ing lengkap apa pemimpin saka para imam lan para pinituwa wus ngandika marang wong-wong mau.
4:24 Lan nalika padha krungu, saiyeg, padha diangkat munggah swara kanggo Gusti Allah, lan padha ngandika: "Gusti, sampeyan kang nitahake langit lan bumi, segara lan saisine kabeh, yaiku wong-wong mau,
4:25 sing, dening Roh Suci, liwat tutuk rama kita Daud,, abdi Paduka, ngandika: 'Apa wis bangsa-bangsa liya wis seething, lan apa wis wong wis pondering tulisan?
4:26 Para raja ing bumi wis jumeneng, lan pemimpin wis gabung bebarengan minangka siji, marang Gusti lan marang Kristus. '
4:27 Kanggo saestu Hérodès lan Pontius Pilatus, karo bangsa-bangsa liya lan wong Israel, katunggilaké ing kutha iki marang Gusti Yesus abdi Paduka, kang sira njebadi
4:28 apa tangan lan pitutur Panjenengan wis nemtokake bakal rampung.
4:29 Lan saiki, Dhuh Yehuwah, katon marang ancaman sing, lan ngawèhaké kanggo abdi sing padha bisa nganggo tembung karo kabeh kapercayan,
4:30 dening ndawakake tangan ing cures lan pratandha lan kaelokan, rampung liwat jeneng Putra Paduka, Gusti Yesus. "
4:31 Lan nalika padha ndedonga, Panggonan kang padha padha dipindhah. Lan padha kapenuhan ing Roh Suci. Lan padha ngandika Sabda Allah karo kapercayan.
4:32 Banjur akeh pracaya iku padha tunggal ati lan siji nyawa. Sanadyan durung sapa wong samubarang iku kang duweni padha dhewe, nanging kabeh iku padha umum kanggo wong-wong mau.
4:33 Lan karo daya gedhe, Rasul padha Rendering tumrap Wunguné Jahshua Kristus, Gusti kita. Lan sih-rahmat gedhe ana ing wong-wong mau kabeh.
4:34 Lan ora ana wong ngolah ing perlu. Awit minangka padha nduweni lapangan utawa omah, sade iki, padha nggawa neruske saka bab-bab sing padha dodol,
4:35 lan padha manggonke iku sadurunge kaki Para Rasul. Banjur iki dipérang kanggo saben siji, kaya kang wis kudu.
4:36 Yusuf, sing Rasul peparab Barnabas (tegesé 'anak panglipur'), sing ana wong Lèwi saka keturunan Cyprian,
4:37 awit wis tanah, kang didol, lan kaya ngapa gedéné kabungahanmu lan diselehake iki ing sikil saka Rasul.

Rasul 5

5:1 Nanging ana sawijining wong kang jenengé Ananias, karo bojoné Safira, didol lapangan sing,
5:2 lan ana cidra bab rega ing ara-ara, karo idin marang bojoné. Lan nggawa mung bagéan saka iku, kang diselehake ing sikil saka Rasul.
5:3 Nanging Pétrus banjur ngandika: "Ananias, kok wis Iblis digodha atimu, supaya sampeyan bakal ngapusi Roh Suci lan dadi cidra bab rega saka tanah?
5:4 Apa iku ora dadi kagungane sampeyan nalika disimpen iku? Lan Duwe didol, iku ora ing daya? Apa sing kudu nyetel bab iki ing atimu? Sampeyan wis ora ngapusi kanggo wong, nanging kanggo Gusti Allah!"
5:5 banjur Ananias, marang krungu pangandika mangkono iku, sumungkem lan kadaluwarsa. Lan wedi banget kepunjulen kabeh sing krungu saka iku.
5:6 Lan wong-wong enom ngadeg lan kasingkiraken; lan mbeta medal, padha dikubur.
5:7 Banjur kira-kira telung jam liwati, lan bojoné mlebu, ora ngerti apa kang kedaden.
5:8 Rasul Pétrus terus ngomong kanggo dheweke, "Aku kandhanana, woman, yen didol kolom kanggo jumlah iki?"Lan dheweke ngandika, "Ya, kanggo jumlah sing. "
5:9 Rasul Pétrus terus ngomong kanggo dheweke: "Apa wis sarujuk bebarengan kanggo nyoba marang Rohing Pangéran? Lah, sikilé wong-wong sing wis dikubur bojomu ana ing ngarep lawang, lan bakal padha nindakake metu!"
5:10 langsung, dheweke sujud ing ngarsané sikilé lan kadaluwarsa. Nalika para nonoman ngetik lan ketemu dheweke mati. Banjur digotong metu lan dikubur ing jejere Bojone.
5:11 Lan wedi banget teka liwat kabeh Gréja lan liwat kabeh sing krungu kang mangkono iku.
5:12 Lan liwat tangan saka Rasul akeh pratandha lan mukjijat-mukjijat padha tuntas antarane wong. Lan kabeh padha ketemu karo saiyeg ing portico Suléman.
5:13 Lan antarane wong, ora ana kang wani kanggo nggabungake marang wong-wong. Nanging wong-wong agung wong.
5:14 Saiki akeh saka lanang lan wadon kang padha pracaya marang Gusti tau nambah,
5:15 dadi luwih supaya padha glethakaken lara ing lurung-lurung, manggonke mau ing kasur lan stretchers, supaya, minangka Peter teka, paling Shadow bisa tiba marang siji saka wong-wong mau, lan wong bakal dibebaske saka lara sing.
5:16 Nanging akeh uga tindak menyang Yerusalem saka ing kutha-kutha tetanggan, nggawa sing lara lan sing trenyuh dening roh-roh jahat, sing padha kabeh waras.
5:17 Imam Agung banjur lan kabeh wong sing padha karo wong, sing, sekte sesat wong Saduki, ngadeg lan padha iri.
5:18 Lan padha ngebyuk Rasul, lan padha diselehake ing pakunjaran umum.
5:19 Nanging ing wayah wengi, Angel Gusti mbukak lawang-lawangé pakunjaran lan murid-muridé metu, matur,
5:20 "Go lan ngadeg ana ing Padaleman Suci, ngandika marang wong-wong kabeh tembung iki urip. "
5:21 Lan nalika padha krungu iki, padha lumebet ing Padaleman Suci ing cahya, lan padha memulang. Imam Agung banjur, lan wong-wong sing padha karo wong, nyedhaki, lan padha nimbali PBB lan para pinituwaning turune Israel. Lan padha dikirim menyang pakunjaran kanggo wis padha digawa.
5:22 Nanging nalika para pramugari wis teka, lan, marang mbukak pakunjaran, wis ora ketemu wong, padha bali lan kacarita kanggo wong-wong mau,
5:23 matur: "Kita ketemu pakunjaran mesthi dikunci munggah karo kabeh rajin, lan pengawal ngadeg ing ngarep lawang. Nanging marang mbukak, kita ketemu ora siji ing. "
5:24 Banjur, nalika hakim saka Padaleman Suci lan para pangareping imam krungu iki, padha boten mesthi wong, minangka kanggo apa sing bakal dialami.
5:25 Nanging wong teka lan kacarita kanggo wong-wong mau, "Lah, tiyang-tiyang ingkang diselehake ing pakunjaran ana ing Padaleman Suci, ngadeg lan memulang marang wong akeh. "
5:26 Banjur hakim ing, karo para pramugari, tindak lan nggawa wong-wong mau tanpa pasukan. Kanggo padha wedi karo wong akèh, Awit wong-wong bakal dibenturi watu.
5:27 Lan nalika padha nggawa wong-wong mau, padha ngadeg ana ing ngarepé Kruton Agama. Imam Agung nuli wiwit ndangu,
5:28 lan ngandika: "We banget supaya sampeyan ora kanggo mulang bab. Lah, sampeyan wis kapenuhan ing Yerusalem kalawan piwulangmu, lan sing pengin nggawa getih saka wong iki marang aku. "
5:29 Nanging Pétrus lan Rasul nanggapi dening matur: "Sampeyan perlu manut marang Gusti Allah, liyane supaya saka wong.
5:30 Gusti kita wis nangèké Gusti Yésus Kristus, kang sampeyan dipatèni gantung wong ing wit.
5:31 Iku kang kang mahaluhur Allah ing tangan tengen minangka Bowling lan Pamarta, supaya minangka kanggo kurban pamratobat lan apuraning dosa kanggo Israèl.
5:32 Lan kita padha dadi seksine bab iku mau kabeh, karo Roh Suci, Gusti Allah wus sing manut marang. "
5:33 Nalika padha krungu bab iku, padha rumiyin tatu, lan padha planning kanggo sijine wong pati.
5:34 Nanging wong ing Dhéwan, wong Farisi sing jenengé Gamaliel, guru saka hukum diajeni dening kabeh wong, ngadeg lan dhawuh wong sijine njaban sedhela.
5:35 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Para Sadhèrèk Israèl, sampeyan kudu ati-ati ing maksud bab wong-wong iki.
5:36 Kanggo sadurunge dina iki, Theudas jumangkah maju, asserting piyambak dadi wong, lan sawetara wong, bab papat atus, gabung karo wong. Nanging dheweke dipateni, lan kabeh sing pretyaya marang Gusti Yésus padha kasebar, lan padha suda kanggo boten.
5:37 Sawise salah iki, Yudas Galilea jumangkah maju, ing dina enrollment ing, lan kang nguripake wong menyang awake. Nanging uga tiwas, lan kabeh mau, minangka akeh minangka wis gabung karo wong, padha buyar.
5:38 Lan saiki mulane, Aku pitutur marang kowé:, mbatalake saka wong-wong iki lan ninggalake wong piyambak. Kanggo yen pitutur iki utawa karya wong, iku bakal ajur.
5:39 Nanging saestu, yen Allah, sampeyan ora bakal bisa kanggo break, lan mbok menawa sampeyan bisa uga kudu ketemu wis perang marang Gusti Allah. "Lan padha sarujuk karo wong.
5:40 Lan nelpon ing Rasul, Duwe diantemi wong, padha dielingake wong ora nganggo ing kabeh ing asmanipun Gusti Yesus. Lan padha mecat wong.
5:41 lan cen, padha mangkat saka ing ngarsané Pradata Agama, bungah sing padha dianggep pantes nandhang ngenyek atas saka jeneng Gusti Yesus.
5:42 Lan saben dina, ing Padaleman Suci lan ana ing antarane omah, padha ora uwis-uwis anggonmu memulang lan evangelize Kristus Yesus.

Rasul 6

6:1 Ing dina sing, minangka nomer murid iki nambah, ana dumadi a ngucap saka Yunani marang wong Ibrani, amarga randhane padha dianggep karo disdain ing ayahan dina.
6:2 Lan rolas, nelpon bebarengan ing murid, ngandika: "Iku ora padha kita ninggalake konco Sabda Allah kanggo ngawula ing tabel uga.
6:3 Mulane, sedulur, golèk gremeng kanggo wong pitu saka paseksiné apik, kapenuhan ing Roh Suci lan kawicaksanan, kang bisa kita milih liwat karya iki.
6:4 Nanging saestu, kita bakal terus ing pandonga lan ing paladosan Sabda. "
6:5 Lan rencana pleased kabeh akeh. Banjur milih Stéfanus, wong kapenuhan iman lan karo Roh Suci, Filipus lan matur Nikanor Timon lan Parménas lan Nikolaus, a rawuh anyar saka Antiokhia.
6:6 padha iki disuguhake ngarsane Rasul, lan nalika ndedonga, padha dileksanakake tangan ing wong.
6:7 Lan Sabda ana ing Gusti iki nambah, lan nomer murid ing Yérusalèm pingan banget. Lan malah saklompok gedhé saka imam akèh kang padha pasrah dadi wong pracaya.
6:8 banjur Stephen, kapenuhan ing sih-rahmat lan fortitude, manut kekarepané pratandha-pratandha gedhé lan kaelokan ana ing antarane wong.
6:9 Nanging gedhe-gedhe tartamtu, saka papan pangibadah ing dadi-disebut Libertines, lan saka Cyrenians, lan saka Alèksandria, lan saka wong-wong sing padha saka Kilikia lan Asia ngadeg lan padha bebantahan karo Stéfanus.
6:10 Nanging wong-wong padha ora bisa nolak kawicaksanan lan Roh karo kang ngandika.
6:11 Banjur padha suborned wong sing padha kanggo pratelan sing padha krungu wong words ngandika nyenyamah marang Musa lan marang Gusti Allah.
6:12 Lan kanthi mangkono iya padha nglakoake nganti wong lan para pinituwa lan para ahli Torèt. Lan semesta bebarengan, padha dicepeng lan digawa menyang Dhéwan.
6:13 Lan padha nyiyapake seksi palsu, sing ngandika: "Wong iki ora mandek nganggo tembung marang panggonan suci lan hukum.
6:14 Awaké déwé krungu wong ngomong nèk Gusti Yésus iki saka Nasarèt bakal numpes kutha iki lan bakal ngganti tradhisi, Nabi Musa nyerahke mudhun kanggo kita. "
6:15 Lan kabeh wong kang padha lungguh ing Dhéwan, munggah ing wong, weruh pasuryan, kaya wis dadi pasuryan Angel.

tumindak

Rasul 7

7:1 Imam Agung banjur ngandika, "Apa mangkono iku supaya?"
7:2 Lan Stephen ngandika: "Sedulur Noble lan leluhur, listen. Gusti Allah ingkang Mahamulya sampun ngatingal kanggo Bapa Abraham, nalika taksih wonten ing Mésopotamia, sadurunge manggon ing Haran.
7:3 Gusti Allah banjur ngandika marang, 'Mangkat saka negara lan saka ing sanak Panjenengan, lan pindhah menyang tanah kang bakal Suntedahake marang kowé. '
7:4 Banjur lunga saka ing tanah Kasdim, lan kang urip ing Haran. lan mengko, sawise bapake mati, Allah ngasta wong menyang tanah iki, sing saiki manggon.
7:5 Lan marang wong ora pusaka ing, malah ora papan siji langkah. Nanging janji dipun kanggo wong minangka milik sing, lan kanggo turunane kang sawise wong, sanadyan wong ora duwe anak lanang.
7:6 Banjur Gusti Allah marang wong sing turunane kang bakal dadi wong sing manggon ing tanah manca, lan sing padha bakal subjugate wong, lan nambani wong kanti awon, patang atus taun.
7:7 'Lan bangsa kang bakal padha ngawula, Aku bakal ngadili,'Ngandika Gusti. 'Lan sawise iku iki, padha mangkat lan bakal padha ngabekti marang Aku nang panggonan iki. '
7:8 Lan marang wong prajanjian tetak. Lan wong ngandhut Iskak lan tetak wong iku ing dina kawolu. Lan Iskak disusun Yakub, lan Yakub, rolas leluhur.
7:9 Lan leluhur, kang cemburu, nyadé Yusuf dhateng tanah Mesir. Nanging Gusti Allah nunggil karo wong.
7:10 Lan kang ngluwari wong saka kabeh kasangsaran kang. Lan marang wong sing nggawa kabetyikané lan kawicaksanan ing ngarsane Sang Prabu Pringon, Sang Raja ing Mesir. Lan milih wong minangka gubernur ing nagara lan liwat kabeh omahé.
7:11 Banjur paceklik wonten ing kabeh saka ing tanah Mesir lan ing tanah Kanaan, lan sangsara gedhé. Lan leluhur kita ora golek pangan.
7:12 Nanging nalika Yakub mireng wenten gandum ing Mesir, kang dikirim leluhur kita pisanan.
7:13 Lan ing wusana liyane, Joseph dikenali dening sedulur-seduluré, lan leluhur kang wus ngatingal dalem Sang Prabu Pringon.
7:14 Banjur Joseph dikirim lan nggawa rama Yakub, karo kabeh kerabat kang, pitung puluh lima jiwa.
7:15 Lan Yakub turunan menyang Mesir, lan panjenengane tilar, lan iya leluhur kita.
7:16 Lan padha nyabrang menyang Sikèm, lan padha diselehake ing pasarean kang Abraham tuku kanggo jumlah saka dhuwit saka para putrane Sang Hemor, putra Sikhem.
7:17 Lan nalika wektu Janji Gusti Allah wis dicethakaké kanggo Abraham nyelaki, wong tambah lan padha kathah wonten ing Mesir,
7:18 malah nganti king liyane, sing durung ngerti Joseph, ngadeg ing Mesir.
7:19 siji iki, nyakup bangsa kita, sangsara leluhur kita, supados mbabarake bayi sing, Awit wong-wong supaya kapitulungana urip.
7:20 Ing wektu sing padha, Musa lair. Lan kang ana ing sih-rahmaté Gusti Allah, lan piyambakipun wedi telung sasi ana ing omahe bapakne.
7:21 Banjur, Duwe wis nilar, putri Prabu Pringon tumuli wong ing, lan dheweke wus mungokake Panjenengane minangka putrané.
7:22 Musa dhawuh ing kabeh kawicaksanan saka Mesir. Lan kasarèkaken wonten lan pandamel kang.
7:23 Nanging nalika patang puluh taun padha rampung ing wong, wungu ing jantung kang kang kudu ngunjungi sedulur kang, Israel.
7:24 Lan nalika wus katon bundhas siji gerah tartamtu, mbelo wong. Lan nyunari Mesir, kang manut kekarepané retribusi kanggo wong sing awet terus bundhas.
7:25 Saiki kang mestine sing sedulur kang bakal ngerti nèk Gusti Allah bakal ngawèhaké wong kawilujengan liwat tangané. Nanging wong-wong ora ngerti iku.
7:26 dadi saestu, ing dina iki, kang muncul sadurunge sing padha udur, lan Aku bakal rukuna wong ing katentreman, matur, 'Men, padha-padha sadulur. Dadi apa sing bakal cilaka siji liyane?'
7:27 Nanging sing nyebabake bundhas marang sapepadhané tampik, matur: 'Sapa sing wis diangkat sampeyan dadi pemimpin lan hakim kula?
7:28 Apa kang dadi sing arep matèni Aku, ing cara sing padha matèni wong Mesir wingi?'
7:29 Banjur, ing tembung iki, Musa mlayu. Lan kang dadi wong manca ing tanah Midian, kono kalih putra.
7:30 Sareng sampun kawan dasa taun padha rampung, ana ngatingali, ing ara-ara samun ing redi Sinai, Angel, ing latu murub ing grumbul eri.
7:31 Lan marang ningali iki, Musa gumun mirsani tetingalan ing. Lan kaya kang wis cedhak supaya ndeleng ing iku, swara saka Pangeran Yehuwah marang, matur:
7:32 'Aku iki Gusti Allahé leluhurmu: Allahé Abraham, Gusti Allahé Isak, lan Allahe Yakub. 'Musa, kang digawe kanggo gumeter, ora wani kanggo katon.
7:33 Nanging Gusti: 'Loosen shoes sikilmu. Kanggo panggonan sing ngadeg iku lemah kang suci.
7:34 mesthi, Aku wis weruh kasangsarané umat-Ku sing ana ing Mesir, lan aku wis miyarsakaké pasambaté. Lan supaya, Aku medun kanggo mbebasake wong. Lan saiki, lunga lan aku bakal ngirim menyang Mesir. '
7:35 iki Musa, kang padha ditampik déning matur, 'Sapa sing wis diangkat sampeyan dadi pemimpin lan hakim?'Iku salah siji Gusti Allah ngutus dadi pimpinan lan juru panebus, lumantar Malaékat sing muncul kanggo wong ing grumbulan.
7:36 wong iki murid-muridé metu, accomplishing pratandha lan mukjijat-mukjijat ana ing tanah Mesir, lan ing Segara Abang, lan ing ara-ara samun, patang puluh taun.
7:37 Iki Musa, sing ngandika marang wong Israel: 'Gusti Allah bakal nangekake kanggo sampeyan nabi kaya aku saka sedulur dhewe. Sampeyan bakal ngrungokake marang. '
7:38 Iki kang ana ing Gréja ing ara-ara samun, karo Angel sing ngandika marang ing Gunung Sinai, lan karo para leluhur kita. Iku kang tampa pangandikaning urip kanggo menehi kanggo kita.
7:39 Iku sapa leluhur kita padha ora gelem ngrungokake. Tinimbang, padha ninggal Panjenengane, lan ing atiné padha nyimpang menyang Mesir,
7:40 matur kanggo Harun: 'Gawe dewa kanggo kita, kang bisa ndhisiki kita. Nabi Moses iki, sing mimpin kita adoh saka ing tanah Mesir, aku ora ngerti apa kedadéané wong. '
7:41 Lan supaya padha gaya pedhet ing dina-dina iku, lan padha nyaosake kurban kanggo brahala, lan padha bungah ing karya dhewe tangan.
7:42 Gusti Allah banjur nguripake, lan nyerahke wong liwat, kanggo subservience kanggo tentara langit, kaya iki ditulis ing Kitab para nabi: 'Apa sampeyan ora kurban korban lan kurban kanggo kula kanggo patang puluh taun ana ing pasamunan, Hé wong Israèl?
7:43 Lan durung sampeyan njupuk munggah dhewe Tarub Moloch lan lintangé déwa Rephan, tokoh kang kowe dhewe kawangun supaya Sungkem wong. Lan aku bakal nindakake sing adoh, ing sabranging tanah Babél. '
7:44 Tarub paseksi ana kaliyan leluhur kita ing ara-ara samun, mung Gusti Allah kapiji kanggo wong-wong mau, ngandika marang Nabi Musa:, supaya wong kang wis miturut wangun sing wus katon.
7:45 Nanging leluhur kita, nampa iku, uga digawa, Yosua, menyang tanah bangsa-bangsa liya, Gusti Allah diusir sadurunge pasuryan saka leluhur kita, malah nganti ing dina Dawud,
7:46 sing ketemu sih ing ngarsané Allah lan sing takon kang bisa diwenehi kémah kanggo Gusti Allahe Rama Yakub.
7:47 Nanging Ida Sang Prabu Salomo, kang ngadegaké omahé kanggo wong.
7:48 Nanging Mahaluhur ora manggon ing omah sing dibangun déning tangan, mung minangka ngandika dening nabi:
7:49 'Langit iku dhamparingSun, lan bumi iku ancik-anciking. Apa jenis house bakal mbangun kanggo kula? mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Lan kang padalemaningSun?
7:50 Wis ora tangan yasa samubarang iki kabèh?'
7:51 Kuli-Kayangan lan tetak ing jantung lan kuping, sampeyan tau nolak Roh Suci. Kaya leluhurmu iya, supaya nindakake apa.
7:52 Kang para nabi wis leluhurmu ora kuya? Lan padha matèni wong-wong sing foretold tekane saka Just One. Lan kowe saiki wis dadi betrayers lan mateni wong.
7:53 Sampeyan nampa hukum dening tumindak Angels, lan durung wis ora katahan. "
7:54 Banjur, marang krungu iku mau, padha rumiyin tatu ing ati sing, lan padha dudu untu ing wong.
7:55 nanging, kang kapenuhan ing Roh Suci, lan ndelokké intently menyang swarga, weruh kamulyaning Allah lan Yésus jumeneng ing tengening Allah. Lan ngandika, "Lah, Aku weruh langit menga, lan Putraning Manungsa jumeneng ing tengené Gusti Allah. "
7:56 banjur padha, nguwuh kalawan swara sora, diblokir kuping lan, saiyeg, kesusu kejem marang wong.
7:57 Lan nyopir wong metu, ngluwihi kutha, padha dibenturi watu wong. Lan saksi diselehake rasukan sing jejere kaki muda, sing jenengé Saulus.
7:58 Lan padha mbenturi Stephen, kang disebut metu lan ngandika, "Gusti Yesus, nampèni roh kawula. "
7:59 Banjur, Duwe wis nggawa kanggo dhengkul, iku nguwuh kanthi swara sora, matur, "Gusti, ora terus dosa marang wong-wong mau. "Sawusé ngandika mangkono, kang ambruk asleep ing Gusti. Lan Saulus adung paten pinaten.

Rasul 8

8:1 Saiki ing dina-dina iku, ana dumadi buron ageng marang Gréja ing Yerusalem. Kabeh padha buyar ana ing tlatah Yudea lan Samaria, kajaba para rasul.
8:2 Nanging Gusti Allah ngabekti wong disusun kanggo panguburan Stephen kang, lan padha damel pangadhuh kang banget liwat wong.
8:3 Banjur Saul iki mbikak sampah kanggo Gréja kanthi ngetik saindhenging omahé, lan nyeret adoh lanang lan wadon, lan nglakoni wong-wong mau kanggo pakunjaran.
8:4 Mulane, sing wis buyar padha lelungan ing saindhenging, evangelizing Sabda Allah.
8:5 Filipus, mudhun menyang kutha Samaria, memulang ana Kristus kanggo wong-wong mau.
8:6 Lan wong akèh mau wis ngrungokake intently lan saiyeg kanggo kabèh kang kang ngandika dening Filipus, lan padha nonton pratandha kang iki accomplishing.
8:7 Kanggo akèh mau wis roh-roh jahat, lan, nguwuh kalawan swara sora, iki nilar para sakabate.
8:8 Lan akeh wong lumpuh sarta wong pincang kang padha diwarasaké.
8:9 Mulane, ana bungah gedhe ing kutha sing. Saiki ana wong jenengé Simon, sing biyen wis pesulap ing kutha sing, seducing wong Samaria, ngakoni piyambak dadi wong gedhe.
8:10 Lan kanggo kabeh sing bakal ngrungokake, saka paling malah kanggo paling, piyambakipun matur: "Punika daya Allah, kang diarani gedhe. "
8:11 Lan padha enten wong amarga, kanggo dangu, wus deluded karo kang mantra.
8:12 Nanging saestu, sapisan padha pracaya marang Filipus, sing evangelizing Kratoning Allah, loro lanang lan wadon padha kabaptis ing asmané Yésus Kristus,.
8:13 Simon piyambak ugi pitados lan, Bareng wis dibaptis, kang nganut Philip. Lan saiki, ningali uga pratandha lan kaelokan paling kang manut kekarepané, piyambakipun kaget lan stupefied.
8:14 Bareng Rasul sing padha ing Yérusalèm krungu sing Samaria wis padha nampani Sang Sabda Allah, padha ngutus Pétrus lan Yohanes marang wong-wong.
8:15 Lan nalika padha teka, padha ndedonga kanggo wong-wong mau, supaya padha bisa nampa Roh Suci.
8:16 Kanggo wong kang durung teka kanggo apa ana ing antaramu wong, wiwit padha mung kabaptis ing jenengé Gusti Yésus.
8:17 Banjur padha numpangaké tangané ing wong, lan padha nampa Roh Suci.
8:18 Nanging nalika Simon wis katon sing, dening meksa tangan Para Rasul, Roh Suci kaparingaken, kang ana dhuwit,
8:19 matur, "Menehi daya iki kanggo kula uga, supaya ing Nèk bakal aku lay tangan, iku bisa nampa Roh Suci. "Nanging Pétrus banjur ngandika marang:
8:20 "Ayo dhuwit dadi karo sampeyan ing karusakan, sing wis mestine sing hadiah Allah bakal duweni dening dhuwit.
8:21 Ana bagean utawa panggonan kanggo sampeyan ing prakara iki. Kanggo atimu ora jujur ​​ana ing ngarsane Gusti Allah.
8:22 Lan supaya, mratobat saka iki, duraka Panjenengan, lan nyuwun Gusti Allah, supaya mbok menawa iki rencana atimu bisa kaapura.
8:23 Kanggo aku ndelok sampeyan dadi ing rempelu kang pait lan ing jaminan saka piala. "
8:24 Simon nanggapi dening matur, "Pada ndedongaa kanggo aku Gusti, supaya apa apa wis ngandika, mengko aku. "
8:25 lan cen, sawise paseksi lan ngandika Sabda Gusti, padha bali menyang ing Yerusalem, lan padha evangelized ing kathah wilayah saka Samaria.
8:26 Saiki Angel saka Gusti Allah ngandika marang Filipus, matur, "Ngadega lan pindhah menyang kidul, kanggo cara kang mudhun saka Yérusalèm menyang Gaza, ngendi ana ara-ara samun. "
8:27 Lan ngadeg, Gusti Yésus terus budal. Lah, wong sing Ethiopian, Priyagung sing, kuat ing Candace, ratuning saka Etiopia, sing liwat kabeh ngurmati dheweke, wis teka ing Yerusalem kanggo nyembah.
8:28 Lan nalika bali, piyambakipun lenggah marang kreta lan maca saka Nabi Yesaya.
8:29 Banjur Roh ngandika marang Filipus, "Tarik near lan nggabungake dhewe kreta iki."
8:30 Filipus, semesta, krungu wong maca saka Nabi Yesaya, lan ngandika, "Aja mikir sing ngerti apa sing maca?"
8:31 Lan ngandika, "Nanging carane bisa aku, kajaba wong bakal wis dicethakaké kanggo kula?"Lan takon Filipus menek munggah lan njagong karo wong.
8:32 Saiki panggonan ing Kitab Suci sing piyambakipun maca iki: "Kaya wedhus kang digawa menyang rojo pati. Lan kaya cempé bisu sadurunge kang Shearer, supaya mbuka ora tutuk.
8:33 Panjenenganipun nandhang pangadilan kang andhap. Sing nggawé kang bakal njlèntrèhaké cara urip kang kapundhut saka ing bumi?"
8:34 Banjur Priyagung nanggapi Philip, matur: "Aku beg sampeyan, bab kang nabi matur iki? About piyambak, utawa bab wong liya?"
8:35 Sang Filipus, mbukak tutuk lan diwiwiti saka Kitab Suci iki, evangelized Yésus.
8:36 Lan nalika padha arep terus cara, padha teka ing sumber banyu tartamtu. Priyagung mau banjur ngandika: "Ana banyu. Apa bakal nyegah kula dipun baptis?"
8:37 Sang Filipus banjur ngandika, "Yen sampeyan pracaya saka gumolonging atimu, iku wis dileksanakake. "Lan kang nanggapi dening matur, "Aku pracaya marang Putraning Allah, dadi Kristus."
8:38 Lan dhawuh kretane kanggo ngadeg isih. Lan Filipus lan Priyagung turunan menyang banyu. Lan dibaptis wong.
8:39 Lan nalika padha munggah saka banyu, Roh saka Gusti njupuk Filipus adoh, Priyagung mau wis ora weruh wong maneh. Sang Prabu banjur ing cara, bungah.
8:40 Filipus ketemu ing Azotus. Lan terus ing, kang evangelized kabeh kutha, nganti tekan ing Kaisaréa.

Rasul 9

9:1 saiki Saul, isih AMBEGAN ancaman lan beatings marang muridé Gusti, tindak menyang Imam Agung,
9:2 lan petitioned wong kanggo huruf kanggo papan-papan pangibadah ing Damsyik, supaya, yen ketemu sembarang lanang utawa wong wadon gadhahanipun Way iki, kang bisa mimpin minangka Roh Suci.
9:3 Lan minangka kang digawe lelampahan, kedaden sing wong iki nyedhak Damaskus. dumadakan, lampu saka swarga shone watara wong.
9:4 Lan Mudhun ing lemah, krungu swara ngomong marang, "Saul, Saul, kok sing nyiya-nyiya Aku?"
9:5 Lan ngandika, "Panjenengan punika sinten, Gusti?"Lan kang: "Aku iki Yésus, ane sangsarain. Iku hard kanggo sampeyan kick marang goad ing. "
9:6 Lan, geter lan nggumuné, ngandika, "Gusti, punapa kula apa?"
9:7 Lan Gusti, "Ngadega lan mlebua ing kutha, lan ana sing bakal marang apa sing ngirim apa. "Saiki wong-wong sing padha ngancani dheweke padha ngadeg stupefied, krungu tenan swara, nanging ora weruh siji ora.
9:8 Banjur Saul ngadeg saka lemah. Lan marang mbukak mripate, kang weruh apa-apa. Dadi anjog marang dening tangan, padha digawa menyang Damsyik.
9:9 Lan ing panggonan sing, kang tanpa ngarsane telung dina, lan kang ora mangan utawa ngombe.
9:10 Saiki ana murid wadon ing Damaskus, jenenge Ananias. Lan Gusti ing sajroning wahyu, "Ananias!"Panjenengané banjur ngandika, "Ing kene aku, Gusti. "
9:11 Lan Gusti: "Ngadega lan pindhah menyang dalan sing diarani Lurus, lan ngupaya, ing omahé Yudas, siji kang jenenge Saulus saka Tarsus. Lah, kang wis ndedonga. "
9:12 (Paulus mirsa wong kang jenenge Ananias ngetik lan imposing tangan marang wong, supaya wong bisa nampa marang ngarsane.)
9:13 Nanging Ananias mangsuli: "Gusti, Aku wis krungu saka akeh bab Gusti, carane akeh gawe piala kang wis rampung kanggo wong-wong mursid ing Yerusalem.
9:14 Lan kang duwe panguwasa kene saka pemimpin saka para imam supados nangkepi sakathahing sing nyebut Panjenengan. "
9:15 Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang: "Go, siji iki iku sawijining piranti sing dipilih karo kula kanggo ngirim jeneng sadurunge bangsa lan raja-raja lan para putrane Rama Israel.
9:16 Kanggo aku bakal mbukak marang pinten kang kudu nandhang sangsara ing atas saka jenengku. "
9:17 Ananias tindak. Lan kang lumebu ing omah. Lan mbikak tangan marang wong lara, ngandika: "Saulus sedulurku, Gusti Yesus, kang wus ngatingal marang sira ing cara sing teka, dikirim kula supaya sampeyan bakal nampa ngarsane lan kapenuhan ing Roh Suci. "
9:18 Lan langsung, iku kaya timbangan wis tiba sangka mripaté, lan wong picak mau. Lan ngadeg, dibaptis.
9:19 Lan nalika iku wis dijupuk meal a, kakuwatané nuli pulih. Saiki panjenengané karo murid-muridé Gusti padha ing Damaskus kanggo sawetara dina.
9:20 Lan piyambakipun terus-terusan martakaké Gusti Yésus ana ing papan pangibadah: sing Dèkné kuwi Anaké Gusti Allah.
9:21 Lan kabeh sing krungu pangandikane padha kaeraman, lan padha ngandika, "Apa iki ora siji sing, ing Yerusalem, iki nglawan wong invoking jeneng iki, lan sing teka kene iki: supaya wong bisa mimpin adoh pemimpin saka para imam?"
9:22 Nanging Ida Sang Prabu Saul nambah menyang ombone luwih ing kemampuan, lan wong iki confounding wong-wong sing urip ing Damaskus, dening affirming iku Kristus.
9:23 Lan nalika sawatara dina rampung, wong-wong Yahudi padha ngrembug bab rancangan minangka salah siji, supaya padha bisa dipatrapi paukuman pati,.
9:24 Nanging ingalembana misuwur kanggo Saul. Saiki padha uga nonton gerbang, dina lan wengi, supaya padha bisa dipatrapi paukuman pati,.
9:25 Nanging para sakabat, njupuk wong adoh dening wengi, dikirim wong liwat tembok ngeculke wong mudhun ing kranjang.
9:26 Bareng wis tekan ing Yerusalem, piyambakipun ngupados nggabungake marang para sakabat. Wong kabèh padha wedi marang, ora pracaya kang dadi murid.
9:27 Nanging Barnabas njupuk wong aside lan mimpin wong para rasul. Lan Gusti diterangno kanggo wong-wong mau carane wus ndeleng Gusti, lan yèn Panjenengané iku ngandika marang, lan carane, ing Damaskus, kang tumindak setya ing asmanipun Gusti Yesus.
9:28 Lan kang ana karo wong-wong mau, ngetik lan departing Yerusalem, lan tumindak setya ing jenengé Gusti.
9:29 Iki uga ngandika karo bangsa-bangsa liya lan bebantahan karo wong Yunani. Nanging wong-wong padha ngarah marang.
9:30 Lan nalika sedulur temen maujud iki, padha digawa menyang Kaisaréa lan dikon menyang Tarsus.
9:31 mesthi, Church wis tentrem ing satanah Yudéa lan Galiléa lan Samaria, lan kang dibangun, nalika mlaku-mlaku ing wedi marang Gusti, lan kang kapenuhan ing panglipur saka Roh Suci.
9:32 Banjur kedaden sing Peter, kang lagi lelungan watara nang endi wae, teka marang para suci kang manggon ing Lida.
9:33 Nanging ketemu ana wong kang, kang basane Yunani, sing lumpuh, sing wis lain ing amben wolung taun.
9:34 Rasul Pétrus terus ngomong marang: "Eneas, Gusti Yésus Kristus nambani kowé. Ngadega lan ngatur amben. "Sanalika iku uga wong ngadeg.
9:35 Lan kabeh kang manggon ing Lida lan Saron padha ndeleng wong mau, lan padha diowahi kanggo Gusti.
9:36 Saiki ing Yope ana murid wadon jenengé Tabita, kang ing terjemahan diarani Dorcas. Dheweke banjur kapenuhan ing karya apik lan zakat dheweke iki accomplishing.
9:37 Lan kedaden sing, sing dina, dheweke dadi gerah lan tilar donya. Lan nalika padha sakabeheng dheweke, padha glethakaken ing kamar ndhuwur.
9:38 Saiki wiwit Lida cedhak kana, para sakabat, marang krungu, yèn Pétrus ana, kongkonan wong loro wong, takon marang: "Aja dadi alon ing teka kanggo kita."
9:39 Pétrus banjur, ngadeg, banjur karo wong-wong mau. Bareng wis teka, padha digawa menyang ing kamar ndhuwur. Para warandha padha ngadeg ngubengi Dèkné, nangis lan nuduhake wong Tunika lan rasukan sing Dorcas wis digawe kanggo wong-wong mau.
9:40 Lan nalika wong-wong pantyèn wis dikirim njaba, Peter, jengkeng, ndedonga. Lan ngowahi kanggo awak, ngandika: "Tabita, njedhul. "Lan dheweke kabuka dheweke mata lan, marang weruh Pétrus, lungguh maneh.
9:41 Lan aturan iku tangané, Panjenengane tumuli dheweke munggah. Lan banjur nimbali para suci lan para randha, kang presented dheweke urip.
9:42 Saiki iki dadi dikenal ing saindenging Yope. Irika akeh anake pracaya ing Gusti.
9:43 Duk kang mapan pirang dina ing kana,, karo Simon, tukang walulang.

Rasul 10

10:1 Saiki ana wong ing Kaisaréa, jenenge Cornelius, perwiraning saka kelompok kang diarani Italia,
10:2 wong kang mursid, wedi Allah karo kabeh omahé, menehi akeh alms kanggo wong, lan ndedonga marang Allah.
10:3 wong iki weruh ing sesanti cetha, ing kira-kira jam telu awan Kornélius ing, Angel Allah ngetik kanggo wong matur: "Cornelius!"
10:4 Lan, munggah ing wong, dikuwasani dening wedi, lan ngandika, "Opo kuwi, Gusti?"Banjur ngandika marang wong: "Kabeh pandongamu lan zakat wis munggah minangka tugu pengetan ing ngarsane Gusti Allah.
10:5 Lan saiki, ngirim wong kanggo Yopé lan nyeluk a Simon, sing apeparab Petrus.
10:6 wong iki tamu karo Simon, tukang walulang, house kang iku jejere segara. Bakal pitutur marang kowe apa sing kudu padha koklakoni. "
10:7 Lan nalika Angel sing ngandika marang kang tindak, kang disebut, metu saka wong-wong sing padha tundhuk marang, loro abdine kulawargane lan prajurit sing wedi ing Gusti.
10:8 Bareng wis diterangno kabeh kanggo wong-wong mau, wong mau mréné.
10:9 Banjur, ing dina iki, nalika padha nggawe lelampahan lan nyedhak kutha, Peter munggah menyang kamar ndhuwur, supaya wong bisa ndedonga, ing watara jam rolas.
10:10 Lan awit kang ana luwe, wanted kanggo seneng sawetara pangan. Banjur, padha nyepakaké iku, lan ecstasy atine ambruk liwat wong.
10:11 Bareng mirsa langit menga, lan sing tartamtu mudhun, kaya iku ditenun sheet gedhe padha supaya mudhun, dening papat pojokan, saka swarga kanggo bumi,
10:12 kang padha kabeh galak papat-footed, lan iku laying saka bumi lan samubarang mabur ing awang.
10:13 Lan wong wadon mau marang: "Ngadega, Peter! Matèni lan mangan. "
10:14 Nanging Pétrus banjur ngandika: "Iku adoha saka aku, Gusti. Kanggo aku wis tau dipangan apa-apa najis utawi haram. "
10:15 Lan swara, maneh kang kaping pindhone marang: "Apa Gusti Allah wis diresiki, sampeyan ora bakal nelpon umum. "
10:16 Saiki iki kalampahan ngantos kaping tiga. Lan langsung sing iki terus munggah nang swarga.
10:17 Nalika Pétrus isih mangu-mangu ing awake minangka kanggo apa sesanti, kang wus katon, bisa uga ateges, lah, wong-wong sing wis diutus déning Kornélius ngadeg ing gapura, takon bab omah palerebané Pétrus.
10:18 Lan nalika padha nguwuh, padha takon yen Simon, sing apeparab Petrus, ana tamu ing panggonan sing.
10:19 Banjur, Pétrus mikir bab sesanti, Roh ngandika marang wong, "Lah, ana wong telu nggolèki kowé.
10:20 Lan supaya, munggah, medhak, lan pindhah karo wong-wong mau, aja mangu-mangu apa. Kanggo aku wis dikirim wong. "
10:21 Pétrus banjur, mudhun kanggo wong, ngandika: "Lah, Aku iki wong sing kowé kok pada nggolèki. Apa alesan sing wis teka?"
10:22 Lan padha ngandika: "Cornelius, sawijining opsir, wong bener lan Gusti Allah ngabekti, sing wis paseksi becik saka kabeh bangsa Yahudi, nampa pesen saka Angel suci kanggo nyeluk sampeyan omahe lan ngrungokake tembung saka sampeyan. "
10:23 Mulane, anjog ing, piyambakipun pikantuk minangka tamu. Banjur, ing ngisor iki dina, ngadeg, banjur bidhal karo wong-wong mau. Lan sawetara saka ing Yope sawatara diiringi wong.
10:24 Lan ing dina sabanjuré, piyambakipun mlebet Kaisaréa. Lan saestu, Cornelius iki nunggu, Duwe nimbali para kulawarga lan kanca-kanca paling cedhak.
10:25 Lan kedaden sing, nalika Petrus lumebet, Cornelius terus budal metuki Gusti. Lan Mudhun sadurunge kaki, kang reverenced.
10:26 Nanging saestu, Peter, ngangkat wong munggah, ngandika: "Ngadega, kanggo aku uga iki mung wong. "
10:27 Lan ngandika karo wong, Gusti Yésus terus mlebu, lan ketemu akeh sing wis padha bebarengan.
10:28 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Sampeyan ngerti carane nistha iku bakal kanggo wong Yahudi supaya gabung karo, utawa kanggo ditambahake menyang, wong manca. Nanging Gusti Allah wis dicethakaké kanggo kula kanggo nelpon ora ana wong haram saha najis.
10:29 Amarga iki lan tanpa mangu, Aku teka nalika nimbali. Mulane, Aku takon sampeyan, apa alasan sing kudu ngundang kula?"
10:30 Kornélius ngandika: "Iku saiki dina kang kaping papat, kanggo banget jam iki, awit aku ndedonga ing Pedaleman-Ku ing jam telu, Lah, wong ngadeg sadurunge kula ing vestment putih, lan ngandika:
10:31 'Cornelius, pandongamu wis krungu lan zakat wis eling ing ngarsane Gusti Allah.
10:32 Mulane, ngirim mréné lan nyeluk Simon, sing apeparab Petrus. wong iki tamu ing omahé Simon, tukang walulang, cedhak segara. '
10:33 Lan supaya, Aku sakcepete dikirim kanggo sampeyan. Lan sampeyan wis rampung uga ing teka kene. Mulane, kabeh kita saiki saiki ing ngarsane kanggo krungu kabeh kang padha memulang kanthi Gusti. "
10:34 Banjur, Peter, mbukak tutuk, ngandika: "Aku wis rampung ing bebener sing Gusti Allah ora sanes pribadi.
10:35 Nanging ing saben bangsa, sapa ngabekti marang lan dianggo kaadilan ditrima kanggo wong.
10:36 Gusti Allah ngutus Word kanggo wong Israel, ngumumake ing perdamaian lumantar Gusti Yesus Kristus, kanggo iku Gusti kabeh.
10:37 Sampeyan ngerti sing Sabda wis digawe dikenal ing satanah Yudéa. Kanggo awal saka Galiléa, sawise baptis kang John martakaké,
10:38 Gusti Yesus saka ing Nasaret, Gusti Allah njebadi karo Roh Suci saha daya-pangwaos, kesah sak mengkono apik lan marasake awakmu kabeh sing katindhes dening setan. Kanggo Gusti Allah nunggil karo wong.
10:39 Lan kita padha dadi seksine kabeh sing iya ing tlatahe tanah Yudea lan ing Yerusalem, Wong iku kang matèni gantung wong ing wit.
10:40 Gusti Allah wus mungokake Panjenengane munggah ing dina katelu lan dileksanakake marang kawedhar,
10:41 ora kanggo kabeh wong, nanging kanggo saksi preordained dening Gusti Allah, kanggo kita kang mangan lan ngombé bebarengan karo wong, sasampunipun Panjenenganipun wungu maneh saka ing antarane wong mati.
10:42 Lan pitunjuk kita martakaké marang wong-wong, lan dados seksi, bilih piyambakipun punika kang diangkat dening Gusti Allah kanggo dadi hakim urip lan wong mati.
10:43 Kanggo wong kabeh nabi nekseni sing liwat jeneng kang kabeh sing pada pretyaya marang Dèkné nampa pangapuranéng dosa. "
10:44 Nalika Rasul Petrus lagi ngandika mangkono iku, Roh Suci ambruk liwat kabeh sing padha ngrungokake Sabda.
10:45 Lan setya tetakan, sing wis teka karo rasul Pétrus, padha gumun banget sing rahmat Roh Suci uga diwutahake metu marang bangsa-bangsa liya.
10:46 Kanggo padha krungu wong-wong mau ing ibu ngandika lan nggedhekake Allah.
10:47 Pétrus banjur nanggapi, "Kadospundi dene sapa nglarang banyu, supaya wong-wong sing wis nampa Roh Suci ora bakal mbaptis, kaya kita uga wis?"
10:48 Lan dhawuh mau padha dibaptisi ing asmané Gusti Yésus Kristus. Banjur padha nyuwun kanggo tetep karo wong-wong mau kanggo sawetara dina.

 

Rasul 11

11:1 Saiki Rasul lan sedulur sing padha ing Yudéa padha krungu yèn bangsa liya uga nampani Sabda Allah.
11:2 Banjur, nalika Petrus sumengka menyang ing Yerusalem, sing padha tetak ing ndhukung marang wong,
11:3 matur, "Yagene ngetik kanggo wong ikutan, lan apa sira mangan karo wong-wong mau?"
11:4 Lan Peter wiwit nerangake kanggo wong-wong mau, ing proses tertib, matur:
11:5 "Aku ana ing kutha Yopé ndedonga, lan aku weruh, ing ecstasy atine, wahyu: a mudhun wadhah tartamtu, sakadi gedhe iku ditenun sheet supaya mudhun saka langit papat pojokan. Lan nyelaki kanggo kula.
11:6 Lan looking menyang iku, Aku dianggep lan weruh galak papat-footed bumi, lan kéwan galak, lan sing padha karo reptilia, lan iku mabur ing awang.
11:7 Aku krungu swara ngomong marang aku: 'Munggah, Peter. Matèni lan mangan. '
11:8 Nanging Aku ngomong: 'Aja, Gusti! Kanggo apa haram saha najis wis tau lumebet ing cangkem kawula. '
11:9 Banjur swara nanggapi manèh kapindho ing swarga, 'Gusti Allah wis najisé, sampeyan ora bakal nelpon umum. '
11:10 Saiki iki kalampahan ngantos kaping tiga. Lan banjur kabeh iki dijupuk munggah maneh menyang swarga.
11:11 Lah, langsung ana priya telu jumeneng cedhak omah ngendi aku iki, Duwe wis dikirim menyang kula saka Kaisaréa.
11:12 Banjur Roh marang sing ngongkon aku lunga karo wong-wong mau, aja mangu-mangu apa. Lan enem sedulur iki banjur karo aku. Lan kita lumebet ing omahé wong.
11:13 Lan njelasaké kanggo kita carane wus katon Angel ing omahé, ngadeg lan matur: 'Kirimi kanggo Yopé lan nyeluk Simon, sing apeparab Petrus.
11:14 Lan Panjenengané bakal pitutur marang kowé tembung, kang sampeyan bakal disimpen karo house kabèh. '
11:15 Lan nalika aku wis dipunwiwiti kanggo nganggo, Roh Suci nedhaki marang wong-wong mau, kaya marang kita uga, ing awal.
11:16 Aku eling ukara saka Gusti, mung minangka piyambakipun ngandika: 'John, tenan, dibaptis karo banyu, nanging sira kabeh bakal kabaptis kalawan Roh Suci. '
11:17 Mulane, yen Gusti Allah marang wong-wong mau ing sih-rahmat sing padha, minangka uga kanggo kita, sing pretyaya marang Gusti Yésus Kristus, sing aku, aku bakal bisa kanggo nglarang Allah?"
11:18 Duwe krungu kang mangkono iku, padha bisu. Lan banjur padha ngluhuraké Allah, matur: "Dadi wis Gusti Allah uga diwenehi kanggo bangsa-bangsa liya padha mratobat marang urip."
11:19 Sawatara wong, Duwe wis buyar dening buron sing wis dumadi ing Stephen, kesah sak, malah menyang ing tanah Fenisia lan Siprus lan Antiokhia, ngandika Word kanggo siji ora, kajaba kanggo wong Yahudi mung.
11:20 Nanging sawetara wong-wong iki saka Siprus lan wong Kirene, nalika padha mlebu menyang Antiokhia, padha ngandika uga kanggo wong Yunani, ngumumake Gusti Yésus.
11:21 Lan tangan saka Sang Yehuwah nunggil karo wong-wong mau. Lan nomer kang padha dadi pracaya lan padha diowahi kanggo Gusti.
11:22 Saiki kabar teka ing kuping saka Gréja ing Yerusalem bab iki, lan padha dikirim Barnabas Antiokhia.
11:23 Bareng wis teka ana ing kono lan pirsa sih-rahmating Allah, piyambakipun gladdened. Lan pitutur mau kabeh kanggo terus ing Gusti kanthi ati manteb.
11:24 Kanggo wong iki wong apik, lan marga saka kapenuhan ing Roh Suci lan kanthi pracaya. Lan wong golongan gedhé iki ditambahaké kanggo Gusti.
11:25 Banjur Barnabas bidhal Tarsus, supaya wong bisa ngupaya Saul. Bareng wis ketemu Panjenengané, tumuli diirid menyang Antiokhia.
11:26 Kang lagi padha imbal ana ing Gréja kanggo kabeh taun. Lan padha memulang kuwi akeh banget, sing ana ing Antiokhia bilih para sakabat padha pisanan dikenal kanthi jeneng Kristen.
11:27 Saiki ing dina iki, nabi saka ing Yerusalem banjur liwat ing Antiokhia.
11:28 Lan salah siji saka wong-wong mau, jenenge Agabus, ngadeg, Kalima liwat Roh sing ana iki arep dadi pailan gedhe liwat kabeh donya, kang durung kelakon ing Claudius.
11:29 Para sakabat ngumumaké, miturut apa siji duweni, apa bakal padha kurban bakal dikirim menyang sedulur sing manggen ing Yudéa.
11:30 Lan padha, ngirim marang para pinituwa lumantar Barnabas lan Saulus.

Rasul 12

12:1 Saiki ing wektu sing padha, ratu Hérodès lengkap tangané, supaya ditindhes sawetara saka Gréja.
12:2 Banjur Panjenengané dhawuh nyédani Yakobus, seduluré John, karo pedhang.
12:3 Lan mirsani senenge atine wong Yahudi, banjur bidhal jejere mahami Pétrus. Saiki iku dina riyaya Roti Tanpa Ragi.
12:4 Bareng wis matèni wong, kang dikirim marang pakunjaran, handing wong liwat menyang ditahan saka papat kelompok papat tentara, arep gawé marang wong sawise Paskah.
12:5 Lan Peter ditangkep ing pakunjaran. Nanging pandongamu kang digawe tanpa seksiku, dening Pasamuwan, kanggo Gusti Allah ing atas.
12:6 Hérodès siap kanggo gawé wong, ing wengi padha, Rasul Petrus sare kaapit dening prajurit loro, lan bound rante loro. Lan ana pengawal ing ngarepe lawang, jaga.
12:7 Lah, Angel Sang Yehuwah ana ing sacedhaké, lan cahya sing shined kasebut ing sel. Lan nunyuk Peter ing sisih, kang awakened wong, matur, "Ngadega, cepet. "Rantene nuli saka tangané.
12:8 Banjur Angel ngandika marang: "Sugih dhewe, lan sijine ing boots Panjenengan. "Lan iya dadi. Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Lebokake sandhangan sak dhewe lan mèlua Aku."
12:9 Lan arep metu, kang ndherekake wong. Lan iya ora ngerti bebener iki: sing iki kang rampung dening Angel. Kanggo wong panginten sing iki ningali tetingalan.
12:10 Lan maringaken dening pengawal pisanan lan kaloro, padha rawuh ing gapura wesi kang ndadékaké menyang kutha; lan kabuka kanggo wong mau dhewe. lan departing, padha ing sadawane sisih werna tartamtu. Lan dumadakan Angel sumingkir saka wong.
12:11 Lan Peter, bali menyang awake, ngandika: "Saiki aku ngerti, saestu, yen Gusti dikirim Angel kang, lan kang ngluwari aku saka ing tangane ratu Hérodès lan saka kabeh sing wong-wong Yahudi padha mengantisipasi. "
12:12 Lan kaya kang sampun iki, kang teka ing omahé Maria, ibuné Yohanes, sing peparab Markus, kono wong kang padha nglumpuk lan padha ndedonga.
12:13 Banjur, minangka piyambakipun kalah ing lawang gapura, girl banjur metu kanggo njawab, jeneng kang ana Rhoda.
12:14 Lan nalika dheweke ngakoni swara saka Peter, metu saka kabungahan, dheweke ora banjur ngengakake lawang,, nanging, mlaku ing, dheweke kacarita sing Pétrus ana ing ngarep régol.
12:15 Nanging wong kang kandha marang dheweke, "Sampeyan edan." Nanging dheweke perserikatan sing iki supaya. Banjur padha matur, "Iku malaekate."
12:16 Nanging Pétrus persevering ing nuthuk. Lan nalika padha ngengakaké, padha weruh wong lan padha gumun banget.
12:17 Nanging Rasul Petrus kanggo wong-wong mau karo tangane dadi bisu, jlentrehe, kepriyé anggoné Gusti nuntun wong adoh saka pakunjaran. Lan ngandika, "Wajib James lan sing sedulur." Lan arep metu, Nuli lunga menyang ing panggonan liya.
12:18 Banjur, nalika Awan teka, ora ana gègèran cilik antarane prajurit, minangka apa kang kedaden bab Peter.
12:19 Hérodès banjur dijaluk wong lan ora diwenehi wong, Duwe wis pengawal interogasi, kang ngadohake wong kairid. Lan mudhun saka Yudéa menyang Kaisaréa, kang mondhok ana.
12:20 Saiki dheweke duka sing Tirus lan Sidon. Nanging banjur sowan saiyeg, lan, Duwe yakin Blastus, sing liwat bedchamber Sang Prabu, padha petitioned kanggo tentrem, amarga wilayah sing padha diwenehake karo pangan dening wong.
12:21 Banjur, ing dina kang wus katamtokake, Hérodès ngagem ageman ing apparel kingly, lan lungguh ing kursi pangadilan,, lan piyambakipun maringaken pidato kanggo wong-wong mau.
12:22 Banjur wong-wong padha nangis metu, "Ing swaraning allah, lan ora saka wong!"
12:23 Lan langsung, Angel Gusti disabetake wong mudhun, amarga wis ora diwenehi pakurmatan kanggo Gusti Allah. Lan Duwe wis dikonsumsi dening Cacing, kang kadaluwarsa.
12:24 Nanging pangandikané Gusti iki nambah lan nikelaken.
12:25 Banjur Barnabas lan Saul, Duwe rampung pelayanan, bali saka ing Yerusalem, nggawa Yohanes, sing peparab Markus.

Rasul 13

13:1 Saiki ana, ing Gréja ing Antiokhia, nabi lan guru, antarane kang padha Barnabas, lan Simon, sing disebut Black, lan Lukius wong Kiréné, lan pasa, sing seduluré angkate Hérodès raja wilayah, lan Saul.
13:2 Saiki lagi padha ngladosi kanggo Gusti lan pasa, Roh Suci ngandika marang wong-wong mau: "Saul Pisah lan Barnabas kanggo kula, kanggo karya sing aku wis milih wong-wong mau. "
13:3 Banjur, pasa lan ndedonga lan imposing tangan marang wong-wong mau, padha dililani mangkat.
13:4 Lan Duwe wis dikirim dening Roh Suci, padha tindak menyang Séléukia. Lan saka ing kono padha lelayaran menyang Siprus.
13:5 Lan nalika padha teka ing Salamis, padha martakaké bab Pangandikane Gusti ing papan-papan pangibadah wong Yahudi. Lan padha uga wis John ing pelayanan.
13:6 Lan nalika padha kesah saindhenging pulo kabeh, malah kanggo Paphos, padha mrangguli wong kang, Magician a, nabi palsu, wong Yahudi, jeneng kang ana Bar-Jesu.
13:7 Lan kang ana karo gubernur ing, Sergei Paul, wong kang ngati-ati. wong iki, diwêtokake Barnabas lan Saul, wanted kanggo krungu Sabda Jahwéh.
13:8 Nanging Elimas pesulap ing (kanggo supaya jeneng kang translated) ngadeg marang wong-wong mau, seeking kanggo nguripake gubernur adoh saka Kaimanan.
13:9 banjur Saul, sing uga disebut Paulus, Duwe wis kapenuhan ing Roh Suci, kapandeng intently ing wong,
13:10 lan ngandika: "Dadi kebak saben cidra lan kabeh falsehoods, anak Iblis, mungsuh kabeh kaadilan, sampeyan tau mandek kanggo subvert cara bener saka Gusti!
13:11 Lan saiki, lah, ing astaning Pangeran nempuh marang kowé. Lan sampeyan bakal ngandika, ora bisa weruh srengéngé kanggo dawane wektu. "Lan sanalika pedhut lan pepeteng ambruk liwat wong. Lan perantauan sak, piyambakipun seeking wong sing bisa nuntun dheweke tangan.
13:12 Banjur gubernur ing, nalika wus katon apa iki rampung, pracaya, kang ing wonder liwat piwulangé Gusti.
13:13 Lan nalika Paulus lan wong-wong sing padha ndhèrèk Panjenengané wis lelayaran saka Pafos, padha teka ing kutha Perga ing tanah Pamfilia. Yohanes nilar para sakabate lan bali menyang Yerusalem.
13:14 Nanging saestu, padha, lelungan saka kutha Perga, teka ing Antiokhia ing Pisidia. Lan marang ngetik papan pangibadah ing dina Sabat, padha linggih.
13:15 Banjur, sawise maca saka Hukum lan kitabé para nabi, pemimpin sinaguk kongkonan, matur: "Sedulur Noble, yen ana ing kowé tembung saka pitutur kanggo wong, nganggo. "
13:16 Paulus, ngadeg lan Petrus kanggo nggawe bisu karo tangané, ngandika: "Para Sadhèrèk Israèl lan sing becik marang Allah, listen rapet.
13:17 Allahipun bangsa Israèl sampun milih leluhur kita, tuwin kadadosaken bangsa ingkang, nalika padha manggon ing tanah Mesir. Lan karo lengen exalted, piyambakipun mimpin wong-wong mau saka ing kono.
13:18 Lan ing saindhenging wektu patang puluh taun, kang nandhang prilaku ing ara-ara samun.
13:19 Lan malah ngrusak bangsa pepitu ing tanah Kanaan, Satekané tanah antarane wong-wong mau dening kathah,
13:20 sawise kira-kira patang atus sèket taun. Lan sawise iku iki, sarta padha diparingi hakim, malah nganti nabi Samuel.
13:21 Lan mengko ing, padha petitioned ratu. Lan Gusti Allah marang wong-wong mau Saulus, anakipun Kish, wong saka taler Benyamin, patang puluh taun.
13:22 Lan Duwe kasingkiraken, Allah lajeng ngangkat kanggo wong-wong mau Sang Prabu. Lan aturan paseksi bab Gusti, ngandika, 'Ingsun wus manggih Daud, anaké Isai, dadi wong miturut atiku dhewe, sing bakal ngrampungake kabeh sing tek. '
13:23 Saka turunane, miturut Janji ing, Gusti Allah wis nggawa Gusti Yésus Juruwilujeng kanggo Israel.
13:24 John banjur memulang, sadurunge pasuryan saka tekane kang, baptisan pitobat kanggo kabeh wong Israel.
13:25 Banjur, John rampung ayahanipun, piyambakipun matur: 'Aku ora siji nimbang kula dadi. Lah, siji arrives sawise kula, sepatu saka sikilé aku ora pantes kanggo loosen. '
13:26 sedulur Noble, anak trahé Abraham, lan sing antarane sing becik marang Allah, iku kanggo sampeyan Sabda kabungahan iki wis dikirim.
13:27 Kanggo sing padha manggon ing Yérusalèm, lan para pangwasa sawijining, heeding ora wong, utawa voices para nabi sing maca ing saben dina Sabat, kawujud dening kang menehi kritik wong.
13:28 Lan senajan padha ketemu ora cilik kanggo pati marang wong, padha petitioned Pilatus, supaya padha bisa dipatrapi paukuman pati,.
13:29 Lan sasampunipun sami nglampahi kabeh sing wis ditulis bab wong, njupuk wong mudhun saka wit, padha diselehake ana ing pakuburan.
13:30 Nanging saestu, Gusti Allah wus mungokake Panjenengane saka ing antarane wong mati ing dina katelu.
13:31 Lan piyambakipun katon pirang dina dening wong-wong sing didherekake Panjenenganipun saking Galiléa dhateng Yérusalèm, sing malah saiki sing seksiné Gusti Yésus marang wong-wong.
13:32 Lan kita ngumumake kanggo sampeyan sing Janji ing, kang digawe kanggo leluhur kita,
13:33 wis kawujud dening Gusti Allah kanggo anak kita dening mundhakaken munggah Yesus, kaya wis ditulis ing Jabur liya uga: 'Kowé Anakku. dina iki aku duwe jumeneng Ramanira sampeyan. '
13:34 Saiki, awit wus mungokake Panjenengane saka ing antarane wong mati, supaya minangka kanggo maneh bali menyang korupsi, sampun ngandika iki: 'Aku bakal menehi kowe iku suci David, siji setya. '
13:35 Lan uga banjur, ing panggonan liya, ngandika: 'Sampeyan ora bakal ngidini Mahasuci kanggo ndeleng korupsi.'
13:36 Awit Sang Prabu Dawud, Bareng wis pangibadah generasi kang sesuai karo karsané Allah, ambruk asleep, lan piyambakipun diselehake ing jejere leluhure, lan karisakan.
13:37 Nanging saestu, sapa Allah wis wungu saka ing antarane wong mati wis ora katon korupsi.
13:38 Mulane, supaya iku dikenal kanggo sampeyan, sedulur Noble, sing liwat wong wis announced kanggo sampeyan pangapuranéng dosa-dosané lan saka kabeh kang padha ora bisa dibeneraké ing angger-anggeré Musa.
13:39 Ing wong, kabeh sing pracaya sing sabdho.
13:40 Mulane, ati-ati, supaya aja apa ngandika dening nabi uga nyerang sampeyan:
13:41 'Sampeyan érama! katon, lan wonder, lan padha buyar! Kanggo aku nggarap Deed ing dina, Deed sing ora pracaya, malah yen wong padha kanggo nerangake kanggo sampeyan. ' "
13:42 Banjur, padha mangkat, padha takon mau yen, ing dina Sabat ngisor, padha bisa nganggo tembung iki kanggo wong-wong mau.
13:43 Lan nalika papan pangibadah wis mecat, akeh antarane wong-wong Yahudi lan para wong manembah kang anyar padha ngisor Paulus lan Barnabas. lan padha, ngomongké, yakin mau kanggo terus ing sih-rahmaté Gusti Allah.
13:44 Nanging saestu, ing dina Sabat ngisor, saklawasé kabeh kutha teka nglumpuk ngrungokaké Sabda Allah.
13:45 Banjur wong-wong Yahudi, ningali akeh, padha kapenuhan meri, lan padha, ngala-ala, mbantah apa kang kang ngandika dening Paul.
13:46 Paulus lan Barnabas ngandika kuwat: "Iku perlu nganggo Sabda Allah pisanan sampeyan. Nanging amarga sampeyan nolak, lan supaya ngadili nganggep mboten pantes tampi gesang langgeng, lah, kita nguripake kanggo bangsa-bangsa liya.
13:47 Kanggo supaya nduweni Gusti dhawuh kita: 'Aku wis sampeyan minangka cahya kanggo bangsa-bangsa liya, supaya sampeyan bisa nggawa keslametan kanggo ing pungkasaning bumi. "
13:48 Banjur bangsa-bangsa liya, marang pangrungu iki, padha gladdened, lan padha memuji Sabda Gusti. Lan minangka akeh minangka pracaya padha preordained kanggo urip langgeng.
13:49 Saiki tembung saka Gusti disseminated saindhenging kabeh wilayah.
13:50 Nanging wong-wong Yahudi incited sawetara wanita ingkang saleh, lan jujur, lan para pemimpin kutha. Lan padha ngojok-ojoki a-uya marang Paulus lan Barnabas. Lan padha ndamel adoh saka bagean.
13:51 nanging wong-wong, goyang lebu saka kaki marang wong-wong mau, tindak ing Ikonium.
13:52 Para sakabat padha uga kapenuhan bungah lan karo Roh Suci.

Rasul 14

14:1 Saiki kedaden ing Ikonium sing padha lumebu bebarengan menyang papan pangibadah wong Yahudi, lan padha dhateng ing kuwi cara sing akeh copious wong Yahudi lan wong Yunani pracaya.
14:2 Nanging saestu, wong-wong sing padha ora pracaya wis incited lan enflamed jiwo bangsa-bangsa liya marang sedulur.
14:3 Lan supaya, padha tetep kanggo dangu, tumindak setya ing Gusti, aturan tumrap Tembung kang sih, nyediakake pratandha lan mukjijat-mukjijat.
14:4 Banjur akeh kutha iki dipérang. Lan mesthi, sawetara padha karo wong-wong Yahudi, durung saestu liyane padha karo Rasul.
14:5 Saiki nalika nyerang wis ngrancang dening bangsa-bangsa liya lan wong-wong Yahudi karo pemimpin sing, supaya padha bisa nambani wong nganistayang lan watu,
14:6 padha, sadhar iki, mlayu bebarengan Listra lan Derbe, kutha ing Lycaonia, lan kanggo wilayah kabeh lingkungan. Lan padha evangelizing ing panggonan sing.
14:7 Lan wong kang lungguh ing Listra, dipatèni ing sikilé, pincang saka wetengé ibuné, sing wis tau mlaku.
14:8 wong iki krungu Paul ngandika. lan Paul, munggah ing wong intently, lan nguningani menawa wong mau kadunungan, supaya wong bisa waras,
14:9 ngandika kanthi swara sora, "Menenga mujur marang sikilmu!"Mau banjur mlumpat ngadeg lan mlaku watara.
14:10 Nanging wong akèh padha wis katon apa Paul wis rampung, padha diangkat munggah swara ing basa Lycaonian, matur, "Dewa-dewa, Duwe dijupuk nganut wong, turunan kanggo kita!"
14:11 Lan padha disebut Barnabas, 'Jupiter,'Durung padha saestu disebut Paulus, 'Mercury,'Amarga ana speaker timbal.
14:12 uga, Imam saka Jupiter, sing ana ing njaba kutha, ing ngarepe gapura, nggawa ing sapi lan garlands, ana kekarepan kanggo saos kurban karo wong.
14:13 Lan sanalika Rasul, Barnabas lan Paulus, wis krungu iki, tearing Tunika sing, padha leapt menyang akeh, nangis metu
14:14 lan matur: "Men, apa sing bakal nindakake iki? Kita uga ana manungsa, wong kaya dhewe, khotbah sampeyan diowahi, saka iku tanpa guna, kanggo Gusti Allah sing urip, kang nitahake langit lan bumi, segara lan kabeh sing ana ing wong-wong mau.
14:15 Ing sadurungé generasi, kang dileksanakake kabeh bangsa lumaku ing cara dhewe.
14:16 nanging mesthi, iya ora ninggalake piyambak tanpa paseksi, mengkono apik saka swarga, menehi udan lan mangsa subur, Isi atiné karo pangan lan kabungahan. "
14:17 Lan ngandika mangkono iku, padha lagi wae bisa kanggo ngempet akeh saka immolating kanggo wong-wong mau.
14:18 Saiki wong-wong Yahudi tartamtu saka Antiokhia lan Ikonium teka ana. Lan Duwe yakin akeh, rasul mau padha terus disèrèt metu sangka saka kutha, mikir wong mati.
14:19 Nanging para sakabat padha ngadeg ngubengi Dèkné, terus ngadek lan mlebu kutha. Ésuké, banjur bidhal karo Barnabas kanggo Derbe.
14:20 Lan nalika padha evangelized kutha sing, lan kang diwulangake akeh, padha kondur menyang Listra lan kanggo Ikonium lan Antiokhia kanggo,
14:21 kiat jiwo murid, lan mituturi wong-wong mau sing padha kudu tetep tansah ing iman, lan sing perlu kanggo kita lumebu ing Kratoning Allah liwat akeh kasangsaran.
14:22 Lan nalika padha mantep imam kanggo wong-wong mau ing saben pasamuwan, lan sawusé ndedonga lan pasa, padha commended menyang Gusti, kang padha pracaya.
14:23 Lan lelungan kanthi cara Pisidia, padha teka ing Pamfilia.
14:24 Lan Duwe ngandika tembung saka Gusti ing Perga, banjur tindak menyang Atalia.
14:25 Lan saka ing kono, padha lelayaran menyang Antiokhia, ngendi padha wis commended karo sih-rahmaté Gusti Allah kanggo karya kang padha saiki wis tuntas.
14:26 Lan nalika padha teka lan wis padha bebarengan pasamuwan, padha related apa-apa sing wis Gusti Allah karo wong-wong mau, lan carane iku wus kabuka ing lawanging pracaya marang bangsa-bangsa liya.
14:27 Lan padha tetep ora jumlah cilik saka wektu karo murid.

Rasul 15

15:1 Lan gedhe-gedhe tartamtu, mudhun saka Yudéa, padha memulang sedulur, "Kajaba sing tetak manut adat Musa, sampeyan ora bisa disimpen. "
15:2 Mulane, Paulus lan Barnabas digawe ana pambrontakan cilik marang wong-wong mau, padha mutusaké sing Paulus lan Barnabas, lan sawetara saka sisih ngawan, kudu mangkat menyang Rasul lan para imam ing Yerusalem bab pitakonan iki.
15:3 Mulane, kang dipimpin déning pasamuwan, padha ndlajahi tanah Fenisia lan Samaria, njlentrehke konversi bangsa-bangsa liya. Lan njalari kabungahan gedhe antarane kabeh sedulur.
15:4 Lan nalika padha teka ing Yerusalem, padha ditampa dening pasamuwan lan para rasul lan para pinituwa, nglaporake apa-apa Gusti Allah wis rampung karo wong-wong mau.
15:5 Nanging sawetara saka golonganing wong Farisi,, sing padha pracaya, ngadeg matur, "Sampeyan perlu kanggo wong-wong mau supaya tetak lan supaya piweling supaya angger-anggeré Musa."
15:6 Lan para rasul lan para pinituwa banjur bebarengan kanggo njupuk care saka prakara iki.
15:7 Lan sawise pratelan sing wis dijupuk Panggonan, Pétrus banjur jumeneng lan ngandika marang wong-wong mau: "Sedulur Noble, ngerti sing, ing dina anyar, Gusti Allah wis milih saka ing antara kita, dening tutuk, Bangsa-bangsa liya kanggo krungu tembung saka Injil lan pracaya.
15:8 lan Allah, sing mangerténi ati, paseksi ana, kanthi menehi Roh Suci kanggo wong-wong mau, mung minangka kanggo kita.
15:9 Lan kang bentenaken boten antarane kita lan wong-wong mau, purifying manahipun sarana pitados.
15:10 mulane saiki, Kenèng apa kowé kok nggodha Gusti Allah kanggo nemtokke momotan ing taubat muride, ingkang leluhur kita utawi kita wis bisa metokake?
15:11 Nanging dening sih-rahmatipun Gusti Yésus Kristus, kita pracaya supaya disimpen, ing proses padha uga minangka wong. "
15:12 Banjur kabeh akeh meneng. Lan padha ngrungokake Barnabas lan Paulus, njlentrehke apa pratandha-pratandha gedhé lan kaélokan Allah wis katuduhaké ana ing antaramu bangsa-bangsa liya liwat mau.
15:13 Lan sawise padha wis bisu, James nanggapi dening matur: "Sedulur Noble, listen to Aku.
15:14 Simon wis diterangno ing apa proses pisanan Allah dibukak, supaya minangka kanggo njupuk saka bangsa-bangsa liya sing wong asmané.
15:15 Lan tembung saka nabi sing ing persetujuan karo iki, kaya iki ditulis:
15:16 'Sakwisé kuwi, Aku bakal bali, lan aku bakal mbangun kémahé Daud, kang wis rubuh. Lan aku bakal mbangun reruntuh, lan aku bakal Dakdegake maneh,
15:17 supaya liyane wong bisa ngupaya Gusti, bebarengan karo kabeh bangsa liwat mau asmaningsun wis kasebut, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, sing nglakoni iki. '
15:18 Kanggo Gusti, karya dhewe wis dikenal saka kalanggengan.
15:19 Amarga iki, Aku ngadili wong-wong sing padha diowahi kanggo Gusti Allah saka ing antarané bangsa-bangsa liya sing ora kanggo Kagodha,
15:20 nanging kita nulis kanggo wong-wong mau, sing padha kudu tetep piyambak saka defilement brahala, lan saka laku jina, lan saka apa wae wis suffocated, rah.
15:21 kanggo Musa, wiwit jaman kuna, wis ing saben kutha wong-wong sing martakaké ana ing papan-papan pangibadah, kono wis maca ing saben dina Sabat. "
15:22 Banjur iku ndadèkaké Rasul lan para pinituwa, karo Gréja, kanggo milih wong saka ing antarane wong-wong mau, lan kanggo ngirim menyang Antiokhia, karo Paulus lan Barnabas, lan Yudas, sing peparab Barsabas, lan Silas, wong sing dituju antarane sedulur,
15:23 apa iki ditulis dening dhewe tangan: "Para rasul lan para pinituwa, sedulur, kanggo wong-wong sing ana ing Antiokhia, Siria lan Kilikia, sadulur saka bangsa-bangsa liya, Greetings.
15:24 Awit kita wis padha krungu sawetara, arep metu saka ing antara kita, wis trenyuh tembungmu, subverting nyawamu, kanggo kang kita marang ora angger,
15:25 iku ndadèkaké kita, kang nglumpuk dadi siji, kanggo milih wong lan kanggo ngirim menyang sampeyan, karo Barnabas paling kinasih kita lan Paul:
15:26 wong-wong sing wis dipasrahké urip ing atas saka asmané Gusti kita Yésus Kristus.
15:27 Mulane, kita wis dikirim Yudas lan Silas, piyambak uga bakal, karo tembung ngandika, tegesake kowe iku padha.
15:28 Kanggo iku wis ketoke apik kanggo Roh Suci lan kanggo kita nemtokke ora beban luwih marang sampeyan, liyane saka iki iku perlu:
15:29 sing padha ngedohana iku immolated brahala, rah, lan saka ing suffocated, lan saka laku jina. Sampeyan bakal nindakake uga kanggo njaga awakmu dhéwé saka iku iki. Pamitan. "
15:30 Lan supaya, Duwe wis mecat, banjur tindak menyang ing kutha Antiokhia. Lan kumpul karo wong akeh bebarengan, padha dikirim layang ing.
15:31 Lan nalika padha maca, padha gladdened dening panglipur iki.
15:32 Nanging Yudas lan Silas, kang uga nabi piyambak, consoled sedulur pirang-pirang, lan padha di kuatake.
15:33 Banjur, sawise mbuwang sawetara wektu ana, padha pamitan karo tentrem, dening sedulur, kanggo wong-wong sing padha ngutus mau.
15:34 Nanging ketoke apik kanggo Silas tetep ana. Yudas piyambak tindak menyang Yerusalem.
15:35 Paulus lan Barnabas tetep ing Antiokhia, karo akeh wong, memulang lan evangelizing Sabda Gusti.
15:36 Banjur, sawise sawetara dina, Paul ngandika Barnabas, "Ayo kita bali kanggo ngunjungi sedulur ndlajahi kutha-kutha kang kita wis martakaké Sabda Gusti, kanggo ndeleng carane lagi. "
15:37 Lan Barnabas wanted kanggo njupuk John, sing peparab Markus, karo wong-wong mau uga.
15:38 Paulus matur kang kudu ora bakal ditampa, wiwit piyambakipun mundur saka wong-wong mau ing Pamfilia, lan wus ora mèlu wong-wong mau ing karya.
15:39 Lan ana dumadi dissension a, kanggo kuwi ombone sing padha mundur saka siji liyane. lan Barnabas, tenan njupuk Mark, lelayaran menyang Siprus.
15:40 Nanging saestu, Paul, milih Silas, budhal, kang dikirim dening sedulur karo sih-rahmaté Gusti Allah.
15:41 Lan ndlajahi tanah Siria lan Kilikia, nyantosakaké Gereja, instructing wong kanggo njaga dhawuh-dhawuh saka Rasul lan para pinituwa.

Rasul 16

16:1 Banjur teka ing Dèrbé lan Listra. Lah, a murid wadon jenengé Timothy ana, ing anake wong wadon Yahudi setya, Bapake Gentile.
16:2 Sedulur sing padha ing Listra lan ing Ikonium render paseksi becik kanggo wong.
16:3 Paul wanted wong iki kanggo lelungan karo wong, lan njupuk wong, kang tetak marang, amarga saka wong-wong sing padha ing panggonan sing. Kanggo kabeh padha sumurup, yèn bapakné iku a Gentile.
16:4 Lan padha lelungan liwat kutha, padha dikirim menyang wong-wong mau ing dogmas bakal katahan, kang padha ndhawuhake dening Rasul lan para pinituwa sing padha ing Yerusalem.
16:5 Lan mesthi, Gereja kang padha nyantosakake ing iman lan kowé padha precaya ing nomer saben dina.
16:6 Banjur, nalika nyebrang liwat Frigia lan tanah Galatia, padha nyegah dening Roh Suci saka ngandika Sabda ing Asia.
16:7 Nanging nalika padha teka ing Misia, padha nyoba kanggo lumebet ing Bitinia,, nanging Rohé Gusti Yésus ora bakal ngidini wong.
16:8 Banjur, nalika padha nyabrang liwat Misia, padha mudhun kanggo Troas.
16:9 Lan sesanti ing wengi iki dicethakaké kanggo Paulus saka wong tartamtu saka Makedonia, ngadeg lan nyuwun karo Gusti, lan matur: "Cross menyang ing tanah Makedhonia lan bantuan kita!"
16:10 Banjur, sawise pirsa tetingalan ing, langsung kita sought kanggo bidhal Macedonia, Duwe wis njamin sing Gusti Allah wis nimbali kita evangelize kanggo wong-wong mau.
16:11 Lan sailing saka Troas, njupuk margi, kita teka ing Samothrace, lan ing dina iki, ing Neapolis,
16:12 lan saka ing kono kanggo Filipi, kang dumunung ing kutha sing dituju ing wilayah Makedonia, koloni. Saiki kita padha ana ing kutha iki sawetara dina, conferring bebarengan.
16:13 Banjur, ing dina Sabat, kita padha nyawang njaba gerbang, jejere kali, ngendi ana ketoke dadi kumpul pandonga. Lan lungguh mudhun, kita padha ngandika karo wong-wong wadon sing wis nglumpuk.
16:14 Lan wong wadon tartamtu, jenengé Lidia, bakul kain wungu ing kutha Tiatira, a ngabekti marang Gusti Allah, mirengke. Lan Gusti Allah mbukak atiné dadi receptive kanggo apa iki matur Paul.
16:15 Lan nalika dheweke wis dibaptis, karo wong saomah, dheweke nyuwun us, matur: "Yen sampeyan wis biji kula dadi setya marang Gusti, ketik house sandi lan nusuh ana. "Lan dheweke nggawe percoyo kita.
16:16 Banjur iku kedaden sing, kita padha arep metu kanggo pandonga, cah tartamtu, gadhah roh niteni, ketemu karo kita. Dheweke ana sumber MediaWiki gedhe kanggo dheweke Master, liwat divining dheweke.
16:17 iki prawan, Dipuntedahaken Paul lan kita, nangis metu, matur: "Wong-wong sing para punggawa ing astaningsun! Lagi ngumumake kanggo sampeyan ing margining kawilujengan!"
16:18 Saiki dheweke lakunipun ing cara iki pirang-pirang dina. nanging Paulus, kang sedhih, nolèh lan ngomong marang roh, "Aku marang kowé, ing asmane Gusti Yesus Kristus, kanggo metu saka dheweke. "Lan lunga ing jam padha.
16:19 Nanging dheweke Master, ningali ing pangarep-arep saka MediaWiki lunga, kalindhih Paul lan Silas, lan padha nggawa wong-wong mau kanggo para panggedhe ing pengadilan.
16:20 Lan pun menyang hakim, padha ngandika: "Wong-wong sing ngganggu kutha kita, wiwit wong Ju.
16:21 Lan padha ngumumake cara kang ora kena kita nampa utawa kanggo mirsani, wiwit kita Rum. "
16:22 Lan wong-wong kesusu bebarengan marang wong-wong mau. Lan hakim, tearing Tunika sing, ngadohake wong bakal diantemi karo tenaga.
16:23 Lan nalika padha inflicted akeh scourges ing wong-wong mau, padha dityemplungké nang pakunjaran, instructing njaga kanggo nonton wong gentur.
16:24 Lan awit iku kang ditampa iki jenis supaya, kang matak mau menyang sel pakunjaran interior, lan diwatesi kaki sing saham.
16:25 Banjur, ing tengah wengi, Paulus lan Silas padha ndedonga lan memuji marang Gusti Allah. Lan wong-wong sing padha uga ditahan pada ngrungokké.
16:26 Nanging saestu, ana lindhu dadakan, dadi gedhe sing dhasar saka pakunjaran padha dipindhah. Lan langsung kabeh lawang padha kabuka, lan bindings wong kang dirilis.
16:27 Banjur njaga pakunjaran, Duwe wis jarred awake, lan ningali lawang saka pakunjaran mbukak, ngunus pedhangé lan dimaksudaké kanggo matèni awake, ngira sing tawanan wis mlayu.
16:28 Nanging Paulus nguwuh kanthi swara sora, matur: "Apa ora gawe piala kanggo dhewe, kanggo kita kabeh kene!"
16:29 Banjur nelpon kanggo lampu, Gusti Yésus terus mlebu. Lan geter, kang ambruk sadurunge kaki Paulus lan Silas.
16:30 Lan nggawa wong-wong mau njaba, ngandika, "Bapak-bapak, aku kudu nglakoni apa, supaya aku bisa disimpen?"
16:31 Supaya padha ngandika, "Pracaya Marang Gusti Yésus, banjur sampeyan bakal disimpen, karo kluwarga. "
16:32 Lan padha ngandika Sabda Gusti marang, bebarengan karo kabeh sing ana ing omah kang.
16:33 Lan, njupuk mau ing jam padha wengi, sakabeheng scourges sing. Lan dibaptis, lan sabanjuré sakulawargan danene sami.
16:34 Kadung digawa menyang omahe dhewe, kang nyetel Tabel kanggo wong-wong mau. Lan ana joyous, karo sakulawargan danene sami, pracaya marang Gusti Allah.
16:35 Lan nalika Awan wis teka, ing hakim dikirim para pramugari, matur, "Angkat wong."
16:36 Nanging njaga pakunjaran kacarita tembung iki kanggo Paulus: "Ing hakim wis dikirim menyang wis dirilis. mulane saiki, mangkat. Kana mlaku. "
16:37 Nanging Paulus ngandika: "Padha diantemi us publicly, sanadyan kita padha ora bakal disalahké. wong padha matak sing Rum menyang pakunjaran. Lan saiki wong bakal drive kita adoh menengan? ora dadi. Tinimbang, supaya wong-wong mau teka maju,
16:38 lan supaya kita drive adoh. "Banjur para pramugari kacarita tembung iki kanggo ing hakim. Lan marang krungu sing padha Rum, padha wedi.
16:39 lan tekan, padha nyuwun wong-wong mau, lan anjog metu, padha nyuwun wong-wong mau supaya lunga sangka kuta.
16:40 Banjur padha mangkat saka pakunjaran lan tindak menyang omahé Lidia. Lan nyumurupi sedulur, padha consoled wong, lan banjur padha budhalan.

Rasul 17

17:1 Bareng wis mlaku liwat Amphipolis lan Apolonia, padha teka ing kutha Tésalonika, ngendi ana papan pangibadah wong Yahudi.
17:2 Paulus, miturut adat, ngetik kanggo wong-wong mau. Lan telung Sabbat wong gegeran karo wong-wong mau bab Kitab Suci,
17:3 panjurubasan lan concluding sing ana prelu kanggo Kristus nandhang sangsara lan tangi menèh sangka pati, lan sing "iki Gusti Yesus Kristus, kang aku ngumumake kanggo sampeyan. "
17:4 Sawatara wong pracaya lan padha rumaket marang Paulus lan Silas, lan wong golongan gedhé, iku padha saka nyembah lan bangsa-bangsa liya, lan ora sawetara padha wanita mulya.
17:5 Nanging wong-wong Yahudi, kang cemburu, lan gabung karo wong ala tartamtu antarane wong umum, nyebabake gangguan, lan padha ngojok-ojoki kutha. Lan njupuk munggah posisi cedhak omahe Jason, wong mau padha ngarah mimpin metu wong.
17:6 Lan nalika padha ora ketemu wong, padha nyeret Jason lan sedulur tartamtu kanggo para panggedhéning kutha ing, nangis metu: "Kanggo iki sing gedhe-gedhe sing wis padha ngojok-ojoki kutha. Lan padha kene,
17:7 lan Jason wis ditampa mau. Lan kabeh wong iki tumindak nalisir katetepan saka Kaisar, matur sing ana raja liyane, Gusti Yesus. "
17:8 Lan padha incited wong. Lan para panggedhéning kutha ing, marang krungu iku mau,
17:9 lan nampani panjelasan saka Jason lan wong, dirilis wong.
17:10 Nanging saestu, sedulur sakcepete Paulus lan Silas lunga dening wengi kanggo Beroea. Lan nalika padha teka, padha lumebu ing papan pangibadah wong Yahudi.
17:11 Nanging iki padha luwih longgar tinimbang para wong sing padha ing Tesalonika. Padha nampa Sabda karo kabeh semangat, dina mrikso Kitab Suci kanggo ndeleng yen iku mau padha dadi.
17:12 lan cen, akeh anake pada pracaya ring pantaran wong, uga ora sathithik antarane wong Yunani mulya lan wanita.
17:13 Banjur, nalika wong Yahudi ing Tésalonika padha temen maujud sing Sabda Allah uga martakaké dening Rasul Paulus ana ing Beroea, padha tindak ana uga, aduk munggah lan gangguan wong akeh.
17:14 Lan banjur sedulur cepet Paulus adoh, supaya wong bisa lelungan kanthi segara. Nanging Silas lan Timotius tetep ana.
17:15 Banjur wong-wong sing padha anjog Paul digawa minangka adoh minangka Athens. Lan nampani supaya saka Gusti kanggo Silas lan Timotius, sing padha kudu teka wong cepet, padha budhalan.
17:16 Nalika Paulus ngentèni ing Athens, roh iki ngojok-ojoki ing wong, ningali kutha kaulungake marang brahala.
17:17 Lan supaya, piyambakipun bebantahan karo wong Yahudi ing papan pangibadah, lan karo para wong manembah, lan ing panggonan umum, saindhenging saben dina, karo Nèk ana.
17:18 Saiki filsuf Epicurean lan Stoiki tartamtu padha udur karo wong. Lan sawetara padha matur, "Apa ora nyebar iki Sabda arep ngomong?"Nanging wong kang kandha, "Sajaké wong dadi penyiar kanggo dhemit anyar." Kanggo wong iki ngumumake kanggo wong-wong mau Gusti Yésus lan Wunguné ing.
17:19 Lan apprehending wong, padha digawa menyang Areopagus ing, matur: "Punapa kita bisa ngerti apa piwulang anyar iki, bab sing nganggo?
17:20 Kanggo nggawa gagasan anyar tartamtu kanggo kuping kita. Lan supaya kita kaya ngerti apa iku mau tegese. "
17:21 (Saiki kabeh Athenians, lan tekan pengunjung, padha manggoni piyambak karo apa-apa liyane saka ngandika utawa pangrungu macem-macem gagasan anyar.)
17:22 nanging Paulus, ngadeg ing tengah Areopagus, ngandika: "Para Sadhèrèk ing Aténa, Aku saiki ngerti nèk ing kabeh iku sing rodo superstitious.
17:23 Amargi nalika kula langkung lan kadhaton ing guwa, Aku uga mrangguli misbyah, kang ditulis: TO THE Allah UNKNOWN. Mulane, apa sing nyembah ing nggatekke, iki aku martakaké kanggo sampeyan:
17:24 Gusti Allah sing digawe donya lan kabeh kang ana ing kono, kang punika Pangeraning langit lan bumi, sing ora manggon ing candhi-candhi digawe karo tangan.
17:25 Sanadyan iku kang dadi dening tanganing wong-wong, kaya ing kekurangan apa-apa, awit iku kang menehi kanggo kabeh iku urip lan ambegan lan kabeh liya.
17:26 Lan kang wis digawe, metu saka siji, saben kulawarga wong: manggon marang pasuryan saka bumi kabeh, nentokake mangsa dados lan watesan saka wewangunan sing,
17:27 supaya minangka kanggo ngupaya Gusti Allah, yen mbok menawa padha bisa nimbang wong utawa ketemu, sanadyan iku ora adoh saka saben siji kita.
17:28 'Kanggo ing wong urip, lan pamindhahan, lan ana. 'Kaya sawetara pujonggo dhewe wis ngandika. 'Kanggo kita uga kulawargane.'
17:29 Mulane, wiwit kita saka kulawarga Allah, kita kudu nimbang emas utawa salaka utawa watu aji, utawa ukiran seni lan saka bayangan saka wong, dadi perwakilan saka apa gaib.
17:30 lan cen, Gusti Allah, nyawang mudhun kanggo ndeleng nggatekke kaping, saiki wis announced kanggo wong sing wong nang endi wae kudu nindakake tapa.
17:31 Kanggo kang wis ditunjuk dina kang bakal ngadili jagad ing usaha, liwat wong kang wis milih, aturan iman kanggo kabeh, dening mundhakaken wong saka ing antarane wong mati. "
17:32 Lan nalika padha krungu bab kiamat wong mati, tenan, sawetara padha derisive, nalika wong ngandika, "Kita bakal ngrungokake bab iki maneh."
17:33 Rasul Paulus lan Barnabas mangkat saka satengahing wong.
17:34 Nanging saestu, wong tartamtu, adhering kanggo wong, durung pracaya. Antarane iki uga Dionysius ing Areopagite, lan wong wadon kang aran Damaris, lan wong-wong mau.

Rasul 18

18:1 Sakwisé kuwi, Duwe tindak saka Athens, kang teka ing Korinta.
18:2 Lan marang nemokake tartamtu Yahudi jenengé Akwila, lair ing Pontus, sing wis mentas teka saka Italia karo Priskila bojoné, (amarga Claudius wis dhawuh kabeh Yahudi kanggo mangkat saka Roma,) piyambakipun kepanggih karo wong-wong mau.
18:3 Lan amarga asalé saka ing perdagangan padha, kang mondhok karo wong-wong mau lan apa. (Saiki padha tentmakers dening perdagangan.)
18:4 Lan piyambakipun kanthi alesan ing papan pangibadah ing saben dina Sabat, ngenalke jeneng Gusti Yesus. Lan piyambakipun mbujuk wong-wong Yahudi lan wong Yunani.
18:5 Lan nalika Silas lan Timotius teka saka ing tanah Makedhonia, Paulus banjur jumeneng tenan ing Sabda, paseksi marang para wong Yahudi, yen Gusti Yesus iku Sang Kristus.
18:6 Nanging wiwit padha contradicting wong lan ngala-ala, kang guncang metu kang rasukan lan ngandika marang wong-wong mau: "Getih iku ing kepala dhewe. Aku resik. Saiki, Aku bakal pindhah menyang bangsa-bangsa liya. "
18:7 Lan obah saka panggonan sing, Yésus banjur tindak lumebet ing omahé wong, jenenge Titus ing Cukup, a ngabekti marang Gusti Allah, kang ana iki adjoined papan pangibadah.
18:8 saiki Krispus, pimpinan sinaguk, pretyaya marang Gusti, karo kabeh omahé. Lan akeh Korinta, marang pangrungon, pracaya lan kabaptis.
18:9 Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang Paulus, liwat sesanti ing wengi: "Aja wedi. Tinimbang, nganggo metu lan ora dadi bisu.
18:10 Kanggo aku karo kowe. Lan ora ana kang padha nyekel sampeyan, supaya minangka kanggo kowe gawe piala. Kanggo akèh saka wong ing kutha iki karo aku. "
18:11 Banjur manggon ana ing kono kanggo taun nem sasi, memulang Sabda Allah antarane wong-wong mau.
18:12 Nanging nalika Galio ana gubernur ana ing Akhaya, wong-wong Yahudi banjur jumeneng saiyeg nglawan Paulus. Lan padha digawa menyang pengadilan,
18:13 matur, "Panjenenganipun ngrayu wong nyembah marang Gusti Allah nalisir hukum."
18:14 Banjur, Paulus iki diwiwiti kanggo mbukak tutuk, Galio ngandika marang wong-wong Yahudi: "Yen iki padha sawetara prakara ketidakadilan, utawa Deed duraka, O Yahudi Noble, Aku bakal ndhukung sampeyan, minangka punika tepat.
18:15 Nanging yen saestu iki ana pitakonan bab tembung lan jeneng lan angger-angger Paduka, sampeyan kudu ndeleng kasebut dhewe. Aku ora bakal dadi hakim mengkono iku. "
18:16 Lan dhawuh saka pengadilan.
18:17 nanging wong-wong, apprehending Sosthenes, pimpinan sinaguk, ngalahake wong ing ngarepe pengadilan. Lan Galio ora nuduhake badhan kanggo iku iki.
18:18 Nanging saestu, Paul, sawise wong wis tetep kanggo akeh dina liyane, gadhah ngandika pamit kanggo sedulur, lelayaran menyang Siria, lan karo wong padha Priskila lan Akwila. Saiki dheweke wis dipun cukur sirahe ing Cenchreae, kanggo kang wus raris masesangi.
18:19 Lan kang teka ing Éfesus, lan kang kiwa wong konco ana. Nanging saestu, piyambakipun, ngetik nang sinaguk, iki bebantahan karo wong Yahudi.
18:20 Banjur, senajan padha takon marang kanggo tetep kanggo wektu maneh, kang ora bakal setuju.
18:21 Tinimbang, matur pamit lan mulangi wong-wong, "Aku bakal bali marang kowe maneh, Gusti Allah gelem,"Banjur bidhal saka Éfesus.
18:22 Lan sawise arep Sésaréa, banjur lunga menyang Yerusalem, lan disambut Gréja ana, banjur tumurun menyang Antiokhia.
18:23 Lan Duwe ngginakaken sawetara dawane wektu ana, banjur bidhal, lan mlaku supaya liwat tanah Galatia lan Frigia, kiat kabeh murid.
18:24 Saiki wong Yahudi mawasta Apollo, lair ing Alexandria, wong eloquent sing kuat karo Kitab Suci, teka ing Éfesus.
18:25 Panjenenganipun sinau ing dalan Gusti. Lan kang fervent ing roh, Yésus isih ngandika lan memulang bab sing saka Gusti Yesus, nanging ngerti mung Yohanes.
18:26 Lan supaya, kang wiwit tumindak setya ing papan pangibadah. Lan nalika Priskila lan Akwila padha krungu wong, padha njupuk wong aside banjur nerangaké samubarang dalan Gusti marang liyane sak tenane.
18:27 Banjur, awit kepéngin budal Akhaya, sedulur wrote pitutur kanggo para sakabat, supaya padha bisa nampa wong. Bareng wis teka, kang dianakaké akeh diskusi karo wong-wong sing pada pretyaya.
18:28 Kanggo kang ana prekara lan publik reproving Yahudi, ngumumke liwat Kitab Suci, menawa Yésus iku Kristus.

Rasul 19

19:1 Saiki iku kedaden sing, nalika Apollo ana ing Korinta, Paul, sawuse budhal liwat wilayah ndhuwur, teka ing Éfesus. Lan ketemu karo murid sawatara.
19:2 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, "Sawise pracaya, wis nampa Roh Suci?"Nanging wong semaur:, "Kita wis ora malah krungu ana Roh Suci."
19:3 Nanging saestu, ngandika, "Banjur karo apa sing wis dibaptis?"Wong-wong semaur, "Kanthi Yohanes."
19:4 Rasul Paulus banjur ngandika: "Yohanes mbaptis wong karo baptisan pitobat, matur sing padha pracaya ing Panjenengane kang bakal rawuh sawise wong, sing, ing Gusti Yesus. "
19:5 Senadyan Hearing iku iki, padha kabaptis ing jenengé Gusti Yésus.
19:6 Lan nalika Paulus dileksanakake tangan, Roh Suci teka liwat wong-wong mau. Lan padha ngandika ing ibu lan medhar wangsit.
19:7 Saiki wong padha rolas ing kabeh.
19:8 Banjur, marang ngetik papan pangibadah, Yésus isih ngandika setya kanggo telung sasi, bebantahan lan mbujuk wong-wong mau bab Kratoné Gusti Allah.
19:9 Nanging nalika gedhe-gedhe tartamtu dadi atos lan ora bakal pracaya, ipat-ipat marga saka Margining Pangéran ana ing ngarsane wong akeh, Paul, penarik saka wong-wong mau, kapisah para sakabat, bebantahan dina ing sekolah tartamtu saka Tyrannus.
19:10 Saiki iki rampung ing saindhenging rong taun, supaya wong kang padha urip ing Asia mirengke Sabda Gusti, wong Yahudi lan wong Yunani.
19:11 Lan Allah iki accomplishing kaelokan kuat lan umum lumantar Paul,
19:12 dadi luwih supaya malah nalika lawon cilik lan Moriné padha digawa saka awak kang kanggo lara, penyakit sumingkir saka wong-wong mau lan roh-roh ala tindak.
19:13 Banjur, malah sawetara saka exorcists Yahudi lelungan wis nyoba kanggo njaluk jeneng Gusti Yesus liwat wong-wong sing wis dhemit, matur, "Aku ikatan kaya sumpah liwat Gusti Yésus, kang Paul martakake. "
19:14 Lan ana wong-wong Yahudi tartamtu, pitu Dane Sceva, pemimpin antarane para imam, sing padha tumindak ing cara iki.
19:15 Nanging roh ala nanggapi dening matur kanggo wong-wong mau: "Yesus Aku ngerti, lan Paulus aku ngerti. Nanging sing sampeyan?"
19:16 Lan wong, kang ana roh ala, leaping ing wong lan njupuk luwih saka wong loro, ngalahake wong, supaya padha mlayu saka omah sing, wuda lan tatu.
19:17 Lan supaya, iki dadi dikenal kanggo kabeh wong-wong Yahudi lan wong Yunani sing padha manggon ing kutha Efesus. Lan wedi ambruk liwat wong-wong mau kabeh. Lan jeneng Gusti Yesus agung.
19:18 Lan akeh pracaya padha tekan, ngakoni, lan ngumumake tumindak.
19:19 Banjur akeh wong sing wis mèlu sekte aneh mbekta buku sing, lan padha ngobong wong-wong mau ana ing ngarsane kabeh. Lan sawise nentokake ing Nilai saka iki, padha ketemu rega dadi seket ewu dinar.
19:20 Ing cara iki, Sabda Allah nambah banget lan kang dikonfirmasi.
19:21 Banjur, nalika iku padha rampung, Paul mutusaké ing Roh, sawise nyebrang liwat Masedonia lan Akaya, kanggo pindhah menyang ing Yerusalem, matur, "Banjur, sawise aku wis ana, iku perlu kanggo kula kanggo ndeleng Roma. "
19:22 Nanging ngirim loro sing padha ngladosi, Timothy lan Erastus, menyang ing tanah Makedhonia, piyambakipun tetep kanggo wektu ing Asia.
19:23 Saiki ing wektu sing, ana dumadi ora gangguan cilik bab dalan Gusti.
19:24 Kanggo wong jenenge Demetrius, a silversmith nggawe pepethan pérak Diana, iki nyediakake ora MediaWiki cilik kanggo tukang.
19:25 Lan nelpon mau bebarengan, karo wong-wong sing padha dipunginaaken ing cara sing padha, ngandika: "Men, ngerti sing income kita saka pakaryan iki.
19:26 Lan sing weruh lan krungu sing wong iki Paul, dening persuasion, wis nyimpang akeh banget, ora mung saka Éfesus, nanging saka saklawasé kabeh Asia, matur, 'Iki mau sing dudu Allah kang wis digawe dening tangan.'
19:27 Mangkono, ora mung iki, pendhudhukan kita, ing bebaya kang nggawa menyang repudiation, nanging uga ana ing Pedalemané Diana gedhe bakal reputed minangka boten! Banjur malah Sang dheweke, kang kabeh Asia lan donya ngabekti, bakal miwiti disirnakake. "
19:28 Senadyan Hearing iki, padha kapenuhan nesu, lan banjur padha mbengok, matur, "Kaluhurna Diana, sesembahané wong Éfesus!"
19:29 Lan kutha iki kisruh. Lan Duwe dicekel Gayus lan Aristarkhus Makedonia, sahabat Paul, padha kesusu violently, saiyeg, menyang Persawahan ing.
19:30 Banjur, Paulus wanted kanggo ngetik kanggo wong, para sakabat ora bakal ngidini wong.
19:31 Lan sawetara saka pemimpin saka Asia, sing padha kanca kang, uga dikirim kanggo wong, njaluk sing ora saiki awake ing Persawahan ing.
19:32 Nanging wong padha nangis metu macem-macem iku. Déwan iki ing kebingungan, lan paling ora ngerti alesan padha wis nimbali.
19:33 Supaya padha nyeret Alexander saka akeh, nalika wong Yahudi padha nggerakaké maju. lan Alexander, gesturing karo tangané kanggo nggawe bisu, wanted kanggo menehi wong panjelasan.
19:34 Nanging sanalika padha rumangsa wong dadi wong Yahudi, kabeh karo swara, kira-kira rong jam, padha nangis metu, "Kaluhurna Diana, sesembahané wong Éfesus!"
19:35 Lan nalika ahli Toret padha calmed wong akeh, ngandika: "Men Éfesus, saiki Apa ana sing ora ngerti sing kutha Efesus iku ing layanan saka Diana gedhe lan saka turunane Jupiter?
19:36 Mulane, wiwit iku mau ora bisa mbantah, iku perlu kanggo sampeyan arep kalem lan kanggo nindakake apa-apa akeh.
19:37 Kanggo sing wis digawa maju wong iki, sing ora Nggabunge utawa nyenyamah marang Dewi Panjenengan.
19:38 Nanging yen Demetrius lan tukang sing karo wong duwe cilik marang wong, padha bisa rapat ing pengadilan, lan ana proconsuls. Ayo wong ngarani siji liyane.
19:39 Nanging yen arep takon bab prekara-prekara liyané, iki bisa mutusaké ing majelis resmine.
19:40 Kanggo saiki kita ing peril kang didakwo saka sedition liwat acara dina, wiwit ana siji guilty (marang kang kita bisa kanggo nyedhiyani bukti) ing kumpul iki. "Sawusé ngandika mangkono, dane raris mudalang ing.

Rasul 20

20:1 Banjur, sawise kaributan mandhek, Paul, nelpon para sakabat piyambak lan mituturi wong-wong mau, nyuwun pamit. Lan banjur bidhal, supaya wong bisa lunga menyang ing tanah Makedhonia.
20:2 Bareng wis mlaku liwat wilayah lan wis paring pitutur mau karo akeh kutbah, banjur tindak menyang Yunani.
20:3 Mulané Gusti ngginakaken telung sasi ana, treacheries padha manggon ana ing wong Yahudi, kaya kang ana bab kanggo berlayar menyang Syria. Lan Duwe wis menehi saran iki, padha bali metu ing Makedhonia.
20:4 Saiki sing ngancani dheweke padha Sopater, bin Pyrrhus saka Beroea; lan uga ing Tesalonika, Aristarkhus lan Sekundus; Gayus saka Dèrbé, lan Timotius; lan uga Tikhikus lan Trofimus saka Asia.
20:5 iki, sawise padha musna ahead, nenggo kanggo kita ana ing kutha Troas.
20:6 Nanging saestu, kita lelayaran saka Filipi, sawisé dina riyaya Roti Tanpa Ragi, lan ing limang dina kita tindak mau ana ing kutha Troas, ngendi kita manggon pitung dina.
20:7 Banjur, ing dina Sabat pisanan, nalika kita wis nglumpuk kanggo break roti, Paul discoursed karo wong-wong mau, arep budhal ing dina sabanjuré. Nanging ingkang dipun danguaken khutbah menyang tengah wengi.
20:8 Saiki ana kathah lamps ing kamar ndhuwur, ngendi kita padha.
20:9 Lan cah cilik mawasta Eutychus, lungguh ing sill jendhela, kang bobot mudhun dening drowsiness abot (Paulus memulang ana ing dawa). Banjur, minangka banjur turu, kang ambruk saka kamar lantai katelu mudhun. Lan nalika piyambakipun diangkat munggah, kang mati.
20:10 Nalika Paulus ndedonga marang, ditumpangi piyambak liwat wong lan, ngisinake wong, ngandika, "Aja padha sumelang, nyawa kang isih ing wong. "
20:11 Lan supaya, arep munggah, nyuwil-nyuwil roti, lan mangan, lan Duwe ngandika uga nganti Awan, banjur budhal.
20:12 Saiki padha nggawa bocah ing urip, lan padha luwih saka consoled sethitik.
20:13 Banjur kita menek kapal kapal lan lelayaran menyang Asos, ngendi kita padha njupuk ing Paul. Kanggo wong awake wis mutusaké, awit piyambakipun nggawe lelampahan dening tanah.
20:14 Bareng wis gabung kita ing Asos, kita njupuk wong ing, lan kita tindak Mitylene.
20:15 Lan sailing saka ana, ing dina iki, kita teka ngelawan Chios. Lan sabanjuré kita ndharat ing Samos. Lan ing dina iki kita tindak Miletus.
20:16 Paulus wis mutusaké kanggo berlayar liwat Efesus, supaya wong ora bakal telat ing Asia. Kanggo wong iki semesta supaya, yèn bisa kanggo wong, kang bisa mirsani dina Pentakosta ing Yerusalem.
20:17 Banjur, ngirim saka Milétus menyang Éfesus, kang disebut sing luwih dening lair ing pasamuwan.
20:18 Lan nalika padha teka wong lan padha bebarengan, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Sampeyan ngerti sing wiwit dina kapisan nalika Aku mau mlebu ing Asia, Aku wis nunggal karo kowe, kanggo kabeh wektu, ing proses iki:
20:19 leladia marang Gusti, karo kabeh andhap lan senadyan nangis lan trials kang befell kula saka treacheries wong Yahudi,
20:20 Aku dianakaké bali apa sing regane, carane uga aku wis martakaké kowe, lan aku wis mulang kowé publicly lan saindhenging omahé,
20:21 paseksi loro kanggo wong-wong Yahudi lan kanggo bangsa-bangsa liya bab pamratobat ing Allah lan iman ing Gusti kita Yesus Kristus.
20:22 Lan saiki, lah, kang kapekso ing roh, Aku arep kanggo Yerusalem, ora ngerti apa sing bakal kelakon kanggo kula ana,
20:23 kejaba Roh Suci, ndlajah kutha-kutha, wis cautioned kula, matur sing sanad lan kasangsaran nunggu kula ing Yérusalèm.
20:24 Nanging aku ora kasebut iku dread. Sanadyan aku nimbang urip dadi luwih larang amarga iku dhewe, kasedhiya yen ing sawetara cara aku bisa ngrampungake mesthi dhewe lan sing saka pelayanan saka Sabda, kang ditampa saka Gusti Yesus, kanggo mreksanono marang Injil sih-rahmaté Gusti Allah.
20:25 Lan saiki, lah, Aku ngerti sing bakal ora ana maneh matemu teken, kabeh antarane kang wis aku kesah, martakaké Kratoning Allah.
20:26 Kanggo alesan iki, Aku nelpon sampeyan minangka saksi ing banget dina iki: sing aku resik saka getih kabeh.
20:27 Kanggo aku wis ora nyimpang ing paling saka ngumumake saben karsaning Allah kanggo sampeyan.
20:28 Take care of dhewe lan saka kabeh kumpul, liwat kang Roh Suci wis dakbalekake sampeyan Uskup ngwasani Pasamuwan Allah, kang wis dituku dening getih dhewe.
20:29 Aku ngerti sing sawise departure idep sing wohe bakal mlebu ana ing antaramu, ora sparing kumpul.
20:30 Lan saka gremeng, wong bakal tangi, ngandika keblinger supaya mbujuk murid sawise wong-wong mau.
20:31 Amarga iki, waspada, mertahanake ing memori sing saindhenging telung taun aku ora mandek, wengi lan dina, karo nangis, kanggo kang awèh pepéling marang saben siji saka sampeyan.
20:32 Lan saiki, Aku masrahké kowé marang Gusti Allah lan Sabda kang sih. Dheweke nduweni daya kanggo mbangun munggah, lan kanggo menehi warisan kanggo kabeh sing kasucèkaké.
20:33 Aku wis coveted ora salaka lan emas, utawa apparel,
20:34 sing pada uning. Kanggo kang needed dening kula lan wong-wong sing bebarengan karo aku, tangan iki wis kasedhiya.
20:35 Aku wis dicethakaké kabeh iku kanggo sampeyan, amarga dening laboring ing cara iki, iku perlu kanggo ndhukung banget lan ngeling tembung saka Gusti Yesus, carane ngandika, 'Iku luwih begja menehi saka nampa.' "
20:36 Sawusé ngandika mangkono, jengkeng, Panjenengané banjur ndedonga karo kabeh wong.
20:37 Banjur nangis gedhe dumadi antarane wong-wong mau kabeh. Lan, Mudhun marang gulu Paul, padha diambungi,
20:38 kang sedhih paling kabeh liwat tembung kang wus ngandika, sing padha ora bakal nyawang wedanane maneh. Lan padha digawa menyang kapal.

Rasul 21

21:1 Lan sawise iku mau wis kedaden, Duwe kesed pepisahan mau, kita sailed mesthi langsung, tekan ing Cos, lan ing ngisor iki dina ing Rhodes, lan saka ing kono kanggo Patara.
21:2 Lan nalika kita manggih kapal tengen menyang ing tanah Fenisia, climbing dhuwur pesawat, kita kesah.
21:3 Banjur, sawise kita wis kejiret ngarsane Siprus, tetep ngiwa, kita sailed Siria, lan kita teka ing Tirus. Kanggo kapal iki arep mbongkar muatan wonten.
21:4 Banjur, nemu para sakabat, kita mondhok ana pitung dina. Lan padha matur Paulus, liwat Roh, Aku uga ora lunga menyang Yérusalèm.
21:5 Lan nalika dina padha rampung, setelan metu, kita tindak ing; lan kabeh padha diiringi kita karo garwa lan anak-anake, nganti kita padha metu saka kutha. Lan kita jèngkèng ing dharat lan ndedonga.
21:6 Lan nalika kita wus ngandika pamit kanggo siji liyane, kita menek kapal kapal. Lan padha bali menyang dhewe.
21:7 Nanging saestu, Duwe rampung lelampahan kita dening prau saka Tirus, kita turunan kanggo Ptolemais. Lan Salam sedulur, kita mondhok karo wong siji dina.
21:8 Banjur, sawise setelan metu dina sabanjuré, kita teka ing Kaisaréa. Lan marang ngetik menyang omahé Philip evangelist, sing siji saka pitu, kita manggon karo wong.
21:9 Saiki wong iki wis papat wadon, prawan, sing padha medhar wangsit.
21:10 Lan nalika kita padha telat kanggo sawetara dina, nabi tartamtu saka Yudéa, jenenge Agabus, teka.
21:11 Lan, Bareng wis teka kanggo kita, Dane Paulus ring kang, lan naleni sikil lan tangané dhéwé, ngandika: "Mangkene pangandikane Sang Roh Suci: Wong kang sabuk iki, wong-wong Yahudi sing bisa duwé ikatan ing cara iki ing Yerusalem. Lan padha bakal ngulungaké Panjenengané marang tangané bangsa-bangsa liya. "
21:12 Anggonku padha krungu iki, inggih lan wong-wong sing padha saka panggonan sing nyuwun kanggo pindhah menyang Yérusalèm.
21:13 Rasul Paulus banjur nanggapi dening matur: "Apa kowe ngrampungake dening nangis lan afflicting atiku? Sabab aku nyawisake, ora mung kaiket, nanging uga mati ing Yerusalem, kanggo jeneng Gusti Yesus. "
21:14 Lan awit kita padha ora bisa kanggo ngarih-arih marang, kita quieted, matur: "Muga-muga kersané Pangéran rampung."
21:15 Banjur, sawise sing dina, gadhah ancang-ancang digawe, kita sumengka menyang ing Yerusalem.
21:16 Saiki sawetara saka murid saka Kaisaréa uga banjur karo kita, nggawa wong tartamtu Wangaaybuwan jenenge Mnason, murid banget lawas, kang tamu kita bakal.
21:17 Anggonku padha teka ing Yerusalem, sedulur nampani lila.
21:18 Banjur, ing dina iki, Paulus banjur tindak lumebet karo kita James. Lan kabeh para pinituwa padha nglumpuk.
21:19 Bareng wis nyalami, jlentrehe saben bab sing wis tuntas Allah ing antarané wong Yunani liwat pelayanan.
21:20 lan padha, marang pangrungu iku, agung Allah lan ngandika marang wong: "Sampeyan ngerti, cak, carane akeh ewu ana ing antarane wong-wong Yahudi, sing precaya, lan padha kabeh mantepa kanggo hukum.
21:21 Saiki padha krungu bab, sing memulang wong-wong Yahudi sing ana ing antarane bangsa-bangsa liya kanggo mbatalake saka Musa, mulangi wong-wong sing padha ora kudu netaki anak-anake lanang, utawa tumindak miturut adat.
21:22 Apa sabanjuré? akeh kudu bisa dipunwiwiti. Kanggo bakal padha krungu sing wis teka.
21:23 Mulane, apa apa kang sami nyuwun sampeyan: We kudu wong papat, sing ana ing masesangi.
21:24 Njupuk iki lan nucèkaké dhewe karo wong-wong mau, lan mbutuhake wong kanggo cukur brengos sing kepala. Lan banjur wong bakal ngerti menawa apa kang padha krungu bab iku palsu, nanging sing dhewe lumaku ing tetep karo angger-anggering Toret.
21:25 Nanging, bab sing dudu Yahudi, sing precaya, kita wis ditulis paukuman sing padha kudu tetep piyambak saka ing immolated brahala, rah, lan saka ing suffocated, lan saka laku jina. "
21:26 Paulus, njupuk wong ing dina sabanjuré, diresiki karo wong-wong mau, lan lumebet ing Padaleman Suci, ngumumake proses dina dimurnèkaké, nganti oblation bakal ana ing atas jenenge siji saben wong.
21:27 Nanging nalika pitung dina padha sik njongko completion, wong-wong Yahudi sing padha saka Asia, nalika padha ndeleng Panjenengané ana ing Padaleman ing, incited kabeh wong, lan padha ngebyuk marang, nangis metu:
21:28 "Para Sadhèrèk Israèl, bantuan! Iki wong kang wulangan, everyone, nang endi wae, marang wong-wong lan hukum lan Panggonan iki. Salajengipun, malah wis nggawa bangsa-bangsa liya ing Padaleman Suci, lan sampun nerak panggonan suci iki. "
21:29 (Kanggo padha ndeleng Trofimus, lan Efesus, ing kutha karo wong, lan padha mestine sing Paulus digawa menyang Pedalemané Allah.)
21:30 Lan kabeh kutha iki padha ngojok-ojoki. Duk wong mlayu bebarengan. Lan apprehending Paul, padha disèrèt metu sangka candhi. Lan langsung lawange padha ditutup.
21:31 Banjur, lagi padha ngarah marang, iku iki kacarita kanggo prajurit saka kelompok ing: "Kabeh Yerusalem ing kebingungan."
21:32 Lan supaya, langsung njupuk prajurit lan centurions, kang kesusu mudhun kanggo wong-wong mau. Lan nalika padha ndeleng prajurit lan prajurit, padha mandhek kanggo serangan Paul.
21:33 Banjur prajurit ing, nyelaki, kalindhih wong lan dhawuh kang kaiket ing rante loro. Lan piyambakipun takon sing ana lan apa wis rampung.
21:34 Banjur padha nangis metu macem-macem iku ing akeh. Lan awit ora ngerti apa-apa cetha amarga saka gangguan, dhawuh marang digawa menyang beteng ing.
21:35 Bareng wis tekan ing undhak-undhakan, kedaden sing wong iki digawa munggah dening prajurit, amarga saka ancaman saka panganiaya saka wong.
21:36 Kanggo akeh wong padha ngisor lan nangis metu, "Njupuk wong adoh!"
21:37 Lan Paulus wiwit digawa menyang beteng ing, ngandika marang prajurit ing, "Apa idin kanggo kula kanggo ngomong soko sampeyan?"Panjenengané banjur ngandika, "Sampeyan ngerti Yunani?
21:38 Supaya banjur, sampeyan ora sing Mesir sing sadurunge dina iki incited kraman lan medal ara-ara samun patang èwu okèhé gedhong?"
21:39 Nanging Paulus ngandika marang: "Aku wong, memang wong Yahudi, saka Tarsus sane ring jagat Kilikia, warga kutha kondhang. Aku usulan sampeyan, ngidini kula kanggo pitutur marang wong-wong. "
21:40 Lan sawusé saos ijin wong, Paul, ngadeg ing undhak-undhakan, sasmita kalawan astane kanggo wong. Lan nalika nggawe bisu gedhe dumadi, dipangandikani dening Gusti ing basa Ibrani, matur:

Rasul 22

22:1 "Sedulur Noble lan leluhur, listen to panjelasan sing saiki aku menehi kowe. "
22:2 Lan nalika padha krungu anggone Nabi Yokanan ngandika marang wong-wong ing basa Ibrani, padha ana sing nggawe bisu luwih.
22:3 Lan ngandika: "Aku wong Yahudi, lair ing Tarsus ing tanah Kilikia, ananging digedhekke ing kutha iki ing jejere kaki Gamaliel, memulang miturut bebener hukum saka bapa, mantepa kanggo hukum, kaya kabeh uga sing dina iki.
22:4 Aku kuya Way iki, malah marang pati, naleni lan ngirimke menyang ditahan loro lanang lan wadon,
22:5 mung minangka Imam Agung lan kabeh sing luwih dening lair bear seksi kula. Duwe tampi serat-serat saking wong kanggo sedulur, Aku budhal menyang kutha Damsyik, supaya aku bisa mimpin kaiket saka ing kono menyang ing Yerusalem, supaya padha bisa kaukum.
22:6 Nanging kedaden sing, kaya aku iki lelungan lan nyedhak Damaskus ing wayah tengange, dumadakan saka langit pepadhang gedhé shone watara kula.
22:7 Lan Mudhun ing lemah, Aku krungu swara sing ngomong marang aku, 'Saul, Saul, kok sing nyiya-nyiya Aku?'
22:8 Lan aku nanggapi, 'Sing panjenengan, Gusti?'Ida ngandika marang aku, 'Aku iki Yésus wong Nasarèt, ane sangsarain. '
22:9 Lan wong-wong sing bebarengan karo aku, tenan, weruh cahya, nanging padha ora krungu swara saka wong sing ngandika karo aku.
22:10 Lan Aku ngandika, 'Apa ngirim aku, Gusti?'Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang aku: 'Munggah, lan pindhah menyang Damaskus. lan ana, sampeyan bakal marang kabeh sing kudu nindakake. '
22:11 Lan wiwit aku ora bisa ndeleng, amarga saka padhange lampu sing, Aku iki mimpin dening tangan dening sagrombol, lan aku lunga menyang Damsyik.
22:12 Banjur Ananias tartamtu, wong ing kasepakatan karo hukum, gadhah paseksiné wong-wong Yahudi sing padha manggon ana,
22:13 rumaket marang Aku lan ngadeg cedhak, ngandika marang aku, 'Saulus sedulurku, ndeleng!'Lan ing jam padha, Aku nyawang wong.
22:14 Nanging Gusti Yesus ngandika: 'Allahé leluhur kita wis preordained sampeyan, supaya sampeyan bakal ngerti karsane lan bakal weruh Just One, lan bakal krungu swara saka tutuk.
22:15 Amarga kowe bakal padha dadi seksi kang kanggo kabeh wong bab apa kang wis weruh lan krungu.
22:16 Lan saiki, kok sampeyan wektu tundha? Munggah, lan kabaptis, lan ngruwat dosa panjenengan, dening invoking asmane. '
22:17 Banjur iku kedaden sing, nalika aku bali menyang ing Yerusalem lan ndedonga ana ing Padaleman Suci, stupor mental teka liwat kula,
22:18 lan aku weruh wong ngandika dhateng kula:: 'Cepet-cepet! Mangkat cepet saka Yerusalem! Kanggo padha ora pretyaya bab kula. '
22:19 Lan Aku ngandika: 'Gusti, padha ngerti yen aku ngantem lan enclosing ing pakunjaran, saindhenging papan-papan pangibadah, sing pretyaya marang sampeyan.
22:20 Lan nalika getih seksi Panjenengan Stephen iki diwutahake metu, Aku ngadeg toko lan adung, lan Aku mirsani liwat rasukan ing wong-wong sing nyédani Panjenengané. '
22:21 Lan wus ngandika marang aku, 'Go kasebut. Sabab aku ngirim sampeyan adoh bangsa. ' "
22:22 Saiki padha ngrungokake marang, nganti tembung iki, lan banjur padha diangkat munggah swara sing, matur: "Njupuk jenis iki adoh saka bumi! Kanggo iku ora fitting kanggo wong kanggo manggon!"
22:23 Lan nalika padha bengok-bengok, lan tossing aside jubahe, lan casting bledug menyang udhara,
22:24 prajurit ing dhawuh marang digawa menyang beteng ing, lan supaya scourged lan tortured, supaya nemokake alesan sing padha nangis metu ing dalan iki marang wong.
22:25 Lan nalika padha wis disambungake karo wong nyudo, Paul ngandika marang opsir kang ngadeg cedhak wong, "Iku kena kanggo sampeyan disapu wong sing Romawi lan wis ora wis disalahké?"
22:26 Senadyan Hearing iki, opsir tindak prajurit lan uninga marang, matur: "Apa sing panjenengan gayuh? Kanggo wong iki warga Roma. "
22:27 Lan prajurit ing, nyedhak, ngandika marang: "Aku kandhanana. Apa sing Romawi?"Gusti Yésus ngandika, "Ya."
22:28 Lan prajurit ing nanggapi, "Aku dijupuk kewarganegaraan iki ing biaya gedhe." Paulus ngandika, "Nanging aku lair iku."
22:29 Mulane, sing padha arep torture wong, langsung lunga saka wong. prajurit iki Kajaba wedi, sasampunipun panjenenganipun ngrumaosi bilih tiyang punika warganagari Roma, kanggo kang wus kaiket marang.
22:30 Nanging ing dina sabanjuré, kepingin kanggo disinauni gentur apa alesan ana sing pada nyalah-nyalahké wong-wong Yahudi, kang dirilis wong, lan dhawuh marang para imam kanggo rapat, karo kabeh PBB. Lan, prodhuksi Paul, kang ditugasaké Panjenengane ana ing antarane wong-wong mau.

Rasul 23

23:1 Paulus, munggah intently ing Dhéwan, ngandika, "Sedulur Noble, Aku wis ngandika karo kabeh apik karep sadurunge Allah, malah kanggo dina saiki iki. "
23:2 Imam Agung, Ananias, pitunjuk sing padha ngadeg toko, supaya napuk tutuké.
23:3 Rasul Paulus banjur ngandika marang: "Gusti Allah bakal napuk panjenengan, sampeyan wall whitewashed! Kanggo bakal njagong lan ngadili kula miturut angger-anggering Toret, kapan, nalisir hukum, sampeyan supaya kula supaya disabetake?"
23:4 Lan wong-wong sing padha ngadeg toko ngandika, "Apa ngandika ala bab Imam Agung saka Allah?"
23:5 Paulus ngandika: "Kula mboten ngertos, sedulur, sing iku Imam Agung. Awit ana tulisan: 'Sampeyan ora bakal ngucapaké tembung ala marang pimpinan umat Paduka.' "
23:6 saiki Paul, ngerti sing siji klompok padha Saduki lan liyane wong Farisi, ngomong ing PBB ing: "Sedulur Noble, Aku Farisi, bin Farisi! Iku luwih pangarep-arep lan tangine wong mati sing aku kang biji. "
23:7 Sawusé ngandika mangkono, dissension a dumadi antarané wong-wong Farisi lan wong Saduki. Lan wong akèh banjur dipérang.
23:8 Amarga wong Saduki pratelan sing ora ana tangine, lan ora malaekat, utawa roh. Nanging wong-wong Farisi ngakeni loro iki.
23:9 Banjur ana dumadi a Clamor gedhe. Lan wong Farisi sawatara, ngadeg, padha onomatopia, matur: "We nemokake apa-apa kang ala ana ing wong iki. Apa yen memedi wis ngandika marang, utawa angel?"
23:10 Lan wiwit dissension gedhe wis digawe, prajurit ing, wedi, Paulus bisa ambruk loro dening wong-wong mau, dhawuh prajurit medhak lan kanggo njaluk wong saka satengahing wong, lan kanggo nggawa Gusti Yésus menyang beteng ing.
23:11 Banjur, ing wengi iki, Pangeran jumeneng cedhak wong lan ngandika: "Aja pancet. Kanggo mung sing padha martakake bab kula ing Yérusalèm, supaya uga perlu kanggo sampeyan kanggo mreksanono marang ing Roma. "
23:12 Lan nalika Awan teka, sawetara wong Yahudi padha bebarengan lan kaiket piyambak kanthi sumpah, matur sing padha bakal mangan utawa ngombé nganti nyedani Rasul Paulus.
23:13 Saiki ana luwih saka patang puluh mau sing sumpah iki bebarengan.
23:14 Lan padha nyedhaki pemimpin saka para imam, lan para pinituwa, lan padha ngandika: "Kita wis supaos dhéwé sumpah, supaya kita bakal rasa apa-apa, nganti kita mejahi Paulus.
23:15 Mulane, karo dewan, sing ngirim saiki menehi kabar kanggo prajurit ing, supaya bisa nggawa marang kowe, kaya yen dimaksudaké kanggo nemtokake mergo bab wong. Nanging sadurunge piyambakipun nyaketi, kita wis digawe ancang-ancang kanggo sijine wong pati. "
23:16 Nanging nalika anake sadulure kang Paulus wis krungu iki, bab ingalembana, banjur lunga mlebu menyang beteng ing, lan kacarita kanggo Paulus.
23:17 lan Paul, nelpon kanggo wong siji saka centurions, ngandika: "Lead wong enom iki kanggo prajurit ing. Kanggo kang wis soko kanggo pitutur marang wong. "
23:18 lan cen, Panjenengané banjur ngasta lan mimpin wong kanggo prajurit ing, lan ngandika, "Paul, tahanan, takon kula kanggo mimpin wong enom iki kanggo sampeyan, awit wis soko kanggo pitutur marang kowe. "
23:19 Banjur prajurit ing, njupuk ngasta tangané bocah, mundur karo wong dening piyambak, lan ndangu,: "Apa iku sing kudu ngomong?"
23:20 Banjur ngandika: "Wong-wong Yahudi wis ketemu takon sampeyan nggawa Paulus sesuk dewan, kaya wong dimaksudaké kanggo pitakonan marang bab mergo.
23:21 nanging saestu, sampeyan ora kudu pracaya wong, kanggo wong bakal ambush wong karo luwih saka patang puluh wong saka ing antarane wong-wong mau, sing wis kaiket piyambak sumpah ora mangan, utawa kanggo ngombe, nganti padha dipateni. Lan padha bakal digelar, wus kanggo affirmation saka sampeyan. "
23:22 Lan banjur prajurit mecat wong enom, instructing wong ora marang sapa waé sing wis digawe dikenal bab iki marang wong.
23:23 Banjur, Duwe disebut loro centurions, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Siapke prajurit rong atus, supaya padha bisa pindhah minangka adoh minangka Kaisaréa, lan pitung puluh jaranan, lan rong atus spearmen, kanggo jam sanga bengi iki.
23:24 Lan nyiapake galak saka beban kanggo nindakake Paul, supaya padha bisa mimpin wong aman kanggo Felix, gubernur. "
23:25 Awit ajrih, supaya aja mbok menawa wong-wong Yahudi bisa njaluk wong lan matèni wong, lan sing sakwise bakal ngrampas dipuntudhuh, kaya kang wis ditampa besel. Lan panjenenganipun lajeng nyerat layang ngemot ing ngisor iki:
23:26 "Claudio Shuckburgh, kanggo gubernur paling banget, Felix: Greetings.
23:27 wong iki, gadhah wis dirasakake dening wong-wong Yahudi lan kang babagan kang bakal diukum pati déning wong-wong mau, Aku ngluwari, akeh banget wong-wong mau karo prajurit, awit aku temen maujud sing iku Romawi sing.
23:28 Lan kepingin ngerti alesan sing padha ngalang kanggo wong, Aku diirid menyang PBB sing.
23:29 Lan aku nemokaké wong kang dipuntudhuh babagan pitakonan saka hukum sing. Nanging saestu, boten pantes pati utawa dikunjara ana ing begal ing.
23:30 Lan nalika aku wis diwenehi kabar saka ambushes, kang wis dicawisake marang wong, Aku dikirim marang kowe, notifying ndakwa kang uga, supaya padha bisa mbela tuduhan sing sadurunge. Pamitan. "
23:31 Mulane para prajurit, njupuk Paul miturut pesenan, digawa dening wengi menyang ing kutha Antipatris.
23:32 Ésuké, ngirim wadya-bala jaranan kanggo pindhah karo wong, nuli padha bali menyang beteng ing.
23:33 Lan nalika padha teka ing Kaisarea lan wis dikirim layang kanggo gubernur, padha uga presented Paul sadurunge wong.
23:34 Bareng wis maca lan wis takon kang propinsi ngendi saka, sadhar kang ana saka Kilikia, ngandika:
23:35 "Aku bakal krungu sampeyan, nalika ndakwa wis teka. "Gusti Yésus dhawuh marang katahan ing gedhong pangadilan, ratu Hérodès.

Rasul 24

24:1 Banjur, sawise limang dina, Imam Agung Ananias teka bareng karo sawetara saka para pinituwa lan Tertullus tartamtu, speaker. Banjur padha pindhah menyang gubernur marang Paulus.
24:2 Lan Duwe nimbali Paulus, Tertullus pada nyalahké Dèkné, matur: "Paling Felix banget, awit kita duwe akeh tentrem liwat sampeyan, lan akeh uga didandani dening Providence Panjenengan,
24:3 kita ngakoni iki, tansah lan nang endi wae, karo aksi panuwun kabeh.
24:4 Nanging supaya aku nganggo ing gedhe banget dawa a, Aku beg sampeyan, dening clemency Panjenengan, kanggo ngrungokake kita sedhela.
24:5 Aku wus padha ketemu wong iki dadi pestilent, supaya inciting seditions ing satengahing tiyang Yahudi ing donya kabeh, lan dadi penulis sedition saka golonganing wong Nasrani.
24:6 Lan kang wis malah wis nyoba kanggo nglanggar candhi. Lan Duwe kalindhih wong, kita wanted wong bakal diadili miturut angger-angger kita.
24:7 nanging Lisias, prajurit ing, akeh banget kita karo panganiaya gedhe, snatched wong adoh saka tangan kita,
24:8 nindakake ndakwa kang teka sampeyan. saka wong-wong mau, sampeyan dhewe bakal bisa, dening kang menehi kritik bab kabeh, mangertos alesan sing kita nggugat. "
24:9 Lan banjur wong-wong Yahudi interjected, matur sing pancèn mangkono.
24:10 Banjur, wiwit gubernur wis sasmita kanggo wong kanggo nganggo, Paul nanggapi: "Ngerti sing wis hakim liwat bangsa iki kanggo akèh taun, Aku bakal menehi panjelasan saka dhewe karo nyawa jujur.
24:11 Kanggo, sing bisa éling, wis mung wis rolas dina wiwit aku banjur menyang sembahyang ing Yerusalem.
24:12 Lan padha ora nemu kula wonten ing Padaleman Suci alesan karo sapa, utawa nyebabake rapat umum saka wong: ora ana ing papan pangibadah, utawa ing kutha.
24:13 Lan padha ora bisa mbuktekaken sing bab kang padha saiki nuduh kula.
24:14 Nanging aku ngaku iki kanggo sampeyan, sing miturut sekte sing, kang padha nelpon wulangan sesat, supaya aku ngawula marang Gusti Allah lan Rama, pracaya kabeh sing wis ditulis ing Kitab lan para nabi,
24:15 gadhah pengarep-arep ing Allah, kang wong iki piyambak uga nyana, sing ana bakal dadi patangen mangsa saka mung lan adil.
24:16 Lan ing iki, Aku dhewe tansah usaha kanggo duwe karep sing kakurangan ing sembarang pelanggaran marang Gusti Allah lan marang wong.
24:17 Banjur, sawise akeh taun, Aku lunga kanggo bangsa kula, nggawa sedekah lan kurban lan sumpah,
24:18 liwat kang dijupuk dimurnèkaké ing Padaleman Suci: ora karo wong akeh, utawa karo gègèran.
24:19 Nanging wong-wong Yahudi tartamtu metu saka Asia sing gedhe-gedhe sing kudu wis muncul sadurunge sampeyan nuduh kula, yen padha duwe apa-apa marang Aku.
24:20 Utawa supaya gedhe-gedhe iki kene ngomong yen padha nemu ing kula piala, nalika ngadeg ing ngarsané Pradata Agama.
24:21 Kanggo nalika ngadeg antarane wong-wong mau, Aku metu dhateng namung bab siji prakara iki: bab tangine wong mati. Iku bab iki sing aku kang biji dina sing. "
24:22 banjur Felix, sawise Duwe dipastèkaké akeh kawruh bab Way iki, katahan mau nunggu, ngandika, "Nalika Lisias prajurit wis teka, Aku bakal menehi pangrungon. "
24:23 Lan dhawuh sawijining opsir kanggo njaga wong, lan kanggo njupuk liyane, lan ora kanggo nglarang samubarang dhewe saka ngladosi.
24:24 Banjur, sawise sawetara dina, Felix, sampun karo Drusila bojone sing wong Yahudi, disebut Paulus lan mirengke marang bab iman sing ana ing Sang Kristus Yesus.
24:25 Bareng discoursed kaadilan lan murni, lan bab pangadilan mangsa, Felix iki gemeter, lan kang nanggapi: "Saiki, pindhah, nanging tetep ing njaga. Banjur, ing wektu kesempatan, Aku bakal nimbali kowé. "
24:26 Piyambakipun ugi wus dhuwit bisa kaparingan dening Paul, lan amarga iki, kang kerep ngundang wong lan ngandika karo wong.
24:27 Banjur, nalika rong taun wis liwati, Felix digantèkaké déning Portius Festus. Lan wiwit Felix wanted kanggo nuduhake sih tartamtu kanggo wong-wong Yahudi, kang kiwa Paul konco minangka tahanan.

Rasul 25

25:1 Lan supaya, nalika Festus wis teka ing provinsi, sawise telung dina, sumengka menyang ing Yerusalem saka Kaisaréa.
25:2 Lan pemimpin saka para imam, lan sing pisanan antarane wong-wong Yahudi, tindak marang Rasul Paulus. Lan padha petitioning wong,
25:3 takon sih marang wong, supaya wong kang supaya wong kang mimpin kanggo Yerusalem, kono padha ngramut lan ambush supaya matèni wong terus cara.
25:4 Nanging Féstus nanggapi sing Paulus ana bakal katahan ing Kaisaréa, lan bilih piyambakipun badhe rauh pindhah ana.
25:5 "Mulane,"Ngandika, "Supaya wong-wong ing antaramu sing bisa, medhak ing wektu sing padha, lan yen ana apa salah ing wong, padha bisa nggugat Panjenengané. "
25:6 Banjur, Duwe manggon antarane wong-wong mau ora luwih saka wolu utawa sapuluh dina, kang turunan Kaisaréa. Lan ing dina sabanjuré, kang lungguh ing kursi pangadilan,, lan dhawuh Paulus mimpin ing.
25:7 Lan nalika dheweke wis nggawa, wong-wong Yahudi sing padha teka saka Yérusalèm padha ngadeg ngubengi Dèkné, mbuwang akeh tuduhan serius, ora ana kang padha bisa mbuktekaken.
25:8 Paul ana nimbali iki: "Sanadyan marang hukum Yahudi, utawa marang candhi, utawa marang Kaisar, duwe aku gelo ing prakara apa. "
25:9 nanging Féstus, kepingin nuduhake sih luwih kanggo wong-wong Yahudi, nanggapi kanggo Paulus ngandika: "Apa kowe gelem munggah menyang Yérusalèm lan kanggo dipun biji ana bab iki sadurunge kula?"
25:10 Nanging Paulus ngandika: "Aku ngadeg ing pengadilan Kaisar kang, kang ngendi aku kudu dipun biji. Aku wis rampung ora gawe piala kanggo wong-wong Yahudi, sing uga ngerti.
25:11 Saupama aku wis harmed wong, utawa yen aku wis rampung apa pantes pati, Aku ora Sewo dying. Nanging yen ana apa-apa kanggo kang mangkono iku bab kang padha ngarani Aku, ora ana kang bisa kanggo ngirim kula kanggo wong-wong mau. Aku mréntahaké kanggo Kaisar. "
25:12 banjur Festus, Duwe ngandika karo dewan, nanggapi: "Sampeyan wis minggah bandhing dhateng Kaisar, kanggo Caesar sampeyan bakal. "
25:13 Lan nalika sawetara dina wis liwati, king Agripa lan Bèrniké turunan Kaisaréa, salam Festus.
25:14 Lan wiwit padha tetep ana pirang dina, Festus banjur ngandika marang raja babagan Paul, matur: "Ana wong ana ing buri, minangka tahanan Felix.
25:15 Nalika aku ana ing kutha Yerusalem, pemimpin saka para imam lan para pinituwané bangsa Yahudi teka kula bab wong, takon paukuman marang wong.
25:16 Aku mangsuli sing iku ora adat saka Rum kanggo ngukum wong, sadurunge kang lagi dipuntudhuh wis nyudhuk dening ndakwa lan wis ditampa kesempatan kanggo mbela awake dhewé, supaya minangka kanggo mbusak piyambak saka biaya.
25:17 Mulane, nalika padha teka kene, tanpa wektu tundha, ing dina iki, lungguh ing kursi pangadilan,, Aku dhawuh wong supaya nggawa.
25:18 Nanging nalika ndakwa wis jumeneng, padha ora saiki Tuduhan sembarang sangka kang Suspect ala.
25:19 Tinimbang, padha nggawa marang wong musuhan tartamtu babagan gugon tuhon dhewe lan bab Gusti Yésus tartamtu, ingkang seda, nanging kang Paul ngeyel dadi urip.
25:20 Mulane, kang ing mangu bab iki jenis Pitakonan, Aku takon marang yen iki gelem pindhah menyang Yérusalèm lan kanggo dipun biji ana bab iki.
25:21 Nanging wiwit Paul iki narik kawigaten kanggo katahan kanggo kaputusan sadurunge Augustus, Aku dhawuh marang katahan, nganti aku bisa ngirim wong kanggo Kaisar. "
25:22 Agripa ngandika marang Féstus: "Aku dhewe uga pengin krungu wong." "Sesuk,"Ngandika, "Sampeyan bakal krungu wong."
25:23 Lan ing dina sabanjuré, nalika Agripa lan Bèrniké padha teka karo ostentation gedhe lan wis lumebet ing Auditorium karo tribunes lan wong utama kutha, Paulus digawa ing, ing urutan Festus.
25:24 Lan Festus ngandika: "King Agripa, lan kabeh sing saiki bebarengan karo kita, sampeyan ndeleng wong iki, bab kang kabeh akeh wong Yahudi Kagodha kula ing Yérusalèm, petitioning lan clamoring kang ngirim ora diijini kanggo manggon apa maneh.
25:25 Saestu, Aku wis katutup boten kalairaken marang wong sing pantes pati. Nanging wiwit piyambakipun sampun nyuwun kanggo Augustus, iku pangadilan kanggo ngirim wong.
25:26 Nanging aku wis ora ditemtokake apa kanggo nulis kanggo Kaisar bab wong. Amarga iki, Aku saiki nggawa wong sadurunge kabeh, lan utamané sadurunge, O king Agripa, supaya, sapisan priksaan sampun wonten, Aku uga duwe soko kanggo nulis.
25:27 Kanggo iku misale jek kula khayal kanggo ngirim tahanan lan ora kanggo nunjukaké tuduhan Nyetel marang wong. "

Rasul 26

26:1 Nanging saestu, Agripa ngandika marang Rasul Paulus, "Iku wis dileksanakake kanggo sampeyan ngomong dhewe." Irika Dane Paulus, ndawakake tangané, wiwit kurban nimbali kang.
26:2 "Aku nimbang dhewe rahayu, O king Agripa, sing aku menehi nimbali kawula iki sadurunge, bab kabeh kang aku dikelahké Yahudi,
26:3 utamané wiwit ngerti kabeh sing pertains kanggo wong-wong Yahudi, loro adat lan pitakonan. Amarga iki, Aku beg sampeyan ngrungokake kula sabar.
26:4 Lan mesthi, kabeh wong Yahudi ngerti bab urip kawula wiwit alit mila kawula, kang awal sawijining antarane wong dhewe ing Yerusalem.
26:5 Padha ngerti Aku uga saka awal, (yen padha gelem nekseni) kanggo aku urip miturut golongan paling ditemtokake agama kita: minangka Farisi.
26:6 Lan saiki, iku ing pangarep-arep saka Janji ingkang kaparingaken dening Gusti Allah kanggo leluhur kita sing aku ngadeg tundhuk paukuman.
26:7 Iku Janji sing rolas kita, nyembah wengi lan dina, -arep kanggo ndeleng. About pangarep-arep iki, O king, Aku dikelahké dening wong Yahudi.
26:8 Apa ngirim iku dipun biji supaya gawe gumun karo sampeyan kabeh sing Gusti Allah nangèkaken tiyang pejah?
26:9 Lan mesthi, Aku dhewe biyen dianggep sing aku kudu tumindak nganggo cara akeh kang nalisir karo jeneng Gusti Yesus saka ing Nasaret.
26:10 Iki uga carane aku tumindhak ing Yerusalem. Lan supaya, Aku terlampir akeh wong suci ing pakunjaran, Duwe nampa panguwasa saka pemimpin saka para imam. Lan nalika padha supaya matèni, Aku nggawa ukara.
26:11 Lan ing papan-papan pangibadah, seneng nalika punishing wong, Aku dipeksa wong kanggo ngala-ala. Lan kang luwih maddened marang wong-wong mau, Aku kuya wong, malah kanggo kutha manca.
26:12 Sesampunipun, kaya aku iki arep Damascus, karo panguwasa lan ijin saka Imam Agung,
26:13 ing wayah tengange, O king, Aku lan wong-wong sing padha uga karo kula, weruh sadawane dalan lampu saka swarga mencorong watara kula karo kaluhuran luwih tinimbang sing saka srengenge.
26:14 Lan nalika kita sadaya tiba mudhun kanggo lemah, Aku krungu swara ngandika kanggo kula ing basa Ibrani: 'Saul, Saul, kok sing nyiya-nyiya Aku? Iku hard kanggo sampeyan kick marang goad ing. '
26:15 Aku banjur ngandika, 'Sing panjenengan, Gusti?'Sang Prabu, 'Aku iki Yésus, ane sangsarain.
26:16 Nanging ngadeg ing kaki. Kanggo aku muncul sampeyan kanggo alesan iki: supaya aku uga netepake sampeyan dadi menteri lan nekseni bab apa kang wis katon, lan bab iku aku bakal nuduhake kanggo sampeyan:
26:17 penyelamatan saka wong lan bangsa kang aku saiki ngirim sampeyan,
26:18 supaya mbukak mripate, supaya padha bisa diowahi pepeteng, marani pepadhang, lan saka ing pangwasaning Iblis lan ngungsi marang Gusti Allah, supaya padha bisa nampa pangapuranéng dosa lan Panggonan antarane para suci, liwat iman sing ana ing Aku. '
26:19 Saka banjur, O king Agripa, Aku ora kenèng dijagakké kanggo wahyu saking swarga.
26:20 Nanging aku martakaké, pisanan sing ana ing Damsyik lan ing Yerusalem, lan banjur kanggo kabeh wilayah Yudéa, lan kanggo bangsa-bangsa liya, supados mratobat lan Ngonversi kanggo Gusti Allah, mengkono karya sing pantes tobat.
26:21 Iku ana iki wong Yahudi, Duwe kalindhih nalika aku ana ing Padaleman Suci, ngupados matèni Aku.
26:22 Nanging Duwe wis ditulung dening bantuan saka Gusti Allah, malah kanggo dina iki, Aku ngadeg ndelok menyang cilik lan gedhe, matur apa-apa ngluwihi apa nabi lan uga nabi Moses wis ngandika bakal ing mangsa:
26:23 Sang Kristus bakal ngalami kasangsaran, lan kang bakal dadi pisanan saka tangine wong mati, lan kang bakal nggawa cahya kanggo wong lan kanggo bangsa-bangsa. "
26:24 Nalika Yésus isih ngandika iku iki lan pun nimbali, Festus ngandika kanthi swara sora: "Paul, sing edan! Kakehan sinau wis diuripake kanggo gendheng. "
26:25 Paulus ngandika: "Aku ora edan, paling banget Festus, nanging rodo Aku ngandika mangkono saka bebener lan sobriety.
26:26 Sang Prabu mirsa prakara iku kabeh. Kanggo wong uga, Aku ngandika karo ngélingaken. Kanggo aku sing ora ana iku iki ora dingerteni marang. Lan ora padha iku iki rampung ing sudhut.
26:27 Apa kowé pracaya marang para nabi, O king Agripa? Aku ngerti sing pracaya. "
26:28 Agripa ngandika marang Rasul Paulus, "Kanggo sawetara ombone, sampeyan ngarih-arih kula dadi Kristen. "
26:29 Paulus ngandika, "Mugi Gusti Allah sing, loro kanggo ombone cilik lan kanggo ombone gedhe, ora mung sampeyan, nanging uga kabeh wong kang padha ngrungokake kula dina iki bakal dadi kaya aku uga iki, kajaba Yahudi. "
26:30 Sang Prabu jumeneng, Gubernur, lan Bèrniké, lan wong-wong sing padha lungguh karo wong-wong mau.
26:31 Lan nalika padha mundur, padha ngandika antarane piyambak, matur, "Wong wis rampung apa pantes pati, utawa saka penjara. "
26:32 Agripa ngandika marang Féstus, "Wong iki bisa wis dirilis, yen mboten minggah bandhing dhateng Kaisar. "

Rasul 27

27:1 Banjur iki mutusaké kanggo ngirim wong dening kapal kanggo Italia, lan sing Paul, karo wong ing ditahan, kudu dikirim menyang perwira jenenge Julius, saka kelompok saka Augusta.
27:2 Sawise climbing numpak kapal saka Adramyttium, kita kesah lan wiwit navigasi bebarengan bandar saka Asia, karo Aristarkhus, ing Macedonian saka Tésalonika, gabung kita.
27:3 Lan ing dina iki, kita teka ing Sidon. lan Julius, nambani Paul humanely, dileksanakake wong kanggo pindhah kanggo kanca-kanca lan kanggo katon sawise awake.
27:4 Anggonku padha kesah saking ana, kita ngatur ngisor Siprus, amarga angin nalisir.
27:5 Lan navigasi sanadyan segara saka Kilikia lan Pamfilia, kita teka ing Listra, kang ing Lycia.
27:6 Lan ana opsir mrangguli kapal saka Alèksandria, kang arep lelayaran menyang Italia, lan ditransfer kita iku.
27:7 Anggonku padha lelayaran pirang dina lan wis lagi wae teka ngelawan Cnidus, kanggo angin iki hindering us, kita lelayaran menyang Crete, near Salmon.
27:8 Lan lagi wae kang bisa kanggo berlayar liwat iku, kita teka ing sawijining panggonan, kang diarani Good Shelter, jejere kang ana kutha Lasea.
27:9 Banjur, sawise akeh wektu kang liwati, lan wiwit sailing maneh dadi ngati amarga Day Fast wis saiki liwati, Paul consoled wong,
27:10 lan Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Men, Aku saiki ngerti nèk lungo adoh saiki ing bebaya bundhas lan akeh karusakan, ora mung kanggo kargo lan kapal, nanging uga kanggo urip kita dhewe. "
27:11 Nanging ofisiré sijine liyane dateng ing kapten lan navigator kapal, saka ing iku kang ngandika dening Paul.
27:12 Lan awit iku ora port fitting kang kanggo mangsa, pendapat mayoritas ana kanggo berlayar saka ana, supaya piye wae padha uga bisa kanggo kasedhiya ing tanah Fenisia, supaya mangsa ana, ing pelabuhan Crete, kang katon metu menyang kulon lan kulon-lor.
27:13 Lan wiwit angin Kidul ndamu alon-alon, padha panginten sing padha bisa tekan goal sing. Lan sawise padha budhal saka ing Asson, padha bobot anchor ing Kreta.
27:14 Nanging ora let suwé sawisé, angin kasar teka marang wong-wong mau, sing diarani Angin Northeast.
27:15 Lan yen kapal wis kejiret ing ya ora bisa kanggo usaha marang angin, menehi liwat kapal angin, kita padha mimpin bebarengan.
27:16 Banjur, kang dipeksa sadawane pulo, kang diarani buntut ing, kita padha lagi wae bisa kanggo terus kanggo lifeboat kapal.
27:17 Nalika iki dijupuk munggah, padha digunakake kanggo ngewangi ing nggayuh kapal. Amarga padha wedi sing padha bisa mbukak aground. Lan Duwe sudo sails, padha kang mimpin bebarengan ing cara iki.
27:18 Banjur, awit kita padha katempuh babagan banget dening prahara ing, ing dina iki, tumuli item heavy sagara.
27:19 Lan ing dina katelu, karo tangan dhewe, tumuli ing peralatan kapal sagara.
27:20 Banjur, nalika srengéngé utawa lintang-lintang muncul kanggo akeh dina, lan ora mburi kanggo badai kasebut njeblug, kabeh pangarep-arep kita safety saiki kapundhut.
27:21 Lan sawise padha pasa kanggo dangu, Paul, ngadeg ing tengah-tengah sing, ngandika: "Mesthi, wong, sing wis mirengke kula lan ora budhal saka Crete, supaya minangka kanggo nimbulaké bundhas lan mundhut.
27:22 Lan saiki, mugi kula ngarih-arih dadi wani ing nyawa. Awit ing kono bakal ora mundhut gesang ing antaramu, nanging mung kapal.
27:23 Kanggo Angel Allah, sing wis diutus kanggo kula lan kang dakladosi, ngadeg jejere kula wengi iki,
27:24 matur: 'Aja wedi, Paul! Sampeyan perlu kanggo sampeyan kanggo ngadeg sadurunge Caesar. Lah, Gusti Allah wis kaparingaké marang kowé kabèh iku sing sailing karo sampeyan. '
27:25 Amarga iki, wong, dadi wani ing nyawa. Kanggo aku dipercaya Allah sing bakal kelakon ing cara sing padha wis marang kula.
27:26 Nanging iku perlu kanggo kita teka ing pulo. "
27:27 Banjur, sawise patbelas teka, kita padha navigasi ing segara saka Adria, bab tengah wengi, nelayan pitados bilih deweke weruh bagean saka tanah.
27:28 Lan marang nempel bobot, padha ketemu ambane rong puluh paces. Lan sawetara saka kadohan ana, padha ketemu ambane saka limalas paces.
27:29 Banjur, wedi sing kita bisa kelakon marang panggonan atos, padha mbuwangi jangkar papat kang metu saka ing Stern, lan padha wus kanggo Awan kanggo teka rauh.
27:30 Nanging saestu, nelayan padha golèk cara kanggo nyingkiri kapal, kanggo padha sudo a lifeboat ing sagara, ing pretext sing padha nyoba kanggo matak jangkar saka gandhewo kapal.
27:31 Dadi Paul ngandika opsir lan para prajurit, "Kajaba wong-wong iki tetep ana ing prau, sampeyan ora bakal bisa kanggo disimpen. "
27:32 Para prajurit banjur Cut tali kanggo lifeboat ing, lan padha diijini kanggo tiba.
27:33 Lan nalika iku wiwit dadi cahya, Paul dijaluk sing padha njupuk pangan, matur: "Iki dina kaping patbelas sing wis nunggu lan terus kanggo cepet, njupuk apa-apa.
27:34 Kanggo alesan iki, Aku beg sampeyan nampa pangan kanggo marga saka kesehatan. Kanggo ora rambute saka sirah saka samubarang sing rusak. "
27:35 Sawusé ngandika mangkono, njupuk roti, kang saos sokur ing ngarsane wong kabeh. Bareng wis bejat iku, sarta wiwit dhahar.
27:36 Banjur kabeh padha dadi luwih tentrem ing nyawa. Lan padha uga njupuk pangan.
27:37 Saestu, kita padha rong atus pitung puluh enem jiwo ing kapal.
27:38 Lan Duwe wis wedi karo pangan, padha mbuwangi momotaning kapal menyang, casting gandum menyang segara.
27:39 Lan nalika dina wis mlebu, padha pangling malang. Nanging saestu, padha kejiret ngarsane welingan panah tartamtu gadhah dharat sing, menyang kang padha panginten bisa uga kanggo meksa kapal.
27:40 Lan nalika padha dijupuk munggah ing jangkar, padha setya piyambak kanggo segara, ing wektu sing padha loosing restraints saka rudders. Lan supaya, mundhakaken mainsail angin gusting, padha dipencet ing menyang pesisir ing.
27:41 Lan nalika kita kedaden marang panggonan mbukak kanggo rong segara, padha mlayu kapal aground. lan cen, gandhewa, kang immobilized, tetep tetep, nanging saestu Stern iki bejat dening panganiaya saka segara.
27:42 Para prajurit banjur padha ing persetujuan sing padha kudu mateni tawanan, supaya aja ana wong, sawise minggat dening nglangi, bisa nylametake.
27:43 Nanging ofisiré, kepingin kanggo nyimpen Paul, dilarang saka kang rampung. Lan dhawuh-wong sing padha bisa nglangi kanggo mlumpat ing pisanan, lan kanggo uwal, lan kanggo njaluk menyang tanah.
27:44 Lan kanggo wong, sawetara padha digawa ing Boards, lan liya-liyane ing iku sing duweke kapal. Lan supaya kedaden sing saben nyawa oncat menyang tanah.

Rasul 28

28:1 Lan sawise kita bisa oncat,, kita banjur temen maujud sing pulo Malta. Nanging saestu, pribumi ana kita ora jumlah cilik saka perawatan Kemanusiaan.
28:2 Kanggo padha segering kita kabeh dening kindling geni, amarga udan kasebut njeblug lan amarga saka kadhemen.
28:3 Nanging Dane Paulus raris munduhang bebarengan carang twigs, lan wis diselehake ing geni, Viper, kang wis digambar kanggo panas, fastened dhewe kanggo tangané.
28:4 Lan saestu, nalika pribumi weruh kéwan hanging saka tangané, padha rerasanan: "Mesthi, wong iki kudu matèni a, kanggo sanadyan kang oncat saka segara, trên ora ngidini wong kanggo manggon. "
28:5 Nanging goyang mati ing titah ing geni, kang tenan nandhang ora èfèk.
28:6 Nanging wong-wong padha ngira, yèn Panjenengané bakal rauh swell munggah, lan banjur dumadakan bakal tiba mudhun lan mati. Nanging Duwe nenggo dangu, lan ora weruh apa-èfèk ing wong, irika raris mabalik lan padha matur sing ana allah.
28:7 Saiki antarane panggonan iki padha Estates diduweni dening panguwasa Pulo, jenenge Publius. Lan, njupuk kita ing, nuduhake kita jenis Hospitality telung dina.
28:8 Banjur kedaden sing bapakne Publius lay gerah karo mriyang lan karo disentri. Paulus banjur tindak lumebet marang, Kadung ndedonga lan numpangi asta wong iku, kang disimpen wong.
28:9 Nalika iki wis rampung, kabeh sing lara ing pulo nyedhaki lan padha nambani.
28:10 Lan banjur padha uga presented kita karo akeh kaurmatan. Lan nalika kita padha siap kesah, padha marang kita apa kita needed.
28:11 Lan supaya, sawise telung sasi, kita lelayaran ing kapal saka Alexandria, jeneng kang ana 'ing castors,'Lan kang sajroné mangsa ing pulo.
28:12 Anggonku padha teka ing Syracuse, kita padha telat ana telung dina.
28:13 saka ing kono, sailing cedhak Shore, kita teka ing Rhegium. Lan sawise siji dina, karo ndamu angin kidul, kita teka ing dina kapindho ing Puteoli.
28:14 ana, sawise panggonan sedulur, kita padha takon kanggo tetep karo wong-wong mau pitung dina. Banjur kita tindak ing kanggo Roma.
28:15 lan ana, nalika sedulur wis krungu, padha nemoni kita minangka adoh minangka Forum of Appius lan Telung taverns. Lan nalika Paulus katon, lan ngluhurake Gusti Allah, kang njupuk wani.
28:16 Anggonku padha teka ing Roma, Paul kaparingaken ijin nginep dening awake, karo prajurit kanggo njaga wong.
28:17 Lan sawise dina katelu, kang nimbali para pemimpin Yahudi. Lan nalika padha dipunwiwiti, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Sedulur Noble, Aku wis rampung apa-apa marang wong-wong, utawa marang adat-istiadat leluhur, durung aku iki dikirim minangka tahanan saka Yerusalem menyang ing tangan saka Rum.
28:18 Lan sawise padha dianakaké karo pangrungon babagan kula, padha kang wis dirilis kula, amarga ana ora cilik kanggo pati marang kula.
28:19 Nanging wong Yahudi ngandika marang kula, Kula lajeng kapeksa minggah bandhing dhateng Kaisar, sanadyan iku ora kaya aku sembarang jenis dhadhakan anggone ngluputake bangsaku.
28:20 Lan supaya, amarga iki, Aku dijaluk kanggo ndeleng sampeyan lan kanggo mituturi kowé. Kanggo iku amarga saka pangarep-arep saka Israel sing aku ngepung karo chain iki. "
28:21 Nanging padha matur: "Kita wis ora ditampa aksara bab saka Yudéa, utawa duwe Nenekan anyar liyane antarane sedulur kacarita utawa ngandika apa-apa ala marang kowé.
28:22 Nanging sing tak jaluk kanggo krungu panemu panjenengan, kanggo bab sekte iki, kita ngerti sing lagi ngandika marang ing endi-endi. "
28:23 Lan nalika padha diangkat dina kanggo wong, banget akeh wong tindak marang ing kang kwartal tamu. Lan discoursed, paseksi kanggo Kratoning Allah, lan mbujuk wong-wong mau bab Gusti Yésus, nggunakake paseksene Nabi Musa lan para nabi, saka esuk nganti sore.
28:24 Lan sawetara pracaya iku sing wong iki ngomong, durung liyane ora pracaya.
28:25 Lan nalika padha ora bisa setuju tinakon, padha tindak, nalika Paulus ngandika tembung siji iki: "Carane uga durung Roh Suci nganggo leluhur kita liwat nabi Yésaya,
28:26 matur: 'Menyang wong iki lan pitutur marang wong-wong mau: Hearing, sampeyan bakal krungu lan ora ngerti, lan ningali, Kowé bakal weruh lan ora ndelok.
28:27 Sabab atiné bangsa iki thukul kurang, lan padha mirengke karo kuping wegah, lan padha ditutup mripate tightly, supaya aja mbok menawa padha nganti ndeleng sarana mripate, lan krungu kalawan kupinge, lan ngerti karo jantung, lan diowahi, lan aku bakal nyarasaké wong lara. '
28:28 Mulane, supaya iku dikenal kanggo sampeyan, kawilujengan Allah wis dikirim menyang bangsa-bangsa liya, lan bakal padha ngrungokake iku. "
28:29 Sawusé ngandika mangkono, wong Yahudi kang padha lunga saka ing ngarsane, sanadyan padha isih akeh pitakonan antarane piyambak.
28:30 Banjur tetep kanggo loro kabèh taun ing lodgings disewa dhewe. Lan piyambakipun pikantuk wong kang padha nekani ing wong,
28:31 martakaké Kratoning Allah lan mulang bab kang saka Gusti Yésus Kristus, karo kabeh kasetyan, tanpa Larangan.