Paul's Letter to the Phillipians

Filipi 1

1:1 Paul and Timothy, servants of Jesus Christ, to all the saints in Christ Jesus who are at Philippi, with the bishops and deacons.
1:2 Grace lan tentrem-rahayu, saka Allah, Rama kita lan saka Gusti Yesus Kristus.
1:3 Aku saos sokur marang Allah kawula, with every remembrance of you,
1:4 tansah, ing kabeh pandongaku, nggawe panyuwun kanggo kabeh sampeyan karo bungah,
1:5 amarga saka persekutuan ing Injil Kristus, saka dina pisanan malah nganti saiki.
1:6 Aku yakin banget: sing kang wis dipunwiwiti karya apik iki ing sampeyan bakal nyampurnakaké iku, marang dina Gusti Yésus Kristus.
1:7 Supaya banjur, it is right for me to feel this way about all of you, because I hold you in my heart, and because, in my chains and in the defense and confirmation of the Gospel, you all are partakers of my joy.
1:8 Kanggo Gusti Allah kang dadi seksiku carane, ing jantung Yesus Kristus, Aku angger kanggo kabeh sing.
1:9 Lan iki aku ndedonga: sing amal bisa majua lan mundaka terus, karo kawruh lan kabeh pangerten,
1:10 supaya sampeyan bisa dikonfirmasi apa luwih, supaya sampeyan bisa resik lan ora cacad ing dinané Kristus:
1:11 kapenuhan ing woh kaadilan, liwat Gusti Yésus Kristus, ing kamulyan lan kaurmatan kang saka Allah.
1:12 Saiki, sedulur, I want you to know that the things concerning me happened for the advancement of the Gospel,
1:13 in such a way that my chains have become manifest in Christ in every place of judgment and in all other such places.
1:14 And many from among the brothers in the Lord, becoming confident through my chains, are now much bolder in speaking the Word of God without fear.
1:15 mesthi, some do so even because of envy and contention; lan liya-liyane, banget, do so because of a good will to preach Christ.
1:16 Some act out of charity, knowing that I have been appointed for the defense of the Gospel.
1:17 But others, out of contention, announce Christ insincerely, claiming that their difficulties lift them up to my chains.
1:18 Nanging ora dadi apa? Anggere, dening saben liya, apa ing pretext utawa ing bener, Kristus wis announced. Lan bab iki, Aku bungah, lan malih, Aku bakal terus kanggo bungah.
1:19 Kanggo aku ngerti sing iki bakal nggawa kula kanggo kawilujengan, marga saka pandongamu lan ing ayahan ing Roh saka Gusti Yesus Kristus,
1:20 kanthi pangarep lan pangarep-arep dhewe. Kanggo ing apa-apa bakal aku bakal kawirangan. Tinimbang, karo kabeh kapercayan, saiki mung minangka tansah, Kristus bakal digedhekake ing badanku, apa dening urip utawa mati.
1:21 Kanggo kula, kanggo urip kuwi, lan mati iku kabegjan.
1:22 Lan nalika aku urip ana ing donya, nggo aku, ana ing woh saka karya. Nanging aku ora ngerti kang aku milih.
1:23 Sabab aku alangi antarane loro: Duwe kepinginan kanggo dipun bibaraken lan dadi siji karo Kristus, kang ing bab apik,
1:24 nanging banjur kanggo tetep ing daging iku perlu kanggo marga saka kowe.
1:25 Lan gadhah keyakinan iki, Aku ngerti aku bakal tetep lan aku bakal terus kanggo tetep karo kabeh, kanggo kamajuan lan surak ing iman,
1:26 supaya ngatase kowe bisa lubèr ing Sang Kristus Yesus kanggo kula, liwat sandi bali maneh marang kowe.
1:27 Only let your behavior be worthy of the Gospel of Christ, supaya, whether I return and see you, or whether, being absent, I hear about you, still you may stand firm with one spirit, with one mind, laboring together for the faith of the Gospel.
1:28 And in nothing be terrified by the adversaries. For what is to them is an occasion of perdition, is to you an occasion of salvation, and this is from God.
1:29 For this has been given to you on behalf of Christ, not only so that you may believe in him, but even so that you may suffer with him,
1:30 engaging in the same struggle, of a kind which you also have seen in me, and which you now have heard from me.

Filipi 2

2:1 Mulane, yen ana apa panglipur ing Kristus, sembarang solace amal, sembarang patunggilané Roh, sembarang raos commiseration:
2:2 ngrampungake kabungahanku dening gadhah pangerten padha, nyekeli kanggo charity padha, kang siji atine, karo perasaan padha.
2:3 Ayo boten rampung dening pratelan, utawa ing kamulyan muspra. Tinimbang, ing andhap, supaya saben sampeyan kokajèni wong dadi luwih apik saka awake.
2:4 Ayo saben sampeyan ora nimbang apa dadi dhewe, nanging rodo kagungane wong.
2:5 Kanggo pangerten iki ing sampeyan uga ing Sang Kristus Yesus:
2:6 sing, sanadyan kang ana ing wangun Allah, durung nimbang podo karo Gusti Allah soko dicekel.
2:7 Tinimbang, kang disuntak piyambak, njupuk wangun abdi, kang digawe ing manungsa, lan nrima negara wong.
2:8 Panjenengané wis ngasoraké sarirané, dadi penggawéné malah marang pati, malah pati Salib.
2:9 Amarga iki, Gusti Allah uga wis ngluhurké Dèkné lan wis kaparingan jeneng kang ndhuwur saben jeneng,
2:10 supaya, ing jeneng Gusti Yesus, saben nyuda bakal bend, sing ana ing swarga, sing ing bumi, lan wong-wong ing neraka,
2:11 lan supaya saben basa bakal ngakoni nèk Gusti Yésus Kristus ing kaluhuraning Allah, Sang Rama.
2:12 Lan supaya, my most beloved, just as you have always obeyed, not only in my presence, but even more so now in my absence: work toward your salvation with fear and trembling.
2:13 For it is God who works in you, both so as to choose, and so as to act, in accord with his good will.
2:14 And do everything without murmuring or hesitation.
2:15 So may you be without blame, simple sons of God, without reproof, in the midst of a depraved and perverse nation, among whom you shine like lights in the world,
2:16 holding to the Word of Life, until my glory in the day of Christ. For I have not run in vain, nor have I labored in vain.
2:17 Menapa malih, if I am to be immolated because of the sacrifice and service of your faith, I rejoice and give thanks with all of you.
2:18 And over this same thing, you also should rejoice and give thanks, together with me.
2:19 Now I hope in the Lord Jesus to send Timothy to you soon, in order that I may be encouraged, when I know the things concerning you.
2:20 For I have no one else with such an agreeable mind, sing, with sincere affection, is solicitous for you.
2:21 For they all seek the things that are of themselves, not the things that are of Jesus Christ.
2:22 So know this evidence of him: that like a son with a father, so has he served with me in the Gospel.
2:23 Mulane, I hope to send him to you immediately, as soon as I see what will happen concerning me.
2:24 But I trust in the Lord that I myself will also return to you soon.
2:25 Now I have considered it necessary to send to you Epaphroditus, kakangku, and co-worker, and fellow soldier, and an attendant to my needs, but your Apostle.
2:26 Kanggo mesthi, he has desired all of you, and he was saddened because you had heard that he was sick.
2:27 For he was sick, malah marang pati, but God took pity on him, and not only on him, but truly on myself also, so that I would not have sorrow upon sorrow.
2:28 Mulane, I sent him more readily, supaya, by seeing him again, you may rejoice, and I may be without sorrow.
2:29 Lan supaya, receive him with every joy in the Lord, and treat all those like him with honor.
2:30 For he was brought close even to death, for the sake of the work of Christ, handing over his own life, so that he might fulfill what was lacking from you concerning my service.

Filipi 3

3:1 Concerning other things, sedulur, rejoice in the Lord. It is certainly not tiresome for me to write the same things to you, but for you, it is not necessary.
3:2 Beware of dogs; beware of those who work evil; beware of those who are divisive.
3:3 Kanggo kita ing tetak, aku kang ngawula marang Gusti Allah ing Roh lan sing kamulyan ing Gusti Yésus Kristus, gadhah kapercayan ing daging.
3:4 Nanging, Aku bisa duwe kapercayan uga ing daging, kanggo yen wong liya misale jek duwe kapercayan ing daging, liyane supaya aku.
3:5 Kanggo aku ditetaki ing dina kang kawolu, saka trahé bangsa Israèl, saka taler Benyamin, Ibrani antarane Ibrani. Miturut hukum, Aku Farisi;
3:6 miturut zeal, Aku ngoyak Church of God; miturut keadilan sing ing angger-anggering Toret, Aku urip tanpa cacad.
3:7 Nanging apa kang wis kanggo gain sandi, padha duwe aku dianggep mundhut, marga saka Kristus.
3:8 Nanging saestu, Aku nimbang kabeh dadi mundhut, amarga saka kawruh sing dituju saka Gusti Yesus Kristus, Gustiku, kanggo kang marga aku wis nandhang mundhut saka kabeh, considering kabeh dadi kaya dung, supaya aku bisa gain Kristus,
3:9 and so that you may be found in him, not having my justice, which is of the law, but that which is of the faith of Christ Jesus, the justice within faith, which is of God.
3:10 So shall I know him, and the power of his resurrection, and the fellowship of his Passion, having been fashioned according to his death,
3:11 yen, by some means, I might attain to the resurrection which is from the dead.
3:12 It is not as though I have already received this, or were already perfect. But rather I pursue, so that by some means I might attain, that in which I have already been attained by Christ Jesus.
3:13 Brothers, I do not consider that I have already attained this. Tinimbang, I do one thing: forgetting those things that are behind, and extending myself toward those things that are ahead,
3:14 I pursue the destination, the prize of the heavenly calling of God in Christ Jesus.
3:15 Mulane, as many of us as are being perfected, let us agree about this. And if in anything you disagree, God will reveal this to you also.
3:16 Nanging saestu, whatever point we reach, let us be of the same mind, and let us remain in the same rule.
3:17 Dadi nulada kula, sedulur, lan mirsani wong-wong sing mlaku-mlaku Kajaba, mung sing wis katon dening conto kita.
3:18 Kanggo akèh wong, dakkarepake nalika aku wis kerep marang sampeyan (lan saiki pitutur marang kowe, nangis,) sing mlaku-mlaku dadi mungsuh saka salib Ida Sang Kristus.
3:19 pungkasan sing karusakan; Allah sing wetengé; lan kamulyan iku kanisthané: kanggo wong sing nyemplungaken ing bab kadonyan.
3:20 Nanging cara gesang punika ing swarga. Lan saka ing swarga, banget, kita nunggu Juruwilujeng, Gusti kita Yésus Kristus,
3:21 sing bakal ndandani awak saka lowliness kita, miturut wangun awak kamulyan, kanthi daya sing kang iku malah bisa kanggo ngalahke kabeh iku kanggo awake.

Filipi 4

4:1 Lan supaya, sedulur sing tak trésnani lan sing paling dikarepake, kabungahanku lan makutha sandi: ngadeg tenan ing cara iki, ing Gusti, paling kinasih.
4:2 I ask Euodia, and I beg Syntyche, to have the same understanding in the Lord.
4:3 And I also ask you, as my genuine companion, to assist those women who have labored with me in the Gospel, with Clement and the rest of my assistants, whose names are in the Book of Life.
4:4 Padha bungah-bungaha ana ing patunggilané Gusti tansah. Maneh, Aku pitutur, bungah.
4:5 Ayo Gur bakal dikenal kanggo kabeh wong. Pangeran Yehuwah iku near.
4:6 Dadi penasaran bab apa-apa. Nanging ing kabeh iku, karo pandonga lan panyuwun, karo tumindak panuwun, supaya pandonga bakal digawe dikenal kanggo Gusti Allah.
4:7 Lan mangkono katentreman Gusti Allah, kang ngluwihi kabeh pangerten, rumeksa marang ati lan pikiran ing Sang Kristus Yesus.
4:8 Bab liyane, sedulur, apa bener, apa iku suci, apa iku mung, apa iku suci, apa iku pantes tresna, apa iku saka kajen, yen ana apa kabecikan, yen ana apa disiplin praiseworthy: tapa ing iki.
4:9 Kabeh iku sing wis sinau lan ditampa lan krungu lan katon ing kula, apa iki. Lan bakal Allahing tentrem-rahayu anaa ing kowe.
4:10 Saiki aku bungah ana ing Gusti banget, amarga pungkasanipun, sawise sawetara wektu, raos kanggo kula wis ngrembaka maneh, mung sing biyen felt. Kanggo sampeyan wis disibukaké.
4:11 Aku ora ngandika iki minangka yen metu kudu. Kanggo aku wis sinau sing, ing negara apa Aku, punika cekap.
4:12 Aku ngerti carane supaya ngasoraké, lan aku ngerti kalubèran. Aku disiapake kanggo apa-apa, ngendi wae: salah siji dadi lengkap utawa dadi luwe, salah siji duwe turah mbrawah utawa keno kekurangan.
4:13 Kabeh iku bisa pracaya marang Panjenengané kang wis paring kakuwatan marang aku.
4:14 Nanging saestu, sampeyan wis rampung uga dening fungsi enggo bareng ing Mangsa Kasangsaran kawula.
4:15 Nanging sampeyan uga ngerti, O Filipi, sing ing awal saka Injil, nalika aku budhal saka ing tanah Makedhonia, ora gréja siji sambungan karo kula ing rencana kang menehi lan nampa, kajaba sampeyan piyambak.
4:16 Kanggo sampeyan malah dikirim menyang kutha Tésalonika, sapisan, lan banjur liyane wektu, kanggo apa ana migunani kanggo kula.
4:17 Iku ora aku lagi nggoleki hadiah. Tinimbang, Aku ngupaya woh sing kebak kanggo entuk manfaat Panjenengan.
4:18 Nanging aku duwe kabeh ing turah mbrawah. Aku wis kapenuhan munggah, Duwe ditampa saka kowé bab sing dikirim; iki ambu ora enak kang legi, lan kurban, nyenengke kanggo Gusti Allah.
4:19 Lan uga Gusti Allah kawula nepaki kabeh kepinginan, laras karo kasugihaning kamulyane ana ing Sang Kristus Yesus.
4:20 And to God our Father be glory forever and ever. Amin.
4:21 Greet every saint in Christ Jesus.
4:22 The brothers who are with me greet you. Kabeh wong mursid Salam marang kowe, but especially those who are of Caesar’s household.
4:23 Sih-rahmate Gusti kita Yesus Kristus nyarengin semeton. Amin.