Yen Gusti Allah Apik, Apa Ana gerah?

Tiba Manungsa

Image of Christ as the Man of Sorrow by Albrecht DurerGusti Allah ora nggawe wong nandhang sangsara.

Kang digawe Adam lan Eve, tuwane page kita, dadi impervious kanggo pain lan pati.

Gerah diundang menyang donya nalika padha bali ing Allah. Ing pangertèn sing, gerah punika nitahaken ora Gusti Allah, nanging wong, utawa, ing paling, akibat saka tumindak Man.

Amarga saka misahake saka Gusti Allah disebabake Adam lan Hawa disobedience, kabeh manungsa lomba wis keno gerah (ndeleng Purwaning Dumadi 3:16 lan Paulus Layang kanggo Rum 5:19).

Nalika kita bisa nampa bebener iki minangka artikel saka iman, iku mesthi ora nggawe iku sembarang luwih gampang kanggo menehi hasil karo kasangsaran ing gesang kita dhewe. Ngadhepi karo kasangsaran, kita bisa nemokake dhéwé digodha kanggo pitakonan Allah kaluhuran lan malah orane banget Kang. Nanging bebener saka prakara iku Gusti Allah ora tau nimbulaké gerah, sanadyan ing kaping Dheweke ora ngidini iku kelakon.

Gusti Allah iku becik dening alam lan, Mulane, sanggup nyebabake ala. Yen Panjenenganipun ijin ala kedaden, Dheweke ora supaya tansah supaya nggawa babagan apik luwih (Waca Paulus Layang kanggo Rum 8:28).

Iki ngono ing Tiba Manungsa: Gusti Allah marengaken ilang kabungahan kadonyan Eden mung kanggo nggawe kasedhiya kanggo kita, liwat kurban Putra, kaluhuraning unggul Langit.

Ndedonga ing Taman Gètsémané ing wengi saka penahanan Kang, Gusti Yesus marang kita conto sampurna saka carane kita sing nanggepi nalika gerah isa kanggo kita. Pisanan kang takon Rama kanggo njupuk pain saka Gusti. Banjur ditambahake, "Ora kekarepanku, nanging Paduka, rampung " (Lukas 22:42).

Big Picture

Ndedonga dungo iki mbutuhake dateng gedhe ing kaluhuran Gusti Allah: sing Panjenenganipun ngersakaken rasa seneng kita malah luwih saka kita apa lan bilih Panjenenganipun saestu mangerténi apa sing paling apik kanggo kita. Kanggo kita kanggo nemtokake, kanggo nalisir, Gusti Allah wis unloving kanggo saéngga gerah kanggo ngadili Panjenengane saka embun manungsa winates. "Endi padha nalika aku nalesi bumi?"Dheweke uga takon kita. "Aku kandhanana, yen sampeyan duwe pangerten " (Proyek 38:4). Kita ora mung bisa ndeleng kabeh sing Gusti Allah mirsani. Kita ora bisa paham kabeh cara didhelikake dening kang migunakake salabetipun kahanan kemudi ati anak menyang pamratobat lan entuk ing kita sempurno kasukman. Nalika kita kathah kesasar ing ningali urip iki apik pokok kita, Gusti Allah mirsani gambar ngembake, gambar langgeng. Panjenenganipun rightly mangertèni apik pokok kita dadi tujuan kanggo kang digawe kita: kanggo manggon lan dadi seneng karo Panjenengané saklawasé ing swarga.

Teka menyang ngarsane Gusti Allah ing swarga sing kita rubah: sing alam manungsa tiba digawe suci; kanggo Kitab Suci ngandika, "Boten najis bakal ngetik [Langit]" (ndeleng saka Kitab Wahyu 21:27). (Kanggo luwih ing topic, pirsani kaca kita ing Purgatory, Pangapunten & Jalaran.

Proses kasucèn iki melu gerah. "Kajaba a wiji gandum ora tumiba menyang bumi lan mati,"Gusti Yesus ngandika, "Iku tetep piyambak; nanging manawa wiji iku mati, bisa ngetokké woh okèh. Sing sapa tresna uripé malah bakal kélangan iku, lan kang ora éman uripé ing donya iki, malah bakal nemu urip sing langgeng " (John 12:24-25).

Iku nglarani kanggo mesthekake lampiran kita saé kanggo bab donya iki, nanging ganjaran awaits kita ing donya kanggo teka iku worth biaya. Anak bayi mesthi bakal seneng tetep ing mirip peteng kandhutaning biyung kang. Sampun urip ana sangang sasi; iku mung kasunyatan Panjenengané pirsa. Kanggo dijupuk saka panggonan iki nyaman lan digawa menyang pepadhanging jagad punika nglarani. Nanging kang kita regrets, utawa malah ngelingi, pain kang lair, mlebu donya iki?

Supaya akeh kurang bakal prakara pain kadonyan kita kita yen kita wis ngetik menyang kasunyatan Langit. Preduli saka apa kasangsaran kita bisa awet terus saiki, utawa uga keno ing mangsa, kita padha kalipur ngerti sing loro saka urip iki mung sak wentoro-padha, banget, bakal dina pass-lan kabungahan Langit lengkap lan langgeng.

Kitab Wahyu (21:4) ngandika, "[Gusti Allah] bakal ngusapi sakèhing luh saka ing mripaté, lan pati bakal ora ana liyane, sanadyan bakal ana bakal ngadhuh-adhuh utawa nangis ing pain, kanggo mantan iku wis liwati adoh. "Lan iki carane Gusti Allah iku bisa tahan ningali kita, Anak kang kinasih, nandhang sangsara kene kanggo wektu ing bumi. Saka perspektif Kang, kasangsaran kadonyan kita pass ing sakedheping mripat, nalika gesang kita karo Gusti ing swarga, rasa seneng kita, bakal tanpa pungkasan.

Kristen Iman disetel loro saka kabeh agama liyane ing piyambak mucalaken bilih Gusti Allah dadi wong sing–siji kita–nandhang sangsara lan mati kanggo kita dosa. "[H]e iki tatu kanggo dosa kita,"Ngandika Nabi Yesaya (53:5), "Piyambakipun katindhes marga saka piala kita; marang wong ana dipatrapi sing digawe kita kabèh, lan karo loreng pisan. "

Elingi, bilih Gusti Yesus, kang Gusti Allah, ana (lan) tanpa dosa, durung kang gerah ana excruciating ing kita atas, lan kita, lomba manungsa, padha nebus liwat Passion Gusti Yesus Kristus.

Iku bener sing gerah ana ing kita atas wis ora dibusak kabeh pain saka gesang kita. Kanggo nalisir, minangka Rasul Paulus wrote kang Layang kanggo Phillipians (1:29), "Iku wis diwenehake kanggo kowe marga saka Kristus ora mung kudu pracaya marang Panjenengane, nanging uga nandhang sangsara kagem Panjenengané."

Supaya, liwat trials kita sing digawa tau nyedhaki Kristus lan teka malah kanggo nuduhake ing kamulyane (ndeleng Paulus Letter kaloro ing Korinta, 1:5). Supaya rapet ora Yesus ngenali karo siji sing ciloko panandhang dadi gambar urip Gusti. Ibu Teresa ngandika asring ningali ing pasuryan sing jiwo wretched, tiyang dheweke njupuk saka talang saka Calcutta, banget pasuryan Gusti Yesus.

Image of Hell by Dirk BoutsSupaya, Passion Kristus wis ora dijupuk adoh gerah pribadi kita dhewe, nanging rubah. Minangka Paus Yohanes Paulus Agung wrote,"Ing Cross Kristus ora mung ing roso aman tuntas liwat gerah, nanging uga manungsa gerah dhewe wis nebus " (Gerah redemptive 19).

Kasangsaran kang Gusti Allah ngidini kanggo teka menyang gesang kita, nalika ana ing panunggalan karo kasangsaran Ida Sang Kristus ing Kayu Salib, njupuk ing kualitas redemptive lan bisa dipasrahké marang Gusti Allah kanggo kawilujengan ing jiwo. Kanggo kita, banjur, penderitaan meniko mboten sepi waé; estu, iku cara nggayuh rahmat Allah. Pain iku sawijining piranti liwat kang Allah uga efek kasucèn kita, cara kasukman pruning siji bisa ngomong.

Ing Letter Ibrani (5:8) nyariosaken dhateng kita Gusti Yesus, Piyambak,

"Sinau mbangun-turut liwat apa nandhang." Lan huruf terus, “Kanggo Gusti para wong kang tresna, lan chastises saben putra kang ditampa. Iku kanggo disiplin sing kudu keno. Gusti Allah wis nambani sing dadi anak; apa anak ana kang rama ora disiplin? ... [Sang Rama] para kita kanggo apik kita, sing kita bisa nuduhake sutji, kang. Kanggo wayahe kabeh disiplin misale jek nglarani tinimbang penake; mengko panenan woh tentrem kabeneran sing wis dilatih dening iku.” (12:6-7, 10-11)

Tangane konsep gerah redemptive, Saint Paul diakui ing Letter kanggo Kolose 1:24, "Ing daging aku ngrampungake apa kakurangan ing kasangsarané Kristus kanggo marga saka awak kang, sing Gréja. "

Iki ora pati jelas, mesthi, sing Passion Kristus ana ing sembarang cara boten cecek. Fulan ing atas kita ing dhewe sampurna lengkap lan siyang. Nanging, ing tampilan saka Passion Kang, Gusti Yesus Telpon kita Pick munggah salib kita lan ndherek Panjenenganipun; kanggo nulungi siji liyane, tiruan Gusti, liwat pandonga lan kasangsaran (ndeleng Lukas 9:23 lan Paulus Letter page Timothy 2:1-3).

Kajaba, ing Letter First kang (3:16), Saint John nyerat, "Miturut kita ngerti katresnan, sing padha glethakaken mudhun urip kanggo kita; lan kita kudu kanggo lay mudhun gesang kita kanggo sadulur-sadulur. "

"Sing sapa pracaya marang Aku, iku bakal nindakake uga panggawe-panggawe kang aku,"Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah; "Lan ngungkul-ungkuli iki apa iya bakal nindakaké, awit Aku lunga marang Sang Rama " (John 14:12). Supaya, Gusti Yesus ngersakaken kita partisipasi ing karya pangentasan ora metu saka kabutuhan nanging metu saka katresnan, padha carane rama kadonyan katon nambahi putrané aktivitas. Lantaran kita siji liyane, malih, ndudohke marang mediasi unik lan dhewekan Kristus karo Gusti Allah (ndeleng Letter Paulus Pisanan Timothy, maneh, 2:5).

Dadi manawa, kabeh sing kita nindakake gumantung marang apa wus rampung lan bakal mokal loro saka iku. Ngandika Gusti Yesus ing Yokhanan 15:5, "Aku iki wité anggur, kowé kuwi pangé. Kang tetep ana ing Aku, lan Aku ana ing wong, iya iku sing ngetokké woh, kanggo loro saka kula sampeyan bisa nindakake apa-apa. "Dadi, Iku pejah kita dhewe nandhang sangsara marga Panjenengane lan karo Gusti sing "kakurangan,"Kanggo nggunakake istilah Paulus, ing kasangsaran Ida Sang Kristus.

Uleman kanggo melu ing karya redemptive Kristus déné olèhé manunggalaké kasangsaran kita kanggé kawilujengan kita lan kawilujengan liyane memang panglipur apik banget. Saint Peter saka Lisieux wrote:

“Ing donya, ing awakening ing esuk aku digunakake kanggo mikir liwat apa mbokmenawa bakal kelakon salah siji nyenengke utawa vexatious sak dina; lan yen aku foresaw mung nyoba acara aku jumeneng dispirited. Saiki iku cukup cara liyane: Aku kangelan lan kasangsaran sing nunggu kula, lan aku munggah luwih joyous lan kebak wani aku duga kesempatan bukti katresnan kanggo Gusti Yesus ... . Banjur aku Kiss Salib lan lay iku tenderly ing guling nalika aku sugih, lan Aku pitutur marang: Gusti Yesus Kula, Paduka makarya cukup lan cukup nangis sak telu lan telung puluh taun uripé dhateng bumi miskin. Njupuk saiki liyane Paduka. ... Kula siji iku kudu nandhang sangsara lan perang '” (Ciptaning lan Reminisces).

Image of Haywain by Hieronymus BoschNalika gerah ing Uni karo Gusti Yésus iku duwe pengarep-arep–sanadyan isih nglarani–gerah loro saka Gusti punika pait lan kosong.

Ing kasus-kasus iku, ana regane ing kasangsaran, lan donya nganggo saka iku–seeking supaya iku ing kabeh biaya–utawa blames wong kanggo pertjoyo marang. Contone, sawetara ndeleng pain lan pengin minangka punishments meted metu dening Gusti Allah marang setya, utawa kasangsaran lan pati akhire saka, ngomong, kanker paru-paru minangka nggawa kanthi lack pribadi iman. Ing kasunyatan, ana wong sing pracaya yen Gusti Allah niat kanggo saben tiyang pitados kanggo manggon rampung free saka penyakit lan penyakit; iku nganti wong arep utawa sing miskin Kang dosa nalika janjinipun Gusti kamakmuran.

Kitab Suci, mesthi, rampung mbantah perspektif nomer kaping, kalebu Kotbah saka Gunung ing Matius 5, “Rahayu wong kang kepéngin thirst kaadilan, awit iku bakal padha dadi wareg,” lan Lukas 6:20, contone, "Rahayu kowe miskin ...,"Lan" Tyilaka kowé, para wong sugih " (Lukas 6:24; cf. Matius 6:19-21; ing Letter of James 2:5).

Proyek, kang Kitab Suci nerangaken minangka "wong tanpa cacad lan mujur" (Proyek 2:3), penyakit nandhang, pati gedhe-gedhe tresna, lan mundhut saka barang darbeke.

Maria, sing tanpa dosa (Lukas 1:28), nandhang larangan, homelessness, buron, lan mundhut saka Son- dheweke "pedhang bakal Pierce nyawa dhewe uga,"Simeon wis dicethakaké kanggo dheweke (Lukas 2:35).

Yohanes Pembaptis, ngisaratke Gusti Yesus, "Ngagem sandhangan wulu unta" lan mangan "walang lan madu alas" (Matius 3:4). Timothy nandhang saka ailments weteng nemen (ndeleng Paulus Letter page Timothy 5:23); lan Paulus ninggalake co-worker kang, Trofimus, konco amarga penyakit (ndeleng Paul SLetter econd Timothy 4:20).

Menapa malih, nalika Saint Peter digodha Yesus forgo Passion ing, Gusti Yésus nanggapi, "Sumingkira, Iblis! Sampeyan alangan kanggo kula; kanggo sing ora ing sisih Allah, nanging wong " (Matius 16:23).

Ing bebener, wae nyoba kanggo njupuk kamulyan nalika bypassing Cross iku demonic ing alam (cf. Tim Staples, Quoting Fulton J. Sheen, "Jawaban Katulik Urip" program radio [Februari 24, 2004]; kasedhiya ing catholic.com).

Cedhak pungkasaning urip, Peter padha, sing wis tau wis didukani dening Gusti Yesus kepingin Gusti supaya gerah, ngumumaké setya:

"Ing [pusaka swarga] sing bungah, sanadyan saiki kanggo sethitik nalika sampeyan bisa uga kudu nandhang sangsara macem-macem trials, supaya genuineness pracayamu, luwih larang saka emas kang sanadyan rusak wis dites dening geni, bisa redound kanggo memuji lan kamulyan lan kaurmatan ing wahyu saka Gusti Yesus Kristus. " (Petrus Letter page 1:6-7)

Supaya, Apa Worth Iku?

Kanggo njawab pitakonan sing, kita bisa nguripake kanggo Saint Paul ing Letter marang Rum 8:18: "Aku nimbang sing sangsarané wektu saiki iki lagi ora worth mbandingaken karo kamulyan sing bakal dicethakaké kanggo kita."

Ing gati, kita kudu tau ilang ngarsane hadiah: sing siji dina, dening sih-rahmaté Allah, saben kita kene bakal weruh Gusti Yésus Kristus ing Inggris Kang; lah pasuryan cetha Kang; krungu swara angelic Kang; lan Kiss tangan sakti miwah cokor, tatu marga kita. Kantos dina sing, kita bisa martakaké kaya Saint Francis of Assisi ing Way of the Cross, "We Sungkem Sampeyan, O Kristus, lan kita mberkahi Sampeyan, amarga dening Salib Suci Sampeyan wis nebus donya. Amin. "