Gereja

Naha Garéja Katolik hiji, gereja bener?

Kahiji, eta patut nanyakeun: naon Kristen hartina basa aranjeunna ngomong hiji, gereja bener?

Hiji gambar The Triumph tina Garéja ku Andrea di Bonaiuto da Firenze

Nu Triumph tina Garéja ku Andrea Bonaiuto ti madang

sacara lega, urang mean jalma anu percaya di Trinity Suci–Allah Rama; Yesus, Putra Allah; jeung Roh Suci–jeung tenets yen Isa diajar salila Departemen-Na. Tapi urang kudu ati-ati sabab aya golongan jelema anu nganggap dirina Kristen, tapi anu geus ditambahkeun tafsir sorangan jeung gagasan nu indit jauh leuwih nanaon Yesus diajarkeun.

Jadi, “Garéja” ngawengku jalma anu nuturkeun Isa ajaran asli (ka sagala rupa tingkat), tapi naon dimaksud Yesus? Pikeun ngajawab pertanyaan anu, eta perlu nguji Sciptures.

Dina Injil Mateus sacara (16:18) Yesus nyebutkeun ka Peter, "Abdi ngawartosan anjeun, anjeun Peter, jeung dina batu ieu mah bakal ngawangun gereja mah, jeung kakuatan naraka teu kudu lumaku ngalawan eta. "Engké di Matthew 28:20, Yesus jaminan pengikut-Na Anjeunna bakal tetep sareng maranehna "sok, nepi ka ahir jaman. "Kitu ogé, dina Injil John sacara, Yesus janji yén Roh Suci bakal jeung Garéja salawasna (14:16).

Aya loba passages scriptural nu ngalibetkeun Gusti ngadegkeun "a karajaan nu bakal kungsi jadi ancur." (Salaku conto, ningali Book of Daniel (2:44), Yesaya (9:7) jeung Injil Matthew (13:24).)

Pikeun alesan eta, urang bisa yakin yen founded- Garéja Yesushiji, Garéja bener-has kungsi fallen sarta geus ngadeg terus ti poé Saint Peter urang nepi ka ayeuna jeung bakal tetep hadir "ka sadaya generasi, salami-lamina" (salaku St. Paul wrote nya Surat ka Epesus 3:21).

Ieu ngandung harti yén ajaran Garéja sacara geus cageur gembleng sabab anu dibikeun ka dirina ku Kristus Dirina Anu ceuk, "Langit jeung bumi bakal maot jauh, tapi kecap mah moal lulus jauh " (tempo Matthew 24:35 jeung Nabi Yesaya 40:8).

dina-Na Letter munggaran Timoteus (3:15), Saint Paul mana jadi sajauh pikeun nelepon Garéja "tugu jeung bulwark bebeneran." Sabab Garéja-Na geus professing doktrin sarua pikeun ampir 2,000 taun, aya jalan satapak sajarah uninterrupted linking masarakat asli murid Yesus ka diri kontemporer anak. Jadi, kudu mungkin ngabasmi ajaran salah sahiji awak Christian kontemporer deui ngaliwatan waktu poé ti Rasul.

Apostolik suksesi

Ti sakabéh sababaraha jeung rupa-rupa komunitas Christian dinten ieu, ngan Garéja Katolik sanggup substantiate klaim nya tina kaaslian ngaliwatan Apostolik suksesi, atawa garis unbroken of uskup nu geus bisa dipercaya dibawa ajaran nu Rasul 'ti abad kahiji nepi ka poé ieu. bebeneran ieu dirojong ku awak tulisan-the sajarah kuna Kristen sacara tulisan the founding Garéja Awal–nu dimimitian ku aksara diwangun ku lalaki anu diajar Iman langsung ti Rasul. tulisan ieu gampang sadia online atawa di mana wae perpustakaan alus atawa toko buku.

Non-Katolik mindeng mungkir perlu pikeun nulis, Garéja pangajaran, jeung umumna kasampak Alkitab salaku sumber solitér miboga bebeneran, percanten Alkitab jadi timer interpretive.

Ironisna, pamanggih anu refuted ku Kitab Suci, sorangan. Tempo Saint Letter Kadua Peter sacara (1:20-21).

Sumawona, eta dirusak ku kanyataan yén aya multitude tina "Kitab Suci-ngan" sekte nu fundamentally teu satuju ngeunaan naon ngajarkeun Kitab Suci! Lamun interpretasi swasta hiji ngeunaan ajaran Kristus nyaéta fallible (jeung keur interpretasi manusa, éta bakal janten) mangka tulisan Garéja sajarah nu invaluable mangtaun wawasan kana jalan anu Rasul jeung ngaganti maranéhanana diinterpretasi Haram Kitab Suci jeung cicing kaluar Iman nu.

Hiji Image tina Kahirupan Saint Stephen: Ordinasi jeung méré tina zakat ku Fra Angelico ditulungan ku Benozzo Gozzoli

Kahirupan Saint Stephen: Ordinasi jeung méré tina zakat ku Fra Angelico ditulungan ku Benozzo Gozzoli

tulisan ieu ieu founding Garéja Awal pageuh ngagambarkeun continuity pangajaran Garéja Katolik sacara, anu geus ngurusan sanajan kasalahan manusa jeung dosa, milaraan, jeung tekenan budaya nu bakal ngabalukarkeun hiji lembaga biasa ka abandon prinsip inti anak lila kaliwat. Remarking kana continuity tina Garéja Katolik (jeung husus tina Garéja Roma) dina abad kadua, Saint Irenaeus of Lyons disebut nya "the greatest jeung paling kuna Garéja dipikawanoh sadaya" dina Ngalawan Heresies 3:3:2.

Catet yén rupa-rupa téori geus concocted leuwih taun dina bagian lawan Garéja pikeun nyobian ngajelaskeun nya asal-atawa ngajelaskeun eta jauh hiji bisa ngomong. tiori saperti nu paling umum alleges Catholicism datang kana keur dina abad kaopat, kira-kira waktu Kaisar Constantine nu Kristen legalized Great sapanjang Kakaisaran Romawi. teori ieu nahan nu bagian gede Garéja Kristen antukna jadi disogok ku pangaruh pagan alatan pangasilan badag ngarobah. Tangtosna, nu halangan insurmountable teori ieu téh ayana doktrin Katolik di tulisan ecclesiastical nu predate Constantine, jeung tulisan sajarah the founding Garéja Awal demonstrate ieu dina cara kuat.

Hiji gambar Kahirupan Saint Stephen: Expulsion jeung rajam ku Fra Angelico ditulungan ku Benozzo Gozzoli

Kahirupan Saint Stephen: Expulsion jeung rajam ku Fra Angelico ditulungan ku Benozzo Gozzoli

Nu Catholicity overt tina panulis kuna Kristen nyaéta irrefutable.

nimbangkeun, salaku conto, Saint Ignatius of Antioki, anu maot kira-kira taun 107. Ignatius ieu murid nu Rasul Petrus jeung Yohanes jeung dipaké pangajaran Eucharistic Garéja pikeun merangan heretics anu nampik ka nitis.

Manéhna boga bedana ti keur panulis pangheubeulna dina catetan ngagunakeun istilah "Katolik" minangka ngaran ditangtoskeun pikeun Garéja nu. "Dimana wae uskup mucunghul, hayu urang aya,"Manéhna nulis; "Sagampil dimana wae Yesus Kristus nyaeta, aya Garéja Katolik. "

Coincidentally, Antioki, bishopric Ignatius ', kajadian oge jadi tempat mana pengikut Kristus anu kahiji disebut "Kristen" (tempo Rasul tina Rasul 11:26).

Hiji gambar nu Adoration tina Trinity Suci ku Albrecht Durer

Adoration tina Trinity Suci ku Albrecht Durer

Pamakean ditulis pangheubeulna kecap "Trinity" asalna ti Antioki, oge. Muncul dina surat uskup sejen, Saint Theophilus, di ngeunaan 181 (tempo pikeun Autolycus 2:15), Saint Irenaeus wrote, "Lamun PANGERAN éta ti lian ti Rama, kumaha bisa Manéhna rightly nyokot roti, nu tina ciptaan sarua jeung urang sorangan, jeung ngaku eta jadi Awak-Na, jeung ngeceskeun yen campuran di cup nyaeta Na ?" (tempo Heresies 4:33:2).1

Jadi, kumaha batur bisa reconcile disdain maranéhanana pikeun Garéja Roma jeung pangakuan Ignatius 'tina preeminence nya? Manéhna disebut nya "Garéja nu nahan kapersidenan dina tempat nagara Rum ...;"Jeung nuluykeun ngomong, "Geus envied hiji no, tapi batur nu geus diajarkeun. I kahayang ngan éta naon anjeun geus enjoined di parentah anjeun bisa tetep dina gaya " (Rum, alamat; 3:1).

Irenaeus didaptarkeun ka uskup Roma turun ka jaman-Na, commenting, "Dina raraga ieu, jeung ku pangajaran ti Rasul dibikeun ka handap dina Garéja nu, nu da'wah bebeneran geus turun ka urang " (tempo Heresies 3:3:3).

Sababaraha bisa dismayed ku nyebut Ignatius 'tina doktrin Marian dina napas sarua jeung Crucifixion? "The virginity Maryam,"Manéhna nulis, "Nya méré lahir, sarta ogé maot Gusti, anu disumputkeun ti pangeran di dunya ieu:mysteries -three loudly memproklamirkan, tapi tempa di tiiseun Allah " (tempo Epesus 19:1).

Oge, manéhna nu nyerat, "Mary, betrothed ka manusa tapi Tapi masih parawan hiji, keur patuh, dijieun ngabalukarkeun kasalametan pikeun sorangan jeung keur balap manusa sakabeh. ... Ku kituna, nu cangreud tina hal nu henteu patuh Hawa sacara ieu loosed ku taqwa Maryam " (tempo Heresies 3:22:4).

Dinten ieu, naon nu bakal Katolik jeung non-Katolik nelepon hiji jalma anu dianggap nu Eucharist salaku Daging Kristus, muji Garéja Roma pikeun kakuatan pangajaran nya, jeung venerated nu misteri virginity Mary sacara?

Naha salah kudu disimpulkeun nanaon béda ngeunaan manusa jeung kawas-dipikiran contemporaries-Na anu nyarios sareng teu hal anu sarua abad salapan belas ago?

  1. Irenaeus’ guru ieu Saint Polycarp, anu ogé murid of John sacara.