Scapularis

Çfarë është një Shpatullore?

A photo of a Scapular by John Stephen Dwyershumë të krishterë, të gjitha besimeve, shpesh veshin kryqe apo kalon–disa nga të përkushtimit ndaj Zotit, disa thjesht si bizhuteri apo zbukurim.

Shumë katolikë të veshin një shpatullës, i cili është kungimi varëse për të treguar dikujt përkushtimin ndaj Zotit.

Një Shpatullore ka dy copa të vogla drejtkëndëshe e rroba, një në pjesën e përparme dhe një në pjesën e prapme, të cilat janë zakonisht të një ngjyrë të caktuar liturgjike–bojë kafe, e bardhë, e gjelbër, vjollcë, apo të kuqe–dhe shpesh të shfaqë imazhe të devotshëm. Varëse është emëruar pas shpatull, ose blades sup, mbi të cilat ajo është draped. Katolikët besojnë se hire të veçanta janë bashkangjitur mbajtjen e shpatullës.

Shpatulles se mund të ndiqet në Saint Simon Stock, të cilët pohuan se kanë marrë atë nga Virgjëreshës Mari kur ajo iu shfaq në 1251, premtues, “Kushdo që vdes veshur këtë Shpatullore nuk do të vuajë zjarr të përjetshëm.”

Është një Shpatullore një biletë për në qiell?

Ky premtim, e cila mund të shkaktojë Shpatullore të jetë i gabuar si një lloj “biletë për në qiell,” duhet të merren parasysh në funksion të mësimit të përgjithshëm të Kishës në shpëtim.

Kisha mëson se “Arsyetimi ka qenë e merituar për ne nga mundimet e Krishtit” (Katekizmi i Kishës Katolike, nga. 1992). Në dritën e vdekjes së Birit të Tij, Perëndia lirisht na ofron dhuratën e shpëtimit, edhe pse ajo mbetet deri në ne për të pranuar dhuratën. zakonisht, kjo përfshin një pagëzim pendimi (shih Veprat e Apostujve, 2:38).

Duke qenë i pastruar nga mëkati në Pagëzimit (shih, the Letra e parë e Pjetrit, 3:21), është e domosdoshme për ne që të ngulmoj në një gjendje të shenjtërisë gjatë gjithë jetës sonë, për “ai që do të ngulmojë deri në fund do të shpëtohet” (Matthew 10:22). pa dyshim, kjo nuk është e lehtë për të bërë.

besimi ynë në Zot, veç kësaj, duhet të jetë aktiv nëpërmjet veprave të dashurisë, sepse ne jemi “shfajësuar nëpërmjet veprave dhe jo vetëm nga besimi” (shih Letra e Shën James 2:24). Sigurisht, Punimet tona kanë meritë vetëm nëse ata janë të bashkuar në punën suprem të vdekjes së Krishtit në kryq. Të gjitha hiret marrim si ndjekës të rrjedhës së Krishtit nga Shlyerjes. Kjo është ajo që do të thoshte Zoti kur tha, “Unë jam hardhia, ju jeni shermendet. Kush qëndron në mua, dhe unë në të, ai është që jep shumë fryt, sepse pa mua s'mund të bëni asgjë” (Nevojtore 15:5).

Në tij Letër për Phillipians (2:12), Saint Pali na këshillon që të “punoni për shpëtimin tuaj me frikë e me dridhje.” Shpatulles se është një shenjë e jashtme e konvertimit të brendshme të dikujt ndaj Krishtit; si dhe një kujtesë të shenjtë për ta kthyer çdo ditë larg nga mëkati dhe ndaj Perëndisë. Për këtë qëllim, ka zemërgjerësi reale bashkangjitur për mbajtjen e shpatullës, si Mary tregohet, e cila do të na ndihmojë shumë në misionin tonë për të ngulmoj në shenjtëri–hiret fituar për ne nga Jezusi. Me fjale te tjera, veshur atë rreth qafës së dikujt nuk është e mjaftueshme. Ajo duhet të thotë diçka, që do të thotë se njohja e mbajtës së të saj duhet të nxisë atë apo të saj për të vepruar në emër të Zotit dhe të tjerët.

Ideja e hirit hyjnor duke u marrë me një objekt material ka kuptim vetëm kur një e kupton incarnational aspekt i besimit katolik.

Katolicizmi është model pas mishërimit, ardhjen e Krishtit në tokë, në të cilën Perëndia i padukshëm u bë e dukshme (shih Palit Letër kolosianëve 1:15). Sepse Perëndia e mori në formë njerëzore hiri i tij tani mund të përcjellë tek ne me anë të gjërave fizike. Shqyrtoni tregimin ungjillin e gruas që u shërua duke prekur cepin e rrobes së Krishtit (Mark 5:28), ose të sëmurët të cilët u shëruan nga shami prekur që kishin qenë të shtypur në trupin e Palit (në Veprat e Apostujve 19:11 – 12). Në këto llogari biblike, hiri i shërimit është transmetuar në besimtarët përmes gjërave të prekshme, me rroba, si një çështje të vërtetë.

Është e rëndësishme të mbani mend se kur Maria premtuar shpëtim për ata që veshin Shpatullore ajo do të thotë ato që e veshin atë me besnikëri!

Mbajtës Shpatullore mbetet i lirë për të hedhur poshtë hiret bashkangjitur me të dhe të japë vetë mbi të mëkatit. Në atë rast, shpatulles se do të pushojë të jetë një shenjë e jetës në Krishtin, por të bëhet një shenjë e dënimit, një lloj tallje e ofertës së Perëndisë.

shpatulles, pastaj, nuk është një biletë për në qiell, as një objekt magjike–eshte një kanal i hirit! Magic pretendon të punojë me fuqinë e vet, përlëvduar veten. Shpatulles se punon me fuqinë e Krishtit, përlëvduar Perëndinë, nëse vjetërohet zgjedh për ta bërë këtë.