Purgator, Falje, Pasojat

... ose, Çfarë Heck është Purgatory?

Pasojat? Ka gjithmonë Pasojat!

Image of the Last Judgment by Segna di BuonaventurePurgatory nuk është një alternativë për parajsë ose në ferr. Kjo është një gjendje e përkohshme përmes së cilës disa shpirtrat duhet të kalojnë për të marrë një pastrim përfundimtar para se të hyjnë në qiell (Shih Libri i Zbulesës 21:27). Si Koncili II i Vatikanit mësuar, purgator ekziston sepse “edhe kur faji i mëkatit është hequr, Ndëshkimi për atë apo pasojat e saj mund të mbeten për të shlyhet ose të pastruar” (Doktrina e indulgjencave 3).

Në të njëjtën mënyrë, the Katekizmi i Kishës Katolike shtetet, "Të gjithë ata që vdesin në hirin dhe në miqësinë e Perëndisë, por ende pastrohet imperfectly, janë me të vërtetë të sigurt për shpëtimin e tyre të përjetshëm; por pas vdekjes ata i nënshtrohen pastrimit, në mënyrë që të arrijë shenjtërinë e nevojshme për të hyrë në gëzimin e qiellit " (1030, p. 268). "Në purgator,"Shkruan apologjet Karl Keating, "Të gjithë dashuria e mbetur e vetë është shndërruar në dashurinë e Perëndisë" (katolicizëm, p. 190).

Kisha merr seriozisht Jezusin’ komandën në Matthew 5:48 të "jetë e përkryer, sikurse edhe Ati juaj qiellor është i përsosur,"Dhe i përmbahet fesë së Letra drejtuar Hebrews'12:14 që mëson, "Përpiquni për paqe me gjithë njerëzit, dhe për shenjtërinë pa të cilën askush nuk do të shohin Zotin. "

Për më tepër, Kisha e pranon të vërtetën biblike se përsosmëria shpirtërore është e nevojshme për pranimin në qiell, për për referencë tonë sa më sipër Librin e Zbulesën (21:27), "Asgjë e papastër, do të hyjë në të."

Në të vërtetë, Refuzimi i Perëndisë për të lejuar Moisiu, për të kaluar në Tokën e Premtuar, si ndëshkim për pabesi e tij është në përputhje me këtë besim (shih Ligji i Përtërirë 32:48).

Në mënyrë të ngjashme, një nga tregimet më thumbues në pusi Shkrimi ilustron këtë falje nocion dhe pasojat. Kjo është historia e Kind Davidit dhe profeti Nathan si ata diskutojnë krim të Davidit me Bathshebën në Libri i dytë i Samuelit, 12:1-14:

2 Samuel 12

12:1 Atëherë Zoti dërgoi Nathanin Davidit. Dhe kur ai kishte ardhur tek ai, ai tha:: "Dy burrat ishin në një qytet: një i pasur, dhe tjetri i varfër.
12:2 Njeriu i pasur kishte shumë shumë dele dhe qe.
12:3 Por i varfëri nuk kishte asgjë në të gjitha, me përjashtim të një dele të vogël, që e kishte blerë dhe ushqyer. Dhe ajo ishte rritur para tij, së bashku me fëmijët e tij, duke ngrënë nga buka e tij, dhe duke pirë në kupën e tij, dhe duke fjetur mbi gjirin e tij. Dhe ajo ishte si bija e tij.
12:4 Por, kur një udhëtar të caktuar kishte ardhur tek i pasuri, neglizhuar të marrë nga delet e tij dhe të qetë, në mënyrë që ai mund të paraqesë një festë për këtë udhëtar, që kishte ardhur tek ai, mori dele e njeriut të varfër, dhe ai përgatiti një vakt për njeriun që i kishte ardhur ".
12:5 Pastaj indinjatë Davidit u zemërua tej mase kundër këtij njeriu, dhe i tha Nathanit: "Si jetët Lord, njeriu i cili e ka bërë këtë është një bir i vdekjes.
12:6 Ai do t'a paguajë katërfish vlerën dele, për shkak se ai e bëri këtë fjalë, dhe ai nuk ka marrë mëshirë. "
12:7 Por Nathani i tha Davidit: "Ti je ai njeri. Kështu thotë Zoti,, Perëndia i Izraelit: "Unë ju vajosur mbret të Izraelit, dhe ju çlirova nga duart e Saulit.
12:8 Dhe unë kam dhënë shtëpinë e zotërisë suaj për ju, dhe gratë e zotit tuaj në gji,. Dhe unë kam dhënë shtëpinë e Izraelit dhe të Judës për ju. Dhe sikur këto gjëra ishin të vogla, Unë do të shtoni gjëra më të mëdha për ju.
12:9 Prandaj, Pse pra, ke përçmuar fjalën e Zotit, në mënyrë që të ishte e keqe në sytë e mi? Ti ke goditur Hiteun Uriah me shpatë. Dhe ju keni marrë gruan e tij si një grua për veten tuaj. Dhe ju keni ta vrarë me shpatën e bijve të Amonit.
12:10 Për këtë arsye, shpata nuk do të tërhiqet nga shtëpia juaj, edhe përjetësisht, sepse ti më ke përçmuar, dhe ti ke marrë gruan e Hiteut Uriah, në mënyrë që ajo mund të jetë gruaja jote '.
12:11 Dhe kështu, kështu thotë Zoti,: 'Ja, Unë do të ngre mbi ju një fatkeqësi nga vetë shtëpia jote. Dhe do t'i marrë gratë e tua para syve tuaj, dhe unë do t'i jap për të afërmit tënd. Dhe ai do të fle me bashkëshortet tuaja në sytë e këtij diellit.
12:12 Për të vepruar në mënyrë të fshehtë. Por unë do ta bëj këtë fjalë në sytë e të gjithë Izraelit,, dhe në sytë e diellit. "
12:13 Atëherë Davidi i tha Nathanit, "Kam mëkatuar kundër Zotit". Nathani iu përgjigj Davidit: "Zoti ka marrë edhe mëkatin tënd. Ti nuk ke për të vdekur.
12:14 Megjithatë, me të vërtetë, sepse ti i ke dhënë rastin armiqve të Zotit të blasfemojnë, për shkak të kësaj fjale, djali që ka lindur për ju: vdes ai do të vdesë. "

Falja dhe Pasojat

Historia e Bath-Sheba, dhe Davidit dhe Nathanit na tregon shumë për natyrën e mëkatit dhe mëshirës së Perëndisë. David, i cili është mbreti i dashur i Zotit dhe me sa duket mund të bëjë asnjë të keqe, kryer një mëkat të tmerrshme. Perëndia ishte i etur dhe të gatshëm për të falur dhe për të rivendosur, por duhej të ketë pasoja.

Pasojat për mëkatin dhe efektet e mëkatit janë debatuar shpesh në mesin e të krishterëve. Ne mund të pyesim veten, çfarë saktësisht janë efektet dhe pasojat nëse, në fakt, gjithë mëkati është shlyer në kryq? Çdo mëkat që ka qenë ndonjëherë i kryer nga njerëzit u shlyhet nga flijimi i vetë Krishtit, por kjo nuk do të thotë se efektet e mëkatit janë mohuar–sigurisht jo në këtë jetë. Mendoni për çdo numër të mëkateve (dhe krimet) si vrasje, zjarrvënie dhe sulm. Ata të gjithë kanë shumë të gjatë të qëndrueshme implikime tokësore. Kështu, falja pas, nuk do të thotë se pasojat janë hequr.

Falje, ende Punishment

Për të kuptuar se sa dënimi mund të mbetet edhe pasi mëkatet e dikujt janë falur, është e nevojshme të bëhet dallimi midis i përjetshëm dhe i përkohshëm dënim.

The i përjetshëm Dënimi për mëkatin është ferri. Një është i ruajtur prej këtij dënimi nga Perëndia, kur ai–mëkatari–pendohet dhe pranon ato mëkate. Megjithatë, edhe pasi një person është i falur, i përkohshëm dënimi mund të mbetet e cila gjithashtu duhet të shlyhet.

Konsideroj, për shembull, burri i cili është i pabesë me gruan e tij. ndjenja keqardhje, ai vendos të ndryshojë rrugën e tij dhe të rrëfejë atë që ai ka bërë. Gruaja e tij, në mirësi e saj, fal atë, megjithatë, ajo mund të jetë një kohë e gjatë para se ajo do të besoni atë përsëri. Ai do të duhet për të rifituar besimin e saj, për të shëruar plagën që ka shkaktuar në marrëdhëniet e tyre. Kur mëkatojmë kemi lënduar marrëdhënien tonë me Perëndinë dhe të tjerët.

Këto plagë duhet të shërohet para se të hyjë në qiell. Sigurisht, kjo shërimi ndodh me hirin e Perëndisë përmes meritat e vdekjes së Jezu Krishtit mbi kryq. Purgator, megjithëse, si dhe penances që ne bëjmë në tokë, janë rrugët e Perëndisë të na lejuar që të marrin pjesë në procesin e shërimit si ne të marrë përgjegjësinë për të keqen që kemi bërë.

Të jetë i qartë, Purgatory nuk ka të bëjë me faljen e mëkatit, sepse mëkatet e shpirtrave në purgator tashmë janë falur. Kështu, ajo është e rreme për të kërkuar mësimin e Kishës në purgator përfshin fituar Falja e Perëndisë. Përsëri, këta shpirtra janë ruajtur, por hyrja e tyre në qiell është i vonuar. Siç Saint Paul theksuar në e tij Letrën e parë drejtuar Korintianëve, “Kur gjykohemi nga Zoti, ndreqemi në mënyrë që të mos dënohemi bashkë me botën.” “Sepse Zoti disiplinon atë që e do, dhe dënon çdo bir që ai e merr” (shih Letra drejtuar Hebrenjve 12:5-6 dhe 5:8-9).

Carl Adam ndoshta ka dhënë përshkrimin më succient e purgator si më poshtë;

Shpirti i varfër, ka dështuar për të bërë përdorimin e pendesës më të lehtë dhe më të lumtur e kësaj bote, tani duhet të durojnë çdo hidhërim të dhe të gjitha dënimet e tmerrshme të cilat janë të bashkangjitur domosdoshmërisht me ligjin e patjetërsueshme e drejtësisë së Zotit për të edhe mëkatin më të vogël, deri sa ajo ka shijuar fatkeqësinë e mëkatit në llumin e tij dhe e ka humbur edhe shtojcën më të vogël për të, deri në përsosmërinë e dashurisë së Krishtit. Ajo është një proces i gjatë dhe i dhimbshëm, "Si përmes zjarrit." A është kjo e vërtetë zjarri? Ne nuk mund të them; kjo është natyra e vërtetë sigurisht që gjithmonë do të mbeten të fshehura nga ne në këtë botë. Por ne e dimë këtë: se nuk ka dënim shtyn aq shumë mbi "shpirtra të varfër" si vetëdijen se ata janë me fajin e tyre të gjatë përjashtohen nga Vizionit të bekuar të Perëndisë,. Sa më shumë që ata janë të zënë gradualisht në të gjithë busull e qenies së tyre prej vetes së tyre të ngushta, dhe më lirshëm dhe plotësisht zemrat e tyre janë të hapura për Perëndinë, aq më tepër është hidhërimi i shpirterore e tyre ndarje dhe të shpërfytyruar. Është mall për atdhe për Atit të tyre; dhe më tej të ardhurat e tyre të pastrimit, më shumë dhimbje janë shpirtrat e tyre e fshikulluan me shufra e tij e zjarrit ...

Pastrimit dhe Pastrimit

Ndërsa çdo i krishterë e konsideron veten një mëkatar, në të njëjtën kohë ai beson se ai do të jetë i lirë nga mëkati (dhe madje edhe prirja për mëkat) ne parajse. Prandaj, një proces i pastrimit duhet të ekzistojë pas vdekjes, me të cilat shpirti i prirur për mëkatin është shndërruar në një shpirt indiferent për atë.

Ka shumë pasazhe Shkrimi që aludojnë në një formë të shlyerjes së mëkatit pas vdekjes.

Nocioni i Purgatorit në Dhiatën e Vjetër

Në Dhiatën e Vjetër nuk është llogaria për Judë Maccabeus që “bëri shlyerjen për të vdekurit, që ata të mund të dorëzohen nga mëkati i tyre” (shih Libri i dytë i Makabenjve 12:46).

The Libri i Sirach, 7:33, shtetet, “Dërgo mirësjellje me gjithë të gjallët e, dhe mos lër mirësinë e të vdekurve.” Të dy Libri i dytë i Makabenjve dhe Sirach janë të përfshira në mesin e shtatë librat deuterokanonikë, e cila shumë jo-katolikë refuzojë. Megjithatë, edhe në qoftë se ai nuk beson këto libra të frymëzuar nga Perëndia, ai duhet të paktën të konsiderojnë dëshminë historike që ata ofrojnë. Ata pohojnë izraelitët e lashtë’ Praktika e duke u lutur për shpirtrat e të ndjerit. Kjo është vërtetuar nga Libri i dytë i Samuelit 1:12, e cila na tregon Davidin dhe njerëzit e tij “mbajtën zi, qanë dhe agjeruan deri në mbrëmje për (ushtarët e Zotit) sepse kishin rënë nga shpata.”

Në Dhiatën e Re

Paul flet një lutje për të vdekurit në e tij Letra e dytë drejtuar Timoteut, duke thënë se e shokut të tij të vdekur Onesiforit, “Mund të Zoti i dhëntë të gjejë mëshirë nga ana e Zotit atë ditë” (1:18).

Referenca më e qartë biblik në purgator gjithashtu vjen nga Paul-së Letrën e parë drejtuar Korintianëve:

3:11 Sepse askush nuk është në gjendje të hedhë themel tjetër, në vend të asaj që është hedhur, i cili është Jezu Krishti.
3:12 Por në qoftë se dikush ndërton mbi këtë themel, nëse ari, argjend, Gure te Cmuar, dru, atje, kashtë,
3:13 vepra e secilit do të shfaqet. Sepse dita e Zotit do të ta, sepse do të zbulohet me anë të zjarrit. Dhe kjo zjarri do të provojë veprën e secilit, se çfarë lloji është.
3:14 Nëse puna e askujt, të cilën ai e ka ndërtuar mbi të, Mbetet, atëherë ai do të marrë një shpërblim,.
3:15 Në qoftë se vepra e tij digjet, ai do të pësojë humbje të saj, por ai vetë do të vazhdojë të jetë i shpëtuar, por vetëm si përmes zjarrit.

varg 13 referohet Ditën e Gjykimit, kur do të bëhen veprat tona të njohura. ari, argjend, dhe gurë të çmuar në ajetin 12 paraqesin veprat e merituara; dru, atje, dhe kashtë, veprat e papërsosur.

Të dyja rastet përfshijnë një ndërtesë të krishterë mbi themelin e Jezu Krishtit. Në rastin e parë, puna i krishteri e ka kryer në jetën mbijeton gjykimin dhe ai shkon direkt në shpërblimin e tij qiellore, dmth, varg 14. Në rastin e fundit, Puna e të krishterit nuk ka të mbijetuar dhe ai “vuaj(s) humbje,” megjithëse, nga mëshira e Perëndisë, nuk është vetë e humbur por i lanë “si përmes zjarrit” në vargun 15.

Matthew 12:32 Jezusi duket se nënkuptojnë ka dëmshpërblim për mëkatin pas vdekjes: “Ai që flet kundër Frymës së Shenjtë nuk do të falet, as në këtë botë as në kohën që do të vijnë” (theksimi i shtuar). Shih Papa Shën Grigori i Madh, Dialogjet 4:40 dhe Saint Augustine, Qyteti i Perëndisë 21:24 për materiale të ngjashme.

tjetërkund, Jezusi thotë se disa nga të vdekurit do t'i nënshtrohet shkallë të ndryshme të dënimit kohor (shih Luke 12:47-48).

Referencat hershëm të krishterë në purgator

Mbishkrimet e gjetura në varrezat e vjetra të tilla si epitaf i Abercius Marcellus (ca. 190), për shembull, luten besimtarët të luten për të vdekurit.

Në pritje të martirizimit në një burg në Carthage në vitin 203, Vibia Perpetua u lut çdo ditë për vëllanë e saj të vdekur, Dinocrates, ka marrë një vizion të tij në një gjendje të vuajtjes.

Pak para vdekjes së saj, u zbulua asaj se ai kishte hyrë në parajsë. “e dija,” ajo shpreh, “se ai ishte liruar nga dënimi” (Martirizimi i të vazhdueshme dhe Felicitas 2:4).

më thellësisht, ne shohim praktikën e hershme e krishterë e ofruar Sakrifica eukaristike në emër të të vdekurve. Tertuliani (d. ca. 240), për shembull, zbuloi se si e veja devotshëm lutet për prehje e shpirtit burrit të saj, dhe si “cdo vit, në përvjetorin e vdekjes së tij, Ajo ofron sakrificën” (monogami 10:4).

Në tij Sacramentary, daton në mes-shekullit të katërt, Serapion, Peshkopi i Thmuis, iu përgjërua Perëndisë, “në emër të të gjithë të vdekurit,” te “shenjtërojnë të gjithë ata që kanë fjetur në Zotin (Apoc. 14:13) dhe numërimin e të gjithë radhët e shenjtorëve të tu dhe dhënë atyre një vend dhe vendbanim (Nevojtore 14:2) në mbretërinë tënde” (Sacramentary, Anaphora ose Lutja e Sakrificës eukaristike 13:5).

Pra ku na çon kjo?

Disa mund të pyesin, "Në qoftë se duhet të jetë e përkryer për të hyrë në Xhennet, të cilët pastaj mund të ruhen?"Kur Apostujt paraqitur të njëjtën pyetje Jezusit, ai u përgjigj, "Për njerëzit kjo është e pamundur, por për Perëndinë çdo gjë është e mundur " (shih Mateu 19:25-26).

si katolikët, ne do të argumentojnë se ekziston mundësia përmes purgator.