Писмо од Џејмс

Џејмс 1

1:1 Џејмс, слуга на Бог и на нашиот Господ Исус Христос, до дванаесет племиња на дисперзија, честитки.
1:2 Моите браќа, кога сте паднати во разни испитувања, предвид сè радост,
1:3 знаејќи дека докажувањето на вашата вера вежби трпение,
1:4 и трпение носи усовршите, така што ќе може да биде совршен и цели, недостаток на ништо.
1:5 Но, ако некој меѓу вас е во потребата на мудроста, нека поднесат претставка Бог, кој дава изобилно за сите без срам, и тоа ќе биде дадена на него.
1:6 Но, тој треба да побара со вера, сомнева ништо. За оној кој се сомнева е како бран на океанот, кој е поместен во врска со ветрот и се занесуваат;
1:7 тогаш човекот не треба да сметаат дека тој ќе добие нешто од Господ.
1:8 За човек кој е на два ума е непостојан на сите свои патишта.
1:9 Сега смирен брат треба слава во занаетот,
1:10 и богатиот, во неговото понижување, за тој да помине како цветот на тревата.
1:11 За сонцето се зголеми со Омарнина, и се исуши тревата, и нејзиниот цвет падна надвор, и појавата на својата убавина Исчезна. Исто така, ќе богатиот одумира, според неговите патишта.
1:12 Блажен е оној човек кој страда искушение. За кога тој е докажано, тој ќе добие круната на животот што Бог го ветил на оние кои Го љубат.
1:13 Никој не треба да се каже, кога е во искушение, дека тој бил искушуван од Бог. Зашто Бог не примами кон зла, и тој се доведува во искушение никој.
1:14 Уште навистина, секого го искушува неговата сопствена желби, биле поттикнати и подготвени далеку.
1:15 Потоа, кога желбата е замислена, таа раѓа грев. Сепак, вистински грев, кога тоа е конзумиран, произведува смрт.
1:16 И така, не се избере да заталкаме, најсаканата браќа.
1:17 Секој одличен дар и секој совршен подарок е одозгора, слегува од Отецот на светлината, со кого нема промени, ниту сенка од промена.
1:18 Зашто по своја волја ни произведени преку Словото на вистината, така што ние може да биде еден вид на почеток меѓу неговите суштества.
1:19 Го знаеш ова, најсаканата браќа. Па секој нека биде брз на слушање, но бавен во зборувањето и бавен на гнев,.
1:20 За гневот на човекот не се постигне правда на Бога.
1:21 Затоа што на овој, ја отфрли секаква нечистота и изобилство на злоба, добивате со кротост ново-пресадена Word, кој е во состојба да ги зачувате вашите души.
1:22 Па бидете извршители на Словото, а не само слушатели, залажувам себеси.
1:23 Зашто, ако некој е слушател на зборот, но не и извршител, тој може да се спореди со човек, гледајќи во огледало врз лицето што тој е роден со;
1:24 и по сметајќи се себеси, тој отиде и веднаш заборавил она што го видел.
1:25 Но, тој кој се загледува по совршен закон на слободата, и кој останува во него, не е заборавлив слушател, туку сторител на делото. Тој ќе биде блажен во она што тој го прави тоа.
1:26 Но, ако некој се смета себеси за да биде религиозен, но тој не го повлекува својот јазик, но наместо да заведува своето срце: таквата нечија религија е суета.
1:27 Ова е религија, чисто и неизвалкано пред Бога Отецот: во посета на сираците и вдовиците во нивните неволји, и да си безгрешното, за разлика од оваа возраст.

Џејмс 2

2:1 Моите браќа, во рамките на славната вера во нашиот Господ Исус Христос, не се избере да се покаже фаворизирање кон лицата.
2:2 Зашто, ако човекот влезе во вашиот собранието има златен прстен и прекрасен облека, и ако е сиромашен човек влезе, исто така,, во валкана облека,
2:3 и ако потоа се внимава на оној кој е облечена во одлична облека, така што да се каже за него, "Може да се седне на добро место,"Но, да се каже на сиромавиот човек, "Ви застане таму,"или, "Седи под моето подножје,"
2:4 се што не судите во себе, и да не станат судии со неправедни мисли?
2:5 Мојата најомилените браќа, слушаат. не избра ли Бог сиромашните во овој свет за да бидат богати во верата и наследници на Царството што Бог го ветил на оние кои Го љубат?
2:6 Но, сте срам на сиромашните. Не се богатите тие што ве угнетуваат преку моќта? И зарем тие не се оние кои ќе повлечете на суд?
2:7 Зарем тие не се оние што хули на доброто име кое се повикуваат над вас?
2:8 Значи, ако се пречека на кралски закон, според Писмата, "Љуби го својот ближен како себеси!,", А потоа ќе се направи добро.
2:9 Но, ако се покаже фаворизирање на лица, тогаш може грев, откако е осуден повторно со закон како престапници.
2:10 Сега секој кој има забележано целиот закон, но кој го навредува во една разлика, стана виновен за сè.
2:11 За тој што рече, "Не прељубодејствувај,", Рече, исто така,, "Не убивај." Значи, ако не вршиш прељуба, но ќе го убие, сте станале престапник на законот.
2:12 Значи се зборува и да дејствува онака како што почнуваат да се суди, со правото на слобода.
2:13 За пресудата е без милост кон него, кој не покажа милост. Но милост се воздига над пресуда.
2:14 Моите браќа, каква корист е таму, ако некој тврди дека има вера, но тој нема дела? Како би вера да биде во можност да го спаси?
2:15 Значи, ако некој брат или сестра е гол и дневниот потреба од храна,
2:16 и ако некој од вас се да се каже за нив: "Оди во мир, задржи топло и хранети,"Се уште не и да им даде некои работи што се неопходни за организмот, од каква корист е тоа?
2:17 Така, дури и верата, ако нема дела, е мртов, а и за себе.
2:18 Сега некој може да се каже: "Треба да имаме вера, а јас имам дела. "Покажи ми ја својата вера без дела! Но, јас ќе ви покажам мојата вера преку делата.
2:19 Ти веруваш дека има само еден Бог. Се направи добро. Но, демоните исто така веруваат, и тие во голема мера се тресе.
2:20 Па тогаш, сте подготвени да се разбере, O безумниот, дека верата без дела е мртва?
2:21 не беше на нашиот татко Авраам оправдан преку делата, нудејќи им на својот син Исак на жртвеникот?
2:22 Дали ви се види дека верата соработува со неговите дела, и тоа со помош на верата работи беше донесен во исполнување?
2:23 И така на Светото Писмо се исполнило во која се вели: "Авраам Му поверува на Бог, и тоа беше познат да му рече на правдата. "И така тој бил наречен Божји пријател.
2:24 Дали ви се види дека човекот се оправдува преку дела, а не само преку вера?
2:25 Слично на тоа, исто така,, Раав, блудницата, таа не беше оправдан преку делата, со добивање на комуникација и испраќање на нив преку друг начин?
2:26 Зашто, како што телото без дух е мртво, така и верата без дела е мртва.

Џејмс 3

3:1 Моите браќа, не многу од вас треба да изберат да станат наставници, знаејќи дека вие ќе добиете построга пресуда.
3:2 За сите што се сопне само во многу начини. Ако некој не се сопне само во зборот, тој е совршен човек. И тогаш тој е во состојба, како со лигамент, да ја води на целото тело околу.
3:3 За да можеме bridles стави во устата на коњи, со цел да ги достават до нашата волја, и така ние се сврти целото нивно тело околу.
3:4 Сметаат, исто така бродови, кои, иако тие се големи и можат да бидат водени од силни ветрови, но сепак, тие се вртат со мала кормило, да бидат насочени кон каде и силата на пилотот може да безволност.
3:5 Така и на јазикот, секако, е мал дел, но се движи големи работи. Сметаат дека мал пожар може да се постави во пламен голема шума.
3:6 И така на јазикот е како оган, кој ги опфаќа сите беззаконие. јазикот, стационирани во средината на нашето тело, може да го осквернува целото тело и разгорат воланот на нашиот хороскоп, поставување на оган од пеколот.
3:7 За природата на сите ѕверови и птици и змии, а другите се зацари над, и владееше над, од страна на човековата природа.
3:8 Но, никој не е во состојба да владее над јазик, немирно зло, полн со смртоносен отров.
3:9 Со него Го благословуваме Бог Таткото, и со него се зборува лошо за мажи, кои биле направени во подобие на Бога.
3:10 Од истата уста излегува благослов и проклетство. Моите браќа, овие работи не треба да биде така!
3:11 Дали емитуваат фонтана, од ист отвор, и слатка и горчлива вода?
3:12 Моите браќа, може грозје смоквата принос? Или лозата, смокви? Тогаш ниту е солена вода во можност да произведе свежа вода.
3:13 Кој е мудар и добро предава меѓу вас? Нека се покаже, со помош на добар разговор, неговата работа во кротост на мудроста.
3:14 Но, ако имате горчлива ревност, и ако постои несогласување во вашите срца, тогаш не се фали и не се лажговци против вистината.
3:15 За тоа не е мудрост, опаѓачки од погоре, туку тоа е земен, ѕверски, и ѓаволски.
3:16 За каде и завист и несогласување е, таму е непостојаност и секој расипана работа.
3:17 Но во рамките на мудрост што е одозгора, сигурно, чистота е прв, и следната мир, кротост, отвореност, согласност за она што е добро, на мноштвото на милост и добри плодови, не судејќи, без невистинитоста.
3:18 И така плодот на правдата се сее во мир од страна на оние кои што се мир.

Џејмс 4

4:1 Каде се војните и препирки меѓу вас доаѓаат од? Зарем тоа не е од овој: од вашите сопствени желби, која битка во рамките на вашите членови?
4:2 Го посакуваш, и немате. Блазе си ти и да ве убие, и вие сте во состојба да се добие. Ви се расправаат и да се борите, и немате, затоа што не прашувај.
4:3 Да побара од вас и не го добиете, зашто барате лошо, за да можете да го користите кон вашиот сопствени желби.
4:4 Вие прељубници! Не знаете ли дека пријателството од овој свет е непријателски настроена кон Бога? Затоа, кој избрал да му биде пријател на овој свет е направен во непријател на Бог.
4:5 Или мислите дека Писмото вели напразно: "Духот кој живее во вас желби до завист?"
4:6 Но, тој дава поголема благодат. Поради тоа, тој вели дека: "Бог се противи на арогантен, но тој им дава благодат на смирените. "
4:7 Затоа, да биде предмет на Бог. Но се спротивстави на ѓаволот, и тој ќе побегне од вас!.
4:8 Приближете се кон Бог, и тој ќе се приближи кон вас. Исчистете ги рацете, грешници! Очистете ги срцата, ќе се дволични души!
4:9 бидат погодени: тагува и плаче. Нека вашата смеа да се претвори во тага, и вашата радост во тага.
4:10 Биде понижен во очите на Господа,, и тој ќе те возвиши.
4:11 браќа, не се избере да клевети еден на друг. Кој клевети својот брат, или кој суди својот брат, клевети законот и судиите законот. Но, ако го судиш законот, не сте извршител на законот, но судијата.
4:12 Постои еден законодавец и еден судија. Тој е во состојба да го уништи, и тој е во состојба да се ослободи.
4:13 Но, кој е да се суди својот ближен? сметаат дека ова, вие кои велите, "Денес или утре ќе одат во тој град, и, секако, ние ќе поминуваат од една година има, и ние ќе се направи бизнис, и ние ќе го направиме нашиот профит,"
4:14 сметаат дека вие не знаете што ќе биде утре.
4:15 За она што е вашиот живот? Тоа е магла, која се појавува за кратко време, а потоа ќе исчезнат. Значи она што треба да го кажам е: "Ако Господ сака,"или, "Ако живееме,"Ние ќе го направиме ова или она.
4:16 Но, сега ќе му се радувам на вашата ароганција. Сите такви ликување е злите.
4:17 Затоа, оној кој што знае дека тој треба да се направи добра работа, и не го направи тоа, за него тоа е грев.

Џејмс 5

5:1 Закон за сега, вие, кои се богати! Плачат и тагуваат во вашиот беди, кој наскоро ќе дојде на тебе!
5:2 Богатството се расипани, и вашата облека се јаде од молци.
5:3 Вашиот злато и сребро 'рѓосано, и нивната 'рѓа ќе биде сведоштво против вас, и тоа ќе јадат далеку во вашето тело како оган. Сте ги чуваат за себе гневот кон последните денови.
5:4 Размислете за плати на работниците кои беа препишани вашите ниви: таа е отуѓена од вас; таа извикува. И Карчев им влезе во ушите на Господ над Војските.
5:5 Сте насладувале на земјата, и сте хранети вашите срца со луксуз, до денот на колење.
5:6 Ви одведени и убиени на само еден, а тој не ви се противи.
5:7 Затоа, Биди стрплив, браќа, до доаѓањето на Господ. Сметаат дека земјоделец предвидува скапоцени плодот на земјата, трпеливо чекаат, додека тој добива на почетокот и на крајот на дождови.
5:8 Затоа, и ти треба да бидете трпеливи и да треба да се зајакне вашите срца. За доаѓањето на Господ се приближува.
5:9 браќа, не се жалат еден против друг, така што не може да се процени. Овде, судијата стои пред вратата.
5:10 Моите браќа, сметаат Пророците, кој зборуваше во името на Господа,, како пример за заминување од злото, на трудот, и трпение.
5:11 Сметаат дека ние beatify оние кои истрајале. Сте слушнале за страдањата на Јов пациентот. И сте го виделе крајот на Господ, дека Господ е милостив и милосрден.
5:12 Но, пред сè, Моите браќа, не се избере да се заколнам, ниту во небото, ниту од страна на земјата, ниту во која било друга заклетва. Но, ајде да вашиот збор 'Да' за да биде, и вашиот збор "Не" да има, така што не може да падне под суд.
5:13 Дали некој од вас тажно? Нека се молат. Дали тој дури и темпериран? Нека пее псалми.
5:14 Дали некој е болен од вас? Ајде да го донесе во свештениците на Црквата, и нека се помолат над него, го помазат со миро во името на Господа,.
5:15 И молитвата со вера ќе го спаси изнемоштени, и Господ ќе го ублажи. И ако има гревови, овие ќе му биде простено.
5:16 Затоа, Исповедајте си ги гревовите еден на друг, и молете се еден за друг, така што ќе може да се спаси. За незапирливата молитва од праведен човек преовладува во текот на многу нешта.
5:17 Илија бил смртен човек како нас, и во молитва му се молеше дека тоа не би дожд на земјата. И не падна дожд три години и шест месеци.
5:18 И пак се помоли. И небото истури дожд, и на Земјата донесе плод неа.
5:19 Моите браќа, ако некој од вас застранува од вистината, и ако некој го претвора,
5:20 тој треба да се знае дека секој кој предизвикува грешникот да се конвертира од грешка на неговиот начин да се спаси неговата душа од смрт и ќе покрие многу гревови.