Лука 14

14:1 И тоа се случи дека, кога Исус влегол во куќата на одреден лидер на фарисеите во саботен ден да се јаде леб, тие го опсервираат.
14:2 И овде, еден човек пред него бил болен оток.
14:3 И одговарање, Исус им говореше на експерти во законот и на фарисеите, велејќи, "Дали е дозволено да се излечи во сабота?"
14:4 Но тие молчеа. Уште навистина, земајќи одржи на него, тој го исцели и го испратија.
14:5 И да одговори на нив, рече тој, "Кој од вас ќе имаат магаре и вол паднат во јама, и нема веднаш да го извлече, на денот на саботата?"
14:6 И тие не беа во можност да одговори на него за тие работи.
14:7 Потоа, тој исто така кажа парабола, на оние кои се повикани, забележи како тие избраа првите места на табелата, им рекол::
14:8 "Кога ќе се поканети на свадба, не седнат на прво место, да не би, можеби некој со поголема чест од тебе можеби биле поканети од него.
14:9 И тогаш тој кој се нарекува и тебе и него, се приближува, може да се каже за вас, "Дајте ова место за него." И тогаш ќе почне, со срам, да се на последното место.
14:10 Но, кога ќе се поканети, се, седнат во последно место, така што, кога тој кој го покани ќе пристигне, тој може да се каже за вас, Пријателе, оди повисоко. "Тогаш ќе имаат слава во очите на оние кои седат на маса заедно со вас.
14:11 За секој кој се воздига самиот ќе биде понижен, а кој се понизува, ќе биде воздигнат. "
14:12 Тогаш тој му рече на оној кој го покани: "Кога ќе се подготви ручек или вечера, не се избере да го повикате вашите пријатели, или вашите браќа, или вашите роднини, или вашиот богатите соседи, да не би, можеби тие тогаш може да ве покани за возврат и отплата ќе направи за вас.
14:13 Но, кога ќе се подготви гозба, јавете се на сиромашните, лицата со хендикеп, куци, и слепите.
14:14 И ќе бидат благословени, бидејќи тие немаат начин да ти платам. Па тогаш, вашата награда ќе биде во воскресението на праведните. "
14:15 Кога некој седи на маса со него слушнале овие работи, Тој му рече:, "Блажен е оној кој ќе јаде леб во царството на Бога."
14:16 Па му рече:: "Еден човек подготвен голема гозба, и тој се поканети многу.
14:17 И го испратил својот слуга, во часот на празникот, да им кажам на поканети да дојдат; сега за сега сè беше подготвено.
14:18 И одеднаш сите тие почнаа да се направи изговори. Првиот му рече:: "Купив фарма, и јас треба да се излезе и да ја видите. Те молам извинете '.
14:19 И уште рече: "Купив пет чифта волови, и јас идам да ги испита. Те молам извинете '.
14:20 И уште рече, "Јас се е жена, а со тоа и не сум во можност да се оди. "
14:21 И враќање, слугата пријавени овие работи за својот господар. Тогаш таткото на семејството, станува се лути, рече на својот слуга: "Излези бргу по улици и населби на градот. И ја води овде сиромашните, и лицата со хендикеп, и слепите, и сакат.
14:22 И на слугата му рече: "Тоа не е направено, исто како што вие сте го нарачале, Господ, и сè уште постои простор. "
14:23 А Господ му рече на слугата: "Излези по патиштата и оградите, и да принудат да влезат, така што мојата куќа за да се исполнам.
14:24 Зашто ви велам, дека ниту еден од оние мажи кои беа поканети да вкусат од моите празникот. '"
14:25 Сега многу народ патувале со него. И се вртат, Тој им рече::
14:26 "Ако некој доаѓа кај Мене, и не мрази својот татко, и мајка, и неговата сопруга, и деца, и браќа, и сестри, и да,, дури и сопствениот живот, тој не е во состојба да биде Мој ученик.
14:27 А кој не го носи својот крст и да оди по Мене, не е во состојба да биде Мој ученик.
14:28 За кој од вас, кои сакаат да се изгради кула, не би прво да седнат и да се утврди на трошоци кои се потребни, да се види дали тој има средства да се заврши?
14:29 Спротивно, откако тој ќе се вградија во темелите, а не биле во можност да го заврши, секој кој ја гледа таа може да почне да му се потсмева,
14:30 велејќи: "Овој човек почна да се изгради она што тој не беше во можност да го заврши."
14:31 Или, кој цар, унапредување да се ангажираат во војна против друг цар, не би прво да седнат и да размислат дали тој може да биде во можност, со десет илјади, за да се исполнат оној кој доаѓа против него со дваесет илјади?
14:32 Ако не, тогаш, а другото е се уште далеку, испрати делегација, тој ќе го прашам за условите за мир.
14:33 Затоа, сите од вас кои не се откаже од сите дека ја поседува не е во состојба да биде Мој ученик.
14:34 Солта е добра. But if the salt has lost its flavor, with what will it be seasoned?
14:35 It is useful neither in soil, nor in manure, so instead, it shall be thrown away. Кој има уши да слуша, нека чуе. "