Paul's Letter to Philemon

Филимон 1

1:1 Павле, a prisoner of Christ Jesus, и Тимотеј, брат, to Philemon, our beloved fellow laborer,
1:2 and to Apphia, most beloved sister, and to Archippus, our fellow soldier, and to the church which is in your house.
1:3 Благодат и мир на вас, од Бог, нашиот Татко, и од Господа Исуса Христа.
1:4 Заблагодарам на мојот Бог, always keeping remembrance of you in my prayers,
1:5 (for I am hearing of your charity and faith, which you have in the Lord Jesus and with all the saints)
1:6 so that the participation of your faith may become evident by the recognition of every good work which is in you in Christ Jesus.
1:7 За Најдов голема радост и утеха во вашата добротворна организација, бидејќи срцата на светиите се освежен со вас, брат.
1:8 Затоа што на овој, Имам доволно доверба во Христа Исуса да командува со вас во врска со некои работи,
1:9 но јас ве молам наместо, за доброто на љубовта, бидејќи вие сте толку многу како Павле: еден стар човек, а сега, исто така, затвореник на Исус Христос.
1:10 Ти се молам, во име на мојот син, кого имам во мојот роден синџири, Онисим.
1:11 Во минатото, тој беше бескорисен за тебе, но сега тој е корисна и за мене и за вас.
1:12 Па јас го испрати назад до тебе. И може да го прими како моето срце.
1:13 Јас сакав да го задржат со мене, така што тој може министерот за мене, во ваше име, а јас сум во синџирите на Евангелието.
1:14 Но, јас бев подготвен да направи ништо без својот совет, за да не се направи употреба на вашиот добро дело како од потребата, но само доброволно.
1:15 па можеби, потоа, тој отиде од вас за време, така што ќе може да го добие повторно за вечноста,
1:16 не веќе како послушник, но, во местото на слугата, повеќето сакан брат, особено за мене: но колку толку повеќе ќе, и во телото и во Господа!
1:17 Затоа, ако имате мене да биде придружник, добијат него како што би ме.
1:18 Но, ако тој те повредени во било кој начин, или ако тој е во вашиот долг, го наплаќаат за мене.
1:19 Јас, Павле, тоа го напишал со своја рака: Јас ќе го отплати. И јас не треба да ти кажам, дека сте исто така во долгови себе, за мене.
1:20 Така е тоа, брат. Може ли да воодушеви со вас во Господа! Освежете моето срце во Христос.
1:21 I have written to you, trusting in your obedience, knowing, премногу, that you will do even more than what I say.
1:22 Но, исто така,, наеднаш, prepare a lodging for me. For I am hoping, through your prayers, to present myself to you.
1:23 Greet Epaphras, my fellow captive in Christ Jesus,
1:24 и Марк, Aristarchus, Demas, and Luke, my helpers.
1:25 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со вашиот дух. Амин!.