Склучување на брак

Зошто Католичката црква има таква тесна дефиниција на бракот?

дефинирање на бракот Црквата беше откриена од страна на Бог; така, тоа е совршен и не може да се промени за да одговараат на страстите на човекот.

Image of Marriage at Cana by Diotto de Bondoneбрак Црквата чувари, или светата брачна многу внимателно, бидејќи тоа го смета за света работа: божествено-ракоположен заедница меѓу еден маж и една жена. Писмото открива двојна природа на бракот: нејзините unitive природата (т.е., Унијата на брачните другари) и е детероден природата (т.е., отвореност на потомството). На пример, во Битие гледаме дека Бог го создал човекот машки и женски; и дека Тој ги повика овие две комплементарни пола се соединам со еден на друг во големото команда за да се репродуцира. "Бог го создаде човекот во неговата сопствена слика, во ликот Божји го создаде; машко и женско ги создаде. И Бог ги благослови, и Бог им рече:, "Плодете се и множете се" (Битие 1:27-28). "" Ова во последно коска од моите коски, и плот од мојата плот,"Извикува Адам на прв поглед на Ева. "Затоа,"Писмо продолжува да се каже, "Еден човек го остава својот татко и својата мајка и се прилепува на неговата сопруга, и тие ќе станат едно тело " (Битие 2:23-24).

Бидејќи Бог имал намера бракот да биде симбол на заветот меѓу Него и Неговиот народ, моногамна, нераскинлива унија е идеално. Исус врати брак со овој идеал текот на својата служба. Кога фарисеите праша за тоа дали или не разводот бил дозволен под никакви услови, Спасителот одговори: "Зар не сте читале дека оној што ги направи од почетокот ги создаде машко и женско, и рече:, "За оваа причина човек ќе го остави татка си и мајка и се приклучи на неговата сопруга, и двајцата ќе станат едно тело "? Така што тие повеќе не се двајца, туку едно тело. Она што Бог го соединил, човек да не го раздвојува " (види Матеј 19:4-6 и Битие 1:27; 2:24).

За оваа фарисеите одговорија, "Зошто тогаш Мојсеј заповеда еден да им даде потврда за развод, и да ја напушти партијата?"Господ одговори: "За цврстина на вашиот срце Мојсеј ви е дозволено да се разведат од своите жени, но од почетокот не беше така. И ви велам:: кој се разведува од неговата сопруга, освен за unchastity, и се ожени со друга, прељуба; и оној кој се ожени со разведена жена, , прави прељуба " (Матеј 19:7-9; акцент на додадена).

На "развод" на кој му рече Господ не треба да се меша со поимот современото општество е за развод. Исус зборувал за законска разделба без слободата да се премажи-поделба на сопружниците, но не и распаѓање на бракот. некои, згора на тоа, тврдат дека во донесувањето на исклучок за прилики на "unchastity" Исус е дозволи развод. Оригиналниот хебрејски збор тука, иако, е продолжил, што веројатно е попрецизно да се преведе како "блуд,", Што значи грев што се одржа пред бракот, на тој начин рендерирање на брак ништовни и неважечки. Господ, потоа, не се дозволува на распадот на валиден брак, но признава дека Унијата може да биде изречена за неважечки од дефект кој беше донесен во неа од самиот почеток. Така, ова ќе се согласат повеќе со концептот на поништување, отколку со развод.

Во истиот пасус, згора на тоа, Исус јасно забрануваат брак, велејќи, "Тој што ќе склучи брак со разведена жена, прави прељуба" (Матеј 19:9; CF. 5:32). Тој рече дека, исто така,, "Она што Бог го соединил, човек да не го раздвојува;"И, во врска со разводот, "Од почетокот не беше така" (19:6, 8). Во Евангелието на Марко, Исус и рече:, "Секој што ќе се разведе од својата жена и се ожени со друга, ќе изврши прељуба со неа; и ако таа се разведе од својот сопруг и се ожени со друга, прави прељуба " (10:11-12; види исто така Лука 16:18).

Исто така, Во своето прво послание до Коринтјаните (7:10 -11), Свети Павле пишува:, "Што се во брак им давам на полнење, не јас, туку Господ, дека жената не треба да се одвои од својот сопруг (но ако таа не, нека остане еден или на друго место да се помири со нејзиниот сопруг)-И дека мажот не треба да се разведе од својата жена. "Според Пол, во истото писмо до Коринтјаните, брачната врска може да се прекине само со смртта (7:39).

Црквата отсекогаш се гледа во брак длабока симболика и вонредни доблест.

Исус споредба рајот на "свадба банкет" (Матеј 22:2 и 25:10), и неговиот прв јавен чудо–на претворање на водата во вино–беше изведена на една свадба (види Јован 2:1).

Image of Story of Nastagio degli Onesti: Marriage Feast by Sandro BotticelliПол видов бракот како модел на свршувачката на Исус во Неговата Црква (види своето писмо до Ефешаните 5:32).

Најраните христијански историски списи надвор од Светото Писмо, исто така, се брани светоста и indissolubility на бракот. На пример, Свети Игнатиј Антиохиски, пишување во врска со A.D. 107, рече, "Тоа е соодветно за мажите и жените кои сакаат да се омажи за да се обедини со согласност на владиката, така што нивниот брак ќе биде прифатливо за Господ, и не влезе врз за доброто на страста. Нека сите нешта да се направи за слава на Бога " (Писмо до Поликарп 5:2).

Во врска годината 150, Свети Јустин Маченик коментирање на Метју 19:9, пишува, "Според нашите Наставник, исто како што тие се грешници кои се заразени со втор брак, дури и покрај тоа што се во согласност со човечки закон, па така и тие се грешници кои изгледаат со похотлива желба на жената " (прва Апологија 15). Во исто време, Атинагора Атински пишува, "Сметаме дека еден човек или треба да остане како што е роден или на друго место се омажи само еднаш. За вториот брак е прикриена прељуба " (Молба за христијаните 33). "Како ќе бидат доволни,", Напишал Тертулијан во почетокот на третиот век, "За раскажување на кои среќата на тој брак, која организира Црквата, која жртвата (т.е., Евхаристијата) зајакнува, на кој благослов поставува печат, која ангелите прогласи, и кој има одобрение на Отецот?" (За да на жена ми 2:8:6). Во исто време, Свети Климент од Александрија, повикувајќи се на Христовото учење, во Матеј 5:32, дефинирани прељуба што влегуваат во вториот брак додека поранешниот сопруг се уште живее (Stromateis 2:23:145:3)