Ако Бог е добар, Зошто постои Маката?

Падот на човекот

Image of Christ as the Man of Sorrow by Albrecht DurerБог не го создаде човекот да страда.

Тој направи Адам и Ева, нашите прародители, за да биде отпорна на болка и смрт.

Страдање беше поканет во светот, кога тие се претвори својот грб на Бога. Во таа смисла, страдање е создавањето не е од Бога, туку за човекот, или, најмалку, последица на активностите на човекот.

Бидејќи на одвоеност од Бог предизвикани од страна на Адам и Ева непослушност, на целата човечка раса мораше да издржи страдање (види Битие 3:16 и Павле Посланието до Римјаните 5:19).

Додека ние може да го прифати ова вистина, како член на верата, тоа сигурно не го прават тоа полесно да се справи со страдањето во нашите животи. Соочени со страдање, ние може да се најдат себе си во искушение да се сомневаат Божјата добрина, па дури и Неговата самото постоење. Сепак, вистината на предметот е Бог никогаш не предизвикува страдање, иако на моменти Тој го прави дозволи тоа да се случи.

Бог е добар по природа и, Затоа, неспособни за предизвикување злото. Ако Бог дозволува зло да се појави, Тој го прави тоа секогаш со цел да придонесе за поголемо добро (Види Павле Посланието до Римјаните 8:28).

Ова е случај во падот на човекот: Бог ни дозволи да го изгуби земната радост Едемската само да се направат достапни за нас, преку жртвата на Неговиот Син, супериорниот раскошот на Небото.

Молејќи се во Гетсиманската градина, ноќта на Неговото апсење, Исус ни даде совршен пример за тоа како треба да се реагира кога страдање доаѓа до нас. Прво, тој побара од Отецот да ги преземат болка од Него. Тој потоа додаде, "Не мојата волја, но ти, да се направи " (Лука 22:42).

Големата слика

Да се ​​моли молитвата бара голема доверба во Божјата добрина: дека Тој сака нашата среќа, дури и повеќе од нас и дека Тој навистина знае што е најдобро за нас. За нас за да се утврди, кои се во спротивност, дека Бог е ладен дозволивте страдање е да Му се суди од нашите ограничени човечкиот интелект. "Каде си кога ми се вградија во темелите на земјата?"Тој може да се распрашува од нас. "Кажи ми, ако имаш разбирање " (Работа 38:4). Ние едноставно не може да се види она што Бог го гледа. Ние не може да се сфати сите скриени начини со кои Тој ги користи неповолни околности за да се управува срцата на Неговите деца кон покајание и да се постигне во нас духовно совршенство. Додека ние се стремиме да згрешат во гледањето на овој живот, како што е нашата крајна добра, Бог го гледа пошироката слика, вечна слика. Тој со право ја разбира нашата крајна добро да биде на целта за која тој не создал: да живеат и да бидат среќни со Него вечно во рајот.

Да влезе во Божјото присуство во Рајот бара ние да се трансформираат: дека нашата падната човечка природа да се направи свето; за Писмото вели, "Ништо не се нечисти влегува [Небото]" (види во Книгата на Откровението 21:27). (За повеќе информации за оваа тема, Ве молиме погледнете ја нашата страница на Чистилиштето, Простувањето & Последици.

Овој процес вклучува осветување страдање. "Доколку зрно пченица ќе падне во земјата и не умре,", Вели Исус, "Останува сам; но ако умре, тоа ќе даде многу плод. Оној кој го љуби својот живот го губи, а кој го мрази својот живот во овој свет, ќе го чуваме за вечен живот " (Џон 12:24-25).

Болно е да ги заостри нашите непотребно надоврзувања на работите од овој свет, но наградата што не чека во светот што доаѓаат е во вредност од цената. Нероденото дете сигурно би сакале да останат во мрак блискоста на утробата на својата мајка. Тој живее таму за девет месеци; таа е единствената реалност тој знае. Треба да се преземат од оваа удобно место и донесе во светлината на светот е болно. Уште кој од нас жали, или дури и се сеќава, болката на неговото раѓање, неговиот влез во овој свет?

Толку многу помалку ќе нашите земни болка се важни за нас откако влеговме во реалноста на Небото. Без оглед на тоа како страдања ние може да биде страдаат сега, или може да се постави и во иднина, ние сме утешени да се знае дека болките на овој живот се само привремени, дека тие, премногу, ќе помине-ден и дека радоста на рајот е комплетна и вечна.

Книгата на Откровението (21:4) вели, "[Бог] ќе ја избрише секоја солза од нивните очи, но смртта ќе биде не повеќе, ниту ќе има се тага, ни плач од болка, зашто првото помина. "И ова е како Бог е во состојба да го издржат да не гледаат, Неговата сакана деца, страдаат тука за некое време на Земјата. Од негова перспектива, нашите земни маки помине во трепкање на окото, додека нашите животи со него на небото, нашата среќа, ќе биде без крај.

На христијанската вера се издвојува од сите други религии во која сам го учи дека Бог стана човек–еден од нас–да страда и да умре за нашите гревови. "[H]д беше ранет за нашите престапи,", Вели пророкот Исаија (53:5), "Тој беше модринки за нашите беззаконија; врз него беше казната која ни направи целина, и со Неговите рани ние се исцеливме. "

Се сеќавам, дека Исус, битие Бог, беше (и е) безгрешен, сепак неговата страдање беше мачно за нас, а ние, човечката раса, се искупи преку страдањата на Исус Христос.

Точно е дека Неговото страдање во наше име не го отстрани сета болка од нашите животи. Кои се во спротивност, како што апостол Павле пишува во својот Писмо до Phillipians (1:29), "Тоа е доделена на вас, кои заради Христа вие не треба само да веруваат во него, но, исто така, страдаат за негово добро."

Така, преку нашите испитувања се донесе поблиску до Христос и да дојде дури и да учествува во Неговата слава (види Павле Второто писмо до Коринтјаните, 1:5). Толку тесно Исус го идентификуваат со оној што страда дека пациентот станува жива слика за Него. Мајка Тереза ​​зборуваше често гледаат во лицата на оние бедни души, кого таа Преземено од олуците на Калкута, многу лицето на Исус.

Image of Hell by Dirk BoutsТака, Христовите страдања не однесоа нашиот личен страдање, но трансформирана. Додека папата Јован Павле Велики напишал,"На Крстот Христов, не само што е Покајанието остварува преку страдање, туку и самото човечко страдање е откупен " (Искупително страдање 19).

Страдањата што Бог им овозможува да дојдат во нашите животи, кога се нудат во единство со страдањата на Христос на крстот, земе на избавителен квалитет и може да се понуди на Бога за спасение на душите. За нас, потоа, страдањето не е лишен од целта; неверојатно, тоа е средство за добивање на Божјата благодат. Болката е инструмент преку кој Бог може да влијае на нашето осветување, начин на духовно градинарски може да се каже.

На Писмото до Евреите (5:8) ни кажува Исус, Самиот,

"Научи на послушност преку она што го претрпел." И во писмото продолжува, “Зашто Господ го казнува оној, кого го љуби, и бичува секој син, кого што го прима. Тоа е за дисциплина која мора да се издржи. Бог ти го третираш како синови; за она што е таму син кого татко му не го укорува? ... [Отецот] нас Ѓорче за наше добро, за да можеме да учествуваме во Неговата светост. За момент сите дисциплина чини болно наместо пријатен; Подоцна тој дава мирниот плодот на правдата на оние кои се обучени од неа.” (12:6-7, 10-11)

Фаќајќи концептот на искупително страдање, Свети Павле признал во неговото Послание до Колосјаните 1:24, "Во моето месо Јас се заврши она што недостасува во Христовите страдања заради неговото тело, односно на Црквата ".

Ова не значи, се разбира, дека Христовите страдања во ниту еден случај недоволен. Неговата жртва за нас е само по себе совршено комплетен и ефикасен. Уште, во поглед на Неговото страдање, Исус не повикува да ги собереш нашите крстот и да го следам; да посредува за еден од друг,, имитирајќи Него, Со молитва и страдања (види Лука 9:23 и Павле Прво писмо до Тимотеј 2:1-3).

Слично, Во своето прво писмо (3:16), Свети Јован пишува, "Со ова ние знаеме љубов, што Тој го положи својот живот за нас; и ние сме должни да ги положиме своите животи за браќата. "

"Кој верува во мене, ќе ги вршевте делата што ги вршам Јас,", Вели Господ; "И поголеми дела од овие ќе им направи, бидејќи јас одам при Отецот " (Џон 14:12). Така, Исус сака нашето учество во планот на спасението не од потреба туку од љубов, слично на тоа како изгледа еден земен татко за да го вклучите неговиот син во неговите активности. Нашите посредува за еден од друг,, згора на тоа, составена врз Христовите уникатен и осамени посредување со Бог (се види од прва Писмо на Павле до Тимотеј, повторно, 2:5).

За да бидете сигурни, сè што правиме зависи од она што тој го направи и ќе биде невозможно за разлика од тоа. Како што Исус се вели во Јован 15:5, "Јас сум лозата, вие прачките. Оној кој пребива во мене, и Јас во него, тој е тоа што ќе даде многу плод, за разлика од мене можете да направите ништо. "Значи,, Тоа е наша сопствена волја да страдаат за него и од него дека е "во недостаток,"Да се ​​користи терминот Павле, во страдањата на Христос.

Поканата за учество во Христовото искупително дело со обединување на нашите страдања на Неговата за нашето спасение и спасението на другите е навистина прекрасен утеха. Светителот Тереза ​​од Lisieux напишал:

“Во светот, на будење во утринските часови се користат да се мисли за тоа што, најверојатно, ќе се случи или префинета досаден или во текот на денот; и ако јас го предвиде само се обидува настани Наполнив безнадежните. Сега тоа е сосема друг начин: Мислам на тешкотиите и страдањата што ме чекаат, и јас се зголеми повеќе радосни и полни со храброст толку повеќе ми се предвиди можност за докажување на мојата љубов за Исус ... . Јас тогаш се бакнуваат моето распетие и положи ја нежно на перницата, додека јас се облекуваат, и му велам: "Мојот Исус, Ти си работел доволно и плачеше доволно во текот на три и триесет години од својот живот на оваа кутра земја. Земе сега твојот одмор. ... Мојот потез да страда и да се борат "” (Бранители, а reminisces).

Image of Haywain by Hieronymus BoschДодека страдаат во единство со Господ Исус се надева–иако сеуште болни–страдање за разлика од него е горчлив и празни.

Во оние случаи, не постои вредност во страдање, и светот бега од тоа–сака да го избегне по секоја цена–или обвинува лице за неговата несреќа. На пример, некои го гледаат болка и сакаат како казни изрекувани од Бога врз неверните, или страдање и смрт од, кажеме, рак на белите дробови, како предизвикани од личен недостаток на вера. Всушност, постојат луѓе кои веруваат дека Бог има намера за секој верник да живеат целосно ослободени од болест и болест; тоа е до личноста да се одлучи или дека да се биде сиромашен е грев кога Бог ветува просперитет.

Библијата, се разбира, целосно ја побива оваа перспектива било кој број пати, вклучувајќи Беседата на гората во Матеј 5, “Блажени се гладните и жедните за правда, зашто тие ќе бидат задоволни,” и Лука 6:20, на пример,, "Блажени сте вие ​​сиромашните ...,"И" Тешко вам, кои се богати " (Лука 6:24; CF. Матеј 6:19-21; на Писмо од Џејмс 2:5).

Работа, кои Библијата го опишува како "непорочен и праведен човек" (Работа 2:3), претрпе болест, смртта на најблиски, и губење на својата сопственост.

Дева Марија, кој бил безгрешен (Лука 1:28), претрпел отфрлање, бездомништво, прогон, и губење на нејзината живее Зет "меч ќе ти ја прободе душата, исто така,,"Симеон го откри нејзиниот (Лука 2:35).

Јован Крстител, претходник на Исус, "Носеше облека од камилски влакна" и јаделе "скакулци и див мед" (Матеј 3:4). Тимотеј страдал од хронична стомачни заболувања (види Павле Прво писмо до Тимотеј 5:23); и Павле мораше да го напушти неговиот соработник, Трофим, зад поради болест (види Павле Second писмо до Тимотеј 4:20).

Згора на тоа, кога на Свети Петар во искушение да се откаже од Исус Страст, Исус одговори, "Бегај од Мене, Сатаната! Си Ми соблазан; за да не се на страната на Божјиот, но на мажите " (Матеј 16:23).

За волја на вистината, секој обид да добие слава заобиколувајќи Крстот е демонска во природата (CF. Тим Стејплс, цитирајќи Фултон J. Шин, "Католичката Одговори живо" радио програма [Февруари 24, 2004]; достапни на catholic.com).

Во близина на крајот на својот живот, исто Петар, кој некогаш бил прекори од Исус за него сакаат да се избегне страдање, прогласени за верниците:

"Во овој [небесното наследство] се радуваш, иако сега за малку време можеби ќе треба да страдаат разни испитувања, така што на вистинитоста на вашата вера, поскапоцено од злато, кое иако расиплива е тестиран од страна на оган, може вреден допринос кон пофалби и слава и чест при откровението на Исуса Христа. " (Петар Првата буква 1:6-7)

Така, Тоа е достоен за тоа?

Да одговори на тоа прашање, можеме да се обратиме на Свети Павле во неговото Послание до Римјаните 8:18: "Сметам дека страдањата на сегашното време не се ре вреди во споредба со славата што ќе ни бидат откриени".

Во тој поглед, никогаш не смееме да го изгубиме од вид награда: дека еден ден, од страна на Божјата благодат, секој од нас тука, ќе се види на Господ Исус Христос во Своето Царство; ете прозрачна Неговото лице; слушаат Неговиот ангелски глас; и бакне Неговиот свет рацете и нозете, повредени заради нас. До денешни денови, можеме да го прогласат како свети Фрањо Асишки во Патот на Крстот, "Ние обожавате, Христе, а ние ве благослови, затоа што со Вашето Светиот крст Сте искупи светот. Амин. "