Матеј 11

11:1 И тоа се случи дека, кога Исус ја заврши поучува Своите дванаесет ученици, си замина од таму со цел да ги учат и да проповеда во нивните градови.
11:2 Сега, кога Џон слушнале, во затвор, за делата на Христос, испраќање на двајца од неговите ученици, Тој му рече:,
11:3 "Дали си ти тој кој треба да дојде, или треба да очекуваме уште?"
11:4 А Исус, одговарање, им рече:: "Оди и извештај до Јован она што сте го слушнале и виделе.
11:5 Слепите ЈИЕ, куци прошетка, лепрозни се чистат, глуви слушаат, мртвите да воскресне, сиромашните се evangelized.
11:6 И блажен е оној, кој не најде дело во мене. "
11:7 Потоа, откако тие заминаа, Исус почна да му зборува на народот за Јована: "Што излеговте во пустината за да ја видите? Трска потресена од ветрот?
11:8 Значи, што излеговте да видите? Еден човек во меки алишта? Овде, оние кои се облечени во меки облеки се во куќите на царевите.
11:9 Тогаш, што излеговте да видите? пророк? Да, Јас да ви кажам, и повеќе од пророк!.
11:10 За ова е тој, за кого што е напишано: "Ете, Јас го испраќам Својот ангел пред лицето, кој ќе го подготви патот пред вас.
11:11 Амин јас да ви кажам, меѓу родените од жени, има појавено никој не поголем од Јован Крстител. Сепак, најмалиот во царството небесно е поголем од него.
11:12 Но, од времето на Јован Крстител, дури до сега, небесното царство ја издржа насилство, и насилно го носат далеку.
11:13 За сите пророци и Законот пророкуваа, дури и до Јован.
11:14 И ако сте подготвени да го прифатат, тој е Илија, кој треба да дојде.
11:15 Кој има уши да слуша, нека слуша!.
11:16 Но, за да што да го споредам оваа генерација? Тоа е како децата седат по пазариштата,
11:17 кој, повикувајќи се на нивните придружници, кажеме: "Игравме музика за вас, и не игравте. Ние се жалеше, и што не се жали. '
11:18 За Јован дојде ниту јаде, ниту пие; и тие велат, "Тој има демон.
11:19 Синот Човечки дојде јадење и пиење; и тие велат, "Ете, човек кој voraciously јаде и што пие вино, пријател на митниците и грешниците. "Но, оној се оправдува од нејзините синови."
11:20 Тогаш тој почна да ги укори градовите во кои многу од неговите чуда беа остварени, бидејќи тие се уште не се покаја.
11:21 "Тешко вам, Хоразине! Тешко вам, Витсаида! Зашто, ако чудата што беа направени во вас беше направено во Тир и Сидон, тие би се покаја одамна во haircloth и пепел.
11:22 Уште навистина, Јас да ви кажам, Тир и Сидон ќе им се простат повеќе отколку што, на денот на пресудата.
11:23 И ти, Капернаум, ќе ви биде воздигнат сите на патот до небото? Ќе се спушти сите на патот до пеколот. Зашто, ако чудата што беа направени во вас беше направено во Содом, можеби тоа би се задржала, дури и до денешен ден.
11:24 Уште навистина, Јас да ви кажам, дека земјиштето на Содом ќе му биде простено повеќе отколку што, на денот на пресудата. "
11:25 Во тоа време, Исус одговори и рече:: "Јас се согласувате, Татко, Господар на небото и на земјата, поради тоа што го скрил од мудрите и разумните, и им се откри на малите.
11:26 Да, Татко, за тоа беше угодно пред да.
11:27 Сите нешта се доставени до мене од мојот Отец. И никој не Го познава Синот, освен Отецот, ниту, пак, некој знае на Таткото, освен Синот, и оние на кои Синот сака да му го открие.
11:28 Дојди кај мене, сите вие, кои се оптоварени трудот и, и Јас ќе ве освежи.
11:29 Земете го Мојот јарем на себе, и учете од мене, зашто Јас сум кроток и смирен по срце; и ќе најдете одмор на своите души.
11:30 За мојот јарем е благ и бремето мое е лесен ".