Лука 9

9:1 Потоа повикува заедно дванаесетте апостоли, тој им даде сила и власт над сите демони и да се излечи болести.
9:2 И ги испрати да го проповедаат царството Божјо и да исцелуваат болни.
9:3 И им рече:: "Треба да се преземе ништо за патување, ниту кадар, ниту пак патување торба, ни леб, ниту пари; и не треба да има две ризи.
9:4 И во она што објектот се влегува, поднесе таму, и не се движат подалеку од таму.
9:5 А кој нема да сте добиле, по заминување од тој град, истресете го правот, дури и на нозе, како сведоштво против нив. "
9:6 И кога ќе излезе, тие патувале околу, низ градовите, evangelizing и лекување насекаде.
9:7 Сега Ирод тетрарх слушнале за сите нешта што се е направено од него, но тој се сомнева, поради тоа што беше речено
9:8 од страна на некои, "Зашто Јован воскреснал од мртвите,"Сеуште навистина, од страна на другите, "За Илија се појави,"И со уште други, "За еден од пророците од дамнина се зголеми повторно."
9:9 И рече Ирод: "Го заклаа Јован. Па тогаш, кој е овој, за кого слушам такви работи?"И тој се обиде да го видам.
9:10 And when the Apostles returned, they explained to him all the things that they had done. And taking them with him, he withdrew to a deserted place apart, which belongs to Bethsaida.
9:11 Но, кога луѓето сфатија ова, тие по него. И тој ги прими и им зборувал за царството Божјо. И оние кои се во потреба од лекови, го исцели.
9:12 Така, ден почна да се намалува. И се приближува, дванаесетте му рече:: "Отфрли на народот, така што, со одење во околните градови и села, тие може да се одвои и да се најде храна. Зашто, ние сме тука во едно пусто место. "
9:13 Но, тој им рече:, "Дајте им вие да јадат." А тие рекоа:, "Има кај нас не повеќе од пет леба и две риби, освен можеби и ние треба да одат и да купат храна за целиот овој народ. "
9:14 Сега имаше околу пет илјади мажи. Па им рече на своите ученици, "Нека седнат да јадат во групи од по педесет."
9:15 И тие го сторија тоа. И тие предизвика сите да седнат да јадат.
9:16 Потоа, ги зеде петте лебови и двете риби,, тој погледна кон небото, и го благослови и го скрши и да ги дистрибуира на своите ученици, со цел да ги постави пред народот.
9:17 И сите јадеа и се наситија. И дванаесет кошници со парчиња беа преземени, кои се останати од нив.
9:18 И тоа се случи дека, додека се молел сам, учениците, исто така, беа со него, и ги доведува во прашање, велејќи: "Кој народот кажам дека сум?"
9:19 Но тие одговорија со зборовите: "Јован Крстител. Но, некои велат Илија. Уште навистина, други велат дека еден од пророците од пред да се зголеми повторно. "
9:20 Тогаш тој им рече:, "Но, кој не ви кажам дека јас сум?"Како одговор, Симон Петар, "Христос на Бог."
9:21 Но нагло се зборува за нив, Тој им заповеда да не го кажам ова на некој,
9:22 велејќи, "Зашто Синот Човечки треба многу да пострада, и да биде отфрлен од старешините, лидерите на свештеници и книжниците, и да биде убиен, и на третиот ден ќе воскресне. "
9:23 Потоа им рече на сите: "Ако некој сака да оди по мене: нека се одрече од себе, и го земе својот крст секој ден, и ме следат.
9:24 За секој кој ќе се спаси неговиот живот, ќе ја загуби;. Сепак, секој кој ќе го загуби својот живот поради мене, тој ќе ја спаси.
9:25 За како тоа да имаат корист на човекот, ако тој требаше да добие целиот свет,, уште се изгуби, или да се предизвика штета?
9:26 За секој кој ќе се срами од Мене и од Моите зборови: на Синот Човечки ќе се срами, кога тој ќе пристигне во неговото величество, а на својот Татко и на светите ангели.
9:27 А сепак, Јас да ви кажам една вистина: Постојат некои стои тука, кои нема да вкусат смрт, додека не го видат царството Божјо. "
9:28 И тоа се случи дека, околу осум дена по овие зборови, тој зеде со Себе Петар, Јаков и Јован, и се вознесе кон планината, така што тој може да се молат.
9:29 И додека се молел, изгледот на неговото лице се измени, и одежда Му стана бела и сјајна.
9:30 И овде, Двајцата мажи се зборува со него. И тие беа Мојсеј и Илија, се појавува во величие.
9:31 И зборуваше за неговото заминување, која тој ќе заврши во Ерусалим.
9:32 Уште навистина, Петар и оние што беа со него беа претрупани со спиењето. И да стане алармирање, видоа неговото величество и двајцата што стоеја со него.
9:33 И тоа се случи дека, како тие беа заминување од него, Петар Му рече на Исус: "Учител, тоа е добро за нас да биде тука. И така, да направиме три сеници:: една за вас, и една за Мојсеј, и една за Илија. "На тој не знае што зборува.
9:34 Потоа, како што тој го кажа овие работи, облак дојдоа и ги фрли во сенка. И како тие влегуваат во облак, тие се плашат.
9:35 И се чу глас од облакот, велејќи: "Ова е мојот сакан син. Го слушаат. "
9:36 И додека на глас се изговори, е пронајден Исус да биде сам. А тие молчеа и кажа никој, во тие денови, било кој од овие работи, кои што го виделе.
9:37 But it happened on the following day that, as they were descending from the mountain, a great crowd met him.
9:38 И овде, a man from the crowd cried out, велејќи, "Учител, Ти се молам, look kindly on my son, for he is my only son.
9:39 И овде, a spirit takes hold of him, and he suddenly cries out, and it throws him down and convulses him, so that he foams. And though it tears him apart, it leaves him only with difficulty.
9:40 And I asked your disciples to cast him out, and they were unable.”
9:41 И во одговор, Исус и рече:: “O unfaithful and perverse generation! How long will I be with you and endure you? Bring your son here.”
9:42 And as he was approaching him, the demon threw him down and convulsed him.
9:43 И Исус им заповеда на нечистиот дух, и тој исцели момчето, и му врати на неговиот татко.
9:44 И сите се восхитуваа на величината на Бога. И како и секој се прашував во текот на сите дека тоа го правел, тој рече на Своите ученици:: "Мора да го поставите овие зборови во вашите срца. За тоа треба да биде дека Синот Човечки ќе биде предаден во рацете на мажите. "
9:45 Но тие не го разбрале овој збор, при што беше скриена од нив, така што тие не го гледаат. А се плашеа да го прашаат за овој збор.
9:46 Сега идеја, влезе во нив, како да се кој од нив е поголем.
9:47 Но Исус, восприемање мислите на нивните срца, зеде едно дете и го застана покрај него.
9:48 И им рече:: "Кој ќе добие ова дете во Мое име, ме прима; а кој ме прима, го прима, кој ме испрати. За секој кој е помал меѓу сите вас, истата е поголема. "
9:49 И одговарање, Џон изјави: "Учител, видовме одреден една истерува демони во Твое име. И ние го забрането, бидејќи тој не го следи со нас. "
9:50 А Исус му рече:: "Немој да му се забрани. Зашто, кој не е против вас, е за вас. "
9:51 Сега тоа се случи дека, а деновите на дисипација му беа се завршени, тој цврсто се постави своето лице да оди во Ерусалим.
9:52 И испрати гласници пред неговото лице. И се случува на, тие влегоа во град на Самарија, да се подготват за него.
9:53 И тие нема да го прими, бидејќи неговото лице се случува кон Ерусалим.
9:54 И кога неговите ученици, Јаков и Јован, го видел ова, тие рекоа:, "Господи, сакаш ли да се јавите за да оган слезе од небото и да ги конзумираат?"
9:55 и вртење, ги укоруваше, велејќи: "Не знаете ли на чиј дух сте?
9:56 Синот Човечки дојде, да не го уништи животот, туку да ги спаси. "И отидоа во друг град.
9:57 И тоа се случи дека, како тие се движат по патот, некој му рече, "Јас ќе те следам, каде и да одиш."
9:58 Исус му рече:: "Лисиците имаат дувла, и птиците гнезда. А Синот Човечки нема каде глава да подслони. "
9:59 Потоа им рече на друг, "Врви по Мене." Но, вели тој, "Господи, дозволи ми прво да одам и да го погребам татка си. "
9:60 А Исус му рече:: "Остави ги мртвите да ги закопуваат своите мртви. Но и да одите и го објави во царството на Бога. "
9:61 И уште рече: "Јас ќе те следам, Господ. Но дозволи ми прво да се објасни ова на оние од мојата куќа. "
9:62 Исус му рече:, "Никој кој става раката своја на ралото, а потоа се гледа назад, е достоен за Царството Божјо. "