Марија

Богородица

Слика на Мадона и дете од Симоне МартиниКатолиците веруваат дека Марија е безгрешен Богородица; дека таа е безгрешен од зачнувањето; остана безгрешен текот на нејзиниот живот; и, како резултат, претпоставуваше во рајот кога таа починала.

Идејата за нејзината безгрешност често е предмет на дискусија и спорот; сепак, таа има многу силна библиска основа.

Fiat Марија, се наоѓаат во Лука, Поглавје 1:28, се одржува како една од основните библиски стихови за тоа зошто католичките и православните христијани го почитуваат нејзиното. (Забелешка, постои голема разлика помеѓу почитување и обожување; обожување е резервирана за Бог, сам. Марија била личност, но многу различни од вас или нас.)

Much of the dispute about Mary involves the Angel Gabriel’s annunciation to her, особено на спорот вклучува превод на зборот, kecharitomene, found in early Greek bibles.

Католиците веруваат дека “kecharitomene” е правилно преведе како “Полн со благодат,” whereas others translate it as “Те поздравувам со милост обдарена,” и да каже ништо за благодат, која има прецизно значење, т.е., безгрешен или екстремно светиот.

Со оглед на Католичката толкување, the question becomes кога Марија стана ослободени од гревот?

зборовите на ангелот на Марија не рековте ќе биде full of Grace but you сеfull of Grace.” Ова значи, дека, веќе, во времето на појавата на Габриел да ја, таа е полна со милост, или отсутни од гревот. Преку дедуктивно расудување, може да се заклучи дека таа е безгрешен од зачнувањето, ergo her Безгрешното зачнување.

Марија, новата Ева

Црквата, исто така reveres Марија, новата Ева, верен помошник на Новиот Адам (види Свети Павле Прво писмо до Коринтјаните 15:21-22, 45). Исто како неверство Ева донесе нашиот пад од благодатта, верност Марија на Благовештение–, т.е., да биде точно за мене–(Лука 1:38) донесе за нашите реставрација.

Таа беше единствената личност директно учествуваат со нејзиниот Син во откуп. Како пророкот Еремија напишал, "враќање, Девице Израел, се врати на овие твои градови. Колку долго ќе се поколеба, О, неверен ќерка? Зашто Господ го создаде нешто ново на земјата: жена штити човек " (Еремија 31:21-22).1

Марија ковчегот (на Новиот Завет)

Мадона и дете од Симоне МартиниВо Стариот Завет, Бог наредил посебна арка направен од чисто, нераспадливи материјали да бидат конструирани за превоз на Десетте заповеди (видите Книгата на егзодусот, 25:10). Овие таблети се свети, бидејќи тие биле допрени од Самиот Бог. Тоа не би било соодветно, Затоа, за нив треба да се врши во обичен сад направен од несовршени материјали. Далеку помалку соодветно ќе беше за Исус, Синот Божји, да се формираат и се носи во утробата на грешник (видите Книга на мудроста 1:4 и Писмото на Евреите 7:26).

А директна паралела помеѓу Ковчегот на заветот и Марија се наоѓа во предвид Дејвид транспорт на ковчегот во Ерусалим и нејзината посета со Елизабет. Двете сметки се вклучат во Јуда: види, на пример, Втората книга на Самуил 6:2 и Лука 1:39.

Во 6:14 во поранешна сметка, Дејвид скока од радост, како ковчегот влегува во градот, а во вториот, бебето во утробата на Елизабет скока од радост на пристап на Богородица (Лука 1:41). Во поглавјето шест, стих девет, Дејвид прашува, "Како може Ковчегот на Господа дојде до мене?"

Во раните фази на својата сопствена бременоста, Марија отиде на гората на Јуда, за да им помогне на нејзиниот братучед Свети Јаков, кој е, исто така, со вашето дете.

Звукот на поздравот од Марија предизвикува Елизабет и нејзиното неродено бебе да биде исполнет со Светиот Дух и му вели:, "Благословена си ти меѓу жените, и благословен е плодот на твојата утроба!" (Лука 1:41-42). Дека Свети Јован Крстител се "полни со Светиот Дух, дури и од утробата на својата мајка " (Лука 1:15) докажува можноста, Ако не е веројатноста, за безгрешното зачнување. После се, ако тоа е фитинг за Џон, кој ќе го подготви Божјиот пат, да се свети во утробата на својата мајка, не треба Марија, кои ќе го носат, се грижи, и да му се подигне, добиваат исти или дури и поголем благослов?

аналогно, Елизабета бара, "Зошто е ова ми даде, дека мајката на мојот Господ да дојде кај мене,?" (Лука 1:43). според Втората книга на Самуил (6:11), Арката останува во куќата на O'bed-Едом за три месеци, и во Лука 1:56, Богородица останува со Елизабет за три месеци.

Случајно, визија за Мајка на Спасителот веднаш следи визијата Свети Јован на Ковчегот на заветот во Откровение (види 11:19-12:1).

  1. “Mary alone co-operat(ed) with the pre-arranged plan,” remarked Saint Irenaeus of Lyons in about 185 in his Против ереси (3:21:7). The New-Eve tradition was taught throughout the ancient world from a very early date—in Rome and Asia Minor by Saint Justin the Martyr, in Gaul by Saint Irenaeus, in Northern Africa by Tertullian, and in Alexandria by Origen—proving it had been propagated by the Apostles themselves.

    Implicit in the New Eve teaching is the understanding that Mary possessed the purity of Eve before the Fall, that she had been spared Eve’s fault, or original sin. "Марија, is on the one hand, a replica of Eve in her purity and integrity before the Fall,” Ludwig Ott observed, “on the other hand, the antitype of Eve, in so far as Eve is the cause of corruption, and Mary the cause of salvation” (Основи на католичката догма, TAN Books and Publishers, 1960, стр. 201).