Црквата

Зошто е Католичката црква на еден, вистинска црква?

Прва, Вреди да се постават: она што христијаните значи кога тие велат дека еден, вистинска црква?

Слика на Триумфот на Црквата од страна на Андреа ди Bonaiuto da Firenze

Триумфот на Црквата од страна на Андреа Bonaiuto од Фиренца

во голема мерка, мислиме на оние кои веруваат во Света Троица–Бог Таткото; Исус, Синот Божји; и Светиот Дух–и постулати дека Исус предава во текот на својата служба. Сепак, треба да бидеме внимателни, бидејќи постојат групи на луѓе кои се сметаат за христијани, но кои имаат додаде свои толкувања и идеи кои се многу повеќе од било што Исус го поучувал.

Така, “Црквата” ги опфаќа оние кои го следат Исус оригиналниот учења (за различни степени), но дали е тоа она што Исус значеше? Да одговори на тоа прашање, потребно е да се испита Sciptures.

Во Евангелието според Матеј, (16:18) Исус вели на Петар, "Ти кажувам, Ти си Петар, и врз оваа карпа Јас ќе ја изградам црквата Своја, и силите на пеколот нема да ја надвладеат. "Подоцна во Матеј 28:20, Jesus assures His followers He would remain with them “always, до свршетокот на светот ". Исто така, in John’s Gospel, Исус ветува дека Светиот Дух ќе биде со Црквата засекогаш (14:16).

Постојат бројни библиски пасуси кои се однесуваат на Господ воспоставување "царство, кое никогаш нема да пропадне". (На пример, видите Книгата на Даниел (2:44), Исаија (9:7) и Евангелието според Матеј (13:24).)

Од тие причини, можеме да бидеме сигурни дека founded- Црквата на Исусна еден, вистинската црква-has никогаш не паднал и застана континуирано од денот на Свети Петар до денес и ќе остане присутен "на сите генерации, засекогаш" (како Св. Павле напишал во неговата Писмо до Ефесјаните 3:21).

Ова значи дека учењето на Црквата преживеала непроменети, бидејќи тие биле дадени на неа од страна на Самиот Христос Кој рече, "Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат " (види Матеј 24:35 и пророкот Исаија 40:8).

во својата Прво писмо до Тимотеј (3:15), Saint Paul goes so far as to call the Church “the pillar and bulwark of truth.” Because His Church has been professing the same doctrine for nearly 2,000 години, има непрекинат историски патека за поврзување на оригиналниот заедница на ученици на Исус во современата својата себе. Така, тоа мора да биде можно да се следи учењето на еден од современите христијански тела назад низ времето во деновите на апостолите.

апостолското преемство

Од сите од денешните многубројни и различни христијански заедници, само Католичката црква е во состојба да се потврдат барањата за нејзината автентичност преку апостолското преемство, или непрекината линија на епископите, што верно врши учењата на апостолите од првиот век на овој ден. Оваа вистина е поддржан од страна на телото на антички историски списи-на христијанството делата на отците на раната црква–кои почнуваат со букви составен од луѓе кои научиле верата директно од Апостолите. Овие дела се лесно достапни на интернет или во кое било добра библиотека или книжарница.

Не-католици често ја негира потребата од авторитетен, црковното учење, и, генерално, изгледа до Библијата, како нејзиниот осамен извор на вистината, верувањето во Библијата да се само-интерпретативни.

Иронично, таа идеја е побиен од Светото Писмо, се. види Saint Петар второ писмо (1:20-21).

Згора на тоа, тоа е нарушена од фактот дека постојат мноштво на "само на Библијата" секти, која во основа не се согласуваат за тоа што го пишува во Библијата! Ако некој е индивидуално толкување на Христовите учења е грешат (и да бидат во толкувањето на човечкото, ќе биде) тогаш историски црква дела се од непроценливо значење за да се добие увид во начинот на кој на апостолите и нивните следбеници се толкуваат Светото Писмо и живеела на верата.

Слика на животот на Свети Стефан: Координација и давање на милостиња од Фра Анџелико со помош на Benozzo Gozzoli

Животот на Свети Стефан: Координација и давање на милостиња од Фра Анџелико со помош на Benozzo Gozzoli

Овие записи на овие отците на раната Црква цврсто се илустрира континуитет учењето на католичката црква, која е задржана и покрај човечка грешка и грев, прогон, и културни притисоци кои би предизвикале обична институција да се откаже од своите основни принципи одамна. Одбележување на континуитетот на Католичката црква (и посебно на Црквата на Рим) во вториот век, Saint Irenaeus of Lyons called her “the greatest and most ancient Church known to all” in Против ереси 3:3:2.

Имајте во предвид дека разни теории биле измислени во текот на годините од страна на противниците на Црквата да се обиде да го објасни нејзиното потекло или го објасни може да се каже. Најчестите таква теорија тврди католицизмот дојде во битие во четвртиот век,, во времето на царот Константин Велики легализира христијанството во Римското царство. Оваа теорија вели дека голем дел од христијанската црква на крајот стана оштетени од пагански влијанија како резултат на огромниот прилив на верата. Секако, на несовладлива пречка за оваа теорија е присуството на католичката доктрина во црковен дела, кои се постари Константин, и историски делата на отците на раната црква се демонстрира ова на силен начин.

Слика на животот на Свети Стефан: Протерување и Каменување од Фра Анџелико со помош на Benozzo Gozzoli

Животот на Свети Стефан: Протерување и Каменување од Фра Анџелико со помош на Benozzo Gozzoli

Отвореното Соборност на античките писатели на христијанството е непобитен.

Размислете, на пример, Свети Игнатиј Антиохиски, кој почина во текот на годината 107. Игнатиј бил ученик на Светите апостоли Петар и Јован и се користи евхаристиски учењето на Црквата за борба против еретиците кои ја отфрлале Воплотувањето.

Тој има разлика да биде најрано писател во историјата да го користат терминот "католик", како соодветно име за Црквата. "Каде и да се појави на владиката, нека луѓето да има," тој напиша; "Исто како што секогаш кога Исус Христос е, има Католичката црква. "

Случајно, Антиохија, епископија Игнатиј ", исто така, се случува да биде местото каде следбениците на Христос за прв пат биле наречени "христијани" (види Дела на апостолите 11:26).

Слика на Возвишение на Света Троица од Албрехт Дирер

Обожувањето на Света Троица од Албрехт Дирер

Најраните пишани употреба на зборот "тројство" доаѓа од Антиохија, премногу. Појавувајќи се во писмото на еден владика, Свети Теофил, во врска со 181 (види За да Autolycus 2:15), Свети Иринеј пишува, "Ако Господ беа од различна од Отецот, како може Тој со право се земе лебот, што е од иста креација, и нашите сопствени, и да го исповеда дека ќе биде Неговото Тело, и да потврди дека ја смесата во чаша е Неговото ?" (види ереси 4:33:2).1

Така, Како можат другите да ги усогласат своите презир за Црквата на Рим со потврда на нејзиниот нагласок Игнатиј "? Тој ја нарекува "Црквата која е актуелен претседавач на местото на земјата на Римјаните ...;"И продолжи да се каже, "Треба да завидуваат никој, но други ќе се предава. Сакам само дека она што сте вклучено во упатството може да останат во сила " (Римјаните, адреса; 3:1).

Иринеј наведени епископите на Рим до своето време, коментирајќи, "Во овој ред, и од учењето на апостолите изречени во црква, проповедањето на вистината излезе на нас " (види ереси 3:3:3).

Некои може да се ужаснати од споменување на Маријан доктрина Игнатиј во ист здив како Распетието? "Невиноста на Марија," тој напиша, "Нејзиното раѓање, а исто така и смртта на Господ, биле скриени од кнезот на овој свет:Три тајни погласно, но ковано во тишината на Бога " (види Ефесјаните 19:1).

Исто така, пишува, "Марија, свршена за маж, но сепак се уште е девица, да се биде послушен, беше причина за спас за себе и за целиот човечки род. ... Така, јазолот на непослушност на Ева беше пуштен со почитувањето на Марија " (see Heresies 3:22:4).

денес, што ќе се католици и не-католиците се јавите на лицето кое смета Евхаристијата како Телото на Христос, пофали на Римокатоличката црква за неа наставата супериорност, и почитуван тајната на невиноста на Марија?

Зошто треба да се заклучи нешто различно за еден човек и истомисленици негови современици кои рече и го правеле истото работи пред деветнаесет векови?

  1. Irenaeusteacher was Saint Polycarp, who was also a disciple of John’s.