Џон 17

17:1 Исус рече дека овие работи, и потоа, кревајќи ги очите кон небото, рече тој: "Татко, часот пристигна: Го прослават вашиот Син, така што вашиот Син за да те прослави,
17:2 Само како што имате дадена власт над секое тело да го, така што тој може да им даде вечен живот на сите оние кои сте ги даде за него.
17:3 А ова е вечен живот: дека тие можат да знаете, единствениот вистински Бог, и Исус Христос, Кого Го испрати.
17:4 Јас те прославив на Земјата. Имам завршено на работата што ќе ми даде да се постигне.
17:5 И сега татко, прослави ме мене во себе, со славата што ја имав со тебе пред светот некогаш беше.
17:6 Имам манифестира го вашето име на мажи за кои сте ми се дадени од светот. Твои беа, и ќе ги даде за мене. И тие се чуваат вашиот збор.
17:7 Сега тие сфаќаат дека сите работи што си ми ги дал се од тебе.
17:8 Зашто Јас ги даде на зборови да се даде за мене. И тие го прифатиле овие зборови, и тие се навистина сфати дека јас излезе од вас, и поверуваа дека ти ме испрати.
17:9 Јас се молам за нив. Не се молам за светот, но за оние кои сте ги даде за мене. За тие се твои.
17:10 И се што е мое е твое, и се што е твое е моја, и јас сум прославен во овој.
17:11 И иако јас не сум во светот, тие се во светот, и јас доаѓам кај тебе. Татко Пресвета, зачувување на нив во вашето име, оние кои сте ги даде за мене, така што тие може да биде една, дури и кога ние сме една.
17:12 Додека бев со нив, Јас ги чува во вашето име. Јас имам чувано оние кои сте ги даде за мене, и ниту еден од нив не погина, освен синот на погибелта, така што на Светото Писмо да се исполни.
17:13 И сега јас доаѓам кај тебе. Но, јас зборувам овие работи во светот, така што тие може да има полнотата на мојата радост во себе.
17:14 Јас ги даде вашиот збор, и светот им го мразеше. За тие не се од светот, исто како што сум, премногу, не сум на светот.
17:15 Јас не сум молејќи се дека ќе ги земеш од светот, но и дека ќе ги чува од зло.
17:16 Тие не се од светот, исто како што, исто така, не сум од светот.
17:17 Обележи ги во вистината. Твоето слово е вистина.
17:18 Како што може да ме испрати во светот, Јас, исто така, ги испрати во светот.
17:19 И тоа е за нив дека јас се осветува, така што тие, премногу, може да бидат осветени во вистината.
17:20 Но, јас не се молам само за нив, но исто така и за оние кои преку нивните зборови ќе веруваат во мене.
17:21 Значи може сите ќе бидат еден. Исто како што, Татко, се во мене, и јас сум во тебе, па така и тие можат да бидат во Нас едно: така што да поверува светот дека сте ме испрати.
17:22 И славата што си ми се дадени, Торентите на нив, така што тие може да биде една, исто како и ние, исто така, се една.
17:23 Јас сум во нив, и вие сте во мене. Така што може да се да се усоврши, како еден. И може да на светот знам дека ќе ме испрати и дека сте ги сакав, Само како што имате, исто така, ме сакаше.
17:24 Татко, Јас ќе каде што Сум Јас, оние кои сте ги даде за мене исто така може да биде со мене, така што тие може да се види мојата слава што си ми се дадени. За мене ме сакаше пред создавањето на светот.
17:25 Татко повеќето само, светот не ви е познато. Но, јас си знае. И овие се знае дека ти ме испрати.
17:26 И јас се направи познат вашето име за да ги, и јас ќе го објавувам, така што на љубовта во кое сте ме сакаше да биде во нив, и така што јас може да биде во нив. "